ACASĂ/ noutăți

Andrei Năstase: „Unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă şi oamenii de bună credinţă din RM rezidă în consolidarea noastră”

29 Noiembrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului Jurnal.md, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre eşecul referendumului din 19 noiembrie, opţiunea boicotării alegerilor parlamentare din 2018, alianţa cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, summitul parteneriatului Estic care a avut loc la Bruxelles şi despre alte lucruri de interes public major.

– Dle Năstase, aş vrea să începem discuţia noastră cu un eveniment care a avut loc pe data de 19 noiembrie şi anume eşecul referendumului privind demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Cum comentaţi ceea ce s-a întâmplat? 

Andrei Năstase: Întâi de toate aş face o precizare. Spre deosebire de alte partide, Platforma Demnitate şi Adevăr, conştientă de gradul de informare înalt şi având încredere în discernământul propriilor susţinători, a îndemnat în permanenţă chişinăuenii să acţioneze conform propriei conştiinţe. Acest referendum ar fi avut o altă abordare şi finalitate dacă n-ar fi fost un rezultat al înţelegerii PSRM-PD. Mai puternică decât dispreţul justificat, în mare măsură, faţă de Chirtoacă şi anturajul său a fost taxarea alianţei Dodon-Plahotniuc de către alegători. Dodon acum plăteşte preţul politic (electoral) al colaborării sale deschise cu Plahotniuc. Altfel nu se explică cum în primul tur al prezidenţialelor Dodon, susţinut de oficial de PSRM şi din subterană de Plahotniuc şi PD, a obţinut în municipiul Chişinău 45,21% – (158.485 de voturi), în turul doi  47,64% (181.544 de voturi), iar pe 19 noiembrie anul curent nu a reuşit să mobilizeze nici măcar 20% din numărul alegătorilor. Pe lângă aceasta, să nu uităm că o bună parte din cei care au participat şi au votat pentru demiterea lui Chirtoacă nici nu sunt alegătorii socialiştilor şi ai lui Dodon.

Este un declin cert al PSRM şi al lui Dodon pe care alegătorii l-au taxat pentru colaborarea sa deschisă cu Plahotniuc şi PD. Colaborarea/alianţa lui Dodon cu Plahotniuc îi slăbeşte partidul. Trădarea propriilor alegători în scopuri personale este cea mai mare crimă politică a unui politician şi în final este taxată. Cu toţii am văzut şi imaginile de la Condriţa din ziua referendumului, în care (ne)preşedintele era preocupat de pregătirea şoricilor de porc şi degustarea vinului, în timp ce simpatizanţii şi membrii PSRM făceau eforturi să mobilizeze alegătorii ca să iasă la referendum. Acest comportament deviant şi inadecvat al lui Dodon cu siguranţă va fi taxat foarte dur de către alegători.

Pe de altă parte, acest rezultat nu reprezintă pentru noi niciun motiv de bucurie. Plahotniuc, prin intermediul Silviei Radu, a pus stăpânire absolută pe Chişinău, capturând Primăria Capitalei. Acest lucru este unul foarte grav atât pentru Chişinău, cât şi pentru întraga ţară. Aşteptăm în continuare demisia de onoare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de Primar General al Capitalei pentru a declanşa noi alegeri în Chişinău…

– În contextul invalidării referendumului, ce părere aveţi despre opţiunea boicotului alegerilor parlamentare din 2018?

Andrei Năstase: După cum am declarat anterior, în sensul modului de abordare a scrutinului parlamentar din 2018, vom lua o decizie comună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Însă opţiunea boicotării ar fi una extremă. Pentru a utiliza eficient această metodă de luptă, este nevoie de survenirea concomitentă a mai multor factori. În primul rând, de la participarea la alegeri ar trebui să renunţe toate partidele importante, în afară de binomul PD-PSRM. Totodată, boicotul alegerilor ar trebui să ducă la nevalidarea alegerilor parlamentare din cauza neparticipării masive. În plus, această neparticipare a mai multor partide la scrutinul parlamentar ar trebui să provoace nerecunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională. Întrebarea este dacă putem miza pe cumularea tuturor acestor factori? Cel puţin momentan, este evident că nu. Asa-zişii democraţi şi socialişti, dar şi o duzină, două de partide-ştampilă vor participa la alegeri în orice caz. Alegerile, conform legislaţiei electorale, vor fi validate indiferent de prezenţă. Iar experienţa internaţională nu cunoaşte precedent când alegerile nu au fost recunoscute din cauza boicotului unui sau mai multe partide. Şi încă un moment important. Dacă prin minune obţinem realizarea tuturor condiţiilor enunţate, atunci ce va urma după alegerile boicotate? Cine rămâne la guvernare? Nu cumva Plahotniuc?

De asemenea, acest gest de boicot ar putea fi perceput de cetăţenii care ne-au crezut că vom lupta pentru drepturile lor şi care vor schimbări cardinale în 2018 drept o trădare. Foarte mulţi dintre ei consideră că aceste alegeri pot fi ultima şansă de a salva ţara şi de a readuce oamenii acasă.

În acelaşi timp, consider că lupta pentru anularea sistemului mixt încă mai continuă. Vom susţine demersul societăţii civile privind organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Mai rămâne şi opţiunea protestelor la care va trebui să apelăm în cazul în care guvernarea nu va da curs iniţiativelor populare.

– Ce părere aveţi despre rezultatele ultimului sondaj de opinie?

Andrei Năstase: După cum a remarcat şi sociologul Dan Dungaciu, aceste sondaje nu sunt credibile. Orice analist politic vă poate demonstra cu cifre că datele acestor măsurări nu reprezintă nici pe departe realitatea.
Plasarea intenţionată a Platformei DA sub limita pragului electoral urmăreşte un scop foarte simplu: împiedicarea formării alianţei electorale dintre PAS şi Platforma DA. Prin acest gen de sondaje se încearcă inocularea ideii către conducerea PAS, dar şi către alegători şi partenerii externi, că este inutilă o astfel de alianţă.

În realitate, se urmăreşte descurajarea consolidării forţelor de centru – dreapta care ar reprezenta forţa pricipală de opoziţie faţă de binomul Plahotniuc-Dodon şi coaliţia informală PD-PSRM. Totodată, „credibilitatea” acestor măsurări s-a putut observa recent la referendumul din Chişinău. Am adus mai sus nişte cifre elocvente cum partidul răsputernic al socialiştilor, plasat în toate sondajele cu o eventuală majoritate a voturilor, a pierdut în capitală într-o perioadă scurtă mai mult de o treime din susţinători. Nu putem miza pe sondaje corecte într-un stat capturat, deoarece nu contează de cine sunt comandate acestea, contează cine numără răspunsurile oamenilor şi de cine depind aceşti numărători din punct de vedere fiscal, economic, juridic, etc.

Or, în acest moment, mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziţiei democratice, proeuropene. În contextul în care există alianţa PD-PSRM, în situaţia în care Plahotniuc susţine direct consolidarea falşilor unionişti, lovind în adevăraţii unionişti din cadrul forţelor civice şi politice emergente, noi, reprezentanţii opoziţiei reale, nu avem altă soluţie decât crearea unui bloc, a unei liste comune care va realiza alternanţa la putere în 2018. Cel mai mult Plahotniuc are frică de această alianţă proeuropeană şi de o justiţie independentă, care îl va trimite direct în puşcărie şi va demonta regimul său mafiot.

În acelaşi timp, blocul electoral nu înseamnă în niciun caz dizolvarea Platformei DA sau PAS. Noi vom rămâne partide politice independente, însă acum, mai mult ca niciodată, nu avem dreptul să risipim voturile. Orice vot care nu va merge spre alianţa dintre PAS şi DA riscă să-l avantajeze pe parteneriatul mafiot Plahotniuc – Dodon.

– Dle Năstase, din presă cunoaştem că Dvs. aţi participat la întâlnirea liderilor Partidului Popular European, principala forţă politică europeană, în cadrul căreia a fost adoptată o declaraţie privind viitorul acestei formule de cooperare dintre Uniunea Europeană şi mai multe foste republici sovietice. Ce mesaje aţi transmis din partea Platformei DA şi a Republicii Moldova?  

Andrei Năstase: Într-adevăr, săptămâna trecută am avut prilejul să discut cu importanţi lideri europeni despre problemele oamenilor din ţara noastră, beneficiară a unei importante platforme de cooperare şi transfer a valorilor europene către fostele republici sovietice – Parteneriatul Estic.

Am menţionat despre necesitatea ca Republica Moldova să valorifice mult mai eficient oportunităţile oferite prin mecanismele acestei Plarforme, inclusiv cooperarea cu UE în domeniul energetic, comerţ, educaţie, transporturi, în sfera digitală. În acest context, am adus în discuţie iniţiativa Platformei DA, consultată cu un grup de experţi condus de Alexandru Machedon, susţinând că o măsură care ar apropia mult statele UE cu cele ale Parteneriatului Estic este reducerea tarifelor de roaming pentru cetăţenii statelor membre PaE, inclusiv pentru moldoveni.

Consolidarea dezvoltării societăţii civile, a mobilităţii şi aprofundarea contactelor umane, sprijinirea unor abordări creative şi inovative pentru a apropia mai mult societăţile din statele Parteneriatului Estic către valorile europene au fost câteva propuneri pe care le-am făcut în contextul obiectivelor Parteneriatului Estic.

Am propus, de asemenea, ca reformarea şi consolidarea instituţiilor, creşterea mobilităţii, inclusiv sub aspectul recunoaşterii diplomelor de studii moldoveneşti, cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibrid, care vizeaza atât statele membre UE, cât şi statele din Parteneriatul Estic, accesul la piaţa digital unică – să se regăsească pe agenda Summitului Parteneriatului Estic şi în documentele oficiale ale Partidului Popular European, ceea ce s-a şi întâmplat în mare parte.

Am insistat că principalii beneficiari ai acestui instrument trebuie să fie în primul rând cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului şi nu puterea politică, aşa cum e cazul Republicii Moldova, unde beneficiile Parteneriatului Estic sunt exploatate în marea lor parte în interes politic îngust.

– În presa afiliată puterii au apărut mai multe ştiri în care Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, i-a fost atribuită o declaraţie privind deblocarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova şi disbursarea primei tranşe în primul trimestru al anului 2018. Ulterior s-a constatat că această ştire este una care nu corespunde realităţii. Cum comentaţi aceste informaţii care apar în presă şi care este poziţia Platformei DA? 

Andrei Năstase: Am urmărit şi noi presa moldovenească controlată de Plahotniuc în proporţie de 90%, chiar dacă o mică parte îl slujeşte şi pe partenerul său Dodon. Emană un amalgam de triumfalism de mucava, minciună, dezinformare, intoxică opinia publică şi practică linşajul la adresa opoziţiei reale şi a mea, ca lider al Platformei Demnitate şi Adevăr, un partid emergent care nu are absolut nimic cu guvernările antipopulare şi cu sistemul politic moldovenesc, toxic şi corupt.

Şi peste toate astea am fost cu toţii martorii tălmăcirii arbitrare, manipulatorii a declaraţiilor Comisarului Hahn de către ciracii unor criminali politici care nu au lipsit de la guvernare nici măcar o zi în ultimii 8 ani de dezmăţ – Plahotniuc, Filip, Candu, etc.

După cum a precizat şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova cu privire la declaraţiile Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, asistenţa macrofinanciară poate fi oferită Republicii Moldova în trei tranşe, doar în baza îndeplinirii mai multor condiţionalităţi. De asemenea, semnarea Memorandumului de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova nu asigură automat disbursarea tranşelor. Noi salutăm semnarea acestui Memorandum în condiţiile propuse de Uniunea Europeană deoarece fără condiţionalităţile propuse, guvernarea oligarhică va aluneca iarăşi în abuzuri.

După ce deciziile instituţiilor Consiliului Europei şi UE sunt ignorate (a se vedea drept exemplu recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la votul mixt), iar declaraţiile celor mai importanţi decidenţi europeni sunt interpretate arbitrar, trucate şi utilizate fără jenă, grosolan, la dezinformarea şi manipularea populaţiei, unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă, mediul intelectual şi de afaceri, oamenii de bună credinţă din această ţară în faţa injustiţiei şi a maşinăriei propagandistice a lui Plahotniuc, rezidă în consolidarea noastră ca societate şi popor, unitatea şi dăruirea civică a cetăţenilor acestui stat.

Doar aşa ne putem salva de acest gangster al Europei şi de regimul său mafiot, veghind, totodată, ca un alt gangster să nu mai terorizeze Moldova, să nu mai calce în picioare drepturile şi libertăţile oamenilor, pe care le-am apărat şi le voi apăra indiferent de poziţia avută: procuror, avocat, activist civic sau om politic.

– Revenind la situaţia politică internă, există o percepţie că opoziţia proeuropeană este pasivă. Cum explicaţi acest lucru?   

Andrei Năstase: Atât noi, Platforma DA, cât şi PAS, facem în perioada dintre alegeri ceea ce trebuie să facă orice partid de opoziţie. Consolidăm structurile noastre de partid, lucrăm cu oamenii noştri din teritoriu şi Diasporă, avem întâlniri zilnice cu cetăţenii pe care îi informăm despre cele ce se întâmplă în ţară, consolidăm cooperarea partidului cu partenerii externi, în special PPE, lucrăm la instruirea/formarea membrilor de partid. Recent am creat organizaţia de tineret a Platformei DA şi organizaţia de femei.

Avem o agendă încărcată şi constructivă. Înaintăm săptămânal mai multe iniţiative de ordin social-economic, anticorupţie, reformarea justiţiei, realizarea cărora în foarte scurt timp va îmbunătăţi semnificativ viaţa majorităţii covârşitoare a cetăţenilor. Suntem gata de guvernare şi în maximum doi-trei ani vom face ordine în ţară. Vom continua să fim activi, vom fi mereu în apărarea intereselor cetăţenilor în faţa abuzurilor acestui regim criminal.

Dacă vă referiţi la activitatea noastră protestatară, vă dau asigurări că o avem în calcul, contăm pe ea şi vom recurge la această armă politică ori de câte ori ne o va cere situaţia.

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 Decembrie 2017

Platforma DA sărbătorește doi ani de activitate politică...

Miercuri, Platforma Demnitate și Adevăr și-a deschis ușile pentru vizitatori, marcând astfel doi ani de la fondare. Liderii Platformei DA au trecut în revistă istoricul mișcării protestatare, rolul important  al tinerilor, activitățile echipelor din cele 36 de structuri teritoriale, inițiativele lansate de Platforma DA, aderarea la familiile europene EPP și YEPP, și programul de țară al Platformei DA pentru Republica Moldova.
Evenimentul a început la ora 11.00 cu un briefing de presă, care a demarat cu un moment de reculegere în memoria polițiștilor din batalionul cu destinație Fulger, căzuți eroic pe 13 decembrie 1991 în luptele pentru independența Republicii Moldova.
Dinu Plîngău, președintele organizației de tineret a Platformei DA și cel care a organizat primul protest din 2015, s-a referit în discursul său la începuturile mișcării protestatare, fondate de tineri. „Intenția de a schimba ceva ne-a scos în stradă. Protestele au demonstrat lumii întregi că cetățenii din Republica Moldova vor o schimbare” – a spus Dinu Plângău. Totdată el a comunicat că astăzi Tinerii DA au depus cerere de aderare la YEPP, organizația de tineret a Partidului Popular European, cea mai influentă și numeroasă familie politică din UE.
Despre circumstanțele creării Platformei DA a vorbit vicepreședinta Inga Grigoriu, subliniind că necesitatea identificării unei noi oferte politice a fost dictată de realitate și dorită de participanții la Marea Adunare Națională din 6 septembrie 2015.
Vicepreședintele Platformei DA Liviu Vovc a amintit cum s-a desfășurat colectarea semnăturilor pentru referendumul de modificare a Constituției, când, în condiții climaterice complicate, sute de activiști au adunat peste 400.000 de semnături.
„Platforma Demnitate și Adevăr a reușit să edifice în cei doi ani de existență 36 de organizații teritoriale, constituite de oameni de calitate, demni și reprezentativi”, a spus secretarul general Chiril Moțpan, menționând și condițiile excepționale, vitrege, de presiune fără precedent, la care este supusă încontinuu Platforma DA, mulțumind tuturor activiștilor pentru dedicație, curaj și determinare de a scoate țara din captivitate.
Pe lângă Tinerii DA, recent, la 10 septembrie 2017, a fost constituită și o altă organizație autonomă a formațiunii – cea de femei. Aliona Doroș, președinta acesteia, a trecut în revistă activitățile organizației, referindu-se și la principiile de egalitate de gen și de promovare a femeilor în politică, pe care organizația pe care o conduce se bazează exhaustiv.
„Situația deplorabilă a celor peste 523.000 de pensionari care supraviețuiesc sub nivelul minim de existență a rămas aceeași, deși guvernarea se laudă cu reforma în domeniu” – a reiterat Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, subliniind că situația extrem de dificilă din domeniu poate și trebuie redresată conform propunerilor enunțate de Platforma DA.
În cei doi ani de existență, Platforma Demnitate și Adevăr a reușit să înainteze zeci de inițiative, propuneri viabile, cu adevărat reformatoare și eficiente, pentru redresarea situației în majoritatea domeniilor economice și sociale. Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a menționat cele mai importante dintre ele: reforma alternativă a sistemului de pensii, micșorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, recuperarea miliardelor furate și tragerea la răspundere penală a vinovaților, stimularea businessului legal, detenebrizarea, deoffshorizarea economiei, descentralizarea APL și multe altele. „Avem destule forțe și voință pentru a realiza propunerile noastre, pentru a prelua puterea în stat în mod democratic, a-l scoate din captivitate și a-l reforma capital în cel mult trei ani”, a conchis Alexandru Slusari.
Deși nu este în țară, Stanislav Pavlovschi, vicepreședintele Platformei DA a trimis prin mijloacele de comunicare electronică mesajul său, exprimându-și convingerea că „misiunea istorică de consolidare a forțelor emergente și de eliberarea de sub un regim corupt și profund antipopular, va fi îndeplinită cu succes de oamenii minunați, care fac parte din Platforma DA.”
Președintele Andrei Năstase mulțumit în încheiere cetățenilor care au aderat și continuă să adere la Platforma DA, pentru efortul și implicarea deosebită de care dau dovadă. „Oamenii cu Demnitate sunt bogăția cea mai mare a Republicii Moldova. Împreună, vom reuși să creăm un stat de drept, să aducem diaspora acasă, să edificăm o țară în care să vrei să trăiești!”, a spus în încheierea briefingului președintele Platformei DA.
Sărbătorile de iarnă au inundat sediul Platformei DA prin colindul unor tineri frumoși, care au ținut să-i felicite pe cei prezenți, urându-le și tot ce e mai bun. Incinta clădirii a fost neîncăpătoare pentru doritorii de a participa la eveniment, de a discuta cu liderii, de a contribui cu donații și a depune cereri de aderare la Platforma Demnitate și Adevăr.
La ora 14.00 susținătorii formațiunii au mers la flashmob-ul din fața sediului Băncii Naționale, organizat de Platforma DA pentru a cere publicarea raportului Kroll 2.
 

citește mai mult

11 Decembrie 2017

Ziua ușilor deschise la Platforma DA!...

Platforma Demnitate și Adevăr vă invită pe data de 13 decembrie, la Ziua Ușilor Deschise. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a doua de la fondarea Platformei DA pe scena politică din Republica Moldova. După Marea Adunare Națională organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevăr pe 6 septembrie, 2015, la care au participat cca 100.000 de oameni, protestatarii au votat pentru edificarea unei mișcări politice de alternativă, fapt ce s-a și întâmplat în trei luni, astfel apărând pe scena politică Platforma DA. La 13 decembrie, Andrei Năstase este ales în calitate de președinte al Platformei DA. Printre liderii marcanți ai Platformei DA se numără - Stanislav Pavlovschi, ex-judecăror la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ex-procuror; - Alexandru Slusari, jurist, istoric și președinte al uniunii asociațiilor fermierilor și agricultorilor; - Liviu Vovc, doctorand în arhitectură, unul dintre tinerii, care au pus baza noii mișcări protestatare; - Inga Grigoriu, antreprenor, de asemenea inițiatoarea protestelor din ianuarie 2015; - Dinu Plângău, student la drept, organizatorul primelor proteste; - Alex Cozer, jurnalist; - Chiril Moțpan, colonel de poliție în rezervă; - profesorii universitari Dumitru Maxim și Sergiu Cataranciuc și multe alte personalități susținute în teritoriu de oameni demni și profesioniști, integri și capabili să edifice un sistem de stat nou, să pună în practică un program de guvernare eficient, coerent și capabili să schimbe în bine viața oamenilor din țară și din diasporă. La Ziua Ușilor Deschise veți avea ocazia să discutați cu liderii Platformei DA, să revedeți imagini istorice, mărturii ale începutului mișcării protestatare, ale constituirii Platformei DA și a activității dense desfășurate de aceasta în cei doi ani de existență, încununată recent cu intrarea în PPE - cea mai influentă familie politică europeană. De asemenea, la un ceai sau o cafea, veți putea socializa cu oamenii din spatele ecranelor, veți avea posibilitatea să contribuiți la fortificarea Platformei Demnitate și Adevăr prin procurarea insignelor și prin donații. Totodată, sunteți bineveniți să vă implicați în procesul de creare a unei clase politice noi prin aderarea la Platforma Demnitate și Adevăr, depunând cererile chiar în incinta sediului nostru, într-o zi memorabilă. Ziua Ușilor Deschise va începe la ora 11.00 cu un briefing de presă, la care este invitată presa independentă din Republica Moldova, iar oaspeții sunt așteptați între orele 12.00 și 16.00. Adresa sediului nostru este strada 31 August 1989, nr. 15, Chișinău. Vă mulțumim că ne sunteți alături!

citește mai mult

11 Decembrie 2017

Platforma DA cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea UE, guvernarea să întreprin...

Este o premieră ca în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană acordarea finanțării macrofinanciare să depindă de îndeplinirea unui număr extins de condiții de ordin politic, juridic, financiar-economic, anti-corupție și bună guvernare a sectorului public. Mai mult, dacă în anul 2014 ponderea granturilor a constituit 65 % din întregul volum al asistenței financiare din partea UE, atunci pachetul actual al sprijinului macrofinanciar prevede doar 27 % de finanțări nerambursabile. Restul sumei o constituie  credite, care urmează să fie rambursate de următoarele generații. Este evident că regimul Plahotniuc, profund antieuropean după metodele de guvernare, nu este credibil pentru partenerii noștrii europeni. Menționăm, în special, că o condiționare importantă, privind respectarea de către guvernare a mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a edificării unui sistem parlamentar multipartit, a statului de drept și respectarea drepturilor omului, a apărut în contextul adoptării de către tandemul Plahotniuc - Dodon a modificării antidemocratice a sistemului electoral. Partidul Democrat, care în ultimii 8 ani nu a lipsit nici o zi de la guvernare și poartă toată responsabilitatea pentru degradarea țării, tergiversarea reformelor și profanarea valorilor europene, a preferat să vină cu un mesaj triumfalist, plasând responsabilitatea pentru eșecurile anterioare pe umerii foștilor colegi din coalițiile de guvernare. Guvernul Plahotniuc - Filip a avut la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a implementa la timp legi și reforme prevăzute în lista de condiționalități impuse acum de UE, precum recuperarea activelor fraudate din cele trei bănci, cu tragerea la răspundere a infractorilor reali, realizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, funcțioarea reală a  Autorității Naționale de Integritate, asigurarea independenței judecătorilor, fortificarea capacităților Curții de Conturi, perfecționarea sistemului achizițiilor publice, sporirea securității și eficienței energetice a țării, îmbunătățirea substanțială a climatului de afaceri, combaterea monopolului în mass media, etc. Cu toate acestea, autoritățile continuă tergiversarea vizibilă a reformelor și insistă asupra etapizării îndeplinirii celor 28 de condiționalități ale UE. Reieșind din cele expuse mai sus și ținând cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea Uniunii Europene, guvernarea să îndeplinească următoarele acțiuni:

  1. Publicarea raportului Kroll 2.
  2. Anularea votul mixt.
  3. Renunțarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităților economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar.
  4. Îndeplinirea tuturor celor 28 de condiționalități, necesară pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea UE.
Totodată, Platforma DA reiterează  angajamentul său, în calitate de partid antioligarhic, democratic și proeuropean, să aplice toate metodele legale de presiune asupra regimului antipopular al guvernării, în vederea realizării acțiunilor de modernizare și democratizare a Republicii Moldova după modelul european. Chișinău, 11 decembrie 2017

citește mai mult