ACASĂ/ noutăți

Chiril Moțpan: Avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară

07 Octombrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Chiril Moțpan a vorbit despre protestele organizate în ultima perioadă, ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică, ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Moţpan, PDA a organizat deja două proteste în această toamnă. Ce concluzii pot fi făcute în baza acestora?

C.M.: Deși sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova protestează continuu de mai bine de doi ani de zile, cerând restituirea miliardelor furate, scoaterea statului din captivitate, anularea legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017, guvernanții și așa-zisele slugi ale poporului rămân surzi și impasibili la cerințele populare. Cinismul cu care guvernarea răspunde la protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei. Dacă ați întrebat de proteste, vreau să invoc  metodele de contracarare a spiritului protestatar, care sunt cu adevărat abominabile şi denotă ne-dorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european. Și în acest scop sunt folosite cele mai mârșave mijloace: de denigrare și defăimare a Platformei Demnitate și Adevăr și a liderului Andrei Năstase, pornirea unor dosare penale fabricate, declanșarea unei ample campanii de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest împotriva abuzurilor comise de regimul cleptocratic și polițienesc, cu o justiție aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În aceste condiții, când actuala clasă politică a devenit ostilă intereselor cetățenilor, protestul pașnic rămâne singura soluție legală a societății civile protestatare și a opoziției anti-oligarhice de a pune presiune pe guvernare și vom recurge la acest mijloc ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate țara și cetățenii ei din captivitate. Vom continua să cerem revenirea la sistemul proporțional de vot, investigarea furtului miliardelor și tragerea la răspundere penală a beneficiarilor, publicarea raportului Kroll 2, respectarea dreptului la informare și la libera circulație etc. Cu alte cuvinte, ecoul protestelor noastre se regăsește atât în conștiința noastră cetățenească, cât și în luarea de atitudini în cele mai importante foruri europene și internaționale.

T.: În opinia Dvs., ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt?

C.M.: Nu cred că guvernarea va renunța de bună voie la votul mixt. E singura lor soluție pentru a se menține la putere, pentru a-și păstra averile obținute ilicit și libertatea. Dar faptul că partenerii europeni au avertizat foarte răspicat că nu vor mai finanța Republica Moldova dacă guvernarea nu cedează, s-ar putea să schimbe paradigma lucrurilor. În opinia noastră, modificarea sistemului electoral, operată de tandemul Plahotniuc – Dodon, este un derapaj antidemocratic și antieuropean, care afectează grav sistemul parlamentar pluripartit. Principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, a fost încălcat, întrucât jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate. Sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri. De aceea Platforma DA a propus inițierea unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017.

T.: Se fac diferite presupuneri despre măsurile pe care UE ar putea să le întreprindă împotriva RM dat fiind faptul că guvernarea a ignorat recomandarea europenilor de a nu schimba sistemul electoral. Care credeţi că pot fi acestea?

C.M.: Partenerii de dezvoltare europeni au destule pârghii prin care pot influența lucrurile și, în special, comportamentul puterii oligarhice de la Chișinău. În ultima rezoluție despre situația din Republica Moldova, discutată de Parlamentul European, se spune clar că acesta „solicită aplicarea unei condiţionalități stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi că orice asistenţă financiară deja convenită trebuie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime”. Deci, dacă derapajele antidemocratice continuă, riscăm să nu mai primim asistență macro-financiară din Europa, ceea ce este un lucru grav și împinge țara noastră către o zonă gri, din care vom ieși extrem de greu. Dar acest eșec trebuie să și-l asume guvernarea cleptocratică, care trebuie să părăsească arena politică și să lase o nouă clasă politică să rezolve problemele fundamentale ale țării.

T.: În general, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică?

C.P.: Agenda noastră este una extrem de plină. Vom continua, în primul rând, întâlnirile cu cetățenii din republică. Vom merge din localitate în localitate pentru a discuta cu oamenii în mod direct. Ei nu cunosc realitatea gravă a politicilor exercitate de guvernare din cauza mașinăriei manipulatoare a televiziunilor lui Plahotniuc, dar ei simt profund impactul acestor politici, care altfel decât crime nu pot fi numite. Sărăcia este atât de mare, încât oamenii vând ultimul capăt de ață din casă sau pleacă peste hotare cu inimile rănite. Această situație nu poate dura la nesfârșit. Am inițiat recent Campania națională „Un milion de mâini”, în cadrul căreia ne-am propus să strângem mâna a circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, altfel spus, să parcurgem un itinerar care va trece prin toate localitățile statului nostru și chiar prin diaspora. Evident, ne preocupăm de elaborarea  și ajustarea unor documente care, după schimbarea regimului, să fie implementate în vederea reformării eficiente a economiei, justiției, sistemului de pensii, medicinii, învățământului, etc.

T.: Pe cât de posibilă este participarea PDA şi PAS în comun la următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Acum suntem în procesul elaborării unui Acord de colaborare cu PAS, căruia i-am făcut o ofertă politică și ea urmează să fie discutată în timpul cel mai apropiat. Întotdeauna am pledat pentru o colaborare strânsă între forțele anti-oligarhice, inclusiv cu societatea civilă independentă. Aș vrea să subliniez însă că ideile, aruncate de curând în presă de către Candu și Plahotniuc, cu referire la o eventuală colaborare între partidul democrat și forțele proeuropene autentice, nu au niciun temei plauzibil. Noi nu vom colabora niciodată cu mafia, chiar dacă ea se autoîntitulează proeuropeană. Singura noastră preocupare este edificarea unui stat de drept, european, în care cetățenii să dorească să trăiască. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără o reformă cardinală în domeniul justiției. Această reformă ar însemna, de fapt, că guvernarea mafiotă actuală va cam merge in corpore nu în Europa, ci la pușcărie. Evident, în urma unor procese publice operate de o justiție independentă, depolitizată.

T.: Ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Depinde de mai mulți factori și, în primul rând, de decizia noastră în ceea ce privește participarea sau neparticiparea la acest scrutin, care încă nu a fost luată. Depinde de modul în care partenerii noștri vor înțelege cât de important e să ne conjugăm eforturile nu doar declarative, ci și în realitate pentru a face față unei provocări extrem de complicate, dar care poate fi materializată. Avem o agendă plină, bazată pe năzuințele reale ale oamenilor, până atunci. Nu voi anticipa evenimentele, dar subliniez că viitorul nostru depinde mult și de noi înșine, de activismul civic, de determinarea cu care vom continua să punem presiune pe guvernare, de capacitatea noastră de a informa partenerii de dezvoltare, de receptivitatea lor etc.

T.: Ce poziţie are PDA faţă de referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă şi cu ce credeţi că se va solda acesta?

C.M.: Poziția noastră este cunoscută: Platforma Demnitate și Adevăr nu face jocul mafioților de la guvernare, în special a binomului toxic Plahotniuc-Dodon. Scopul acestora este de a acapara primăria capitalei, lucru de neconceput pentru Platforma DA. Iată de ce considerăm că acest referendum este compromis din start de grupul de inițiativă al lui Dodon și de justiția aservită a lui Plahotniuc.

T.: Ce înseamnă pentru Dvs. onoarea de ofițer, ca fost angajat al Ministerului de Interne, și de ce ar fi nevoie pentru a schimba lucrurile în țară?

C.M.: Onoarea este ceea cu ce ne naștem. Iar onoarea de ofiţer ne cheamă să apărăm cetăţenii, statul de drept și valorile democratice. În condițiile când o persoană a uzurpat puterea de stat, când sunt încălcate flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consider că este de datoria colegilor din cadrul structurilor de forţă să-şi îndeplinească atribuţiile în strictă conformitate cu legea şi cu jurământul de credinţă dat Patriei și Poporului și  să nu fie complici cu gruparea criminală a lui Plahotniuc, care a pus stăpânire pe întreaga țară. Nu mai putem tolera o guvernare oligarhizată, coruptă și compromisă, care s-a transformat în huntă. De aceea, avem nevoie urgent de scoaterea din captivitate a poliției, a procuraturii şi justiţiei, crearea unui grup mixt de ofiţeri de urmărire penală integri şi profesionişti, care vor purcede imediat la atragerea la răspundere penală a tuturor demnitarilor de stat şi a liderilor politici implicaţi în jaful secolului și în alte scheme de devalizare a bugetului de stat. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un guvern funcţional, democratic, de o elită politică care să nu admită ingerinţe oculte şi distructive în actul de guvernare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară, curățarea lui de oamenii care nu mai au norme morale, politice și niciun drept de a conduce țara. Pentru a izbândi este nevoie de implicarea oamenilor de onoare, plini de  curaj şi devotaţi idealurilor democratice. Din păcate, astăzi poliția – și aici mă refer la structurile ei de conducere – nu se mai identifică cu luptătorul ce stă la straja drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Poliția a devenit sinonimul corupției, intoleranței și servilismului politic. A devenit înjositor să colaborezi cu instituția Ministerului de Interne pentru a sprijini menținerea ordinii publice și lupta cu criminalitatea. Ajunsă la cheremul unor elemente criminale, instituția statului de drept își pierde sensul în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, există mulți oameni cu onoare în rândurile MAI care vor o schimbare reală și fundamental a sistemului. Trebuie să decidem împreună dacă rămânem fideli valorilor democratice şi parcursului  european al Republicii Moldova sau continuăm să fim ostaticii unei persoane obscure, care a capturat toate instituţiile statului.

T.: Vă mulțumim!

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 Decembrie 2017

Platforma DA sărbătorește doi ani de activitate politică...

Miercuri, Platforma Demnitate și Adevăr și-a deschis ușile pentru vizitatori, marcând astfel doi ani de la fondare. Liderii Platformei DA au trecut în revistă istoricul mișcării protestatare, rolul important  al tinerilor, activitățile echipelor din cele 36 de structuri teritoriale, inițiativele lansate de Platforma DA, aderarea la familiile europene EPP și YEPP, și programul de țară al Platformei DA pentru Republica Moldova.
Evenimentul a început la ora 11.00 cu un briefing de presă, care a demarat cu un moment de reculegere în memoria polițiștilor din batalionul cu destinație Fulger, căzuți eroic pe 13 decembrie 1991 în luptele pentru independența Republicii Moldova.
Dinu Plîngău, președintele organizației de tineret a Platformei DA și cel care a organizat primul protest din 2015, s-a referit în discursul său la începuturile mișcării protestatare, fondate de tineri. „Intenția de a schimba ceva ne-a scos în stradă. Protestele au demonstrat lumii întregi că cetățenii din Republica Moldova vor o schimbare” – a spus Dinu Plângău. Totdată el a comunicat că astăzi Tinerii DA au depus cerere de aderare la YEPP, organizația de tineret a Partidului Popular European, cea mai influentă și numeroasă familie politică din UE.
Despre circumstanțele creării Platformei DA a vorbit vicepreședinta Inga Grigoriu, subliniind că necesitatea identificării unei noi oferte politice a fost dictată de realitate și dorită de participanții la Marea Adunare Națională din 6 septembrie 2015.
Vicepreședintele Platformei DA Liviu Vovc a amintit cum s-a desfășurat colectarea semnăturilor pentru referendumul de modificare a Constituției, când, în condiții climaterice complicate, sute de activiști au adunat peste 400.000 de semnături.
„Platforma Demnitate și Adevăr a reușit să edifice în cei doi ani de existență 36 de organizații teritoriale, constituite de oameni de calitate, demni și reprezentativi”, a spus secretarul general Chiril Moțpan, menționând și condițiile excepționale, vitrege, de presiune fără precedent, la care este supusă încontinuu Platforma DA, mulțumind tuturor activiștilor pentru dedicație, curaj și determinare de a scoate țara din captivitate.
Pe lângă Tinerii DA, recent, la 10 septembrie 2017, a fost constituită și o altă organizație autonomă a formațiunii – cea de femei. Aliona Doroș, președinta acesteia, a trecut în revistă activitățile organizației, referindu-se și la principiile de egalitate de gen și de promovare a femeilor în politică, pe care organizația pe care o conduce se bazează exhaustiv.
„Situația deplorabilă a celor peste 523.000 de pensionari care supraviețuiesc sub nivelul minim de existență a rămas aceeași, deși guvernarea se laudă cu reforma în domeniu” – a reiterat Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, subliniind că situația extrem de dificilă din domeniu poate și trebuie redresată conform propunerilor enunțate de Platforma DA.
În cei doi ani de existență, Platforma Demnitate și Adevăr a reușit să înainteze zeci de inițiative, propuneri viabile, cu adevărat reformatoare și eficiente, pentru redresarea situației în majoritatea domeniilor economice și sociale. Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a menționat cele mai importante dintre ele: reforma alternativă a sistemului de pensii, micșorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, recuperarea miliardelor furate și tragerea la răspundere penală a vinovaților, stimularea businessului legal, detenebrizarea, deoffshorizarea economiei, descentralizarea APL și multe altele. „Avem destule forțe și voință pentru a realiza propunerile noastre, pentru a prelua puterea în stat în mod democratic, a-l scoate din captivitate și a-l reforma capital în cel mult trei ani”, a conchis Alexandru Slusari.
Deși nu este în țară, Stanislav Pavlovschi, vicepreședintele Platformei DA a trimis prin mijloacele de comunicare electronică mesajul său, exprimându-și convingerea că „misiunea istorică de consolidare a forțelor emergente și de eliberarea de sub un regim corupt și profund antipopular, va fi îndeplinită cu succes de oamenii minunați, care fac parte din Platforma DA.”
Președintele Andrei Năstase mulțumit în încheiere cetățenilor care au aderat și continuă să adere la Platforma DA, pentru efortul și implicarea deosebită de care dau dovadă. „Oamenii cu Demnitate sunt bogăția cea mai mare a Republicii Moldova. Împreună, vom reuși să creăm un stat de drept, să aducem diaspora acasă, să edificăm o țară în care să vrei să trăiești!”, a spus în încheierea briefingului președintele Platformei DA.
Sărbătorile de iarnă au inundat sediul Platformei DA prin colindul unor tineri frumoși, care au ținut să-i felicite pe cei prezenți, urându-le și tot ce e mai bun. Incinta clădirii a fost neîncăpătoare pentru doritorii de a participa la eveniment, de a discuta cu liderii, de a contribui cu donații și a depune cereri de aderare la Platforma Demnitate și Adevăr.
La ora 14.00 susținătorii formațiunii au mers la flashmob-ul din fața sediului Băncii Naționale, organizat de Platforma DA pentru a cere publicarea raportului Kroll 2.
 

citește mai mult

11 Decembrie 2017

Ziua ușilor deschise la Platforma DA!...

Platforma Demnitate și Adevăr vă invită pe data de 13 decembrie, la Ziua Ușilor Deschise. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a doua de la fondarea Platformei DA pe scena politică din Republica Moldova. După Marea Adunare Națională organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevăr pe 6 septembrie, 2015, la care au participat cca 100.000 de oameni, protestatarii au votat pentru edificarea unei mișcări politice de alternativă, fapt ce s-a și întâmplat în trei luni, astfel apărând pe scena politică Platforma DA. La 13 decembrie, Andrei Năstase este ales în calitate de președinte al Platformei DA. Printre liderii marcanți ai Platformei DA se numără - Stanislav Pavlovschi, ex-judecăror la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ex-procuror; - Alexandru Slusari, jurist, istoric și președinte al uniunii asociațiilor fermierilor și agricultorilor; - Liviu Vovc, doctorand în arhitectură, unul dintre tinerii, care au pus baza noii mișcări protestatare; - Inga Grigoriu, antreprenor, de asemenea inițiatoarea protestelor din ianuarie 2015; - Dinu Plângău, student la drept, organizatorul primelor proteste; - Alex Cozer, jurnalist; - Chiril Moțpan, colonel de poliție în rezervă; - profesorii universitari Dumitru Maxim și Sergiu Cataranciuc și multe alte personalități susținute în teritoriu de oameni demni și profesioniști, integri și capabili să edifice un sistem de stat nou, să pună în practică un program de guvernare eficient, coerent și capabili să schimbe în bine viața oamenilor din țară și din diasporă. La Ziua Ușilor Deschise veți avea ocazia să discutați cu liderii Platformei DA, să revedeți imagini istorice, mărturii ale începutului mișcării protestatare, ale constituirii Platformei DA și a activității dense desfășurate de aceasta în cei doi ani de existență, încununată recent cu intrarea în PPE - cea mai influentă familie politică europeană. De asemenea, la un ceai sau o cafea, veți putea socializa cu oamenii din spatele ecranelor, veți avea posibilitatea să contribuiți la fortificarea Platformei Demnitate și Adevăr prin procurarea insignelor și prin donații. Totodată, sunteți bineveniți să vă implicați în procesul de creare a unei clase politice noi prin aderarea la Platforma Demnitate și Adevăr, depunând cererile chiar în incinta sediului nostru, într-o zi memorabilă. Ziua Ușilor Deschise va începe la ora 11.00 cu un briefing de presă, la care este invitată presa independentă din Republica Moldova, iar oaspeții sunt așteptați între orele 12.00 și 16.00. Adresa sediului nostru este strada 31 August 1989, nr. 15, Chișinău. Vă mulțumim că ne sunteți alături!

citește mai mult

11 Decembrie 2017

Platforma DA cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea UE, guvernarea să întreprin...

Este o premieră ca în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană acordarea finanțării macrofinanciare să depindă de îndeplinirea unui număr extins de condiții de ordin politic, juridic, financiar-economic, anti-corupție și bună guvernare a sectorului public. Mai mult, dacă în anul 2014 ponderea granturilor a constituit 65 % din întregul volum al asistenței financiare din partea UE, atunci pachetul actual al sprijinului macrofinanciar prevede doar 27 % de finanțări nerambursabile. Restul sumei o constituie  credite, care urmează să fie rambursate de următoarele generații. Este evident că regimul Plahotniuc, profund antieuropean după metodele de guvernare, nu este credibil pentru partenerii noștrii europeni. Menționăm, în special, că o condiționare importantă, privind respectarea de către guvernare a mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a edificării unui sistem parlamentar multipartit, a statului de drept și respectarea drepturilor omului, a apărut în contextul adoptării de către tandemul Plahotniuc - Dodon a modificării antidemocratice a sistemului electoral. Partidul Democrat, care în ultimii 8 ani nu a lipsit nici o zi de la guvernare și poartă toată responsabilitatea pentru degradarea țării, tergiversarea reformelor și profanarea valorilor europene, a preferat să vină cu un mesaj triumfalist, plasând responsabilitatea pentru eșecurile anterioare pe umerii foștilor colegi din coalițiile de guvernare. Guvernul Plahotniuc - Filip a avut la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a implementa la timp legi și reforme prevăzute în lista de condiționalități impuse acum de UE, precum recuperarea activelor fraudate din cele trei bănci, cu tragerea la răspundere a infractorilor reali, realizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, funcțioarea reală a  Autorității Naționale de Integritate, asigurarea independenței judecătorilor, fortificarea capacităților Curții de Conturi, perfecționarea sistemului achizițiilor publice, sporirea securității și eficienței energetice a țării, îmbunătățirea substanțială a climatului de afaceri, combaterea monopolului în mass media, etc. Cu toate acestea, autoritățile continuă tergiversarea vizibilă a reformelor și insistă asupra etapizării îndeplinirii celor 28 de condiționalități ale UE. Reieșind din cele expuse mai sus și ținând cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea Uniunii Europene, guvernarea să îndeplinească următoarele acțiuni:

  1. Publicarea raportului Kroll 2.
  2. Anularea votul mixt.
  3. Renunțarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităților economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar.
  4. Îndeplinirea tuturor celor 28 de condiționalități, necesară pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea UE.
Totodată, Platforma DA reiterează  angajamentul său, în calitate de partid antioligarhic, democratic și proeuropean, să aplice toate metodele legale de presiune asupra regimului antipopular al guvernării, în vederea realizării acțiunilor de modernizare și democratizare a Republicii Moldova după modelul european. Chișinău, 11 decembrie 2017

citește mai mult