ACASĂ/ noutăți

Andrei Năstase în cadrul unui interviu pentru presa din România:”Noi știm cum trebuie gestionată situația pentru a ieși din criză, pentru a aduce Europa la Chișinău.”

08 Ianuarie 2018

La București realitățile din stânga Prutului sunt cunoscute doar din relatările despre suspendările repetate de atribuție a lui Igor Dodon sau din manifestările unioniștilor care parcurg televizoarele din București, care distrag atenția de la problemele reale ale Moldovei. Societatea moldovenească se confruntă cu o situație economică vecină cu falimentul, în urma furtului unui miliard de dolari din băncile de stat și cu capital privat, echivalentul a 25 de miliarde USD la nivelul României. După căderea ex-premierului Vlad Filat s-a găsit un singur vinovat al furtului. Niște instituții internaționale caută anemic unde au dispărut banii, iar actuala guvernare îi promovează în funcții importante tocmai pe cei suspectați că ar fi mijlocit jaful secolului.

Astăzi stăm de vorbă cu avocatul Andrei Năstase despre marele jaf din Republica Moldova, inițiatorul protestelor contra actualei guvernări oligarhice de la Chișinău, pentru a afla cine se face vinovat de această crimă și care sunt șansele recuperării banilor.

Cotidianul: Republica Moldova este cunoscută în lume nu doar prin lucruri bune, ci, din păcate, și prin așa-numitul jaf al secolului. E cunoscut faptul că de investigația cazului s-au ocupat instituții străine abilitate. Până la urmă, guvernarea își dorește elucidarea cazului? Și unde sunt miliardele furate?

Andrei Năstase: Există câteva elemente definitorii, care nu ne permit să calificăm publicarea raportului Kroll 2 drept o manifestare francă a preocupării regimului pentru binele oamenilor. În primul rând, raportul a fost  publicat tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă. Este un subterfugiu menit să-i minimalizeze impactul. Apoi, documentul a fost publicat sub formă de sinteză care, în definitiv, nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar al țării. Ilan Șor, amicul de rele al lui Plahotniuc, Leancă și Dodon, figurant în ambele rapoarte Kroll, rămâne unica persoană care apare pe post de idiot util al adevăraților criminali. Motivarea ulterioară făcută de premierul Filip, potrivit căruia raportul nu a fost publicat integral, pentru că nu s-a dorit să se lase cu speculații pe seama celor 90% de oameni „absolut onești“ din sistem, amintiți în raport, este de-a dreptul jenantă. Mai ales în contextul în care BNM a specificat că niciun oficial moldovean nu a avut acces la varianta originală a raportului Kroll 2, ceea ce înseamnă că prim-ministrul minte fără scrupule opinia publică, în nume propriu, dar și pentru alții.

Să înțelegem că sinteza raportului Kroll 2 nu prezintă niciun interes pentru publicul larg?

Nu e chiar așa. Partea bună este că și această sinteză confirmă câteva concluzii importante făcute pe baza Raportului Kroll 1, publicat de guvernare în mai 2015, sub presiunea protestelor masive, de peste 50.000 de oameni, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr. Din ambele rapoarte reiese absolut clar că jaful secolului a fost un act criminal premeditat al mafiei oligarhice și a fost realizat în etape prestabilite, toată mașinația fiind protejată la cel mai înalt nivel de stat. La prima etapă, în anul 2011, oligarhul Plahotniuc, încă de pe atunci coordonator al alianței de guvernare zisă proeuropeană, croită cu partidele lui Filat și Ghimpu, a intervenit în activitatea Băncii de Economii. Controlând întregul sistem judecătoresc, Procuratura, Banca Națională, a schimbat componența acționarilor minoritari prin intermediul unor atacuri raider, utilizându-l în acest sens pe afaceristul Veaceslav Platon. Apoi, prin mijlocirea celor 77 de companii care îi aparțineau lui Șor, în perioada 2011-2014 au fost spălate circa 2,9 miliarde de lei. Bănuiesc că această etapă a fost și o perioadă de testare a sistemului, dar și a forței de reacție a societății, reacție care, cu regret, nu s-a produs, întreaga clasă politică și o mare parte a societății civile fiind complicitară la dezmăț.

Ce operațiuni ar trebui raportate la cea de-a doua etapă a celui mai mare jaf bancar din istoria contemporană a Europei?

Etapa a doua o putem atribui ca perioadă temporală anului 2013, când statul a fost deposedat fără scrupule de 23 % din acțiunile Băncii de Economii, astfel pierzând statutul de acționar majoritar al acestei instituții. Probabil vă amintiți că atunci, în prealabil, a fost creată o situație panicardă în jurul BEM-lui. În acele condiții, partenerii noștri de dezvoltare  – FMI și Banca Mondială – au recomandat capitalizarea băncii prin alocarea banilor de către acționari și consolidarea managementului. Statul trebuia să acorde 80 milioane de lei pentru emisiunea suplimentară. O nimica toată, doar că ideea a fost blocată în Guvern și Parlament, fără prea multe discuții. Concomitent, în acea perioadă a avut loc înțelegerea criminală interoligarhică între șefii partidelor aflate la guvernare, Filat, Ghimpu, Lupu, coordonată de oligarhul-pivot Plahotniuc, cu complicitatea așa-zisei opoziții parlamentare, reprezentată de Voronin și Dodon. Drept rezultat, statul a cedat gratis acțiunile din BEM, valoarea cărora, încă cu  patru ani în urmă, a fost estimată orientativ de către FMI la două miliarde de lei. Toată operațiunea privind emisiunea suplimentară fără participarea statului a fost organizată, contrar poziției ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruță (ulterior sancționat pentru asta printr-o condamnare arbitrară), de către Agenția proprietății de Stat subordonată Ministerului Economiei. Începând cu 2009, și această agenție a fost controlată permanent de către Partidul Democrat, altfel spus, de către Vladimir Plahotniuc.

Jaful propriu-zis a avut loc în 2014, când au fost acordate cu înșelăciune creditele de tristă faimă?

Exact! Apogeul jafului a avut loc în anul 2014, când din Banca de Economii, Banca Socială și Unibanc au fost sustrase cumulativ în formă de credite frauduloase 1,14 miliarde de dolari. Cifra aceasta poate fi egalată cu circa 15 % din PIB sau aproximativ 55 % din veniturile bugetului de stat, raportate la statistica anului 2014! Totodată, zeci de miliarde de lei au fost spălate prin circuitele dubioase din numeroase offshoruri. Înaintea acestor operațiuni, guvernarea pretins proeuropeană a pregătit cu un cinism greu de imaginat acoperirea cvasilegală a furtului cu miliardele din rezervele Băncii Naționale. Mai întâi, prin ordonanță de urgență au modificat legea, astfel încât guvernul să poată emite GARANȚII DE STAT. Pe 7 noiembrie 2014, la insistența ministrului Economiei, Andrian Candu (finul lui Vladimir Plahotniuc, actualul președinte de Parlament), și a Guvernatorului de atunci al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, Guvernul condus de Iurie Leancă a aprobat în regim secret Hotărârea nr. 938.

Ce prevedea hotărârea respectivă și de ce este crucială în toată această poveste a jafului secolului?

Această hotărâre prevedea oferirea garanțiilor de stat în valoare de 9,5 miliarde de lei Băncii Naționale, în vederea acordării creditelor celor trei bănci comerciale. Atenție, la acea dată ele încă nu erau devalizate în proporții imense! Deci, totul fusese planificat minuțios! Și mai grav, contrar legii, oferirea garanțiilor de stat nici nu a fost condiționată de instaurarea administrației speciale de stat la băncile menționate. În paralel, în același noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit credite în sumă cumulativă de 838,5 milioane de dolari, iar din Banca Socială, în două zile, 25-26 noiembrie 2014, au fost extrase mijloace financiare în suma cumulativă de 956 milioane de dolari!

De ce nicio instituție de resort a statului nu a reacționat prompt la aceste mișcări bancare, care, evident, nu puteau rămâne neobservate?

Toate operațiunile privind convertirea și sustragerea banilor din sistemul bancar moldovenesc s-au produs pe fundalul inacțiunii criminale a Băncii Naționale, a Centrului Național Anticorupție, a Procuraturii Generale și a Serviciului de Informații și Securitate. De ce? Pentru că, odată cu preluarea puterii politice de către forțele pretins proeuropene, instituțiile de drept și de reglementare, în loc să fi fost scoase de sub controlul politic al partidului comuniștilor și al lacheului lui Voronin, oligarhul Plahotniuc, și puse în slujba cetățeanului, acestea au fost partajate politic între partidele alianței „proeuropene“. Banca Națională, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate, instituțiile direct responsabile de securitatea financiară a țării, au trecut sub controlul politic al Partidului Democrat, rămânând sub controlul personal al lui Vladimir Plahotniuc, care între timp părăsise barca comunistă și își cumpărase un partid „democrat“ și un Lupu. Li s-a ordonat să devină orbi, surzi și muți, și asta au făcut în interesul marelui beneficiar. Doar abia după ce băncile cu pricina au fost devalizate, Banca Națională a dispus desemnarea administrației speciale acolo. Totodată, Curtea Supremă de Justiție, condusă de consilierul juridic de odinioară al lui Plahotniuc, Poalelungi, a anulat toate tranzacțiile ce țineau de emisia suplimentară din 2013 și i-a întors statului pachetul de control asupra Băncii de Economii, care deja, după cum înțelegeți, fusese prădată. Ulterior, un alt guvern, condus de Gaburici, a mai acordat garanții de stat, în valoare de 5,4 miliarde de lei, Băncii Naționale, chipurile, pentru salvarea deponenților celor trei bănci. Urma și a treia garanție, în sumă de 7,5 miliarde de lei, însă protestele masive ale populației, organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, au împiedicat operațiunea criminală. În scurt timp după protestele noastre, Gaburici a demisionat, iar guvernarea a fost obligată să publice raportul Kroll 1.

Ce s-a întâmplat cu cei care au operat furtul, barem a fost tras la răspundere penală cineva?

Toți sunt bine mersi. Ilan Șor a fost menționat de 136 ori în raportul Kroll 2, în contextul sustragerii banilor din sistemul bancar! Dar este la libertate, „conduce“ municipiul Orhei, cheltuie acolo banii furați și se pregătește să devină deputat, susținut de guvernarea oligarhică și personal de Plahotniuc. Andrian Candu este președinte al Parlamentului și debitează inepții despre statul de drept, Dorin Drăguțan a primit o uriașă indemnizație de concediere și a plecat la „odihnă“. Iurie Leancă se laudă că el, chipurile, ar fi salvat sistemul bancar. Foarte curând o să-l vedem în fotoliul de prim-viceprim-ministru, alături de Gaburici, care va deveni ministru al Economiei, și Alexandru Tănase, propus pentru funcția de ministru al Justiției, tot el deschizătorul de drum pentru cele 30 de miliarde ale mafiei rusești prin justiția moldovenească. Investigând subiectul, veți descoperi cum mulți se dau mari români la București, cum toacă banii contribuabililor români, iar la Chișinău sunt mână în mână cu mafia rusească.

Totuși, o strategie de recuperare a banilor dispăruți din sistemul bancar al Republici Moldova a fost pusă în aplicare…

Da, una diabolică, cinică, care denotă un dispreț total față de cetățenii acestui stat capturat. În 2016, Guvernul Plahotniuc-Filip a transformat garanțiile oferite pentru protejarea devalizării sistemului bancar într-o datorie internă. Adică a obligat cetățenii să recupereze aproximativ 25 miliarde de lei, sumă aproape dublă a garanțiilor acordate. Regimul a încercat chiar să adopte o lege specială, de amnistie și legalizare a capitalului din offshoruri. Tentativa criminală a fost respinsă, prin efortul conjugat al societății civile, opoziției extraparlamentare antioligarhice și al partenerilor externi. Dar criminalii nu s-au resemnat. Guvernarea Plahotniuc-Dodon a introdus sistemul de comercializare a cetățeniei Republicii Moldova prin  „investiții în piața financiară sau procurarea hârtiilor valorice de stat“, dorind astfel să transforme țara într-un paradis al spălării banilor iliciți.

Ce credeți despre intenția guvernării de a dezincrimina infracțiunile economice, procedură pusă pe tapet la sfârșitul anului trecut?

Este o încercare grosolană de a exonera figuranții furtului secolului de răspundere penală pentru crimele comise, de a face imposibilă recuperarea miliardelor furate prin acțiuni civile imprescriptibile în cazul infracțiunilor și pentru a-i face pe complici să nu vorbească despre marele beneficiar al furtului secolului. Intenția guvernării de a decriminaliza ilegalitățile economice, după modelul Rusiei, Armeniei, al Kazahstanului și al celui promovat, la timpul său, de Ianukovici, în Ucraina, este un semnal extrem de alarmant. Prin abolirea pedepsei penale pentru fărădelegile economice, săvârșite de interlopii de la guvernare, împreună cu schimbarea sistemului electoral, se vrea crearea unui habitaclu de huzur pentru hoți, proxeneți penali și politici, bandiți de toate culorile, mercenari. Oamenii de onoare, „businessmanii“ cinstiți vor ajunge defavorizați și batjocoriți, iar cei care practică ilegalități economice vor fi încurajați să persevereze fără jenă și fără frică, știind că nu vor fi încarcerați niciodată. Mafia de la guvernare își pregătește o viață de vis, chiar și în condițiile în care numele autorilor jafului secolului vor fi făcute publice. Ei se asigură că nu vor sta la pușcărie.

Platforma Demnitate și Adevăr, partidul pe care îl conduceți de doi ani, este vârful de lance al luptei pentru scoaterea Republicii Moldova din captivitatea unei guvernări, pe care o identificați ca pe o structură mafiotică. Ce veți face în continuare?

Noi întotdeauna am reacționat imediat, inclusiv după publicarea variantei trunchiate a raportului Kroll 2. Am îndemnat procurorii onești să inițieze urmărirea penală pe marginea elaborării și aprobării Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, cu tragerea la răspundere a persoanelor care au promovat și au contrasemnat acest act normativ și a funcționarilor Băncii Naționale, CNA și SIS, responsabili pentru supravegherea activității băncilor și securitatea economică pe parcursul anului 2014.

Totodată, noi am propus reluarea protestelor masive în vederea obținerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii reali ai jafului secolului, finalizării cât mai urgente a procesului judiciar împotriva lui Ilan Șor, cu deschiderea tuturor ședințelor Curții de Apel, precum și pornirii unui real proces de urmărire penală și sancționare a beneficiarilor furtului cu recuperarea neîntârziată de la aceștia a miliardelor furate. Vom cere, evident, și anularea legii privind achitarea din banii cetățenilor a circa 25 miliarde de lei în contul acoperirii garanțiilor de stat, oferite de către guvernele Leancă și Gaburici. Locul celor doi ex-prim-miniștri, Leancă și Gaburici, al lui Candu, Drăguțan, Șor este la pușcărie. Această concluzie o poate trage oricine citește Kroll 1 și Kroll 2, coroborate cu Hotărârea Guvernului nr. 938.

Nu vom renunța, căci nu avem dreptul să cedăm. Suntem conștienți că Republica Moldova este în pragul unei adevărate catastrofe, a pauperizării totale, cu un indice al exodului populației peste orice limită. Noi știm cum trebuie gestionată situația pentru a ieși din criză, pentru a aduce Europa la Chișinău. Dar lucrul esențial pentru început rămâne înlăturarea de la putere a cartelului penal Plahotniuc-Dodon și deferirea lor justiției, în cadrul unui larg proces de lustrație, cu aplicarea față de ei și anturajul lor a confiscării extinse a averilor ilicit dobândite.

Sursa: Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Ianuarie 2018

”Magia din cutia pentru pantofi” o acțiune de caritate altfel inițiată de Arina Spătaru, pre...

O acțiune de caritate altfel - cu acest generic a fost lansată la Bălți campania  ”Magia din cutia pentru pantofi”. Inițiată de Arina Spătaru, președinta OT Bălți a Platformei DA, acțiunea s-a desfășurat în perioada 4 decembrie -13 ianuarie. Colectarea cutiilor pentru cadouri, a cărților, jucăriilor, hăinuțelor, lucrurilor de primă necesitate pentru copii a fost o adevărată provocare, dar și o bucurie nedisimulată pentru toți cei implicați. Darurile așezate cu grijă în cutiile pentru pantofi, ambalate frumos în hârtie colorată, au ajuns la destinațiile stabilite din timp, pentru a aduce sărbătoarea la cât mai mulți copii cu dizabilități. Unul din obiectivele campaniei a fost educarea solidarizării comunitare. Astfel la apelul lansat pe rețelele de socializare a reacționat un număr impunător de persoane sensibilizate de mobilul acțiunii de caritate. În cadrul campaniei a fost organizat și un frumos eveniment festiv, dar și interactiv în același timp. Participanții au avut posibilitatea să discute despre implicare, solidaritate, prietenie și despre necesitatea de a edifica o atitudine participativă față de gesturile de caritate comunitară cu psihologul Ina Crasnojon. În urma evenimentului banii colectați din vânzarea biletelor au fost donați unui copil diagnosticat cu autism!            

„ Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a deveni mai buni, deaceea ne-am propus ca prin această campanie să aducem bucurie în ochii copiilor deosebiți, am lansat un apel la solidaritate în primul rând a mamelor, să nu fie indiferente. Acțiunea a avut drept scop să aducă în sufletele copiilor magia sărbătorilor, dar și de a demonstra faptul că împreună putem face fapte bune! Am muncit enorm, ca acum să fiu mândră de rezultatul obținut.” – spune Arina Spătaru.
Pe toată perioada campaniei au fost colectate 388 de cutii, care au fost distribuite în 13 localități din municipiul Bălți, raioanele Fălești și Sângerei.

citește mai mult

18 Ianuarie 2018

Stanislav Pavlovschi: „2018 ne-ar putea da o şansă istorică să facem aşa, ca politicienii să...

Anul 2018 ar putea fi o şansă istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova de a scăpa de politicienii care, în loc să lucreze pentru popor, îşi asigure o viaţă de lux pe spatele oamenilor. De această părere este vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO. Pentru aceasta însă, adaugă Stanislav Pavlovschi, este important răspunsul la întrebarea de ce şi pentru ce oamenii vin în politică. Este o întrebare foarte importantă, însă deloc retorică. Fără a da un răspuns clar la ea este imposibil de schimbat situaţia de absurditate, care s-a creat în ţara noastră. Prea multe exemple totalmente dezgustătoare ne-au dat nouă pretinşii politicieni. Din mai multe partide. Prea multe cazuri de trădare am văzut noi. Prea mulţi bani s-au furat de la poporul nostru de către cei care au jurat că vor lucra pentru ţară. Prea credul a fost poporul nostru. Prea uşor îşi scoatea ţara ultima cămaşă ca să asigure confortul celor care o jafuiau fără milă”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA. „Anul 2018 ne-ar putea da o şansă unicală, dacă doriţi - istorică, să schimbăm această situaţie absurdă. Să facem aşa, ca politicienii să lucreze pentru popor, dar nu poporul să scoată din buzunar ultimul leuţ ca pretinşii politicieni să ducă viaţa de lux în vilele lor de milioane, construite pe banii furaţi de la bietul popor. Iar, pentru asta, mai întâi de toate, trebuie să aflăm, totuşi, un răspuns clar: de ce şi pentru ce oamenii vin în politică? Fără asta noi nu putem merge înainte. Fără asta, riscul ca pe spinarea poporului, din nou, vor intra în Parlament nişte nemernici, nişte ticăloşi, rămâne iminent”, a adăugat Stanislav Pavlovschi. Sursa: Jurnal.md

citește mai mult