ACASĂ/ noutăți

(Interviu) Andrei Năstase: „Anul 2018 va fi unul al marii schimbări sau va fi unul pierdut”

26 Decembrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, s-a referit la evenimentele din anul politic 2017, dar şi la aşteptările pe care le are legate de 2018.

CURENTUL: Dle Năstase, cum a fost anul 2017 pentru Dvs. personal şi pentru formaţiunea pe care o conduceţi?

Andrei Năstase: Anul 2017 a fost unul dinamic, plin de evenimente, dar, în același timp, destul de dificil. Platforma DA și-a continuat consecvent activitatea, în condiții extrem de dure. De la proclamarea independenței, niciun partid de opoziție nu a fost supus unor persecuții de asemenea anvergură și nu a fost linșat mediatic în asemenea hal. Dosare penale, percheziții la comandă, șantaj mediatic și amenințare a afacerilor, a familiilor și chiar maltratare fizică – toate aceste metode au făcut parte din instrumentariul guvernării pentru a ne demotiva. Dar noi am rezistat. Am desfășurat Congresul formațiunii, la care am aprobat un program nou și am modificat Statutul. Am consolidat structurile teritoriale. Am fost perseverenți în luările de atitudine, în propunerile noastre vizând cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea.

E greu să găsești o săptămână în care Platforma DA să nu fi venit cu propuneri și inițiative de ordin social, economic, juridic, anticorupție, de protecție a mediului înconjurător. Sau să nu dezvăluit derapajele guvernării, să nu preîntâmpinat punerea la cale de către oligarhie a unor noi furturi de proporții. E greu să găsești o formațiune politică care ar putea să egaleze acest efort susținut și consistent al formațiunii noastre populare. Ne mândrim în mod special pentru că, recent, am obținut o importantă recunoaștere internațională, fiind acceptați în rândurile Partidului Popular European – cea mai reprezentativă și puternică formațiune politică din cadrul Uniunii Europene.

Dacă mă întrebați ce a însemnat anul 2017 pentru mine personal, trebuie să spun că viața mea, agenda mea sunt indisolubil legate de activitatea publică, de grijile și nevoile oamenilor care vor o schimbare majoră în anul care vine. Regretul meu cel mare e că familia mea continuă să fie departe, în diaspora, asemeni sutelor de mii de moldoveni care au trebuit să-și părăsească vatra și locurile dragi. Lipsa ei este un adevărat supliciu pentru mine. Nu este deloc ușor să nu vezi, zilnic, cum îți cresc copiii, cum trec chinuitor clipele fiind departe de ei.

Iată de ce atunci când spun că Platforma DA își propune, printre obiectivele esențiale, reîntregirea familiilor, vorbesc din propria experiență, din propriile trăiri și suferințe.

C: Cum caracterizați anul 2017 din perspectiva politicii moldovenești, a situației generale din țară?

A.N.: Situația a continuat să degradeze. Nici un ban din miliardele furate n-a fost restituit și niciun făptaș nu a fost pedepsit conform legii până acum. Toata țara vede că cei ce guvernează azi sunt hoții de miliarde și tot ei sunt cei ce mimează investigarea furtului secolului. Raportul Kroll 2 nu a fost publicat, iar regimul deja își pregătește amnistia.

Concomitent, cetățenii jefuiți au fost împovărați, în cel mai cinic mod, cu obligațiunea recuperării miliardelor furate. Pentru a acoperi furtul miliardului, în 2017 contribuabilii Moldovei au achitat deja suma de 668 mln. lei, la anul vom plăti 810 mln. lei și, împreună cu copiii și nepoții noștri, vom mai avea de achitat cumulativ circa 25 mlrd. lei. Bine, asta în cazul în care nu vom folosi marea oportunitate electorală de a scăpa odată și pentru totdeauna de acești criminali deghizați în guvernanți, după ce au uzurpat puterea și au capturat țara! Reformele stagnează, iar ratingul economic al Republicii Moldova a coborât la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani. Peste 75% din persoanele în etate supraviețuiesc cu pensii sub minimul de existență, căci majorarea pensiilor cu 37%, promisă triumfalist de Filip, nu s-a produs. Autoritatea Națională de Integritate nu funcționează, astfel declarațiile demnitarilor, judecătorilor și ale procurorilor nu au fost verificate timp de doi ani. Din cauza stagnării în domeniul reformării justiției, partenerii noștri de dezvoltare au refuzat să aloce țării noastre ultima tranșă de asistență financiară direcționată.

Dar principalul indicator de degenerare continuă a situației economico-sociale din republică este accelerarea exodului populației. Guvernarea hidoasă continuă să-și alunge cetățenii din țară, și în loc să se îngrijească de crearea condițiilor decente de trai acasă, se grăbește chiar să faciliteze exodul prin crearea multiplelor agenții de asistență pentru viitorii emigranți.

Pe acest fundal sumbru tandemul Plahotniuc – Dodon a hotărât să schimbe sistemul electoral, astfel încât criza profundă, multidimensională să fie perpetuată, iar cei care au provocat-o să rămână la guvernare, protejându-și astfel averile dobândite ilicit.

La capitolul  respectarea drepturilor omului, libertatea presei putem spune cu certitudine că suntem codașii Europei și ai lumii, la proximă distanță de Coreea de Nord.
Prin circul lor oligarhico-geopolitic Plahotniuc și Dodon ne fac țara de rușine și o îndepărtează de lumea civilizată.

C: Care, în opinia Dvs., au fost cele mai mari succese înregistrate în 2017 şi care au fost cele mai mari insuccese?

A.N.: Faptul că economia noastră a înregistrat o tendință tot mai clară de a se reorienta spre piața Uniunii Europene, este unul firesc și pozitiv, un succes al mediului de afaceri care încearcă să reziste în condiții de prigoană din partea regimului cleptocratic. Deja de doi ani, în marea lor parte exporturile moldovenești se îndreaptă spre țările Uniunii Europene. Este o dovadă elocventă a impactului pozitiv al Acordului de Asociere. Businessul nostru are un potențial enorm de competitivitate și ar putea parcurge procesul de racordare la standardele europene mult mai rapid. Dacă am avea o guvernare responsabilă, preocupată nu de jaful propriilor cetățeni, ci de protejarea producătorilor autohtoni, așa cum a propus-o Platforma DA, am putea valorifica mult mai eficient beneficiile Acordului de Comerț Comprehensiv și Aprofundat cu Uniunea Europeană.

Din păcate, paleta insucceselor este mult mai „generoasă”. Sub aspect politic, anul 2017 a fost marcat de unul dintre cele mai grave derapaje antidemocratice – adoptarea sistemului electoral mixt. A fost un act profund anti-european comis de actuala guvernare contrar opiniilor celor mai importante structuri europene și în lipsa unui consens veritabil în societate și în mediul politic. După această mașinație ticăloasă, faptul că regimul încalcă fără scrupule principiile și valorile europene, ori de câte ori este amenințată supraviețuirea clanului oligarhic, a devenit incontestabil. Cea mai josnică fațetă a acestui sistem este discriminarea totală a diasporei, pentru care au fost create, contrar prevederilor Codului electoral, doar trei circumscripții. Guvernarea, deci, face totul ca cei mai activi cetățeni să fie nevoiți să-și părăsească țara pentru a-și întreține familiile și, concomitent, îi privează de dreptul de a alege, căci cei din diaspora sunt, de regulă, votanți ai opoziției anti-oligarhice.

Amintesc aici că diaspora a fost nedreptățită și prin interzicerea în 2015 a finanțării partidelor politice de către cetățenii moldoveni, care se află în afara țării, în timp ce Comisia de la Veneția recomandă să fie permise contribuțiile personale din partea cetățenilor din diasporă, din veniturile obținute peste hotare, în limite bine definite și în condiții de transparență.

C: Cum a fost anul 2017 din punctul de vedere al consolidării opoziţiei pro-europene de centru-dreapta?

A.N.: Platforma Demnitate și Adevăr a venit cu propunerea de consolidare pe termen lung a opoziției pro-europene emergente încă în campania pentru alegerile prezidențiale. Atunci am demonstrat cu prisosință că nu urmărim scopuri meschine și că suntem capabili să sacrificăm propriile interese în favoarea celui național, al oamenilor, care este mai presus decât toate. Am ales să mă retrag din campania prezidențială în favoarea unui candidat comun al opoziției anti-oligarhice, pro-europene, să facem campanie pentru acest candidat și ne-am implicat cu tot arsenalul de care am fost capabili. Actualmente consolidarea opoziției emergente reale, a oamenilor integri, reformatori, activi, e la fel de importantă. Pentru că în politică, la fel ca și în viața cotidiană, ai nevoie de parteneri de încredere, am anunțat deja că vom colabora cu Partidul Acțiune și Solidaritate în eventualitatea participării la scrutinul parlamentar. Dacă suntem împreună, nimic nu e imposibil, iar dezbinați putem pierde totul.

Blocul electoral constituit de noi va fi format pe baza principiului egalităţii şi reciprocităţii dintre parteneri, iar accentul de bază, atât la întocmirea listei electorale, cât şi la stabilirea candidaţilor comuni pentru circumscripţiile uninominale, va fi pus pe integritatea candidaţilor şi pe meritocraţie. În garniturile noastre, legislativă și executivă nu au ce căuta patrioții de mucava și cei de meserie, specialiștii în toate, mercenarii oligarhici de unică sau multiplă folosință, moraliștii sfertului de veac și profitorii ce au rămas mereu echidistanți între adevăr și minciună. Toți aceștia vor rămâne pe banca de așteptare a unui larg proces de lustrație cu aplicarea mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite.
Precizez, că nu am renunțat la ideea utilizării tuturor mijloacelor legitime pentru a anula votul mixt.

Având în vedere evoluțiile de ultimă oră, inclusiv inițiativa lansată de societatea civilă cu privire la organizarea unui referendum legislativ pentru anularea votului mixt, ținând cont că acesta necesită efort și sacrificiu uman și financiar suplimentar din partea cetățenilor, am expediat repetat solicitarea ca Parlamentul să stabilească, în conformitate cu cerințele Codului Electoral, data unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată hoțește la 20 iulie 2017.

C: Cum aţi califica relaţia PDA cu partenerii europeni în anul 2017?

A.N.: Evident, partenerii noștri de dezvoltare au fost derutați de subterfugiile binomului de la guvernare, care a jucat un spectacol geopolitic bine regizat, dar ipocrizia a fost demascată și lucrurile pe plan extern devin tot mai optimiste.

În 2017 Platforma DA e depus un efort enorm pentru a informa plenar partenerii noștri europeni despre starea reală a lucrurilor din Republica Moldova. Acum pot spune cu certitudine că, datorită muncii, corectitudinii, prestației noastre civice și politice corecte, beneficiem de încredere din partea lor. Numeroasele reacții ale oficialilor europeni, parvenite pe parcursul anului 2017, soldate chiar cu condiționarea asistenței macro-financiare de către UE prin încetarea furturilor și promovarea reformelor reale, palpabile, simțite de cetățeni demonstrează că am fost auziți. Și nu ne oprim aici. Ne dezvoltăm continuu preocupați să nu dezamăgim nici electoratul propriu, nici partenerii de dezvoltare, să ne comportăm ca niște adevărați oameni politici europeni și atunci vom reuși să ne salvăm țara din ghearele mafiei.

C: Ce semnificație are aderarea Platformei DA la PPE?

A.N.: Cel mai important moment al anului a fost pentru Platforma DA aderarea la PPE, cea mai puternică familie politică din Europa. Acceptarea noastră a fost cea mai elocventă dovadă că formațiunea noastră, prin tot ce a făcut și face, este vizibilă și credibilă nu doar pentru simpatizanții, adepții, membrii săi, ci și pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Aderarea la PPE este un eveniment extrem de important pentru partidele noastre emergente de opoziție, dar si pentru întreaga clasă politică și societatea moldovenească. Mai presus de toate, această acceptare este o recunoaștere a potențialului și importanței celor două partide de către cea mai puternică forță politică din Uniunea Europeană. Ca urmare, Platforma DA devine un actor activ al politicii europene ceea ce este în avantajul nu doar al partidului, dar și al cetățenilor Republicii Moldova. Trebuie să subliniez, că admiterea noastră  în PPE va avea efecte benefice pentru schimbarea clasei politice moldovenești corupte. Afilierea la PPE înseamnă mai multa informație, experiență, colaborare, protecție pentru membrii celor doua partide, suport logistic și traininguri, în special, pentru echipele de tineri și femei.

Simbolismul evenimentului este evident, dar ceea ce este și mai important este semnificația lui practică. În termeni punctuali, este vorba de numeroase avantaje pentru noi. Din cadrul Partidului Popular European fac parte partide importante din statele membre UE, exemplu fiind CDU-ul din Germania, condus de Angela Merkel, PNL-ul românesc, condus de Ludovic Orban și altele. Acest fapt ne va ajuta să fim conectați la cei mai influenți decidenți din statele UE și să avem acces mult mai ușor la cele mai importante cancelarii europene. Pe de altă parte, PPE deține cele mai importante funcții în cadrul instituțiilor UE, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene. Aceste contacte le vom utiliza în interesul Republicii Moldova și al cetățenilor săi, în special pe componenta modernizării țării, dar și a aprofundării cooperării economice cu statele UE.

C: Ce credeți despre dosarul deschis la Moscova pe numele lui Vlad Plahotniuc?

A.N.: Multiplele dosare intentate în străinătate pe marginea faptelor comise de Plahotniuc denotă esența sa de criminal din anii 90 și faptul că acesta a comis crime nu doar în R. Moldova, pe care o controlează plenar, dar și în vest, și în est.  De aici decurge deschiderea de dosare la București, la Londra, dar și la Moscova. Prin aceste dosare penale instrumentate în Rusia, România, Marea Britanie, inclusiv pe fapte de omor, cel mai mare prejudiciu  îi este adus tot Republicii Moldova, ajunsă să fie condusă și reprezentată de către un individ acuzat de omor și un partid condus de ucigași și hoți, partidul lui Plahotniuc, Țuțu, Iaralov, etc..

Totuși, un lucru este cert: cel mai răsunător dosar încă urmează, și acesta va fi instrumentat la Chișinău. În cadrul acestuia, Plahotniuc și anturajul său vor fi trași la răspundere pentru cele mai mari crime pe care acești indivizi le-au comis împotriva propriului popor – pentru uzurparea puterii și distrugerea țării, pentru batjocorirea mai multor generații de oameni în beneficiul personal și de grup.

C: În opinia Dvs., mai are guvernarea actuală credibilitate în vest?

A.N.: Coordonatorul guvernării cheltuieşte milioane de euro pentru firmele de lobby din banii noștri pentru a cerși protecție de la Occident. Vă imaginați cum este compromisă țara, când proxenetul penal și politic Plahotniuc se erijează în fața partenerilor noștri drept stăpânul Republicii Moldova. Oricum, de la Bruxelles se aud voci din ce în ce mai hotărâte să pună capăt dezastrului provocat de Plahotniuc și acoliții săi în Republica Moldova. Iar pretinsa susținere americană a acestui criminal este doar o iluzie, cu care el încearcă să zăpăcească opinia publică.

Survolările oceanului pe banii furați de la populație nu au nici o relevanță. Chiar dacă călătoriile acestea sunt urmate de publicarea unor fotografii arbitrare, de lobby, cu 2-3 politicieni americani  (mulți la număr) nimeni, dar absolut nimeni din guvernul SUA nu a mai vrut să-l primească.

Însă vreau să spun un lucru fundamental: nimeni din afară nu-l va termina politic și penal pe Plahotniuc fără o mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova și fără înlăturarea acestuia de la putere. Ceea ce ar însemna, totodată, edificarea unei justiții independente, reformate, care i-ar investiga obiectiv crimele, l-ar trage la răspunderea penală corespunzătoare, sechestrându-i averile, întocmai cum s-a procedat în țările vecine. De altfel, sunt sigur că soarta prietenilor săi corupți din România îi așteaptă pe Plahotniuc și pe acoliții lui în cel mai scurt timp.

C: Apropo de România, e posibilă o intensificare a relațiilor cu această țară?

A.N.: Cu România suntem uniți prin istorie, sânge, limbă, cultură, iar pentru binele tuturor e nevoie de mai multe proiecte economice reciproc avantajoase în interesul oamenilor, e nevoie de unitatea legilor drepte și de implementarea lor fidelă. E nevoie să parcurgem aceeași cale sigură de reformare a instituțiilor, de consolidare a statului de drept, a sistemului de securitate națională și personală a cetățenilor pentru a putea face față integrării europene și regăsirii în spațiul civilizațional comun.

C: Ce priorităţi și așteptări are PDA și Dvs., personal pentru 2018?

A.N.: Așteptările nu sunt apanajul nostru. Platforma DA este un partid activ, căruia nu i-a făcut nimeni agenda, ci și-a făcut-o mereu singur, conform realităților și problemelor cu care se confruntă societatea. În ceea ce mă privește, am spus mereu că „niciodată nu mă îngrijorează acțiunea, ci lipsa ei. Fac parte din categoria celor care zic: ia să vedem cine mă poate împiedica să fac acest lucru?!”. Poate că, uneori, cer prea mult de la colegii mei, dar ei mă cunosc și știu bine că o fac pentru o cauză demnă, că niciodată, dar niciodată nu am cedat și nu voi ceda decât în fața dictatului demnității, a adevărului, a onoarei și a bunului simț. Și am toată încrederea că astfel simt și procedează și colegii mei din echipa DA.

Determinarea noastră de a redresa lucrurile în țară este incontestabilă și chiar cu riscul de a vă părea prea dur, pot spune tuturor că nu voi fi niciodată „echidistant” între adevăr și minciună, indiferent de cine le emite.

În 2018 vom continua cu aceeași intensitate să punem în practică dezideratele noastre, să consolidăm organizațiile teritoriale, să mergem în fiecare localitate din Republica Moldova în cadrul campaniei „Un milion de mâini strânse din inimă” pentru a discuta cu cetățenii noștri și a-i informa despre starea reală a lucrurilor din țară. Vom propune în continuare soluții practice și viabile pentru problemele existente și pentru reforme reale. Intenționăm să fortificăm relațiile cu partenerii externi și, în special, să ne facem auziți în cadrul grupului europarlamentar al PPE, dar și în alte grupuri. Apropo, acest statut de membru PPE, ne va ajuta să punem pe agenda instituțiilor europene subiecte legate de interesele Republicii Moldova, în principal de susținere a cetățenilor noștri, să informăm mai eficient partenerii europeni despre situația exactă din Republica Moldova, în special ce ține de derapajele antidemocratice ale regimului și crimele comise de acesta împotriva propriului popor. Pentru noi, ca partid din familia PPE, după 2018, când vom accede la putere, acest statut va avea un impact direct asupra implementării obiectivelor de guvernare asumate în campania electorală.

Vom avea mult de lucru, căci va trebui în cel mult scurt timp să facem ordine în țară. Știm cum s-o facem și garantăm asta!
De aceea, la sfârșitul acestui interviu, aș vrea să mă adresez tuturor cetățenilor Republicii Moldova din țară și de peste hotare cu un apel la consolidare, solidaritate, conștientizare a poate ultimei oportunități de a schimba fundamental această țară, de a destructura acest sistem oligarhic cancerigen, de a readuce acasă bunăstarea și demnitatea.

Anul 2018 va fi unul al marii schimbări sau va fi unul pierdut. Dacă dorim să ne întoarcem miliardele furate, să scoatem de pe umerii oamenilor povara insuportabilă a taxelor și impozitelor, să anulăm legea restituiri miliardului de către popor, dacă vrem să-i încătușăm pe hoții și bandiții de la guvernare și complicii lor, să-i punem la închisoare și să le confiscăm averile dobândite ilicit, dacă dorim ca fiecare cetățean să fie remunerat decent de către stat, fie că e vorba de salarii, pensii, burse sau indemnizaţii, dacă vrem să avem medicina și învățământ de calitate – acum să ne unim eforturile ca niciodată. Să înțelegem că totul e în mâinile domniilor voastre, ale cetățenilor, și că de această voință și determinare depinde dacă avem sau nu viitor.

De sărbătorile de iarnă, țin și pe această cale, să vă doresc tuturor multă sănătate, căldură sufletească, să aveți vetrele încălzite de lumina divină și vrednicia omenească.

Totodată, vă îndemn să folosiți acest prilej unic în felul său de a discuta, în familie și cu cei apropiați, despre ceea ce trebuie să facem pentru a ne pune țara pe drumul cel bun.
La mulți ani, Moldova!

Sursa: Curentul.md

2 răspunsuri la “(Interviu) Andrei Năstase: „Anul 2018 va fi unul al marii schimbări sau va fi unul pierdut””

 1. 068427208 spune:

  требуе де организат Попорул май сериос сэ не апэрэм дрептуриле ши демнитатя -тот депинде де Попор ши де лидерь сэ не ындемне лидерь куражошь!!

 2. Sergiu Gatlan spune:

  Sunt intru totul de acord cu domnul Andrei Nastase,care cunoaste perfect de bine realitatea tragica in care s-a pomenit societatea din Republica Moldova din cauza unei adunaturi periculoase de hoti,asasini,puslamale,criminali care umbla cu trandafiri,cu steau,cu secera si ciocanul.
  Vreau si eu sa scap in lumea civilizata.
  Am investigat situatia in calitatea mea de savant,nu-s politician si am gasit posibilitati reale,corecte,legale ca sa scapam in 2018 de dodoni,de plahotniuci,de vorononi,de toata nevoia de paraziti.
  Am postat „Activitati pentru reintegrarea partii de est de Prut a Moldovei la locul ei firesc in componenta Romaniei” pe Facebook la Sergiu Gatlan
  Voi fi onorat ca doritorii sa ia cunostinta de acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Octombrie 2018

Declarația Platformei DA privind privatizările abuzive....

După privatizarea controversată a companiei Air Moldova Platforma Demnitate și Adevăr a examinat cu atenție eventuala privatizare a unor întreprinderi importante de stat, preconizată pentru octombrie-noiembrie 2018.

Astfel, statul propune spre vânzare 85 % din acțiunile S.A. "Gara Nord". Prețul de comercializare stabilit este de puțin peste 18 mln. lei. Totodată valoarea totală a activelor companiei depășește 37 milioane lei. Anul trecut întreprinderea a avut un profit net de circa 0,5 mln. lei. În 2016 acest profit era puțin sub un milion de lei. Datoriile totale ale S.A. ”Gara Nord” sunt de aproximativ 7 mln. lei, însă din acestea aproape jumătate sunt indicate ca alte datorii, fără descifrarea clară a acestora.

În aceste condiții este total inexplicabil de ce este nevoie de privatizat întreprinderea respectivă, dacă ea este perfect profitabilă cel puțin în ultimii doi ani. Este suspicios și faptul că nu sunt detaliate acele alte datorii în sumă de 3,2 mln. lei și nu este argumentat în niciun fel prețul vânzării de 18,3 mln. lei, raportat la valoarea activelor întreprinderii.

O altă întreprindere supusă privatizării este Societatea pe Acțiuni “Tutun-CTC”. În acest caz persistă și mai multe semne de întrebare. Statul propune privatizarea acestei companii strategice cu active în valoare totală de peste 390 mln. lei doar cu circa… 165 mln. lei! Atenționăm că anul trecut SA “Tutun CTC” a avut un profit net de aproape 13 mln. lei. Doi ani la rând compania achită în bugetul de stat dividende în sumă de peste 7 mln. lei. Totodată, compania ”Tutun-CTC” și-a redus datoriile de la 30 la 18 mln. lei într-un singur an. Nu există nicio justificare plauzibilă în privința necesității privatizării acestei entități. Dar chiar dacă asemenea argumente ar exista, prețul de vânzare propus este unul absolut  derizoriu. Pentru comparație, întreprinderea “Barza Alba” este scoasă la vânzare la un preț de două ori mai mare decât SA Tutun CTC, deși suma datoriilor este dublă față de monopolistul în producerea țigărilor în Moldova, iar valoarea activelor este mai mică cu aproximativ 30 mln. lei.

În contextul celor spuse, Platforma DA este profund îngrijorată de intenția actualei puteri de a face privatizări extrem de contradictorii. Suntem indignați de totala lipsă de transparență și de inconsistența justificării procedurilor de privatizare, organizate de actualul regim mafiot. Constatăm că așa numitele licitații și concursuri care vizează înstrăinarea patrimoniului de stat sunt dubioase și nu contribuie la eficientizarea managementului întreprinderilor și la acumularea mijloacelor financiare în bugetul de stat. Dimpotrivă, ele sunt parte a unui proces cras de falimentare artificială a întreprinderilor cu capital public și delapidare majoră în ajunul alegerilor. Este evident că guvernarea, anticipând propria prăbușire, încearcă prin multiple scheme criminale să îmbogățească rapid un grup preferențial de escroci.

Platforma DA cere imperios Guvernului Plahotniuc-Filip să renunțe la privatizări și concesionări absolut nemotivate, dubioase, ale obiectelor strategice din domeniul public, create de zeci de generații ale locuitorilor țării. Declarăm cu toată fermitatea și responsabilitatea că după demontarea acestui regim, vom supune unui process transparent de revizuire toate acțiunile ilicite de deetizare a patrimoniului de stat.

18 octombrie 2018

citește mai mult

18 Octombrie 2018

Vizita de lucru a Primarului ales al Chişinăului, Președintele Platformei DA, Andrei Năstase în...

Comunicat de presă Aflat în SUA, Andrei Năstase, a avut o serie de întâlniri cu înalți funcționari ai mai multor instituții americane, în cadrul cărora a prezentat evoluțiile politice recente din Republica Moldova și a solicitat reacții unor prestigioase institute politice și civice, precum și organizații de cercetare și investigație. În cadrul vizitei Andrei Năstase a avut întrevederi cu Președinții Institutului Republican International, Institutului Naţional Democratic, National Endowment for Democracy, The German Marshal Found, Hudson Institute și altele. Pe ordinea de zi a acestora s-a aflat tematica expertizei și suportului acordat societății civile, mediului de experți și media independente, inclusiv presei de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului. În cadrul Senatului, Congresului, a Departamentului de Stat și Consiliului Național de Securitate al SUA, Andrei Năstase a avut întrevederi cu directori pentru Europa și Rusia în domenii de Securitate și Cooperare, Politică Externă, pentru Drepturile și Libertățile Omului (Comisia Helsinki), Politică Externă, precum și cu reprezentanții grupului legislativ de prietenie Moldova-Caucus din Camera Reprezentanților Congresului SUA. În cadrul acestor întrevederi, Andrei Năstase a descris în termeni detaliați procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, ca urmare a punerii sub control politic a justiției, a instituțiilor de reglementare și a altor autorități publice, dar și a unei importante părți a media și societății civile. În mod special, liderul DA a vorbit despre arestările pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, vorbind, totodată, și despre modificarea antidemocratică a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM și PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR. Un subiect special al discuțiilor l-a constituit invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporțională cu subiectul invocat, nici măcar contestat de către participanții la alegeri. S-a cerut, de asemenea, susținerea Congresului și Senatului SUA pentru ca aceste derapaje democratice să fie sancționate corespunzător, iar cei vinovați, inclusiv cei care stau în spatele confiscării justiției din Republica Moldova, să fie identificați și sancționați. Liderul Platformei DA a vorbit și despre extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului televizat de către proprietari afiliați PD și PSRM, susținând necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului și încetarea limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței. Reprezentanții Congresului s-au arătat indignați de lipsa de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de tentativele autorităților de a limita accesul cetățenilor la informația relevantă cu privire la investigație. În particular, Andrei Năstase a oferit informații despre soarta Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, având drept corolar posibilitatea atragerii de finanțe internaționale cu origini incerte ori criminale în Moldova. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr și-a informat interlocutorii despre rezoluțiile și rapoartele UE, inclusiv despre decizia de a opri orice plăți de asistență macrofinanciară până după alegerile parlamentare și de intensificare a supravegherii financiar-bancare, ca urmare a lipsei de progres în investigarea acțiunilor de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea DA și PAS de a coopera cu cercetători independenți și agențiile federale din SUA în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În contextul acestor discuții Andrei Năstase a explicat interlocutorilor săi prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor de edificarea a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Președintele Platformei DA a oferit informații și a solicitat acțiuni concrete din partea autorităților SUA, în contextul mandatului diplomatic pe care-l va exercita în curând noul Ambasador al SUA la Chișinău, Derek Hogan. 18 octombrie 2018  

citește mai mult

16 Octombrie 2018

Declarația Platformei DA cu privire la persecuțiile și fabricarea dosarelor activiștilor și opo...

Când vorbim de încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, nu mai poate fi vorba de cazuri singulare, ci de un fenomen care ia amploare. Regimul a declarat război propriilor cetățeni. Platforma DA nu o singură dată a informat opinia publică națională și internațională despre persecuțiile fără precedent la care sunt supuși activiștii săi, oponenții actualului regim dictatorial, de către puterea de la Chișinău. În ultimul timp acestea au devenit similare practicilor de nimicire a oamenilor indezirabili de către NKVD-ul stalinist în anii represiunilor. Puterea de la Chișinău, tot mai înfricoșată, tot mai izolată de lumea civilizată, recurge la acțiuni agonice de reprimare brutală a spiritului civic, de reducere la tăcere a cetățenilor responsabili, care deconspiră schemele criminale prin care se căpătuiesc bandiții aflați la guvernare, reprezentanții unui îngust cerc de escroci. Amintim doar ultimele cazuri de abuz și atentat nedisimulat asupra drepturilor și libertăților elementare ale omului. Vorbim aici despre Sergiu Cebotari, care a fost hărțuit, filat, căruia i-au fost deschise dosare penale pe motive aberante, despre Ruslan Verbițchi, președintele OT Râșcani a Platformei DA, unul dintre cei mai activi reprezentanți ai formațiunii noastre, despre Gheorghe Petic, președintele OT Ungheni a Platformei Demnitate și Adevăr, persecutat, maltratat, iar recent reținut ilegal într-un dosar fabricat și plasat în arest pentru 20 de zile. Acești oameni s-au remarcat printr-un deosebit spirit civic și nu s-au temut să facă dezvăluiri percutante despre scheme banditești de contrabandă în proporții deosebit de mari cu anabolice și țigări. Platforma Demnitate și Adevăr cere guvernării să înceteze imediat persecuțiile și fabricarea dosarelor pe bandă rulantă activiștilor și oponenților politici. Platforma Demnitate și Adevăr a informat și va informa neîntârziat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova despre derapajele anti-democratice ieșite din comun la care se dedă actuala putere de la Chișinău. Dictatura va fi stopată, niciun regim autocrat nu a dăinuit și cel instalat de binomul Plahotniuc-Dodon nu este o excepție. Iar odată cu prăbușirea lui, nimeni nu va scăpa de răsplata dreaptă pentru faptele sale. În aceste momente complicate, suntem alături de Gheorghe Petic și de familia sa și chemăm cetățenii la solidarizare și rezistență. Împreună vom reuși, împreună vom învinge! 16 octombrie 2018  

citește mai mult