ACASĂ/ noutăți

Aliona Mandati: Agricultorii nicidecum nu își pot reveni după furtul miliardului

11 Octombrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Aliona Mandati, vicepreşedinta Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA), a vorbit despre situaţia actuală din agricultură, despre schimbările ce au intervenit după ce a intrat în politică, despre colaborarea PDA cu PAS etc.

T: Doamna Mandati, sunteți din domeniul agricol. Cum puteți caracteriza succint starea actuală a sectorului agrar ?

A.M.: Agricultura continuă să fie într-o criză profundă. Competitivitatea producătorilor agricoli este una net inferioară comparativ nu doar cu omologii din țările dezvoltate din UE, dar și cu fermierii din țările vecine. Acces foarte limitat la resursele financiare, irigare insuficientă, monopolizarea piețelor de comercializare a producției agricole și impozitarea inechitabilă sunt cele mai mari probleme ale sectorului.

Subvențiile în Uniunea Europeană constituie în medie 500 euro la hectar. Chiar și în România sprijinul statului a ajuns deja la peste 200 euro per hectar. La noi suportul bugetar, recalculat la toata suprafață agricolă, este mai mic de 25 euro pentru un hectar. Totodată, Regulamentul de subvenționare devine în fiecare an tot mai birocratic.

Agricultorii moderni nicidecum nu își pot reveni după furtul miliardului și după devalorizarea monedei naționale.

La diferența de curs, fermierii, care au avut credite valutare, au fost nevoiți să achite sute de milioane de lei suplimentar. Doar întreprinderea mea a plătit din cauza acțiunii mîrșave a unui grup îngust de escroci, protejați la cel mai înalt nivel, diferența de curs în suma de peste 4,5 mln. lei.

Prețurile de achiziționare a producției agricole pentru mai multe culturi agricole dictează un mic cartel în frunte cu compania „Trans-Oil”, controlată de Plahotniuc. Aceasta, de regulă, stabilește prețurile de procurare a cerealelor și culturilor tehnice la nivel semnificativ mai mic decît cotațiile bursiere. Consiliul Concurenței este la noi practic nefuncțional, dar politica de intervenție din partea statului lipsește, deși există o lege specială în acest sens. În Moldova nu există un fond de intervenții, care să procure anumite cantități de producție agricolă de la fermieri, atunci cînd pe piață este saturată de produse. Astfel, agricultorii, chiar atunci când obțin recolte bune, sunt nevoiți să achite datoriile, să-și vîndă producția în primele luni după recoltare la prețuri mizere, care deseori nici nu acoperă prețul de cost.

În prezent, nici 5% din terenurile agricole nu sunt irigate. Pentru că nu s-a rezolvat problema accesului la apele din fîntînile arteziene, cu toate că modificarea legislativă a fost operată în 2014. Deși agricultorii au solicitat insistent, nu a fost introdus impozitul consolidat, care acumulează mai multe impozite și taxe și se calculează pe la suprafața terenului agricol, nu a fost votată multașteptata lege a zilierilor, care simplifică considerabil angajarea lucrătorilor sezonieri. Nu e de mirare că ramuri întregi ale agriculturii s-au scufundat în zona economiei cenușii.

T: Dar guvernarea cunoaște aceste probleme? Există o platformă de dialog între autoritățile statale și agricultorii ?

A.M.: Primul ministru s-a întîlnit cu reprezentanții asociațiilor de fermieri prima și ultima dată în aprilie 2016. A fost creat un grup de lucru, care urma să discute cele mai importante probleme din domeniul agricol. Dar, la modul practic, în continuare nu s-a întîmplat nimic. Grupul de lucru a fost convocat de două ori fără rezultate palpabile pentru agricultori. Pe urmă, consilierul Prim-ministrului pe agricultură a plecat din serviciu și actualmente, după cîte știu, șeful Guvernului nu dispune de consilier pe problemele sectorului agroindustrial. Ministrul Agriculturii, după cum știți, a fost arestat. Mai apoi s-a început reforma Guvernului. Acum merge procesul comasării mai multor ministere. Producătorii agricoli din nou au rămas singuri cu problemele lor.

Vă mai aduc un exemplu, care denotă elocvent atitudinea guvernării față de agricultori. În aprilie 2016 pomicultorii din nordul țării au pierdut în urma înghețurilor de primăvară peste 400 mln. lei. Probabil, ați auzit multe promisiuni că statul le va sări în ajutor. A trecut un an și jumătate, dar nici pînă în prezent fermierii, care au suferit primăvara trecută nu au primit despăgubiri în suma totală de 13 mln. lei. Asta după ce lista beneficiarilor a fost castrată prin excluderea sutelor de pomicultori sub diferite pretexte.

T: Sunteți unul din puținii oameni de afaceri, care a îndrăznit deschis să se implice în politica, aderînd la un partid de opoziție. Ați simțit presiunea guvernării după acest pas?

A.M.: Pînă când am început să susţin deschis un partid de opoziție, nimeni din mass-media nu a vorbit negativ de activitatea mea economică. Mai mult decît atît, dacă veți ridica arhivele video la unele posturi de televiziuni ale lui Plahotniuc, veți găsi acolo reportajele despre cum fructele crescute de întreprinderea mea, în premieră au fost exportate în UE, imediat după semnarea Acordului de Asociere. Tot acolo sunt niște cifre statistice ce țin de sumele investițiilor, efectuate de compania mea în modernizarea afacerii, precum și cîte locuri de muncă au fost create în ultimii 5 ani în satul Domulgeni, raionul Florești, unde activează firma mea.

Doar că aceste informații absolut corecte imediat au fost uitate de holdingul oligarhului după ce eu am spus tranșant că lucrurile merg rău în țara, iar partidul lui Plahotniuc, denumit nu știu de ce „democrat”, are mai multă nevoie de personaje „тупые и послушные”. Îndată am devenit unul din principalii dușmani ai regimului, mai ales după ce am aderat la Platforma DA, un partid care are o poziție intransengentă în ce privește lupta pentru eliberarea statului capturat de mafie. Ziariștii, plătiți din banii furați, au început să estimeze valoarea automobilului meu, procurat în leasing. Au apărut niște inepții precum că eu chipurile folosesc ilegal apă în casa mea. La mine în oficiu au venit mai mulți mesageri cu reputație dubioasă, care tot mă avertizau că mâine-poimâîne vor veni la mine cei de la CNA și o să mă închidă. Unul din foștii mei parteneri de afaceri a fost presat ca să iasă public în conferință de presă și să vorbească despre datoriile mele inexistente față de dînsul. Foarte mult au suferit apropiații mei, ascultînd acest linșaj mediatic.

Este greu de luptat impotriva acestei campanii mîrșave de denigrare în situația în care spațiul mediatic cu acoperire națională este controlat plenar de un singur om. De exemplu, a doua zi după ce a apărut știrea despre apă, am prezentat public toate documentele ce confirmă că eu folosesc absolut legal apă pentru casa mea. Dar cei care au dat cu noroi în mine, nu au arătat aceasta informație. În ciuda acestei campanii mizerabile, eu simt o mare susținere din partea oamenilor cu care zilnic mă întîlnesc alături de colegii mei din Platforma DA. Poporul tot mai mult învață să separe grîul de neghină și nu mai vrea să fie prostit de cei care 8 ani au fost la guvernare și au distrus țara noastră.

T: Cum vedeți activitatea Platformei DA în contextul următoarelor alegeri parlamentare, după modificarea sistemului electoral?

A.M.: În primul rând, lupta pentru anularea votului mixt nu s-a terminat. Din discuțiile noastre cu oamenii ne-am convins, că acest „fruct” al colaborării lui Plahotniuc cu Dodon nu are susținerea populației. Guvernarea a mințit atunci când a vorbit despre faptul că există consens național în această problemă. În realitate, poporul vrea o altă clasă politică, iar modificările operate de tandemul democraților și socialiștilor vor împiedica această schimbare, vor face mai dificilă sancționarea politică și penală a politicenilor, care au furat țara.

Totodată, modificarea sistemului electoral a deteriorat substanțial relațiile noastre cu Uniunea Europeană, acestea atingând cel mai critic nivel din 2003 încoace. Țara riscă să fie izolată de Occident și aruncată într-o zonă de turbulență cu consecințe imprevizibile și poate ireversibile. Iată de ce Platforma DA a propus ca în această chestiune de importanță majoră (modalitatea de alegere a deputaților) să se apeleze în mod constituțional la popor, în cadrul unui referendum.

T: Aveți sprijinul altor forțe civice, politice în acest sens?

A.M.: Deocamdată, societatea civilă, oamenii cu care intrăm zilnic în contact în cadrul Campaniei naționale „O strângere de mână din inimă” constituie unicul suport al nostru. De fapt, e la fel ca și în cazul colectării celor peste 400 000 de semnături pentru referendum sau în cel al inițiativei noastre de îmbunătățire a actualului sistem proporțional de vot cu deschiderea listelor, cu votul prin corespondență, cu facilitarea implicării diasporei, a tinerilor, a femeilor.

T: Sistemul proporțional preferențial propus de Platforma DA a fost ignorat de guvernare și următoarele alegeri se vor desfășura după sistemul mixt. Cum veţi proceda?

A.M.: În aceste condiții dificile determinate și de 8 ani de profanare a valorilor europene, este foarte important să dăm un semnal pozitiv alegătorilor în privința unității forțelor antioligarhice și realmente proeuropene. Anume pentru a atinge acest scop, am făcut colegilor de la PAS o ofertă politică, privind semnarea unui Acord strategic de lungă durată (valabil pentru parlamentare, locale și prezidențiale).

T: Dar la concret, ce presupune colaborarea la următoarele alegeri parlamentare?

A.M.: Colaborarea presupune un bloc comun, creat pe principiul de paritate și unitate atât pe liste, cât și în circumscripții.

T: Și care a fost răspunsul?

A.M.: Din păcate, la fel ca și la prezidențiale, răspunsul întârzie. O asemenea experiență am cunoscut deja. În toamna lui 2016, noi am avut rezultatele reale ale unor sondaje de opinie interne ale PD, privind șansele candidaților Andrei Năstase și Maia Sandu. Vă amintiți că anume acest instrument a fost unicul criteriu de identificare a candidatului unic acceptat de dna Sandu, mersul în teritoriu, conferințele comune etc., nefiind acceptate.

Din datele furnizate din anturajul PD, am aflat că Vlad Plahotniuc a intervenit de mai multe ori în studiile sociologice la nivelul colectorilor, chiar și în cele comandate de străini. Cunosc că inițial, în câteva sondaje, Andrei Năstase a avut un scor mult mai bun, era foarte aproape de procentajul lui Igor Dodon. Însă, după intervenţia GBC, rezultatele finale au fost modificate în defavoarea liderului Platformei DA. Andrei Năstase a știut acest lucru. Despre asta i-am comunicat și dnei Sandu la ședința Consiliului Politic National din 14 octombrie 2016.

Dar, în condițiile în care candidatul PAS a insistat să candideze, de dragul intereselor țării și a speranței oamenilor într-o schimbare, Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidenţială și, împreună cu echipa, a continuat campania electorală în favoarea candidatului comun.

În prezent, arma sondajelor din nou este aplicată împotriva noastră, dat fiind faptul că Plahotniuc dorește lichidarea cu orice preț a unei forțe politice redutabile. El știe foarte bine, că noi niciodată nu vom face coaliție cu PD. Speranța sa se îndreaptă către alte partide de opoziție pe care fie le controlează încă de pe acum, fie le va îmblînzi să colaboreze cu el de dragul salvării parcursului european, o sintagmă care în ultimii ani a fost cea care a nenorocit acest popor şi a pustiit țara. Or, integrarea europeană și Plahotniuc sunt antonime, lucruri total opuse. Iată de ce în curând vom avea zeci de sondaje, tipărite la GBC, care ne vor poziționa cât se poate de jos, fie chiar sub zero procente. Iar analiștii vor analiza rezultatele în studiouri de televiziune controlate, publice și private, influențînd opinia publica națională și internatională.

Într-un stat ca R. Moldova, deciziile majore ale noii clase politice nu se pot baza doar pe sondaje. Ele trebuie luate cu responsabilitate și asumate politic. Pentru noi, cele mai palpabile studii sociologice sunt întîlnirile cu oamenii, în sate și orașe, în Diaspora uitată de politicieni și sociologi.

În acest context, nu ne rămâne decât să facem apel la rațiune și la înțelegerea faptului că doar o opoziție unită antioligarhică are șanse bune să acumuleze mai multe voturi la alegeri și să facă schimbarea, așteptată de oameni.

Ceea ce trebuie să se înțeleagă, e că nu vom mai accepta niciodată stabilirea unor reguli de joc după criteriile controlate de Plahotniuc, în special nu ne vom ghida de măsurările lui a căldurii și receptivității oamenilor față de Platforma Da și Andrei Năstase.

T: Vă mulţumim!

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 Octombrie 2017

Andrei Năstase: „Wrestlingul geopolitic Plahotniuc-Dodon a fost deconspirat și nu mai funcțione...

Comunicat de presă

        Între 16 și 19 octombrie, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase și vicepreședintele partidului, Alexandru Slusari, s-au aflat la Bruxelles, într-o delegație a partidelor pro-europene, organizată de fundația Konrad Adenauer Stiftung. Vizita a fost, în primul rând, o misiune eficientă de promovare a demersului formațiunii  de unificare a forțelor democratice, antioligarhice și de accedere în familia politică popular - europeană. Cei doi lideri ai Platformei DA au avut mai multe întrevederi cu conducerea PPE, înalți funcționari ai instituțiilor europene, europarlamentari din diverse state și grupuri parlamentare.

        În cadrul întâlnirii bilaterale cu dl.Joseph Daul,  președintele PPE, Andrei Năstase și-a exprimat profunda recunoștință pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani cetățenilor țării noastre de către Uniunea Europeană. "Fără acest sprijin, oferit prin programe de suport bugetar, proiecte de asistență tehnică, suport pentru diversificarea exportului și promovarea produselor noastre pe piețele europene, fără liberalizarea regimului de vize și susținerea din plin a societății civile, ar fi fost imposibilă menținerea țării noastre pe linia de plutire” – a menționat Andrei Năstase.

       La rândul său, Joseph Daul a apreciat înalt eforturile  Platformei Demnitate și Adevăr de consolidare a forțelor democratice, proeuropene, dar și inițiativele de ordin social-economic, privind îmbunătățirea cadrului electoral, reformarea justiției, combaterea corupției, creșterea nivelului de trai al populației.

       În cadrul vizitei reprezentanții formațiunii au susținut cererea de aderare la PPE, prezentându-și programul și viziunea Platformei DA cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, la repunerea țării pe făgașul modernizării și democratizării ei, conform standardelor europene de edificare a statului de drept. În urma deliberărilor din cadrul grupului de lucru responsabil de evaluarea partidelor aplicante, cererea Platformei DA a fost avizată pozitiv, decizia finală urmând a fi adoptată la începutul lunii decembrie.

       Vizita la Bruxelles a conducerii Platformei Demnitate și Adevăr a fost apreciată ca foarte productivă de politicienii moldoveni, mai ales, că, apropiind incontestabil ziua de aderare oficială a Platformei Demitate și Adevăr la cea mai numeroasă și puternică familie europeană, cea a PPE, a contribuit esențial și la deconspirarea jocului geopolitic perfid, desfășurat de guvernarea din Republica Moldova, pentru a induce în eroare partenerii de dezvoltare.

       „Și în această vizită în capitala Uniunii Europene am avut de confruntat și contracarat efectele propagandei oligarhice a guvernării Plahotniuc, a manipulărilor și dezinformării la care sunt supuși funcționarii europeni. O bună vreme, la Bruxelles, la fel ca și la București sau Washington, Dodon a tot fost folosit pe rol de sperietoare, chiar în timp ce acasă, în spatele circului-geopolitic, guvernarea împarte cu el banii cetățenilor și ai contribuabililor europeni, judecători, ambasadori, șefii de întreprinderi, circumscripții electorale, spațiul mediatic și informational” – a spus Andrei Năstase, exprimându-și, totodată convingerea că „wrestlingul geopolitic Plahotniuc-Dodon a fost deconspirat și nu mai funcționează la Bruxelles, în ciuda unor enorme cheltuieli de lobby”.

     

citește mai mult

19 Octombrie 2017

Chiril Moţpan: „Regimul s-a dezlănţuit; Persecutarea activiştilor Platformei DA a căpătat o ...

Regimul cleptocratic, controlat de Plahotniuc, s-a dezlănţuit. Persecuţiile activiştilor Platformei Demnitate şi Adevăr au căpătat o amploare fără precedent în ultima perioadă, în comiterea lor fiind implicate mai mute instituţii de stat şi media aparţinând oligarhului. Modalităţile de intimidare sunt multiple: percheziţii directe la domiciliu, controale la oficii pe motive inexistente, în prezenţa echipelor de filmare ale holdingului Plahotniuc, urmărire în plină zi, filare, interceptare a convorbirilor telefonice (inclusiv a celor întreţinute cu părinţii, rudele şi prietenii), organizare a diversiunilor (situaţia creată la Coşcodeni, Sângerei), maltratare fizică a rudelor etc. Cei care au furat miliarde din bugetul statului, au ajuns să intimideze oameni oneşti care au mici afaceri pentru a-şi întreţine familiile, doar pe motiv că îşi exercită drepturile stipulate în Constituţia ţării şi se implică în activităţi civice şi politice, îndreptate spre scoaterea Republicii Moldova din captivitatea mafiotă. Platforma Demnitate şi Adevăr a fost supusă persecuţiilor întotdeauna, în special, în ajunul unor proteste masive. Am prezentat cazurile înregistrate, practic, în toate raioanele, organismelor internaţionale pentru documentare. Doar în ultima perioadă de timp au fost supuşi unor intimidări fără precedent Aliona Mandatii, Arina Spătaru, Ruslan Verbiţchi, Andrei Magalu, Sergiu Cibotari, Constantin Nicolaev, alţi membri şi simpatizanţi ai Platformei Demnitate şi Adevăr. Campania de persecuţie se extinde şi asupra persoanelor care participă la organizarea în teritoriu a întâlnirilor liderilor Platformei Demnitate şi Adevăr cu cetăţenii deşteptaţi, dornici să afle adevărul despre situaţia reală din Republica Moldova. Însă, în ciuda încercărilor insistente de intimidare şi defăimare, în cadrul acestor întâlniri de suflet, oamenii ne încurajează şi ne susţin. Ei ştiu că guvernarea loveşte în noi atât de disperat tocmai pentru că anume de noi se teme cel mai mult! Aşa acţionează regimul în agonie. Noi însă ne vom apăra şi îi vom apăra pe toţi cei supuşi atacurilor mârşave ale unei puteri criminale, putrede, ipocrite şi lipsite de legitimitate. Iată, pe scurt, câteva dintre ultimele cazuri de intimidare. Arina Spătaru, Preşedintă a OT Bălţi a Platformei DA La 14 septembrie 2017, la atelierul de croitorie (afacere de familie) al Arinei Spătaru a venit inspectorul de sector, însoţit (sic!) de echipa de filmare Publika TV (una dintre sursele cele mai grave de dezinformare şi manipulare a opiniei publice). Inspectorul şi-a motivat vizita prin faptul că un grup de locatari ai blocului au înaintat o plângere, precum că din cauza maşinilor de cusut... au fost fisuraţi pereţii apartamentelor lor etc. Petiţia respectivă nu este semnată şi putea fi scrisă de oricine. Constantin Boeştean, membru al Consiliului Politic Naţional a Platformei DA Direcţia Generală Ordine Publică a IGP a MAI i-a adresat o scrisoare prin care îl informează că îi este suspendat dreptul de deţinere, de port sau de folosire a armelor, invocând un articol de lege, care nu are nicio atribuţie la veteranul războiului de la Nistru. La 15 septembrie, la domiciliul domnului Boişteanu au descins trei angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Poliţie, sectorul Râşcani, care au somat proprietarul să predea arma. Astfel, a fost adus un prejudiciu dreptului de proprietate privată a persoanei, stipulat în Constituţia RM şi alte acte internaţionale. Gheorghe Tărâţă, primar de Opaci, Căuşeni. Preşedinte al OT Opaci A fost vizitat în mai multe rânduri de către poliţişti şi angajaţii SIS, lucrători ai fiscului, care l-au somat să-şi sisteze activitatea politică. A fost invitat nu o singură dată la CNA cu cerinţa de a aduce toate actele emise de primăria din satul Opaci în ultimii 7 ani. Activitatea primăriei a fost pereclitată grav, căci atmosfera din instituţie a devenit insuportabilă, primarul fiind hărţuit de tot genul de revizii şi controale. În octombrie i-a fost închisă afacerea – un magazin industrial din or. Căuşeni. Ruslan Verbiţchi, activist al Platformei DA, OT Chişinău, sectorul Râşcani La 5 septembrie, poliţia economică a descins concomitent la cele două puncte de lucru ale familiei Verbiţchi (tatăl şi fiul), aflate la Piaţa Centrală din Chişinău. Motivul, total neîntemeiat, a fost comercializarea neautorizată a produselor de contrabandă, fapt ce nu s-a adeverit. În aceeaşi perioadă de timp, poliţia economică Centru a tăbărât în atelierul de croitorie al soţiei lui Ruslan Verbiţchi, motivându-şi prezenţa printr-o plângere semnată de o consumatoare care pretindea că nu e mulţumită de calitatea serviciilor şi nu i s-a dat bonul de plată. Timp de 40 de minute angajatele atelierului au fost interogate în camere separate şi s-au făcut percheziţii. Sergiu Pungă, simpatizant al Platformei Demnitate şi Adevăr, participant activ la proteste La 15 septembrie 5 angajaţi ai Procuraturii au venit la domiciliul lui Sergiu Pungă şi, în baza unei ordonanţe, au pretins că îi vor ridica automobilul (care era proprietatea fratelui) şi sculele de sonorizare, proprietate privată. De fapt, intimidarea respectivă avea un subtext legat de protestul din 17 septembrie, căci autorităţile au presupus că anume aparatajul lui Sergiu Pungă va fi folosit pentru sonorizarea protestului respectiv. Sergiu Cibotari, membru al Consiliului Politic Naţional al Platformei DA La 15 septembrie a fost oprit de mai mulţi indivizi la ieşirea din casă şi a fost intimidat prin ameninţări că activitatea lui politică va avea urmări grave asupra lui şi a familiei sale. În alte zile Sergiu Cibotari (cel care a informat primul opinia publciă despre mafia anabolizantelor) a fost filat în continuu, căci avea nişte responsabilităţi legate de organizarea protestului din 17 septembrie. Pe cazul anabolizantelor judecătoria Ungheni cu sediul în or. Nisporeni, judecătoare Rodica Costru, a emis hotărârea de a-l obliga pe S. Cebotari de a-i plăti lui Eugeniu Nichiforciuc prejudiciu moral în sumă de o sută de mii de lei, plus cheltuielile judiciare. S. Cebotari mai este obligat să facă dezminţiri ale informaţiilor despre mafia anabolizantelor la Jurnal TV şi TV8. Ştefan Nucă, Preşedinte al OT Cahul al Platformei Demnitate şi Adevăr, locotenent-colonel în rezervă De mai mute luni de zile este subiectul unei aşa-zise investigaţii poliţieneşti, bazată pe o presupusă plângere a unui cetăţean, care are pretenţii la mirosul emanat de animalele de la ferma lui Ştefan Nucă, edificată conform unui proiect european. La 15 septembrie a fost vizitat de angajaţi ai poliţiei care l-au anunţat că s-ar putea să fie reţinut pentru 72 de ore, fără a-i prezenta un motiv plauzibil. Andrei Magalu, membru al Consiliului Politic Naţional al Platformei DA La 13 septembrie la oficiul său a venit un ofiţer de urmărire penală al SUPCE al SCUAP a DP mun Chişinău, înaintându-i ordonanţa pentru efectuarea percheziţiei la magazinul, oficiul, depozitele şi camerele auxiliare ale întreprinderii lui Andrei Magalu, în baza unei bănuieli ca ar fi fost comisă o infracţiune economică. Temeiurile unei asemenea bănuieli însă sunt nefondate şi Andrei Magalu poate demonstra acest fapt prin acte contabile impecabile. Şi mai grav este faptul că la 15 septembrie dimineaţa, nişte brute criminale au devastat locuinţa fratelui lui Andrei Mangalu, maltratându-i soţia. Femeia a fost legată la mâini şi la picioare, molestată fizic, ameninţată să-i transmită cumnatului său (lui Andrei Magalu) „salutări”. Sergiu Olişevschi, vicepreşedinte al OT Hânceşti Fiind medic de profesie, a luat în chirie spaţii în două sate, Cărpineni şi Minjir, investind mult în amenajarea unor cabinete stomatologice moderne. Dar consiliul raional Hânceşti, în termeni extrem de duri, i-a sustras dreptul de a închiria spaţiile respective ameninţându-l cu dosare penale. Închirierea spaţiilor respective i-a fost interzisă, deşi medicul nu a avut pe parcursul activităţii niciun reproş din partea administraţiei locale, mai mult – serviciile de sanare a copiilor, a bătrânilor, a persoanelor din familii vulnerabile erau prestate gratuit. Familia a rămas fără venituri. Chiril Moţpan, secretarul general al Platformei Demnitate şi Adevăr Sursa: Jurnal.md

citește mai mult

16 Octombrie 2017

Andrei Năstase: ''Îndemnul nostru la unitate necesită o abordare responsabilă.''...

Platforma Demnitate și Adevăr, este partidul emergent, unic ca geneză, structură, componență și obiective. Am demonstrat prin fapte, nu declarativ, că suntem fideli ideii de consolidare a societății noastre și de conjugare a eforturilor tuturor forțelor democratice, antioligarhice. Ne preocupă repunerea țării pe făgașul normalității, a modernizării acesteia conform celor mai înalte standarde economice europene, a edificării statului de drept, menite să asigure tuturor cetăţenilor Republicii Moldova un nivel de trai decent și realizarea efectivă a drepturilor și libertăților de ordin social-economic și politic.

Îndemnul nostru la unitate adresat tuturor forțelor politice emergente necesită o abordare responsabilă, reciproc respectuoasă din partea potențialilor parteneri, dar cel mai important, necesită o atitudine de respect aparte față de cetățenii noștri, sătui de declarații și comunicate politice despre sondaje, despre mecanisme și algoritme de partajare, neurmate de fapte concrete, palpabile. Oferta noastră către PAS, datează cu 11 octombrie 2016. A fost reiterată în câteva rânduri pe parcursul anului ce s-a scurs de atunci, fiind orientată spre eficientizarea eforturilor comune, maximizarea rezultatelor în alegeri, realizate prin unitatea, reciprocitatea și paritatea celor două partide. Decizia cu privire la modul de participare sau neparticipare la următoarele alegeri parlamentare nu mai poate fi bazată pe sondaje, amânată aidoma celei cu privire la participarea cu un candidat comun în prezidențialele din 2016 și trebuie să fie parte a unui efort și agendă comune de lungă durată, nu ocazională, cuprinzând următoarele cicluri parlamentar, local și prezidențial.

citește mai mult