Andrei Năstase: Fiți pregătiți să ne scriem singuri propria istorie! Nimeni nu o va face în locul nostru!

20 Iulie 2020

Mesajul Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase rostit la briefingul de astăzi, 20 iulie

„Dragi prieteni,

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Republica Moldova se confruntă astăzi cu probleme atât de grave, încât dacă pierdem șansa demiterii acestui guvern, acestei catastrofe de guvern, și a instalării unui guvern responsabil, criza va degenera într-un fenomen ireversibil și nu ne va rămâne decât să constatăm, neputincioși, dezastrul. Dezastrul, din cenușa căruia nu vom mai putea renaște. Mai avem, însă, o șansă de prezervare! Și primul pas spre a o fortifica este votarea în legislativ a Moțiunii de Cenzură împotriva guvernului Chicu pentru a-l demite cât mai urgent.

Demiterea guvernului Chicu nu este un moft al Platformei DA, este o urgență națională . Demiterea acestui guvern în egală măsură este imperioasă pentru toți cetățenii acestei țări, pentru că din cauza inconsecvenței, incapacității și a iresponsabilității acestui guvern suferim cu toții. Fie că suntem simpatizanți ai Platformei DA, ai PD, ai PAS sau ai socialiștilor. Spun asta pentru că nimănui, niciunui om din această țară nu i-a fost de folos un guvern care de la investire și până acum a încălcat cu impertinență politică nemaiîntâlnită în istoria RM legislația în vigoare, Constituția,  drepturile și libertățile fundamentale ale omului, principiile statului de drept. Mai mult decât atât, este limpede că instituind starea de urgență, acest guvern nu s-a îngrijit de sănătatea oamenilor, de salvarea economiei, de fortificarea liniei întâi a luptei contra Covid-19. NU! Acest guvern a recurs la declararea stării de urgență din interes exclusiv personal – pentru a înlătura controlul parlamentar asupra activității executivului. Starea de urgență nu a fost decât o farsă penibilă pentru ca nimeni și nimic să nu-l împiedice pe Dodon să utilizeze resursele bugetare naționale în așa fel încât să obțină cu ușurință al doilea mandat prezidențial.

Toate derapajele și incorențele administrative grave ale guvernului Chicu sunt expuse în textul Moțiunii de Cenzură, semnată de 27 de deputați. Promovând în cel mai cinic și josnic mod interesele unei clientele controversate de business din sfera puterii, guvernul Chicu, asumându-și răspunderi pentru diverse legi, nu a făcut decât să încerce să instituie măsuri specifice pentru comerțul în regim Duty-Free, pentru facilitarea activităților infracționale cu țigări prin Transnistria, pentru subvenționarea supermarketurilor care oricum au avut supra venituri în perioada stării de urgență etc. Acest guvern incalificabil a făcut și o tentativă (susceptibilă acuzei de trădare de patrie) de a submina securitatea financiar–economică și chiar suveranitatea țării prin semnarea unui acord neconstituțional de finanțare cu Federația Rusă fără ca acesta să fie negociat în spiritul interesului nostru național, interes sfidat de această caricatură de guvern, care în loc să întreprindă măsuri pentru a scoate posturile ilegale de control din satele noastre din Transnistria, îi oferă cu generozitate Tiraspolului localitățile noastre și trântește cu capul de asfalt eroii care le-au apărat cu prețul vieții în războiul din 1992.

Erorile acestui guvern-catastrofă sunt de ordinul zecilor și sutelor, dar cele mai grave se referă la gestiunea dezonorantă a crizei epidemiologice care ne-a propulsat pe primele locuri la capitolul decese la mia de locuitori în ceea ce privește numărul de cadre medicale infectate din Europa. Păstrând acest guvern la putere, riscăm să ajungem într-o izolare internațională fără precedent, iar aceasta în perspectiva sumbră a unui colaps economic total și global, amputează dramatic orice aspirație de a avea un viitor aici, acasă.

Oameni buni, Dodon și acoliții săi sunt atât de speriați de eventualitatea demiterii guvernului Chicu încât au recurs la metode mafiote de a-și păstra majoritatea parlamentară extrem de fragilă, arătându-ne clar ce regim ne așteaptă pe fiecare dintre noi, oamenii acestei țări, într-un viitor în care ei vor rămâne la guvernare.

Trebuie să conștientizăm că nimeni, dar nimeni, nu va fi ocolit de dezastrul ce va surveni în scurt timp. Acest lucru, sunt sigur, este conștientizat și de foarte mulți deputați care astăzi mai fac parte din majoritatea parlamentară, dar nu-și doresc să fie părtași la genocidul propriului popor. De frica deciziei lor subite de a susține Moțiunea de Cenzură și pentru a nu le oferi răgaz de reflecție, Dodon grăbește  următoarea ședință în plen a Parlamentului, impunând organizarea acesteia pentru azi, luni, 20 iulie, zi în care deputații ar trebui să fie în teritoriu, printer oameni. Să fim vigilenți, să ne unim și să-i susținem printr-o aprobare solidară pe toți deputații care vor decide să voteze Moțiunea de Cenzură contra guvernului Chicu condus de Dodon.

Am spus de mai multe ori, repet și acum, pentru fiecare cetățean al Republici Moldova că deciziile pe care le luam în aceste zile vor fi încărcate de o semantică extrem de puternică pentru întreaga comunitate internațională. Republica Moldova are nevoie de o resetare cardinală a principiilor și valorilor care stau la baza modului în care funcționează societatea noastră, în ansamblul ei. Avem nevoie de modele noi de asumare și responsabilitate publică și politică. Avem nevoie de conștiința noastră colectivă, a tuturor, și a fiecăruia în parte. A sosit vremea deciziilor corecte, transparente și în detaliu asumate.

Doamnelor și domnilor parlamentari, vă rog să acordați maximă atenție exercițiului democratic care va avea loc în zilele care urmează. Vă rog să vă faceți datoria față de poporul nostru, față de oamenii care v-au ales ca să le reprezentați, cu demnitate și caracter, interesele. Nimic, absolut nimic, nici un fel de pretext sau context, nu poate cauționa decizia unui deputat de a refuza demiterea acestui guvern care și-a atins, cu mult succes, nivelul maxim de incompetență.

Ca atare, apelul meu, ca reprezentant al Platformei DA, partidul care și-a asumat public guvernarea Republicii Moldova într-una din cele mai dificile perioade sociale și economice din istoria noastră recentă, se adresează fiecărui deputat în parte și este un apel public care are rolul de a cataliza în jurul unei asumări politice complete toate energiile pozitive care pot salva Republica Moldova de la dezastru.

A sosit momentul să stabilim cu toții că vremea experimentelor sociale și economice la care a fost permanent supusă Republica Moldova a expirat. Acum este nevoie de determinare, muncă, onestitate, consens național pe temele esențiale, transparență și multă, multă responsabilitate. A sosit timpul caracterelor, a conștiințelor, a oamenilor buni, drepți și curajoși. Sper să se găsească în Parlament un număr suficient de conștiințe care vor înțelege necesitatea schimbării întregii paradigme politice moldovenești. Știu sigur că în Republica Moldova oamenii își doresc acest lucru, motiv pentru care, vă spun tuturor foarte simplu…

Haideți să facem cu toții ceea ce trebuie să facem!

Închei, spunându-vă tuturor un lucru foarte important! Oameni buni, fiți pregătiți să ne apărăm, dacă va fi cazul, familiile, casele, viețile, țara și libertatea! Fiți pregătiți să ne scriem singuri propria istorie! Nimeni nu o va face în locul nostru! Vă mulțumesc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 Iulie 2020

Mesajul lui Andrei Năstase de Ziua Constituției: ”Unde nu există stat de drept, nu poate exista...

Ziua Constituției are o dimensiune simbolică deosebită pentru  noi, cei  din Platforma DA,  care am semnalat, am condamnat, am luptat și continuăm lupta împotriva „statului capturat” de oligarhii vechi și mai noi. Actorii politici care  atentează la supremația Legii, admițând ingerințe obraznice în funcționarea distinctă, separată a celor trei puteri în stat - Legislativă, Executivă și Judiciară – nu  fac altceva decât să împiedice cu rea voință procesul de maturizare a democrației în țara noastră. Nimeni nu poate fi mai presus de Constituție.

Platforma DA, prin acțiunile sale, va supraveghea și în continuare respectarea raporturilor constituționale între actorii statali, astfel încât să fie respectate demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, dreptatea şi pluralismul politic ca valori supreme în societate. Unde nu există stat de drept, nu poate exista nici democrația, iar unde nu este democrație, nu poate fi nici Demnitate, nici Adevăr!

Dragi prieteni!

Suntem în prefața unei competiții prezidențiale, care deja dă semne de amploare. Sunt sigur că vom fi martorii multor „aventuri” ale locatarului de la Condrița, dintre cele pe care nu le admite categoric Constituția țării, care garantează Suveranitatea și Integritatea statului. Or, anume aceste principii ale Statalității și Demnității noastre  sunt compromise în contextul în care au fost cedate satele pe malul drept al Nistrului administrației de la Tiraspol, când apar peste noapte, sub pseudo-pretextul pandemiei,  zeci de posturi în zona de securitate, când liderul administrației de la Tiraspol este așteptat ca „omolog” pe faleza de la Condrita, „vila de lux” a familiei prezidențiale.

De asemenea, cu acest prilej, vin cu un îndemn către magistrații Curții Constituționale -  să-și mențină independența și verticalitatea față de factorul politic, să urmărească cu strictețe derogările de la textul constituțional, iar orice revizuire a Constituției să  fie necesară în interesul poporului, dar nu al guvernanților. Or, cum spunea filosoful francez Montesquieu: „Legile inutile pot slăbi puterea legilor necesare”.

citește mai mult

29 Iulie 2020

Top-ul celor 10 proiecte toxice înaintate spre a fi votate în Parlament de către majoritatea PSRM...

În cadrul conferinței de presă susținute de Andrei Năstase, președintele Platformei DA și deputații Igor Munteanu și Dinu Plîngău, a fost prezentat top-ul celor 10 proiecte toxice înaintate spre a fi votate în Parlament de către majoritatea PSRM-PD. Vedeți aici acest TOP: 1. Pachetul de proiectele de federalizare a Republicii Moldova La 16 iulie deputații PSRM au înregistrat 3 proiecte de modificare a mai multor acte normative ce se referă la UTAG. Aceste proiecte contravin prevederilor constituționale, intrând în contradicție cu art. 1 din Constituție, care stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului, art. 2 din Constituție care stipulează că nimeni, nicio persoană, niciun grup social nu poate exercita puterea de stat din nume propriu și art. 66 din Constituție care spune că Parlamentul este unica autoritate legislativă. Autorii proiectelor impun Parlamentul Republicii Moldova să ceară avizarea pozitivă a Adunării Populare a UTAG ori de câte va intenționa să adopte o lege ce ține de Găgăuzia, acordă UTAG un statut administrativ special și oferă organelor reprezentative ale UTAG posibilitatea să delimiteze după bunul lor plac granițele prin care Republica Moldova e împărțită în sate, comune, raioane și municipii și prin proceduri simplificate să decidă introducerea sau eliminarea unor localități din componența UTAG. 2. Trei prevederi din pachetul asumat de Guvern pe 01.04.2020 declarate Neconstituționale La 1 aprilie, 2020 Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un set de acte normative care, cum spunea Guvernul erau proiecte anti-criză. Pe lângă un set de propuneri bune, însă, Guvernul și-a asumat răspunderea și pentru trei chestiuni dubioase ce veneau în susținerea unor grupuri financiare din anturajul guvernării. Astfel, Guvernul a încercat să introducă în asumarea de răspundere declarată neconstituțională prevederi precum comercializarea produselor în barurile și restaurantele duty-free, diminuarea impozitelor pentru extragerea resurselor naturale prin introducerea unor taxe fixe la impozitarea extragerilor zăcămintelor naturale și facilitarea comercializării produselor din tutun. 3. Acordul cu Federația Rusă Acordul cu Federația Rusă pentru obținerea unui credit punea în pericol securitatea națională și economică a statului nostru. Pe lângă carențele legale și constituționale care se regăseau în acordul respectiv, ce nu a trecut procedurile corespunzătoare de avizare și negociere, textul Acordului prevedea posibilitatea impunerii unor datorii private pe seama bugetului nostru național. Platforma DA a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională, foarte bine argumentată din punct de vedere juridic, care a dus în consecință la declararea acestui Acord ca fiind neconstituțional. 4. Modificările la Legea CSM Operarea mai multor modificări la legea CSM a avut drept scop numirea unor persoane controlate politic și partajate de către guvernarea PSRM-PD cu scopul de a institui un control sporit asupra numirii, promovării și sancționării judecătorilor. Modificările la legea CSM au fost dur criticate de Comisia de la Veneția și au drept consecință capturarea sistemului judecătoresc de către persoanele loiale unor grupuri de interese politice și economice din stat. Platforma DA, prin deputații săi în Parlament a încercat de mai multe ori blocarea acestor modificări, însă într-un mod absolut abuziv, încălcând mai multe proceduri, majoritatea PSRM-PD au reușit să partajeze CSM-ul și în consecință acum sunt promovați judecătorii care au fost loiali politicului. 5. Proiectul nr. 340 Prin acesta se operează modificări la Legea cu privire la combaterea spălării banilor și este un proiect periculos prin faptul că împiedică urmărirea unor bunuri sau mijloace financiare ale unor persoane implicate în crime de către executorii judecătorești. Acest proiect promovat cu multă insistență încalcă mai multe norme legale și poate influența chiar și procedurile legale de urmărire a devalizărilor din procesul „Furtului miliardului”. 6. Proiect nr. 263 privind Modificarea Codului Electoral (propus de socialiști) În acest caz cele mai îngrijorătoare modificări se referă la limitarea dreptului de vot a cetățenilor Republicii Moldova, permițând autorităților electorale să excludă candidați din cursa electorală; extinderea competențelor Consiliului Audiovizualului în vederea sancționării presei; birocratizarea accesului deplin la listele electorale și cele de subscripție a observatorilor; lipsa prevederilor prin care să fie sancționată cumpărarea de voturi sau transportul organizat al alegătorilor care ar favoriza un anumit candidat etc. 7. Amendamentele lui Eugen Nichiforciuc la Codul Fiscal Eugen Nichiforciuc, deputat din majoritatea PD-PSRM a introdus pe ascuns un amendament prin care vrea să stimuleze vânzarea așa-ziselor „țigărilor cu foi”(trabucuri), comercializate de firmele lui Andronachi. Aceste modificări se referă la faptul că accizele la trabucuri sunt mult mai mici decât la țigările obișnuite , se aplică doar la 41% din valoare, iar pe pachetele acestor produse nu este obligatoriu să se aplice avertismentele de sănătate obișnuite, chiar dacă sunt mult mai nocive ca țigaretele obișnuite. Un alt amendament ține de abrogarea unei prevederi care impunea firmele rezidente ale Zonelor Economice Libere să prezinte trimestrial Serviciului Vamal rapoarte de evidență a fluxului de materiale, mărfuri și produse finite. Nu ne rămâne decât să presupunem că aceste modificări au fost propuse de către guvernare în semn de mulțumire pentru asigurarea unor voturi în Parlament. 8. Proiectul prin care Guvernul a alocat 72 de mln. lei pentru Arena Chișinău. Arena Chișinău a devenit un sac fără fund în care se pompează bani, iar firmele care gestionează acești bani din întâmplare sunt afiliate guvernărilor. În situația de criză în care orice leu trebuie redirecționat în ajutorul cetățenilor, mediului de afaceri, medicilor, pensionarilor, guvernarea a decis să aloce bani suplimentari pentru acest umplerea acestui sac și, probabil, a fondului electoral al lui Dodon. 9. Proiectul nr. 270 din 22 iunie 2020, un proiect de hotărâre privind numirea în funcție a unor membri ai Consiliului Audiovizualului Prin acest proiect de hotărâre au fost partajate 3 funcții de membru al Consiliul Audiovizualului. Abuziv, acceptând doar candidaturile convenabile, a fost mimat un concurs pentru a suplinirea funcțiilor vacante în CA. Astfel, în urma partajărilor PD, PSRM și Igor Dodon și-au desemnat în calitate de membri ai CA trei persoane comode, ascultătoare, care vor veghea, printre altele și asupra reflectării la posturile de radio și televiziune din Moldova a campaniei electorale a actualului președinte. Permiteți-ne să ne exprimăm o mare îndoială că o vor face obiectiv și conform legii. 10. Amendamentele socialiștilor la legea ONG-urilor PSRM a încercat să limiteze libertatea de asociere prin instituirea unui control drastic asupra activităților organizațiilor necomerciale. Spre fericire, aceste amendamente au fost blocate prin conjugarea eforturilor întregii opoziții parlamentare și a partenerilor de dezvoltare. --------------------------------- Aceste 10 proiecte, stimați prieteni nu sunt de departe toate propunerile dubioase și chiar nocive pentru societate, propuse de psrm-pd. Platforma DA condamnă orice tentativă de subminare a democrației și orice acțiune îndreptată împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Vă promitem că vom veghea în continuare asupra tuturor proceselor legislative și vom întreprinde tot ce se poate pentru a le stopa în așa fel încât să nu fie adoptate de legislativ. 29 iulie 2020

citește mai mult