ACASĂ/ noutăți

Chiril Moțpan: Avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară

07 Octombrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Chiril Moțpan a vorbit despre protestele organizate în ultima perioadă, ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică, ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Moţpan, PDA a organizat deja două proteste în această toamnă. Ce concluzii pot fi făcute în baza acestora?

C.M.: Deși sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova protestează continuu de mai bine de doi ani de zile, cerând restituirea miliardelor furate, scoaterea statului din captivitate, anularea legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017, guvernanții și așa-zisele slugi ale poporului rămân surzi și impasibili la cerințele populare. Cinismul cu care guvernarea răspunde la protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei. Dacă ați întrebat de proteste, vreau să invoc  metodele de contracarare a spiritului protestatar, care sunt cu adevărat abominabile şi denotă ne-dorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european. Și în acest scop sunt folosite cele mai mârșave mijloace: de denigrare și defăimare a Platformei Demnitate și Adevăr și a liderului Andrei Năstase, pornirea unor dosare penale fabricate, declanșarea unei ample campanii de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest împotriva abuzurilor comise de regimul cleptocratic și polițienesc, cu o justiție aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În aceste condiții, când actuala clasă politică a devenit ostilă intereselor cetățenilor, protestul pașnic rămâne singura soluție legală a societății civile protestatare și a opoziției anti-oligarhice de a pune presiune pe guvernare și vom recurge la acest mijloc ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate țara și cetățenii ei din captivitate. Vom continua să cerem revenirea la sistemul proporțional de vot, investigarea furtului miliardelor și tragerea la răspundere penală a beneficiarilor, publicarea raportului Kroll 2, respectarea dreptului la informare și la libera circulație etc. Cu alte cuvinte, ecoul protestelor noastre se regăsește atât în conștiința noastră cetățenească, cât și în luarea de atitudini în cele mai importante foruri europene și internaționale.

T.: În opinia Dvs., ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt?

C.M.: Nu cred că guvernarea va renunța de bună voie la votul mixt. E singura lor soluție pentru a se menține la putere, pentru a-și păstra averile obținute ilicit și libertatea. Dar faptul că partenerii europeni au avertizat foarte răspicat că nu vor mai finanța Republica Moldova dacă guvernarea nu cedează, s-ar putea să schimbe paradigma lucrurilor. În opinia noastră, modificarea sistemului electoral, operată de tandemul Plahotniuc – Dodon, este un derapaj antidemocratic și antieuropean, care afectează grav sistemul parlamentar pluripartit. Principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, a fost încălcat, întrucât jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate. Sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri. De aceea Platforma DA a propus inițierea unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017.

T.: Se fac diferite presupuneri despre măsurile pe care UE ar putea să le întreprindă împotriva RM dat fiind faptul că guvernarea a ignorat recomandarea europenilor de a nu schimba sistemul electoral. Care credeţi că pot fi acestea?

C.M.: Partenerii de dezvoltare europeni au destule pârghii prin care pot influența lucrurile și, în special, comportamentul puterii oligarhice de la Chișinău. În ultima rezoluție despre situația din Republica Moldova, discutată de Parlamentul European, se spune clar că acesta „solicită aplicarea unei condiţionalități stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi că orice asistenţă financiară deja convenită trebuie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime”. Deci, dacă derapajele antidemocratice continuă, riscăm să nu mai primim asistență macro-financiară din Europa, ceea ce este un lucru grav și împinge țara noastră către o zonă gri, din care vom ieși extrem de greu. Dar acest eșec trebuie să și-l asume guvernarea cleptocratică, care trebuie să părăsească arena politică și să lase o nouă clasă politică să rezolve problemele fundamentale ale țării.

T.: În general, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică?

C.P.: Agenda noastră este una extrem de plină. Vom continua, în primul rând, întâlnirile cu cetățenii din republică. Vom merge din localitate în localitate pentru a discuta cu oamenii în mod direct. Ei nu cunosc realitatea gravă a politicilor exercitate de guvernare din cauza mașinăriei manipulatoare a televiziunilor lui Plahotniuc, dar ei simt profund impactul acestor politici, care altfel decât crime nu pot fi numite. Sărăcia este atât de mare, încât oamenii vând ultimul capăt de ață din casă sau pleacă peste hotare cu inimile rănite. Această situație nu poate dura la nesfârșit. Am inițiat recent Campania națională „Un milion de mâini”, în cadrul căreia ne-am propus să strângem mâna a circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, altfel spus, să parcurgem un itinerar care va trece prin toate localitățile statului nostru și chiar prin diaspora. Evident, ne preocupăm de elaborarea  și ajustarea unor documente care, după schimbarea regimului, să fie implementate în vederea reformării eficiente a economiei, justiției, sistemului de pensii, medicinii, învățământului, etc.

T.: Pe cât de posibilă este participarea PDA şi PAS în comun la următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Acum suntem în procesul elaborării unui Acord de colaborare cu PAS, căruia i-am făcut o ofertă politică și ea urmează să fie discutată în timpul cel mai apropiat. Întotdeauna am pledat pentru o colaborare strânsă între forțele anti-oligarhice, inclusiv cu societatea civilă independentă. Aș vrea să subliniez însă că ideile, aruncate de curând în presă de către Candu și Plahotniuc, cu referire la o eventuală colaborare între partidul democrat și forțele proeuropene autentice, nu au niciun temei plauzibil. Noi nu vom colabora niciodată cu mafia, chiar dacă ea se autoîntitulează proeuropeană. Singura noastră preocupare este edificarea unui stat de drept, european, în care cetățenii să dorească să trăiască. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără o reformă cardinală în domeniul justiției. Această reformă ar însemna, de fapt, că guvernarea mafiotă actuală va cam merge in corpore nu în Europa, ci la pușcărie. Evident, în urma unor procese publice operate de o justiție independentă, depolitizată.

T.: Ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Depinde de mai mulți factori și, în primul rând, de decizia noastră în ceea ce privește participarea sau neparticiparea la acest scrutin, care încă nu a fost luată. Depinde de modul în care partenerii noștri vor înțelege cât de important e să ne conjugăm eforturile nu doar declarative, ci și în realitate pentru a face față unei provocări extrem de complicate, dar care poate fi materializată. Avem o agendă plină, bazată pe năzuințele reale ale oamenilor, până atunci. Nu voi anticipa evenimentele, dar subliniez că viitorul nostru depinde mult și de noi înșine, de activismul civic, de determinarea cu care vom continua să punem presiune pe guvernare, de capacitatea noastră de a informa partenerii de dezvoltare, de receptivitatea lor etc.

T.: Ce poziţie are PDA faţă de referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă şi cu ce credeţi că se va solda acesta?

C.M.: Poziția noastră este cunoscută: Platforma Demnitate și Adevăr nu face jocul mafioților de la guvernare, în special a binomului toxic Plahotniuc-Dodon. Scopul acestora este de a acapara primăria capitalei, lucru de neconceput pentru Platforma DA. Iată de ce considerăm că acest referendum este compromis din start de grupul de inițiativă al lui Dodon și de justiția aservită a lui Plahotniuc.

T.: Ce înseamnă pentru Dvs. onoarea de ofițer, ca fost angajat al Ministerului de Interne, și de ce ar fi nevoie pentru a schimba lucrurile în țară?

C.M.: Onoarea este ceea cu ce ne naștem. Iar onoarea de ofiţer ne cheamă să apărăm cetăţenii, statul de drept și valorile democratice. În condițiile când o persoană a uzurpat puterea de stat, când sunt încălcate flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consider că este de datoria colegilor din cadrul structurilor de forţă să-şi îndeplinească atribuţiile în strictă conformitate cu legea şi cu jurământul de credinţă dat Patriei și Poporului și  să nu fie complici cu gruparea criminală a lui Plahotniuc, care a pus stăpânire pe întreaga țară. Nu mai putem tolera o guvernare oligarhizată, coruptă și compromisă, care s-a transformat în huntă. De aceea, avem nevoie urgent de scoaterea din captivitate a poliției, a procuraturii şi justiţiei, crearea unui grup mixt de ofiţeri de urmărire penală integri şi profesionişti, care vor purcede imediat la atragerea la răspundere penală a tuturor demnitarilor de stat şi a liderilor politici implicaţi în jaful secolului și în alte scheme de devalizare a bugetului de stat. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un guvern funcţional, democratic, de o elită politică care să nu admită ingerinţe oculte şi distructive în actul de guvernare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară, curățarea lui de oamenii care nu mai au norme morale, politice și niciun drept de a conduce țara. Pentru a izbândi este nevoie de implicarea oamenilor de onoare, plini de  curaj şi devotaţi idealurilor democratice. Din păcate, astăzi poliția – și aici mă refer la structurile ei de conducere – nu se mai identifică cu luptătorul ce stă la straja drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Poliția a devenit sinonimul corupției, intoleranței și servilismului politic. A devenit înjositor să colaborezi cu instituția Ministerului de Interne pentru a sprijini menținerea ordinii publice și lupta cu criminalitatea. Ajunsă la cheremul unor elemente criminale, instituția statului de drept își pierde sensul în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, există mulți oameni cu onoare în rândurile MAI care vor o schimbare reală și fundamental a sistemului. Trebuie să decidem împreună dacă rămânem fideli valorilor democratice şi parcursului  european al Republicii Moldova sau continuăm să fim ostaticii unei persoane obscure, care a capturat toate instituţiile statului.

T.: Vă mulțumim!

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Iulie 2018

Declarația Platformei DA: ”Cerem anularea actelor normative privind alocarea terenului și mijloa...

Opinia publică a reținut cu siguranță multiplele scandaluri legate de calitatea proastă a alimentelor livrate instituțiilor de învățământ și de licitațiile trucate în domeniul achizițiilor publice. De remarcat că până în prezent nicio persoana nu a fost trasă la răspundere pentru aceste ilegalitati. Recent Guvernul Plahotniuc - Filip a anuntat majorarea, începând cu 1 septembrie, a cheltuielilor pentru alimentația copiilor în școli și grădinițe cu tocmai... 2 lei. Pentru acest gest "generos" cu tentă electorală Guvernul va aloca 51 mln. lei. În acest context, vă amintim că doar pentru finanțarea lucrărilor de construcție a Arenei sportive, inclusiv a obiectelor de agrement adiacente în comuna Stăuceni, regimul preconizează să aloce 200 mln. lei și să sacrifice un teren de circa 70 ha cu valoare de piață de aproximativ 50 mln. Euro, aproximativ un milliard de lei! Constatăm că această afacere a lui Plahotniuc, sprijinită de vasalul său, Dodon, deja a adus un prejudiciu bugetului de stat în valoare de peste 90 mln. lei, iar în perspectivă va depasi un MILIARD de lei. Totodată, reamintim că timp de patru ani regimul mafiot nu s-a grăbit să recupereze niciun leu din miliardele însușite în urma devalizării sistemului bancar. Acest lucru a fost menționat și în ultima Rezoluție a Parlamentului European din 5 iulie, care a constituit o sentință dură pentru uzurpatorul puterii de stat în Moldova și anturajul său toxic. Să nu uităm că în loc să investigheze crima cunoscută în toată lumea ca „furtul secolului”, guvernarea a obligat populația Moldovei să întoarcă banii furați în sumă dublă. Astfel, doar pe parcursul acestui an contribuabilii din țara noastră sunt obligati la plata a 810 mln. lei, pentru a acoperi banii furati de Plahotniuc si acolitii sai. În concluzie, peste un miliard de lei din bugetul de stat urmează a fi cheltuiți nejustificat pentru construcția Arenei sportive, pe fundalul unei majorări umilitoare a alocărilor pentru copiii care sunt viitorul Moldovei. Calcule simple arată că această sumă exorbitantă este suficientă pentru majorarea pachetului alimentar la școli și grădinițe cu 40 lei pentru fiecare copil. Platforma DA cere oprirea politicii genocidului social în țară, implementată de această guvernare cu un cinism inimaginabil. In aceasta ordine de idei, cerem: 1. Anularea tuturor actelor normative privind alocarea terenului și mijloacelor bugetare pentru construcția complexului Arena Sportivă; 2. Anularea Legii privind recuperarea de la populația Republicii Moldova a miliardelor furate de Plahotniuc si complicii sai; 3. Conectarea reală a serviciilor speciale ale țărilor civilizate la ancheta "jafului secolului" și recuperarea banilor furați; 4. Majorarea substantiala a cheltuielilor pentru alimentația suficienta a copiilor în școli și în grădinițe. Menționăm că suntem conștienți de eventuala inacțiune a regimului oligarhic în urma acestei declarații și venim cu un angajament ferm să realizăm revendicările enunțate imediat după preluarea puterii. 18 iulie 2018

citește mai mult

16 Iulie 2018

Astăzi a continuat acțiunea civică „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”....

Grupuri de rezistenţă în fața dictaturii instaurate după invalidarea alegerilor locale din Chișinău, constituite în întreaga ţară, au mers de dimineață la Inspectoratele de poliţie nationale pentru a discuta cu reprezentanții forțelor de ordine și a le explica că regimul pe care sunt nevoiți să-l apere este unul criminal și banditesc. Activiștii civici au îndemnat polițiștii să facă uz de prevederile Codului de etică şi deontologie al funcţionarului public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care prevede în punctul nouă condițiile în care polițiștii au dreptul să nu se supună ordinelor superiorilor săi. Astfel Codul respectiv stipulează următoarele: „Funcţionarul public cu statut special trebuie să execute ordinele legale primite de la superiori. Totodată, el are dreptul să refuze executarea celor care sunt evident ilegale şi să comunice în scris şi motivat superiorului ierarhic astfel de situaţii. Acesta nu poate fi sancţionat sau prejudiciat pentru refuzul de a executa ordinele şi dispoziţiile ilegale”. Acțiunea „Apărați poporu, nu uzurpatorul!” a demarat la 9 iulie printr-un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Interne, inițiatorii venind cu un prim mesaj adresat polițiștilor: „Le spunem repzentanților forțelor de ordine că ei sunt umiliți, sunt batjocoriți de Jizdani și Cavcaliuci, care-i folosesc în scopuri improprii meseriei alese. Pe caniculă, ore în șir, ei sunt impuși să stea de gardă pentru a apăra proprietățile personale ale unor criminali și sediul PDM, pe când, de fapt, ei au jurat credință poporului pentru apărarea drepturilor constituționale ale acestuia. De facto, ei sunt impuși să apere criminalii și hoții, care într-un stat de drept ar fi stat demult la pușcărie”. La 11 iulie acțiunea a continuat la toate cele 5 comisariate din Chișinău. Astăzi manifestația a cuprins și Inspectoratele de poliţie la nivel de republică. La chemarea Mișcării de Rezistență Națională s-au alăturat cetăţeni din orașele Drochia, Briceni, Criuleni, Florești, Bălţi, Teleneşti, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Ialoveni, Străşeni, Cantemir, Cahul și altele. Reprezentanții Mișcării de Rezistență din capitală au mers la Brigada de poliție cu destinație specială ”Fulger”, amplasată pe str. Mesager 5, mun. Chișinău. „Treceți de partea poporului, nu a dictatorului”, „Nu păziți hoții”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi” - sunt mesajele adresate de protestatari celor de la brigada specială. Acțiunea „Apărați poporul, nu uzurpatorul!” va continua și pe parcursul următoarelor săptămâni pentru a determina forțele de ordine să treacă de partea oamenilor care vor participa la Adunarea Generală a cetățenilor din 26 august 2018. În cadrul acestor acțiuni participanții oferă pliante de informare reprezentanților forțelor de ordine, în care explică situația creată în Republica Moldova, rolul polițiștilor în circumstanțele create și modul în care ei pot alege pe cine trebuie să apere. La unele secții de poliție superiorii le-au interzis reprezentanților forțelor de ordine să primească pliante și să le citească pe motiv că acestea sunt „politice”.

citește mai mult

11 Iulie 2018

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Su...

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție, deoarece în dosarul electoral au apărut circumstanțe noi. Astfel, în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor locale noi au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Printre acestea, s-a depistat că la judecarea cererii noastre de recuzare a completului Druță, Gafton și Burduh a participat un judecător care nu mai era în drept să dețină calitatea de magistrat, dat fiind atingerea plafonului limită de activitate de 65 de ani. În pofida acestui fapt, judecătoarea Oprea Iuliana activează până în prezent și a judecat atât cererea noastră de recuzare, cât și alte cauze. Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil. Atragem atenția presei independente, că într-un caz similar Republica Moldova deja a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, constatările Curții expuse în acea hotărâre fiind valabile și în prezenta cauză. Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!

citește mai mult