ACASĂ/ noutăți

Chiril Moțpan: Avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară

07 Octombrie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Chiril Moțpan a vorbit despre protestele organizate în ultima perioadă, ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică, ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Moţpan, PDA a organizat deja două proteste în această toamnă. Ce concluzii pot fi făcute în baza acestora?

C.M.: Deși sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova protestează continuu de mai bine de doi ani de zile, cerând restituirea miliardelor furate, scoaterea statului din captivitate, anularea legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017, guvernanții și așa-zisele slugi ale poporului rămân surzi și impasibili la cerințele populare. Cinismul cu care guvernarea răspunde la protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei. Dacă ați întrebat de proteste, vreau să invoc  metodele de contracarare a spiritului protestatar, care sunt cu adevărat abominabile şi denotă ne-dorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european. Și în acest scop sunt folosite cele mai mârșave mijloace: de denigrare și defăimare a Platformei Demnitate și Adevăr și a liderului Andrei Năstase, pornirea unor dosare penale fabricate, declanșarea unei ample campanii de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest împotriva abuzurilor comise de regimul cleptocratic și polițienesc, cu o justiție aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În aceste condiții, când actuala clasă politică a devenit ostilă intereselor cetățenilor, protestul pașnic rămâne singura soluție legală a societății civile protestatare și a opoziției anti-oligarhice de a pune presiune pe guvernare și vom recurge la acest mijloc ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate țara și cetățenii ei din captivitate. Vom continua să cerem revenirea la sistemul proporțional de vot, investigarea furtului miliardelor și tragerea la răspundere penală a beneficiarilor, publicarea raportului Kroll 2, respectarea dreptului la informare și la libera circulație etc. Cu alte cuvinte, ecoul protestelor noastre se regăsește atât în conștiința noastră cetățenească, cât și în luarea de atitudini în cele mai importante foruri europene și internaționale.

T.: În opinia Dvs., ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt?

C.M.: Nu cred că guvernarea va renunța de bună voie la votul mixt. E singura lor soluție pentru a se menține la putere, pentru a-și păstra averile obținute ilicit și libertatea. Dar faptul că partenerii europeni au avertizat foarte răspicat că nu vor mai finanța Republica Moldova dacă guvernarea nu cedează, s-ar putea să schimbe paradigma lucrurilor. În opinia noastră, modificarea sistemului electoral, operată de tandemul Plahotniuc – Dodon, este un derapaj antidemocratic și antieuropean, care afectează grav sistemul parlamentar pluripartit. Principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, a fost încălcat, întrucât jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate. Sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri. De aceea Platforma DA a propus inițierea unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017.

T.: Se fac diferite presupuneri despre măsurile pe care UE ar putea să le întreprindă împotriva RM dat fiind faptul că guvernarea a ignorat recomandarea europenilor de a nu schimba sistemul electoral. Care credeţi că pot fi acestea?

C.M.: Partenerii de dezvoltare europeni au destule pârghii prin care pot influența lucrurile și, în special, comportamentul puterii oligarhice de la Chișinău. În ultima rezoluție despre situația din Republica Moldova, discutată de Parlamentul European, se spune clar că acesta „solicită aplicarea unei condiţionalități stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi că orice asistenţă financiară deja convenită trebuie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime”. Deci, dacă derapajele antidemocratice continuă, riscăm să nu mai primim asistență macro-financiară din Europa, ceea ce este un lucru grav și împinge țara noastră către o zonă gri, din care vom ieși extrem de greu. Dar acest eșec trebuie să și-l asume guvernarea cleptocratică, care trebuie să părăsească arena politică și să lase o nouă clasă politică să rezolve problemele fundamentale ale țării.

T.: În general, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică?

C.P.: Agenda noastră este una extrem de plină. Vom continua, în primul rând, întâlnirile cu cetățenii din republică. Vom merge din localitate în localitate pentru a discuta cu oamenii în mod direct. Ei nu cunosc realitatea gravă a politicilor exercitate de guvernare din cauza mașinăriei manipulatoare a televiziunilor lui Plahotniuc, dar ei simt profund impactul acestor politici, care altfel decât crime nu pot fi numite. Sărăcia este atât de mare, încât oamenii vând ultimul capăt de ață din casă sau pleacă peste hotare cu inimile rănite. Această situație nu poate dura la nesfârșit. Am inițiat recent Campania națională „Un milion de mâini”, în cadrul căreia ne-am propus să strângem mâna a circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, altfel spus, să parcurgem un itinerar care va trece prin toate localitățile statului nostru și chiar prin diaspora. Evident, ne preocupăm de elaborarea  și ajustarea unor documente care, după schimbarea regimului, să fie implementate în vederea reformării eficiente a economiei, justiției, sistemului de pensii, medicinii, învățământului, etc.

T.: Pe cât de posibilă este participarea PDA şi PAS în comun la următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Acum suntem în procesul elaborării unui Acord de colaborare cu PAS, căruia i-am făcut o ofertă politică și ea urmează să fie discutată în timpul cel mai apropiat. Întotdeauna am pledat pentru o colaborare strânsă între forțele anti-oligarhice, inclusiv cu societatea civilă independentă. Aș vrea să subliniez însă că ideile, aruncate de curând în presă de către Candu și Plahotniuc, cu referire la o eventuală colaborare între partidul democrat și forțele proeuropene autentice, nu au niciun temei plauzibil. Noi nu vom colabora niciodată cu mafia, chiar dacă ea se autoîntitulează proeuropeană. Singura noastră preocupare este edificarea unui stat de drept, european, în care cetățenii să dorească să trăiască. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără o reformă cardinală în domeniul justiției. Această reformă ar însemna, de fapt, că guvernarea mafiotă actuală va cam merge in corpore nu în Europa, ci la pușcărie. Evident, în urma unor procese publice operate de o justiție independentă, depolitizată.

T.: Ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare?

C.M.: Depinde de mai mulți factori și, în primul rând, de decizia noastră în ceea ce privește participarea sau neparticiparea la acest scrutin, care încă nu a fost luată. Depinde de modul în care partenerii noștri vor înțelege cât de important e să ne conjugăm eforturile nu doar declarative, ci și în realitate pentru a face față unei provocări extrem de complicate, dar care poate fi materializată. Avem o agendă plină, bazată pe năzuințele reale ale oamenilor, până atunci. Nu voi anticipa evenimentele, dar subliniez că viitorul nostru depinde mult și de noi înșine, de activismul civic, de determinarea cu care vom continua să punem presiune pe guvernare, de capacitatea noastră de a informa partenerii de dezvoltare, de receptivitatea lor etc.

T.: Ce poziţie are PDA faţă de referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă şi cu ce credeţi că se va solda acesta?

C.M.: Poziția noastră este cunoscută: Platforma Demnitate și Adevăr nu face jocul mafioților de la guvernare, în special a binomului toxic Plahotniuc-Dodon. Scopul acestora este de a acapara primăria capitalei, lucru de neconceput pentru Platforma DA. Iată de ce considerăm că acest referendum este compromis din start de grupul de inițiativă al lui Dodon și de justiția aservită a lui Plahotniuc.

T.: Ce înseamnă pentru Dvs. onoarea de ofițer, ca fost angajat al Ministerului de Interne, și de ce ar fi nevoie pentru a schimba lucrurile în țară?

C.M.: Onoarea este ceea cu ce ne naștem. Iar onoarea de ofiţer ne cheamă să apărăm cetăţenii, statul de drept și valorile democratice. În condițiile când o persoană a uzurpat puterea de stat, când sunt încălcate flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consider că este de datoria colegilor din cadrul structurilor de forţă să-şi îndeplinească atribuţiile în strictă conformitate cu legea şi cu jurământul de credinţă dat Patriei și Poporului și  să nu fie complici cu gruparea criminală a lui Plahotniuc, care a pus stăpânire pe întreaga țară. Nu mai putem tolera o guvernare oligarhizată, coruptă și compromisă, care s-a transformat în huntă. De aceea, avem nevoie urgent de scoaterea din captivitate a poliției, a procuraturii şi justiţiei, crearea unui grup mixt de ofiţeri de urmărire penală integri şi profesionişti, care vor purcede imediat la atragerea la răspundere penală a tuturor demnitarilor de stat şi a liderilor politici implicaţi în jaful secolului și în alte scheme de devalizare a bugetului de stat. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un guvern funcţional, democratic, de o elită politică care să nu admită ingerinţe oculte şi distructive în actul de guvernare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară, curățarea lui de oamenii care nu mai au norme morale, politice și niciun drept de a conduce țara. Pentru a izbândi este nevoie de implicarea oamenilor de onoare, plini de  curaj şi devotaţi idealurilor democratice. Din păcate, astăzi poliția – și aici mă refer la structurile ei de conducere – nu se mai identifică cu luptătorul ce stă la straja drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Poliția a devenit sinonimul corupției, intoleranței și servilismului politic. A devenit înjositor să colaborezi cu instituția Ministerului de Interne pentru a sprijini menținerea ordinii publice și lupta cu criminalitatea. Ajunsă la cheremul unor elemente criminale, instituția statului de drept își pierde sensul în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, există mulți oameni cu onoare în rândurile MAI care vor o schimbare reală și fundamental a sistemului. Trebuie să decidem împreună dacă rămânem fideli valorilor democratice şi parcursului  european al Republicii Moldova sau continuăm să fim ostaticii unei persoane obscure, care a capturat toate instituţiile statului.

T.: Vă mulțumim!

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 Martie 2018

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Peter Mihalko, Ambasadorul UE...

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întrevedere cu Peter Mihalko, Ambasadorul UE la Chișinău. La întâlnire au participat și Vicepreședinții Platformei DA, Inga Grigoriu și Alexandru Slusari, precum și Chiril Moțpan, Secretarul General al formațiunii, Arina Spătaru, președinta Organizației Teritoriale Bălți, Dinu Plîngău, Președintele Tinerilor DA și Alexandru Machedon, reprezentant al sociețíi civile, șeful staffului electoral al Platformei DA. Amintind faptul că recent la Bruxelles a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe, la care au fost trase concluzii importante cu referire la țara noastră, Excelența Sa, Domnul Mihalko, a subliniat așteptările pe care UE le are în ceea ce privește progresul care trebuie făcut de către autoritățile Republicii Moldova ”în atingerea standardelor europene care au un singur scop: să dea cetățenilor o mai înaltă calitate a vieții si să ofere business-ului de aici toată deschiderea spre Europa.” „Suntem și vom fi aici, vom continua să mergem unul spre altul”- a mai afirmat Ambasadorul UE. La rândul său, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a reamintit preocuparea sa și a formațiunii pe care o conduce pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE: „Pe noi nu ne preocupă retorica, ci faptele reale. Chiar dacă avem legi bune, euroconforme, ele nu sunt implementate, ci profanate. În justiție, bunăoară, sunt promovați oameni aserviți sistemului, controlați și controlabili.” Andrei Năstase a reafirmat poziția formațiunii sale de a nu colabora cu Plahotniuc și gruparea sa criminală, menționând că Platforma DA nu s-a conformat ideii de sistem mixt, adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, sprijină societatea civilă în demersul ei de schimbare a sistemului electoral și insistă în continuare pe necesitatea implementării celor 5 D ai Programului de țară al Platormei DA: detenebrizare, deoffshorizare, democatizare, debirocratizare, descentralizare, chiar dacă presiunea asupra activiștilor Platformei DA din partea puterii a atins cote incalificabile. În context, Excelența Sa, domnul Mihalko s-a referit la apelul domniei sale făcut public și adresat liderilor politici de a se dezice de practici nedemocratice, de presiune asupra oamenilor: ”Există acest fenomen! Nu are ce căuta în secolul 21 practica persecuțiilor politice, intimidarea prin dosare penale, etc. Trebuie să existe o cultură politică de calitate!” În cadrul întrevederii s-a discutat și despre contextul politic actual, în special legat de apropiatele alegeri locale, ocazie cu care Andrei Năstase a amintit preocuparea sa și a Platformei DA pentru unitatea forțelor anti-oligarhice, dar și pentru programul său pentru Chișinău. „Oamenii așteaptă schimbări fundamentale, benefice lor! Vom veni cu o garnitură de oameni integri, profesioniști și rezistenți, de aceea insistăm pe meritocrație reală și probată.” „Haosul și corupția sunt cele două probleme esențiale ale primăriei. E nevoie acolo de multă transparență, de un audit obiectiv, de eradicarea din temelii a corupției și hoției din banii contribuabililor, e nevoie de un management pentru oameni, de investiții locale și străine masive...”- a mai spus Andrei Năstase. Președintele Platformei DA a amintit, totodată, despre preocuparea deosebită pe care o are atât el, în calitate de candidat pentru primăria Capitalei, cât și formațiunea pe care o conduce pentru sistemele de sănătate și de educație accesibile tututor categoriilor sociale, ca piloni esențiali în dezvoltarea pe termen lung a societății. Andrei Năstase a subliniat că după ce va câștiga alegerile pentru primăria Chișinău, va discuta cu Excelența Sa, domnul Peter Mihalko despre perspectivele unei colaborări cât mai eficiente între Delegația UE și viitoarea administrație municipală. „În cazul victoriei candidatului Platformei DA, Chișinăul va avea un parteneriat solid cu instituțiile UE în interesul locuitorilor. Orice suport, asistență externă și alte forme de parteneriat vor avea drept obiectiv primordial modernizarea Chișinăului, sporirea calității serviciilor destinate locuitorilor Chișinăului și celor ce vizitează capitala, fie ei locuitorii țării, fie turiștii din întreaga lume”- a spus Președintele Platformei Demnitate și Adevăr. 20 martie 2018

citește mai mult

19 Martie 2018

Andrei Năstase în discuții cu locuitorii orașului Chișinău: Împreună vom schimba Chișinăul...

În zilele de 17-18 martie Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a continuat întâlnirile cu locuitorii orașului Chișinău pentru a se documenta de la prima sursă asupra problemelor cu care se confruntă cetățenii simpli și pentru a-i informa asupra programului său pentru Chișinău. Deși timpul a fost destul de vitreg pentru plimbări în aer liber, în ciuda gerului, Andrei Năstase și echipa sa au reușit să comunice cu mulți chișinăueni preocupați de situația din oraș și suburbii, dar și din țară în general. „Am avut mai multe întâlniri cu locuitorii Chișinăului, grupuri de tineri și pensionari, cu familii tinere aflate încă împreună, dar cu gândul să plece pe rând peste hotare, la început câte unul, fără copii, iar mai apoi...”- a scris Andrei Năstase pe un site de socializare, subliniind că exodul populației din Republica Moldova rămâne a fi una dintre îngrijorările sale cele mai mari. Printre multiplele escale, unele planificate din timp, altele spontane, atunci când oamenii abordau echipa Platformei DA îndată ce o observau pe strada lor sau la stația de troleibuze, Andrei Năstase a petrecut mai mult timp, discutând cu oamenii în piețele din Chișinău. Întrebat despre transformarea fundamentală a capitalei după alegerile locale, liderul Platformei DA a spus că asta presupune transformarea unui municipiu cu infrastructură subdezvoltată și economie inertă într-un centru pentru afaceri, pentru dezvoltare, într-un catalizator al economiei Republicii Moldova cu atragere substanțială a investițiilor din afară, cu un sistem modern de fluidizare a traficului prin utilizarea noilor tehnologii, ceea ce ar reduce semnificativ ambuteiajele din capitală, cu parcări și securizare maximă a pietonilor, cu debirocratizare și multe alte obiective de o importanță crucială, incluse în Programul pentru Chișinău, elaborat de specialiști în diverse domenii. „Chiar și pentru transformarea piețelor din Chișinău avem soluții foarte bune. De exemplu, vom asigura reconstrucția Pieței Centrale în scopuri de turism agro-industrial, ceea ce va schimba spre bine condițiile în care se vând și se cumpără produsele aici, iar prețurile vor deveni mai accesibile” – a menționat Andrei Năstase. Și în sectorul Botanica oamenii s-au arătat interesați de intențiile de schimbare a municipiului. Aspectul orașului și corupția sufocantă de la primărie generată de debandada în construcțiile neautorizate au fost problemele enunțate de locatarii din mai multe blocuri de pe strada Nicolae Grădescu, în curtea interioară a cărora s-a produs întâlnirea. „Este necesară actualizarea Planului Urbanistic General și elaborarea planurilor urbanistice zonale” – a spus Andrei Năstase, menționând că transparentizarea instituțiilor publice și curățirea de elementul corupției endemice a Republicii Moldova va începe din primăria municipiului Chișinău. Întâlnirile cu locuitorii municipiului Chișinău vor continua în zilele si săptămânile următoare. 19 martie 2018

citește mai mult

16 Martie 2018

Andrei Năstase răspunde public la solicitarea PD de a susține un candidat unic pentru functia de ...

Domnului Vladimir Cebotari, vicepreședinte al Partidului Democrat Solicitarea dvs., de a avea o eventuală întâlnire în scopul desemnării unui candidat unic al forțelor pro-europene m-a surprins, întrucât nu văd ce tangență ar avea PD, partidul uzurpator pe care îl reprezentați, cu noțiunea de partid pro-european. Nu doar că ați compromis parcursul european al țării, ci ați capturat acest stat și l-ați transformat într-o unealtă de înjosire a cetățenilor care pleacă masiv, în exod, din țara pe care o sugrumați. De când mimați guvernarea, ratingul susținătorilor pro-europeni a scăzut dramatic de la 73% la doar 37 la sută. Și tocmai pentru a salva acest parcurs, țara și oamenii ei, am inițiat Platforma Civică Demnitate și Adevăr, care a organizat cele mai masive proteste împotriva regimului cleptocratic din care faceți parte. Am spus și îmi voi menține mereu opinia, că viitorul european al Republicii Moldova este supus unui risc considerabil tocmai din cauza faptului că șeful dvs este culpabil de capturarea statului, de uzurpare a puterii, de devalizarea sistemului bancar și de cârdășie cu forțele pro-rusești, susținându-l cu toate resursele posibile pe Igor Dodon în prezidențiale. Altfel spus, Partidul Democrat condus de Plahotniuc este exponentul fariseic al unei clici mafiote (și nu a curentului pro-european!), aruncând Republica Moldova în haos și "supremație" a criminalității, aducând-o în pragul falimentului. Grație oligarhatului de care este condus, PD a manipulat și a dezinformat constant cetățenii proprii, dar și partenerii de dezvotare pro-vestică ai Republicii Moldova, de facto fiind autorul crizei profunde din țară. Dacă nu sunteți la curent, vă comunic să această criză a lovit puternic în fiecare familie de moldoveni, nevoiți să-și părăsească căminul și să plece în străinătate pentru a supraviețui. Vă mai aduc la cunoștință că sunteți implicați ca formațiune politică condusă de un proxenet criminal, în degradarea tuturor sistemelor pe care, de regulă, se bazează un stat de drept european. Justiția este totalmente capturată, mass-media este monopolizată, oponenții sunt persecutați într-un mod incalificabil, economia tenebră și offshorizată este la ea acasă și toate valorile europene sunt compromise cu bună știință, fără jenă, scrupule sau măcar cea mai mică reținere de ochii lumii. Ați transformat țara într-o spălătorie de bani a mafiei rusești, ați jefuit populația prin furtul miliardului din cele trei bănci, prin politici antisociale execrabile similare unui adevărat genocid, prin punerea în aplicare a diverselor scheme de afaceri ilicite inclusiv cu oligarhii transnistreni, menținând regimul separatist pro-rus, l-ați adus pe circarul Dodon la putere împărțind cu el funcții și strategii de distrugere a statului de drept, ați capturat toate instituțiile publice, paralizând orice intenție de democratizare, debirocratizare, demonopolizare a circuitelor, sunteți apologeții corupției endemice, ați comis cele mai multe derapaje anti-democratice din istoria independenței Republicii Moldova! Înțelegem că prin inițierea așa-zisei tentative de dialog încercați să întindeți, pe de o parte o cursă partidelor pro-europene și antioligarhice veritabile, iar pe de alta vă pregătiți strategia de susținere a pseudo-primarului interimar Silvia Radu, intrată în primăria capitalei pe ușa din spate a bunului simț și a legii. Suntem siguri că ați cunoscut poziția noastră cu mult înainte de ziua când ați intoxicat spațiul public cu ideea susținerii candidatului unic pro-european și aveți nevoie de răspunsul nostru suplimentar pentru argumentarea viitoarei alianțe parlamentare cu PSRM. Platforma Demnitate și Adevăr, liderul căreia am onoarea să fiu, nu va întra NICIODATĂ în negocieri cu MAFIA. Cu patronul dvs. și acoliții săi vor discuta procurorii independenți și specialiștii în evaluarea averilor confiscate. Acest lucru se va produce imediat după ce vom face schimbarea și vom asigura funcționarea justiției independente. Reieșind din cele expuse mai sus, noi nu vom face niciun fel de aranjamente, nu vom avea niciun fel de candidați unici și nu vom trata niciun subiect de valoare cu niște hoți și criminali care au uzurpat puterea în stat fluturând în dispreț flamurile pro-europene. Vom discuta însă cu toată sinceritatea cu oamenii simpli care, de voie sau de nevoie, se regăsesc în acest partid, pentru a-i convinge să facă o alegere corectă, să renunțe a mai fi ostaticii unor penali care foarte curând vor răspunde în fața legii. Și suntem siguri că vom reuși! Andrei Năstase, Președinte al Platformei DA

citește mai mult