ACASĂ/ noutăți

Andrei Năstase: „Unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă şi oamenii de bună credinţă din RM rezidă în consolidarea noastră”

29 Noiembrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului Jurnal.md, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre eşecul referendumului din 19 noiembrie, opţiunea boicotării alegerilor parlamentare din 2018, alianţa cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, summitul parteneriatului Estic care a avut loc la Bruxelles şi despre alte lucruri de interes public major.

– Dle Năstase, aş vrea să începem discuţia noastră cu un eveniment care a avut loc pe data de 19 noiembrie şi anume eşecul referendumului privind demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Cum comentaţi ceea ce s-a întâmplat? 

Andrei Năstase: Întâi de toate aş face o precizare. Spre deosebire de alte partide, Platforma Demnitate şi Adevăr, conştientă de gradul de informare înalt şi având încredere în discernământul propriilor susţinători, a îndemnat în permanenţă chişinăuenii să acţioneze conform propriei conştiinţe. Acest referendum ar fi avut o altă abordare şi finalitate dacă n-ar fi fost un rezultat al înţelegerii PSRM-PD. Mai puternică decât dispreţul justificat, în mare măsură, faţă de Chirtoacă şi anturajul său a fost taxarea alianţei Dodon-Plahotniuc de către alegători. Dodon acum plăteşte preţul politic (electoral) al colaborării sale deschise cu Plahotniuc. Altfel nu se explică cum în primul tur al prezidenţialelor Dodon, susţinut de oficial de PSRM şi din subterană de Plahotniuc şi PD, a obţinut în municipiul Chişinău 45,21% – (158.485 de voturi), în turul doi  47,64% (181.544 de voturi), iar pe 19 noiembrie anul curent nu a reuşit să mobilizeze nici măcar 20% din numărul alegătorilor. Pe lângă aceasta, să nu uităm că o bună parte din cei care au participat şi au votat pentru demiterea lui Chirtoacă nici nu sunt alegătorii socialiştilor şi ai lui Dodon.

Este un declin cert al PSRM şi al lui Dodon pe care alegătorii l-au taxat pentru colaborarea sa deschisă cu Plahotniuc şi PD. Colaborarea/alianţa lui Dodon cu Plahotniuc îi slăbeşte partidul. Trădarea propriilor alegători în scopuri personale este cea mai mare crimă politică a unui politician şi în final este taxată. Cu toţii am văzut şi imaginile de la Condriţa din ziua referendumului, în care (ne)preşedintele era preocupat de pregătirea şoricilor de porc şi degustarea vinului, în timp ce simpatizanţii şi membrii PSRM făceau eforturi să mobilizeze alegătorii ca să iasă la referendum. Acest comportament deviant şi inadecvat al lui Dodon cu siguranţă va fi taxat foarte dur de către alegători.

Pe de altă parte, acest rezultat nu reprezintă pentru noi niciun motiv de bucurie. Plahotniuc, prin intermediul Silviei Radu, a pus stăpânire absolută pe Chişinău, capturând Primăria Capitalei. Acest lucru este unul foarte grav atât pentru Chişinău, cât şi pentru întraga ţară. Aşteptăm în continuare demisia de onoare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de Primar General al Capitalei pentru a declanşa noi alegeri în Chişinău…

– În contextul invalidării referendumului, ce părere aveţi despre opţiunea boicotului alegerilor parlamentare din 2018?

Andrei Năstase: După cum am declarat anterior, în sensul modului de abordare a scrutinului parlamentar din 2018, vom lua o decizie comună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Însă opţiunea boicotării ar fi una extremă. Pentru a utiliza eficient această metodă de luptă, este nevoie de survenirea concomitentă a mai multor factori. În primul rând, de la participarea la alegeri ar trebui să renunţe toate partidele importante, în afară de binomul PD-PSRM. Totodată, boicotul alegerilor ar trebui să ducă la nevalidarea alegerilor parlamentare din cauza neparticipării masive. În plus, această neparticipare a mai multor partide la scrutinul parlamentar ar trebui să provoace nerecunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională. Întrebarea este dacă putem miza pe cumularea tuturor acestor factori? Cel puţin momentan, este evident că nu. Asa-zişii democraţi şi socialişti, dar şi o duzină, două de partide-ştampilă vor participa la alegeri în orice caz. Alegerile, conform legislaţiei electorale, vor fi validate indiferent de prezenţă. Iar experienţa internaţională nu cunoaşte precedent când alegerile nu au fost recunoscute din cauza boicotului unui sau mai multe partide. Şi încă un moment important. Dacă prin minune obţinem realizarea tuturor condiţiilor enunţate, atunci ce va urma după alegerile boicotate? Cine rămâne la guvernare? Nu cumva Plahotniuc?

De asemenea, acest gest de boicot ar putea fi perceput de cetăţenii care ne-au crezut că vom lupta pentru drepturile lor şi care vor schimbări cardinale în 2018 drept o trădare. Foarte mulţi dintre ei consideră că aceste alegeri pot fi ultima şansă de a salva ţara şi de a readuce oamenii acasă.

În acelaşi timp, consider că lupta pentru anularea sistemului mixt încă mai continuă. Vom susţine demersul societăţii civile privind organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Mai rămâne şi opţiunea protestelor la care va trebui să apelăm în cazul în care guvernarea nu va da curs iniţiativelor populare.

– Ce părere aveţi despre rezultatele ultimului sondaj de opinie?

Andrei Năstase: După cum a remarcat şi sociologul Dan Dungaciu, aceste sondaje nu sunt credibile. Orice analist politic vă poate demonstra cu cifre că datele acestor măsurări nu reprezintă nici pe departe realitatea.
Plasarea intenţionată a Platformei DA sub limita pragului electoral urmăreşte un scop foarte simplu: împiedicarea formării alianţei electorale dintre PAS şi Platforma DA. Prin acest gen de sondaje se încearcă inocularea ideii către conducerea PAS, dar şi către alegători şi partenerii externi, că este inutilă o astfel de alianţă.

În realitate, se urmăreşte descurajarea consolidării forţelor de centru – dreapta care ar reprezenta forţa pricipală de opoziţie faţă de binomul Plahotniuc-Dodon şi coaliţia informală PD-PSRM. Totodată, „credibilitatea” acestor măsurări s-a putut observa recent la referendumul din Chişinău. Am adus mai sus nişte cifre elocvente cum partidul răsputernic al socialiştilor, plasat în toate sondajele cu o eventuală majoritate a voturilor, a pierdut în capitală într-o perioadă scurtă mai mult de o treime din susţinători. Nu putem miza pe sondaje corecte într-un stat capturat, deoarece nu contează de cine sunt comandate acestea, contează cine numără răspunsurile oamenilor şi de cine depind aceşti numărători din punct de vedere fiscal, economic, juridic, etc.

Or, în acest moment, mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziţiei democratice, proeuropene. În contextul în care există alianţa PD-PSRM, în situaţia în care Plahotniuc susţine direct consolidarea falşilor unionişti, lovind în adevăraţii unionişti din cadrul forţelor civice şi politice emergente, noi, reprezentanţii opoziţiei reale, nu avem altă soluţie decât crearea unui bloc, a unei liste comune care va realiza alternanţa la putere în 2018. Cel mai mult Plahotniuc are frică de această alianţă proeuropeană şi de o justiţie independentă, care îl va trimite direct în puşcărie şi va demonta regimul său mafiot.

În acelaşi timp, blocul electoral nu înseamnă în niciun caz dizolvarea Platformei DA sau PAS. Noi vom rămâne partide politice independente, însă acum, mai mult ca niciodată, nu avem dreptul să risipim voturile. Orice vot care nu va merge spre alianţa dintre PAS şi DA riscă să-l avantajeze pe parteneriatul mafiot Plahotniuc – Dodon.

– Dle Năstase, din presă cunoaştem că Dvs. aţi participat la întâlnirea liderilor Partidului Popular European, principala forţă politică europeană, în cadrul căreia a fost adoptată o declaraţie privind viitorul acestei formule de cooperare dintre Uniunea Europeană şi mai multe foste republici sovietice. Ce mesaje aţi transmis din partea Platformei DA şi a Republicii Moldova?  

Andrei Năstase: Într-adevăr, săptămâna trecută am avut prilejul să discut cu importanţi lideri europeni despre problemele oamenilor din ţara noastră, beneficiară a unei importante platforme de cooperare şi transfer a valorilor europene către fostele republici sovietice – Parteneriatul Estic.

Am menţionat despre necesitatea ca Republica Moldova să valorifice mult mai eficient oportunităţile oferite prin mecanismele acestei Plarforme, inclusiv cooperarea cu UE în domeniul energetic, comerţ, educaţie, transporturi, în sfera digitală. În acest context, am adus în discuţie iniţiativa Platformei DA, consultată cu un grup de experţi condus de Alexandru Machedon, susţinând că o măsură care ar apropia mult statele UE cu cele ale Parteneriatului Estic este reducerea tarifelor de roaming pentru cetăţenii statelor membre PaE, inclusiv pentru moldoveni.

Consolidarea dezvoltării societăţii civile, a mobilităţii şi aprofundarea contactelor umane, sprijinirea unor abordări creative şi inovative pentru a apropia mai mult societăţile din statele Parteneriatului Estic către valorile europene au fost câteva propuneri pe care le-am făcut în contextul obiectivelor Parteneriatului Estic.

Am propus, de asemenea, ca reformarea şi consolidarea instituţiilor, creşterea mobilităţii, inclusiv sub aspectul recunoaşterii diplomelor de studii moldoveneşti, cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibrid, care vizeaza atât statele membre UE, cât şi statele din Parteneriatul Estic, accesul la piaţa digital unică – să se regăsească pe agenda Summitului Parteneriatului Estic şi în documentele oficiale ale Partidului Popular European, ceea ce s-a şi întâmplat în mare parte.

Am insistat că principalii beneficiari ai acestui instrument trebuie să fie în primul rând cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului şi nu puterea politică, aşa cum e cazul Republicii Moldova, unde beneficiile Parteneriatului Estic sunt exploatate în marea lor parte în interes politic îngust.

– În presa afiliată puterii au apărut mai multe ştiri în care Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, i-a fost atribuită o declaraţie privind deblocarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova şi disbursarea primei tranşe în primul trimestru al anului 2018. Ulterior s-a constatat că această ştire este una care nu corespunde realităţii. Cum comentaţi aceste informaţii care apar în presă şi care este poziţia Platformei DA? 

Andrei Năstase: Am urmărit şi noi presa moldovenească controlată de Plahotniuc în proporţie de 90%, chiar dacă o mică parte îl slujeşte şi pe partenerul său Dodon. Emană un amalgam de triumfalism de mucava, minciună, dezinformare, intoxică opinia publică şi practică linşajul la adresa opoziţiei reale şi a mea, ca lider al Platformei Demnitate şi Adevăr, un partid emergent care nu are absolut nimic cu guvernările antipopulare şi cu sistemul politic moldovenesc, toxic şi corupt.

Şi peste toate astea am fost cu toţii martorii tălmăcirii arbitrare, manipulatorii a declaraţiilor Comisarului Hahn de către ciracii unor criminali politici care nu au lipsit de la guvernare nici măcar o zi în ultimii 8 ani de dezmăţ – Plahotniuc, Filip, Candu, etc.

După cum a precizat şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova cu privire la declaraţiile Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, asistenţa macrofinanciară poate fi oferită Republicii Moldova în trei tranşe, doar în baza îndeplinirii mai multor condiţionalităţi. De asemenea, semnarea Memorandumului de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova nu asigură automat disbursarea tranşelor. Noi salutăm semnarea acestui Memorandum în condiţiile propuse de Uniunea Europeană deoarece fără condiţionalităţile propuse, guvernarea oligarhică va aluneca iarăşi în abuzuri.

După ce deciziile instituţiilor Consiliului Europei şi UE sunt ignorate (a se vedea drept exemplu recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la votul mixt), iar declaraţiile celor mai importanţi decidenţi europeni sunt interpretate arbitrar, trucate şi utilizate fără jenă, grosolan, la dezinformarea şi manipularea populaţiei, unica şansă pe care o mai are opoziţia, societatea civilă, mediul intelectual şi de afaceri, oamenii de bună credinţă din această ţară în faţa injustiţiei şi a maşinăriei propagandistice a lui Plahotniuc, rezidă în consolidarea noastră ca societate şi popor, unitatea şi dăruirea civică a cetăţenilor acestui stat.

Doar aşa ne putem salva de acest gangster al Europei şi de regimul său mafiot, veghind, totodată, ca un alt gangster să nu mai terorizeze Moldova, să nu mai calce în picioare drepturile şi libertăţile oamenilor, pe care le-am apărat şi le voi apăra indiferent de poziţia avută: procuror, avocat, activist civic sau om politic.

– Revenind la situaţia politică internă, există o percepţie că opoziţia proeuropeană este pasivă. Cum explicaţi acest lucru?   

Andrei Năstase: Atât noi, Platforma DA, cât şi PAS, facem în perioada dintre alegeri ceea ce trebuie să facă orice partid de opoziţie. Consolidăm structurile noastre de partid, lucrăm cu oamenii noştri din teritoriu şi Diasporă, avem întâlniri zilnice cu cetăţenii pe care îi informăm despre cele ce se întâmplă în ţară, consolidăm cooperarea partidului cu partenerii externi, în special PPE, lucrăm la instruirea/formarea membrilor de partid. Recent am creat organizaţia de tineret a Platformei DA şi organizaţia de femei.

Avem o agendă încărcată şi constructivă. Înaintăm săptămânal mai multe iniţiative de ordin social-economic, anticorupţie, reformarea justiţiei, realizarea cărora în foarte scurt timp va îmbunătăţi semnificativ viaţa majorităţii covârşitoare a cetăţenilor. Suntem gata de guvernare şi în maximum doi-trei ani vom face ordine în ţară. Vom continua să fim activi, vom fi mereu în apărarea intereselor cetăţenilor în faţa abuzurilor acestui regim criminal.

Dacă vă referiţi la activitatea noastră protestatară, vă dau asigurări că o avem în calcul, contăm pe ea şi vom recurge la această armă politică ori de câte ori ne o va cere situaţia.

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Iulie 2018

Declarația Platformei DA: ”Cerem anularea actelor normative privind alocarea terenului și mijloa...

Opinia publică a reținut cu siguranță multiplele scandaluri legate de calitatea proastă a alimentelor livrate instituțiilor de învățământ și de licitațiile trucate în domeniul achizițiilor publice. De remarcat că până în prezent nicio persoana nu a fost trasă la răspundere pentru aceste ilegalitati. Recent Guvernul Plahotniuc - Filip a anuntat majorarea, începând cu 1 septembrie, a cheltuielilor pentru alimentația copiilor în școli și grădinițe cu tocmai... 2 lei. Pentru acest gest "generos" cu tentă electorală Guvernul va aloca 51 mln. lei. În acest context, vă amintim că doar pentru finanțarea lucrărilor de construcție a Arenei sportive, inclusiv a obiectelor de agrement adiacente în comuna Stăuceni, regimul preconizează să aloce 200 mln. lei și să sacrifice un teren de circa 70 ha cu valoare de piață de aproximativ 50 mln. Euro, aproximativ un milliard de lei! Constatăm că această afacere a lui Plahotniuc, sprijinită de vasalul său, Dodon, deja a adus un prejudiciu bugetului de stat în valoare de peste 90 mln. lei, iar în perspectivă va depasi un MILIARD de lei. Totodată, reamintim că timp de patru ani regimul mafiot nu s-a grăbit să recupereze niciun leu din miliardele însușite în urma devalizării sistemului bancar. Acest lucru a fost menționat și în ultima Rezoluție a Parlamentului European din 5 iulie, care a constituit o sentință dură pentru uzurpatorul puterii de stat în Moldova și anturajul său toxic. Să nu uităm că în loc să investigheze crima cunoscută în toată lumea ca „furtul secolului”, guvernarea a obligat populația Moldovei să întoarcă banii furați în sumă dublă. Astfel, doar pe parcursul acestui an contribuabilii din țara noastră sunt obligati la plata a 810 mln. lei, pentru a acoperi banii furati de Plahotniuc si acolitii sai. În concluzie, peste un miliard de lei din bugetul de stat urmează a fi cheltuiți nejustificat pentru construcția Arenei sportive, pe fundalul unei majorări umilitoare a alocărilor pentru copiii care sunt viitorul Moldovei. Calcule simple arată că această sumă exorbitantă este suficientă pentru majorarea pachetului alimentar la școli și grădinițe cu 40 lei pentru fiecare copil. Platforma DA cere oprirea politicii genocidului social în țară, implementată de această guvernare cu un cinism inimaginabil. In aceasta ordine de idei, cerem: 1. Anularea tuturor actelor normative privind alocarea terenului și mijloacelor bugetare pentru construcția complexului Arena Sportivă; 2. Anularea Legii privind recuperarea de la populația Republicii Moldova a miliardelor furate de Plahotniuc si complicii sai; 3. Conectarea reală a serviciilor speciale ale țărilor civilizate la ancheta "jafului secolului" și recuperarea banilor furați; 4. Majorarea substantiala a cheltuielilor pentru alimentația suficienta a copiilor în școli și în grădinițe. Menționăm că suntem conștienți de eventuala inacțiune a regimului oligarhic în urma acestei declarații și venim cu un angajament ferm să realizăm revendicările enunțate imediat după preluarea puterii. 18 iulie 2018

citește mai mult

16 Iulie 2018

Astăzi a continuat acțiunea civică „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”....

Grupuri de rezistenţă în fața dictaturii instaurate după invalidarea alegerilor locale din Chișinău, constituite în întreaga ţară, au mers de dimineață la Inspectoratele de poliţie nationale pentru a discuta cu reprezentanții forțelor de ordine și a le explica că regimul pe care sunt nevoiți să-l apere este unul criminal și banditesc. Activiștii civici au îndemnat polițiștii să facă uz de prevederile Codului de etică şi deontologie al funcţionarului public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care prevede în punctul nouă condițiile în care polițiștii au dreptul să nu se supună ordinelor superiorilor săi. Astfel Codul respectiv stipulează următoarele: „Funcţionarul public cu statut special trebuie să execute ordinele legale primite de la superiori. Totodată, el are dreptul să refuze executarea celor care sunt evident ilegale şi să comunice în scris şi motivat superiorului ierarhic astfel de situaţii. Acesta nu poate fi sancţionat sau prejudiciat pentru refuzul de a executa ordinele şi dispoziţiile ilegale”. Acțiunea „Apărați poporu, nu uzurpatorul!” a demarat la 9 iulie printr-un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Interne, inițiatorii venind cu un prim mesaj adresat polițiștilor: „Le spunem repzentanților forțelor de ordine că ei sunt umiliți, sunt batjocoriți de Jizdani și Cavcaliuci, care-i folosesc în scopuri improprii meseriei alese. Pe caniculă, ore în șir, ei sunt impuși să stea de gardă pentru a apăra proprietățile personale ale unor criminali și sediul PDM, pe când, de fapt, ei au jurat credință poporului pentru apărarea drepturilor constituționale ale acestuia. De facto, ei sunt impuși să apere criminalii și hoții, care într-un stat de drept ar fi stat demult la pușcărie”. La 11 iulie acțiunea a continuat la toate cele 5 comisariate din Chișinău. Astăzi manifestația a cuprins și Inspectoratele de poliţie la nivel de republică. La chemarea Mișcării de Rezistență Națională s-au alăturat cetăţeni din orașele Drochia, Briceni, Criuleni, Florești, Bălţi, Teleneşti, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Ialoveni, Străşeni, Cantemir, Cahul și altele. Reprezentanții Mișcării de Rezistență din capitală au mers la Brigada de poliție cu destinație specială ”Fulger”, amplasată pe str. Mesager 5, mun. Chișinău. „Treceți de partea poporului, nu a dictatorului”, „Nu păziți hoții”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi” - sunt mesajele adresate de protestatari celor de la brigada specială. Acțiunea „Apărați poporul, nu uzurpatorul!” va continua și pe parcursul următoarelor săptămâni pentru a determina forțele de ordine să treacă de partea oamenilor care vor participa la Adunarea Generală a cetățenilor din 26 august 2018. În cadrul acestor acțiuni participanții oferă pliante de informare reprezentanților forțelor de ordine, în care explică situația creată în Republica Moldova, rolul polițiștilor în circumstanțele create și modul în care ei pot alege pe cine trebuie să apere. La unele secții de poliție superiorii le-au interzis reprezentanților forțelor de ordine să primească pliante și să le citească pe motiv că acestea sunt „politice”.

citește mai mult

11 Iulie 2018

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Su...

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție, deoarece în dosarul electoral au apărut circumstanțe noi. Astfel, în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor locale noi au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Printre acestea, s-a depistat că la judecarea cererii noastre de recuzare a completului Druță, Gafton și Burduh a participat un judecător care nu mai era în drept să dețină calitatea de magistrat, dat fiind atingerea plafonului limită de activitate de 65 de ani. În pofida acestui fapt, judecătoarea Oprea Iuliana activează până în prezent și a judecat atât cererea noastră de recuzare, cât și alte cauze. Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil. Atragem atenția presei independente, că într-un caz similar Republica Moldova deja a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, constatările Curții expuse în acea hotărâre fiind valabile și în prezenta cauză. Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!

citește mai mult