Andrei Năstase: Fiți pregătiți să ne scriem singuri propria istorie! Nimeni nu o va face în locul nostru!

20 Iulie 2020

Mesajul Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase rostit la briefingul de astăzi, 20 iulie

„Dragi prieteni,

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Republica Moldova se confruntă astăzi cu probleme atât de grave, încât dacă pierdem șansa demiterii acestui guvern, acestei catastrofe de guvern, și a instalării unui guvern responsabil, criza va degenera într-un fenomen ireversibil și nu ne va rămâne decât să constatăm, neputincioși, dezastrul. Dezastrul, din cenușa căruia nu vom mai putea renaște. Mai avem, însă, o șansă de prezervare! Și primul pas spre a o fortifica este votarea în legislativ a Moțiunii de Cenzură împotriva guvernului Chicu pentru a-l demite cât mai urgent.

Demiterea guvernului Chicu nu este un moft al Platformei DA, este o urgență națională . Demiterea acestui guvern în egală măsură este imperioasă pentru toți cetățenii acestei țări, pentru că din cauza inconsecvenței, incapacității și a iresponsabilității acestui guvern suferim cu toții. Fie că suntem simpatizanți ai Platformei DA, ai PD, ai PAS sau ai socialiștilor. Spun asta pentru că nimănui, niciunui om din această țară nu i-a fost de folos un guvern care de la investire și până acum a încălcat cu impertinență politică nemaiîntâlnită în istoria RM legislația în vigoare, Constituția,  drepturile și libertățile fundamentale ale omului, principiile statului de drept. Mai mult decât atât, este limpede că instituind starea de urgență, acest guvern nu s-a îngrijit de sănătatea oamenilor, de salvarea economiei, de fortificarea liniei întâi a luptei contra Covid-19. NU! Acest guvern a recurs la declararea stării de urgență din interes exclusiv personal – pentru a înlătura controlul parlamentar asupra activității executivului. Starea de urgență nu a fost decât o farsă penibilă pentru ca nimeni și nimic să nu-l împiedice pe Dodon să utilizeze resursele bugetare naționale în așa fel încât să obțină cu ușurință al doilea mandat prezidențial.

Toate derapajele și incorențele administrative grave ale guvernului Chicu sunt expuse în textul Moțiunii de Cenzură, semnată de 27 de deputați. Promovând în cel mai cinic și josnic mod interesele unei clientele controversate de business din sfera puterii, guvernul Chicu, asumându-și răspunderi pentru diverse legi, nu a făcut decât să încerce să instituie măsuri specifice pentru comerțul în regim Duty-Free, pentru facilitarea activităților infracționale cu țigări prin Transnistria, pentru subvenționarea supermarketurilor care oricum au avut supra venituri în perioada stării de urgență etc. Acest guvern incalificabil a făcut și o tentativă (susceptibilă acuzei de trădare de patrie) de a submina securitatea financiar–economică și chiar suveranitatea țării prin semnarea unui acord neconstituțional de finanțare cu Federația Rusă fără ca acesta să fie negociat în spiritul interesului nostru național, interes sfidat de această caricatură de guvern, care în loc să întreprindă măsuri pentru a scoate posturile ilegale de control din satele noastre din Transnistria, îi oferă cu generozitate Tiraspolului localitățile noastre și trântește cu capul de asfalt eroii care le-au apărat cu prețul vieții în războiul din 1992.

Erorile acestui guvern-catastrofă sunt de ordinul zecilor și sutelor, dar cele mai grave se referă la gestiunea dezonorantă a crizei epidemiologice care ne-a propulsat pe primele locuri la capitolul decese la mia de locuitori în ceea ce privește numărul de cadre medicale infectate din Europa. Păstrând acest guvern la putere, riscăm să ajungem într-o izolare internațională fără precedent, iar aceasta în perspectiva sumbră a unui colaps economic total și global, amputează dramatic orice aspirație de a avea un viitor aici, acasă.

Oameni buni, Dodon și acoliții săi sunt atât de speriați de eventualitatea demiterii guvernului Chicu încât au recurs la metode mafiote de a-și păstra majoritatea parlamentară extrem de fragilă, arătându-ne clar ce regim ne așteaptă pe fiecare dintre noi, oamenii acestei țări, într-un viitor în care ei vor rămâne la guvernare.

Trebuie să conștientizăm că nimeni, dar nimeni, nu va fi ocolit de dezastrul ce va surveni în scurt timp. Acest lucru, sunt sigur, este conștientizat și de foarte mulți deputați care astăzi mai fac parte din majoritatea parlamentară, dar nu-și doresc să fie părtași la genocidul propriului popor. De frica deciziei lor subite de a susține Moțiunea de Cenzură și pentru a nu le oferi răgaz de reflecție, Dodon grăbește  următoarea ședință în plen a Parlamentului, impunând organizarea acesteia pentru azi, luni, 20 iulie, zi în care deputații ar trebui să fie în teritoriu, printer oameni. Să fim vigilenți, să ne unim și să-i susținem printr-o aprobare solidară pe toți deputații care vor decide să voteze Moțiunea de Cenzură contra guvernului Chicu condus de Dodon.

Am spus de mai multe ori, repet și acum, pentru fiecare cetățean al Republici Moldova că deciziile pe care le luam în aceste zile vor fi încărcate de o semantică extrem de puternică pentru întreaga comunitate internațională. Republica Moldova are nevoie de o resetare cardinală a principiilor și valorilor care stau la baza modului în care funcționează societatea noastră, în ansamblul ei. Avem nevoie de modele noi de asumare și responsabilitate publică și politică. Avem nevoie de conștiința noastră colectivă, a tuturor, și a fiecăruia în parte. A sosit vremea deciziilor corecte, transparente și în detaliu asumate.

Doamnelor și domnilor parlamentari, vă rog să acordați maximă atenție exercițiului democratic care va avea loc în zilele care urmează. Vă rog să vă faceți datoria față de poporul nostru, față de oamenii care v-au ales ca să le reprezentați, cu demnitate și caracter, interesele. Nimic, absolut nimic, nici un fel de pretext sau context, nu poate cauționa decizia unui deputat de a refuza demiterea acestui guvern care și-a atins, cu mult succes, nivelul maxim de incompetență.

Ca atare, apelul meu, ca reprezentant al Platformei DA, partidul care și-a asumat public guvernarea Republicii Moldova într-una din cele mai dificile perioade sociale și economice din istoria noastră recentă, se adresează fiecărui deputat în parte și este un apel public care are rolul de a cataliza în jurul unei asumări politice complete toate energiile pozitive care pot salva Republica Moldova de la dezastru.

A sosit momentul să stabilim cu toții că vremea experimentelor sociale și economice la care a fost permanent supusă Republica Moldova a expirat. Acum este nevoie de determinare, muncă, onestitate, consens național pe temele esențiale, transparență și multă, multă responsabilitate. A sosit timpul caracterelor, a conștiințelor, a oamenilor buni, drepți și curajoși. Sper să se găsească în Parlament un număr suficient de conștiințe care vor înțelege necesitatea schimbării întregii paradigme politice moldovenești. Știu sigur că în Republica Moldova oamenii își doresc acest lucru, motiv pentru care, vă spun tuturor foarte simplu…

Haideți să facem cu toții ceea ce trebuie să facem!

Închei, spunându-vă tuturor un lucru foarte important! Oameni buni, fiți pregătiți să ne apărăm, dacă va fi cazul, familiile, casele, viețile, țara și libertatea! Fiți pregătiți să ne scriem singuri propria istorie! Nimeni nu o va face în locul nostru! Vă mulțumesc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 Septembrie 2020

Acțiunile concrete ale Platformei DA privind majorarea reală a pensiilor...

În condițiile apropiatei campanii electorale, tradițional, concurenții electorali vehiculează promisiuni de majorare a salariilor și pensiilor , de creare a locurilor de muncă etc, subiecte stringente pentru Republica Moldova, unde populația subexistă de ani buni și singura ieșire din situație pentru mulți oameni a devenit plecarea peste hotare. Platforma DA, însă, are o abordare diferită, pragmatică, consecventă și concretă a subiectelor respective și a venit mereu, depășind categoric sloganele populiste, cu soluții concrete, bine elaborate și acoperite din punct de vedere financiar. Când toți vorbesc acum despre pensii majorate, noi încă în februarie anul curent am înaintat o inițiativă legislativă prin care am propus o formulă reală de a majora semnificativ și constant (nu prin indemnizații unice) pensiile sub minimul de existență. Atunci am propus explicit ca pensiile să fie indexate conform ratei inflației pentru anul precedent. Astfel toate pensiile urmau a fi indexate la 1 aprilie 2020 cu 7,5%, iar pensiile sub minimul de existență pentru circa 440.000 de pensionari urmau să fie indexate la 1 octombrie 2020 dublu sau cu 15%. Scopul nostru era de a majora pensiile celei mai vulnerabile categorii a oamenilor în etate. În calitate de sursă financiară suplimentară pentru acoperirea cheltuielilor destinate formulei de indexare propuse de Platforma DA, (era vorba de 350 mln lei) am indicat profitul Băncii Naționale a Moldovei achitat în bugetul de stat. Amintim că formațiunea noastră a pledat și pledează pentru eliminarea inechității prin care peste 440.000 de pensionari trăiesc nepermis de mult sub minimul de existență. Mulți din acești pensionari provin din zonele rurale, au stagiu de muncă de peste 40 de ani și nu poartă nicio vină pentru faptul că o perioadă îndelungată gospodăriile colective nu au fost capabile să achite contribuțiile sociale pentru angajații săi în măsura deplină. Anume atunci a apărut această discrepanță enormă în contribuțiile cumulative ale angajaților din sectorul agrar și această discriminare trebuie înlăturată neîntârziat. De altfel, Platforma DA a înaintat și initiativă legislativă privind modificarea Legii bugetului de stat la 22 aprilie curent, propunând ca indemnizația unică destinată pensionarilor sa fie majorată de la 700 la 1000 lei. Și atunci am indicat cu cea mai mare precizie resursele financiare care puteau fi redistribuite în contul acestor cheltuieli. Din păcate, atunci propunerea noastră nu a fost susținută de majoritatea parlamentară pe motivul austerității bugetului. Iar azi suntem cu toții martorii unei bătăi de joc de oamenii în etate cărora li se promite o majorare de un procent. Platforma Demnitate și Adevăr cere guvernului Republicii Moldova achitarea în regim de urgență către toți pensionarii a indemnizatiei de 1000 lei. Personal împreuna cu echipa Platformei DA vom face totul ca pensia minimă în Republica Moldova să fie de peste 2500 lei. Repet nicio pensie în Republica Moldova nu trebuie sa fie mai mică de 2500 lei. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de aproximativ 3,5 mlrd lei, iar noi planificăm ca în următorii 4 ani sa asigurăm venituri suplimentare în buget de minim 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, prin strivirea schemelor din cadrul achizițiilor publice, prin combaterea economiei tenebre, prin anularea unor facilități fiscale arbitrare și prin impozitarea suplimentară a unor luxuri și vicii, acest obiectiv poate fi lesne de atins. Închei, dar nu înainte de a face din nou apel la ADEVĂR. Este momentul ca și pe acest subiect abordările politicienilor să fie asumate. Concret, solicităm din partea tuturor celorlalte fracțiuni politice din Parlamentul Republicii Moldova să prezinte public cel puțin o singură inițiativă parlamentară, un singur proiect de lege, promovat în ultimul an prin care să demonstreze că preocuparea lor actuală pentru creșterea pensiilor foarte mici nu este doar electorală. Vă spun eu! NU EXISTĂ așa ceva. Motiv pentru care, îndemn toți pensionarii din Republica Moldova să facă foarte bine diferența dintre promisiunile electorale ale celorlalte partide și grijă sinceră a Platformei DA pentru rezolvarea problemele cu care părinții și bunicii noștri se confruntă în fiecare zi.

citește mai mult

07 Septembrie 2020

Congresul al II-lea al Organizației de Tineret a Platformei DA Tinerii DA cu genericul „Președin...

Duminică a avut loc Congresul al II-lea al Organizației de Tineret a Platformei DA Tinerii DA cu genericul „Președinte pentru TINEri”, cu participarea largă a delegaților din toate colțurile țării. De asemenea la Congres au fost prezenți Andrei Năstase, președintele Platformei DA, deputați, consilieri și primari ai formațiunii. Oaspetele de onoare al evenimentului a fost domnișoara Mara Mareș, vicepreședinta organizației de tineret al PPE, Președinta tineretului național-liberal din România. Președintele Tinerii DA, cel mai tânăr deputat din actualul legislativ, Dinu Plîngău, a amintit despre evenimentele istorice din 6 septembrie 2015, subliniind importanța enormă a protestelor masive din acel an și a calității deosebite a oamenilor, în special a tinerilor din Platforma DA, formațiune care a livrat Republicii Moldova cei mai tineri primari și consilieri locali din istoria țării. La eveniment au luat cuvântul tinerii Vasile Bivol, primar al satului Peciște, Rezina, Cristian Sârbu, consilier municipal din Strășeni, Victoria Marian-Bogos, vicepreședintă a raionului Ialoveni, dar și decanul de vârstă, seniorul de aur al Platformei DA, Victor Leancă. De asemenea în fața tinerilor au vorbit Aliona Doroș, președinta Organizației de femei a Platformei DA, deputații Maria Ciobanu și Liviu Vovc, președintele tineretului național-liberal din Republica Moldova, Vlad Gâra. Gabor Berczeli, director al Institutului Robert Schuman, a menționat că activitatea tinerilor DA și, în special a lui Dinu Plîngău în parlament și la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, este deja cunoscută și în afara țării, iar felul în care Andrei Năstase reușește să atragă și să construiască o echipă tânără și puternică în jurul său vorbește de la sine despre calitatea neîndoielnică a Platformei DA. La congres a fost ales noul Președinte al Organizației - Ștefan Cojocaru, jurist de formațiune profesională și unul dintre cei mai activi și dedicați membri ai formațiunii. Pentru această funcție a candidat și un alt binecunoscut activist al Platformei DA, Pavel Horea. Ștefan Cojocaru a menționat că s-a regăsit în echipa Platformei DA pentru că numai aici sunt oameni care cu adevărat pun interesele țării mai presus de orice interese personale, nu cedează nicio clipă și este sigur că împreună vor reuși să aducă schimbarea atât de mult dorită de oameni. Andrei Năstase a felicitat tinerii cu ocazia minunatului eveniment pe care l-au organizat cu atâta profesionalism și dăruire, a menționat că acesta este o replică a acelei Mari Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, iar această noțiune istorică, precum și cea a blocului ACUM, sunt stări de spirit care odată intrate în conștiința națională, vor dăinui și ne vor conduce spre mari victorii. La Congres a fost adoptată și o Rezoluție prin care, ținând cont de incapacitatea guvernării de a gestiona criza multiplă din Republica Moldova, de orgoliile politice care nu permit realizarea unității solide a tuturor forțelor pro-europene, de asaltul zilnic al lui Igor Dodon asupra democrației, statului de drept, independenței justiției și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de interesele oculte interne și străine de a ține țara sub controlul direct al mafioților, oportuniștilor și populiștilor, de nevoia stringentă de asumare, responsabilitate, onestitate și determinare plenară pentru a demara reformele necesare, definitive și ireversibile pentru așezarea Republicii Moldova alături de România și alte state europene, tinerii reuniți la Congres au decis să comunice lansarea la nivel național a campaniei „Andrei Năstase – Președinte pentru TINEri”, prin care să fie activate toate energiile pozitive ale generației actuale pentru sprijinirea singurului candidat la alegerile prezidențiale care poate oferi certitudinea unui viitor drept, prosper și corect pentru toți.    

citește mai mult

21 August 2020

Soluțiile strategice ale Platformei DA privind soluționarea complexă a problemelor cronice ale ag...

Ultima criza climaterică, caracterizată în special printr-o secetă severă, a demonstrat elocvent toate carențele cronice ale politicilor precare în domeniul agricol și lipsa totală a măsurilor de protecție a fermierilor în fața calamităților naturale. În ultimii 30 de ani nicio guvernare nu a făcut nimic pentru soluționarea fundamentală, complexă și sistemică a problemei sectorului agrar prin prisma asigurării și protecției agricultorilor în cazul cataclismelor. După depășirea consecințelor fiecărei secete și imediat după prima ploaie guvernanții uitau de promisiunile făcute și producătorii agricoli au continuat să se descurce mereu pe cont propriu, deși este mai mult decât evident că an de an problemele nu s-au rezolvat de la sine și sectorul agricol s-a confruntat mereu cu riscuri enorme de faliment, iar Republica Moldova – cu situații păguboase care îi puneau în pericol securitatea alimentară. În acest context, Platforma DA propune un set de măsuri sistemice, care urmează să fie implementate imediat și concomitant, în vederea creării unui sistem sustenabil de prevenire și combatere a hazardurilor naturale în agricultură. În primul rând ne referim în acest context la irigarea masivă a terenurilor agricole. Platforma DA propune elaborarea și aplicarea începând cu 2021 a unui Program Național de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Programul ar prevedea construirea mai multor bazine de acumulare a apelor la care s-ar conecta un număr maxim de agricultori. De asemenea propunem subvenționarea semnificativă a procurării sistemelor de irigare la scară mică, consolidarea și stimularea financiară a asociațiilor utilizatorilor de apă, simplificarea continuă a procedurii de obținere a actelor permisive pentru accesul agricultorilor la apă, inventarierea tuturor fântânilor arteziene neutilizate etc. Întru realizarea acestui Program amplu este necesar ca Republica Moldova să declare problema irigării drept prioritate națională economică și să se adreseze către partenerii externi privind asigurarea asistenței financiare și tehnice și în acest domeniu. O altă prioritate majoră care necesită a fi soluționată urgent este asigurarea în agricultură, care ar proteja bunurile producătorilor, investiţiile financiare în cazul producerii calamităţilor naturale. Adoptarea legii privind hazardurile naturale, care să prevadă participarea statului la achitarea despăgubirilor în cazuri precum seceta excesivă sau înghețurile de primăvară, cu condiția ca agricultorii afectați să fi fost asigurați, trebuie să ajungă în procesul de dezbateri pe platforma parlamentară în timpul cel mai apropiat. De asemenea propunem crearea unor fonduri mutuale pentru calamități naturale, care să fie finanțate solidar de stat, de companiile de asigurări și de agricultori. Pentru a crește rezistența în fața calamităților naturale e nevoie imperioasă de împădurirea țării. Despădurirea masivă legală, precum și ilicită, din ultimele decenii a contribuit semnificativ la micșorarea precipitațiilor în Moldova și a agravat situația pe dimensiunea schimbărilor climatice. În acest context se impune limitarea riguroasă a tăierii pădurilor și demararea unui Program Național de împădurire, care ar prevedea plantarea anuală a 15-30 hectare de pădure, în așa fel încât să sporim rezistența în fața dezastrelor naturale și să temperăm substanțial procesul schimbărilor climaterice nefaste. Platforma DA reiterează importanța strategică enormă a domeniului agricol pentru Republica Moldova și necesitatea implementării unor politici durabile, eficiente și sustenabile în agricultură. Doar astfel satele noastre vor fi apărate în fața fenomenului depopulării și exodului masiv, iar țara – în fața pericolului prăbușirii securității alimentare naționale. Apelul nostru către toate forțele politice din Republica Moldova este acela de a veni alături de agricultori, de problemele și nevoile lor. Disensiunile, interesele și calculele politice nu-și au rostul în astfel de momente de criză. Suntem nevoiți să constatăm cu îngrijorare faptul că Igor Dodon și Ion Chicu demonstrează cât de ostili sunt, în structura lor politică și principială, de valorile și definițiile democratice. Este inadmisibil să ameninți agricultorii spunând că cei care nu vor încheia acțiunea de protest nu vor beneficia de ajutoarele și așa foarte mici acordate de guvern. Abordările acestui guvern sunt greșite, lipsite de coerență și ne demonstrează tuturor cât de incoerent poate fi un guvern electoral atunci când trebuie să rezolve problemele țării și nu problemele personale, politice și electorale ale lui Igor Dodon.

citește mai mult