Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Excelența Sa, dl James Pettit

21 Noiembrie 2017

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelența Sa, dl James Pettit. La întâlnirea, care a avut loc la sediul Platformei DA, au participat Chiril Moțpan, Secretarul General al formațiunii, Inga Grigoriu și Alexandru Slusari, Vicepreședinți ai partidului și Veaceslav Marandici, președinte al OT Telenești.

Andrei Năstase a expus succint atitudinea Platformei DA față de referendumul pentru demiterea primarului general al mun. Chișinău, eveniment consumat recent în capitală. “Platforma DA a lăsat decizia de a participa sau nu la acest referendum la discreția chișinăuenilor și nu a intervenit cu apeluri gratuite pro sau contra”. Președintele Platformei DA a mai spus că rezultatele referendumului au fost o palmă serioasă pentru președintele Dodon și PSRM, dar în esență lucrurile au rămas neschimbate. Singura șansă de a schimba situația ar fi demisia  lui Dorin Chirtoacă, care acum ar reprezenta un gest temerar și ar oferi chișinăuenilor posibilitatea de a alege în primăvară un primar merituos, capabil să scoată administrația municipală din captivitate. Altfel, interimatul se va menține până la alegerile locale din 2019. „Și cel mai grav este că interimatul de la primărie nu are suportul populației, căci în prezidențiale Silvia Radu a acumulat în capitală doar 1600 de voturi!”- a mai spus Andrei Năstase.

Discuția s-a axat și pe alte probleme, cum ar fi adoptarea de curând a unor legi antipopulare, dar și implementarea defectuoasă a unor legi, în esență euroconforme; așa-zisa stabilitate benefică doar pentru  guvernarea coruptă, care nu face altceva decât să sporească starea de incertitudine și nesiguranță prin jocurile sale de culise și oferă, de fapt, „stabilitatea” unei zone gri, obscure; modelul de opoziție obedientă, pe care și-l dorește puterea; „spectacolul” cu descinderi a forțelor de ordine care nu este o luptă veritabilă cu corupția, ci doar o preluare a controlului asupra diverselor zone de ifluență, etc.

Excelența Sa, dl James Pettit, a salutat eforturile Platformei DA de consolidare a societății în exercitarea drepturilor cetățenești și în năzuințele acesteia de edificare a unui stat de drept, cu instituții democratice și o economie functională. Totodată, Excelența Sa s-a arătat interesat de opinia Platformei DA asupra consecințelor schimbării sistemului de vot și acțiunile ulterioare ale formațiunii.

Alexandru Slusari a prezentat succint o analiza a modului arbitrar de delimitare a circumscripiilor de catre o comisie dominată de partidele de la guvernare. „Circumscripțiile au fost create în baza rezultatelor scrutinului prezidențial, astfel încât din 46 de circumscripții, în cel puțin 30 Dodon să poată câștiga chiar din primul tur” – a specificat Vicepreședintele Platformei DA, reiterând necesitatea unui mesaj unitar din partea  partenerilor de dezvoltare, pentru a consolida electoratul proeuropean din Republica Moldova.

Chiril Moțpan a atras atenția  diplomatului american asupra faptului că guvernarea oligarhică și pretinsa opoziție geopolitică își fac campaniile din bani obscuri, sumele colosale nefiind acoperite de explicații contabile pertinente. „Doar în campania recentă pro-referendum, orașul a fost împânzit de bilboarduri, fluturași, pliante, toate extrem de costisitoare, iar sursele financiare rămân total necunoscute” – a spus Secretarul General al formațiunii.

Una dintre problemele cele mai grave, despre care s-a vorbit în cadrul întâlnirii, a fost exodul masiv al populației din Republica Moldova. Inga Grigoriu s-a referit și la discriminarea crasă a diasporei în ceea ce ține de circumscripțiile care-i revin. „Anul trecut părăseau zilnic țara circa 106 persoane, anul acesta cifra s-a mărit considerabil. Deși moldovenii activi vor să rămână acasă, ei sunt pur și  simplu  nevoiți să plece, căci acapararea mediului de afaceri capătă proporții extreme”- a spus Inga Grigoriu, subliniind că cei care părăsesc Republica Moldova, fiind constrânși de situația precară economică și politică, sunt oameni de cea mai bună calitate, cetățeni activi, cărora acum li se contestă și dreptul de a vota.

Despre faptul că actualmente rolul primarilor este diminuat în totalitate, instituția respectivă fiind supusă unor persecuții inimaginabile, favorizând turismul electoral, a vorbit Veaceslav Marandici, care și-a exemplificat spusele prin situația din Telenești. Acolo PD își permite să opereze cu bani cash în sumă de 500.000 lei, pentru a câștiga alegerile pentru postul de primar al satului Ghiliceni.

Vorbind despre posibilitățile reale de a schimba situația și a reveni la sistemul proporțional de vot, Andrei Năstase a subliniat că o importantă parghie, în opinia formațiunii sale, este un referendum național pe acest subiect. Guvernarea nu a răspuns solicitării Platformei DA de a iniția acest exerciiu democratic, dar mai rămâne soluția acumulării numărului necesar de semnaturi în susținerea lui.

Discuția a decurs într-o  atmosferă de cordialitate și la sfârșitul ei Andrei Năstase i-a înmânat oaspetelui său, Excelenței Sale, dlui James Pettit, un Memoriu despre cazurile concrete de persecuții fără precedent, la care au fost supuși susținătorii Platformei Demnitate și Adevăr, precum și o scrisoare deschisă pe subiectul captivității instituției publice a audiovizualului, compania „Teleradio-Moldova”.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova a accentuat rolul presei libere într-o țară democratică și a asigurat gazdele că va menține o relație de colaborare cu Platforma DA.

Chișinău,  21 noiembrie 2017

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 Decembrie 2017

Platforma DA sărbătorește doi ani de activitate politică...

Miercuri, Platforma Demnitate și Adevăr și-a deschis ușile pentru vizitatori, marcând astfel doi ani de la fondare. Liderii Platformei DA au trecut în revistă istoricul mișcării protestatare, rolul important  al tinerilor, activitățile echipelor din cele 36 de structuri teritoriale, inițiativele lansate de Platforma DA, aderarea la familiile europene EPP și YEPP, și programul de țară al Platformei DA pentru Republica Moldova.
Evenimentul a început la ora 11.00 cu un briefing de presă, care a demarat cu un moment de reculegere în memoria polițiștilor din batalionul cu destinație Fulger, căzuți eroic pe 13 decembrie 1991 în luptele pentru independența Republicii Moldova.
Dinu Plîngău, președintele organizației de tineret a Platformei DA și cel care a organizat primul protest din 2015, s-a referit în discursul său la începuturile mișcării protestatare, fondate de tineri. „Intenția de a schimba ceva ne-a scos în stradă. Protestele au demonstrat lumii întregi că cetățenii din Republica Moldova vor o schimbare” – a spus Dinu Plângău. Totdată el a comunicat că astăzi Tinerii DA au depus cerere de aderare la YEPP, organizația de tineret a Partidului Popular European, cea mai influentă și numeroasă familie politică din UE.
Despre circumstanțele creării Platformei DA a vorbit vicepreședinta Inga Grigoriu, subliniind că necesitatea identificării unei noi oferte politice a fost dictată de realitate și dorită de participanții la Marea Adunare Națională din 6 septembrie 2015.
Vicepreședintele Platformei DA Liviu Vovc a amintit cum s-a desfășurat colectarea semnăturilor pentru referendumul de modificare a Constituției, când, în condiții climaterice complicate, sute de activiști au adunat peste 400.000 de semnături.
„Platforma Demnitate și Adevăr a reușit să edifice în cei doi ani de existență 36 de organizații teritoriale, constituite de oameni de calitate, demni și reprezentativi”, a spus secretarul general Chiril Moțpan, menționând și condițiile excepționale, vitrege, de presiune fără precedent, la care este supusă încontinuu Platforma DA, mulțumind tuturor activiștilor pentru dedicație, curaj și determinare de a scoate țara din captivitate.
Pe lângă Tinerii DA, recent, la 10 septembrie 2017, a fost constituită și o altă organizație autonomă a formațiunii – cea de femei. Aliona Doroș, președinta acesteia, a trecut în revistă activitățile organizației, referindu-se și la principiile de egalitate de gen și de promovare a femeilor în politică, pe care organizația pe care o conduce se bazează exhaustiv.
„Situația deplorabilă a celor peste 523.000 de pensionari care supraviețuiesc sub nivelul minim de existență a rămas aceeași, deși guvernarea se laudă cu reforma în domeniu” – a reiterat Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, subliniind că situația extrem de dificilă din domeniu poate și trebuie redresată conform propunerilor enunțate de Platforma DA.
În cei doi ani de existență, Platforma Demnitate și Adevăr a reușit să înainteze zeci de inițiative, propuneri viabile, cu adevărat reformatoare și eficiente, pentru redresarea situației în majoritatea domeniilor economice și sociale. Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a menționat cele mai importante dintre ele: reforma alternativă a sistemului de pensii, micșorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, recuperarea miliardelor furate și tragerea la răspundere penală a vinovaților, stimularea businessului legal, detenebrizarea, deoffshorizarea economiei, descentralizarea APL și multe altele. „Avem destule forțe și voință pentru a realiza propunerile noastre, pentru a prelua puterea în stat în mod democratic, a-l scoate din captivitate și a-l reforma capital în cel mult trei ani”, a conchis Alexandru Slusari.
Deși nu este în țară, Stanislav Pavlovschi, vicepreședintele Platformei DA a trimis prin mijloacele de comunicare electronică mesajul său, exprimându-și convingerea că „misiunea istorică de consolidare a forțelor emergente și de eliberarea de sub un regim corupt și profund antipopular, va fi îndeplinită cu succes de oamenii minunați, care fac parte din Platforma DA.”
Președintele Andrei Năstase mulțumit în încheiere cetățenilor care au aderat și continuă să adere la Platforma DA, pentru efortul și implicarea deosebită de care dau dovadă. „Oamenii cu Demnitate sunt bogăția cea mai mare a Republicii Moldova. Împreună, vom reuși să creăm un stat de drept, să aducem diaspora acasă, să edificăm o țară în care să vrei să trăiești!”, a spus în încheierea briefingului președintele Platformei DA.
Sărbătorile de iarnă au inundat sediul Platformei DA prin colindul unor tineri frumoși, care au ținut să-i felicite pe cei prezenți, urându-le și tot ce e mai bun. Incinta clădirii a fost neîncăpătoare pentru doritorii de a participa la eveniment, de a discuta cu liderii, de a contribui cu donații și a depune cereri de aderare la Platforma Demnitate și Adevăr.
La ora 14.00 susținătorii formațiunii au mers la flashmob-ul din fața sediului Băncii Naționale, organizat de Platforma DA pentru a cere publicarea raportului Kroll 2.
 

citește mai mult

07 Decembrie 2017

Platforma DA a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul Israelului în Republica Moldova, d...

Conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, reprezentată de Vicepreședinții Alexandru Slusari și Inga Grigoriu, precum și de Chiril Moțpan, Secretar General al partidului, a avut o întrevedere la sediul formațiunii cu Excelența Sa, Ambasadorul Israelului în Republica Moldova, dl Eliyahu Yerushalmi. Alexandru Slusari a prezentat pe scurt contextul istoric în care a apărut Platforma DA, un partid tânăr, emergent, antioligarhic, proeuropean, cu oameni necompromiși, determinați să lupte pentru a scoate din captiviate țara, a prelua puterea și a redresa situația politică și economico-socială în cel mai scurt timp posibil. Oaspetele și-a exprimat nedumerirea față de situația în care mai mulți membri și susținători ai Platformei DA sunt persecutați, interesat îndeaproape de cazurile de rezonanță și modul în care acestea sunt aduse la cunoștință diplomaților străini. „Noi avem regulat întâlniri cu reprezentanții misiunilor diplomatice din Republica Moldova, pentru a le oferi un punct de vedere alternativ față de poziția oficială asupra realităților din țară”- a spus Alexandru Slusari, menționând că toate cazurile de intimidare (inclusiv a oamenilor de afaceri, care doresc să susțină financiar formațiunea) și cele de persecuție ale activiștilor civici sunt documentate într-un memoriu, pus la dispoziția celor interesați. Discuțiile s-au axat și pe subiecte precum pericolul iminent de instaurare a unui regim autoritar în Republica Moldova, schimbarea sistemului de vot în favoarea unei grupări oligarhice, „circul” geopolitic animat de binomul Plahotniuc-Dodon, tergiversarea investigației furtului miliardului și a publicării Raportului Kroll 2, necesitatea creării unui pol puternic  antioligarhic și acordul de colaborare încheiat între Platforma DA și PAS. „Climatul de încredere a cetățenilor față de instituțiile statale este grav deteriorat, iar libertățile fundamentale precum cea de expresie, de formare a opiniei, de liberă circulație etc., sunt încălcate grav”- a menționat Chiril Moțpan. Exodul populației, mulți cetățeni ai Republicii Moldova, plecând chiar în Israel, a fost o altă problemă abordată în cadrul întâlnirii. „Nu există nicio familie în Republica Moldova, care nu ar fi fost afectată de despărțirea de cineva drag, nevoit să plece peste hotare pentru a asigura o viață decentă familiei sale”- a spus Inga Grigoriu, precizând că remitențele continuă să fie una din principalele surse de supraviețuire a cetățenilor moldoveni. Pe finalul discuției Excelența Sa, dl Eliyahu Yerushalmi, și-a asigurat gazdele că este interesat de o continuă colaborare cu Platforma DA, inclusiv în aspectul creării unor condiții favorabile pentru cooperarea Republicii Moldova cu Israel în diverse domenii.   7 decembrie 2017  

citește mai mult

15 Noiembrie 2017

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Germaniei în Re...

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Excelența Sa, Doctor Julia Monar. La întâlnire au participat și Alexandru Slusari, Vicepreședintele formațiunii, Chiril Moțpan, Secretarul General, Arina Spătaru, Președinta OT Bălți. Andrei Năstase a mulțumit Excelenței Sale pentru suportul valoros acordat de Germania Republicii Moldova în cele mai importante domenii de colaborare: politic, comercial-economic, juridic, financiar, transport, cooperare tehnică, în cultură, știință ș.a., dar și pentru găzduirea de către statul german  a numeroasei diaspore moldovenești, inclusiv  a familiei sale. Președintele Platformei DA și-a exprimat speranța că odată ce justiția moldovenească va fi scoasă din captivitate, devenind cu adevărat independentă, investițiile germane în economia Republicii Moldova vor spori substanțial , iar numărul întreprinderilor cu capital german va crește considerabil. „Sprijinul acordat de către Germania Republicii Moldova este foarte important. Noi avem nevoie de investiții europene  generatoare de noi  locuri de muncă bine plătite, asfel ca familiile să se reîntregească și să rămână acasă. Este crucial ca suportul financiar german să fie acordat direcționat, să fie îndreptat concret spre segmentele vulnerabile ale economiei, spre localitățile cu cele mai stringente nevoi, spre a nu permite autorităților centrale să politizeze procesul”- a spus Andrei Năstase,  trecând în revistă inițiativele social-economice, anticorupție, antifraudă, parte a programului 5 D al Platformei Demitate și Adevăr (Descentralizare, Debirocratizare, Deoffshorizare, Detenebrizare, Demonopolizare). Excelența Sa, doamna Julia Monar, a menționat că prioritățile în cadrul acordării suportului financiar și a cooperării economice se stabilesc prin intermediul consultărilor interguvernamentale ale țărilor UE și vizează două direcții-cheie: dezvoltarea economică durabilă și reformele în domeniul administrației, inclusiv descentralizarea, ceea ce e în consens cu viziunea Platformei DA asupra procesului. Discuția s-a axat pe mai multe subiecte importante, printre care motivele reale ale schimbării sistemului electoral de către actuala guvernare, procesul de consolidare a forțelor antioligarhice, proeuropene, precum și monopolizarea mass-media de către binomul de la guvernare, invazia știrilor fake și condițiile dificile  de activitate a presei independente. Oaspetele german s-a arătat foarte interesat de reforma electorală și modul de constituire a circumscripțiilor, proces la care Platforma DA nu a participat. Alexandru Slusari a explicat că modificarea legislativă a fost făcută cu încălcarea flagrantă a recomandărilor Comisiei de la Veneția, fiind determinată de două motive capitale: dorința PD și PSRM de a reduce semnificativ șansele opoziției proeuropene antioligarhice în viitoarele alegeri parlamentare și fortificarea socialiștilor, astfel actuala guvernare urmărind să-și mențină puterea, libertatea și să-și protejeze averile fabuloase, acumulate ilicit. Vicepreședintele formațiunii a prezentat și analiza făcută de Platforma DA a modului de constituire a circumscripțiilor de o comisie, formată majoritar din reprezentanți ai PD și PSRM.   „Modelând situația creată după rezultatele scrutinului prezidințial din 30 octombrie 2016, reiese, că din 46 de circumscripții, în 30 câștigă alegerile Dodon. Guvernarea a văzut că în alegerile prezidențiale, candidatul comun al forțelor proeuropene reale a obținut un scor excelent, chiar și în condițiile în care PD a folosit toate resursele administrative, financiare și mediatice pentru a-l favoriza pe Igor Dodon. De frica unor rezultate și mai bune pe care le-am putea obține, guvernarea a schimbat sistemul electoral, ignorând recomandările Comisiei de la Veneția, a înalților oficiali europeni, astfel punând în pericol substanțial acordarea asistenței macro-economice a Republicii Moldova de către UE”- a mai spus Alexandru Slusari. Chiril Moțpan, Secretarul General al formațiunii a menționat ca Platforma DA este unicul partid de opozitie  care a propus o alternativă viabilă sistemului mixt Plahotniuc – Dodon, insistând asupra faptului că sistemul proporțional de vot nu trebuie schimbat, ci îmbunătățit. „Implementarea elementelor noi, precum cele ale unui sistem preferențial, cu liste deschise, ar fi benefic pentru oameni, pentru edificarea unei noi clase politice și a unui veritabil stat de drept. Un subiect aparte l-a constituit intimidarea și persecuția activiștilor politici ai Platformei DA, lucru despre care au fost informați deja partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Excelența Sa, doamna doctor Julia Monar, a fost interesată, în special, de cazul binecunoscut al incendierii unor echipamente și moduli ai întreprinderii Star-Net, pereclitându-se astfel prestarea serviciilor de internet într-o mare parte a capitalei. În context, discuția s-a referit la celelalte cazuri de hărțuire a membrilor și simpatizanților Platformei DA, dar și la atentatele directe la libertatea de informare (cazurile Jurnal TV și TV8, emisia cărora a fost bruiată în mod premeditat de către autorități). Andrei Năstase a reiterat necesitatea de a edifica o voce unitară a Europei printr-un mesaj comun pentru Republica Moldova, subliniind că, în acest sens, vocea Germaniei este una dintre cele mai importante. Președintele Platformei DA a mulțumit pentru colaborarea fructuoasă, pe care formațiunea  o are cu mai multe fundații germane, printre care prestigioasa „Konrad Adenauer  Stiftung”. „Republica Moldova va ajunge să aibă aceleași orizonturi cu țările civilizate europene. Eu cred în viitorul țării mele și în ziua în care sutele de mii de familii, printre care și a mea, se vor reîntregi aici, Acasă” – a spus pe final Andrei Năstase.

citește mai mult