Andrei Năstase: De un lucru pot să vă asigur – nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural!

30 Mai 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, proeuropene, pentru funcția de primar al capitalei, a susținut o conferință de presă în imediata apropiere de fosta Sinagogă cu Azil de pe strada Rabbi Țirilson, nr. 6-10 pe subiectul „Rolul patrimoniului și valorilor patrimoniale pentru dezvoltarea durabilă a comunității”.

„Cu toții conștientizăm faptul că punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric oferă posibilități de dezvoltare a turismului, creare a locurilor de muncă și de creștere a cererii pentru servicii conexe, toate acestea stimulând creșterea economiei, dezvoltarea sistemului educațional, altoirea spiritului patriotic al concitadinilor noștri”- a spus Andrei Năstase, amintind cuvintele apodictice ale lui Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

Andrei Năstase a stăruit asupra necesității păstrării și cunoașterii patrimoniului istoric și arhitectural, care menține vie memoria unui popor, asupra utilității cunoașterii trecutului pentru a construi un viitor mai bun pe o bază solidă.

„Cu regret, constatăm că de la proclamarea independenței Republicii Moldova nu există o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău, lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată, în unele cazuri, și de Autoritățile publice ale Capitalei, care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică” – a spus Andrei Năstase, făcând trimitere și la opinia unor experți, care afirmă că dacă autoritățile vor avea în continuare o asemenea abordare criminală, Chișinăul ar putea să rămână fără patrimoniul său arhitectural.

„Persoane cu funcții de rang înalt au fost implicate în demolarea monumentelor istorice. Să ne amintim cazul demolării ilegale a Conacului Teodosiu (era amplasat pe bd-ul Ștefan cel Mare și Sfânt, 151 A, B) în 2005, la indicația președintelui de atunci Voronin, avându-l drept consilier pe tovarășul Ceban Ivan, actualul candidat la primărie. Da, acel președinte care îi avea sub aripa sa oblăduitoare și pe Ceban, și pe Dodon, și pe Plahotniuc”- a menționat Andrei Năstase, specificând că acesta nu este de departe singurul caz la care se poate face trimitere vorbind despre implicarea celor care se află la putere de decenii și vorbesc despre combaterea hoțiilor pe care tot ei le-au comis.

„Acum a venit timpul să oprim această debandadă și să propunem soluții viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chișinăului, pentru a întoarce capitalei farmecul de altădată. Anul acesta a fost desemnat – prin Decizia Parlamentului European și a Consiliului European – „Anul European al Patrimoniului Cultural”. Principalele obiective sunt de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun”- a continuat viitorul primar al municipiului, propunând soluții concrete pentru a proteja patrimoniul istoric al orașului.

Printre acestea Andrei Năstase a menționat constituirea unei direcții la nivel municipal care se va ocupa nemijlocit de protecția, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural și arheologic, revizuirea Registrului monumentelor istorice la nivel municipal, acordarea de facilități fiscale pentru acei care au în proprietate sau gestiune o clădire istorică, așa cum se procedează în mai multe state europene: deținătorii de imobile au mai multe obligații dar și înlesniri și scutiri fiscale, dacă investesc în restaurarea imobilelor istorice.

Andrei Năstase a subliniat și necesitatea stringentă de ajustare a Planului General de Urbanism la cerințele și practicile Consiliului Europei și UNESCO, precum și necesitatea alocării în bugetul municipal a fondurilor pentru cercetare. „Oricât ar părea de paradoxal la prima vedere, noi nu avem o amplă cercetare a Vetrei istorice a orașului cu excepția săpăturilor arheologice din preajma Bisericii Măzărache, dar și aceea fiind o cercetare de salvgardare din cauza construcției Oficiului Moldova Gaz – o clădire care a distrus tot farmecul peisajului istoric al Vetrei Orașului”- a spus Andrei Năstase, opinând asupra importanței participării membrilor comunității la restaurarea, reabilitarea și dezvoltarea moștenirii istorice din imediata apropiere sau pe care o au în gestiune, asupra restaurării Primăriei Chișinău, care este cartea de vizită a orașului și asupra aprobării unei strategii municipale de conservare și de reabilitare a patrimoniului etc.

„De un lucru pot să vă asigur – nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural, deoarece acesta e parte componentă a memoriei noastre istorice, iar cei care vor vizita orașul nostru ar trebui să poată spune cu admirație că municipiul Chișinăul are un trecut glorios proiectat pe luminile prezentului și ale viitorului!”- și-a încheiat discursul Andrei Năstase.

Andrei Năstase a amintit în aceeași ordine de idei despre o serie de cazuri strigătoare la cer cum sunt cel din str. Ciuflea, nr.1 și cel din zona Ambasadei Franței, unde au fost ridicate blocuri supra-etajate în detrimentul oamenilor, locuitorilor capitalei și în beneficiul mafiei imobiliare.

La conferința de presă a participat și Maia Sandu, care a amintit că Republica Moldova a ratificat mai multe documente importante ale CE și UNESCO, dar angajamentele luate sunt totalmente ignorate.

„Există o agresiune fără precedent din partea mafiei imobiliare, care demolează clădiri istorice și construiește neautorizat. Se demolează și se face fundamentul noaptea, iar a doua zi sunt gata autorizațiile, deciziile care legitimează crima. Deja mai mult de 10% din clădirile incluse în Registrul monumentelor istorice au fost demolate, lăsate în paragină sau parțial distruse. Există monumente arhitecturale care nici nu sunt incluse în Registru. Trebuie să creăm urgent o Strategie corelată cu Planul Urbanistic General reînnoit și trebuie să instituim sancțiuni dure pentru deteriorarea patrimoniului municipal”- a spus Maia Sandu, precizând că există o soluție pentru a redresa rapid situația. „Putem să oprim abuzurile acestea ieșind la vot pe 3 iunie!”- a încheiat Maia Sandu.

30 mai 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

05 Iunie 2018

Andrei Năstase la prima întâlnire în calitate de Primar General ales al Municipiului Chișinău...

Andrei Năstase, Primarul General ales al municipiului Chișinău, împreună cu Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr au avut astăzi o întâlnire cu conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Pentru Platforma DA descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene reprezintă pilonii de bază pentru modernizarea întregii țări, apropierea serviciilor publice calitative de oameni și soluționarea diferendului transnistrean. Formațiunea noastră a venit în repetate rânduri cu propuneri publice și punctuale privind implementarea extinsă și profundă a descentralizării financiare, administrative și politice a Republicii Moldova. În acest context, Andrei Năstase a menționat că la ora actuală anume CALM este cea mai independentă și reprezentativă organizație non-guvernamentală din domeniu, cu o reputație ireproșabilă și expertiza competentă. În calitate de Primar General, Andrei Năstase speră la o colaborare constructivă, fructuoasă cu CALM, al cărui membru este și Primăria municipiul Chișinău, și a venit cu solicitarea asistenței consultative pe mai multe subiecte legate de gestionarea eficientă a Capitalei, promițând o continuare a mai multor proiecte utile pentru locuitorii Chișinăului și eliminarea cît mai urgentă a haosului și corupției din administrația municipală. La rândul său, Alexandru Slusari a remarcat faptul că prima întâlnire a Primarului General ales are loc cu reprezentanții unei organizații, care mai mult de zece ani apără interesele aleșilor locali foarte profesionist și fără nici un iz politic, într-o țară extrem de centralizată. Președinta CALM, Tatiana Badan și directorul executiv al entității, Viorel Furdui l-au felicitat pe Andrei Năstase cu ocazia victoriei obținute și au sălutat poziția domniei sale privind descentralizarea Moldovei. Reprezentanții CALM au venit cu mai multe propuneri punctuale privind activitatea Primarului general, propuneri ce țin de gestionarea patrimoniului municipal, salarizarea personalului primăriei, colaborarea cu partenerii externi, în special cu Congresul Autorităților Locale ale Consiliului Europei, construirea relațiilor eficiente cu organizațiile non-guvernamentale capabile să livreze expertiza necesară, ect. Totodată, Andrei Năstase i-a mulțumit conducerii organizației pentru sugestile și propunerile făcute și a garantat că relațiile între primăria Chișinău și CALM se vor îmbunătăți semnificativ. De asemenea, edilul ales al Capitalei a subliniat importanța transparenței maxime în procesul decizional în cadrul administrării municipiului și a specificat că printre primele acțiuni ale primarului Andrei Năstase se va regăsi instituirea unui Consiliu consultativ al societății civile cu participarea indispensabilă a experților CALM. Chișinău, 5 iunie 2018

citește mai mult

31 Mai 2018

Andrei Năstase: Vom crea Axa Inovării Chișinău - Cluj - Viena....

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene pentru primăria Chișinău și echipa sa au susținut o conferință de presă pe subiectul inovației ca axă de dezvoltare a Chișinăului. „Cea mai mare șansă de dezvoltare a Chișinăului este să utilizeze cea mai de preț resursă a sa: inteligența tinerilor. Este, în fond, o mare oportunitate de a edifica o capitală cu adevărat europeană și care să aducă prosperitate locuitorilor săi. Vorbim, de fapt, de adoptarea modelului japonez. Știm că după Cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia era o țară săracă și distrusă de război, dar inteligența, creativitatea și capacitatea de a inova au fost atuurile folosite cu abilitate pentru a transforma economia niponă într-o forță economică uriașă a lumii contemporane”- a spus Andrei Năstase, amintind și faptul că în România acest model a fost utilizat de municipiul Cluj, care a devenit capitala IT-ului românesc. „În Cluj se află peste 20.000 de specialiști în IT, iar unul din 11 clujeni lucrează în acest domeniu bine plătit. Clujul este orașul candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, după ce în 2015 a fost și Capitală Europeană a Tineretului, iar în 2018 este Orașul European al Sporturilor. În Austria, acest model a fost utilizat de Viena, care s-a reinventat complet. Vechea capitală imperială a devenit Capitală Europeană a Inovării”- a mai spus Andrei Năstase, afirmând că echipa sa are relații excelente cu primarii din Viena și din Cluj, ceea ce va facilita crearea Axei Inovării: Chișinău - Cluj - Viena. Această Axă a Inovării va fi implementată în 3 pași, a menționat Andrei Năstase, primul dintre care va fi clusterizarea economiei Chișinăului: „Clusterele sunt mai mult decât o platformă: sunt un răspuns dat de UE provocărilor globalizării. Este singurul mod în care companiile europene pot concura cu giganți precum Microsoft, Apple, Google, Amazon sau Facebook. Clusterele reunesc companiile dintr-o industrie (IT, energie verde, mobilă, alimente etc), universitățile și autoritățile locale. Companiile contribuie cu resurse financiare și relații comerciale. Universitățile - cu pregătirea resurselor umane și cu cercetarea științifică, autoritățile vin cu politici publice adecvate și cu garanții de stabilitate. Cuvintele-cheie în acest proces sunt inovarea și transferul tehnologic care pot produce valoare adăugată mare. Clusterele sunt, astfel, un model de parteneriat public - privat și o asociere simplă și eficientă pentru a face economia să funcționeze.” Al doilea pas va fi orientarea spre o economie verde. „Clusterele vor promova resursele regenerabile. Moldova nu are petrol, însă a primit de la Dumnezeu soare. De aceea, toate clădirile clusterelor vor fi dotate cu panouri fotovoltaice, iar Primăria va dota clădirile publice cu asemenea panouri. De asemenea, apa de ploaie va fi colectată în bazine și folosită pentru irigarea spațiilor verzi. Municipalitatea va atrage fonduri europene și din alte surse (elvețiene, norvegiene etc) pentru a cumpăra autobuze verzi. Iluminatul public va fi bazat pe tehnologia LED (un corp de iluminat de tip LED consumă doar 28 la sută din energia unui bec incandescent și rezistă minim 10 ani în condiții normale de utilizare). Iluminatul și traficul rutier vor fi controlate prin calculator. Resursele regenerabile vor permite economii importante care vor fi folosite pentru a crește bunăstarea locuitorilor”- a explicat viitorul primar, specificând că pasul al treilea va fi Fondul start-up, prin intermediul căruia primăria va oferi finanțări pentru investiții în companii de tip start-up inovator. În schimbul acestor bani, companiile vor oferi Primăriei un pachet de acțiuni cuprins între 3 și 10 la sută, în funcție de valoarea finanțării. „Astfel, va fi încurajată inovarea și creativitatea. Chișinăul are un potențial uriaș de inovare, care însă nu este folosit din două motive. Primul,lipsa unui cadru coerent care să încurajeze inovarea. Experiența europeană a demonstrat faptul că clusterele sunt cel mai potrivit cadru care încurajează acest proces de inovare. Cel de-al doilea motiv pentru care performanțele Chișinăului în domeniul inovării sunt slabe este lipsa fondurilor. Însă viitoarele clustere din Chișinău, pe care le vom acredita la Comisia Europeană, au capacitatea de a atrage investitori serioși care vor putea finanța cercetarea științifică, inovațiile tehnologică și soluțiile de transfer tehnologic care aduc rezultatele muncii cercetătorilor științifici în economia reală.”- a spus Andrei Năstase, reiterând sprijinul său ferm pentru tineri. asigurându-i de o colaborare eficientă și benefică atât pentru ei, cât și pentru un Chișinău european. Alexandru Machedon, șeful staff-ul electoral al lui Andrei Năstase, cunoscut specialist în IT, a adus exemplul Vienei, un oraș cu 1,74 milioane de locuitori, care are o strategie de oraș inteligent bine structurată. „Se axează, așa cum vrem să o facem și noi, pe digitizare. Orașul stabilește ținte clare pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung pentru digitizare. Pașii includ investiții în fibră optică, dar și în cea mai nouă generație de rețele wireless, în același timp fiind menținute si infrastructuri digitale avansate. Serviciile publice se mută spre online, iar wi-fi-ul este extins în întreg orașul în colaborare cu școli, universități și colegii. Orașul caută neîncetat companii pentru a sponsoriza activitățile de tip smart city, cu proiecte pilot desfășurate în parteneriat alături de companiile ICT. Toate aceste exemple dorim să le implementăm și în orașul nostru, alături de zeci de proiecte de tip smart city.”- a spus Alexandru Machedon. 31 mai 2018

citește mai mult

27 Mai 2018

Andrei Năstase la Vadul-lui-Vodă: „Voi insista să particip la toate negocierile moldo-ucrainene...

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene la funcția de primar general al capitalei a susținut o conferință de presă cu ocazia marcării Zilei Nistrului, una dintre arterele principale de apă și de suflet ale țării noastre. Andrei Năstase și-a început discursul cu un scurt ghid statistic al celui mai mare râu din Republica Moldova: „Fluviul Nistru izvorăște în munții Carpați la altitudinea de 911 m, are o lungime totală de 1350 km și este cea mai importantă sursă acvatică a țării, cu o lungime a cursului de apă (Naslavcea–Palanca) de 636 km. Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10 700 mil. m3. Din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării noastre. Volumul resurselor de apă disponibil în prezent în țară este estimat la cca 500 m3/cap de locuitor/an, ceea ce plasează Republica Moldova în categoria țărilor cu insuficiență de apă și cu un risc sporit la impactul schimbărilor climatice. Cercetările și analizele arată că scăderea cantității de precipitații și creșterea cererii pentru apă în scopuri de irigare va accentua competiția pentru resursele de apă atât în interiorul țării, cât și în exterior. Chiar și modelările Băncii Mondiale arată că și în absența schimbărilor climatice, creșterea cererii pentru apa de irigare va cauza un deficit de apă în următoarele decenii. În contextul acestor prognoze alarmante, fluviul Nistru rămâne a fi principala sursă de apă în regiune, deoarece rezervele de ape dulci subterane sunt extrem de mici.” Municipiul Chișinău este aprovizionat cu apă potabilă în proporție de 85 % din Nistru, a spus Andrei Năstase, motivând prezența sa și a echipei sale la Vadul lui Vodă. „Iată de ce suntem aici, lângă Stația de pompare a apei din Vadul lui Vodă - obiect strategic, care asigură municipiul Chișinău și suburbiile cu apă. În anul 2016, care a fost unul secetos, eram la un pas de oprirea stației, întrucât debitul Nistrului a scăzut până la aproape 8 metri. Eram la doar 10 cm de cota critică, după care stația ar fi fost în imposibilitate de a pompa apă pentru oamenii din capitală.” În continuare Andrei Năstase a stăruit asupra pericolelor legate de construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean: „Riscul catastrofei ecologice și umanitare a apărut în urma acțiunilor autorităților din Ucraina în administrarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Peste doi ani, acest pericol va deveni unul iminent, dacă în urma înțelegerii celor două guverne, vecinii noștri, în amonte, vor realiza construcția celor 6 hidrocentrale. Cunoaștem foarte bine că negocierile pe acest subiect sunt netransparente, iar excluderea unor experți din societatea civilă demonstrează că există înțelegeri obscure cu guvernarea de la Kiev.” Andrei Năstase a reamintit cele mai grave riscuri care se pot abate asupra Republicii Moldova, inclusive a Chișinăului, în cazul finalizării proiectului de către partea ucraineană. „Cea mai gravă consecință o reprezintă pericolul degradării și distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar și pericolul real ca populația Republicii Moldova, inclusiv cea din stânga Nistrului și peste un milion de oameni din regiunea Odessa să rămână fără sursa principală de apă potabilă!”- a spus Andrei Năstase, explicând ce înseamnă, în termeni reali, practici aceste consecințe. „Asta înseamnă deficit de apă potabilă în robinete, creșterea prețului la apă, îmbolnăvirea populației (tineri, bătrâni, copii), infecții, lipsa de resurse de apă pentru irigații, ceea ce va distruge agricultura, în special legumicultura, distrugerea solului, ariditate și toate consecințele catastrofale care derivă de aici. Iată la ce consecințe ne pot aduce oligarhii preocupați doar de propriile interese și buzunare în detrimentul oamenilor.”- a spus Andrei Năstase.

„Noi am avut permanent o poziție principială față de această crimă ecologică, având în calcul și participarea la proteste întru salvarea Nistrului. Totodată, începând cu 4 iunie, subiectul Nistrului va reprezenta pentru mine nu doar o problemă în calitate de cetățean, ci o mare responsabilitate, inclusiv pentru asigurarea cu apă potabilă calitativă a circa unui milion de locuitori ai municipiului Chișinău și a unor suburbii.”- a menționat viitorul primar al Chișinăului, specificând că există o deosebire principială între poziția sa și cea a contracandidatului său în problema Nistrului. „Spre deosebire de poziția noastră tranșantă, candidatul Partidului Socialiștilor, consideră că problema râului Nistru este doar una interstatală. Potrivit lui, despre construirea noilor hidrocentrale pe râul Nistru în Ucraina nu pot avea loc discuții la nivelul municipiului Chișinău. El amână abordarea problemei pentru când va fi schimbată puterea și vor avea loc altfel de discuții la nivel de comisii interguvernamentale. „În municipiu avem ce avem la momentul de față, dar dacă există probleme la nivel de stat – aceasta NU O REZOLVĂ UN PRIMAR DE ORAȘ” Asta este poziția lui, expusă în cadrul dezbaterilor la un post de televiziune. Adică, dacă în următoarele două luni, în urma acțiunilor Ucrainei și în situația unui an secetos, pentru care sunt toate premisele, vom asista la scăderea substanțială a nivelului râului Nistru și a unui pericol real pentru sistarea aprovizionării capitalei cu apa potabilă, domnul Ceban va cere de la un milion de locuitori răbdare până la alegerile parlamentare. Plahotniuc știe să-și aleagă candidații, iar Ceban își știe locul! Spre deosebire de socialiști, aș vrea să-i asigur pe locuitorii capitalei, că în calitatea mea de Primar, din prima zi după alegeri, având atribuții în domeniul cooperării cu administrația publică centrală, voi cere maximă transparență pe acest subiect. Voi insista să particip la toate negocierile moldo-ucrainene ce vizează viitorul Nistrului.” „Nimeni nu poate decide soarta Nistrului fără să tină cont de voința chișinauienilor și de drepturile noastre la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţa şi sănătatea oamenilor.”- a mai spus Andrei Năstase.
La conferința de presă de la Vadul-lui-Vodă a participat și Maia Sandu, care a spus la rândul său: „E trist să sărbătorim ziua Nistrului în împrejurări atât de îngrijorătoare create de negocierile autorităților de la Kiev și cele de la Chișinău. Avem o guvernare care ne fură totul, până și apa. Ceea ce trebuie să facem noi acum este să scăpăm de guvernarea aceasta și la nivel local și la cel central și să alegem o guvernare care să ne reprezinte și să ne apere interesele. Să ne mobilizăm pe 3 iunie și să mergem la vot! Să avem în fruntea primăriei un om care să ne reprezinte și să ne ajute să păstrăm inclusiv Nistrul și pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare!” Printre participanții la conferința de presă dedicată râului Nistru au fosta mai mulți activiști ai partidelor Platforma DA, PAS și PLDM care au vorbit despre pericolul unei catastrofe umanitare legate de construcția celor 6 centrale hidroenergetice pe fluviul care este principala sursă de apă potabilă pentru chișinăuieni. Mihai Popușoi s-a referit și la zonele de agrement situate de-a lungul Nistrului, care vor avea de suferit incontestabil: „Vadul-lui-Vodă a fost pe vremuri orașul în care veneau la odihnă mii de oameni. Acum nu mai este așa. Infrastructura e într-o stare deplorabilă, iar debitul apei a scăzut substanțial și continuă să scadă. Astăzi potențialul turistic al zonei este subestimat considerabil. Avem nevoie de o cooperare eficientă dintre administrația din Vadul-lui–Vodă și municipalitate. Asta se va întâmpla atunci când echipa noastră va prelua administrarea capitalei. Echipa lui Andrei Năstase știe ce trebuie să facă și vom depune toate eforturile după victoria din 3 iunie pentru a transforma spre bine nu doar Vadul-lui-Vodă, ci și toate suburbiile, întreg Chișinăul!” Alexandru Slusari s-a adresat cu un mesaj bilingv către toți locuitorii municipalității și ai țării. „Andrei Năstase a luptat ani de zile pentru scoaterea din captivitate a statului, pentru un mediu sănătos de trai, inclusive apă potabilă de calitate, din poziția unui activist civic. De cealaltă parte, de cum vine vorba despre interesele lui Plahotniuc, Ivan Ceban ne spun​​e că să așteptăm până la alegerile parlamentare, că râul Nistru nu este competența primăriei Chișinău și putem să cărăm apa și cu căldările. Este o mare diferență între acel care luptă pentru bunăstare și un mediu sănătos de viață pentru toată lumea, indiferent de etnie și orientare geopolitică și acel, care se teme măcar să se gândească să împiedice oligarhul să-și protejeze propriile interese. Chemăm toți oamenii indiferent de etnie, limba maternă și orientare geopolitică să se unească pentru a soluționa problemele comune, inclusiv protecția Nistrului!”- a spus Alexandru Slusari.
 

citește mai mult