Andrei Năstase solicită rectificarea bugetului municipal și redirecționarea banilor spre procurarea și distribuirea alimentelor persoanelor în etate

10 Aprilie 2020

Andrei Năstase face o notificare publică administrației, primarului și Consiliului municipal Chișinău: Bugetul municipiului trebuie imediat rectificat în favoarea sănătății și protecției sociale a locuitorilor Chișinăului, solicit redirecționarea banilor municipali alocați pentru investițiile planificate pentru 2020 spre procurarea și distribuirea alimentelor pentru persoanele în etate, cărora le este restricționată circulația în condiții de risc major pentru sănătatea și chiar viața lor.

”Criza provocată de Covid-19 devine din ce în mai critică, iar semnalele primite din Chișinău și din toate celelalte comunități din Republica Moldova demonstrează că nivelul maxim de gravitate al acestei cumplite crize sanitare nu a fost atins.

Sunt afectate de această pandemie toate clasele sociale, toți oamenii, indiferent de vârsta acestora, motiv pentru care, așa cum am spus în repetate rânduri, solidaritatea noastră, a tuturor, va defini măsura în care noi toți suntem capabili să ne sprijinim unii pe ceilalți în fața acestei amenințări globale.

Politicile sociale și economice trebuie să fie racordate situației actuale, în condițiile în care Moldova rămâne și astăzi una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar sursele de finanțare sunt extrem de limitate. Analizăm zilnic, în cadrul Platformei DA, situația, monitorizăm evoluția acesteia și încercăm să găsim soluții pentru a reuși să facem suportabilă pentru toate categoriile sociale aceasta perioadă absolut infernală.

Asa cum bine se știe, am propus deja Guvernului un set de măsuri esențiale pentru protejarea sănătății medicilor și a a tuturor oamenilor, pentru susținerea economiei naționale împotriva crizei economice și pentru a oferi protecția socială atât de necesară într-o asemenea perioadă fără precedent. Guvernul refuză cu obstinație aceste soluții doar pentru că sunt propuse de opoziție. Mai mult, Guvernul minte atunci când sancționăm legal derapajele de la democrație pe care acesta le asumă în această perioadă.

Ne adresăm prin această notificare publică administrației, primarului și Consiliului municipal Chișinău.

În condițiile izolării stricte și ținând cont de faptul că maladia Covid-19 afectează în mod special persoanele în etate, care trebuie să respecte exemplar un regim de carantină severă, bătrânii noștri s-au pomenit într-o situație extrem de dezavantajoasă și greu de suportat.

Există foarte mulți oameni de vârsta a treia care își duc zilele în singurătate și acum, închiși în apartamente, riscă să rămână fără alimente, medicamente și alte lucruri strict necesare. Într-o asemenea situație considerăm oportună regândirea strategiilor de utilizare a banilor publici pentru a nu admite irosirea resurselor bugetare pe dimensiuni departe de a fi stringente în circumstanțele actuale de pandemie și riscuri enorme pentru viața cetățenilor noștri.

Totodată, în temeiul hotărârii Parlamentului nr.55 din 17martie 2020 privind declararea stării de urgență, considerăm oportun și necesar redirecționarea banilor municipali alocați pentru investițiile planificate pentru 2020 spre procurarea și distribuirea alimentelor pentru persoanele în etate, cărora le este restricționată circulația în condiții de risc major pentru sănătatea și chiar viața lor, precum și pentru majorarea resurselor financiare destinate procurării echipamentelor medicale necesare sisitemului de sănătate urban.

Necesitatea investițiilor strategice pentru Chișinău, mai ales cele în infrastructura rutieră și în trafic, educație, salubritate și mediu au fost subliniate și asumate în repetate rânduri de Platforma DA. Atragerea investițiilor interne și externe, românești și europene este singura cale de a finanța un buget proactiv și echilibrat pentru reconstrucția din temelii a orașului nostru. Actualul primar nu reușește și nu va reuși să facă rost de banii necesari, dar nu despre el și incompetența lui este vorba în acestă perioadă.

Toate aceste priorități pot însă aștepta în fața priorităților apărute din cauza crizei epidemiologice și a catastrofei umane, eventualitatea căreia o putem îndepărta doar prin acțiuni strategice bine fundamentate. Investițiile în infrastructură, reamenajarea parcurilor, a trotuarelor etc. pot fi reprogramate pentru perioada ulterioară depășirii pericolului survenit în urma pandemiei Covid-19.

Bugetul municipiului trebuie imediat rectificat în favoarea sănătății și protecției sociale a locuitorilor Chișinăului. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asumăm foarte clar, prin decizii ferme și solidare, atenuarea impactului social pe care criza Covid-19 îl are deja în comunitatea noastră, cel mai mare oraș al Republicii Moldova, Chișinău.

În încheiere, așa cum spunem public de mai multe săptămăni, Platforma DA, inclusiv la nivelul fracțiunii din Consiliul Municipal Chișinău, este pregatită să participe activ la eforturile de a ține sub control această pandemie. Solidaritatea nu este o noțiune abstractă, este termenul care definește o comunitate strâns unită în lupta împotriva unui inamic comun.”

10 aprilie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 Mai 2020

Platforma DA cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului: nu împiedicați crearea comisiei...

Platforma Demnitate și Adevăr cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului și anularea tuturor formelor de abuz atât împotriva deputaților, în particular, cât și a instituției legislative în general. Carantinarea deputaților și anularea ședințelor Parlamentului, urmare a unor situații și decizii dubioase, exploatate cinic de conducerea legislativului, le calificăm ca pe o încercare de a obstrucționa actul legislativ, dar, mai ales, de a împiedica crearea comisiei parlamentare de anchetă în cazul președintelui Igor Dodon, bănuit de acte grave de corupție și îmbogățire ilicită, precum și amânarea discreționară a votului pe marginea legii organizațiilor necomerciale, imperios necesară pentru deblocarea finanțării europene, în valoare de peste 600 de milioane de lei. Inițiativa Platformei DA privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe marginea acțiunilor de corupție ale președintelui Igor Dodon, săvârșite cu sau fără participarea ex- președintelui PD, Vladimir Plahotniuc, cunoscute publicului prin intermediul presei, a unor dezvăluiri și investigații jurnalistice, trebuie de urgență implementată. Platforma DA își asumă președinția acestei comisii de anchetă, având ca experiență anterioară rapoartele credibile în dosarele fraudei bancare și privatizărilor ilicite, rezultate din activitatea comisiilor parlamentare de anchetă, conduse de vicepreședinții Platformei DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu. Totodată, cerem convocarea de urgență a Parlamentului pentru votul în lectura finală a legii organizațiilor necomerciale, ca ultimă condiție pentru accesarea tranșei a doua, în valoare de 30 de mln de euro, din asistența macrofinanciară, prevăzută în memorandumul semnat în 2017 cu  Uniunea Europeană. Ne adresăm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, care au trecut testul COVID -19, să se alăture demersului Platformei DA și să ceară reluarea ședințelor plenare. Orice tergiversare a activității legislativului o calificăm ca pe o  conjurație a lui Igor Dodon și PSRM cu  clanurile oligarhice, care sugrumă Republica Moldova și o tentativă clară de protecție a actualului președinte. Constatăm cu îngrijorare că așa cum în perioada martie - iunie 2019 lucrările Parlamentului au fost blocate intenționat pentru a permite finalizarea unor negocieri oculte între Plahotniuc și Dodon (eșuate într-un final), în aceste zile, invocând o pretinsă criză sanitară la nivelul forului legislativ al Republicii Moldova, s-a creat din nou, în mod artificial, o criză susținută cu evidență de PSRM și aliații săi. Parlamentul este blocat prin terptipuri birocratice care îngrădesc dreptul poporului Republicii Moldova de a-și exercita puterea prin intermediul reprezentanților legal aleși.  

citește mai mult

26 Mai 2020

Platforma DA propune ca întreprinderile municipale să fie scoase din subordinea directă a primaru...

Astăzi la CMC fracțiunea Platforma DA a propus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 246 din 23 noiembrie 2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. Legea care trebuie modificată, a produs unele efecte juridice negative cu referință la exercitarea funcției de control de către Consiliul Municipal Chișinău în calitate de fondator a întreprinderilor municipale, ținând cont de conținutul articolului 8 alineatul (3): Membru al consiliului de administrație al întreprinderii de stat/municipale nu poate fi: ...”membrii autorității deliberative”, adică consilierii municipali. Astfel puterea decizională este transmisă unor persoane terțe care nu poartă răspundere pentru gestiunea patrimonială transmisă la balanța întreprinderilor și pentru formarea bugetului municipal. Lanțul obiectivelor privind valorificarea veniturilor bugetare cu participarea întreprinderilor municipale este practic întrerupt, ceea ce generează necesitatea unor subvenționări pe alocuri neargumentate, fiind alocate întreprinderilor surse care de fapt ar trebui să fie orientate la dezvoltarea socială și cea de infrastructură a orașului. În acest context asistăm și suntem spectatorii unor procese în care Consiliilor de Administrare a Întreprinderilor Municipale servesc drept instrument decizional în înstrăinări de terenuri și a diverselor obiective de patrimoniu ale municipalității care au stat pe parcursul ultimelor 8 ani la balanța întreprinderilor, urmele cărora nu se fac cunoscute nici prin cele mai complexe investigații ale instanțelor de drept cum sunt Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, inclusiv și din motive neclare privind imposibilitatea înregistrării acestor bunuri ca patrimoniu proprietate municipală. Mai mult decât atât, s-a evitat efectuarea în ultimii 10 ani a auditului întreprinderilor furnizoare și prestatoare de servicii comunale, de aici și menționarea unor tarife exorbitante care identifică incapacitatea de plată a cel puțin 60% din locuitorii municipiului Chișinău. De asemenea a fost evitată defalcarea/contribuția la buget din supra-venituri și respectiv dividente, toate acestea fiind coordonate direct cu primarul general, având în vedere că toate întreprinderile municipale se află în subordinea directă al acestuia, în calitate de autoritate publică locală. [pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/initiativa-legislativa-primarie.pdf" title="initiativa legislativa primarie"]

citește mai mult

21 Mai 2020

Platforma DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și...

Fracțiunea Platformei DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon. Pe lângă constatările de încălcare a Constituției Republicii Moldova de către Președinte, acesta apare frecvent în scandaluri de corupție, fapt pentru care se aduc atingere principiului statului de drept, cât și se diminuează semnificativ încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Astfel, pe data de 18 mai 2020 întreaga societate a fost bulversată în urma apariției unor imagini video în care apare Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon alături de cetățenii Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, figuranți în procese penale. În înregistrările video, cetățeanul Vlad Plahotniuc intenționa să-i transmită un pachet de culoare neagră Președintelui Republicii Moldova. Cel din urmă l-a îndemnat să transmită acest pachet printr-o terță persoană și a specificat că acest pachet ar fi predestinat pentru ,,plata salariilor”. Din alte înregistrări video, în care apar cei trei, Președintele Republicii Moldova îi sugerează lui Vlad Plahotniuc că are nevoie de bani pentru finanțarea partidului. Aceste înregistrări video, care confirmă planarea unor suspiciuni de corupție, nu sunt unice, Președintele Republicii Moldova figurează și în alte scandaluri de corupție. Principiul statului de drept este consfințit în preambulul și art. 1 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova. Exigențele statului de drept presupun asigurarea legalității, securității juridice, interzicerea arbitrarului, accesul la justiție în fața instanțelor, respectarea drepturilor omului cât și egalitatea în fața legii. Tot astăzi, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat Procurorului General denunțul în care solicit anchetarea penală a cazului Igor Dodon și Plahotniuc Vladimir, președintele R. Moldova și, respectiv, ex-președinte al Partidului Democrat și ex-deputat, cu atragerea la răspundere penală a acestora, dar și a tuturor persoanelor implicate în eventuale acte de corupție. [pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/Denunț-PG.semnat-1.pdf" title="Denunț PG.semnat (1)"][pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/hotărâre-Dodon.pdf" title="hotărâre Dodon"]

citește mai mult