Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Excelența Sa, dl James Pettit

21 Noiembrie 2017

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelența Sa, dl James Pettit. La întâlnirea, care a avut loc la sediul Platformei DA, au participat Chiril Moțpan, Secretarul General al formațiunii, Inga Grigoriu și Alexandru Slusari, Vicepreședinți ai partidului și Veaceslav Marandici, președinte al OT Telenești.

Andrei Năstase a expus succint atitudinea Platformei DA față de referendumul pentru demiterea primarului general al mun. Chișinău, eveniment consumat recent în capitală. “Platforma DA a lăsat decizia de a participa sau nu la acest referendum la discreția chișinăuenilor și nu a intervenit cu apeluri gratuite pro sau contra”. Președintele Platformei DA a mai spus că rezultatele referendumului au fost o palmă serioasă pentru președintele Dodon și PSRM, dar în esență lucrurile au rămas neschimbate. Singura șansă de a schimba situația ar fi demisia  lui Dorin Chirtoacă, care acum ar reprezenta un gest temerar și ar oferi chișinăuenilor posibilitatea de a alege în primăvară un primar merituos, capabil să scoată administrația municipală din captivitate. Altfel, interimatul se va menține până la alegerile locale din 2019. „Și cel mai grav este că interimatul de la primărie nu are suportul populației, căci în prezidențiale Silvia Radu a acumulat în capitală doar 1600 de voturi!”- a mai spus Andrei Năstase.

Discuția s-a axat și pe alte probleme, cum ar fi adoptarea de curând a unor legi antipopulare, dar și implementarea defectuoasă a unor legi, în esență euroconforme; așa-zisa stabilitate benefică doar pentru  guvernarea coruptă, care nu face altceva decât să sporească starea de incertitudine și nesiguranță prin jocurile sale de culise și oferă, de fapt, „stabilitatea” unei zone gri, obscure; modelul de opoziție obedientă, pe care și-l dorește puterea; „spectacolul” cu descinderi a forțelor de ordine care nu este o luptă veritabilă cu corupția, ci doar o preluare a controlului asupra diverselor zone de ifluență, etc.

Excelența Sa, dl James Pettit, a salutat eforturile Platformei DA de consolidare a societății în exercitarea drepturilor cetățenești și în năzuințele acesteia de edificare a unui stat de drept, cu instituții democratice și o economie functională. Totodată, Excelența Sa s-a arătat interesat de opinia Platformei DA asupra consecințelor schimbării sistemului de vot și acțiunile ulterioare ale formațiunii.

Alexandru Slusari a prezentat succint o analiza a modului arbitrar de delimitare a circumscripiilor de catre o comisie dominată de partidele de la guvernare. „Circumscripțiile au fost create în baza rezultatelor scrutinului prezidențial, astfel încât din 46 de circumscripții, în cel puțin 30 Dodon să poată câștiga chiar din primul tur” – a specificat Vicepreședintele Platformei DA, reiterând necesitatea unui mesaj unitar din partea  partenerilor de dezvoltare, pentru a consolida electoratul proeuropean din Republica Moldova.

Chiril Moțpan a atras atenția  diplomatului american asupra faptului că guvernarea oligarhică și pretinsa opoziție geopolitică își fac campaniile din bani obscuri, sumele colosale nefiind acoperite de explicații contabile pertinente. „Doar în campania recentă pro-referendum, orașul a fost împânzit de bilboarduri, fluturași, pliante, toate extrem de costisitoare, iar sursele financiare rămân total necunoscute” – a spus Secretarul General al formațiunii.

Una dintre problemele cele mai grave, despre care s-a vorbit în cadrul întâlnirii, a fost exodul masiv al populației din Republica Moldova. Inga Grigoriu s-a referit și la discriminarea crasă a diasporei în ceea ce ține de circumscripțiile care-i revin. „Anul trecut părăseau zilnic țara circa 106 persoane, anul acesta cifra s-a mărit considerabil. Deși moldovenii activi vor să rămână acasă, ei sunt pur și  simplu  nevoiți să plece, căci acapararea mediului de afaceri capătă proporții extreme”- a spus Inga Grigoriu, subliniind că cei care părăsesc Republica Moldova, fiind constrânși de situația precară economică și politică, sunt oameni de cea mai bună calitate, cetățeni activi, cărora acum li se contestă și dreptul de a vota.

Despre faptul că actualmente rolul primarilor este diminuat în totalitate, instituția respectivă fiind supusă unor persecuții inimaginabile, favorizând turismul electoral, a vorbit Veaceslav Marandici, care și-a exemplificat spusele prin situația din Telenești. Acolo PD își permite să opereze cu bani cash în sumă de 500.000 lei, pentru a câștiga alegerile pentru postul de primar al satului Ghiliceni.

Vorbind despre posibilitățile reale de a schimba situația și a reveni la sistemul proporțional de vot, Andrei Năstase a subliniat că o importantă parghie, în opinia formațiunii sale, este un referendum național pe acest subiect. Guvernarea nu a răspuns solicitării Platformei DA de a iniția acest exerciiu democratic, dar mai rămâne soluția acumulării numărului necesar de semnaturi în susținerea lui.

Discuția a decurs într-o  atmosferă de cordialitate și la sfârșitul ei Andrei Năstase i-a înmânat oaspetelui său, Excelenței Sale, dlui James Pettit, un Memoriu despre cazurile concrete de persecuții fără precedent, la care au fost supuși susținătorii Platformei Demnitate și Adevăr, precum și o scrisoare deschisă pe subiectul captivității instituției publice a audiovizualului, compania „Teleradio-Moldova”.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova a accentuat rolul presei libere într-o țară democratică și a asigurat gazdele că va menține o relație de colaborare cu Platforma DA.

Chișinău,  21 noiembrie 2017

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 Iulie 2018

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Su...

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție, deoarece în dosarul electoral au apărut circumstanțe noi. Astfel, în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor locale noi au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Printre acestea, s-a depistat că la judecarea cererii noastre de recuzare a completului Druță, Gafton și Burduh a participat un judecător care nu mai era în drept să dețină calitatea de magistrat, dat fiind atingerea plafonului limită de activitate de 65 de ani. În pofida acestui fapt, judecătoarea Oprea Iuliana activează până în prezent și a judecat atât cererea noastră de recuzare, cât și alte cauze. Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil. Atragem atenția presei independente, că într-un caz similar Republica Moldova deja a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, constatările Curții expuse în acea hotărâre fiind valabile și în prezenta cauză. Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!

citește mai mult

03 Iulie 2018

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliu...

Astăzi, 3 iulie 2018, Andrei Năstase, Președintele Platformei DA a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. La întrevedere au participat Maia Sandu, Președinta PAS și Viorel Cibotaru, Președinte al PLDM. Liderii Mișcării de Rezistență Națională i-au transmis oficialului european Rezoluția adoptată unanim de către zeci de mii de participanți la protestul masiv din 1 iulie 2018. Andrei Năstase a menționat că în cadrul discuției au fost abordate subiecte de maximă importanță pentru democrația din Republica Moldova, care este serios amenințată de acțiunile ilegale ale regimului de la Chișinău.

„Guvernarea încearcă să falsifice adevărul, dezinformând partenerii de dezvoltare, precum că alegerile locale noi din Chișinău au fost invalidate din cauza legislației, care necesită amendamente. Or, adevărul este altul: guvernarea nu poate accepta ca un om anti-sistem să acceadă la conducerea primăriei municipale, dezvăluind și stopând schemele de corupție ale mafiei imobiliare din capitală” – a spus Andrei Năstase.
De asemenea, în dimineața aceleiași zile Andrei Năstase și colegii săi din Mișcarea de Rezistență Națională ACUM au avut o întâlnire la Strasbourg cu eurodeputata conservatoare poloneză, Anna Elżbieta Fotyga. „Situația din Republica Moldova, după anularea și revocarea alegerilor pentru Primăria Chișinău, se îndreaptă într-o direcție foarte periculoasă”, a fost mesajul europarlamentarei după întrevederea cu liderii Platformei DA, PAS și PLDM.

citește mai mult

05 Iunie 2018

Andrei Năstase la prima întâlnire în calitate de Primar General ales al Municipiului Chișinău...

Andrei Năstase, Primarul General ales al municipiului Chișinău, împreună cu Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr au avut astăzi o întâlnire cu conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Pentru Platforma DA descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene reprezintă pilonii de bază pentru modernizarea întregii țări, apropierea serviciilor publice calitative de oameni și soluționarea diferendului transnistrean. Formațiunea noastră a venit în repetate rânduri cu propuneri publice și punctuale privind implementarea extinsă și profundă a descentralizării financiare, administrative și politice a Republicii Moldova. În acest context, Andrei Năstase a menționat că la ora actuală anume CALM este cea mai independentă și reprezentativă organizație non-guvernamentală din domeniu, cu o reputație ireproșabilă și expertiza competentă. În calitate de Primar General, Andrei Năstase speră la o colaborare constructivă, fructuoasă cu CALM, al cărui membru este și Primăria municipiul Chișinău, și a venit cu solicitarea asistenței consultative pe mai multe subiecte legate de gestionarea eficientă a Capitalei, promițând o continuare a mai multor proiecte utile pentru locuitorii Chișinăului și eliminarea cît mai urgentă a haosului și corupției din administrația municipală. La rândul său, Alexandru Slusari a remarcat faptul că prima întâlnire a Primarului General ales are loc cu reprezentanții unei organizații, care mai mult de zece ani apără interesele aleșilor locali foarte profesionist și fără nici un iz politic, într-o țară extrem de centralizată. Președinta CALM, Tatiana Badan și directorul executiv al entității, Viorel Furdui l-au felicitat pe Andrei Năstase cu ocazia victoriei obținute și au sălutat poziția domniei sale privind descentralizarea Moldovei. Reprezentanții CALM au venit cu mai multe propuneri punctuale privind activitatea Primarului general, propuneri ce țin de gestionarea patrimoniului municipal, salarizarea personalului primăriei, colaborarea cu partenerii externi, în special cu Congresul Autorităților Locale ale Consiliului Europei, construirea relațiilor eficiente cu organizațiile non-guvernamentale capabile să livreze expertiza necesară, ect. Totodată, Andrei Năstase i-a mulțumit conducerii organizației pentru sugestile și propunerile făcute și a garantat că relațiile între primăria Chișinău și CALM se vor îmbunătăți semnificativ. De asemenea, edilul ales al Capitalei a subliniat importanța transparenței maxime în procesul decizional în cadrul administrării municipiului și a specificat că printre primele acțiuni ale primarului Andrei Năstase se va regăsi instituirea unui Consiliu consultativ al societății civile cu participarea indispensabilă a experților CALM. Chișinău, 5 iunie 2018

citește mai mult