Declarația consilierilor municipali ai Platformei DA privind practicile dubioase ale primarului de Chișinău în administrarea capitalei Republicii Moldova

04 Martie 2020

Noi, consilierii municipali ai Platformei DA, ne exprimăm îngrijorarea profundă pentru situaţia în care a ajuns capitala noastră sub conducerea total neprofesionistă şi lipsită de viziune a primarului Ivan Ceban, susţinut de consilierii săi socialişti. Deşi a promis în Campania electorală strategii de dezvoltare şi modernizare a oraşului, actualul edil nu numai că îşi ignoră total propriile promisiuni, ci sfidează cu neruşinare orice idee de progres în beneficiul oamenilor, manifestând o incapacitate reprobabilă de a contribui la dezvoltarea oraşului nostru prin elaborarea proiectelor urbane bune şi prin atragerea de fonduri investiţionale europene. Nici vorbă de practici exemplare în modul său de a gestiona treburile oraşului – totul se reduce la gestionarea stângace, dar cu bună ştiinţă, a aceleeaşi sărăcii, la care ne-au adus Plahotniuc şi urmaşul său fidel, Dodon.

De la investirea sa în funcţie, Ivan Ceban nu a reuşit să creeze nicio relaţie funcţională cu administraţiile oraşelor europene, exemplul şi suportul cărora ne-ar fi ajutat să progresăm, să schimbăm spre bine capitala să îmbunătăţim mediul urban şi climatul economic. Dimpotrivă, fiind axat doar pe propriile interese, actualul primar, care copiază fidel comportamentul de sorginte plahotniucistă a şefului său politic, Dodon, este nefregventabil în lumea civilizată şi acest fapt a generat deja pierderi de zeci de milioane de euro din proiecte europene care puteau fi atrase, dacă Ceban ar fi avut intenţia să lucreze pentru oameni şi nu exclusiv pentru propriile interese.

Noi, consilierii Platformei DA, urmând dezideratele partidului nostrum, am fost deschişi la conlucrarea eficientă în interesul chişinăuienilor, în cadrul CMC şi am susţinut proiectele bune indiferent de entitatea politică care le-a propus spre dezbatere. Din păcate, proiecte bune sunt prea puţine, primarul perseverând în gestionarea dezastrului moştenit de la Plahotniuc, păstrându-i şi preluându-i cu exaltare penibilă schemele corupte şi persoanele care le puneau în practică.

Noi, Consilierii municipali ai Fracțiunii Platforma DA, condamnăm cu toată vehemența modul inacceptabil de gestiune a administrăii Chişinăului şi acțiunile ilegale ale primarului de Chișinău Ivan Ceban. Bunele sale intenţii nu sunt decât un paravan demagogic şi mincinos pentru acoperirea fărădelegilor la care recurge fără scrupule, cu o neruşinare ieşită din comun. S-a ajuns deja la practicile abominabile ale lui Plahotniuc de răzbunare, persecuţie şi şantaj politic şi ne întrebăm în ce vor mai degenera acestea. Un exemlu recent este de practici de grotă, incompatibile cu principiile democratice este şi demiterea nejustificată şi abuzivă a vicepretorilor propuşi de Platforma DA ca răspuns la refuzul nostru de a vota în şedinţa CMC un proiect extrem de dubios propus de Ivan Ceban.
Considerăm că aceste demiteri ilegale și nefondate sunt o vendetta incalificabilă a primarului în rezultatul activității consilierilor municipali ai Platformei DA, care s-au opus cu fermitate proiectului de decizie înaintat de Ivan Ceban cu privire la “asamblarea autobuzelor pentru municipiul Chișinău”, prin accesarea unui credit în condiții dubioase și la un procent exorbitant de 8%, cu prețul de 122.6 mii euro per bucată (cost total 12 260 000 euro).
Toate demersurile privind achiziționarea autobuzelor au fost făcute total netransparent, nefiind respectată procedura prevăzută de lege pentru organizarea licitaţiilor publice, fără audieri și dezbateri publice. Acest mod de a acţiona este contrar intereselor chişinăuienilor care alimentează sursele bugetare ale municipiului şi sunt, de facto decidentul principal, ceea ce, probabil, Ivan Ceban a uitat imediat după campania electorală şi își desfășoară activitatea în primaria Chișinău ca în SRL-ul propriu.
De asemenea, în proiectul de decizie și nota informativă anexată, la secţia “parametrii tehnici” nu este indicată specificația principală – «consumul de energie». Avand în vedere că municipalitatea subvenționează cheltuielile anume la acest capitol, considerăm că această omitere este o tăinuire cu rea credinţă a informației.
La solicitarea noastră adresată Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație pe acest subiect, ni s-a comunicat că direcţia respectivă nu a fost consultată în niciun fel în cadrul procesului de elaborare a proiectului de decizie, a notei informative și de selectare a ofertelor. De asemenea, nu a fost consultat vreun specialist în eficiența energetică, fapt absolut necesar conform legislației în vigoare în acest domeniu. Am aflat cu stupoare că de “întrebarea” aceasta s-a ocupat exclusiv Vadim Mitriuc, consilierul primarului.

Fracțiunea Municipală a Platformei DA nu a susținut acest proiect de decizie elaborat cu încalcări flagrante ale procedurii legale şi a solicitat primarului Ivan Ceban prezentarea unei note informative exhaustive și în conformitate cu regulamentele în vigoare pe acest domeniu, specificate și elaborate de UE. Îngrijorarea noastră a fost argumentată şi prin faptul că tipul de autobuze selectat pentru a fi asamblat/procurat pentru chişinăuieni după accesarea creditului dubios, trezeşte, cel puţin, nedumerire. Astfel de tipuri de transport public care funcţionează în bază de combustibil de tip diesel, nu mai sunt utilizate în nicio ţară europeană civilizată! Acestea, pe lângă faptul că generează cresterea iminentă a tarifelor, poluează excesiv mediul înconjurător, având un impact nefast asupra sănătăţii oamenilor.

Reacţia primarului, însă, este total absurdă, disproporţionată şi incalificabilă. În loc să se conformeze solicitării noastre perfect legitime, Ivan Ceban a decis sa se rafuiască politic cu Platforma DA, impunând pretorii de sectoare să înainteze demersuri în vederea demiterii vicepretorilor, membri ai Platformei DA.

Avand în vedere apropiata campanie electorala prezidenţială şi aspiraţia nedisimulată a lui Igor Dodon pentru al doilea mandat de preşedinte al Republicii Moldova, întelegem graba lui Ivan Ceban în vederea achizitionării autobuzelor ca mijloc de reclamă electorală pentru “stăpânul” său. Dar această grabă aproape isterică demonstrează clar faptul că actualul primar socialist al capitalei utilizează abuziv resursele administrative în scop electoral, comite abuz în serviciu şi încalcă toate normele legale şi procedurile regulamentare pentru achiziţiile publice.

Noi, consilierii municipali ai Platformei DA, condamnăm fără echivoc atitudinea iresponsabilă a primarului faţă de interesele reale ale chişinăuienilor,
Ca urmare a celor expuse, SOLICITĂM:

– iniţierea imediată a unor audieri şi dezbateri publice în vederea elaborării unei decizii optime, de maximă eficienţă şi utilitate, privind achizitionarea unităţilor de transport în comun,
– publicarea tuturor ofertelor parvenite de la diverşi producători, precum si ofertele de creditare, în vederea desfăşurării unei licitaţii transparente,
– consultarea expertilor în eficienţa energetică, în transport, a ecologiştilor, în vederea achiziţionării tipului optim de autobuze,
– anularea dispoziţiilor total nejustificate de demitere a vicepretorilor Platformei DA şi încetarea fără întârziere a practicilor de rafuială politică, incompatibilă cu principiile democratice de guvernare la orice nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 Mai 2020

Platforma DA cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului: nu împiedicați crearea comisiei...

Platforma Demnitate și Adevăr cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului și anularea tuturor formelor de abuz atât împotriva deputaților, în particular, cât și a instituției legislative în general. Carantinarea deputaților și anularea ședințelor Parlamentului, urmare a unor situații și decizii dubioase, exploatate cinic de conducerea legislativului, le calificăm ca pe o încercare de a obstrucționa actul legislativ, dar, mai ales, de a împiedica crearea comisiei parlamentare de anchetă în cazul președintelui Igor Dodon, bănuit de acte grave de corupție și îmbogățire ilicită, precum și amânarea discreționară a votului pe marginea legii organizațiilor necomerciale, imperios necesară pentru deblocarea finanțării europene, în valoare de peste 600 de milioane de lei. Inițiativa Platformei DA privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe marginea acțiunilor de corupție ale președintelui Igor Dodon, săvârșite cu sau fără participarea ex- președintelui PD, Vladimir Plahotniuc, cunoscute publicului prin intermediul presei, a unor dezvăluiri și investigații jurnalistice, trebuie de urgență implementată. Platforma DA își asumă președinția acestei comisii de anchetă, având ca experiență anterioară rapoartele credibile în dosarele fraudei bancare și privatizărilor ilicite, rezultate din activitatea comisiilor parlamentare de anchetă, conduse de vicepreședinții Platformei DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu. Totodată, cerem convocarea de urgență a Parlamentului pentru votul în lectura finală a legii organizațiilor necomerciale, ca ultimă condiție pentru accesarea tranșei a doua, în valoare de 30 de mln de euro, din asistența macrofinanciară, prevăzută în memorandumul semnat în 2017 cu  Uniunea Europeană. Ne adresăm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, care au trecut testul COVID -19, să se alăture demersului Platformei DA și să ceară reluarea ședințelor plenare. Orice tergiversare a activității legislativului o calificăm ca pe o  conjurație a lui Igor Dodon și PSRM cu  clanurile oligarhice, care sugrumă Republica Moldova și o tentativă clară de protecție a actualului președinte. Constatăm cu îngrijorare că așa cum în perioada martie - iunie 2019 lucrările Parlamentului au fost blocate intenționat pentru a permite finalizarea unor negocieri oculte între Plahotniuc și Dodon (eșuate într-un final), în aceste zile, invocând o pretinsă criză sanitară la nivelul forului legislativ al Republicii Moldova, s-a creat din nou, în mod artificial, o criză susținută cu evidență de PSRM și aliații săi. Parlamentul este blocat prin terptipuri birocratice care îngrădesc dreptul poporului Republicii Moldova de a-și exercita puterea prin intermediul reprezentanților legal aleși.  

citește mai mult

26 Mai 2020

Platforma DA propune ca întreprinderile municipale să fie scoase din subordinea directă a primaru...

Astăzi la CMC fracțiunea Platforma DA a propus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 246 din 23 noiembrie 2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. Legea care trebuie modificată, a produs unele efecte juridice negative cu referință la exercitarea funcției de control de către Consiliul Municipal Chișinău în calitate de fondator a întreprinderilor municipale, ținând cont de conținutul articolului 8 alineatul (3): Membru al consiliului de administrație al întreprinderii de stat/municipale nu poate fi: ...”membrii autorității deliberative”, adică consilierii municipali. Astfel puterea decizională este transmisă unor persoane terțe care nu poartă răspundere pentru gestiunea patrimonială transmisă la balanța întreprinderilor și pentru formarea bugetului municipal. Lanțul obiectivelor privind valorificarea veniturilor bugetare cu participarea întreprinderilor municipale este practic întrerupt, ceea ce generează necesitatea unor subvenționări pe alocuri neargumentate, fiind alocate întreprinderilor surse care de fapt ar trebui să fie orientate la dezvoltarea socială și cea de infrastructură a orașului. În acest context asistăm și suntem spectatorii unor procese în care Consiliilor de Administrare a Întreprinderilor Municipale servesc drept instrument decizional în înstrăinări de terenuri și a diverselor obiective de patrimoniu ale municipalității care au stat pe parcursul ultimelor 8 ani la balanța întreprinderilor, urmele cărora nu se fac cunoscute nici prin cele mai complexe investigații ale instanțelor de drept cum sunt Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, inclusiv și din motive neclare privind imposibilitatea înregistrării acestor bunuri ca patrimoniu proprietate municipală. Mai mult decât atât, s-a evitat efectuarea în ultimii 10 ani a auditului întreprinderilor furnizoare și prestatoare de servicii comunale, de aici și menționarea unor tarife exorbitante care identifică incapacitatea de plată a cel puțin 60% din locuitorii municipiului Chișinău. De asemenea a fost evitată defalcarea/contribuția la buget din supra-venituri și respectiv dividente, toate acestea fiind coordonate direct cu primarul general, având în vedere că toate întreprinderile municipale se află în subordinea directă al acestuia, în calitate de autoritate publică locală. [pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/initiativa-legislativa-primarie.pdf" title="initiativa legislativa primarie"]

citește mai mult

21 Mai 2020

Platforma DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și...

Fracțiunea Platformei DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon. Pe lângă constatările de încălcare a Constituției Republicii Moldova de către Președinte, acesta apare frecvent în scandaluri de corupție, fapt pentru care se aduc atingere principiului statului de drept, cât și se diminuează semnificativ încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Astfel, pe data de 18 mai 2020 întreaga societate a fost bulversată în urma apariției unor imagini video în care apare Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon alături de cetățenii Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, figuranți în procese penale. În înregistrările video, cetățeanul Vlad Plahotniuc intenționa să-i transmită un pachet de culoare neagră Președintelui Republicii Moldova. Cel din urmă l-a îndemnat să transmită acest pachet printr-o terță persoană și a specificat că acest pachet ar fi predestinat pentru ,,plata salariilor”. Din alte înregistrări video, în care apar cei trei, Președintele Republicii Moldova îi sugerează lui Vlad Plahotniuc că are nevoie de bani pentru finanțarea partidului. Aceste înregistrări video, care confirmă planarea unor suspiciuni de corupție, nu sunt unice, Președintele Republicii Moldova figurează și în alte scandaluri de corupție. Principiul statului de drept este consfințit în preambulul și art. 1 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova. Exigențele statului de drept presupun asigurarea legalității, securității juridice, interzicerea arbitrarului, accesul la justiție în fața instanțelor, respectarea drepturilor omului cât și egalitatea în fața legii. Tot astăzi, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat Procurorului General denunțul în care solicit anchetarea penală a cazului Igor Dodon și Plahotniuc Vladimir, președintele R. Moldova și, respectiv, ex-președinte al Partidului Democrat și ex-deputat, cu atragerea la răspundere penală a acestora, dar și a tuturor persoanelor implicate în eventuale acte de corupție. [pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/Denunț-PG.semnat-1.pdf" title="Denunț PG.semnat (1)"][pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/hotărâre-Dodon.pdf" title="hotărâre Dodon"]

citește mai mult