ACASĂ/ noutăți

Andrei Năstase, răspuns dur adresat lui Candu la invitaţia de a participa la dezbaterile privind votul mixt: „Nu ne vom lăsa antrenaţi în discuţii sterile”

29 Iunie 2017

Domnule Preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu,

Miercuri seara, la ora 20.26 am primit un SMS cu invitaţia Dvs, de a participa pe data de 30 iunie, la dezbateri pe marginea schimbării sistemului electoral în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Ca răspuns aş vrea să comunic următoarele.

În primul rând, agenda mea pentru această săptămână este completată de întâlniri cu oamenii în satele şi oraşele ţării noastre, iar vineri, pe data de 30 iunie, voi întreprinde o vizită de lucru la Iaşi, vizită care a fost programată cu mult timp înainte, dar nu acesta este motivul principal al neparticipării mele, sau a altui reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr la evenimentul respectiv.

Un dialog constructiv în interesul cetăţenilor poate fi asigurat, în principiu, de către orice membru al Platformei Demnitate şi Adevăr. Cu toate acestea, o asemenea discuţie, având ca subiect proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral proporţional, iniţiat de către Plahotniuc şi Dodon, considerăm că este depăşită. Pentru o asemenea reformă electorală de anvergură, existenţa unui larg consens politic naţional este obligatorie, condiţie care nici pe departe nu este întrunită. Este evident că nici nu poate întruni un larg consens politic naţional o iniţiativă, care vine în interesul exclusiv şi îngust al patronului şi finanţatorului Partidului Democrat din Moldova şi al lui Dodon ca exponent şi preşedinte informal al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Pe parcursul ultimelor luni Republica Moldova este bulversată de acest subiect apărut inoportun pe ordinea de zi a societăţii – schimbarea sistemului electoral proporţional pe unul uninominal sau mixt.  Deşi populaţia (conform discuţiilor cu cetăţenii pe care le avem zilnic în teritoriu, prin localităţile pauperizate ale republicii) are cu totul şi cu totul alte priorităţi, cum ar fi salarii şi pensii decente, extinderea numărului locurilor de muncă, întregirea familiilor etc., guvernarea pe care o reprezentaţi insistă asupra schimbării sistemului de vot, prezentând-o ca pe o panacee pentru toate problemele sociale pe care tot guvernarea le-a cauzat.

Mai mult decât atât, în campania promoţională pentru votul uninominal, inclusiv la concertele de la Edineţ, Ialoveni şi Cahul din 11 iunie, au fost investite total netransparent, sume fabuloase de bani, sorgintea cărora rămâne obscură. Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a exprimat nu o singură dată atitudinea negativă categorică faţă de intenţia guvernării de a schimba sistemul de vot, considerând că aceasta este doar o soluţie disperată a guvernării actuale pentru a rămâne la putere şi a se eschiva de pedeapsa pentru devalizarea băncilor, spălarea banilor ruseşti, schemele de afaceri dubioase, atacurile raider şi alte crime săvârşite împotriva propriului popor.

Ţin să precizez că atitudinea guvernării faţă de acest subiect fundamental pentru democraţie este similară cu cea a lui Ianucovici, cu a cărui formaţiune PD-ul este în strânsă colaborare şi se alimentează din aceleaşi surse – corupţie, protecţionism, clientelism, hoţie, având în realitate aceiaşi sfătuirori externi, bine plătiţi din surse dubioase.

E şi de înţeles, sunt doi mafioţi care, după ce au jefuit cetăţenii, pentru a se salva de raspunderea penală şi a se menţine la putere au recurs la modificarea sistemelor electorale, fără să le pase de ţară şi interesele oamenilor, fără să ţină cont de recomandarea tranşantă a Comisiei de la Veneţia de a-şi retrage proiectele inoportune ce prezintă un pericol real la adresa democraţiei.

Pe noi ne preocupă democraţia autentică, libertatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor, reîntregirea familiilor la noi Acasă, lângă copii si părinţi, iată de ce proiectele economice, anticorupţie, inclusiv cel de îmbunătăţire a actualului sistem electoral proporţional propus recent de către Platforma DA opiniei publice, sunt în beneficiul oamenilor.

Dacă e de discutat ceva constructiv, atunci doar proiecte în interesul oamenilor, şi nu a unei grupări  cleptocratice pretins politice.

În acest context, ţinând cont de Opinia Comună a Comisiei de la Veneţia, a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE/ODIHR din 15 iunie 2017, care stipulează clar şi fără echivoc că schimbarea actualului sistem electoral cu sistemul mixt propus, pune în pericol democraţia din Republica Moldova, şi că nu recomandă operarea acestor modificări, vă îndemnăm să vă conformaţi şi să retrageţi imediat şi necondiţionat proiectul de lege din Parlament.

Renunţarea la acest proiect este necesară şi ca urmare a poziţiei consolidate a Comisiei Europene, a Parlamentului European, cu privire la necesitatea respectării obligatorii şi depline a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Un gest din partea guvernării actuale de a renunţa la tentativele de modificare a sistemului electoral, ar fi un semnal pozitiv din partea Republicii Moldova către partenerii noştri externi, care ar aprecia faptul că guvernarea ţine cont de opiniile instituţiilor internaţionale.

După cum probabil sunteţi informat, Platforma Demnitate şi Adevăr a venit în permamnenţă cu propuneri judicioase în vederea îmbunătăţirii sistemului electoral proporţional actual. Astfel, pe data de 26 iunie 2017, partidul pe care am onoarea să-l reprezint, a lansat în spaţiul public o listă de iniţiative care vizează îmbunătăţirea semnificativă a sistemului electoral proporţional în beneficiul oamenilor.

Printre cele mai importante iniţiative care urmăresc asigurarea unei reprezentări mai largi a cetăţenilor în alegeri se numără: introducerea votului preferenţial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă; creşterea nivelului de reprezentare a femeilor, a diasporei, a tinerilor, a reprezentanţilor regiunilor în procesul electoral.

Un alt grup de iniţiative se referă la cadrul instituţional şi eficientizarea organizării  alegerilor, cum ar fi: depolitizarea reală a Comisiei Electorale Centrale; creşterea capacităţilor organizaţionale a CEC de a asigura o supraveghere eficientă a finanţării campaniilor electorale şi de a oferi suficiente instrumente instituţionale pentru a sancţiona încălcările privind finanţarea campaniilor electorale, în special depăşirea abuzivă a limitelor de cheltuieli în campaniile electorale din partea partidelor oligarhice, propunere recomandată atât  de către OSCE cât şi de către Curtea Constituţională.

De asemenea, propunem un mecanism de depolitizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar şi sancţionarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale, acordarea timpului egal şi gratuit de antenă pentru publicitatea electorală. O altă iniţiativă importantă este asigurarea unei evidenţe stricte şi transparente a listei de alegători pentru evitarea oricăror riscuri şi suspiciuni de fraudă în procesul electoral.

Ceea ce ar oferi un plus de democraţie sistemului nostru politic este modernizarea cadrului legal cu privire la partidele politice în vederea democratizării funcţionării acestora, inclusiv pe componenta participării la alegeri a membrilor partidelor, reducerea la maxim a puterii discreţionare a organelor de conducere a partidelor, în principal al preşedintelui, instituitrea mecanismelor şi procedurilor democratice privind desemnarea candidaţilor în alegeri, etc.

În ceea ce priveşte facilitarea exercitării drepturilor electorale a cetăţenilor noştri plecaţi peste hotare, noi am propus deschiderea unui număr suficient de secţii de vot în străinătate şi alocarea a nu mai puţin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secţie, dar şi  elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondenţă cu respectarea caracterului egal, secret şi liber exprimat.

Toate aceste iniţiative, pe care suntem gata să le dezbatem, să le ajustăm, să le dezvoltăm, să căutăm o formulă de compromis, vin în interesul tuturor cetăţenilor, indiferent de opţiunile politice. Suntem pregătiţi, în calitate de partid de opoziţie să discutăm orice propunere care poate îmbunătăţi situaţia cetăţenilor noştri, indiferent de iniţiatori.

Din acestea considerente, Vă asigur de disponibilitatea noastră pentru un dialog constructiv, sugerat şi de partenerii noştri de dezvoltare, în interesul real al cetăţenilor. Suntem adepţii unui dialog sincer, deschis cu întreaga societate şi clasă politică responsabilă pentru a eficientiza actualul sistem electoral proporţional, însă nu vom face figuraţie şi nu ne vom lăsa antrenaţi în discuţii sterile asupra subiectelor care scindează societatea şi care reduc toate şansele de a identifica un larg consens politic naţional.

Andrei Năstase,
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

04 Iulie 2020

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia celei de a ...

În numele formațiunii politice a cărui lider sunt, dar și a numeroșilor noștri simpatizanți, aducem calde felicitări Președintelui SUA și poporului american cu ocazia celei de a 244-a aniversări a Zilei Independenţei. Valorile universale exprimate în Declarația de Independență constiuie și în prezent pilonii construcției democratice și ai demnității unui popor care-și vrea independență politică. Cine ar putea astăzi să contrazică nobila idee despre drepturile inalienabile ale omului la Viață, Libertate și Fericire ? „Iar pentru a asigura aceste drepturi, Guvernele sunt instituite pentru oameni”. Acesta este și crezul Platformei DA, pentru care ne-am lansat intr-o luptă politică ireversibilă și fără de compromisuri. Spiritul rezistent al poporul american constituie pentru noi o confirmare a faptului că măreția unei națiuni nu este dată, dar este câștigată. Și, după cum afirma președintele Franklin D. Roosevelt: "Această mare naţiune va îndura multe şi a îndurat multe, dar va renaşte şi va prospera.” Totodată, transmit cuvinte de respect Excelenței sale, domnului Ambasador al SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, în persoana căruia avem un prieten ferm, un susținător al principiilor democratice de funcționare a instituțiilor puterii de la Chișinău. Sperăm să valorificăm pe deplin dialogul nostru strategic cu SUA, că eforturile noastre de modernizare a societății, de promovare a unei guvernări inteligente, competitive vor sprijini și în continuare . Iar Platforma DA este formațiunea capabilă să-și ajute propriul popor în acest exercițiu al suveranității. Or, așa cum afirma președintele Donald Trump: „Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează guvernarea, ci dacă guvernarea este controlată de popor.” „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii!

citește mai mult

29 Iunie 2020

Platforma DA: agricultorii trebuie susținuți prin subvenționarea procurării materialului semince...

Anul 2020 este unul dintre cei mai dificili ani pentru producătorii de grâu și orz de toamnă. În urma unei ierni complet lipsite de zăpadă, urmată de primăvara pe parcursul căreia în lunile martie și aprilie nu au fost precipitații, aproape 2/3 din suprafețele semănate cu cereale din prima grupă au suferit substanțial. Multe terenuri cultivate cu grâu din sudul și centrul țării au fost compromise și reînsemânțate cu alte culturi. În această zonă se așteaptă o recoltă extrem de redusă de cereale de prima grupă. În multe cazuri aceasta nu va acoperi nici măcar cheltuielile pentru arendă și procurarea materialului semincer. În atare circumstanțe apare riscul iminent ca zeci de mii de fermieri să se pomenească în situația de a nu avea capacitatea să-și onoreze datoriile și vor intra în insolvență. Acest fapt este agravat de condițiile în care autoritățile au blocat NEOFICIAL exportul cerealelor și, totodată, refuză să procure grâu pentru rezerva de stat de la producătorii agricoli. În mod normal, în cazul în care se estimează un deficit de grâu din cauza crizei naturale și de sănătate, Guvernul ar trebui să restricționeze exportul grâului și orzului, în baza unei hotărâri OFICIALE. Astfel, ar deveni legală invocarea circumstanțelor de forță majoră, care ar permite exportatorilor și agricultorilor restructurarea datoriilor. Iar statul, în acest caz, ar trebui să procure de la fermieri o bună parte din grâu la prețuri avantajoase. Situația climaterică nefastă, incoerența guvernării și aplicarea unor scheme obscure deja are un impact extrem de negativ asupra pieței cerealelor și micșorează substantial veniturile fermierilor. În acest context Platforma DA insistă ca statul să aloce subvenții agricultorilor care au avut de suferit în urma secetei prin micșorarea semnificativă a recoltei de grâu. Aceste subvenții ar trebui să fie direcționate spre procurarea de material semincer. Propunem ca din bugetul de stat să fie achitați câte 4 lei pentru fiecare kg de grâu semincer procurat de fermieri și câte 2 lei pentru fiecare kg de semințe produse de agricultorii specializați în cultivarea materialului semincer. Reieșind din necesitățile interne de consum, avem nevoie de circa 60 de mii de tone de semințe de grâu. Luând în considerație că seceta a afectat aproape 2/3 de terenurile semănate cu grâu, Platforma DA estimează că fondul de subvenționare a procurării semințelor ar trebui să atingă valoarea aproximativă de 160 mln lei. În cazul în care resursele necesare subvenționării nu pot fi identificate rapid pe intern, cerem ca autoritățile să se adreseze de urgență după ajutor către partenerii noștri externi. Remarcăm că Guvernul Platformei DA intenționează implementarea acestei măsuri de sprijin pentru fermieri în mod prioritar.

citește mai mult

25 Iunie 2020

Declarația Platformei DA față de incidentele din zona de securitate...

Regimul separatist se folosește de pandemie pentru a-și extinde influența, controlul și forța de impunitate asupra localităților din stânga Nistrului. În loc de a rezolva problema, acest guvern bea șampanie la Moscova în compania separatiștilor, la o paradă vetustă și inutilă. Condamnăm impotența acestui guvern de a apăra cetățenii RM. Reacțiile anemice sau adormite ale Biroului pt reintegrare nu face decât să dea curaj regimului separatist. Asta se leagă însă de contractul exclusiv de furnizare a energiei de la Kuciurgan, de ticăloasa înțelegere a lui Dodon de a ”dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992, au plătit cu sânge, combatanții RM. Acest guvern tratează cu superficialitate nevoile oamenilor din stânga Nistrului. Am uitat când diplomații acestui guvern au avut demersuri de retragere necondiționată a trupelor rusești organizațiilor internaționale. Nu știm dacă RM a impus măsuri de răspuns față de persoanele care arestează, țin în pușcării sau chiar omoară oameni nevinovați, cum au fost numeroase cazuri de preluare a afacerilor la Râbnița, Slobozia și Bender. Se crează impresia că unora în acest guvern Chicu le convine să împartă puterea cu separatiștii de la Tiraspol. Cerem: Convocarea de urgență a unei ședințe de guvern pe tema posturilor ilegale. Cerem aplicarea hotărârii Curții Constituționale n.14 din 02.05.2017 cu privire la Transnistria ca ”teritoriu ocupat”, însemnând adoptarea unor alte măsuri și poltici față de mafia acestui teritoriu controlat de Tiraspol. Guvernul RM are obligația de a respinge acreditarea unor elemente de statalitate de către regimul separatist, i.e. la negocieri, dar și pe teren. Posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE, și autoritatea mediatorilor, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste. Guvernul are obligația de a forța democratizarea și demilitarizarea regiunii, condiționând orice legături economice externe cu ceea ce apără cetățenii RM pe întreg teritoriul suveran al statului nostru. Acesul la piață este un bun garantat de statutul asociat al RM la Uniunea Europeană, nu în afara acestuia. Toți cei care vor demonstra lipsă de respect și vor sfida legislația RM pot fi lipsiți de acest bun în interesul statului RM. Cerem ca guvernul RM să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform constituției RM și a dreptului internațional, încetând să arunce veste de salvare și concesii ticăloase regimului separatist. Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim. Guvernul să revină neîntârziat la căutarea unei surse alternative de achiziție a energiei electrice, actualul contract este dubios, netransparent și hrănește separatismul. Este neavenit ca autoritățile RM să scutească de accize și de taxe bunurile și relațiile comerciale ale regiunii cu piața externă, asta afectează credibilitatea guvernării. Este imperativ ca Parlamentul RM să monitorizeze implementarea acordurilor și protocoalelor încheiate de guvern, pt a stabili ce fel de politică urmează să aplice în procesul de reintegrare completă, definitivă, a teritoriului din stânga Nistrului, în corespundere cu legea din 2005 și prevederile Constituției RM. 25 iunie 2020

citește mai mult