ACASĂ/ Declarații

Andrei Năstase a făcut un apel la solidarizare şi responsabilitate, în contextul pandemiei de COVID-19: „Ei au nevoie de o susţinere deplină, necondiţionată și fermă, de respectul nostru și de contribuția de maximă responsabilitate a fiecărui cetăţean.”

22 Martie 2020

Dragi concetățeni, situaţia dramatică în care ne-am pomenit nu doar noi, ci şi întreaga planetă, ne cere imperios o solidarizare și o responsabilitate fără precedent. Tocmai capacitatea noastră de solidarizare, raţiunea şi emoţiile noastre, speranța și credința ne sunt puse astăzi la grea încercare. Testarea gradului nostru de responsabilitate în faţa pandemiei nu este doar o provocare, ea ne schimbă radical şi profund vieţile. Trebuie să conştientizăm cu cea mai mare asumare că relaţionarea socială, activitatea noastră cotidiană, publică, toate obiceiurile şi viziunile noastre asupra unei vieţi pretins-normale, obișnuite, sunt puse acum în faţa provocării de readaptare.

Readaptare necesită şi politicile guvernamentale, inclusiv pe dimensiunea relaţiei cu opoziţia, cu societatea civilă, cu oamenii în general. În ciuda faptului că Guvernul nu a venit cu o argumentare suficientă și un plan concret pentru starea de urgență instituită, am declarat sincer că în condiţiile date ne dorim un consens naţional și front comun în vederea rezistenţei masive, puternice în faţa primejdiei care ameninţă vieţile oamenilor, construcţiile economico-sociale, însăşi securitatea Republicii Moldova.

Consider că declaraţiile imprudente ale președintelui Dodon menite să minimalizeze cu lejeritate inconştientă impactul real al pandemiei de coronavirus nou, sunt total iresponsabile. Acestea nu doar că nu ajută la detensionarea situaţiei, la responzabilizarea socială, ci din contra, stimulează nihilismul, neglijenţa şi iresponsabilitatea. Evident, mesajele panicarde sunt total ineficiente şi dăunătoare, dar nici mesajele oficialilor care induc o linişte falsă şi iresponsabilă nu sunt mai utile. Deosebit de important este ca autoritățile abilitate să nu admită falsificarea realităţilor, ceea ce va afecta dramatic solidarizarea şi unitatea noastră, a tuturor, în faţa riscurilor imprevizibile. Pentru că nu le-am mai putea crede.

Societatea noastră are nevoie de informații veridice, de decizii prompte, asumate, consultate cu specialiștii din țară și din străinătate, bazate pe studii, pe știință și experiență. Nu de improvizațiile unor politicieni mediocri are nevoie țara. Insist din nou şi cu cea mai mare vehemenţă asupra depolitizării, asupra transparenței și explicității plenare a măsurilor și politicilor guvernamentale de combatere a pandemiei.

Ne aflăm astăzi în plin război global de salvare a sănătății omenirii, în fața unor multiple incertitudini. Alegerile prezidențiale ţin de un viitor greu de estimat, dar catastrofa epidemiologică și economică bate la uşă chiar în aceste momente, iar sacrificarea vieţilor şi a bunăstării oamenilor de dragul intereselor meschine ale unui politician este cinică şi inumană. Da, perfid, josnic şi inuman este să îndrăznești să scoţi din drama oamenilor, a propriilor cetățeni  avantaje electorale în ideea unui nou mandat de preşedinte.

Prioritatea noastră în aceste zile trebuie să fie protejarea cu orice preţ a sănătății oamenilor, de aceea vendetele politice nu-și au rostul sub nicio formă, ba chiar sunt nocive şi neproductive în contextul actual.

Fac un apel repetat către toţi cetățenii ţării, oriunde s-ar afla, la responsabilitate și solidaritate exemplară. Vă rog să respectăm cu strictețe toate recomandările profesioniștilor şi, în special ale medicilor, care, în aceste condiţii dificile, alături de întreg personalul medical, alături de asistentele medicale și infermiere sunt scutul nostru, sunt adevărații noștri eroi. Ei au nevoie de o susţinere deplină, necondiţionată și fermă, de respectul nostru și de contribuția de maximă responsabilitate a fiecărui cetăţean. Iată de ce, Vă rog, urmați întocmai regulile instituite! Stați acasă, dacă e cazul chiar izolați de cei dragi! Protejați-vă pe voi și pe semenii voștri, cu care, dacă vă întâlniți, păstrați distanța, nu vă expuneți și nu îi expuneți și pe ei pericolului infectării. Contează enorm să limităm la maximum răspândirea acestui virus ucigaș și în acest sens fiecare dintre noi are propria responsabilitate.

Acum e nevoie stringentă de a valorifica toate posibilităţile, fără excepţie, pentru a uşura activitatea personalului medical, pentru a-l dota cu toate echipamentele şi utilajele necesare şi a-i asigura condiţii de deplasare, alimentaţie şi muncă de cea mai înaltă calitate.

O atenție specială trebuie să le acordăm acum şi conaționalilor noștri din Diaspora. Cetăţeni ai Republicii Moldova sunt şi toţi cei care, fiind în străinătăți, departe de casă, au susţinut și susțin încă economia ţării, familiile rămase în ţară, copiii şi bătrânii, prin remitenţele obţinute prin muncă grea. Este cinic, perfid şi total inadecvat pentru o guvernare să-i lase să se descurce cum pot, pe drumuri, prinşi între granițe închise, fără bani şi speranţă.

Chem oamenii din diaspora noastră să rămână solidari și responsabili acolo unde şi-au făcut un rost şi să respecte restricţiile impuse de autoritățile ţărilor în care sunt, căci de sărbători luminate vom mai avea parte, dacă vom face totul pentru a rămâne sănătoşi noi și cei dragi nouă, părinții, frații, copiii. Am trait și traiesc încă și eu aceeași durere de a fi despărtit de mii de kilometri de părinti și frați sau de copiii mei. Știu cum e …

Chem guvernarea să întreprindă toate măsurile necesare pentru a acorda sprijin neîntârziat concetăţenilor noştri pe care pandemia i-a surprins pe drum spre casă sau în situaţia de a rămâne fără surse de existenţă în străinătate. Suntem în permanență comunicare cu diasporă, am primit multe mesaje prin care suntem informaţi că în situaţia când multe oraşe din Europa sunt în carantină, cetăţenilor noştri le expiră actele de ședere, contractele de muncă le sunt reziliate, iar resursele lor financiare sunt pe sfârşite. Disperați și lipsiți de orice ajutor din partea autorităților moldovenești, aceşti oameni strigă după ajutor. Și îi ajutăm cu tot ce putem fără a fi la guvernare. Dar o guvernare responsabilă nu poate ignora aceste drame şi de aceea trebuie să întreprindă de urgenţă tot ce este necesar pe dimensiunea relaţiilor externe pentru a aduce oamenii acasă sau a le reabilita condiţiile de viaţă în regimul de carantină.

Pe concetățenii noștri, deținători ai cetățeniei române, îi îndemn să apeleze cu incredere și la reprezentanțele statului român,a autoritățile române cu care suntem în permanent contact.

Reiterez şi cerinţa adresată guvernării de a fi mult mai promtă în acţiuni concrete, eficiente și adecvate privind salvarea economiei țării, a antreprenorilor şi a oamenilor aflaţi în şomaj tehnic, în contextul crizei pandemice. Este necesar ca Guvernul să revadă conceptul bugetului pentru anul curent și anul 2021 și să solicite de urgență asistență financiară de la partenerii noștri externi, asigurându-i de respectarea angajamentelor asumate și a condiționalităților.

Mă adresez pe această cale partenerilor externi ai R. Moldova, țară aflată la granița de est a UE și NATO, către SUA și Uniunea Europeana, către statele membre și non-UE în vederea alocării de fonduri destinate întăririi sistemului nostru fragil de sănătate, a finanţării achiziţiilor de echipamente de protecţie, de medicamente şi teste, pentru adaptarea mediului de muncă din domeniul de sănătate și sanitar la situaţia actuală, pentru a asigura accesul persoanelor vulnerabile la facilităţile medicale, dar şi pentru a oferi creditare accesibilă pentru intreprinderile mici si mijlocii în vederea atenuării şocurilor financiare provocate de criza COVID-19.

Neadmiterea falimentării intreprinderilor, păstrarea locurilor de muncă și a veniturilor cetățenilor, precum și neadmiterea creșterii speculative a prețurilor la produsele alimentare, inclusiv la legume de primă necesitate ar trebui să fie azi, de asemenea, prioritatea zero a guvernării. Din situația opoziției parlamentare, noi contribuim și suntem dispuşi să contribuim și în continuare cu toată asistenţa de care dispunem pentru a elabora neîntârziat setul de măsuri preventive şi de impact real pentru a salvgarda Republica Moldova de pericolul colapsului social-economic.

Dragi concetăţeni, de acasă sau din străinătate, stimaţi reprezentanţi ai guvernării actuale, doar împreună, cu o responsabilitate matură şi asumată vom reuşi să facem faţă provocărilor pandemiei. Separaţi şi egocentrici, suntem extrem de vulnerabili şi incapabili de a opune rezistenţă pericolelor care ne ameninţă.

Acum vrajba, panica şi lipsa de coerenţă în politicile guvernamentale nu ne ajută cu nimic. Toate acestea nu ne fac mai puternici, ci mult mai slabi, mai vulnerabili. Doar împreună, prin eforturi comune consolidate, prin responsabilizare şi compasiune umană, prin ajutorare reciprocă şi abordare profesionistă a acţiunilor de prevenţie şi contracarare a efectelor pandemiei, vom reuşi să trecem peste necazuri şi dificultăţi. Iar după asta, nimic nu va mai fi ca până acum, pentru că noi înșine vom fi alții. Și eu sper că vom fi mult mai buni.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

22 martie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 Mai 2020

Platforma DA cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului: nu împiedicați crearea comisiei...

Platforma Demnitate și Adevăr cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului și anularea tuturor formelor de abuz atât împotriva deputaților, în particular, cât și a instituției legislative în general. Carantinarea deputaților și anularea ședințelor Parlamentului, urmare a unor situații și decizii dubioase, exploatate cinic de conducerea legislativului, le calificăm ca pe o încercare de a obstrucționa actul legislativ, dar, mai ales, de a împiedica crearea comisiei parlamentare de anchetă în cazul președintelui Igor Dodon, bănuit de acte grave de corupție și îmbogățire ilicită, precum și amânarea discreționară a votului pe marginea legii organizațiilor necomerciale, imperios necesară pentru deblocarea finanțării europene, în valoare de peste 600 de milioane de lei. Inițiativa Platformei DA privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe marginea acțiunilor de corupție ale președintelui Igor Dodon, săvârșite cu sau fără participarea ex- președintelui PD, Vladimir Plahotniuc, cunoscute publicului prin intermediul presei, a unor dezvăluiri și investigații jurnalistice, trebuie de urgență implementată. Platforma DA își asumă președinția acestei comisii de anchetă, având ca experiență anterioară rapoartele credibile în dosarele fraudei bancare și privatizărilor ilicite, rezultate din activitatea comisiilor parlamentare de anchetă, conduse de vicepreședinții Platformei DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu. Totodată, cerem convocarea de urgență a Parlamentului pentru votul în lectura finală a legii organizațiilor necomerciale, ca ultimă condiție pentru accesarea tranșei a doua, în valoare de 30 de mln de euro, din asistența macrofinanciară, prevăzută în memorandumul semnat în 2017 cu  Uniunea Europeană. Ne adresăm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, care au trecut testul COVID -19, să se alăture demersului Platformei DA și să ceară reluarea ședințelor plenare. Orice tergiversare a activității legislativului o calificăm ca pe o  conjurație a lui Igor Dodon și PSRM cu  clanurile oligarhice, care sugrumă Republica Moldova și o tentativă clară de protecție a actualului președinte. Constatăm cu îngrijorare că așa cum în perioada martie - iunie 2019 lucrările Parlamentului au fost blocate intenționat pentru a permite finalizarea unor negocieri oculte între Plahotniuc și Dodon (eșuate într-un final), în aceste zile, invocând o pretinsă criză sanitară la nivelul forului legislativ al Republicii Moldova, s-a creat din nou, în mod artificial, o criză susținută cu evidență de PSRM și aliații săi. Parlamentul este blocat prin terptipuri birocratice care îngrădesc dreptul poporului Republicii Moldova de a-și exercita puterea prin intermediul reprezentanților legal aleși.  

citește mai mult

01 Mai 2020

Declarația Platformei DA privind imixtiunea în actul de justiție și hărțuirea judecătorilor...

Platforma DA a luptat întotdeauna pentru edificarea statului de drept în Republica Moldova și consideră inadmisibile actele de imixtiune în justiție. Orice ingerință în actul de justiție și, cu atât mai mult, orice intimidare a judecătorilor este anticonstituțională, abuzivă, total inacceptabilă într-un stat democratic și trebuie pedepsită conform legii. Platforma DA declară cu toată vehemența că hărțuirea judecătorilor Curții Constituționale care au manifestat intoleranță față de încălcarea grosolană a principiului independenței Înaltei Curți este categoric condamnabilă și nu poate fi îngăduită sub niciun pretext și în nicio formă. Atât timp cât acest subiect a parvenit în spațiul public din surse speculative am manifestat reticență. Dar din moment ce însuși judecătorii de la CC afirmă că au probe prin care intimidarea lor poate fi susținută, situația devine extrem de gravă. Deja patru judecători ai CC au anunțat că intenționează să depună un demers la Procuratura Generală, deoarece ar deține probe că sunt filați și intimidați și își rezervă dreptul să sesizeze și instituțiile internaționale pe acest fapt. Atenționăm că gravitatea ilegalităților este aprofundată în special de faptul că acest lucru se întâmplă în ajunul examinării sesizărilor privind constituționalitatea acordului de creditare a Republicii Moldova de către Federația Rusă, încheiat fără a se ține cont de protejarea intereselor naționale economice ale Republicii Moldova. În acest context Platforma DA se adresează partenerilor externi, în special Uniunii Europene, Consiliul Europei și Comisiei de la Veneția să monitorizeze îndeaproape acest caz fără precedent, când majoritatea judecătorilor Curții Constituționale sunt șantajați, filați și intimidați de puterea actuală din Republica Moldova prin implicarea structurilor menirea cărora este să asigure respectarea legii și nicidecum transformarea țării noastre într-un stat polițienesc în avantajul factorului politic. Stimați cetățeni, consecințele unor asemenea acțiuni de intimidare fățișă a judecătorilor în cel mai înalt for al justiției din țară pot fi foarte grave. Ne putem aștepta inclusiv la stoparea oricărui sprijin financiar din partea UE, ceea ce ar avea un impact ireparabil asupra situației social-economice actuale când ne confruntăm cu trei crize majore — pandemia, depresiunea social-economică și seceta severă. Abuzurile incalificabile ale guvernării pun în pericol chiar și Acordul de Asociere cu UE și Acorul de Liber Schimb. De asemenea imixtiunea grosolană în justiție pune în real pericol libera circulație în țările UE și - putea să ne confruntăm la un moment dat cu reintroducerea vizelor. Platforma DA consideră total iresponsabil și abuziv comportamentul puterii privind inamovibilitatea actului justiției și constată că prin acesta președintele Dodon demonstrează interesul său exclusiv electoral, mergând va-banc și sfidând cu nerușinare aspirațiile cetățenilor și securitatea țării. Stimați cetățeni, vă îndemnăm să fiți vigilenți și ireconciliabili cu fărădelegea. Vă îndemnăm să fiți pregătiți să aparăm independența justiției care este o condiție indispensabilă a continuării parcursului european al Republicii Moldova. Independența Curții Constituționale nu poate fi suprimată prin șantajul unei guvernări care își construiește politicile administrative exclusiv în scopul promovării lui Igor Dodon pentru cel de-al doilea mandat de președinte.

citește mai mult

28 Aprilie 2020

Andrei Năstase privind măsurile urgente de contracarare a consecințelor nefaste ale secetei și ...

Platforma DA constată cu îngrijorare nedisimulată că în această perioadă agricultura Republicii Moldova se confruntă cu cea mai severă secetă de la declararea independenței statale. În această iarnă s-a întâmplat pentru prima dată ca terenurile agricole să nu fie acoperite cu zăpadă măcar pentru câteva zile. Cantitatea precipitațiilor și rezervele de umeditate în sol ajung în medie la 25-30% din norma multianuală, iar restricțiile impuse în starea de urgență au influențat extrem de negativ aprovizionarea agricultorilor сu fertilizanți și produse de uz fitosanitar. Mai mult decât atât, înghețurile de primăvară timpurie au afectat în proporție de 70-80% plantațiile de caiși, migdal și piersici și în proporție  de 40-50% — plantațiile de cireș, vișin și prun, precum și semănăturile de rapiță de toamnă. În marea majoritate a raioanelor situația fermierilor este critică, fiind agravată și de problemele intervenite în procesul comercializării produselor pe piața internă, dar și în cadrul exporturilor din cauza limitării drastice a circulației. În asemenea condiții zeci de mii de fermieri riscă să falimenteze și astfel va fi pusă în pericol major securitatea alimentară a țării care va deveni și mai dependentă de importul produselor agroalimentare. Evident că acest fapt va genera implicit o creștere semnificativă a balanței negative de plată. Ținând cont de riscurile enunțate și în baza mai multor consultări cu agricultorii, Platforma DA cere guvernării  să întreprindă de urgență următoarele măsuri: -        Să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, imputernicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar; -        Să evalueze oportunitatea  declarării stării de urgență cu caracter natural în toată țara sau în mai multe raioane ,  fără a limita drepturile  fundamentale ale oamenilor; -        Să elaboreze rapid mecanismul eliberării certificatelor confirmative ale circumstanțelor de forță majoră în condițiile stării de urgență, ceea ce ar permite fermierilor să obțină aceste certificate în vederea simplificării negocierilor cu creditorii; -        Să aprobe  cu maximă celeritate regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole; -        Să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală; -        Să suplinească Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu minim 500 mln lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole, inclusiv celor zootehnice, care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor; -        Să scutească întreprinderile care au avut de suferit  în urma secetei și a înghețurilor de plata impozitului pe venit; -        Să amâne cu cel puțin 6 luni achitarea în bugetul public național de către întreprinderile respective a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale; -        Să procure pentru  rezerva de stat minim 150 de mii de tone de grâu alimentar și 150 de mii de tone de porumb la un preț avantajos pentru agricultori în vederea limitării exportului producției; -       Să publice informația exhaustivă privind stocurile cerealelor în Republica Moldova, ajustând exporturile necesităților interne ale țării. Platforma DA avertizează guvernarea asupra consecințelor dezastruoase ireversibile în cazul inacțiunilor sale privind situația critică din agricultură și-i cere insistent să renunțe și în acest caz la jocurile iresponsabile  în scopuri electorale. Nu e de glumit, stimați tovarăși, atunci când cetățenii țării noastre riscă să se confrunte dincolo de criza pandemică și cu o criză alimentară! Populismul și minciuna nu ne vor salva. Avem nevoie de măsuri eficiente, responsabile, urgente pentru a preveni impactul nefast dublu al pandemiei și al catastrofei naturale. Platforma DA va contribui cu tot ce are la dispoziție, inclusive specialist și expertiză, pentru a sprijini guvernul în cazul când acesta va pune în aplicare setul de măsuri propus de noi și, eventual, alte măsuri de salvgardare a securității alimentare a Republicii Moldova. Andrei Năstase, Președinte al Platformei DA 28 aprilie 2020  

citește mai mult