ACASĂ/ noutăți

Dinu Plângău: Protestul de duminică va fi o notă negativă dată de cetățeni actualei guvernări

10 Iunie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Dinu Plângău, membru al Platformei Demnitate și Adevăr a vorbit despre așteptările de la protestul de duminică, câți oameni cred că vor participa, revendicările protestului, dacă există un plan de rezervă în cazul în care guvernarea nu va ţine cont de protestul de duminică şi îşi va implementa propria agendă politică, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle Plângău, ce aşteptări aveţi de la protestul de duminică?

D.P.: Protestul de duminică va fi o notă negativă dată de cetățeni actualei guvernări și va dezminți afirmațiile despre consensul politic privind schimbarea sistemului electoral înaintea avizului Comisiei de la Veneția. Totodată, are și un scop informativ pentru societate, în condițiile în care oamenii nu prea înțeleg, în virtutea manipulărilor din media, despre efectele nocive ale implementării unui sistem electoral de tipul celui propus de Plahotniuc și susținut de Dodon.

T.: Câţi oameni credeţi că vor participa la el?

D.P.: După cum ne demonstrează experiența, numărul persoanelor care participă la protest depinde nu doar de intenția lor de a participa, ci și de măsurile diversioniste întreprinse de actuala guvernare. Sunt sigur că duminică vor fi suficiente voci răsunătoare ca să fie luate în calcul și să poată influența anumite procese pe viitor.

T.: Revendicările se vor referi doar la preconizata modificare a sistemului electoral sau vor fi şi de alt ordin?

D.P.: Protestul de duminică are un singur scop: împiedicare lui Plahotniuc și Dodon să-și împartă țara în două prin modificarea sistemului electoral. O singură revendicare, cum ar fi neadmiterea schimbării sistemului electoral ar trebui să conducă și la implementarea celorlalte doleanțe ale oamenilor, cum ar fi schimbarea guvernării și abolirea corupției. Or, experții Comisiei de la Veneția ne spun foarte clar că sistemul propus de Plahotniuc și susținut de Dodon va spori corupția politică. Mai mult, doar prin schimbarea sistemului electoral Plahotniuc poate să controleze mai departe Republica Moldova.

T.: Pe cât de dispusă credeţi că este guvernarea ca să dea curs solicitărilor protestatarilor?

D.P.: Guvernarea va lupta până la ultima suflare pentru a modifica sistemul electoral și nimeni nu-i poate determina să cedeze, or asta ar însemna pierderea puterii în 2018 și pușcărie pentru ei. Procesul poate fi oprit doar cu eforturi comune ale întregii societăți, opoziției și partenerilor de dezvoltare.

T.: Aveţi un plan de rezervă în cazul în care guvernarea nu va ţine cont de protestul de duminică şi îşi va implementa propria agendă politică?

D.P.: Experiența ne-a învățat să gândim pe termen lung. Cât mai avem forțe și oameni curajoși, vom avea și planul B, C, D. Nu putem lăsa țara pe mâna unor criminali. Vom fi o mare bătaie de cap pentru ei, așa cum am fost și până acum.

T.: În genere, prin ce credeţi că se explică faptul că la proteste vin tot mai puţini oameni?

D.P.: Întrebarea dvs. sugestivă este, probabil, bazată pe experiența ultimului protest organizat de societatea civilă. Dar pot să vă dau dreptate, luând în calcul mai mulți factori. În primul rând, la protestele Platformei DA din 2015-2016 oamenii știau pentru ce ies în stradă, lucrurile păreau destul de simple, ei au fost furați. În cazul dat, lumea nu prea înțelege ce-i va costa schimbarea sistemului electoral. Un alt factor sunt alegerile prezidențiale din 2016, care au divizat societatea unită cu mare greu pe parcursul a doi ani. Pot adăuga aici și numărul populației active care a părăsit țara, dar și alte aspecte cum ar fi manipularea, încercarea de discreditare a protestelor și liderilor, care au un impact în rândul celor neinformați. Partea bună este că mercenarii guvernării sunt incompetenți, iar oamenii – din ce în ce mai informați.

T.: Ce factori, în opinia Dvs., ar putea reanima mişcarea protestatară şi a o aduce la nivelul anului 2015?

D.P.: În curând vom afla. În 2015-2016, am muncit foarte mult împreună cu colegii mei din Platforma DA. Zilnic cutreieram satele și orașele țării pentru a informa oamenii. Trebuie să muncim și mai mult pe viitor. Un factor important este poziția partenerilor de dezvoltare care dau bani Republicii Moldova. În cazul în care guvernarea nu va ține cont de avizul Comisiei de la Veneția, UE va fi îndreptățită să înghețe finanțarea și atunci statul nostru poate intra în incapacitate de plată, or și așa datoriile pe care le avem sunt enorme. Cu toate acestea, peste 2-3 ani vom fi într-o criză fără precedent cu o economie prăbușită, dacă nu schimbăm ceva. Fie ieșim acum în stradă și încercăm să salvăm ceva, fie, inevitabil, vom ieși peste 2-3 ani în stradă, când totul va începe să se prăbușească zgomotos.

T.: Aţi putea oferi un pronostic pe termen scurt şi mediu cum va evolua situaţia politică din RM?

D.P.: Este greu să faci pronosticuri politice în Republica Moldova, când lucrurile se schimbă peste noapte, situația fiind constant instabilă. Pot face însă un pronostic pe termen lung: Plahotniuc va face pușcărie împreună cu gașca sa, mai devreme sau mai târziu. Depinde doar de noi.

Sursa: http://Tribuna.md

https://goo.gl/my7rm4

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

04 Iulie 2020

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia celei de a ...

În numele formațiunii politice a cărui lider sunt, dar și a numeroșilor noștri simpatizanți, aducem calde felicitări Președintelui SUA și poporului american cu ocazia celei de a 244-a aniversări a Zilei Independenţei. Valorile universale exprimate în Declarația de Independență constiuie și în prezent pilonii construcției democratice și ai demnității unui popor care-și vrea independență politică. Cine ar putea astăzi să contrazică nobila idee despre drepturile inalienabile ale omului la Viață, Libertate și Fericire ? „Iar pentru a asigura aceste drepturi, Guvernele sunt instituite pentru oameni”. Acesta este și crezul Platformei DA, pentru care ne-am lansat intr-o luptă politică ireversibilă și fără de compromisuri. Spiritul rezistent al poporul american constituie pentru noi o confirmare a faptului că măreția unei națiuni nu este dată, dar este câștigată. Și, după cum afirma președintele Franklin D. Roosevelt: "Această mare naţiune va îndura multe şi a îndurat multe, dar va renaşte şi va prospera.” Totodată, transmit cuvinte de respect Excelenței sale, domnului Ambasador al SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, în persoana căruia avem un prieten ferm, un susținător al principiilor democratice de funcționare a instituțiilor puterii de la Chișinău. Sperăm să valorificăm pe deplin dialogul nostru strategic cu SUA, că eforturile noastre de modernizare a societății, de promovare a unei guvernări inteligente, competitive vor sprijini și în continuare . Iar Platforma DA este formațiunea capabilă să-și ajute propriul popor în acest exercițiu al suveranității. Or, așa cum afirma președintele Donald Trump: „Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează guvernarea, ci dacă guvernarea este controlată de popor.” „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii!

citește mai mult

29 Iunie 2020

Platforma DA: agricultorii trebuie susținuți prin subvenționarea procurării materialului semince...

Anul 2020 este unul dintre cei mai dificili ani pentru producătorii de grâu și orz de toamnă. În urma unei ierni complet lipsite de zăpadă, urmată de primăvara pe parcursul căreia în lunile martie și aprilie nu au fost precipitații, aproape 2/3 din suprafețele semănate cu cereale din prima grupă au suferit substanțial. Multe terenuri cultivate cu grâu din sudul și centrul țării au fost compromise și reînsemânțate cu alte culturi. În această zonă se așteaptă o recoltă extrem de redusă de cereale de prima grupă. În multe cazuri aceasta nu va acoperi nici măcar cheltuielile pentru arendă și procurarea materialului semincer. În atare circumstanțe apare riscul iminent ca zeci de mii de fermieri să se pomenească în situația de a nu avea capacitatea să-și onoreze datoriile și vor intra în insolvență. Acest fapt este agravat de condițiile în care autoritățile au blocat NEOFICIAL exportul cerealelor și, totodată, refuză să procure grâu pentru rezerva de stat de la producătorii agricoli. În mod normal, în cazul în care se estimează un deficit de grâu din cauza crizei naturale și de sănătate, Guvernul ar trebui să restricționeze exportul grâului și orzului, în baza unei hotărâri OFICIALE. Astfel, ar deveni legală invocarea circumstanțelor de forță majoră, care ar permite exportatorilor și agricultorilor restructurarea datoriilor. Iar statul, în acest caz, ar trebui să procure de la fermieri o bună parte din grâu la prețuri avantajoase. Situația climaterică nefastă, incoerența guvernării și aplicarea unor scheme obscure deja are un impact extrem de negativ asupra pieței cerealelor și micșorează substantial veniturile fermierilor. În acest context Platforma DA insistă ca statul să aloce subvenții agricultorilor care au avut de suferit în urma secetei prin micșorarea semnificativă a recoltei de grâu. Aceste subvenții ar trebui să fie direcționate spre procurarea de material semincer. Propunem ca din bugetul de stat să fie achitați câte 4 lei pentru fiecare kg de grâu semincer procurat de fermieri și câte 2 lei pentru fiecare kg de semințe produse de agricultorii specializați în cultivarea materialului semincer. Reieșind din necesitățile interne de consum, avem nevoie de circa 60 de mii de tone de semințe de grâu. Luând în considerație că seceta a afectat aproape 2/3 de terenurile semănate cu grâu, Platforma DA estimează că fondul de subvenționare a procurării semințelor ar trebui să atingă valoarea aproximativă de 160 mln lei. În cazul în care resursele necesare subvenționării nu pot fi identificate rapid pe intern, cerem ca autoritățile să se adreseze de urgență după ajutor către partenerii noștri externi. Remarcăm că Guvernul Platformei DA intenționează implementarea acestei măsuri de sprijin pentru fermieri în mod prioritar.

citește mai mult

25 Iunie 2020

Declarația Platformei DA față de incidentele din zona de securitate...

Regimul separatist se folosește de pandemie pentru a-și extinde influența, controlul și forța de impunitate asupra localităților din stânga Nistrului. În loc de a rezolva problema, acest guvern bea șampanie la Moscova în compania separatiștilor, la o paradă vetustă și inutilă. Condamnăm impotența acestui guvern de a apăra cetățenii RM. Reacțiile anemice sau adormite ale Biroului pt reintegrare nu face decât să dea curaj regimului separatist. Asta se leagă însă de contractul exclusiv de furnizare a energiei de la Kuciurgan, de ticăloasa înțelegere a lui Dodon de a ”dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992, au plătit cu sânge, combatanții RM. Acest guvern tratează cu superficialitate nevoile oamenilor din stânga Nistrului. Am uitat când diplomații acestui guvern au avut demersuri de retragere necondiționată a trupelor rusești organizațiilor internaționale. Nu știm dacă RM a impus măsuri de răspuns față de persoanele care arestează, țin în pușcării sau chiar omoară oameni nevinovați, cum au fost numeroase cazuri de preluare a afacerilor la Râbnița, Slobozia și Bender. Se crează impresia că unora în acest guvern Chicu le convine să împartă puterea cu separatiștii de la Tiraspol. Cerem: Convocarea de urgență a unei ședințe de guvern pe tema posturilor ilegale. Cerem aplicarea hotărârii Curții Constituționale n.14 din 02.05.2017 cu privire la Transnistria ca ”teritoriu ocupat”, însemnând adoptarea unor alte măsuri și poltici față de mafia acestui teritoriu controlat de Tiraspol. Guvernul RM are obligația de a respinge acreditarea unor elemente de statalitate de către regimul separatist, i.e. la negocieri, dar și pe teren. Posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE, și autoritatea mediatorilor, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste. Guvernul are obligația de a forța democratizarea și demilitarizarea regiunii, condiționând orice legături economice externe cu ceea ce apără cetățenii RM pe întreg teritoriul suveran al statului nostru. Acesul la piață este un bun garantat de statutul asociat al RM la Uniunea Europeană, nu în afara acestuia. Toți cei care vor demonstra lipsă de respect și vor sfida legislația RM pot fi lipsiți de acest bun în interesul statului RM. Cerem ca guvernul RM să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform constituției RM și a dreptului internațional, încetând să arunce veste de salvare și concesii ticăloase regimului separatist. Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim. Guvernul să revină neîntârziat la căutarea unei surse alternative de achiziție a energiei electrice, actualul contract este dubios, netransparent și hrănește separatismul. Este neavenit ca autoritățile RM să scutească de accize și de taxe bunurile și relațiile comerciale ale regiunii cu piața externă, asta afectează credibilitatea guvernării. Este imperativ ca Parlamentul RM să monitorizeze implementarea acordurilor și protocoalelor încheiate de guvern, pt a stabili ce fel de politică urmează să aplice în procesul de reintegrare completă, definitivă, a teritoriului din stânga Nistrului, în corespundere cu legea din 2005 și prevederile Constituției RM. 25 iunie 2020

citește mai mult