ACASĂ/ noutăți

Stanislav Pavlovschi: „Nimeni nu va veni și nimeni nu va face nimic în locul nostru”

13 Februarie 2017

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, vicepreședintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova, a vorbit despre activitatea sa din prezent, formațiunea din care face parte, rezoluția adoptată de PPDA despre crearea structurilor extrateritoriale, necesitatea reformării clasei politice, unificarea dreptei pro-europene, dar și ce șanse are actuala opoziție să preia puterea în RM.

C.: Dle Pavlovschi, știm că sunteți într-o misiune internaționala în Bacu. Ați putea să ne dați detalii cu ce va ocupați acolo?

S.P.: Vă mulțumesc mult. În primul rând, eu aș dori să salut cititorii Curentul.md, cu care am plăcere să discut pentru prima dată.

În privința plecării mele s-au vehiculat mai multe zvonuri și speculații și cred că e cazul să facem lumină în privința asta.

În realitate, lucrurile stau cu mult mai simplu. Neavând posibilitate să îmi găsesc de lucru în Moldova, am fost pus în situația să îmi caut de lucru în alte țări. Acum eu lucrez în calitate de consultant în materie anti-corupție, în cadrul unul proiect în domeniul justiției, finanțat de către Uniunea Europeană în Azerbaidjan. Suntem patru specialiști veniți din Statele Unite, Albania, Bulgaria și Moldova și în obligațiunile noastre intră acordarea asistenței autorităților naționale în perfecționarea sistemului lor juridic și de drept.

C.: Dvs. sunteți și vicepreședinte al Platformei DA, iar în cadrul recentului Congres al acestui partid ați avut o intervenție prin Internet în care ați menționat ca sunteți deja parte a Diasporei. Ați putea deschide parantezele?

S.P.: Da, eu aș fi vrut să particip în lucrările Congresului Extraordinar al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deoarece cu acest partid este legată o bună parte a vieții mele, însă, din motive pur obiective, prezenta mea nu a fost posibilă. Asta este motivul din care eu am hotărât să mă adresez delegaților pe calea unui cuvânt de salut și îndemn, transmis prin Internet. Fiind, la fel ca sute de mii de alți moldoveni nevoit să îmi caut de lucru în străinătate, fiind rezident al Azerbaidjanului, obiectiv vorbind, am devenit și eu o parte a Diasporei.

C.: PPDA a adoptat o rezoluție despre crearea structurilor extrateritoriale, în special a celor din Diaspora. Ce credeți despre acest proces? Vă veți implica?

S.P.: Bună întrebare. Trebuie să recunoaștem că diaspora noastră nu este una omogenă. Acolo sunt oameni diferiți, care au viziuni politice diferite, care au intenții diferite, care au scopuri diferite. Mulți dintre concetățenii noștri sunt dezinformai și activează pe baza unor perceperi eronate. Dar, sunt și cei care au dat dovada unui activism civic nemaivăzut înainte. Și asta mă bucură mult. Știu că mulți dintre ei visează să se întoarcă în Moldova, deoarece viața în străinătate nu este dulce deloc. Nimeni nicăieri nu ne așteaptă. Vă spun asta cu certitudine. Lumea nu se întoarce de aceea că nu vor să trăiască în mocirla noastră, unde domină corupția, unde demnitatea lor este călcată în picioare. Reprezentanții diasporei, la fel că și cei care trăiesc în Moldova, merită o viată cu mult mai bună. Din păcate, mulți se gândesc, că iată va veni un Mesia și ne va salva, o să ne facă viată mai frumoasă. Eu înțeleg oamenii noștri, mai mult ca atât, îmi scot pălăria în fată celor care lucrează zi și noapte ca să își asigure familiile, dar trebuie să îi dezamăgesc. Nimeni nu va veni și nimeni nu va face nimic în locul nostru. Noi, reprezentanții poporului, trebuie să facem ordine în propria noastră țară. Și aici, rolul reprezentanților Diasporei poate și trebuie să devină unul principial și decisiv, deoarece, trăind în țările europene, ei au văzut cum trebuie să activeze un stat modern, un stat democratic, un stat care lucrează pentru cetățeni. Și experiența asta ar putea fi foarte importantă în procesul reformării vieții noastre. Din aceste considerente implicarea reprezentanților Diasporei în procesele politice care au loc în Moldova este nu numai că binevenită, dar și necesară.

C.: Anterior, ați lansat în spațiul public mai multe mesaje ca specialist în materie de reforme de drept. Va rămâne acest domeniu o prioritate a Dvs. în continuare și, în genere, cum vedeți evoluția situației din acest domeniu în continuare?

S.P.: Este foarte dureroasă această temă. Sunt un jurist cu experiență profesională de 37 de ani. Am lucrat în calitate de anchetator pe cauzele excepționale, am activat în calitate de procuror, unul dintre conducătorii Direcției de urmărire penală a Procuraturii Generale, am lucrat în calitate de Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, avocat, consultant în mai multe proiecte derulate de Uniunea Europeană în domeniul reformării sectorul justiției din diverse țari. Aș punea spune că am experiență, practic, în toate profesiile juridice. Știu foarte bine cum trebuie să funcționeze un sistem juridic modern, cum trebuie să fie organizat un stat de drept – un stat în care guvernează legea, ci nu oamenii. Și când eu văd ce se face la noi în țară, eu spun că așa ceva poate fi numit cum doriți, numai nu reformarea sectorului juridic. La noi reformele se fac nu pentru oameni simpli, ci pentru cei care lucrează în sistem: pentru judecători, pentru procurori, pentru demnitari de stat. Lumea care le face, totalmente și-a pierdut obrazul. Poftele lor depășesc deja bunul simt și nu provoacă decât iritare din partea poporului. În țara noastră poporul și guvernarea trăiesc în lumi paralele. De ce se întâmplă asta? Sunt câteva explicații. Lăcomia funcționarilor, impunitatea lor, încrederea lor, că dacă ei sunt la putere, asta înseamnă că ei pot face orice le trăsnește în cap, că nimeni și niciodată nu o să le ceară socoteală. Sunt și cei parveniți, care sunt, pur și simplu, niște agramați și care nu au cea mai vagă idee cum trebuie să funcționeze o procuratură sau o curte într-un stat de drept. Sunt și mai multe interese în joc. Reforma adevărată ar însemna pierderea punerii, iar asta ar însemna tragere la răspundere a sutelor de funcționari corupți, care fără milă ani la rând jefuiesc acest popor. La mine s-a format o opinie că în țara noastră, pur și simplu, lipsește voința politică îndreptată la realizarea reformelor de care ca de aer are nevoie poporul nostru. Și atâta timp cât clasa politică actuală se află la guvernare, lucrurile nu se vor schimba. Din păcate. Europenii vor mai pompa în Moldova câteva sute de milioane de euro și prin asta vor face mai bogată guvernarea. Iar, oamenii simpli așa și vor rămâne – unu la unu cu nevoile, grijile, problemele lor.

C.: Andrei Năstase, liderul PPDA, declara anterior că formațiunea pe care o reprezentanți pune accent pe integritate, profesionalism și transparentă. Cum ați califica situația din politica moldovenească prin prisma acestor trei principii?

S.P.: Foarte simplu. Elita politică moldovenească, care guvernează țara, nu este nici integră, nici profesionistă, nici transparentă. Unicul lucru pozitiv care aceasta elită ar putea face pentru poporul Republicii Moldova asta să plece. Dar nu vor pleca. Se vor tine cu dinții de fotoliile lor, dar nu vor pleca. Unii din frică, alții din lăcomie. Dacă noi am reuși realizarea acestor trei principii – integritate, profesionalism și transparență – ar câștiga întregul popor.

C.: Mulți vorbesc despre necesitatea reformării clasei politice. Dvs. ce părere aveți la această temă?

S.P.: Eu sunt de acord cu această părere. Mai mult ca atât. Eu aș spune că noi acum trebuie să creăm o clasă politică nouă, o clasă politică necompromisă, o clasă politică, care cunoaște nevoile și necesitățile poporului, o clasă politică, care ar putea asigura procesul integrării europene, procesul dezvoltării tării și, prin urmare, creșterea bunăstării și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții poporului.

Este foarte important ca, clasa politică nouă să înțeleagă necesitatea liberalizării tuturor sferelor vieții. Moldova trebuie să fie transformată, dintr-un stat polițienesc-procuroresc, într-un loc unde ar fi confortabil de trăit, unde drepturile omului și libertățile fundamentale nu ar fi doar vorbe goale, unde toţi sunt egali în fața legii, unde statul își apără cetățenii împotriva arbitrarietății funcționarilor.

Cum spunea Martin Luther King – „I have a dream!” – eu am un vis. Eu doresc că Moldova să devină un stat de drept, dacă doriți – un paradis al drepturilor omului! Credeți ca nu este real? Vă asigur că este foarte real. Totul depinde de noi, de poporul Republicii Moldova! Noi trebuie să ne aducem aminte că suntem oameni și că demnitatea umană este o valoare supremă în stat.

C.: Cum credeți că va evolua situația politică în perioada imediat următoare?

S.P.: Eu nu cred că vor fi careva îmbunătățiri substanțiale. Guvernarea asta, ca rața ceea din coteț, ar dori să zboare, dar nu poate, fiind prea grasă. Ei vor continua să convingă partenerii că merită să fie ajutați că, dacă nu, atunci – „Russans are coming!” – „Vin rușii!”

Desigur, partenerii de dezvoltare, când aud așa ceva, imediat își ascund capul în nisip și nu mai vor nimic să audă, nici un argument nu merge. Dar cum altfel? „Russians are coming!”.

Asta ar duce la îmbogățirea de mai departe a clasei politice ce se află la guvernare și sărăcirea de mai departe a poporului.

Toate acestea vor creste șansele opoziției să câștige alegerile parlamentare din 2018.

C.: Ce părere aveți despre o eventuală unificare a dreptei pro-europene?

S.P.: Sincer? Eu nu cred în așa ceva. Mai mult ca atât, acest îndemn la unificare sună foarte frumos, dar este totalmente contraproductiv. De ce? Foarte simplu. Ideea integrării europene a fost discreditată anume de către reprezentanţii „dreptei pro-europene”, care s-au aflat la guvernate din 2009 încoace. Acum noi trebuie să reîntoarcem poporului încrederea în integrarea europeană. Acum noi trebuie să convingem poporul Moldovei că integrarea europeană asta-i nu furtul miliardelor, că integrarea europeana asta-i nu corupția endemică care sufocă țara, că integrarea europeană asta nu-i arbitrarietatea judecătorească, că integrarea europeană asta nu-i călcarea în picioarele drepturilor omului! Noi trebuie să întoarcem integrării europene sensul ei original. Să dovedim că integrarea europeană înseamnă lupta cu corupţia, că integrarea europeană înseamnă echitatea judecătorească, că integrarea europeană înseamnă apărarea necondiționată a drepturilor omului. Oare este posibilă realizarea acestei sarcini cu cei care cu propriile mâini au distrus încrederea poporului în această idee frumoasă? Răspunsul meu este categoric – nu!

La această etapă istorică poporul are nevoie de cei care nu sunt compromiși în urma conlucrării cu acest regim lipsit de legitimitate, de cei pentru care ideea integrării europene este principiul lor de viaţă, de cei asupra cărora nu planează nici o suspiciune de corupție sau de conlucrare cu mafia de la guvernare. Poporul are nevoie de cei care nu se ascundeau prin tufari când acest popor protesta în Piața Marii Adunări Naţionale! Poporul are nevoie de cei care mereu au fost cu el! Poporul are nevoie de cei cave nu îl vor trăda. Niciodată!

C.: Credeți că vom avea alegeri parlamentare anticipate sau ordinare?

S.P.: Eu nu cred în scenariul alegerilor anticipate, deoarece pentru ca așa ceva să se întâmple, trebuie să fie întrunite niște condiții, expres stipulate în Constituție. Aceste condiții acum nu sunt întrunite. Pe lângă asta bugetul de stat nu prevede acest gen de cheltuieli. Iar cel mai importat obstacol este faptul existenței majorității parlamentare confortabile. Nimeni nu dă vrabia din mână pe cioara de pe gard. Așa că, cu o mare doză de probabilitate, putem spune că alegerile parlamentare vor avea loc spre finele anului 2018.

C.: Ce șanse are actuala opoziție să preia puterea în RM?

S.P.: Problema nu este în asta. Problema constă în altceva. Cum să facem așa ca în Parlamentul viitor să nimerească oamenii necompromiși de conlucrarea cu această guvernare coruptă. Cum să facem așa ca în Parlamentul viitor să nimerească cei care ar putea realiza visul european al poporului nostru!

Va fi o luptă electorală foarte puternică între cei care vor să lucreze pentru popor și cei care au jefuit acest popor ani și ani la rând și acum nu vor să piardă accesul la treucă.

Sincer, aș dori să cred că poporului nostru îi va ajunge înțelepciunea să facă o alegere corectă, deoarece dacă nu noi, atunci – nimeni!

Sursa:  http://curentul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

09 Februarie 2020

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii din raza circumscripției 38 să iasă masiv la vot pe dat...

Urmare a consultărilor interne, în special a structurilor locale și a consiliului politic al OT Hâncești, Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a decis astăzi să acorde susținere electorală candidatului independent Grigore Cobzac în alegerile parlamentare noi din circumscripția 38. Decizia partidului nostru are la bază o reflecție temeinică și asumată. Până în prezent, Platforma Demnitate și Adevăr a făcut absolut totul pentru identificarea unui candidat comun ne-afiliat politic, care ar fi reprezentat forțele proeuropene și naționale, ca un prim test pentru marile bătălii politice ale anului 2020. Platforma DA este fidelă principiilor sale și a decis să nu-și lanseze propriul candidat în aceste alegeri, chemând la unitatea tuturor forțelor democratice de centru-dreapta, care trebuie să învingă în această circumscripție. Platforma Demnitate și Adevăr nu poate ignora faptul că Dl Grigore Cobzac a fost candidatul comun al forțelor antioligarhice în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția nr. 38 și în condițiile unui scrutin neliber și inegal a avut sprijinul popular, obținănd locul doi cu peste 33 % de voturile exprimate în cadrul scrutinului. Candidatul Grigore Cobzac este originar din raionul Hâncești. Domnia sa are o bogată experiență regională și parlamentară, este unul din adversarii declarați ai regimului oligarhic, a activat în calitate de Președinte al comisiei parlamentare pentru anchetarea traficului cu anabolizante în fostul Parlament, un dosar complex care a generat mai mulți prizonieri politici. Avem ferma convingere că dânsul va fi o voce distinctă și sonoră în favoarea procesului de recuperare democratică în Republica Moldova, inseparabilă de necesitatea organizării unei mișcări naționale de rezistență anti-oligarhice, prefigurate astăzi în proiectul unei adevărate restaurații îmbrățișate de Igor Dodon și PSRM. Platforma Demnitate și Adevăr consideră că miza adevărată a scrutinului din circumscripția 38 este crearea condițiilor necesare și suficiente pentru o mișcare de unitate a forțelor de centru-dreapta. Rezultatul acestor alegeri ne vor ajuta să înțelegem care sunt adevăratele interese ale liderilor și partidelor politice de pe centru dreapta. Platforma DA îndeamnă toți alegătorii din raza circumscripției 38 să iasă masiv la vot pe data de 15 martie și să susțină candidatura dl Grigore Cobzac, care, din punctul de vedre al formațiunii noastre, reprezenta cel mai bine idealurile de libertate, bunăstare, justiție și valori democratice, un candidat integru și profesionist de profil european, care nu va permite dispersarea și pulverizarea voturilor și va da startul unei mișcări de unitate pe plan național. Totodată, facem un apel către alte partide proeuropene și naționale autentice să gândească strategic și să acționeze local. Iar acest îndemn înseamnă să aibă tăria de a-și retrage candidații proprii, garantând astfel condițiile necesare pentru victoria candidatului independent, Grigore Cobzac, întro circumscripție în care se va vota pentru decuplarea de pericolul Igor Dodon și de mascotele sale politice. 09 februarie 2020

citește mai mult

31 Ianuarie 2020

Întrevederea președintelui Platformei DA, Andrei Năstase cu Adina Vălean, Comisar European pentr...

Joi, 30 ianuarie, Andrei Năstase, Președintele Platformei DA  și Igor Munteanu, Președintele Comisiei Control al Finanțelor Publice a Parlamentului RM, au avut o întrevedere de lucru cu Dna Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi. În cadrul discuției de la sediul Comisiei din Berlaymont au fost abordate o serie de aspecte legate de identificarea unor proiecte structurale în vederea aducerii Republicii Moldova în cadrul Planului de Investiții pentru rețeaua extinsă TEN-T a Uniunii Europene, cu aplicarea de soluții multifuncționale pentru transportul de pasageri și cel de mărfuri.

Accesul la finanțări comunitare pe termen mediu și lung este dependent de transparența procesului de achiziții publice, vizibilitatea și valoarea proiectelor față de alternativele lor. Reprezentanții Platformei DA au solicitat Comisarului pentru Transporturi, Adina Vălean, să-și îndrepte atenția asupra unor proiecte speciale în transportul național și internațional, care vor deschide acces la finanțări mari, dar și la obligația de a accelera transpunerea riguroasă a aquis-ului comunitar în legislația și practicile administrative ale sectorului de transporturi din R.Moldova. Uniunea Europeană așteaptă proiecte mature de modernizare a sistemului de transport rutier și feroviar, elaborate în temeiul standardelor tehnice (aquis) ale UE, interoperabilitate, siguranță, securitate, management al traficului, politici sociale, mediu sănătos și achiziții transparente. Există proiecte, în opinia reprezentanților Platformei DA, care pot interesa în mod direct Comisia. Comisarul pentru Transporturi a luat act de poziția Platformei DA în privința implementării angajamentelor Republicii Moldova din Acordul de Asociere, amenințările existente în acest domeniu al infrastructurilor critice (aerian, terestru, fluvial). S-a reiterat disponibilitatea Platformei DA de a furniza Comisiei sprijin în vederea promovării proiectelor prevăzute în structura Rețelei Trans-Europene de Transport (TEN-T). Astăzi, Platforma DA reprezintă un partid parlamentar, încercat în mai multe bătălii politice, dedicat misiunii de modernizare și dezvoltare a serviciilor de transport din Republica Moldova. Aceasta a fost prima discuție a unui partid politic din Republica Moldova la sediul Comisarului european pentru Transporturi în anul 2020.

citește mai mult

30 Ianuarie 2020

Andrei Năstase a avut o întrevedere cu Dl Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru politica euro...

Miercuri, 29 ianuarie, Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr a avut o întrevedere cu Dl Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere. Întrevederea a avut loc în oficiul Berlaymont de pe Wetstraat 200, Rue de la Loi, fiind prilejul unei consistente discuții asupra evoluțiilor recente ale Parteneriatului Estic. Liderul Platformei DA l-a felicitat pe Comisar pentru începutul mandatului său și a apreciat rolul transformativ al asistenței UE, susținând importanța condiționalităților democratice și a monitorizării efective a implementării Acordului de Asociere UE - R. Moldova. Platforma DA reprezintă un partid dedicat misiunii de apropiere și integrare a RM în cadrul Uniunii Europene. Părțile au discutat mai multe aspecte legate de procesele politice și electorale din ultimii ani, situația economiei naționale și perspectivele cooperării directe cu fondurile structurale ale UE. În particular, liderul Platformei DA a sugerat Comisarului Oliver Varhelyi mai multe direcții esențiale pentru creșterea economică durabilă și dezvoltarea mediului de afaceri prin facilități țintite, politici de simplificare a reglementărilor și resurse alocate noilor afaceri (start-up-uri). Moldova are mare nevoie de investiții sporite în infrastructură, de fonduri pentru dezvoltarea coridoarelor europene de transport (TEN-T), crearea rețelelor de furnizare alternativă a energiei electrice (ENTSO-E) și a rețelelor de gaze naturale, aflate în diverse etape de construcție. Reprezentând o comunitate de cetățeni cu vederi europene, liderul Platformei DA a dorit să afle din partea celui mai înalt oficial european pe subiectul politicilor de vecinătate despre noile orizonturi pe care le vor putea ținti propunerile DG Near cu privire la politicile UE în raport cu Parteneriatul Estic, noile priorități de integrare și colaborare în domeniul transportului internațional și național, asigurarea securității energetice și condițiilor pentru dezvoltarea economiei verzi și digitale, creșterea capitalului social și consolidarea rezilienței statelor. Deoarece RM și UE vor lansa în curând negocieri asupra noii Agende de Asociere (2021-2027), liderul Platformei DA a reiterat dorința cetățenilor moldoveni de a extinde programele de finanțare directă a autorităților locale și regionale din R.Moldova (după modelul ”European village”), reducerea tarifelor de roaming, dar și de finanțare a micilor afaceri dezvoltate prin proiecte greenfield și hub-uri industriale integrate cu centrele de cercetare existente. Este foarte important de a urmări mai multe investiții în programele de educație vocațională, accelerarea reformelor în sistemul organelor de drept și ale procuraturii, integritatea serviciului public și cimentarea practicilor de bună guvernare. Aceasta a fost prima discuție a unui partid politic european din Republica Moldova la sediul Comisarului European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de Extindere în anul 2020.

citește mai mult