ACASĂ/ Declarații

Declarația Platformei DA cu privire la lipsa de siguranță a cetățenilor Republicii Moldova

06 Noiembrie 2017

Platforma Demnitate și Adevăr constată cu o deosebită îngrijorare că ultimele dezvăluiri publice despre implicarea oligarhului coordonator al guvernării, Plahotniuc, în organizarea unor asasinate, denotă faptul că actuala clasă politică este una de sorginte criminală,  cancerigenă și expirată.

Justiția din Republica Moldova, în special Procuratura Generală, a ajuns a fi percepută de oameni ca o anexă a suprastructurii de putere, instaurată în mod ilegal de o grupare politico-mafiotă.

Platforma Demnitate și Adevăr consideră că violarea gravă a legii, implicarea misiunilor diplomatice ale statului nostru și a structurilor de forță în dobândirea unor mărturii false, contra cost, prejudiciază în mod ireversibil idea de stat de drept, compromite iremediabil instituțiile, care ar trebui să se afle eminamente în serviciul oamenilor și al legii.

Aceste tentative ale instituțiilor statului de a-l proteja și a-l exonera în mod ilegal pe Plahotniuc de răspundere penală, discreditează pe termen lung țara noastră, aducând grave prejudicii de imagine Republicii Moldova, cu consecințe negative asupra fiecărui cetățean luat în parte, fie că este Acasă sau în Diasporă.

Asemenea activități sunt extrem de grave și comportă un pericol real de destabilizare a întregii scene politice din Moldova și de subminare a ultimelor fărâme de încredere în instituțiile statului.

Ele dovedesc o dată în plus, că siguranța cetățenilor noștri este serios pereclitată. Astfel, oameni nevinovați ajung în mod arbitrar în colimatorul torționarilor și cad jertfe ale măcelului oligarhic.

Cazul de rezonanță al lui Andrei Braguța, omorât cu bestialitate de către regim, cel al Niculinei Bulat, tânăra lăsată în stradă, cu burta plesnită din cauza ascitei, și care a decedat la Spitalul de Urgență din Chișinău,  multiplele cazuri de persecuție a oamenilor activi civic etc., dovedesc o dată în plus putreziciunea unui regim feroce, preocupat de jefuirea, sărăcirea și maltratarea propriilor cetățeni.

Astfel, Republica Moldova, condusă de această guvernare coordonată mafiotic, a devenit o țară fără reguli, în care  drepturile și libertățile fundamantale ale omului sunt încălcate fără menajamente.

Lipsa unei reacții a oligarhului  Plahotniuc, acuzat personal de comandare de asasinate chiar de către killerul condamnat și deținut în România, precum și  reacția Partidului Democrat,  care a invocat inconsistența învinuirilor pe motiv că acestea ar veni de la o persoană condamnată, sunt de-a dreptul ridicole, dar și sfidătoare la adresa cetățenilor și a legii.

Cu toate acestea, partidul de guvernare acceptă și exploatează mărturiile unui alt killer, Druță, alias Pisateli, condamnat și aflat în detenția organelor captive din Republica Moldova. Aceste declarații, care convin coordonatorului guvernării, au acaparat întregul spațiu mediatic monopolizat de Plahotniuc și Dodon, iar contra cost, și o bună parte a celui declarat independent.

De asemenea, Plahotniuc și PD au beneficiat de denunțul complicelui lor la furtul de miliarde, doar pentru a se răfui cu un oponent  politic, condamnat de justiția capturată și demonizat apoi de media monopolizată.

Dublele standarde, justiția selectivă nu pot preface în obiect de troc o cauză de rezonanță, care trebuie elucidată în strictă conformitate cu legea, în beneficiul justiției și al oamenilor.

Întreaga societate a așteptat reacții prompte și determinate din partea instituțiilor de drept, a președintelui Dodon, a premierului Filip.

Din păcate, toate aceste entități sunt captive și obediente celui învinuit de săvârșirea unei crime deosebit de grave și nu au întreprins nimic pentru a demara o investigație complexă și imparțială.

În aceste condiții, Platforma Demnitate și Adevăr refuză să se lanseze în competiția speculațiilor și diverselor scenarii, care au inundat scena publică de la Chișinău și face apel către instituțiile de drept de la București și Londra cu solicitarea de a investiga minuțios declarațiile denunțătorului Proca, ale altor figuranți în acest dosar. Și asta pentru că procuratura de la Chișinău face totul pentru a șterge urmele crimei și a deturna investigațiile pe un făgaș greșit.

De asemenea, coordonatorul Vladimir Plahotniuc trebuie pus la dispoziția organelor de anchetă internaționale, neafiliate politic, confruntat cu denunțătorul său, inclusiv cu aplicarea detectorului de minciuni, oferindu-i-se posibilitatea să-și exercite dreptul la apărare și să-și demonstreze nevinovăția.

Insistăm în continuare ca și instituțiile din Moldova să funcționeze legal în acest caz de o gravitate fără precedent, și îi încurajăm pe procurori să nu se lase manipulați și șantajați de factori din afara sistemului juridic, ci să-și facă onest datoria.

 

Chișinău, 6 noiembrie 2017

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 Ianuarie 2018

Declarația Platformei DA cu privire la tentativele de mușamalizare a crimelor comise în sistemul ...

După ce societatea civilă, presa liberă și media de socializare au informat și sensibilizat opinia publică despre monstruozitatea comisă la Centrul Mamei și Copilului, după o pauză lungă care denotă faptul că au fost prinse pe picior greșit în tentativa de mușamalizare a crimei, autoritățile au reacționat în stilul lor caracteristic. Apariția frustrată la conferința de presă a unor personaje cu statut de a treia mărime, vine să ne convingă o dată în plus că și de această dată regimul antipopular și antiomenesc nu se dezminte și a ales din nou să sfideze legea, bunul simț și întreaga țară. Demisia și sancționarea câtorva persoane nu înseamnă nimic altceva decât o spălare pe mâini, o continuă tentativă de mușamalizare, de distragere a atenției de la marii vinovați ai crimelor care se produc zilnic în sistemul medical și în alte sisteme vitale. Într-un stat democratic, în mod normal se impunea demisia imediată a ministrului Sănătății, a șefului instituției medicale, coroborată cu inițierea unei cauze penale care să pedepsească conform legii gravele încălcări. Aceste tentative de a mima actul de justiție administrativă ne conving o data în plus că uzurpatorii nu sunt capabili să producă reforme fundamentale, să redea adevăraților medici demnitatea nobilei profesii, iar tuturor pacienților să le garanteze servicii medicale calitative și accesibile, precum și sentimentul de siguranță și tratament echitabil în spiritul codicelui lui Hipocrate. Pentru Opoziția antioligarhică în general și pentru Platforma Demnitate și Adevăr, în mod special, reforma profundă a Sistemului de Sănătate este un obiectiv primordial și va fi realizat în interesul oamenilor imediat după preluarea puterii politice. Acum, însă, facem apel către întreaga societate civilă să nu ne oprim. Împreună, solidarizându-ne cu organizațiile de apărare a drepturilor femeilor, cu cele de protecție a consumatorilor de servicii medicale, cu alte ONG de specialitate, să punem în permanență presiune pe decidenți pentru a estompa cât mai mult posibil derapajele sistemului cancerigen. Totodată, cerem investigarea minuțioasă, sub aspect penal a circumstanţelor în care s-au produs ilegalitățile, cu identificarea persoanelor responsabile și tragerea acestora la răspundere penală după toate rigorile legii, inclusiv prin prisma dispozițiilor art.213 Cod penal - încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale; art.329 Cod penal – neglijența în serviciu; art.1661 Cd penal - tortura, tratamentul inuman sau degradant, art.256 Cod penal - primirea unei remuneraţii ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populaţiei; etc. 10 ianuarie 2018    

citește mai mult

26 Decembrie 2017

Declarația Platformei DA cu privire la Sinteza Raportului Kroll 2...

Sinteza Raportului Kroll 2, publicată tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă pentru a-i minimaliza impactul, înșeală așteptările cetățenilor interesați, atât prin costurile suportate și omisiunea unor faze importante ale furtului secolului, dar în principal prin faptul că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar al țării noastre. Această sinteză selectivă nu face decât să  întărească doar câteva concluzii importante făcute și pe baza Raportului Kroll 1, publicat de guvernare sub presiunea protestelor masive organizate de Platforma Demnitate și Adevăr : 1. Unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei este Ilan Șor.Prin intermediul celor 77 de companii care îi aparțineau, în perioada 2011-2014 au fost spălate circa 2,9 mlrd. lei și sustrase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibanc cumulativ în formă de credite frauduloase 1,14 mlrd. dolari sau aproximativ 15 % din PIB, raportat la statistica anului 2014. 2. Jaful secolului a fost protejat și stimulat la cel mai înalt nivel de stat.La 7 noiembrie 2014, la insistența lui Andrian Candu și Dorin Drăguțan, Guvernul Leancă a aprobat în regim secret Hotărîrea nr. 938, care prevedea oferirea garanțiilor de stat în valoare de 9,5 mlrd. lei Băncii Naționale în vederea acordării creditelor celor trei bănci, încă nedevalizate la acea dată. Un aspect important pentru a fi reținut de  către procurori, dar ignorat până în prezent, e și faptul că în mod premeditat, oferirea garanțiilor de stat nu a fost condiționată prin instaurarea unei administrații speciale de stat în băncile menționate. În paralel, până la 26 noiembrie 2014 Banca de Economii a oferit credite în suma cumulativă de 838,5 mln. dolari, iar din Banca Socială au fost extrase mijloace financiare în suma cumulativă de 956 mln. dolari. Abia după finalizarea acestor operațiuni de devalizare a băncilor, Banca Națională a dispus desemnarea administrației speciale la cele trei bănci. 3. Toate operațiunile privind convertirea și sustragerea banilor din sistemul bancar s-au produs pe fundalul inacțiunii totale a Băncii Naționale, a Centrului Național Anticorupție, a Procuraturii Generale și a Serviciului de Informații și Securitate, partajate politic, subordonate PD sub controlul personal al lui Vladimir Plahotniuc. 4. Această crimă fără precedent nu ar fi fost posibilă fără înțelegerea criminală interoligarhică a întregii clase politice realizată de șefii partidelor aflate la guvernare, care în perioada respectivă controlau oficial și neoficial toate instituțiile publice din țară, cu complicitatea așa-zisei opoziții parlamentare. Având în în vedere că, contrar intereselor populației, Guvernarea Plahotniuc-Filip a obligat cetățenii să recupereze în sumă aproape dublă banii furați din sistemul bancar pe baza unor crime comise de politicieni și funcționari de rang înalt din guvernele precedente, anchetele penale sunt mușamalizate până în prezent, iar guvernarea face tentative de decriminalizare a infracțiunilor economice, Platforma DA: 1. îndeamnă procurorii onești să inițieze urmărire penală pe marginea elaborării și aprobării Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, care a facilitat devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Anatol Arapu și Oleg Efrim (în calitate de persoane care au promovat și au contrasemnat acest act normativ) și a funcționarilor Băncii Naționale, CNA și SIS, responsabili pentru supravegherea activității băncilor și securitatea economică pe parcursul anului 2014; 2.propune întregii societăți civile și populației reluarea protestelor masive în vederea: - obținerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii reali ai jafului secolului; - finalizării cât mai urgente a procesului judiciar împotriva lui Ilan Șor cu deschiderea tuturor ședințelor Curții de Apelprecum și pornirii unui real proces de urmarire penală și sancționare a beneficiarilor furtului cu recuperarea neîntarziată de la aceștia a miliardelor furate; - anulării legii privind achitarea din banii cetățenilor a circa 25 mlrd. lei în contul acoperirii garanțiilor de stat, oferite de către guvernele Leancă și Gaburici. Platforma Demnitate și Adevăr reiterează angajamentul său plenar privind adoptarea după accederea la putere a Legii lustrației extinse vizând judecătorii, procurorii, funcționarii de rang înalt și politicienii corupți implicați în furtul și spălarea a zeci de miliarde de dolari, cu aplicarea față de aceștia a mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite ilicit.   26 decembrie 2017  

citește mai mult

11 Decembrie 2017

Platforma DA cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea UE, guvernarea să întreprin...

Este o premieră ca în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană acordarea finanțării macrofinanciare să depindă de îndeplinirea unui număr extins de condiții de ordin politic, juridic, financiar-economic, anti-corupție și bună guvernare a sectorului public. Mai mult, dacă în anul 2014 ponderea granturilor a constituit 65 % din întregul volum al asistenței financiare din partea UE, atunci pachetul actual al sprijinului macrofinanciar prevede doar 27 % de finanțări nerambursabile. Restul sumei o constituie  credite, care urmează să fie rambursate de următoarele generații. Este evident că regimul Plahotniuc, profund antieuropean după metodele de guvernare, nu este credibil pentru partenerii noștrii europeni. Menționăm, în special, că o condiționare importantă, privind respectarea de către guvernare a mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a edificării unui sistem parlamentar multipartit, a statului de drept și respectarea drepturilor omului, a apărut în contextul adoptării de către tandemul Plahotniuc - Dodon a modificării antidemocratice a sistemului electoral. Partidul Democrat, care în ultimii 8 ani nu a lipsit nici o zi de la guvernare și poartă toată responsabilitatea pentru degradarea țării, tergiversarea reformelor și profanarea valorilor europene, a preferat să vină cu un mesaj triumfalist, plasând responsabilitatea pentru eșecurile anterioare pe umerii foștilor colegi din coalițiile de guvernare. Guvernul Plahotniuc - Filip a avut la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a implementa la timp legi și reforme prevăzute în lista de condiționalități impuse acum de UE, precum recuperarea activelor fraudate din cele trei bănci, cu tragerea la răspundere a infractorilor reali, realizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, funcțioarea reală a  Autorității Naționale de Integritate, asigurarea independenței judecătorilor, fortificarea capacităților Curții de Conturi, perfecționarea sistemului achizițiilor publice, sporirea securității și eficienței energetice a țării, îmbunătățirea substanțială a climatului de afaceri, combaterea monopolului în mass media, etc. Cu toate acestea, autoritățile continuă tergiversarea vizibilă a reformelor și insistă asupra etapizării îndeplinirii celor 28 de condiționalități ale UE. Reieșind din cele expuse mai sus și ținând cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea Uniunii Europene, guvernarea să îndeplinească următoarele acțiuni:

  1. Publicarea raportului Kroll 2.
  2. Anularea votul mixt.
  3. Renunțarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităților economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar.
  4. Îndeplinirea tuturor celor 28 de condiționalități, necesară pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea UE.
Totodată, Platforma DA reiterează  angajamentul său, în calitate de partid antioligarhic, democratic și proeuropean, să aplice toate metodele legale de presiune asupra regimului antipopular al guvernării, în vederea realizării acțiunilor de modernizare și democratizare a Republicii Moldova după modelul european. Chișinău, 11 decembrie 2017

citește mai mult