ACASĂ/ Declarații

Andrei Năstase a făcut un apel la solidarizare şi responsabilitate, în contextul pandemiei de COVID-19: „Ei au nevoie de o susţinere deplină, necondiţionată și fermă, de respectul nostru și de contribuția de maximă responsabilitate a fiecărui cetăţean.”

22 Martie 2020

Dragi concetățeni, situaţia dramatică în care ne-am pomenit nu doar noi, ci şi întreaga planetă, ne cere imperios o solidarizare și o responsabilitate fără precedent. Tocmai capacitatea noastră de solidarizare, raţiunea şi emoţiile noastre, speranța și credința ne sunt puse astăzi la grea încercare. Testarea gradului nostru de responsabilitate în faţa pandemiei nu este doar o provocare, ea ne schimbă radical şi profund vieţile. Trebuie să conştientizăm cu cea mai mare asumare că relaţionarea socială, activitatea noastră cotidiană, publică, toate obiceiurile şi viziunile noastre asupra unei vieţi pretins-normale, obișnuite, sunt puse acum în faţa provocării de readaptare.

Readaptare necesită şi politicile guvernamentale, inclusiv pe dimensiunea relaţiei cu opoziţia, cu societatea civilă, cu oamenii în general. În ciuda faptului că Guvernul nu a venit cu o argumentare suficientă și un plan concret pentru starea de urgență instituită, am declarat sincer că în condiţiile date ne dorim un consens naţional și front comun în vederea rezistenţei masive, puternice în faţa primejdiei care ameninţă vieţile oamenilor, construcţiile economico-sociale, însăşi securitatea Republicii Moldova.

Consider că declaraţiile imprudente ale președintelui Dodon menite să minimalizeze cu lejeritate inconştientă impactul real al pandemiei de coronavirus nou, sunt total iresponsabile. Acestea nu doar că nu ajută la detensionarea situaţiei, la responzabilizarea socială, ci din contra, stimulează nihilismul, neglijenţa şi iresponsabilitatea. Evident, mesajele panicarde sunt total ineficiente şi dăunătoare, dar nici mesajele oficialilor care induc o linişte falsă şi iresponsabilă nu sunt mai utile. Deosebit de important este ca autoritățile abilitate să nu admită falsificarea realităţilor, ceea ce va afecta dramatic solidarizarea şi unitatea noastră, a tuturor, în faţa riscurilor imprevizibile. Pentru că nu le-am mai putea crede.

Societatea noastră are nevoie de informații veridice, de decizii prompte, asumate, consultate cu specialiștii din țară și din străinătate, bazate pe studii, pe știință și experiență. Nu de improvizațiile unor politicieni mediocri are nevoie țara. Insist din nou şi cu cea mai mare vehemenţă asupra depolitizării, asupra transparenței și explicității plenare a măsurilor și politicilor guvernamentale de combatere a pandemiei.

Ne aflăm astăzi în plin război global de salvare a sănătății omenirii, în fața unor multiple incertitudini. Alegerile prezidențiale ţin de un viitor greu de estimat, dar catastrofa epidemiologică și economică bate la uşă chiar în aceste momente, iar sacrificarea vieţilor şi a bunăstării oamenilor de dragul intereselor meschine ale unui politician este cinică şi inumană. Da, perfid, josnic şi inuman este să îndrăznești să scoţi din drama oamenilor, a propriilor cetățeni  avantaje electorale în ideea unui nou mandat de preşedinte.

Prioritatea noastră în aceste zile trebuie să fie protejarea cu orice preţ a sănătății oamenilor, de aceea vendetele politice nu-și au rostul sub nicio formă, ba chiar sunt nocive şi neproductive în contextul actual.

Fac un apel repetat către toţi cetățenii ţării, oriunde s-ar afla, la responsabilitate și solidaritate exemplară. Vă rog să respectăm cu strictețe toate recomandările profesioniștilor şi, în special ale medicilor, care, în aceste condiţii dificile, alături de întreg personalul medical, alături de asistentele medicale și infermiere sunt scutul nostru, sunt adevărații noștri eroi. Ei au nevoie de o susţinere deplină, necondiţionată și fermă, de respectul nostru și de contribuția de maximă responsabilitate a fiecărui cetăţean. Iată de ce, Vă rog, urmați întocmai regulile instituite! Stați acasă, dacă e cazul chiar izolați de cei dragi! Protejați-vă pe voi și pe semenii voștri, cu care, dacă vă întâlniți, păstrați distanța, nu vă expuneți și nu îi expuneți și pe ei pericolului infectării. Contează enorm să limităm la maximum răspândirea acestui virus ucigaș și în acest sens fiecare dintre noi are propria responsabilitate.

Acum e nevoie stringentă de a valorifica toate posibilităţile, fără excepţie, pentru a uşura activitatea personalului medical, pentru a-l dota cu toate echipamentele şi utilajele necesare şi a-i asigura condiţii de deplasare, alimentaţie şi muncă de cea mai înaltă calitate.

O atenție specială trebuie să le acordăm acum şi conaționalilor noștri din Diaspora. Cetăţeni ai Republicii Moldova sunt şi toţi cei care, fiind în străinătăți, departe de casă, au susţinut și susțin încă economia ţării, familiile rămase în ţară, copiii şi bătrânii, prin remitenţele obţinute prin muncă grea. Este cinic, perfid şi total inadecvat pentru o guvernare să-i lase să se descurce cum pot, pe drumuri, prinşi între granițe închise, fără bani şi speranţă.

Chem oamenii din diaspora noastră să rămână solidari și responsabili acolo unde şi-au făcut un rost şi să respecte restricţiile impuse de autoritățile ţărilor în care sunt, căci de sărbători luminate vom mai avea parte, dacă vom face totul pentru a rămâne sănătoşi noi și cei dragi nouă, părinții, frații, copiii. Am trait și traiesc încă și eu aceeași durere de a fi despărtit de mii de kilometri de părinti și frați sau de copiii mei. Știu cum e …

Chem guvernarea să întreprindă toate măsurile necesare pentru a acorda sprijin neîntârziat concetăţenilor noştri pe care pandemia i-a surprins pe drum spre casă sau în situaţia de a rămâne fără surse de existenţă în străinătate. Suntem în permanență comunicare cu diasporă, am primit multe mesaje prin care suntem informaţi că în situaţia când multe oraşe din Europa sunt în carantină, cetăţenilor noştri le expiră actele de ședere, contractele de muncă le sunt reziliate, iar resursele lor financiare sunt pe sfârşite. Disperați și lipsiți de orice ajutor din partea autorităților moldovenești, aceşti oameni strigă după ajutor. Și îi ajutăm cu tot ce putem fără a fi la guvernare. Dar o guvernare responsabilă nu poate ignora aceste drame şi de aceea trebuie să întreprindă de urgenţă tot ce este necesar pe dimensiunea relaţiilor externe pentru a aduce oamenii acasă sau a le reabilita condiţiile de viaţă în regimul de carantină.

Pe concetățenii noștri, deținători ai cetățeniei române, îi îndemn să apeleze cu incredere și la reprezentanțele statului român,a autoritățile române cu care suntem în permanent contact.

Reiterez şi cerinţa adresată guvernării de a fi mult mai promtă în acţiuni concrete, eficiente și adecvate privind salvarea economiei țării, a antreprenorilor şi a oamenilor aflaţi în şomaj tehnic, în contextul crizei pandemice. Este necesar ca Guvernul să revadă conceptul bugetului pentru anul curent și anul 2021 și să solicite de urgență asistență financiară de la partenerii noștri externi, asigurându-i de respectarea angajamentelor asumate și a condiționalităților.

Mă adresez pe această cale partenerilor externi ai R. Moldova, țară aflată la granița de est a UE și NATO, către SUA și Uniunea Europeana, către statele membre și non-UE în vederea alocării de fonduri destinate întăririi sistemului nostru fragil de sănătate, a finanţării achiziţiilor de echipamente de protecţie, de medicamente şi teste, pentru adaptarea mediului de muncă din domeniul de sănătate și sanitar la situaţia actuală, pentru a asigura accesul persoanelor vulnerabile la facilităţile medicale, dar şi pentru a oferi creditare accesibilă pentru intreprinderile mici si mijlocii în vederea atenuării şocurilor financiare provocate de criza COVID-19.

Neadmiterea falimentării intreprinderilor, păstrarea locurilor de muncă și a veniturilor cetățenilor, precum și neadmiterea creșterii speculative a prețurilor la produsele alimentare, inclusiv la legume de primă necesitate ar trebui să fie azi, de asemenea, prioritatea zero a guvernării. Din situația opoziției parlamentare, noi contribuim și suntem dispuşi să contribuim și în continuare cu toată asistenţa de care dispunem pentru a elabora neîntârziat setul de măsuri preventive şi de impact real pentru a salvgarda Republica Moldova de pericolul colapsului social-economic.

Dragi concetăţeni, de acasă sau din străinătate, stimaţi reprezentanţi ai guvernării actuale, doar împreună, cu o responsabilitate matură şi asumată vom reuşi să facem faţă provocărilor pandemiei. Separaţi şi egocentrici, suntem extrem de vulnerabili şi incapabili de a opune rezistenţă pericolelor care ne ameninţă.

Acum vrajba, panica şi lipsa de coerenţă în politicile guvernamentale nu ne ajută cu nimic. Toate acestea nu ne fac mai puternici, ci mult mai slabi, mai vulnerabili. Doar împreună, prin eforturi comune consolidate, prin responsabilizare şi compasiune umană, prin ajutorare reciprocă şi abordare profesionistă a acţiunilor de prevenţie şi contracarare a efectelor pandemiei, vom reuşi să trecem peste necazuri şi dificultăţi. Iar după asta, nimic nu va mai fi ca până acum, pentru că noi înșine vom fi alții. Și eu sper că vom fi mult mai buni.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

22 martie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 August 2020

Soluțiile strategice ale Platformei DA privind soluționarea complexă a problemelor cronice ale ag...

Ultima criza climaterică, caracterizată în special printr-o secetă severă, a demonstrat elocvent toate carențele cronice ale politicilor precare în domeniul agricol și lipsa totală a măsurilor de protecție a fermierilor în fața calamităților naturale. În ultimii 30 de ani nicio guvernare nu a făcut nimic pentru soluționarea fundamentală, complexă și sistemică a problemei sectorului agrar prin prisma asigurării și protecției agricultorilor în cazul cataclismelor. După depășirea consecințelor fiecărei secete și imediat după prima ploaie guvernanții uitau de promisiunile făcute și producătorii agricoli au continuat să se descurce mereu pe cont propriu, deși este mai mult decât evident că an de an problemele nu s-au rezolvat de la sine și sectorul agricol s-a confruntat mereu cu riscuri enorme de faliment, iar Republica Moldova – cu situații păguboase care îi puneau în pericol securitatea alimentară. În acest context, Platforma DA propune un set de măsuri sistemice, care urmează să fie implementate imediat și concomitant, în vederea creării unui sistem sustenabil de prevenire și combatere a hazardurilor naturale în agricultură. În primul rând ne referim în acest context la irigarea masivă a terenurilor agricole. Platforma DA propune elaborarea și aplicarea începând cu 2021 a unui Program Național de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Programul ar prevedea construirea mai multor bazine de acumulare a apelor la care s-ar conecta un număr maxim de agricultori. De asemenea propunem subvenționarea semnificativă a procurării sistemelor de irigare la scară mică, consolidarea și stimularea financiară a asociațiilor utilizatorilor de apă, simplificarea continuă a procedurii de obținere a actelor permisive pentru accesul agricultorilor la apă, inventarierea tuturor fântânilor arteziene neutilizate etc. Întru realizarea acestui Program amplu este necesar ca Republica Moldova să declare problema irigării drept prioritate națională economică și să se adreseze către partenerii externi privind asigurarea asistenței financiare și tehnice și în acest domeniu. O altă prioritate majoră care necesită a fi soluționată urgent este asigurarea în agricultură, care ar proteja bunurile producătorilor, investiţiile financiare în cazul producerii calamităţilor naturale. Adoptarea legii privind hazardurile naturale, care să prevadă participarea statului la achitarea despăgubirilor în cazuri precum seceta excesivă sau înghețurile de primăvară, cu condiția ca agricultorii afectați să fi fost asigurați, trebuie să ajungă în procesul de dezbateri pe platforma parlamentară în timpul cel mai apropiat. De asemenea propunem crearea unor fonduri mutuale pentru calamități naturale, care să fie finanțate solidar de stat, de companiile de asigurări și de agricultori. Pentru a crește rezistența în fața calamităților naturale e nevoie imperioasă de împădurirea țării. Despădurirea masivă legală, precum și ilicită, din ultimele decenii a contribuit semnificativ la micșorarea precipitațiilor în Moldova și a agravat situația pe dimensiunea schimbărilor climatice. În acest context se impune limitarea riguroasă a tăierii pădurilor și demararea unui Program Național de împădurire, care ar prevedea plantarea anuală a 15-30 hectare de pădure, în așa fel încât să sporim rezistența în fața dezastrelor naturale și să temperăm substanțial procesul schimbărilor climaterice nefaste. Platforma DA reiterează importanța strategică enormă a domeniului agricol pentru Republica Moldova și necesitatea implementării unor politici durabile, eficiente și sustenabile în agricultură. Doar astfel satele noastre vor fi apărate în fața fenomenului depopulării și exodului masiv, iar țara – în fața pericolului prăbușirii securității alimentare naționale. Apelul nostru către toate forțele politice din Republica Moldova este acela de a veni alături de agricultori, de problemele și nevoile lor. Disensiunile, interesele și calculele politice nu-și au rostul în astfel de momente de criză. Suntem nevoiți să constatăm cu îngrijorare faptul că Igor Dodon și Ion Chicu demonstrează cât de ostili sunt, în structura lor politică și principială, de valorile și definițiile democratice. Este inadmisibil să ameninți agricultorii spunând că cei care nu vor încheia acțiunea de protest nu vor beneficia de ajutoarele și așa foarte mici acordate de guvern. Abordările acestui guvern sunt greșite, lipsite de coerență și ne demonstrează tuturor cât de incoerent poate fi un guvern electoral atunci când trebuie să rezolve problemele țării și nu problemele personale, politice și electorale ale lui Igor Dodon.

citește mai mult

12 August 2020

Platforma DA condamnă tentativa de fraudare a alegerilor prezidențiale prin modificări abuzive la...

Platforma DA dezaprobă categoric unele modificări operate la Codul Electoral, votate în prima lectură cu o excesivă celeritate, fără a se ține cont de opiniile exprimate de parlamentarii fracțiunii noastre, ale altor deputați din opoziție. Chiar dacă multe amendamente au un caracter tehnic și au menirea să ajusteze legislația, o bună parte din acestea pot fi interpretate ca rea-credință și ascund abuzuri care relevă intenția de a frauda alegerile prezidențiale din toamnă. Menționăm că modificările la Codul electoral au comportat un caracter netransparent încă de la etapa acumulării propunerilor de ajustare a cadrului legal de către Comisia Electorală Centrală. Menționăm că membrul CEC, propus și sprijinit la desemnare de către Platforma DA în cadrul Comisiei Electorale Centrale nu a susținut și nu a votat aceste amendamente periculoase. CEC a ignorat cea mai mare parte a acestor propuneri și nici măcar nu s-a obosit să le acumuleze într-un tabel analitic, ceea ce denotă că de la bun început procesul a avut un caracter formal și nu s-a dorit să se țină cont la modul serios de implicarea experților în domeniul electoral, printre care și asociații obștești cu experiență vastă în monitorizarea proceselor electorale. Platforma DA atrage atenția în mod special la câteva modificări extrem de îngrijorătoare și menite să vicieze semnificativ corectitudinea scrutinului. Una dintre acestea vizează micșorarea duratei timpului de votare. Propunerea respectivă a fost înaintată în procesul de lucru, dar a fost făcută EXCLUSIV în ideea stabilirii a două zile de vot consecutive. Este inadmisibilă o asemenea trunchiere malonestă a inițiativei înaintate de fracțiunea Platformei DA și ne exprimăm dezacordul categoric cu această amputare a amendamentului respectiv, care prevede clar votarea timp de două zile atât în Diaspora, cât și în Republica Moldova, în condițiile unei pandemii interminabile. O altă propunere păguboasă este prevederea punitivă aferentă reflectării în mass-media a campaniei electorale, Consiliului Audiovizualului oferindu-i-se dreptul de a intimida și sancționa instituțiile audiovizuale indezirabile guvernării. Instituirea sancțiunilor pentru entitățile media care „adoptă tratamente privilegiate faţă de unele persoane, partide politice, concurenţi electorali și care încalcă obligația de echitate, responsabilitate, echilibru şi imparţialitate în perioada electorală”, fără ca aceste noțiuni să fie definite și fără să fie stabilite criterii clare de apreciere a faptelor date, ne permit să conchidem că CA, instituție aservită guvernării și personal lui I. Dodon, va deveni un instrument de triere și cenzurare pe perioada campaniei electorale, reducând la tăcere mass media independentă. Proiectul prevede și interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Astfel, organizații precum Promo-Lex nu vor mai putea anunța încălcările și fraudele identificate pe parcursul monitorizării în ziua alegerilor. Alte prevederi care vor limita corectitudinea scrutinului țin de restrângerea drepturilor observatorilor. Aceștia nu vor mai avea acces la listele electorale și nu vor mai putea monitoriza alegerile înainte de începerea procesului de votare. Mai mult decât atât, se prevede ca după închiderea urnelor, buletinele de vot neutilizate să nu fie anulate, ceea ce presupune utilizarea acestora în scopul fraudării alegerilor și după încheierea acestora. Platforma DA consideră că toate aceste modificări diminuiază substanțial standardele democratice în Republica Moldova și sfidează angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană. În condițiile în care mai multe propuneri de modificare a legislației electorale nu îmbunătățesc procedurile electorale ci le limitează, facilitând fraudarea alegerilor, considerăm că adoptarea acestora în ajunul scrutinului prezidențial este categoric inadmisibilă. Insistăm asupra revizuirii proiectului votat în primă lectură și excluderea tuturor prevederilor controversate enunțate. Este imperativ ca modificările la Codul Electoral, cele necesare și oportune, bineînțeles, să fie conforme standardelor internaționale, Acordului de Asociere și să respecte fidel recomandările Comisiei de la Veneția. Chișinău, 12 august 2020

citește mai mult

27 Iulie 2020

Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului privind situaț...

Platforma DA despre convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului privind situația dezastruoasă din agricultură în urma calamităților naturale Platforma DA a semnalat de multiple ori situația extrem de gravă în care s-au pomenit agricultorii Republicii Moldova în urma calamităților naturale din acest an. Am venit cu propuneri judicioase pentru a susține această categorie de antreprenori, care, din păcate, au fost ignorate de actuala guvernare, iar inacțiunile acesteia au grăbit și mai mult efectele nefaste ale secetei și înghețurilor. Platforma DA a acumulat mai multe date statistice privind recolta cerealelor de prima grupă și starea culturilor de câmp de primăvară. Astfel, se confirmă cele mai sumbre prognoze ale experților noștri privind repercusiunile devastatoare ale situației climaterice similare unei catastrofe greu de subestimat. În multe raioane precum Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, UTA Gagauzia, Nisporeni, Ungheni recolta medie de grâu nu depășește 500 kg per hectar, iar roada medie pe țară, conform calculelor prealabile, nu va depăși 1,5 tone la hectar. Totodată, culturile de floarea soarelui și porumb sunt, la fel, puternic afectate de secetă în marea majoritate a raioanelor. În majoritatea regiunilor țării agricultorii suportă pierderi enorme și sunt în pragul disperării. În mai multe cazuri fermierii nu mai au posibilitatea să achite plățile pe arendă cu cantitățile de grâu prestabilite și se află în incapacitate de plată față de bănci și furnizorii de inputuri. Insolvența ramurii nu este doar predictibilă în aceste momente, ci deja în proces de instaurare. Totul se produce pe fundalul inacțiunilor crase ale coaliției PSRM-PD. În aceste condiții Platforma DA susține revendicările justificate ale producătorilor agricoli revoltați și conștientizează plenar motivele obiective ale protestelor agricultorilor din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Regretăm enorm că toate inițiativele formațiunii noastre privind sprijinul sectorului agrar în contextul calamităților naturale din acest an au fost respinse cu iresponsabilitate și aroganță. În contextul situației catastrofale survenite în sectorul agrar din Republica Moldova, Platforma DA cere imperios președintei Parlamentului să convoace ședința extraordinară a legislativului pentru examinarea proiectelor de legi privind declararea vacanței fiscale pentru agricultorii afectați, restabilirea cadrului legislativ pentru eliberarea certificatelor de forță majoră și realocarea pe interiorul bugetului de stat a cel puțin 200 mln lei pentru compensarea pierderilor fermierilor. În cazul în care doamna Greceanîi nu va convoca ședința extraordinară în următoarea săptămână, deputații Platformei DA vor veni cu inițiativa convocării ședinței Parlamentului prin solicitarea a cel puțin 1/3 din deputați, așa cum prevede legea. 27 iulie 2020

citește mai mult