ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Andrei Năstase: ”Vom apăra centimetru cu centimentru libertatea și viitorul poporului nostru!”

10 Iulie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre protestele din RM, cum comentează rezoluția Parlamentului European, ce se poate de obținut prin proteste, când dreapta pro-europeană își va face publică oferta electorală și numele candidaților în alegerile parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Năstase, după ultimele proteste de amploare, în ce măsură se poate de spus că a fost reanimată mișcarea protestatară din Republica Moldova?

A.N.: Spiritul protestatar și mișcarea de protest nu aveau cum să dispară atâta timp cât țara noastră este condusă în continuare de către regimul mafiot și uzurpator Plahotniuc, susținut de un președinte de nimic, Dodon. Ultimele proteste, însă, au demonstrat că există o puternică stare de spirit, care în orice moment se poate transforma într-o puternică revoltă socială. La momentul de față, reprezentanții Comitetului de Rezistență Națională analizăm cum evoluează lucrurile și putem spune că există probabilitatea ca oamenii să nu mai asculte de îndemnurile doar de protesta pașnic și să recurgă la acțiuni ferme de nesupunere civică în fața dictaturii. Spun acest lucru cu îngrijorare, deoarece știu că oamenii au ajuns la disperare din cauza umilinței și înjosirii la ca au fost supuși de către Plahotniuc, care prin justiția sa personală a furat votul sutelor de mii de oameni și nu mai respectă nicio regulă a democrației și a bunului simț.

T.: Prin ce se mai explică această stare de spirit?

A.N.: Această stare de spirit se explică și prin faptul că regimul le-a aplicat o lovitură tuturor celor care au crezut în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, celor care au sperat că relațiile cu UE vor contribui la modernizarea și democratizarea Republicii Moldova, la transformarea ei într-o țară din care să nu vrei să pleci. Nici în cel mai urât vis cetățenii noștri nu și-au imaginat că, din cauza unui mafiot cu apucături dictatoriale, țara noastră va intra într-o situație de izolare internațională, iar asistența macrofinanciară și bugetară din partea Uniunii Europene va fi sistată.

Din cauza lui Plahotniuc am ajuns la situația în care, chiar și având statutul de semnatari ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să fim sancționați pentru încălcarea unor principii fundamentale de funcționare a unui stat civilizat. Doar regimurile dictatoriale mai sunt sancționate pentru asemenea abateri.

Din aceste considerente, mișcarea protestatară va fi doar în creștere atâta timp cât Republica Moldova va fi condusă de un individ, care a pus stăpânire pe toate instituțiile statului. Am mai spus-o și repet: odată ce Plahotniuc a încălcat flagrant drepturile alegătorilor și a eliminat efectele votului, sfârșitul acestui regim va avea loc prin proteste, în stradă. Altă soluție, cel puțin în acest moment, nu există.

T.: Cum comentați rezoluția Parlamentului European din 5 iulie?

A.N.: Rezoluția adoptată de Parlamentul European vine după un lung proces de documentare cu privire la realitățile din Moldova. Aceasta condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească și reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră că au influențat rezultatul fac parte din practica obișnuită a alegerilor din Moldova și nu au dus niciodată la anularea acestora.

Printr-un document și gest fără precedent, practic, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cei care protestează la Chișinău și care cer autorităților să respecte votul alegătorilor din capitală.

Din păcate, practicile nedemocratice ale regimului au făcut ca Parlamentul European să ceară Comisiei înghețarea oricărui sprijin financiar pentru țara noastră. Parlamentul a propus Comisiei să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar.

În fruntea acestor condiții se află validarea alegerilor locale din Chișinău, renunțarea la sistemul mixt de vot precum și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci.

T.: La fel ca și validarea mandatului Dvs., cel din urmă punct este întrucâtva o noutate, nu a mai constituit până acum o condiționalitate expresă a instituțiilor europene. Cum s-a ajuns aici?

A.N.: Trebuie să vă mărturisesc că pe parcursul ultimilor ani o prioritate permanentă a comunicării noastre cu instituțiile europene a constituit-o și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci. Și săptămâna trecută, la Strasbourg am avut multiple întrevederi de informare reciprocă cu europarlamentari din toate grupurile politice.

Am avut prilejul unic să comunicăm la această temă cu Donald Tusk, Presedintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Thorbjorn Jangland, Secretarul General al Consiliului Europei.

Am prezentat la aceste întâlniri nu doar propriile poziții și atitudini, ci și voința cetățenilor care ne-au mandatat în Piața Marii Adunări Naționale în cadrul protestelor organizate de opoziția pro europeană și antioligarhică. În acest sens, am înmânat înalților demnitari Rezoluția votată de zeci de mii de oameni nemulțumiți de tentativa de instaurare în țara noastră a unui stat polițienesc și de lipsa transparenței în ceea ce privește investigarea furtului secolului.

Esențială pentru toți a fost înțelegerea faptului că prin nevalidarea alegerilor, prin furtul votului popular guvernarea oligarhică de la Chișinău s-a discreditat iremediabil, după ce anterior fusese implicată în ilegalități de ordin pecuniar. În același timp ne-am asigurat că apucăturile dictatoriale ale lui Plahotniuc și minciunile lui tirajate în capitalele europene nu vor mai fi tolerate. Dimpotrivă, orice deviere de la normele democratice va fi taxată cu toată determinarea.

Oficialii europeni de primă mărime ne-au asigurat că sunt hotărâți să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru a opri derapajele antidemocratice ale regimului de la Chișinău.

T.: Cum comentați reacția guvernării referitor la Rezoluția adoptată cu o largă majoritate de către Parlamentul European?

A.N.: A fost una dezastruoasă. Regimul și-a dat arama pe față, cum se spune, și-a scos masca și și-a arătat chipul adevărat. Unul antieuropean, antidemocratic, populist și autoritar. Candu, Filip, Gămurari și Plahotniuc însuși au manipulat, au spus minciuni gogonate, au atacat mojicește și au învinuit de eșecul așa-ziselor reforme instituțiile Uniunii Europene, în special în ce privește justiția capturată. Aberațiile de genul că Rezoluția a fost votată doar de Partidul Popular European nu poate stârni decât nedumerire, întrucât se știe că cinci din cele șapte grupuri parlamentare au susținut și votat consensual Rezoluția în chestiune, după ce fiecare grup depusese propriul text de rezoluție. Apoi minciuna lui Filip că banii europeni sistați ar fi fost direcționați către alimentația copiilor este cu totul deplasată deoarece se știe clar că mijloacele financiare erau destinate pentru suplinirea bugetului în general, nu pentru niște plăți cu o anume țintă. Este clar că acest lucru a fost declarat pentru a fi tirajat de holdingul uzurpatorului, pentru a trezi resentimente în rândul oamenilor neinformați, care nu au acces la presa liberă și independentă.

T.: Guvernarea susține că Andrei Năstase și Maia Sandu stau în spatele acestei Rezoluții europene…

A.N.: Iarăși e vorba de manipulare cu caracter intern, deoarece conducerea de vârf a Uniunii Europene, Consiliului Europei și a altor instituții continentale cunosc foarte bine care este adevărul. Înainte de a se purcede la elaborarea tehnică, procedurală a Rezoluției, structurile europene s-au documentat din mai multe surse, inclusiv de la liderii opoziției, societății civile, experților. Este adevărat că cireașa de pe tort a fost invalidarea alegerilor și nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind inoportunitatea introducerii votului mixt. Deși susțin că e vorba de un vot politic, autoritățile din buzunarul oligarhic uită să spună că decizia de a suspenda acordarea sprijinului macrofinanciar a fost luată de către Comisia Europeană cu câteva zile înainte de a se supune votului în legislativ!

T.: Ce credeți a avut în vedere Vlad Plahotniuc când a afirmat că în ce privește acordurile internaționale, guvernarea din Republica Moldova va avea propriile priorități?

A.N.: Cred că a fost cea mai mare inepție pe care putea s-o emită dictatorul-pitic. Dacă vreți, este încă un element constitutiv al infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, deoarece respectarea acordurilor internaționale ține de competența instituțiilor statului, nu de voința unui individ fără nicio funcție oficială, care pur și simplu nu conștientizează cât de mult rău face acestei țări și acestor oameni. Ca să fiu mai direct, voi spune că prin aceste acțiuni lipsite de orice rațiune Plahotniuc încearcă izolarea totală a Moldovei pe plan internațional, somalizarea ei.

Să știți că aceste declarații dezechilibrate pun în pericol și regimul liberalizat de vize, libera călătorie a cetățenilor moldoveni în țările Uniunii Europene. Iar cel mai grav lucru e că uzurpatorul face un atac fără precedent asupra Acordului de Asociere, pe care practic îl denunță! Răspunsul nostru ferm la aceste aberații și spirite revanșarde ale oligarhului debusolat e că nu vom permite aceste derapaje, că vom apăra centimetru cu centimentru libertatea și viitorul poporului nostru!

T.: La modul real, ce se poate de obținut prin proteste în Moldova?

A.N.: După cum am spus și cu alte ocazii, protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației, o formă de exprimare plenară a voinței cetățenilor, un drept constituțional pe care avem nu doar dreptul, ci și obligația să-l folosim. Efectele protestelor vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestă împotriva regimului. În acest context, mizăm foarte mult pe o prezență exemplară, pe data de 26 august 2018 la Adunarea Generală a Cetățenilor, atât a celor din țară, cât și a celor din diasporă. Această zi ar putea fi una de cotitură în istoria Republicii Moldova.

În ceea ce privește efectele mișcării de stradă, unul din rezultate este și istorica „Rezoluție a Parlamentului European referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău”, care a fost adoptată pe 5 iulie 2018. Anume protestul masiv al cetățenilor față de abuzurile justiției lui Plahotniuc, care a fost exprimat prin ample acțiuni de stradă, a determinat Parlamentul European să se solidarizeze cu poporul Republicii Moldova. Tot în acest context, este important de menționat faptul că majoritatea absolută a reprezentanților instituțiilor europene și a statelor membre s-au solidarizat cu Republica Moldova și ne-au asigurat de sprijinul lor plenar în lupta noastră pentru democrație și statul de drept. De asemenea, majoritatea partenerilor europeni au ajuns și ei la concluzia că nevalidarea alegerilor denotă obsesia unui individ obscur, cu apucături de dictator, de a-și păstra toată puterea prin orice metode. Din acest punct de vedere, primitivismul lui Plahotniuc manifestat și în aceste zile ne face de rușine toată țara.

Totodată această atitudine denotă frica lui Plahotniuc, a anturajului său mafiot, a partenerilor săi interni și externi în fața unor lideri justițiari, care cred cu adevărat în valorile civilizației europene, în schimbare și reforme profunde și care ar da libertatea procuraturii și justiției în general să investigheze plenar, obiectiv, pe bune spălătoria de miliarde de dolari ale mafiei rusești și furtul miliardelor din vistieria statului, precum și modul de gestionare a fondurilor europene și creditelor obținute de la FMI și Banca Mondială, ce urmează a fi restituite de cetățeni, și nu de Plahotniuc și mafia sa națională și regională.

T.: Care e agenda pentru perioada imediat următoare a Comitetului de Rezistență Națională „ACUM”?

A.N.: În contextul actualei Rezoluții adoptată de Parlamentul European, vom face presiunile ce se impun ca litera și spiritul acesteia să fie implementate de către instituțiile statului. De asemenea, vom face demersurile necesare pentru a cere urmărirea penală și declararea lui Plahotniuc persona non-grata în statele UE, vom analiza și posibilitatea solicitării de aplicare a sancțiunilor internaționale cu caracter individualizat pentru Plahotniuc și anturajul său, dar și pentru judecătorii care au contribuit la uzurparea puterii de stat.

În ceea ce privește strategia noastră, ea este reflectată și în Rezoluția protestului organizat de Mișcarea de Rezistență și constă în crearea unor comitete de rezistență în localitățile țării precum și în diaspora cu întreprinderea unor acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, acțiuni care decurg din preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivel central și local, a căilor de acces către acestea, blocarea periodică a străzilor pentru a transmite semnale tuturor cetățenilor despre necesitatea solidarizării, precum și alte acțiuni hotărâte.

T.: În ce măsură protestele au consolidat dreapta pro-europeană și electoratul pro-european?

A.N.: Unul din efectele deciziilor abuzive ale justiției lui Plahotniuc a fost consolidarea și mai mare a electoratului pro-european în jurul forțelor politice emergente. Pe de altă parte, prin abuzurile lui Plahotniuc, complicitatea lui Dodon și a socialiștilor, o bună parte a electoratului de stânga arată tot mai multe semne de susținere a partidelor cu adevărat antioligarhice. Acest lucru îl simțim din ce în ce mai mult.

T.: Apropierea alegerilor parlamentare va determina cumva potențialul protestatar din societate?

A.N.: După cum v-am spus și anterior, spiritul protestatar doar va crește. Acest lucru este inevitabil. Avem însă obligația, în calitate de cetățeni, să ne apărăm democrația și suveranitatea poporului nu doar la urnele de vot ca într-o democrație, așa cum am făcut și noi la aceste alegeri, ci și în stradă. În acest context, alegerile parlamentare vor fi un catalizator pentru consolidarea potențialului protestatar în societatea noastră.

Referitor la proteste, și în contextul Zilei Independenței Statelor Unite, sărbătorită recent, aș vrea să citez două fragmente din Declaraţia de Independenţă a SUA adoptată în unanimitate de Congres, la 4 iulie 1776, în Philadelphia: „De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-l pe principiile şi organizându-l în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.” Iar al doilea fragment este: „Dar când o suită lungă de abuzuri şi deposedare neautorizată şi ilegală de drepturi, tinzând invariabil la acelaşi scop, dovedeşte intenţia de a-i supune despotismului absolut, este dreptul lor, este îndatorirea lor să respingă un astfel de guvern şi să asigure noi garanţii securităţii viitoare”.

Trebuie să ne pătrundem adânc de acest text care exprimă o filozofie a unor oameni liberi, care nu admit să li se încalce drepturile și interesele lor fundamentale.

T.: Când dreapta pro-europeană își va face publică oferta electorală și numele candidaților în alegerile parlamentare? Ce șanse sunt ca dreapta pro-europeană să preia puterea după alegerile parlamentare?

A.N.: Totul depinde de determinarea noastră, atât a partidelor pro-europene cât și a tuturor cetățenilor. În fața instaurării dictaturii de tip mafiot avem nevoie de unitate. În ceea ce privește strategia pentru alegerile parlamentare, în viitorul cel mai apropiat vom anunța decizii importante la acest subiect. Până atunci, însă, vom continua lupta și vom apăra cu toată determinarea democrația și dreptul nostru de a fi liberi la noi acasă.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 Noiembrie 2018

Andrei Năstase, întrevedere cu Excelența sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Domnul Dereck...

Comunicat de presă În cadrul întrevederii sale cu noul Ambasador al SUA în Republica Moldova, Domnul Dereck J. Hogan, Andrei Năstase a prezentat evoluțiile politice și sociale din Republica Moldova, detaliind cu etapele procesului de capturare oligarhică a statului ca urmare a instalării controlului politic asupra justiției, a instituțiilor de drept și de reglementare, dar și a unei importante părți a societății civile și a presei, în special a audiovizualului. Un subiect special al discuției l-au constituit  persecuțiile la adresa opoziției, societății civile active, a media independente, arestările pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, limitarea libertății de expresie și la întruniri, dar și a libertății conștiinței, precedate de modificarea antidemocratică a legislației electorale cu votul comun al PSRM și PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR . Invocând drept exemplu invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, recunoscute de  observatorii autohtoni și externi independenți, precum și de întreaga comunitate internațională, liderul Platformei DA și Primarul ales al Chişinăului a mulțumit  interlocutorului său american pentru atitudinea fermă a SUA, exprimându-și speranța că și pe viitor autoritățile americane vor rămâne alături de cetățenii țării noastre și vor sancționa în modul corespunzător asemenea excese antidemocratice, comanditarul și beneficiarii acestora. Andrei Năstase și-a reiterat disponibilitatea de a coopera cu cercetătorii independenți și agențiile federale din SUA în vederea căutării și recuperării imenselor sume delapidate din rezervele valutare, constituite din contribuțiile contribuabililor moldoveni, a celor europeni și americani, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii furtului și ai spălătoriei de zeci de miliarde de dolari și complicii acestora - politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și-a informat interlocutorul vizavi de prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor și anume: de edificare a unui stat de drept, cu justiție corectă și o economie funcțională, furnizoare de locuri de muncă suficiente și venituri decente pentru angajați, pensionari și studenți, cu sisteme de educație și medical moderne, cu mijloace legale și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, inclusiv prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Andrei Năstase și-a reiterat solicitarea făcută autorităților americane în cadrul recentei sale vizite în SUA cu privire la acordarea de expertiză și suport societății civile, mediului de experți și media independente, inclusiv presei de investigații în materie de combatere a cleptocrației, corupției și protecționismului, a fraudelor financiare și electorale, în vederea apărării drepturilor și libertăților omului, a combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, precum și pentru combaterea știrilor false și a propagandei, inclusiv a celei antioccidentale, de genul celor difuzate la posturile de televiziune controlate de actualul regim hibrid. Ambasadorul Dereck J. Hogan și-a exprimat convingerea că Moldova și Statele Unite trebuie să continue să lucreze împreună și că implementarea reformelor și avansarea Moldovei pe calea euro-atlantică ar aduce beneficii popoarelor ambelor țări. Totodată, Domnia sa a subliniat importanța sporită pentru SUA, pentru întreaga comunitate internațională, dar în primul rând pentru Moldova și oamenii ei ca viitoarele alegeri parlamentare să fie libere, transparente și corecte, iar alegerea făcută de către cetățeni să fie respectată.

citește mai mult

13 Noiembrie 2018

Școala de campanie pentru Organizația de Femei a Platformei DA....

Organizația de femei a Platformei Demnitate și Adevăr în parteneriat cu Institutul Republican Internațional, a organizat recent un program de instruire politică în cadrul Academiei Politice pentru Femei. Evenimentul care s-a desfășurat pe parcursul a două zile a adunat peste 120 de doamne de un activism civic deosebit din toată republica.

Trenerii internaționali au instruit participantele în diverse subiecte politice, precum dezvoltarea abilităților de liderism, securizarea votului, transparența procesului electoral, tehnici de colectare de fonduri, scrierea și prezentarea discursului politic, etc. Procesul de instruire a implicat și un amplu program de exerciții practice, inclusiv modul eficient și rapid de raportare a încălcărilor codului electoral prin depunerea sesizărilor.

Aliona Doroș, președinta Organizației de Femei a Platformei DA a subliniat, că rolul femeii în viața politică din Republica Moldova trebuie fortificat: „Într-o societate relativ patriarhală ca a noastră, noi, femeile, trebuie să ne impunem prin abilitățile și competența de care dispunem, să ne instruim mereu, să perseverăm, căci democrația adevărată presupune implicarea plenară a femeii în toate domeniile, inclusiv în cel politic. O democrație puternică nu poate fi construită fără participarea femeii, care conferă întotdeauna proceselor sociale, politice și economice dimensiunea compasiunii, a toleranței, a integrității, a devotamentului și a echității.”

Audiența a fost salutată și de Nadejda Sacovici, Director IRI Moldova. Ea s-a referit la rolul exclusiv al  femeii în procesele de democratizare și le-a urat participantelor mult succes în procesul de instruire.

Academia Politică pentru Femei s-a desfășurat sub egida primarului ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, care a și încheiat evenimentul prin înmânarea unor certificate de merit pentru absolvirea cu succes a studiilor.

             

citește mai mult

30 Octombrie 2018

Scrisoare deschisă despre „interesul” subit al unor deputați ai PD apărut în legătură cu a...

Dlui Igor Vremea, deputat PD, Președinte al Comisiei de anchetă

Dnei Alina Rusu, Președinte CEC,

În atenția:  Reprezentanțelor diplomatice ale organizațiilor și ale statelor străine din Republica Moldova;

Presei libere din Republica Moldova

Scrisoare deschisă Platforma Demnitate și Adevăr atrage, cu multă îngrijorare, atenția opiniei publice asupra „interesului” subit al unor deputați ai Partidului Democrat apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia. Această preocupare neașteptată a apărut brusc după expunerea publică a activistei civice respective despre mai multe ilegalități comise de Vladimir Plahotniuc și regimul său cleptocratic, inclusiv persecuțiile politice din R.Moldova executate la comanda acestora și a fost adusă la cunoștința publicului larg și a CEC, instituție captivă, subordonată politic. De la bun început dorim să subliniem că Platforma DA respectă  întocmai cerințele legale referitoare la finanțarea Partidului, prezintă periodic rapoartele corespunzătoare către instituția abilitată, CEC, și sunt făcute publice. Platforma DA nu a fost niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor, ș.a. care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit, fapte dovedite prin acte publicate de presa independentă. Doar că ultimele sunt cazuri trecute cu vederea de un CEC și Procuratură obediente și slugarnice. Iar în ce privește CEC, aceasta nu are dreptul moral să judece în niciun fel, după ce a comis abuzuri anti-democratice grotești, inclusiv confirmând invalidarea alegerilor locale noi. Referitor la participarea unor personalități din cadrul Platformei DA, inclusiv Primarul ales al Chișinăului, Președintele formațiunii, dar și al Consiliului Marii Adunări Naționale la diverse evenimente organizate de instituții și organizații străine, inclusiv peste hotarele țării, ținem să comunicăm că fiecare invitat la asemenea întruniri participă pe cont propriu, fie își achită singuri cheltuielile aferente deplasării, fie acestea sunt suportate de organizatori, întrucât aceste evenimente nu sunt legate de activitatea nemijlocită a Partidului. În context, declarăm, cu fermitate, că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Platforma DA își exprimă nedumerirea în legătură cu implicarea concurenților noștri electorali direcți – deputați ai PD și PSRM în procesul de identificare a pretextelor, a subterfugiilor ipocrite, a motivării vicioase în temeiul cărora se urmărește scopul evident pentru toată lumea de neadmitere în cursa electorală a Platformei DA și a PAS, în special a liderilor acestor formațiuni antioligarhice, veritabil pro-europene, Andrei Năstase și Maia Sandu! Considerăm că această activitate nu este altceva decât o metodă josnică și primitivă de a intimida contracandidații politici, dar și de înlăturare a lor de la exercițiul electoral ce urmează în scurt timp. Declarăm cu toată convingerea că Parlamentul Republicii Moldova nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice, deoarece această activitate este expres atribuită Comisiei Electorale Centrale (art.30 alin.1, din Legea privind partidele politice). Deputații, fiind exponenți ai puterii legislative, trebuie să respecte legea, principiile neadmiterii imixtiunii în activitatea altor organe și să respecte cu strictețe principiul constituțional de separare a puterilor în stat. În realitate, însă, aceștia desconsideră legea și acceptă să comită orice fărădelegi, mai ales dacă sunt dictate de șeful lor Plahotniuc, o persoană fără funcții publice în stat, care a capturat din umbră statul Republica Moldova, săvârșind, astfel, cea mai gravă infracțiune împotriva poporului - uzurparea puterii de stat. În același timp, subscriem cerinței legale formulate de colegii noștri și cerem explicit CEC și Procuraturii Generale investigarea modului de finanțare a PD, PSRM, Partidului Șor, amintind repetat că presa a investigat și a elucidat deja finanțarea obscură a acestora din zone off-shore, din banii sustrași de la BEM, precum și din mijloace de proveniență necunoscute. -     
http://www.jurnal.md/ro/news/9b8f761aafb2c8a3/jurnalul-saptamanii-sor-a-finantat-cu-banii-furati-de-la-cetateni-campania-electorala-a-lui-plahotniuc-din-2014.html; -     https://anticoruptie.md/ro/investigatii/economic/milioanele-democratilor-i; -     http://www.jurnaltv.md/news/f6bb8aa45af868b9/democratie-locala-marca-pd.html; -     https://www.rise.md/articol/banii-lui-dodon-din-bahamas/; -     https://anticoruptie.md/ro/electorala-2016/banii-afacerile-si-interesele-lui-igor-dodon-si-aliantele-cruciale-pd-psrm, ș.a.          Cerem guvernării de la Chișinău să înceteze imediat acțiunile ilegale de intimidare a opoziției antioligarhice și pro-europene neparlamentare! De asemenea, solicităm instituțiilor internaționale să monitorizeze și să ia atitudine față de intențiile abuzive ale regimului antipopular de a frauda alegerile, inclusiv printr-o posibilă excludere nemotivată a Platformei DA și PAS, a liderilor acestora Andrei Năstase și Maia Sandu din competiția electorală. Cu respect, Chiril Moțpan, Secretar General al Platformei Demnitate și Adevăr   Cu respect, 

Serviciul de presă al Platformei Demnitate și Adevăr

citește mai mult