ACASĂ/ noutăți

Andrei Năstase: „Unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă şi oamenii de bună credinţă din RM rezidă în consolidarea noastră”

29 Noiembrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului Jurnal.md, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre eşecul referendumului din 19 noiembrie, opţiunea boicotării alegerilor parlamentare din 2018, alianţa cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, summitul parteneriatului Estic care a avut loc la Bruxelles şi despre alte lucruri de interes public major.

– Dle Năstase, aş vrea să începem discuţia noastră cu un eveniment care a avut loc pe data de 19 noiembrie şi anume eşecul referendumului privind demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Cum comentaţi ceea ce s-a întâmplat? 

Andrei Năstase: Întâi de toate aş face o precizare. Spre deosebire de alte partide, Platforma Demnitate şi Adevăr, conştientă de gradul de informare înalt şi având încredere în discernământul propriilor susţinători, a îndemnat în permanenţă chişinăuenii să acţioneze conform propriei conştiinţe. Acest referendum ar fi avut o altă abordare şi finalitate dacă n-ar fi fost un rezultat al înţelegerii PSRM-PD. Mai puternică decât dispreţul justificat, în mare măsură, faţă de Chirtoacă şi anturajul său a fost taxarea alianţei Dodon-Plahotniuc de către alegători. Dodon acum plăteşte preţul politic (electoral) al colaborării sale deschise cu Plahotniuc. Altfel nu se explică cum în primul tur al prezidenţialelor Dodon, susţinut de oficial de PSRM şi din subterană de Plahotniuc şi PD, a obţinut în municipiul Chişinău 45,21% – (158.485 de voturi), în turul doi  47,64% (181.544 de voturi), iar pe 19 noiembrie anul curent nu a reuşit să mobilizeze nici măcar 20% din numărul alegătorilor. Pe lângă aceasta, să nu uităm că o bună parte din cei care au participat şi au votat pentru demiterea lui Chirtoacă nici nu sunt alegătorii socialiştilor şi ai lui Dodon.

Este un declin cert al PSRM şi al lui Dodon pe care alegătorii l-au taxat pentru colaborarea sa deschisă cu Plahotniuc şi PD. Colaborarea/alianţa lui Dodon cu Plahotniuc îi slăbeşte partidul. Trădarea propriilor alegători în scopuri personale este cea mai mare crimă politică a unui politician şi în final este taxată. Cu toţii am văzut şi imaginile de la Condriţa din ziua referendumului, în care (ne)preşedintele era preocupat de pregătirea şoricilor de porc şi degustarea vinului, în timp ce simpatizanţii şi membrii PSRM făceau eforturi să mobilizeze alegătorii ca să iasă la referendum. Acest comportament deviant şi inadecvat al lui Dodon cu siguranţă va fi taxat foarte dur de către alegători.

Pe de altă parte, acest rezultat nu reprezintă pentru noi niciun motiv de bucurie. Plahotniuc, prin intermediul Silviei Radu, a pus stăpânire absolută pe Chişinău, capturând Primăria Capitalei. Acest lucru este unul foarte grav atât pentru Chişinău, cât şi pentru întraga ţară. Aşteptăm în continuare demisia de onoare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de Primar General al Capitalei pentru a declanşa noi alegeri în Chişinău…

– În contextul invalidării referendumului, ce părere aveţi despre opţiunea boicotului alegerilor parlamentare din 2018?

Andrei Năstase: După cum am declarat anterior, în sensul modului de abordare a scrutinului parlamentar din 2018, vom lua o decizie comună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Însă opţiunea boicotării ar fi una extremă. Pentru a utiliza eficient această metodă de luptă, este nevoie de survenirea concomitentă a mai multor factori. În primul rând, de la participarea la alegeri ar trebui să renunţe toate partidele importante, în afară de binomul PD-PSRM. Totodată, boicotul alegerilor ar trebui să ducă la nevalidarea alegerilor parlamentare din cauza neparticipării masive. În plus, această neparticipare a mai multor partide la scrutinul parlamentar ar trebui să provoace nerecunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională. Întrebarea este dacă putem miza pe cumularea tuturor acestor factori? Cel puţin momentan, este evident că nu. Asa-zişii democraţi şi socialişti, dar şi o duzină, două de partide-ştampilă vor participa la alegeri în orice caz. Alegerile, conform legislaţiei electorale, vor fi validate indiferent de prezenţă. Iar experienţa internaţională nu cunoaşte precedent când alegerile nu au fost recunoscute din cauza boicotului unui sau mai multe partide. Şi încă un moment important. Dacă prin minune obţinem realizarea tuturor condiţiilor enunţate, atunci ce va urma după alegerile boicotate? Cine rămâne la guvernare? Nu cumva Plahotniuc?

De asemenea, acest gest de boicot ar putea fi perceput de cetăţenii care ne-au crezut că vom lupta pentru drepturile lor şi care vor schimbări cardinale în 2018 drept o trădare. Foarte mulţi dintre ei consideră că aceste alegeri pot fi ultima şansă de a salva ţara şi de a readuce oamenii acasă.

În acelaşi timp, consider că lupta pentru anularea sistemului mixt încă mai continuă. Vom susţine demersul societăţii civile privind organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Mai rămâne şi opţiunea protestelor la care va trebui să apelăm în cazul în care guvernarea nu va da curs iniţiativelor populare.

– Ce părere aveţi despre rezultatele ultimului sondaj de opinie?

Andrei Năstase: După cum a remarcat şi sociologul Dan Dungaciu, aceste sondaje nu sunt credibile. Orice analist politic vă poate demonstra cu cifre că datele acestor măsurări nu reprezintă nici pe departe realitatea.
Plasarea intenţionată a Platformei DA sub limita pragului electoral urmăreşte un scop foarte simplu: împiedicarea formării alianţei electorale dintre PAS şi Platforma DA. Prin acest gen de sondaje se încearcă inocularea ideii către conducerea PAS, dar şi către alegători şi partenerii externi, că este inutilă o astfel de alianţă.

În realitate, se urmăreşte descurajarea consolidării forţelor de centru – dreapta care ar reprezenta forţa pricipală de opoziţie faţă de binomul Plahotniuc-Dodon şi coaliţia informală PD-PSRM. Totodată, „credibilitatea” acestor măsurări s-a putut observa recent la referendumul din Chişinău. Am adus mai sus nişte cifre elocvente cum partidul răsputernic al socialiştilor, plasat în toate sondajele cu o eventuală majoritate a voturilor, a pierdut în capitală într-o perioadă scurtă mai mult de o treime din susţinători. Nu putem miza pe sondaje corecte într-un stat capturat, deoarece nu contează de cine sunt comandate acestea, contează cine numără răspunsurile oamenilor şi de cine depind aceşti numărători din punct de vedere fiscal, economic, juridic, etc.

Or, în acest moment, mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziţiei democratice, proeuropene. În contextul în care există alianţa PD-PSRM, în situaţia în care Plahotniuc susţine direct consolidarea falşilor unionişti, lovind în adevăraţii unionişti din cadrul forţelor civice şi politice emergente, noi, reprezentanţii opoziţiei reale, nu avem altă soluţie decât crearea unui bloc, a unei liste comune care va realiza alternanţa la putere în 2018. Cel mai mult Plahotniuc are frică de această alianţă proeuropeană şi de o justiţie independentă, care îl va trimite direct în puşcărie şi va demonta regimul său mafiot.

În acelaşi timp, blocul electoral nu înseamnă în niciun caz dizolvarea Platformei DA sau PAS. Noi vom rămâne partide politice independente, însă acum, mai mult ca niciodată, nu avem dreptul să risipim voturile. Orice vot care nu va merge spre alianţa dintre PAS şi DA riscă să-l avantajeze pe parteneriatul mafiot Plahotniuc – Dodon.

– Dle Năstase, din presă cunoaştem că Dvs. aţi participat la întâlnirea liderilor Partidului Popular European, principala forţă politică europeană, în cadrul căreia a fost adoptată o declaraţie privind viitorul acestei formule de cooperare dintre Uniunea Europeană şi mai multe foste republici sovietice. Ce mesaje aţi transmis din partea Platformei DA şi a Republicii Moldova?  

Andrei Năstase: Într-adevăr, săptămâna trecută am avut prilejul să discut cu importanţi lideri europeni despre problemele oamenilor din ţara noastră, beneficiară a unei importante platforme de cooperare şi transfer a valorilor europene către fostele republici sovietice – Parteneriatul Estic.

Am menţionat despre necesitatea ca Republica Moldova să valorifice mult mai eficient oportunităţile oferite prin mecanismele acestei Plarforme, inclusiv cooperarea cu UE în domeniul energetic, comerţ, educaţie, transporturi, în sfera digitală. În acest context, am adus în discuţie iniţiativa Platformei DA, consultată cu un grup de experţi condus de Alexandru Machedon, susţinând că o măsură care ar apropia mult statele UE cu cele ale Parteneriatului Estic este reducerea tarifelor de roaming pentru cetăţenii statelor membre PaE, inclusiv pentru moldoveni.

Consolidarea dezvoltării societăţii civile, a mobilităţii şi aprofundarea contactelor umane, sprijinirea unor abordări creative şi inovative pentru a apropia mai mult societăţile din statele Parteneriatului Estic către valorile europene au fost câteva propuneri pe care le-am făcut în contextul obiectivelor Parteneriatului Estic.

Am propus, de asemenea, ca reformarea şi consolidarea instituţiilor, creşterea mobilităţii, inclusiv sub aspectul recunoaşterii diplomelor de studii moldoveneşti, cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibrid, care vizeaza atât statele membre UE, cât şi statele din Parteneriatul Estic, accesul la piaţa digital unică – să se regăsească pe agenda Summitului Parteneriatului Estic şi în documentele oficiale ale Partidului Popular European, ceea ce s-a şi întâmplat în mare parte.

Am insistat că principalii beneficiari ai acestui instrument trebuie să fie în primul rând cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului şi nu puterea politică, aşa cum e cazul Republicii Moldova, unde beneficiile Parteneriatului Estic sunt exploatate în marea lor parte în interes politic îngust.

– În presa afiliată puterii au apărut mai multe ştiri în care Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, i-a fost atribuită o declaraţie privind deblocarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova şi disbursarea primei tranşe în primul trimestru al anului 2018. Ulterior s-a constatat că această ştire este una care nu corespunde realităţii. Cum comentaţi aceste informaţii care apar în presă şi care este poziţia Platformei DA? 

Andrei Năstase: Am urmărit şi noi presa moldovenească controlată de Plahotniuc în proporţie de 90%, chiar dacă o mică parte îl slujeşte şi pe partenerul său Dodon. Emană un amalgam de triumfalism de mucava, minciună, dezinformare, intoxică opinia publică şi practică linşajul la adresa opoziţiei reale şi a mea, ca lider al Platformei Demnitate şi Adevăr, un partid emergent care nu are absolut nimic cu guvernările antipopulare şi cu sistemul politic moldovenesc, toxic şi corupt.

Şi peste toate astea am fost cu toţii martorii tălmăcirii arbitrare, manipulatorii a declaraţiilor Comisarului Hahn de către ciracii unor criminali politici care nu au lipsit de la guvernare nici măcar o zi în ultimii 8 ani de dezmăţ – Plahotniuc, Filip, Candu, etc.

După cum a precizat şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova cu privire la declaraţiile Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, asistenţa macrofinanciară poate fi oferită Republicii Moldova în trei tranşe, doar în baza îndeplinirii mai multor condiţionalităţi. De asemenea, semnarea Memorandumului de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova nu asigură automat disbursarea tranşelor. Noi salutăm semnarea acestui Memorandum în condiţiile propuse de Uniunea Europeană deoarece fără condiţionalităţile propuse, guvernarea oligarhică va aluneca iarăşi în abuzuri.

După ce deciziile instituţiilor Consiliului Europei şi UE sunt ignorate (a se vedea drept exemplu recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la votul mixt), iar declaraţiile celor mai importanţi decidenţi europeni sunt interpretate arbitrar, trucate şi utilizate fără jenă, grosolan, la dezinformarea şi manipularea populaţiei, unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă, mediul intelectual şi de afaceri, oamenii de bună credinţă din această ţară în faţa injustiţiei şi a maşinăriei propagandistice a lui Plahotniuc, rezidă în consolidarea noastră ca societate şi popor, unitatea şi dăruirea civică a cetăţenilor acestui stat.

Doar aşa ne putem salva de acest gangster al Europei şi de regimul său mafiot, veghind, totodată, ca un alt gangster să nu mai terorizeze Moldova, să nu mai calce în picioare drepturile şi libertăţile oamenilor, pe care le-am apărat şi le voi apăra indiferent de poziţia avută: procuror, avocat, activist civic sau om politic.

– Revenind la situaţia politică internă, există o percepţie că opoziţia proeuropeană este pasivă. Cum explicaţi acest lucru?   

Andrei Năstase: Atât noi, Platforma DA, cât şi PAS, facem în perioada dintre alegeri ceea ce trebuie să facă orice partid de opoziţie. Consolidăm structurile noastre de partid, lucrăm cu oamenii noştri din teritoriu şi Diasporă, avem întâlniri zilnice cu cetăţenii pe care îi informăm despre cele ce se întâmplă în ţară, consolidăm cooperarea partidului cu partenerii externi, în special PPE, lucrăm la instruirea/formarea membrilor de partid. Recent am creat organizaţia de tineret a Platformei DA şi organizaţia de femei.

Avem o agendă încărcată şi constructivă. Înaintăm săptămânal mai multe iniţiative de ordin social-economic, anticorupţie, reformarea justiţiei, realizarea cărora în foarte scurt timp va îmbunătăţi semnificativ viaţa majorităţii covârşitoare a cetăţenilor. Suntem gata de guvernare şi în maximum doi-trei ani vom face ordine în ţară. Vom continua să fim activi, vom fi mereu în apărarea intereselor cetăţenilor în faţa abuzurilor acestui regim criminal.

Dacă vă referiţi la activitatea noastră protestatară, vă dau asigurări că o avem în calcul, contăm pe ea şi vom recurge la această armă politică ori de câte ori ne o va cere situaţia.

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Octombrie 2018

Declarația Platformei DA privind privatizările abuzive....

După privatizarea controversată a companiei Air Moldova Platforma Demnitate și Adevăr a examinat cu atenție eventuala privatizare a unor întreprinderi importante de stat, preconizată pentru octombrie-noiembrie 2018.

Astfel, statul propune spre vânzare 85 % din acțiunile S.A. "Gara Nord". Prețul de comercializare stabilit este de puțin peste 18 mln. lei. Totodată valoarea totală a activelor companiei depășește 37 milioane lei. Anul trecut întreprinderea a avut un profit net de circa 0,5 mln. lei. În 2016 acest profit era puțin sub un milion de lei. Datoriile totale ale S.A. ”Gara Nord” sunt de aproximativ 7 mln. lei, însă din acestea aproape jumătate sunt indicate ca alte datorii, fără descifrarea clară a acestora.

În aceste condiții este total inexplicabil de ce este nevoie de privatizat întreprinderea respectivă, dacă ea este perfect profitabilă cel puțin în ultimii doi ani. Este suspicios și faptul că nu sunt detaliate acele alte datorii în sumă de 3,2 mln. lei și nu este argumentat în niciun fel prețul vânzării de 18,3 mln. lei, raportat la valoarea activelor întreprinderii.

O altă întreprindere supusă privatizării este Societatea pe Acțiuni “Tutun-CTC”. În acest caz persistă și mai multe semne de întrebare. Statul propune privatizarea acestei companii strategice cu active în valoare totală de peste 390 mln. lei doar cu circa… 165 mln. lei! Atenționăm că anul trecut SA “Tutun CTC” a avut un profit net de aproape 13 mln. lei. Doi ani la rând compania achită în bugetul de stat dividende în sumă de peste 7 mln. lei. Totodată, compania ”Tutun-CTC” și-a redus datoriile de la 30 la 18 mln. lei într-un singur an. Nu există nicio justificare plauzibilă în privința necesității privatizării acestei entități. Dar chiar dacă asemenea argumente ar exista, prețul de vânzare propus este unul absolut  derizoriu. Pentru comparație, întreprinderea “Barza Alba” este scoasă la vânzare la un preț de două ori mai mare decât SA Tutun CTC, deși suma datoriilor este dublă față de monopolistul în producerea țigărilor în Moldova, iar valoarea activelor este mai mică cu aproximativ 30 mln. lei.

În contextul celor spuse, Platforma DA este profund îngrijorată de intenția actualei puteri de a face privatizări extrem de contradictorii. Suntem indignați de totala lipsă de transparență și de inconsistența justificării procedurilor de privatizare, organizate de actualul regim mafiot. Constatăm că așa numitele licitații și concursuri care vizează înstrăinarea patrimoniului de stat sunt dubioase și nu contribuie la eficientizarea managementului întreprinderilor și la acumularea mijloacelor financiare în bugetul de stat. Dimpotrivă, ele sunt parte a unui proces cras de falimentare artificială a întreprinderilor cu capital public și delapidare majoră în ajunul alegerilor. Este evident că guvernarea, anticipând propria prăbușire, încearcă prin multiple scheme criminale să îmbogățească rapid un grup preferențial de escroci.

Platforma DA cere imperios Guvernului Plahotniuc-Filip să renunțe la privatizări și concesionări absolut nemotivate, dubioase, ale obiectelor strategice din domeniul public, create de zeci de generații ale locuitorilor țării. Declarăm cu toată fermitatea și responsabilitatea că după demontarea acestui regim, vom supune unui process transparent de revizuire toate acțiunile ilicite de deetizare a patrimoniului de stat.

18 octombrie 2018

citește mai mult

18 Octombrie 2018

Vizita de lucru a Primarului ales al Chişinăului, Președintele Platformei DA, Andrei Năstase în...

Comunicat de presă Aflat în SUA, Andrei Năstase, a avut o serie de întâlniri cu înalți funcționari ai mai multor instituții americane, în cadrul cărora a prezentat evoluțiile politice recente din Republica Moldova și a solicitat reacții unor prestigioase institute politice și civice, precum și organizații de cercetare și investigație. În cadrul vizitei Andrei Năstase a avut întrevederi cu Președinții Institutului Republican International, Institutului Naţional Democratic, National Endowment for Democracy, The German Marshal Found, Hudson Institute și altele. Pe ordinea de zi a acestora s-a aflat tematica expertizei și suportului acordat societății civile, mediului de experți și media independente, inclusiv presei de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului. În cadrul Senatului, Congresului, a Departamentului de Stat și Consiliului Național de Securitate al SUA, Andrei Năstase a avut întrevederi cu directori pentru Europa și Rusia în domenii de Securitate și Cooperare, Politică Externă, pentru Drepturile și Libertățile Omului (Comisia Helsinki), Politică Externă, precum și cu reprezentanții grupului legislativ de prietenie Moldova-Caucus din Camera Reprezentanților Congresului SUA. În cadrul acestor întrevederi, Andrei Năstase a descris în termeni detaliați procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, ca urmare a punerii sub control politic a justiției, a instituțiilor de reglementare și a altor autorități publice, dar și a unei importante părți a media și societății civile. În mod special, liderul DA a vorbit despre arestările pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, vorbind, totodată, și despre modificarea antidemocratică a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM și PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR. Un subiect special al discuțiilor l-a constituit invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporțională cu subiectul invocat, nici măcar contestat de către participanții la alegeri. S-a cerut, de asemenea, susținerea Congresului și Senatului SUA pentru ca aceste derapaje democratice să fie sancționate corespunzător, iar cei vinovați, inclusiv cei care stau în spatele confiscării justiției din Republica Moldova, să fie identificați și sancționați. Liderul Platformei DA a vorbit și despre extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului televizat de către proprietari afiliați PD și PSRM, susținând necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului și încetarea limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței. Reprezentanții Congresului s-au arătat indignați de lipsa de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de tentativele autorităților de a limita accesul cetățenilor la informația relevantă cu privire la investigație. În particular, Andrei Năstase a oferit informații despre soarta Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, având drept corolar posibilitatea atragerii de finanțe internaționale cu origini incerte ori criminale în Moldova. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr și-a informat interlocutorii despre rezoluțiile și rapoartele UE, inclusiv despre decizia de a opri orice plăți de asistență macrofinanciară până după alegerile parlamentare și de intensificare a supravegherii financiar-bancare, ca urmare a lipsei de progres în investigarea acțiunilor de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea DA și PAS de a coopera cu cercetători independenți și agențiile federale din SUA în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În contextul acestor discuții Andrei Năstase a explicat interlocutorilor săi prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor de edificarea a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Președintele Platformei DA a oferit informații și a solicitat acțiuni concrete din partea autorităților SUA, în contextul mandatului diplomatic pe care-l va exercita în curând noul Ambasador al SUA la Chișinău, Derek Hogan. 18 octombrie 2018  

citește mai mult

16 Octombrie 2018

Declarația Platformei DA cu privire la persecuțiile și fabricarea dosarelor activiștilor și opo...

Când vorbim de încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, nu mai poate fi vorba de cazuri singulare, ci de un fenomen care ia amploare. Regimul a declarat război propriilor cetățeni. Platforma DA nu o singură dată a informat opinia publică națională și internațională despre persecuțiile fără precedent la care sunt supuși activiștii săi, oponenții actualului regim dictatorial, de către puterea de la Chișinău. În ultimul timp acestea au devenit similare practicilor de nimicire a oamenilor indezirabili de către NKVD-ul stalinist în anii represiunilor. Puterea de la Chișinău, tot mai înfricoșată, tot mai izolată de lumea civilizată, recurge la acțiuni agonice de reprimare brutală a spiritului civic, de reducere la tăcere a cetățenilor responsabili, care deconspiră schemele criminale prin care se căpătuiesc bandiții aflați la guvernare, reprezentanții unui îngust cerc de escroci. Amintim doar ultimele cazuri de abuz și atentat nedisimulat asupra drepturilor și libertăților elementare ale omului. Vorbim aici despre Sergiu Cebotari, care a fost hărțuit, filat, căruia i-au fost deschise dosare penale pe motive aberante, despre Ruslan Verbițchi, președintele OT Râșcani a Platformei DA, unul dintre cei mai activi reprezentanți ai formațiunii noastre, despre Gheorghe Petic, președintele OT Ungheni a Platformei Demnitate și Adevăr, persecutat, maltratat, iar recent reținut ilegal într-un dosar fabricat și plasat în arest pentru 20 de zile. Acești oameni s-au remarcat printr-un deosebit spirit civic și nu s-au temut să facă dezvăluiri percutante despre scheme banditești de contrabandă în proporții deosebit de mari cu anabolice și țigări. Platforma Demnitate și Adevăr cere guvernării să înceteze imediat persecuțiile și fabricarea dosarelor pe bandă rulantă activiștilor și oponenților politici. Platforma Demnitate și Adevăr a informat și va informa neîntârziat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova despre derapajele anti-democratice ieșite din comun la care se dedă actuala putere de la Chișinău. Dictatura va fi stopată, niciun regim autocrat nu a dăinuit și cel instalat de binomul Plahotniuc-Dodon nu este o excepție. Iar odată cu prăbușirea lui, nimeni nu va scăpa de răsplata dreaptă pentru faptele sale. În aceste momente complicate, suntem alături de Gheorghe Petic și de familia sa și chemăm cetățenii la solidarizare și rezistență. Împreună vom reuși, împreună vom învinge! 16 octombrie 2018  

citește mai mult