ACASĂ/ noutăți

Andrei Năstase: „Unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă şi oamenii de bună credinţă din RM rezidă în consolidarea noastră”

29 Noiembrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului Jurnal.md, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre eşecul referendumului din 19 noiembrie, opţiunea boicotării alegerilor parlamentare din 2018, alianţa cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, summitul parteneriatului Estic care a avut loc la Bruxelles şi despre alte lucruri de interes public major.

– Dle Năstase, aş vrea să începem discuţia noastră cu un eveniment care a avut loc pe data de 19 noiembrie şi anume eşecul referendumului privind demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Cum comentaţi ceea ce s-a întâmplat? 

Andrei Năstase: Întâi de toate aş face o precizare. Spre deosebire de alte partide, Platforma Demnitate şi Adevăr, conştientă de gradul de informare înalt şi având încredere în discernământul propriilor susţinători, a îndemnat în permanenţă chişinăuenii să acţioneze conform propriei conştiinţe. Acest referendum ar fi avut o altă abordare şi finalitate dacă n-ar fi fost un rezultat al înţelegerii PSRM-PD. Mai puternică decât dispreţul justificat, în mare măsură, faţă de Chirtoacă şi anturajul său a fost taxarea alianţei Dodon-Plahotniuc de către alegători. Dodon acum plăteşte preţul politic (electoral) al colaborării sale deschise cu Plahotniuc. Altfel nu se explică cum în primul tur al prezidenţialelor Dodon, susţinut de oficial de PSRM şi din subterană de Plahotniuc şi PD, a obţinut în municipiul Chişinău 45,21% – (158.485 de voturi), în turul doi  47,64% (181.544 de voturi), iar pe 19 noiembrie anul curent nu a reuşit să mobilizeze nici măcar 20% din numărul alegătorilor. Pe lângă aceasta, să nu uităm că o bună parte din cei care au participat şi au votat pentru demiterea lui Chirtoacă nici nu sunt alegătorii socialiştilor şi ai lui Dodon.

Este un declin cert al PSRM şi al lui Dodon pe care alegătorii l-au taxat pentru colaborarea sa deschisă cu Plahotniuc şi PD. Colaborarea/alianţa lui Dodon cu Plahotniuc îi slăbeşte partidul. Trădarea propriilor alegători în scopuri personale este cea mai mare crimă politică a unui politician şi în final este taxată. Cu toţii am văzut şi imaginile de la Condriţa din ziua referendumului, în care (ne)preşedintele era preocupat de pregătirea şoricilor de porc şi degustarea vinului, în timp ce simpatizanţii şi membrii PSRM făceau eforturi să mobilizeze alegătorii ca să iasă la referendum. Acest comportament deviant şi inadecvat al lui Dodon cu siguranţă va fi taxat foarte dur de către alegători.

Pe de altă parte, acest rezultat nu reprezintă pentru noi niciun motiv de bucurie. Plahotniuc, prin intermediul Silviei Radu, a pus stăpânire absolută pe Chişinău, capturând Primăria Capitalei. Acest lucru este unul foarte grav atât pentru Chişinău, cât şi pentru întraga ţară. Aşteptăm în continuare demisia de onoare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de Primar General al Capitalei pentru a declanşa noi alegeri în Chişinău…

– În contextul invalidării referendumului, ce părere aveţi despre opţiunea boicotului alegerilor parlamentare din 2018?

Andrei Năstase: După cum am declarat anterior, în sensul modului de abordare a scrutinului parlamentar din 2018, vom lua o decizie comună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Însă opţiunea boicotării ar fi una extremă. Pentru a utiliza eficient această metodă de luptă, este nevoie de survenirea concomitentă a mai multor factori. În primul rând, de la participarea la alegeri ar trebui să renunţe toate partidele importante, în afară de binomul PD-PSRM. Totodată, boicotul alegerilor ar trebui să ducă la nevalidarea alegerilor parlamentare din cauza neparticipării masive. În plus, această neparticipare a mai multor partide la scrutinul parlamentar ar trebui să provoace nerecunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională. Întrebarea este dacă putem miza pe cumularea tuturor acestor factori? Cel puţin momentan, este evident că nu. Asa-zişii democraţi şi socialişti, dar şi o duzină, două de partide-ştampilă vor participa la alegeri în orice caz. Alegerile, conform legislaţiei electorale, vor fi validate indiferent de prezenţă. Iar experienţa internaţională nu cunoaşte precedent când alegerile nu au fost recunoscute din cauza boicotului unui sau mai multe partide. Şi încă un moment important. Dacă prin minune obţinem realizarea tuturor condiţiilor enunţate, atunci ce va urma după alegerile boicotate? Cine rămâne la guvernare? Nu cumva Plahotniuc?

De asemenea, acest gest de boicot ar putea fi perceput de cetăţenii care ne-au crezut că vom lupta pentru drepturile lor şi care vor schimbări cardinale în 2018 drept o trădare. Foarte mulţi dintre ei consideră că aceste alegeri pot fi ultima şansă de a salva ţara şi de a readuce oamenii acasă.

În acelaşi timp, consider că lupta pentru anularea sistemului mixt încă mai continuă. Vom susţine demersul societăţii civile privind organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Mai rămâne şi opţiunea protestelor la care va trebui să apelăm în cazul în care guvernarea nu va da curs iniţiativelor populare.

– Ce părere aveţi despre rezultatele ultimului sondaj de opinie?

Andrei Năstase: După cum a remarcat şi sociologul Dan Dungaciu, aceste sondaje nu sunt credibile. Orice analist politic vă poate demonstra cu cifre că datele acestor măsurări nu reprezintă nici pe departe realitatea.
Plasarea intenţionată a Platformei DA sub limita pragului electoral urmăreşte un scop foarte simplu: împiedicarea formării alianţei electorale dintre PAS şi Platforma DA. Prin acest gen de sondaje se încearcă inocularea ideii către conducerea PAS, dar şi către alegători şi partenerii externi, că este inutilă o astfel de alianţă.

În realitate, se urmăreşte descurajarea consolidării forţelor de centru – dreapta care ar reprezenta forţa pricipală de opoziţie faţă de binomul Plahotniuc-Dodon şi coaliţia informală PD-PSRM. Totodată, „credibilitatea” acestor măsurări s-a putut observa recent la referendumul din Chişinău. Am adus mai sus nişte cifre elocvente cum partidul răsputernic al socialiştilor, plasat în toate sondajele cu o eventuală majoritate a voturilor, a pierdut în capitală într-o perioadă scurtă mai mult de o treime din susţinători. Nu putem miza pe sondaje corecte într-un stat capturat, deoarece nu contează de cine sunt comandate acestea, contează cine numără răspunsurile oamenilor şi de cine depind aceşti numărători din punct de vedere fiscal, economic, juridic, etc.

Or, în acest moment, mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziţiei democratice, proeuropene. În contextul în care există alianţa PD-PSRM, în situaţia în care Plahotniuc susţine direct consolidarea falşilor unionişti, lovind în adevăraţii unionişti din cadrul forţelor civice şi politice emergente, noi, reprezentanţii opoziţiei reale, nu avem altă soluţie decât crearea unui bloc, a unei liste comune care va realiza alternanţa la putere în 2018. Cel mai mult Plahotniuc are frică de această alianţă proeuropeană şi de o justiţie independentă, care îl va trimite direct în puşcărie şi va demonta regimul său mafiot.

În acelaşi timp, blocul electoral nu înseamnă în niciun caz dizolvarea Platformei DA sau PAS. Noi vom rămâne partide politice independente, însă acum, mai mult ca niciodată, nu avem dreptul să risipim voturile. Orice vot care nu va merge spre alianţa dintre PAS şi DA riscă să-l avantajeze pe parteneriatul mafiot Plahotniuc – Dodon.

– Dle Năstase, din presă cunoaştem că Dvs. aţi participat la întâlnirea liderilor Partidului Popular European, principala forţă politică europeană, în cadrul căreia a fost adoptată o declaraţie privind viitorul acestei formule de cooperare dintre Uniunea Europeană şi mai multe foste republici sovietice. Ce mesaje aţi transmis din partea Platformei DA şi a Republicii Moldova?  

Andrei Năstase: Într-adevăr, săptămâna trecută am avut prilejul să discut cu importanţi lideri europeni despre problemele oamenilor din ţara noastră, beneficiară a unei importante platforme de cooperare şi transfer a valorilor europene către fostele republici sovietice – Parteneriatul Estic.

Am menţionat despre necesitatea ca Republica Moldova să valorifice mult mai eficient oportunităţile oferite prin mecanismele acestei Plarforme, inclusiv cooperarea cu UE în domeniul energetic, comerţ, educaţie, transporturi, în sfera digitală. În acest context, am adus în discuţie iniţiativa Platformei DA, consultată cu un grup de experţi condus de Alexandru Machedon, susţinând că o măsură care ar apropia mult statele UE cu cele ale Parteneriatului Estic este reducerea tarifelor de roaming pentru cetăţenii statelor membre PaE, inclusiv pentru moldoveni.

Consolidarea dezvoltării societăţii civile, a mobilităţii şi aprofundarea contactelor umane, sprijinirea unor abordări creative şi inovative pentru a apropia mai mult societăţile din statele Parteneriatului Estic către valorile europene au fost câteva propuneri pe care le-am făcut în contextul obiectivelor Parteneriatului Estic.

Am propus, de asemenea, ca reformarea şi consolidarea instituţiilor, creşterea mobilităţii, inclusiv sub aspectul recunoaşterii diplomelor de studii moldoveneşti, cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibrid, care vizeaza atât statele membre UE, cât şi statele din Parteneriatul Estic, accesul la piaţa digital unică – să se regăsească pe agenda Summitului Parteneriatului Estic şi în documentele oficiale ale Partidului Popular European, ceea ce s-a şi întâmplat în mare parte.

Am insistat că principalii beneficiari ai acestui instrument trebuie să fie în primul rând cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului şi nu puterea politică, aşa cum e cazul Republicii Moldova, unde beneficiile Parteneriatului Estic sunt exploatate în marea lor parte în interes politic îngust.

– În presa afiliată puterii au apărut mai multe ştiri în care Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, i-a fost atribuită o declaraţie privind deblocarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova şi disbursarea primei tranşe în primul trimestru al anului 2018. Ulterior s-a constatat că această ştire este una care nu corespunde realităţii. Cum comentaţi aceste informaţii care apar în presă şi care este poziţia Platformei DA? 

Andrei Năstase: Am urmărit şi noi presa moldovenească controlată de Plahotniuc în proporţie de 90%, chiar dacă o mică parte îl slujeşte şi pe partenerul său Dodon. Emană un amalgam de triumfalism de mucava, minciună, dezinformare, intoxică opinia publică şi practică linşajul la adresa opoziţiei reale şi a mea, ca lider al Platformei Demnitate şi Adevăr, un partid emergent care nu are absolut nimic cu guvernările antipopulare şi cu sistemul politic moldovenesc, toxic şi corupt.

Şi peste toate astea am fost cu toţii martorii tălmăcirii arbitrare, manipulatorii a declaraţiilor Comisarului Hahn de către ciracii unor criminali politici care nu au lipsit de la guvernare nici măcar o zi în ultimii 8 ani de dezmăţ – Plahotniuc, Filip, Candu, etc.

După cum a precizat şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova cu privire la declaraţiile Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, asistenţa macrofinanciară poate fi oferită Republicii Moldova în trei tranşe, doar în baza îndeplinirii mai multor condiţionalităţi. De asemenea, semnarea Memorandumului de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova nu asigură automat disbursarea tranşelor. Noi salutăm semnarea acestui Memorandum în condiţiile propuse de Uniunea Europeană deoarece fără condiţionalităţile propuse, guvernarea oligarhică va aluneca iarăşi în abuzuri.

După ce deciziile instituţiilor Consiliului Europei şi UE sunt ignorate (a se vedea drept exemplu recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la votul mixt), iar declaraţiile celor mai importanţi decidenţi europeni sunt interpretate arbitrar, trucate şi utilizate fără jenă, grosolan, la dezinformarea şi manipularea populaţiei, unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă, mediul intelectual şi de afaceri, oamenii de bună credinţă din această ţară în faţa injustiţiei şi a maşinăriei propagandistice a lui Plahotniuc, rezidă în consolidarea noastră ca societate şi popor, unitatea şi dăruirea civică a cetăţenilor acestui stat.

Doar aşa ne putem salva de acest gangster al Europei şi de regimul său mafiot, veghind, totodată, ca un alt gangster să nu mai terorizeze Moldova, să nu mai calce în picioare drepturile şi libertăţile oamenilor, pe care le-am apărat şi le voi apăra indiferent de poziţia avută: procuror, avocat, activist civic sau om politic.

– Revenind la situaţia politică internă, există o percepţie că opoziţia proeuropeană este pasivă. Cum explicaţi acest lucru?   

Andrei Năstase: Atât noi, Platforma DA, cât şi PAS, facem în perioada dintre alegeri ceea ce trebuie să facă orice partid de opoziţie. Consolidăm structurile noastre de partid, lucrăm cu oamenii noştri din teritoriu şi Diasporă, avem întâlniri zilnice cu cetăţenii pe care îi informăm despre cele ce se întâmplă în ţară, consolidăm cooperarea partidului cu partenerii externi, în special PPE, lucrăm la instruirea/formarea membrilor de partid. Recent am creat organizaţia de tineret a Platformei DA şi organizaţia de femei.

Avem o agendă încărcată şi constructivă. Înaintăm săptămânal mai multe iniţiative de ordin social-economic, anticorupţie, reformarea justiţiei, realizarea cărora în foarte scurt timp va îmbunătăţi semnificativ viaţa majorităţii covârşitoare a cetăţenilor. Suntem gata de guvernare şi în maximum doi-trei ani vom face ordine în ţară. Vom continua să fim activi, vom fi mereu în apărarea intereselor cetăţenilor în faţa abuzurilor acestui regim criminal.

Dacă vă referiţi la activitatea noastră protestatară, vă dau asigurări că o avem în calcul, contăm pe ea şi vom recurge la această armă politică ori de câte ori ne o va cere situaţia.

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 Martie 2018

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Peter Mihalko, Ambasadorul UE...

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Peter Mihalko, Ambasadorul UE la Chișinău. La întâlnire au participat și Vicepreședinții Platformei DA, Inga Grigoriu și Alexandru Slusari, precum și Chiril Moțpan, Secretarul General al formațiunii, Arina Spătaru, președinta Organizației Teritoriale Bălți, Dinu Plîngău, Președintele Tinerilor DA și Alexandru Machedon, reprezentant al sociețíi civile, șeful staffului electoral al Platformei DA. Amintind faptul că recent la Bruxelles a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe, la care au fost trase concluzii importante cu referire la țara noastră, Excelența Sa, Domnul Mihalko, a subliniat așteptările pe care UE le are în ceea ce privește progresul care trebuie făcut de către autoritățile Republicii Moldova ”în atingerea standardelor europene care au un singur scop: să dea cetățenilor o mai înaltă calitate a vieții si să ofere business-ului de aici toată deschiderea spre Europa.” „Suntem și vom fi aici, vom continua să mergem unul spre altul”- a mai afirmat Ambasadorul UE. La rândul său, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a reamintit preocuparea sa și a formațiunii pe care o conduce pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE: „Pe noi nu ne preocupă retorica, ci faptele reale. Chiar dacă avem legi bune, euroconforme, ele nu sunt implementate, ci profanate. În justiție, bunăoară, sunt promovați oameni aserviți sistemului, controlați și controlabili.” Andrei Năstase a reafirmat poziția formațiunii sale de a nu colabora cu Plahotniuc și gruparea sa criminală, menționând că Platforma DA nu s-a conformat ideii de sistem mixt, adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, sprijină societatea civilă în demersul ei de schimbare a sistemului electoral și insistă în continuare pe necesitatea implementării celor 5 D ai Programului de țară al Platormei DA: detenebrizare, deoffshorizare, democatizare, debirocratizare, descentralizare, chiar dacă presiunea asupra activiștilor Platformei DA din partea puterii a atins cote incalificabile. În context, Excelența Sa, domnul Mihalko s-a referit la apelul domniei sale făcut public și adresat liderilor politici de a se dezice de practici nedemocratice, de presiune asupra oamenilor: ”Există acest fenomen! Nu are ce căuta în secolul 21 practica persecuțiilor politice, intimidarea prin dosare penale, etc. Trebuie să existe o cultură politică de calitate!” În cadrul întrevederii s-a discutat și despre contextul politic actual, în special legat de apropiatele alegeri locale, ocazie cu care Andrei Năstase a amintit preocuparea sa și a Platformei DA pentru unitatea forțelor anti-oligarhice, dar și pentru programul său pentru Chișinău. „Oamenii așteaptă schimbări fundamentale, benefice lor! Vom veni cu o garnitură de oameni integri, profesioniști și rezistenți, de aceea insistăm pe meritocrație reală și probată.” „Haosul și corupția sunt cele două probleme esențiale ale primăriei. E nevoie acolo de multă transparență, de un audit obiectiv, de eradicarea din temelii a corupției și hoției din banii contribuabililor, e nevoie de un management pentru oameni, de investiții locale și străine masive...”- a mai spus Andrei Năstase. Președintele Platformei DA a amintit, totodată, despre preocuparea deosebită pe care o are atât el, în calitate de candidat pentru primăria Capitalei, cât și formațiunea pe care o conduce pentru sistemele de sănătate și de educație accesibile tututor categoriilor sociale, ca piloni esențiali în dezvoltarea pe termen lung a societății. Andrei Năstase a subliniat că după ce va câștiga alegerile pentru primăria Chișinău, va discuta cu Excelența Sa, domnul Peter Mihalko despre perspectivele unei colaborări cât mai eficiente între Delegația UE și viitoarea administrație municipală. „În cazul victoriei candidatului Platformei DA, Chișinăul va avea un parteneriat solid cu instituțiile UE în interesul locuitorilor. Orice suport, asistență externă și alte forme de parteneriat vor avea drept obiectiv primordial modernizarea Chișinăului, sporirea calității serviciilor destinate locuitorilor Chișinăului și celor ce vizitează capitala, fie ei locuitorii țării, fie turiștii din întreaga lume”- a spus Președintele Platformei Demnitate și Adevăr. 20 martie 2018

citește mai mult

19 Martie 2018

Andrei Năstase în discuții cu locuitorii orașului Chișinău: Împreună vom schimba Chișinăul...

În zilele de 17-18 martie Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a continuat întâlnirile cu locuitorii orașului Chișinău pentru a se documenta de la prima sursă asupra problemelor cu care se confruntă cetățenii simpli și pentru a-i informa asupra programului său pentru Chișinău. Deși timpul a fost destul de vitreg pentru plimbări în aer liber, în ciuda gerului, Andrei Năstase și echipa sa au reușit să comunice cu mulți chișinăueni preocupați de situația din oraș și suburbii, dar și din țară în general. „Am avut mai multe întâlniri cu locuitorii Chișinăului, grupuri de tineri și pensionari, cu familii tinere aflate încă împreună, dar cu gândul să plece pe rând peste hotare, la început câte unul, fără copii, iar mai apoi...”- a scris Andrei Năstase pe un site de socializare, subliniind că exodul populației din Republica Moldova rămâne a fi una dintre îngrijorările sale cele mai mari. Printre multiplele escale, unele planificate din timp, altele spontane, atunci când oamenii abordau echipa Platformei DA îndată ce o observau pe strada lor sau la stația de troleibuze, Andrei Năstase a petrecut mai mult timp, discutând cu oamenii în piețele din Chișinău. Întrebat despre transformarea fundamentală a capitalei după alegerile locale, liderul Platformei DA a spus că asta presupune transformarea unui municipiu cu infrastructură subdezvoltată și economie inertă într-un centru pentru afaceri, pentru dezvoltare, într-un catalizator al economiei Republicii Moldova cu atragere substanțială a investițiilor din afară, cu un sistem modern de fluidizare a traficului prin utilizarea noilor tehnologii, ceea ce ar reduce semnificativ ambuteiajele din capitală, cu parcări și securizare maximă a pietonilor, cu debirocratizare și multe alte obiective de o importanță crucială, incluse în Programul pentru Chișinău, elaborat de specialiști în diverse domenii. „Chiar și pentru transformarea piețelor din Chișinău avem soluții foarte bune. De exemplu, vom asigura reconstrucția Pieței Centrale în scopuri de turism agro-industrial, ceea ce va schimba spre bine condițiile în care se vând și se cumpără produsele aici, iar prețurile vor deveni mai accesibile” – a menționat Andrei Năstase. Și în sectorul Botanica oamenii s-au arătat interesați de intențiile de schimbare a municipiului. Aspectul orașului și corupția sufocantă de la primărie generată de debandada în construcțiile neautorizate au fost problemele enunțate de locatarii din mai multe blocuri de pe strada Nicolae Grădescu, în curtea interioară a cărora s-a produs întâlnirea. „Este necesară actualizarea Planului Urbanistic General și elaborarea planurilor urbanistice zonale” – a spus Andrei Năstase, menționând că transparentizarea instituțiilor publice și curățirea de elementul corupției endemice a Republicii Moldova va începe din primăria municipiului Chișinău. Întâlnirile cu locuitorii municipiului Chișinău vor continua în zilele si săptămânile următoare. 19 martie 2018

citește mai mult

16 Martie 2018

Andrei Năstase răspunde public la solicitarea PD de a susține un candidat unic pentru functia de ...

Domnului Vladimir Cebotari, vicepreședinte al Partidului Democrat Solicitarea dvs., de a avea o eventuală întâlnire în scopul desemnării unui candidat unic al forțelor pro-europene m-a surprins, întrucât nu văd ce tangență ar avea PD, partidul uzurpator pe care îl reprezentați, cu noțiunea de partid pro-european. Nu doar că ați compromis parcursul european al țării, ci ați capturat acest stat și l-ați transformat într-o unealtă de înjosire a cetățenilor care pleacă masiv, în exod, din țara pe care o sugrumați. De când mimați guvernarea, ratingul susținătorilor pro-europeni a scăzut dramatic de la 73% la doar 37 la sută. Și tocmai pentru a salva acest parcurs, țara și oamenii ei, am inițiat Platforma Civică Demnitate și Adevăr, care a organizat cele mai masive proteste împotriva regimului cleptocratic din care faceți parte. Am spus și îmi voi menține mereu opinia, că viitorul european al Republicii Moldova este supus unui risc considerabil tocmai din cauza faptului că șeful dvs este culpabil de capturarea statului, de uzurpare a puterii, de devalizarea sistemului bancar și de cârdășie cu forțele pro-rusești, susținându-l cu toate resursele posibile pe Igor Dodon în prezidențiale. Altfel spus, Partidul Democrat condus de Plahotniuc este exponentul fariseic al unei clici mafiote (și nu a curentului pro-european!), aruncând Republica Moldova în haos și "supremație" a criminalității, aducând-o în pragul falimentului. Grație oligarhatului de care este condus, PD a manipulat și a dezinformat constant cetățenii proprii, dar și partenerii de dezvotare pro-vestică ai Republicii Moldova, de facto fiind autorul crizei profunde din țară. Dacă nu sunteți la curent, vă comunic să această criză a lovit puternic în fiecare familie de moldoveni, nevoiți să-și părăsească căminul și să plece în străinătate pentru a supraviețui. Vă mai aduc la cunoștință că sunteți implicați ca formațiune politică condusă de un proxenet criminal, în degradarea tuturor sistemelor pe care, de regulă, se bazează un stat de drept european. Justiția este totalmente capturată, mass-media este monopolizată, oponenții sunt persecutați într-un mod incalificabil, economia tenebră și offshorizată este la ea acasă și toate valorile europene sunt compromise cu bună știință, fără jenă, scrupule sau măcar cea mai mică reținere de ochii lumii. Ați transformat țara într-o spălătorie de bani a mafiei rusești, ați jefuit populația prin furtul miliardului din cele trei bănci, prin politici antisociale execrabile similare unui adevărat genocid, prin punerea în aplicare a diverselor scheme de afaceri ilicite inclusiv cu oligarhii transnistreni, menținând regimul separatist pro-rus, l-ați adus pe circarul Dodon la putere împărțind cu el funcții și strategii de distrugere a statului de drept, ați capturat toate instituțiile publice, paralizând orice intenție de democratizare, debirocratizare, demonopolizare a circuitelor, sunteți apologeții corupției endemice, ați comis cele mai multe derapaje anti-democratice din istoria independenței Republicii Moldova! Înțelegem că prin inițierea așa-zisei tentative de dialog încercați să întindeți, pe de o parte o cursă partidelor pro-europene și antioligarhice veritabile, iar pe de alta vă pregătiți strategia de susținere a pseudo-primarului interimar Silvia Radu, intrată în primăria capitalei pe ușa din spate a bunului simț și a legii. Suntem siguri că ați cunoscut poziția noastră cu mult înainte de ziua când ați intoxicat spațiul public cu ideea susținerii candidatului unic pro-european și aveți nevoie de răspunsul nostru suplimentar pentru argumentarea viitoarei alianțe parlamentare cu PSRM. Platforma Demnitate și Adevăr, liderul căreia am onoarea să fiu, nu va întra NICIODATĂ în negocieri cu MAFIA. Cu patronul dvs. și acoliții săi vor discuta procurorii independenți și specialiștii în evaluarea averilor confiscate. Acest lucru se va produce imediat după ce vom face schimbarea și vom asigura funcționarea justiției independente. Reieșind din cele expuse mai sus, noi nu vom face niciun fel de aranjamente, nu vom avea niciun fel de candidați unici și nu vom trata niciun subiect de valoare cu niște hoți și criminali care au uzurpat puterea în stat fluturând în dispreț flamurile pro-europene. Vom discuta însă cu toată sinceritatea cu oamenii simpli care, de voie sau de nevoie, se regăsesc în acest partid, pentru a-i convinge să facă o alegere corectă, să renunțe a mai fi ostaticii unor penali care foarte curând vor răspunde în fața legii. Și suntem siguri că vom reuși! Andrei Năstase, Președinte al Platformei DA

citește mai mult