ACASĂ/ noutăți

Mijloacele de dezinformare controlate de Vladimir Plahotniuc, depășesc orice limite ale deontologiei jurnalistice, recurgând la falsuri, manipulare și dezinformare.

05 Aprilie 2018

Anul 2018 este un an electoral extrem de important pentru Republica Moldova, responsabilitatea mass-media fiind crucială pentru informarea obiectivă a cetățenilor privind desfășurarea scrutinului. Cu regret, constatăm că mijloacele de dezinformare controlate de Vladimir Plahotniuc, depășesc orice limite ale deontologiei jurnalistice, recurgând la falsuri degradante, manipulare și dezinformare de cea mai joasă speță.
Deși Plahotniuc a declarat public că PD este gata să susțină un candidat unic al dreptei proeuropene care constă, după părerea sa denaturată din PD, PL, PAS și Platforma DA, posturile sale de televiziune lustruiesc vădit imaginea Silviei Radu, actualului primar interimar, instalat la primărie ilegal, cu pretenția falsă de a fi fost independent.
La polul opus al protecționismului etalat de holding este dezinformarea aberantă, josnică sinonimă cu linșajul mediatic, al adevăratului candidat unic al opoziției realmente emergente, Andrei Năstase, susținut acum la modul oficial și de Partidul Acțiune și Solidaritate. De fapt, se proliferează situația din alegerile prezidențiale, când Plahotniuc a declarat că o susține pe Maia Sandu, dar de facto l-a adus la putere pe Igor Dodon prin alocare excesivă de mijloace mediatice, administrative, financiare, etc.
Prin această așa-zisă politică editorială, postul de televiziune Publika TV încalcă legislația în vigoare, în special art.6 din Codul Audiovizualului, sfidând impardonabil, fără cele mai mici scrupule, prevederile legii de a asigura în cadrul emisiunilor informative respectarea principiilor echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii, plasând fiecare ştire astfel încât informaţia care compune ştirea să fie veridică, să nu fie deformat sensul realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri, să se respecte principiul de informare din mai multe surse etc.
„Rețeta” trucajelor, a manipulării concertate, a linșajului direcționat împotriva lui Andrei Năstase, are un mecanism bine pus la punct. Pentru început sunt create niște site-uri false (gen jurnalul.mdtelegraph.mdpresaindependenta.md, etc), care printre tot felul de știri, care stimulează audiența prin subiecte senzaționale, publică materiale total false la comandă. Acest lucru se face pentru ca Plahotniuc TV să aibă „surse” la care să facă trimitere pentru a recurge la linșaj.
Un alt exemplu. În reportajul de la conferința de presă comună a Platformei DA și PAS, în cadrul căreia a fost anunțat candidatul unic al opoziției emergente pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Publika TV spune: ” Potrivit Telegraph.md, clanul Țopa figurează în mai multe investigații jurnalistice în calitate de beneficiar al atacurilor din anii ’90 la Întreprinderea de Stat Air Moldova și Banca de Economii.” Făcând trimitere la „sursă” și la „investigații jurnalistice” inexistente autorul intenționează să confere credibilitate afirmațiilor sale inventate, care nu au nicio legătură cu realitatea, sunt calomnioase și ar putea constitui un motiv de acțiune în judecată.
Un element-cheie al mecanismului de linșaj este bazat pe crearea unor stereotipuri prin repetarea permanentă, insistentă, agasantă a unei expresii denigratoare și a derivatelor ei, pentru a crea o opinie total distorsionată despre ceva sau cineva. Din acest șir de tertipuri marca Plahotniuc TV, inoculate sistematic pe parcursul anilor în mintea consumatorului de programe, sunt „fugarii Țopa”, „clanul Țopa”, „oligarhii fugari”, „finanțatorii fugari ai lui Năstase” etc. „Frații Țopa” a fost una dintre cele mai frecvente trimiteri la cele două persoane, care nici măcar rude nu sunt! Astfel, se inoculează falsa idee de existență obscură a unei „grupări” extrem de consolidate, de sânge, în realitate niște oameni nevinovați, protejați de structurile de drept europene, inclusiv de cele din Germania, care tratează cazul lor drept unul politic. Niște oameni care au fost jefuiți de Plahotniuc și justiția sa de buzunar prin atac raider, lucru demonstrat cu prisosință de Înalta Curte de Justiție de la Londra.
Holdingul oligarhic mai adaugă că „liderul DA a reuşit să deturneze mișcarea protestatară din anii 2015 – 2016. Printr-o colaborare voalată cu partenerul finanțatorilor săi Vlad Filat, implicat alături de Veaceslav Platon și Ilan Şor în devalizarea BEM”. Altfel spus, Andrei Năstase, prin transferuri de imagine, trimiteri la surse false, aluzii bine direcționate și tertipuri este, practic, învinuit de furtul miliardului de dolari și devalizarea celor trei bănci! Cu atât mai gravă manipularea, cu cât realizăm că în Republica Moldova, unde justiția este totalmente controlată de Plahotniuc, ea poate fi fortificată și prin „probe” care ar putea conduce la incriminări. Nimic nu este imposibil în Republica Moldova, unde procesele penale sunt deschise oricui se pune în poară cu uzurpatorul și guvernarea antipopulară.
Exemplele de încălcare a legislației și a codului deontologic al jurnalistului aduse mai sus sunt preluate din reportajul „ Partidul Acţiune şi Solidaritate  îl va susţine pe Andrei Năstase la funcţia de primar al Capitalei”
 
dar ele pot fi identificate în oricare dintre materialele ce-l vizează pe Andrei Năstase, realizate la holdingul de tip Goebbels.
Deși CCA a fost sesizat de mai mute ori în legătură cu încălcările grave comise de Publika TV și ignorarea dreptului la replică stipulate explicit în Codul Audiovizualului, nicio sancțiune nu a fost aplicată.
Considerăm că atât instituția de reglementare în audiovizual, precum și Publika TV, alături de alte instituții media controlate de Plahotniuc încalcă frecvent, repetat, cu rea-credință, legislația în vigoare și slujesc doar scopurilor meschine ale acestuia de a se menține la guvernare, inclusiv prin linșarea mediatică a celui mai puternic oponent al său.
Campania murdară împotriva candidatului unic și a echipei sale pusă la cale de holdingul ucigaș al lui Plahotniuc vine să confirme faptul că oligarhul este speriat la culme de ceea ce spun sondajele adevărate de opinie în privința șanselor noastre reale de a câștigă bătălia pentru capitală, ca un prim pas de eliberare a întregii țări din captivitate. Este un deja vu, o continuare a linșajului mediatic din campania prezidențială când PD a împânzit țara cu milioane de pliante denigratoare la adresa liderului Platformei DA. Și de această dată a recurs la lucruri urâte, ticăloșite, antrenând în campania de defăimare prima învățătoare a lui Andrei Năstase, un pedagog de excepție.
În realitate, prima învățătoare a lui Andrei Năstase nici măcar nu a fost contactată, acest lucru făcându-l ulterior media independentă.
Este de-a dreptul ridicol și episodul cu curățenia din sectorul unde locuiește Andrei Năstase, în fapt o nouă minciună marca GBC. În loc să salubrizeze orașul, Plahotniuc umple capitala cu mizerii mediatico-propagandistice de cea mai scârboasă speță, care nu se curăță nici măcar cu detergent.
Suntem transparenți, la vedere, spre deosebire de oligarhul care se ițește de după terți. Răspunsul nostru la aceste acte reprobabile este simplu – vom continua să ne promovăm programul complex și realist de reforme, să ne întâlnim cu chișinăuienii, să-i convingem că e cel mai potrivit moment pentru a face schimbarea.
Uniți, vom face din Capitala țării un oraș în care să vrei să trăiești.
Chișinău, 5 aprilie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 Decembrie 2018

Platforma Demnitate si Adevăr la 3 ani de existență!...

Comunicat de presă Au trecut trei ani din momentul apariției formațiunii politice Platforma Demnitate și Adevăr, ani în care reprezentanții ei au luptat neîncetat împotriva unui regim hibrid oligarhic. Amintim că decizia de a crea un partid aparține sutelor de mii de oameni participanți la protestele inițiate la începutul anului 2015 și a fost adoptată la o amplă manifestare de protest pe 13 septembrie 2015. De altfel mișcarea protestatară de amploare de atunci a avut o rezonanță greu de subestimat: informarea societății și opiniei internaționale despre numeroase crime comise de guvernarea coruptă și riscul capturării statului, publicarea raportului Kroll și oprirea tentativei de acordare a celei de-a treia garanții băncilor falimentate în sumă de 7 miliarde lei, pornirea unei investigații internaționale privind jaful secolului și spălarea de bani etc. Din momentul creării, Platforma Demnitate și Adevăr a fost și rămâne a fi cea mai puternică voce de opoziție pro-europeană, anti-oligarhică din țară. Activitatea formațiunii nu s-a redus doar la organizarea protestelor, ci s-a extins și la identificarea problemelor din societate, a soluțiilor la acestea. Incursiunile mediatice, declarațiile responsabile ale liderilor partidului pe subiecte stringente pentru oamenii de la sate și orașe, din țară și din diasporă nu au lipsit nicio săptămână. Platforma DA a generat mereu idei și a oferit soluțiile cele mai pertinente pentru a păstra Republica Moldova pe făgașul democratic pe diversele sale dimensiuni: politică, economică, socială. Căile de dezvoltare ale businessului mic și mijlociu, descentralizarea puterii locale, reforma reală a administrației publice, acordarea corectă a subvențiilor în agricultură, ajutorarea pomicultorilor sunt doar câteva dintre inițiativele propuse de Platforma DA. http://www.platformada.md/ro/declaratia-platformei-demnitate-si-adevar-privind-asa-zisa-reforma-a-administratiei-publice-centrale/ http://www.platformada.md/ro/descentralizarea-reala-si-consolidarea-autonomiei-locale-in-conformitate-cu-standardele-europene-reprezinta-pilonii-de-baza-pentru-modernizarea-republicii-moldova-si-solutionarea-diferendului-transni/ http://www.platformada.md/ro/masurile-platformei-demnitate-si-adevar-cu-privire-la-sustinerea-businessului-micro-mic-si-mijlociu/ http://www.platformada.md/ro/cu-privire-la-asa-zisa-lupta-cu-coruptia-in-procesul-acordarii-subventiilor-in-agricultura/ http://www.platformada.md/ro/declaratie-privind-sustinearea-pomicultorilor-din-republica-moldova/ Formațiunea a propus mai multe amendamente legislative și a insistat asupra păstrării valorilor europene, democratice, acolo unde guvernarea a comis abuzuri și chiar crime. „Astfel, în loc să îmbunătățească climatul investițional prin micșorarea poverii fiscale asupra businessului legal, prin demonopolizarea și debirocratizarea reală a economiei, prin combaterea intransigentă a marii corupții și implementarea reformei autentice a justiției, etc., regimul antipopular este preocupat de atragerea și spălarea mijloacelor financiare murdare și oferirea azilului în formă de cetățenie mai multor escroci certați cu legea în țări mai mult sau mai puțin civilizate, precum și de noi scheme spălare a banilor proveniți din jaful secolului, produs în 2014-2017”- se spune în Declarația privind modificarea recentă a legii cetățeniei. http://www.platformada.md/ro/declaratia-platformei-da-privind-modificarea-legii-cetateniei/ Platforma DA este singura formațiune politică care a propus un proiect de reformare a sistemului electoral proporțional în beneficiul oamenilor, ținând cont de Opinia comună (nr.884/2017) a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE/ODIHR din 15 iunie 2017. Printre cele mai importante propuneri incluse în proiect, se află întroducerea votului preferential, creșterea nivelului de reprezentare a femeilor în procesul electoral, creșterea nivelului de reprezentare a Diasporei, a tinerilor și a persoanelor care reprezintă comunitățile la nivel regional, depolitizarea Comisiei Electorale Centrale și altele. http://www.platformada.md/ro/declaratia-platformei-demnitate-si-adevar-privind-proiectul-politic-al-platformei-da-de-reformare-a-sistemului-electoral-proportional-in-beneficiul-oamenilor/ Documentele elaborate de Platforma Demnitate și Adevăr vizează toate aspectele vieții sociale din Republica Moldova și sunt parte componentă a unui vast Program de Țară. Printre cele mai importante reforme este și cea cu privire la combaterea complexă a economiei tenebre, care actualmente este un flagel tot mai puternic și mai extins. Reperele acestei reforme sunt dialogul cu businessul legal, deoffshorizarea economiei, stimularea businessului legal printr-un șir de măsuri concrete. http://www.platformada.md/ro/test/ Platforma DA s-a expus public în toți acești ani pe subiecte diverse și complexe, extrem de vulnerabile din cauza abuzurilor fără precedent ale puterii de la Chișinău: privind situația precară a presei, privind necesitatea democratizării și depolitizării instituțiilor publice, privind oportunitatea unui referendum legislativ referitor a anularea legii care impune cetățenii să achite miliardele furate în sumă dublă. Platforma DA s-a referit în permanență și la situația din domeniul educației și cercetării, afectat de mai multe probleme: lipsa unei politici clare de asigurare a calității studiilor, conținuturi educaționale deseori irelevante pentru piața muncii, ineficiența cheltuielilor în sistemul educațional, condiții de studii neadecvate pentru elevi și profesori, în special în zonele rurale, lipsa coordonării și continuității studiilor la toate nivelurile de pregătire. „Salarizarea proastă generează, la rândul său, mai multe probleme ce țin de calitatea cunoștințelor obținute de către elevi și studenți, continuitatea generațiilor de pedagogi în sistemul educațional, diminuarea intereselor față de unele profesii importante pentru dezvoltarea și consolidarea societății. Salariile mici din sistemul de învățământ generează, într-un final, și pensii mici. Un cadru didactic cu merite deosebite în activitatea profesională, ajungând la pensie, este umilit și înjosit de penurie.”- se spune în Declarația Plafromei DA. http://www.platformada.md/ro/declaratie-privind-democratizarea-si-depolitizarea-comisiei-electorale-centrale/ http://www.platformada.md/ro/cu-privire-la-situatia-precara-a-presei-si-constrangerea-libertatii-de-exprimare-in-republica-moldova/ http://www.platformada.md/ro/declaratia-privind-oportunitatea-declararii-unui-referendum-legisativ-referitor-la-anularea-legii-care-impune-pe-cetateni-sa-achite-miliardele-furate-in-suma-dubla/ http://www.platformada.md/ro/declaratie-cu-privire-la-situatia-in-sistemul-de-educatie-si-cercetare-din-republica-moldova/ Majoritatea proiectelor normative, declarațiile, comunicatele de presă și alte acte elaborate de Platforma Demnitate și Adevăr în cei trei ani de existență pot fi găsite pe site-ul acesteia platformada.md. În toată această perioadă oamenii din formațiunea noastră au perseverat, au activat tot mai consecvent, au fortificat organizațiile teritoriale și au muncit cu dedicație pentru a salva țara. Rostul acestei activități s-a văzut explicit în Victoria categorică a liderului formațiunii Andrei Năstase în cadrul alegerilor locale pentru primpăria Chișinăului. Și chiar dacă puterea coruptă, autoritară din Chișinău a invalidat mandatul primarului ales și prin asta a comis o fărădelege dictatorială fără precedent în Europa, membrii și simpatizanții Platformei DA nu s-au descurajat, ci continuă să lupte cu cea mai mare determinare pentru un viitor aici, Acasă. Oamenii noștri sunt persecutați, dar noi nu cedăm. Maturitatea politică a lui Andrei Năstase și, implicit, a partidului pe care îl conduce a fost demonstrată plenar și în cadrul prezidențialelor când interesul național a prevalat asupra oricăror altor interese. Initiațoare a ideii de unitate, Platforma Demnitate și Adevăr va reuși și alaturi de forțele politice și civice consolidate în mișcarea de rezistență ACUM! Împreună vom reuși! 13 decembrie2018

citește mai mult

10 Decembrie 2018

Acțiunea publică organizată de membri ai viitorului bloc ACUM, cu titlul „Stop ACUM monopoluril...

Reprezentanții viitorului bloc ACUM au organizat un eveniment în fața guvernului în care au vorbit despre situația dezastruoasă din domeniul agro industrial, în special pe piața merelor și nucilor. Viitorul Bloc ACUM își va asuma mai multe măsuri de susținere a micilor producători din domeniu, printre care combaterea monopolurilor, suport financiar și un program național de promovare a producătorului autohton. La finalul evenimentului, membrii ACUM au împărțit șoferilor mere și nuci, pentru a atrage atenție cetățenilor despre problemă și a susține producătorii autohtoni. Vedeți mai jos în comunicat declarația participanților la eveniment. Acest eveniment a avut loc în contextul anunțării celor 5 angajamente-cheie, la începutul lunii noiembrie, printre care – creșterea salariului mediu până la cel puțin 11.000 lei pe lună și în special. Unul din condițiile cheie de a crește veniturile populației, inclusiv și al micilor producători, este combaterea monopolurilor și stat de drept care să asigure reguli egale de joc în economie. Printre cauzele care au dus la această situație se numără: (i) interesele de cartel din domeniu (ii) Dependența politică a Consiliului Concurenței – la fruntea căruia a fost numit recent Marcel Răducanu – fondator PD și deputat al formațiunii, (ii) lipsa susținerii din partea statului pentru micii producători de nuci, pentru ca aceștia să poată crește producție care să respecte standardele necesare pentru exportul către UE, (iv) lipsa unor programe de motivare a consumatorilor interni să procure produse alimentare autohtone. A fost remarcată și situația complicată din domeniul grâului, unde o companie – Transoil - proprietarul căreia face parte din anturajul lui Plahotniuc, controlează piața. Conform mai multor surse, aceasta deține Portul Internațional Giurgiulești dar și majoritatea depozitelor de grâu. Producătorii sunt nevoiți să stocheze grâul în aceste depozite și sunt de multe ori forțați să îl vândă către Transoil la un preț mizer. În rezultat, avem o situație în care micii producători nu simt beneficiile Acordului de Asociere cu UE, întrucât guvernarea nu este în stare să le apere interesele – și anume să faciliteze concurența onestă. Reprezentanții viitorului bloc ACUM consideră că guvernarea actuală demonstrează incompetență în gestionarea multiplelor probleme care apar în domeniul agricol. Aceasta se dovedește a fi depășită de orice situație imprevizibilă și nu este capabilă să pună în aplicare regulile unei concurențe oneste, atât de necesare în mediul de afaceri.

Declarația participanților la eveniment

În RM, agricultura a devenit cenușăreasa guvernului. Din cauza incompetenței și intereselor de cartel din acest domeniu, agricultorii din RM suferă an de an pierderi și se simt discriminați față de alte sectoare ale economiei. Cel mai mult, producătorii de la țară suferă datorită lipsei de bună guvernare în finanțarea antreprenorilor din agricultură, lipsa de ajutor din partea statului ruinează micile gospodării țărănești, în beneficiul cartelurilor apropiate de puterea politică. Prin acțiunile protestului de astăzi, noi acuzăm actualul guvern de incompetență și îl facem răspunzător direct de situația gravă a producătorilor de fructe, nuci, etc, care au adus satele noastre la sapă de lemn. Din peste 600.000 tone de fructe produse în 2018, la export au ajuns mai puțin de 20%. Statul nu ajută cu nimic la colectarea și procesarea locală de fructe, lăsând pe seama întreprinderilor de procesare politica de prețuri de colectare a fructelor. Asta-i ruinează pe țăranii noștri. De asta se fac vinovați politicienii numiți la conducerea Ministerului Agriculturii și a Ministerului Economiei. Noi, participanții la flashmob-ul de astăzi atragem atenția opiniei publice asupra situației dezastruoase din domeniul agro-industrial. Deja de mulți ani fermierii și țăranii din Republica Moldova suferă din cauza acordurilor de cartel și a lipsei soluțiilor la comercializare a produselor agricole în anii de supraproducere. Dar în anul curent indiferența și cinismul guvernanților a atins cota maximă! Producătorii și colectorii de nuci s-au confruntat anul acesta cu prăbușirea nejustificată și coordonată a prețurilor de achiziții. În satele noastre un kilogram de miez de nucă este achiziționat cu 35-40 lei per kilogram și asta în condițiile când în țara vecină, Ucraina, prețurile actuale oscilează între 80 și 120 lei pentru un kilogram! Totodată, se cunoaște că prețul de export al unui kilogram de miez de nucă variază între 7 și 10 euro. Unui asemenea decalaj dintre prețurile de achiziție și de vânzare a miezului de nucă se explică simplu: există un acord de cartel, inițiat, cel mai probabil, de anturajul actualului prim-ministru Pavel Filip. În urma acestuia au fost afectate substanțial veniturile miilor de locuitori din zonele noastre rurale. Menționăm că pentru majoritatea lor aceasta activitate este principala sursă de existență, care de departe nu poate fi substituită prin pomeni electorale. Și producătorii de fructe se confruntă cu o situație extrem de dificilă. Doar în Republica Moldova se întâmplă paradoxul când recolta bogată conduce la defrișarea livezilor de măr. Sutele de tone de fructe, aruncate în grămezi la marginea livezilor și lăsate să înghețe, simbolizează așa-zisa grijă a actualei guvernări față de agricultorii noștri. Toate țările europene trec uneori prin faze de supraproducere, însă autoritățile responsabile identifică soluții pentru a sprijini financiar agricultorii în asemenea condiții. Cu regret, Republica Moldova nu are parte de asemenea autorități, căci țăranul nostru este lăsat de izbeliște. El se confruntă singur cu voința unui grup restrâns de manageri ai fabricilor de procesare, care procură produsele fermierilor la prețuri mizerabile de 60-70 de bani per kilogram. Populismul guvernului se vede clar și în ceea ce privește inițiativa programului „Un măr pe zi pentru fiecare școlar”. PM Filip a mințit poporul cu falsuri despre mere gratuite, care nu a urmărit niciodată decât promisiunea electorală de a colecta voturi. Nici președintele Dodon, care se află mai mult în Rusia decât acasă, nu a contribuit cu nimic la soluționarea problemelor pomicultorilor. Exportul în Federația Rusă rămâne a fi foarte lent până în luna februarie, iar taxele vamale, introduse nejustificat în 2014, s-ar putea să fie ridicate temporar doar de la 1 ianuarie 2019 și, oricum, este evident că această acțiune va purta un vădit caracter electoral. Drept rezultat, recolta bogată de fructe s-a transformat în falimentul sutelor de fermieri. Evident că această situație fără precedent va genera accelerarea exodului populației din țară. Noi suntem alături de fermierii și țăranii din RM. În acest context viitorul bloc ACUM este gata să ofere programe extinse de susținere a producătorilor agricoli și să tragem la răspundere pe cei care protejează pungașii din acest sector vulnerabil. Susținerea fermierilor autohtoni este una din prioritățile programului nostru de guvernare. În foarte scurt timp după preluarea guvernării vom întreprinde următoarele acțiuni de sprijin al proceselor de comercializare a producției agricole: 1. Vom asigura independența și funcționalitatea Consiliului Concurenței, care va contracara toate acordurile de cartel, inclusiv și cele, în urma cărora agricultorii își pierd veniturile în procesul de comercializare a produselor. 2. Vom pune în aplicare mecanisme eficiente de procurare permanentă a anumitor produse agricole autohtone de către entitățile publice după modelul european (mecanismul de intervenții, procurarea fructelor pentru școli și grădinițe etc.). 3. Vom lansa mai multe programe de instruire în domeniului marketing-ului, vânzărilor, ambalării produselor, pentru a creștea atractivitatea lor pe piețele externe și a spori valoarea adăugată, în special pentru micii producători. 4. Vom stimula crearea unor centre agroalimentare cu infrastructura și sistem de logistică necesar pentru efectuarea exporturilor în cantități mari, în care grupuri de producători agricoli să dețină pachetul de control. 5. Vom lansa neîntârziat un program de industrializare la scară mică a zonelor rurale prin stimularea creării mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită. 6. Vom facilita exportul producției agricole prin simplificarea maximală a procedurilor vamale în strictă conformitate cu standardele europene. 7. Vom lansa un program național de promovare a produsului autohton, inclusiv prin legi care să determine producătorii și procesatorii de alimente să afișeze pe ambalaje dacă materia primă utilizată provine sau nu din Republica Moldova.

10 Decembrie 2018

 

citește mai mult

03 Decembrie 2018

INTERVIU// Andrei Năstase: România și Republica Moldova au un potențial enorm pentru a se reuni ...

Președintele Platformei pentru Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a oferit un interviu pentru PSnews.ro cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Întrebat ce semnificație are Centenarul pentru Republica Moldova, Andrei Năstase a transmis că este un simbol național de o importanță extraordinară, care unește și nu dezbină și care trebuie să ne ofere încredere în a duce la bun sfârșit ceea ce dorim să facem. „Centenarul este, în primul rând, un simbol național de o importanță extraordinară. El unește și nu dezbină, el ne amintește cine suntem și încotro de îndreptăm, el ne sugerează că nimic nu e pierdut, că suntem puternici, că încă avem suficiente resurse pentru a crea un stat în care să vrei să trăiești, un stat de drept civilizat, cu adevărat european. Înaintașii noștri au avut un ideal și l-au realizat. Centenarul nu ne lasă să uităm asta – dacă avem o aspirație trebuie să mergem până la capăt, cu credință, cu determinare, și să o transpunem în viață. Avem identitate națională, ne spune Centenarul, și e responsabilitatea noastră să nu o pierdem, ci s-o valorificăm în beneficiul tuturor cetățenilor din Republica Moldova și România”, a declarat Andrei Năstase. Totodată, întrebat cum trebuie să evolueze relațiile dintre România și Republica Moldova în viitor, Andrei Năstase a atras atenția că politicienii din România trebuie să schimbe strategia privind țara sa natală. De altfel, președintele Platformei pentru Demnitate și Adevăr a îndemnat spre o mai bună cooperare în privința mediului de afaceri, fiind nevoie de o Românie care are un capital public condiționat de statul de drept, de democrație, de libertăți și de susținerea unor firme existene, a businessului românesc. „Evident, că aceste relații trebuie să se bucure de o dinamizare serioasă. Deocamdată nu putem vorbi despre relații suficient de eficiente. Și Republica Moldova și România se confruntă acum cu o criză politică și morală profunde și acest lucru nu are cum să influențeze pozitiv randamentul relațional dintre cele două state. În ultima perioadă România a devenit cel mai important partener comercial pentru Republica Moldova, mai ales la capitolul exporturi. România a contribuit la reabilitarea a peste 930 de grădiniţe, mai mult decât au făcut-o toate guvernările de la Chişinău în acest sens. România a donat, practic, Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro, lucru foarte bun. Ceea ce cred eu că trebuie făcut este ca România să-şi schimbe puţin strategia faţă de Republica Moldova şi mă refer la clasa politică pe care o îndemn la mai multă responsabilitate şi la mai multă maturitate, la un mesaj unitar pentru noi, pentru că Republica Moldova nu este un stat oarecare. M-aş bucura dacă capitalul public din România ar fi condiţionat în continuare de stat de drept, de democraţie, de libertăţi, de ce nu, de susţinerea unor firme deja existente, a businessului românesc. M-aş bucura dacă acest capital public ar fi însoţit şi de capitalul privat, lucru care în mod cert se va produce după ce vom prelua puterea la Chișinău”, a menționat Andrei Năstase. Mai mult, întrebat cât de mare este impiedimentul pe care îl crează guvernările de la București și Chișinău pentru relația dintre cele două state, Andrei Năstase a evidențiat că există o criză politică în ambele state, în Republica Moldova fiind un pericol iminent de a se instaura dictatura, iar de altfel și în România existând derapaje anti-democratice. „Am mai spus că criza politică a afectat relațiile dintre România și Republica Moldova, scăzând mult din eficiența lor, din potențialul cu adevărat enorm pe care acestea îl comportă. Cu regret, în Republica Moldova, este pe cale de a se instaura definitiv dictatură care nu are cum să funcționeze în beneficiul cetățeanului, ci doar în interesul unui grup oligarhic restrâns. Și în România în ultimul timp au avut loc derapaje anti-democratice, care nu au rămas neobservate în UE. Atâta timp cât guvernările celor două state activează preponderent în interes propriu, cetățeanul simplu rămâne în afara agendei politice și nu beneficiază de avantaje. Invalidarea alegerilor locale pentru primăria Chișinăului a demonstrat cu brio acest lucru. Dacă aș fi fost lăsat să-mi exercit mandatul, schimbarea spre bine ar fi fost deja resimțită din plin. Aș fi adus la Chișinău cele mai bune practici de guvernare ale orașelor din România: am preluat experiența unor orașe moderne, în plină dezvoltare, precum Alba-Iulia, Cluj, Oradea și altele. Proiectele de colaborare cu implicarea celor mai buni profesioniști și manageri de orașe erau, practic pregătite pentru implementare. Dar nu beneficiul cetățeanului interesează guvernarea coruptă, ci propria perpetuare la putere. De aici și ineficiența relațiilor bilaterale”, a adăugat Năstase. De asemenea, redacția PSnews.ro i-a solicitat președintelui Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, un mesaj cu ocazia Centenarului adresa cetățenilor din Republica Moldova și România” „Aș vrea în primul rând să mulțumesc tuturor celor care înțeleg realitățile socio-politice și le tratează ca atare, luptând pentru modernizarea Republicii Moldova, pentru apropierea ei de valorile cu adevărat europene, democratice. Le mulțumesc tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului care nu renunță la visul de a trăi decent în democrații veritabile. Le mulțumesc partenerilor noștri politici pentru responsabilitatea cu care au ales să tratateze realitățile și, inclusiv, evenimente electorale din Republica Moldova, sprijinind forţele pro-europene şi democratice din Republica. Eu sunt sigur că cele două state au un potențial enorm pentru a depăși criza, pentru a se reuni sub steagul democrației, al bunăstării populației, al valorilor europene, al conștientizării celui mai mare act istoric pentru care au luptat cei mai demni oameni ai acestui pământ”.

citește mai mult