ACASĂ/ noutăți

Chiril Moțpan: Avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară

07 Octombrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Chiril Moțpan a vorbit despre protestele organizate în ultima perioadă, ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică, ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Moţpan, PDA a organizat deja două proteste în această toamnă. Ce concluzii pot fi făcute în baza acestora?

C.M.: Deși sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova protestează continuu de mai bine de doi ani de zile, cerând restituirea miliardelor furate, scoaterea statului din captivitate, anularea legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017, guvernanții și așa-zisele slugi ale poporului rămân surzi și impasibili la cerințele populare. Cinismul cu care guvernarea răspunde la protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei. Dacă ați întrebat de proteste, vreau să invoc  metodele de contracarare a spiritului protestatar, care sunt cu adevărat abominabile şi denotă ne-dorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european. Și în acest scop sunt folosite cele mai mârșave mijloace: de denigrare și defăimare a Platformei Demnitate și Adevăr și a liderului Andrei Năstase, pornirea unor dosare penale fabricate, declanșarea unei ample campanii de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest împotriva abuzurilor comise de regimul cleptocratic și polițienesc, cu o justiție aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În aceste condiții, când actuala clasă politică a devenit ostilă intereselor cetățenilor, protestul pașnic rămâne singura soluție legală a societății civile protestatare și a opoziției anti-oligarhice de a pune presiune pe guvernare și vom recurge la acest mijloc ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate țara și cetățenii ei din captivitate. Vom continua să cerem revenirea la sistemul proporțional de vot, investigarea furtului miliardelor și tragerea la răspundere penală a beneficiarilor, publicarea raportului Kroll 2, respectarea dreptului la informare și la libera circulație etc. Cu alte cuvinte, ecoul protestelor noastre se regăsește atât în conștiința noastră cetățenească, cât și în luarea de atitudini în cele mai importante foruri europene și internaționale.

T.: În opinia Dvs., ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt?

C.M.: Nu cred că guvernarea va renunța de bună voie la votul mixt. E singura lor soluție pentru a se menține la putere, pentru a-și păstra averile obținute ilicit și libertatea. Dar faptul că partenerii europeni au avertizat foarte răspicat că nu vor mai finanța Republica Moldova dacă guvernarea nu cedează, s-ar putea să schimbe paradigma lucrurilor. În opinia noastră, modificarea sistemului electoral, operată de tandemul Plahotniuc – Dodon, este un derapaj antidemocratic și antieuropean, care afectează grav sistemul parlamentar pluripartit. Principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, a fost încălcat, întrucât jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate. Sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri. De aceea Platforma DA a propus inițierea unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017.

T.: Se fac diferite presupuneri despre măsurile pe care UE ar putea să le întreprindă împotriva RM dat fiind faptul că guvernarea a ignorat recomandarea europenilor de a nu schimba sistemul electoral. Care credeţi că pot fi acestea?

C.M.: Partenerii de dezvoltare europeni au destule pârghii prin care pot influența lucrurile și, în special, comportamentul puterii oligarhice de la Chișinău. În ultima rezoluție despre situația din Republica Moldova, discutată de Parlamentul European, se spune clar că acesta „solicită aplicarea unei condiţionalități stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi că orice asistenţă financiară deja convenită trebuie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime”. Deci, dacă derapajele antidemocratice continuă, riscăm să nu mai primim asistență macro-financiară din Europa, ceea ce este un lucru grav și împinge țara noastră către o zonă gri, din care vom ieși extrem de greu. Dar acest eșec trebuie să și-l asume guvernarea cleptocratică, care trebuie să părăsească arena politică și să lase o nouă clasă politică să rezolve problemele fundamentale ale țării.

T.: În general, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică?

C.P.: Agenda noastră este una extrem de plină. Vom continua, în primul rând, întâlnirile cu cetățenii din republică. Vom merge din localitate în localitate pentru a discuta cu oamenii în mod direct. Ei nu cunosc realitatea gravă a politicilor exercitate de guvernare din cauza mașinăriei manipulatoare a televiziunilor lui Plahotniuc, dar ei simt profund impactul acestor politici, care altfel decât crime nu pot fi numite. Sărăcia este atât de mare, încât oamenii vând ultimul capăt de ață din casă sau pleacă peste hotare cu inimile rănite. Această situație nu poate dura la nesfârșit. Am inițiat recent Campania națională „Un milion de mâini”, în cadrul căreia ne-am propus să strângem mâna a circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, altfel spus, să parcurgem un itinerar care va trece prin toate localitățile statului nostru și chiar prin diaspora. Evident, ne preocupăm de elaborarea  și ajustarea unor documente care, după schimbarea regimului, să fie implementate în vederea reformării eficiente a economiei, justiției, sistemului de pensii, medicinii, învățământului, etc.

T.: Pe cât de posibilă este participarea PDA şi PAS în comun la următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Acum suntem în procesul elaborării unui Acord de colaborare cu PAS, căruia i-am făcut o ofertă politică și ea urmează să fie discutată în timpul cel mai apropiat. Întotdeauna am pledat pentru o colaborare strânsă între forțele anti-oligarhice, inclusiv cu societatea civilă independentă. Aș vrea să subliniez însă că ideile, aruncate de curând în presă de către Candu și Plahotniuc, cu referire la o eventuală colaborare între partidul democrat și forțele proeuropene autentice, nu au niciun temei plauzibil. Noi nu vom colabora niciodată cu mafia, chiar dacă ea se autoîntitulează proeuropeană. Singura noastră preocupare este edificarea unui stat de drept, european, în care cetățenii să dorească să trăiască. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără o reformă cardinală în domeniul justiției. Această reformă ar însemna, de fapt, că guvernarea mafiotă actuală va cam merge in corpore nu în Europa, ci la pușcărie. Evident, în urma unor procese publice operate de o justiție independentă, depolitizată.

T.: Ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Depinde de mai mulți factori și, în primul rând, de decizia noastră în ceea ce privește participarea sau neparticiparea la acest scrutin, care încă nu a fost luată. Depinde de modul în care partenerii noștri vor înțelege cât de important e să ne conjugăm eforturile nu doar declarative, ci și în realitate pentru a face față unei provocări extrem de complicate, dar care poate fi materializată. Avem o agendă plină, bazată pe năzuințele reale ale oamenilor, până atunci. Nu voi anticipa evenimentele, dar subliniez că viitorul nostru depinde mult și de noi înșine, de activismul civic, de determinarea cu care vom continua să punem presiune pe guvernare, de capacitatea noastră de a informa partenerii de dezvoltare, de receptivitatea lor etc.

T.: Ce poziţie are PDA faţă de referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă şi cu ce credeţi că se va solda acesta?

C.M.: Poziția noastră este cunoscută: Platforma Demnitate și Adevăr nu face jocul mafioților de la guvernare, în special a binomului toxic Plahotniuc-Dodon. Scopul acestora este de a acapara primăria capitalei, lucru de neconceput pentru Platforma DA. Iată de ce considerăm că acest referendum este compromis din start de grupul de inițiativă al lui Dodon și de justiția aservită a lui Plahotniuc.

T.: Ce înseamnă pentru Dvs. onoarea de ofițer, ca fost angajat al Ministerului de Interne, și de ce ar fi nevoie pentru a schimba lucrurile în țară?

C.M.: Onoarea este ceea cu ce ne naștem. Iar onoarea de ofiţer ne cheamă să apărăm cetăţenii, statul de drept și valorile democratice. În condițiile când o persoană a uzurpat puterea de stat, când sunt încălcate flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consider că este de datoria colegilor din cadrul structurilor de forţă să-şi îndeplinească atribuţiile în strictă conformitate cu legea şi cu jurământul de credinţă dat Patriei și Poporului și  să nu fie complici cu gruparea criminală a lui Plahotniuc, care a pus stăpânire pe întreaga țară. Nu mai putem tolera o guvernare oligarhizată, coruptă și compromisă, care s-a transformat în huntă. De aceea, avem nevoie urgent de scoaterea din captivitate a poliției, a procuraturii şi justiţiei, crearea unui grup mixt de ofiţeri de urmărire penală integri şi profesionişti, care vor purcede imediat la atragerea la răspundere penală a tuturor demnitarilor de stat şi a liderilor politici implicaţi în jaful secolului și în alte scheme de devalizare a bugetului de stat. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un guvern funcţional, democratic, de o elită politică care să nu admită ingerinţe oculte şi distructive în actul de guvernare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară, curățarea lui de oamenii care nu mai au norme morale, politice și niciun drept de a conduce țara. Pentru a izbândi este nevoie de implicarea oamenilor de onoare, plini de  curaj şi devotaţi idealurilor democratice. Din păcate, astăzi poliția – și aici mă refer la structurile ei de conducere – nu se mai identifică cu luptătorul ce stă la straja drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Poliția a devenit sinonimul corupției, intoleranței și servilismului politic. A devenit înjositor să colaborezi cu instituția Ministerului de Interne pentru a sprijini menținerea ordinii publice și lupta cu criminalitatea. Ajunsă la cheremul unor elemente criminale, instituția statului de drept își pierde sensul în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, există mulți oameni cu onoare în rândurile MAI care vor o schimbare reală și fundamental a sistemului. Trebuie să decidem împreună dacă rămânem fideli valorilor democratice şi parcursului  european al Republicii Moldova sau continuăm să fim ostaticii unei persoane obscure, care a capturat toate instituţiile statului.

T.: Vă mulțumim!

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 Octombrie 2017

Andrei Năstase: „Wrestlingul geopolitic Plahotniuc-Dodon a fost deconspirat și nu mai funcțione...

Comunicat de presă

        Între 16 și 19 octombrie, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase și vicepreședintele partidului, Alexandru Slusari, s-au aflat la Bruxelles, într-o delegație a partidelor pro-europene, organizată de fundația Konrad Adenauer Stiftung. Vizita a fost, în primul rând, o misiune eficientă de promovare a demersului formațiunii  de unificare a forțelor democratice, antioligarhice și de accedere în familia politică popular - europeană. Cei doi lideri ai Platformei DA au avut mai multe întrevederi cu conducerea PPE, înalți funcționari ai instituțiilor europene, europarlamentari din diverse state și grupuri parlamentare.

        În cadrul întâlnirii bilaterale cu dl.Joseph Daul,  președintele PPE, Andrei Năstase și-a exprimat profunda recunoștință pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani cetățenilor țării noastre de către Uniunea Europeană. "Fără acest sprijin, oferit prin programe de suport bugetar, proiecte de asistență tehnică, suport pentru diversificarea exportului și promovarea produselor noastre pe piețele europene, fără liberalizarea regimului de vize și susținerea din plin a societății civile, ar fi fost imposibilă menținerea țării noastre pe linia de plutire” – a menționat Andrei Năstase.

       La rândul său, Joseph Daul a apreciat înalt eforturile  Platformei Demnitate și Adevăr de consolidare a forțelor democratice, proeuropene, dar și inițiativele de ordin social-economic, privind îmbunătățirea cadrului electoral, reformarea justiției, combaterea corupției, creșterea nivelului de trai al populației.

       În cadrul vizitei reprezentanții formațiunii au susținut cererea de aderare la PPE, prezentându-și programul și viziunea Platformei DA cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, la repunerea țării pe făgașul modernizării și democratizării ei, conform standardelor europene de edificare a statului de drept. În urma deliberărilor din cadrul grupului de lucru responsabil de evaluarea partidelor aplicante, cererea Platformei DA a fost avizată pozitiv, decizia finală urmând a fi adoptată la începutul lunii decembrie.

       Vizita la Bruxelles a conducerii Platformei Demnitate și Adevăr a fost apreciată ca foarte productivă de politicienii moldoveni, mai ales, că, apropiind incontestabil ziua de aderare oficială a Platformei Demitate și Adevăr la cea mai numeroasă și puternică familie europeană, cea a PPE, a contribuit esențial și la deconspirarea jocului geopolitic perfid, desfășurat de guvernarea din Republica Moldova, pentru a induce în eroare partenerii de dezvoltare.

       „Și în această vizită în capitala Uniunii Europene am avut de confruntat și contracarat efectele propagandei oligarhice a guvernării Plahotniuc, a manipulărilor și dezinformării la care sunt supuși funcționarii europeni. O bună vreme, la Bruxelles, la fel ca și la București sau Washington, Dodon a tot fost folosit pe rol de sperietoare, chiar în timp ce acasă, în spatele circului-geopolitic, guvernarea împarte cu el banii cetățenilor și ai contribuabililor europeni, judecători, ambasadori, șefii de întreprinderi, circumscripții electorale, spațiul mediatic și informational” – a spus Andrei Năstase, exprimându-și, totodată convingerea că „wrestlingul geopolitic Plahotniuc-Dodon a fost deconspirat și nu mai funcționează la Bruxelles, în ciuda unor enorme cheltuieli de lobby”.

     

citește mai mult

19 Octombrie 2017

Chiril Moţpan: „Regimul s-a dezlănţuit; Persecutarea activiştilor Platformei DA a căpătat o ...

Regimul cleptocratic, controlat de Plahotniuc, s-a dezlănţuit. Persecuţiile activiştilor Platformei Demnitate şi Adevăr au căpătat o amploare fără precedent în ultima perioadă, în comiterea lor fiind implicate mai mute instituţii de stat şi media aparţinând oligarhului. Modalităţile de intimidare sunt multiple: percheziţii directe la domiciliu, controale la oficii pe motive inexistente, în prezenţa echipelor de filmare ale holdingului Plahotniuc, urmărire în plină zi, filare, interceptare a convorbirilor telefonice (inclusiv a celor întreţinute cu părinţii, rudele şi prietenii), organizare a diversiunilor (situaţia creată la Coşcodeni, Sângerei), maltratare fizică a rudelor etc. Cei care au furat miliarde din bugetul statului, au ajuns să intimideze oameni oneşti care au mici afaceri pentru a-şi întreţine familiile, doar pe motiv că îşi exercită drepturile stipulate în Constituţia ţării şi se implică în activităţi civice şi politice, îndreptate spre scoaterea Republicii Moldova din captivitatea mafiotă. Platforma Demnitate şi Adevăr a fost supusă persecuţiilor întotdeauna, în special, în ajunul unor proteste masive. Am prezentat cazurile înregistrate, practic, în toate raioanele, organismelor internaţionale pentru documentare. Doar în ultima perioadă de timp au fost supuşi unor intimidări fără precedent Aliona Mandatii, Arina Spătaru, Ruslan Verbiţchi, Andrei Magalu, Sergiu Cibotari, Constantin Nicolaev, alţi membri şi simpatizanţi ai Platformei Demnitate şi Adevăr. Campania de persecuţie se extinde şi asupra persoanelor care participă la organizarea în teritoriu a întâlnirilor liderilor Platformei Demnitate şi Adevăr cu cetăţenii deşteptaţi, dornici să afle adevărul despre situaţia reală din Republica Moldova. Însă, în ciuda încercărilor insistente de intimidare şi defăimare, în cadrul acestor întâlniri de suflet, oamenii ne încurajează şi ne susţin. Ei ştiu că guvernarea loveşte în noi atât de disperat tocmai pentru că anume de noi se teme cel mai mult! Aşa acţionează regimul în agonie. Noi însă ne vom apăra şi îi vom apăra pe toţi cei supuşi atacurilor mârşave ale unei puteri criminale, putrede, ipocrite şi lipsite de legitimitate. Iată, pe scurt, câteva dintre ultimele cazuri de intimidare. Arina Spătaru, Preşedintă a OT Bălţi a Platformei DA La 14 septembrie 2017, la atelierul de croitorie (afacere de familie) al Arinei Spătaru a venit inspectorul de sector, însoţit (sic!) de echipa de filmare Publika TV (una dintre sursele cele mai grave de dezinformare şi manipulare a opiniei publice). Inspectorul şi-a motivat vizita prin faptul că un grup de locatari ai blocului au înaintat o plângere, precum că din cauza maşinilor de cusut... au fost fisuraţi pereţii apartamentelor lor etc. Petiţia respectivă nu este semnată şi putea fi scrisă de oricine. Constantin Boeştean, membru al Consiliului Politic Naţional a Platformei DA Direcţia Generală Ordine Publică a IGP a MAI i-a adresat o scrisoare prin care îl informează că îi este suspendat dreptul de deţinere, de port sau de folosire a armelor, invocând un articol de lege, care nu are nicio atribuţie la veteranul războiului de la Nistru. La 15 septembrie, la domiciliul domnului Boişteanu au descins trei angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Poliţie, sectorul Râşcani, care au somat proprietarul să predea arma. Astfel, a fost adus un prejudiciu dreptului de proprietate privată a persoanei, stipulat în Constituţia RM şi alte acte internaţionale. Gheorghe Tărâţă, primar de Opaci, Căuşeni. Preşedinte al OT Opaci A fost vizitat în mai multe rânduri de către poliţişti şi angajaţii SIS, lucrători ai fiscului, care l-au somat să-şi sisteze activitatea politică. A fost invitat nu o singură dată la CNA cu cerinţa de a aduce toate actele emise de primăria din satul Opaci în ultimii 7 ani. Activitatea primăriei a fost pereclitată grav, căci atmosfera din instituţie a devenit insuportabilă, primarul fiind hărţuit de tot genul de revizii şi controale. În octombrie i-a fost închisă afacerea – un magazin industrial din or. Căuşeni. Ruslan Verbiţchi, activist al Platformei DA, OT Chişinău, sectorul Râşcani La 5 septembrie, poliţia economică a descins concomitent la cele două puncte de lucru ale familiei Verbiţchi (tatăl şi fiul), aflate la Piaţa Centrală din Chişinău. Motivul, total neîntemeiat, a fost comercializarea neautorizată a produselor de contrabandă, fapt ce nu s-a adeverit. În aceeaşi perioadă de timp, poliţia economică Centru a tăbărât în atelierul de croitorie al soţiei lui Ruslan Verbiţchi, motivându-şi prezenţa printr-o plângere semnată de o consumatoare care pretindea că nu e mulţumită de calitatea serviciilor şi nu i s-a dat bonul de plată. Timp de 40 de minute angajatele atelierului au fost interogate în camere separate şi s-au făcut percheziţii. Sergiu Pungă, simpatizant al Platformei Demnitate şi Adevăr, participant activ la proteste La 15 septembrie 5 angajaţi ai Procuraturii au venit la domiciliul lui Sergiu Pungă şi, în baza unei ordonanţe, au pretins că îi vor ridica automobilul (care era proprietatea fratelui) şi sculele de sonorizare, proprietate privată. De fapt, intimidarea respectivă avea un subtext legat de protestul din 17 septembrie, căci autorităţile au presupus că anume aparatajul lui Sergiu Pungă va fi folosit pentru sonorizarea protestului respectiv. Sergiu Cibotari, membru al Consiliului Politic Naţional al Platformei DA La 15 septembrie a fost oprit de mai mulţi indivizi la ieşirea din casă şi a fost intimidat prin ameninţări că activitatea lui politică va avea urmări grave asupra lui şi a familiei sale. În alte zile Sergiu Cibotari (cel care a informat primul opinia publciă despre mafia anabolizantelor) a fost filat în continuu, căci avea nişte responsabilităţi legate de organizarea protestului din 17 septembrie. Pe cazul anabolizantelor judecătoria Ungheni cu sediul în or. Nisporeni, judecătoare Rodica Costru, a emis hotărârea de a-l obliga pe S. Cebotari de a-i plăti lui Eugeniu Nichiforciuc prejudiciu moral în sumă de o sută de mii de lei, plus cheltuielile judiciare. S. Cebotari mai este obligat să facă dezminţiri ale informaţiilor despre mafia anabolizantelor la Jurnal TV şi TV8. Ştefan Nucă, Preşedinte al OT Cahul al Platformei Demnitate şi Adevăr, locotenent-colonel în rezervă De mai mute luni de zile este subiectul unei aşa-zise investigaţii poliţieneşti, bazată pe o presupusă plângere a unui cetăţean, care are pretenţii la mirosul emanat de animalele de la ferma lui Ştefan Nucă, edificată conform unui proiect european. La 15 septembrie a fost vizitat de angajaţi ai poliţiei care l-au anunţat că s-ar putea să fie reţinut pentru 72 de ore, fără a-i prezenta un motiv plauzibil. Andrei Magalu, membru al Consiliului Politic Naţional al Platformei DA La 13 septembrie la oficiul său a venit un ofiţer de urmărire penală al SUPCE al SCUAP a DP mun Chişinău, înaintându-i ordonanţa pentru efectuarea percheziţiei la magazinul, oficiul, depozitele şi camerele auxiliare ale întreprinderii lui Andrei Magalu, în baza unei bănuieli ca ar fi fost comisă o infracţiune economică. Temeiurile unei asemenea bănuieli însă sunt nefondate şi Andrei Magalu poate demonstra acest fapt prin acte contabile impecabile. Şi mai grav este faptul că la 15 septembrie dimineaţa, nişte brute criminale au devastat locuinţa fratelui lui Andrei Mangalu, maltratându-i soţia. Femeia a fost legată la mâini şi la picioare, molestată fizic, ameninţată să-i transmită cumnatului său (lui Andrei Magalu) „salutări”. Sergiu Olişevschi, vicepreşedinte al OT Hânceşti Fiind medic de profesie, a luat în chirie spaţii în două sate, Cărpineni şi Minjir, investind mult în amenajarea unor cabinete stomatologice moderne. Dar consiliul raional Hânceşti, în termeni extrem de duri, i-a sustras dreptul de a închiria spaţiile respective ameninţându-l cu dosare penale. Închirierea spaţiilor respective i-a fost interzisă, deşi medicul nu a avut pe parcursul activităţii niciun reproş din partea administraţiei locale, mai mult – serviciile de sanare a copiilor, a bătrânilor, a persoanelor din familii vulnerabile erau prestate gratuit. Familia a rămas fără venituri. Chiril Moţpan, secretarul general al Platformei Demnitate şi Adevăr Sursa: Jurnal.md

citește mai mult

16 Octombrie 2017

Andrei Năstase: ''Îndemnul nostru la unitate necesită o abordare responsabilă.''...

Platforma Demnitate și Adevăr, este partidul emergent, unic ca geneză, structură, componență și obiective. Am demonstrat prin fapte, nu declarativ, că suntem fideli ideii de consolidare a societății noastre și de conjugare a eforturilor tuturor forțelor democratice, antioligarhice. Ne preocupă repunerea țării pe făgașul normalității, a modernizării acesteia conform celor mai înalte standarde economice europene, a edificării statului de drept, menite să asigure tuturor cetăţenilor Republicii Moldova un nivel de trai decent și realizarea efectivă a drepturilor și libertăților de ordin social-economic și politic.

Îndemnul nostru la unitate adresat tuturor forțelor politice emergente necesită o abordare responsabilă, reciproc respectuoasă din partea potențialilor parteneri, dar cel mai important, necesită o atitudine de respect aparte față de cetățenii noștri, sătui de declarații și comunicate politice despre sondaje, despre mecanisme și algoritme de partajare, neurmate de fapte concrete, palpabile. Oferta noastră către PAS, datează cu 11 octombrie 2016. A fost reiterată în câteva rânduri pe parcursul anului ce s-a scurs de atunci, fiind orientată spre eficientizarea eforturilor comune, maximizarea rezultatelor în alegeri, realizate prin unitatea, reciprocitatea și paritatea celor două partide. Decizia cu privire la modul de participare sau neparticipare la următoarele alegeri parlamentare nu mai poate fi bazată pe sondaje, amânată aidoma celei cu privire la participarea cu un candidat comun în prezidențialele din 2016 și trebuie să fie parte a unui efort și agendă comune de lungă durată, nu ocazională, cuprinzând următoarele cicluri parlamentar, local și prezidențial.

citește mai mult