ACASĂ/ noutăți

Mijloacele de dezinformare controlate de Vladimir Plahotniuc, depășesc orice limite ale deontologiei jurnalistice, recurgând la falsuri, manipulare și dezinformare.

05 Aprilie 2018

Anul 2018 este un an electoral extrem de important pentru Republica Moldova, responsabilitatea mass-media fiind crucială pentru informarea obiectivă a cetățenilor privind desfășurarea scrutinului. Cu regret, constatăm că mijloacele de dezinformare controlate de Vladimir Plahotniuc, depășesc orice limite ale deontologiei jurnalistice, recurgând la falsuri degradante, manipulare și dezinformare de cea mai joasă speță.
Deși Plahotniuc a declarat public că PD este gata să susțină un candidat unic al dreptei proeuropene care constă, după părerea sa denaturată din PD, PL, PAS și Platforma DA, posturile sale de televiziune lustruiesc vădit imaginea Silviei Radu, actualului primar interimar, instalat la primărie ilegal, cu pretenția falsă de a fi fost independent.
La polul opus al protecționismului etalat de holding este dezinformarea aberantă, josnică sinonimă cu linșajul mediatic, al adevăratului candidat unic al opoziției realmente emergente, Andrei Năstase, susținut acum la modul oficial și de Partidul Acțiune și Solidaritate. De fapt, se proliferează situația din alegerile prezidențiale, când Plahotniuc a declarat că o susține pe Maia Sandu, dar de facto l-a adus la putere pe Igor Dodon prin alocare excesivă de mijloace mediatice, administrative, financiare, etc.
Prin această așa-zisă politică editorială, postul de televiziune Publika TV încalcă legislația în vigoare, în special art.6 din Codul Audiovizualului, sfidând impardonabil, fără cele mai mici scrupule, prevederile legii de a asigura în cadrul emisiunilor informative respectarea principiilor echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii, plasând fiecare ştire astfel încât informaţia care compune ştirea să fie veridică, să nu fie deformat sensul realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri, să se respecte principiul de informare din mai multe surse etc.
„Rețeta” trucajelor, a manipulării concertate, a linșajului direcționat împotriva lui Andrei Năstase, are un mecanism bine pus la punct. Pentru început sunt create niște site-uri false (gen jurnalul.mdtelegraph.mdpresaindependenta.md, etc), care printre tot felul de știri, care stimulează audiența prin subiecte senzaționale, publică materiale total false la comandă. Acest lucru se face pentru ca Plahotniuc TV să aibă „surse” la care să facă trimitere pentru a recurge la linșaj.
Un alt exemplu. În reportajul de la conferința de presă comună a Platformei DA și PAS, în cadrul căreia a fost anunțat candidatul unic al opoziției emergente pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Publika TV spune: ” Potrivit Telegraph.md, clanul Țopa figurează în mai multe investigații jurnalistice în calitate de beneficiar al atacurilor din anii ’90 la Întreprinderea de Stat Air Moldova și Banca de Economii.” Făcând trimitere la „sursă” și la „investigații jurnalistice” inexistente autorul intenționează să confere credibilitate afirmațiilor sale inventate, care nu au nicio legătură cu realitatea, sunt calomnioase și ar putea constitui un motiv de acțiune în judecată.
Un element-cheie al mecanismului de linșaj este bazat pe crearea unor stereotipuri prin repetarea permanentă, insistentă, agasantă a unei expresii denigratoare și a derivatelor ei, pentru a crea o opinie total distorsionată despre ceva sau cineva. Din acest șir de tertipuri marca Plahotniuc TV, inoculate sistematic pe parcursul anilor în mintea consumatorului de programe, sunt „fugarii Țopa”, „clanul Țopa”, „oligarhii fugari”, „finanțatorii fugari ai lui Năstase” etc. „Frații Țopa” a fost una dintre cele mai frecvente trimiteri la cele două persoane, care nici măcar rude nu sunt! Astfel, se inoculează falsa idee de existență obscură a unei „grupări” extrem de consolidate, de sânge, în realitate niște oameni nevinovați, protejați de structurile de drept europene, inclusiv de cele din Germania, care tratează cazul lor drept unul politic. Niște oameni care au fost jefuiți de Plahotniuc și justiția sa de buzunar prin atac raider, lucru demonstrat cu prisosință de Înalta Curte de Justiție de la Londra.
Holdingul oligarhic mai adaugă că „liderul DA a reuşit să deturneze mișcarea protestatară din anii 2015 – 2016. Printr-o colaborare voalată cu partenerul finanțatorilor săi Vlad Filat, implicat alături de Veaceslav Platon și Ilan Şor în devalizarea BEM”. Altfel spus, Andrei Năstase, prin transferuri de imagine, trimiteri la surse false, aluzii bine direcționate și tertipuri este, practic, învinuit de furtul miliardului de dolari și devalizarea celor trei bănci! Cu atât mai gravă manipularea, cu cât realizăm că în Republica Moldova, unde justiția este totalmente controlată de Plahotniuc, ea poate fi fortificată și prin „probe” care ar putea conduce la incriminări. Nimic nu este imposibil în Republica Moldova, unde procesele penale sunt deschise oricui se pune în poară cu uzurpatorul și guvernarea antipopulară.
Exemplele de încălcare a legislației și a codului deontologic al jurnalistului aduse mai sus sunt preluate din reportajul „ Partidul Acţiune şi Solidaritate  îl va susţine pe Andrei Năstase la funcţia de primar al Capitalei”
 
dar ele pot fi identificate în oricare dintre materialele ce-l vizează pe Andrei Năstase, realizate la holdingul de tip Goebbels.
Deși CCA a fost sesizat de mai mute ori în legătură cu încălcările grave comise de Publika TV și ignorarea dreptului la replică stipulate explicit în Codul Audiovizualului, nicio sancțiune nu a fost aplicată.
Considerăm că atât instituția de reglementare în audiovizual, precum și Publika TV, alături de alte instituții media controlate de Plahotniuc încalcă frecvent, repetat, cu rea-credință, legislația în vigoare și slujesc doar scopurilor meschine ale acestuia de a se menține la guvernare, inclusiv prin linșarea mediatică a celui mai puternic oponent al său.
Campania murdară împotriva candidatului unic și a echipei sale pusă la cale de holdingul ucigaș al lui Plahotniuc vine să confirme faptul că oligarhul este speriat la culme de ceea ce spun sondajele adevărate de opinie în privința șanselor noastre reale de a câștigă bătălia pentru capitală, ca un prim pas de eliberare a întregii țări din captivitate. Este un deja vu, o continuare a linșajului mediatic din campania prezidențială când PD a împânzit țara cu milioane de pliante denigratoare la adresa liderului Platformei DA. Și de această dată a recurs la lucruri urâte, ticăloșite, antrenând în campania de defăimare prima învățătoare a lui Andrei Năstase, un pedagog de excepție.
În realitate, prima învățătoare a lui Andrei Năstase nici măcar nu a fost contactată, acest lucru făcându-l ulterior media independentă.
Este de-a dreptul ridicol și episodul cu curățenia din sectorul unde locuiește Andrei Năstase, în fapt o nouă minciună marca GBC. În loc să salubrizeze orașul, Plahotniuc umple capitala cu mizerii mediatico-propagandistice de cea mai scârboasă speță, care nu se curăță nici măcar cu detergent.
Suntem transparenți, la vedere, spre deosebire de oligarhul care se ițește de după terți. Răspunsul nostru la aceste acte reprobabile este simplu – vom continua să ne promovăm programul complex și realist de reforme, să ne întâlnim cu chișinăuienii, să-i convingem că e cel mai potrivit moment pentru a face schimbarea.
Uniți, vom face din Capitala țării un oraș în care să vrei să trăiești.
Chișinău, 5 aprilie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 Aprilie 2018

Ziua Centurii de Aur a Chisinăului. În această duminică Platforma DA a organizat un marș automo...

Andrei Năstase și echipa sa continuă să se întâlnească cu cetățenii pentru a le aduce la cunoștință programul său de guvernare a municipiului „Chișinău – Capitala în care să vrei să trăiești!” Duminică Platforma DA a organizat un marș automobilistic inedit, numindu-l „Ziua Centurii de Aur a Chișinăului”. Zeci de activiști ai Platformei DA au mers cu automobilele proprii în toate orașele, satele și comunele municipiului. Echipele formațiunii au cutreierat străzile din Băcioi, Sângera, Revaca, Dobrogea, Durlești, Trușeni, Gratiești, Cricova, Bubuieci, Ciorescu, Cruzești, Tohatin, Colonița, Ghidighici, Codru, Vatra etc. pentru a discuta deschis cu cetățenii despre problemele cu care se confruntă și soluțiile pe care le propune candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al Chișinăului, Andrei Năstase. „În pofida politicii de genocid social și de favorizare a emigrării populației active, am întâlnit foarte mulți Oameni deștepți și informați. Le cunoaștem problemele de bază, cum ar fi insuficiența acută a transportului public, starea deplorabilă a drumurilor (ca după război!), tarifele exagerate pentru salubrizare, lipsa energiei electrice și a sistemelor de canalizare în mai multe zone, terenurile atribuite arbitrar și ilegal, haosul și corupția din partea autorităților, etc.” – a spus Alexandru Slusari, menționând că s-a convins din nou că Andrei Năstase și echipa sa sunt „singură speranță politică a cetățenilor și cea mai bună "terapie" împotriva deznădejdii - sentimentul, pe care regimul încearcă să-l inducă insistent în sufletele și creierele Oamenilor”. Și Inga Grigoriu spune despre acțiune că a fost extrem de eficientă și că astfel, au fost utilizate la modul optim puținele resurse ale co-echipierilor săi: „Nu a fost doar o manifestație impresionantă a unui număr mare de automobile participante și a numeroșilor activiști care au susținut și s-au implicat în desfășurarea marșului, ci și o muncă practică, cu un randament excepțional, de comunicare directă cu cetățenii din toate suburbiile Chișinăului, inclusiv din Băcioi, satul de baștină a deputatului PD, Țuțu, unde oamenii sunt foarte bine informați și deschiși pentru schimbare”. „Voi ajunge personal în fiecare suburbie a Chișinăului, „Centura noastră de aur”, „Centura de rezistență”. Vreau ca suburbiile noastre să devină localități moderne, cu locuri de joacă pentru copii, cu drumuri bune și parcări ecologice bine amenajate așa cum găsim peste tot în lumea civilizată” – a spus Andrei Năstase, subliniind că optimismul oamenilor îl convinge de fiecare dată că schimbarea va reuși atâta timp cât Oamenii și Echipa sa sunt ÎMPREUNĂ! 23 aprilie 2018  

citește mai mult

23 Aprilie 2018

Andrei Năstase și Maia Sandu au avut o intalnire cu medicii de la Spitalul municipal „Sf.Treime...

Andrei Năstase, candidatul comun al forțelor anti-oligarhice pentru alegerile locale din 20 mai curent, continuă întâlnirile cu cetățenii fie în cadrul instituțiilor, fie în curțile blocurilor de locuit, fie în suburbiile Chișinăului. În demersul său electoral Andrei Năstase este sprijinit de cetățeni, precum și de partide de opoziție precum PAS și PLDM. Împreună cu Președinta PAS, Maia Sandu, Andrei Năstase a făcut o vizită colectivului de cadre medicale de la Spitalul municipal „Sf.Treime”. Andrei Năstase a menționat că domeniul medical este unul dintre domeniile prioritare în cadrul Programului „Chișinău – Capitala în care să vrei să trăiești”, căci acest sistem necesită o abordare complexă și trebuie reformat spre binele cetățenilor și a cadrelor medicale, care zi de zi se confruntă cu diverse dificultăți în apropierea de necesitățile omului, a pacientului. „Îmbunătățirea bazei tehnico-materiale, în primul rând prin echipamente moderne, performante, a spitalelor municipale, renovarea blocurilor spitalicești, debirocratizarea muncii specialistului și acordarea asistenței medicale optime cetățenilor este unul dintre obiectivele noastre imperioase” – a spus Andrei Năstase. El a subliniat importanța proiectelor investiționale realizate până acum în special în reparația și dotarea blocului de Reanimatologie a Spitalului municipal „Sf.Treime”, a proiectului comun dezvoltat cu Agenția japoneză pentru dezvoltare și a reiterat necesitatea continuității tuturor proiectelor de succes, precum și atragerea altor proiecte benefice pentru eficientizarea acordării serviciilor medicale. „Sistemul municipal de sănătate se va bucura de o politică puternică de susținere a instituțiilor municipale de profil în vederea asigurării unui acces echitabil și calitativ al populației la serviciile de sănătate” – a mai spus Andrei Năstase, vorbind despre „Programul municipal de Medicină Accesibilă de Calitate”, elaborat de specialiști în domeniul sănătății publice din echipa sa. Candidatul comun al forțelor anti-oligarhice la funcția de primar al Chișinăului a mai menționat că și medicina de familie trebuie reformată ca un sistem medical de primă importanță. „Medicii de familie trebuie să se bucure de o susținere mai pregnantă din partea statului pentru că ei sunt veriga primară în gestionarea problemelor de sănătate a chișinăuienilor. „Pentru a oferi un suport palpabil și o motivație pe potrivă medicilor de familie și asistenților lor medicali, e nevoie de cel puțin a le acorda dreptul la călătorie gratuită în transportul public urban pentru deplasările la domiciliul pacienților!”- a spus Andrei Năstase. Maia Sandu, Președinta PAS, a vorbit la rândul său despre necesitatea reformării sistemului medical municipal, exprimându-și deplina încredere că odată devenind primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase și echipa sa vor avea determinarea și suportul necesar pentru a schimba lucrurile în binele cetățenilor. În discursul său în fața cadrelor medicale, Maia Sandu a îndemnat participații la întâlnire să voteze candidatul comun al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase. 23 aprilie 2018

citește mai mult

20 Aprilie 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al Chișină...

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al Chișinăului, s-a întâlnit cu cadrele medicale de la spitalul clinic municipal „Sf.Arhanghel Mihail”. „În ceea ce privește sistemul municipal de sănătate, vom avea o politică de susținere a instituțiilor municipale de profil în vederea asigurării unui acces echitabil și calitativ al populației la serviciile de sănătate” – a spus Andrei Năstase, specificând mai multe compartimente din „Programul municipal de Medicină Accesibilă de Calitate”, elaborat de specialiști în domeniul sănătății publice din echipa sa. „Renovarea instituțiilor medico-sanitare și modernizarea bazei tehnico-materiale printr-o dotare modernă, performantă, corespunzătoare responsabilităților instituției este un obiectiv foarte important pentru noi” – a menționat Andrei Năstase. Pe parcursul întâlnirii, răspunzând și la întrebările adresate, el a vorbit despre intenția argumentată de a atrage investiții prioritare în mai multe spitale municipale, care trebuie să atingă un profil de excelență în perioada imediat apropiată pentru a asigura accesibilitate sporită și o calitate a serviciilor medicale pe potriva așteptării chișinăuienilor. „Știu că în ultimii ani spitalul clinic municipal „Sf. Arhanghel Mihail” s-a bucurat de investiții considerabile. Și e corect așa, căci instituția dvs are o menire socială majoră. A fost renovat blocul chirurgical și, în premieră pentru medicina municipală, a fost pus în funcțiune un sistem de aprovizionare cu apă caldă menajeră prin tehnologii moderne de alimentare cu energie alternativă. Acum e în reparație și centrul de reabilitare și nu înțeleg de ce acest proces a fost tergiversat de fosta conducere a instituției dvs. Inițiativele bune trebuie să aibă continuitate. Vom avea grijă ca nici unul din procesele investiționale pozitive să nu fie periclitat. Dimpotrivă, le vom continua, dezvoltându-le” – a spus Andrei Năstase. „Este cert și absolut obligatoriu ca centrul de reabilitare să fie dat în exploatare în anul curent, iar secțiile neurologie și terapie să fie reparate cât mai repede posibil” – a mai menționat Andrei Năstase. Candidatul unic al forțelor anti-oligarhice a mai abordat și alte subiecte de interes, precum necesitatea colaborării strânse cu mediul universitar, academic în realizarea unor pași serioși în reformarea sistemului de sănătate municipal, care trebuie să devină un model pentru toată țara, precum și necesitatea evaluării obiective a fondului de paturi spitalicești pentru a găsi soluții de optimizare a serviciilor medicale, astfel încât acestea să fie cât mai accesibile pentru cetățeni. De asemenea, Andrei Năstase s-a referit și la situația medicilor de familie, care trebuie susținuți cel puțin cu transport gratuit, atunci când se deplasează la domiciliul pacientului. Andrei Năstase a mai avut o întâlnire cu locatarii blocurilor de pe strada Cuza Vodă din sectorul Botanica, pe parcursul căreia participanții la întâlnire i-au adresat mai multe întrebări, abordând problema transportului public, lipsa unui teren modern de joacă pentru copii, starea deplorabilă a stațiilor, lipsa iluminatului public etc. „Toate problemele cu care se confruntă cetățenii de ani de zile, pot fi soluționate și aceste soluții se regăsesc în programul nostru „Chișinău – capitala în care să vrei să trăiești”- a spus Andrei Năstase, dezvoltând ideile pentru fiecare domeniu în parte. Întâlnirile lui Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al capitalei, cu cetățenii, fie în cadrul instituțiilor, fie în preajma blocurilor de locuit, vor continua și în zilele următoare. 20 aprilie 2018

citește mai mult