ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Andrei Năstase: ”Vom apăra centimetru cu centimentru libertatea și viitorul poporului nostru!”

10 Iulie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre protestele din RM, cum comentează rezoluția Parlamentului European, ce se poate de obținut prin proteste, când dreapta pro-europeană își va face publică oferta electorală și numele candidaților în alegerile parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Năstase, după ultimele proteste de amploare, în ce măsură se poate de spus că a fost reanimată mișcarea protestatară din Republica Moldova?

A.N.: Spiritul protestatar și mișcarea de protest nu aveau cum să dispară atâta timp cât țara noastră este condusă în continuare de către regimul mafiot și uzurpator Plahotniuc, susținut de un președinte de nimic, Dodon. Ultimele proteste, însă, au demonstrat că există o puternică stare de spirit, care în orice moment se poate transforma într-o puternică revoltă socială. La momentul de față, reprezentanții Comitetului de Rezistență Națională analizăm cum evoluează lucrurile și putem spune că există probabilitatea ca oamenii să nu mai asculte de îndemnurile doar de protesta pașnic și să recurgă la acțiuni ferme de nesupunere civică în fața dictaturii. Spun acest lucru cu îngrijorare, deoarece știu că oamenii au ajuns la disperare din cauza umilinței și înjosirii la ca au fost supuși de către Plahotniuc, care prin justiția sa personală a furat votul sutelor de mii de oameni și nu mai respectă nicio regulă a democrației și a bunului simț.

T.: Prin ce se mai explică această stare de spirit?

A.N.: Această stare de spirit se explică și prin faptul că regimul le-a aplicat o lovitură tuturor celor care au crezut în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, celor care au sperat că relațiile cu UE vor contribui la modernizarea și democratizarea Republicii Moldova, la transformarea ei într-o țară din care să nu vrei să pleci. Nici în cel mai urât vis cetățenii noștri nu și-au imaginat că, din cauza unui mafiot cu apucături dictatoriale, țara noastră va intra într-o situație de izolare internațională, iar asistența macrofinanciară și bugetară din partea Uniunii Europene va fi sistată.

Din cauza lui Plahotniuc am ajuns la situația în care, chiar și având statutul de semnatari ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să fim sancționați pentru încălcarea unor principii fundamentale de funcționare a unui stat civilizat. Doar regimurile dictatoriale mai sunt sancționate pentru asemenea abateri.

Din aceste considerente, mișcarea protestatară va fi doar în creștere atâta timp cât Republica Moldova va fi condusă de un individ, care a pus stăpânire pe toate instituțiile statului. Am mai spus-o și repet: odată ce Plahotniuc a încălcat flagrant drepturile alegătorilor și a eliminat efectele votului, sfârșitul acestui regim va avea loc prin proteste, în stradă. Altă soluție, cel puțin în acest moment, nu există.

T.: Cum comentați rezoluția Parlamentului European din 5 iulie?

A.N.: Rezoluția adoptată de Parlamentul European vine după un lung proces de documentare cu privire la realitățile din Moldova. Aceasta condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească și reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră că au influențat rezultatul fac parte din practica obișnuită a alegerilor din Moldova și nu au dus niciodată la anularea acestora.

Printr-un document și gest fără precedent, practic, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cei care protestează la Chișinău și care cer autorităților să respecte votul alegătorilor din capitală.

Din păcate, practicile nedemocratice ale regimului au făcut ca Parlamentul European să ceară Comisiei înghețarea oricărui sprijin financiar pentru țara noastră. Parlamentul a propus Comisiei să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar.

În fruntea acestor condiții se află validarea alegerilor locale din Chișinău, renunțarea la sistemul mixt de vot precum și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci.

T.: La fel ca și validarea mandatului Dvs., cel din urmă punct este întrucâtva o noutate, nu a mai constituit până acum o condiționalitate expresă a instituțiilor europene. Cum s-a ajuns aici?

A.N.: Trebuie să vă mărturisesc că pe parcursul ultimilor ani o prioritate permanentă a comunicării noastre cu instituțiile europene a constituit-o și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci. Și săptămâna trecută, la Strasbourg am avut multiple întrevederi de informare reciprocă cu europarlamentari din toate grupurile politice.

Am avut prilejul unic să comunicăm la această temă cu Donald Tusk, Presedintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Thorbjorn Jangland, Secretarul General al Consiliului Europei.

Am prezentat la aceste întâlniri nu doar propriile poziții și atitudini, ci și voința cetățenilor care ne-au mandatat în Piața Marii Adunări Naționale în cadrul protestelor organizate de opoziția pro europeană și antioligarhică. În acest sens, am înmânat înalților demnitari Rezoluția votată de zeci de mii de oameni nemulțumiți de tentativa de instaurare în țara noastră a unui stat polițienesc și de lipsa transparenței în ceea ce privește investigarea furtului secolului.

Esențială pentru toți a fost înțelegerea faptului că prin nevalidarea alegerilor, prin furtul votului popular guvernarea oligarhică de la Chișinău s-a discreditat iremediabil, după ce anterior fusese implicată în ilegalități de ordin pecuniar. În același timp ne-am asigurat că apucăturile dictatoriale ale lui Plahotniuc și minciunile lui tirajate în capitalele europene nu vor mai fi tolerate. Dimpotrivă, orice deviere de la normele democratice va fi taxată cu toată determinarea.

Oficialii europeni de primă mărime ne-au asigurat că sunt hotărâți să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru a opri derapajele antidemocratice ale regimului de la Chișinău.

T.: Cum comentați reacția guvernării referitor la Rezoluția adoptată cu o largă majoritate de către Parlamentul European?

A.N.: A fost una dezastruoasă. Regimul și-a dat arama pe față, cum se spune, și-a scos masca și și-a arătat chipul adevărat. Unul antieuropean, antidemocratic, populist și autoritar. Candu, Filip, Gămurari și Plahotniuc însuși au manipulat, au spus minciuni gogonate, au atacat mojicește și au învinuit de eșecul așa-ziselor reforme instituțiile Uniunii Europene, în special în ce privește justiția capturată. Aberațiile de genul că Rezoluția a fost votată doar de Partidul Popular European nu poate stârni decât nedumerire, întrucât se știe că cinci din cele șapte grupuri parlamentare au susținut și votat consensual Rezoluția în chestiune, după ce fiecare grup depusese propriul text de rezoluție. Apoi minciuna lui Filip că banii europeni sistați ar fi fost direcționați către alimentația copiilor este cu totul deplasată deoarece se știe clar că mijloacele financiare erau destinate pentru suplinirea bugetului în general, nu pentru niște plăți cu o anume țintă. Este clar că acest lucru a fost declarat pentru a fi tirajat de holdingul uzurpatorului, pentru a trezi resentimente în rândul oamenilor neinformați, care nu au acces la presa liberă și independentă.

T.: Guvernarea susține că Andrei Năstase și Maia Sandu stau în spatele acestei Rezoluții europene…

A.N.: Iarăși e vorba de manipulare cu caracter intern, deoarece conducerea de vârf a Uniunii Europene, Consiliului Europei și a altor instituții continentale cunosc foarte bine care este adevărul. Înainte de a se purcede la elaborarea tehnică, procedurală a Rezoluției, structurile europene s-au documentat din mai multe surse, inclusiv de la liderii opoziției, societății civile, experților. Este adevărat că cireașa de pe tort a fost invalidarea alegerilor și nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind inoportunitatea introducerii votului mixt. Deși susțin că e vorba de un vot politic, autoritățile din buzunarul oligarhic uită să spună că decizia de a suspenda acordarea sprijinului macrofinanciar a fost luată de către Comisia Europeană cu câteva zile înainte de a se supune votului în legislativ!

T.: Ce credeți a avut în vedere Vlad Plahotniuc când a afirmat că în ce privește acordurile internaționale, guvernarea din Republica Moldova va avea propriile priorități?

A.N.: Cred că a fost cea mai mare inepție pe care putea s-o emită dictatorul-pitic. Dacă vreți, este încă un element constitutiv al infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, deoarece respectarea acordurilor internaționale ține de competența instituțiilor statului, nu de voința unui individ fără nicio funcție oficială, care pur și simplu nu conștientizează cât de mult rău face acestei țări și acestor oameni. Ca să fiu mai direct, voi spune că prin aceste acțiuni lipsite de orice rațiune Plahotniuc încearcă izolarea totală a Moldovei pe plan internațional, somalizarea ei.

Să știți că aceste declarații dezechilibrate pun în pericol și regimul liberalizat de vize, libera călătorie a cetățenilor moldoveni în țările Uniunii Europene. Iar cel mai grav lucru e că uzurpatorul face un atac fără precedent asupra Acordului de Asociere, pe care practic îl denunță! Răspunsul nostru ferm la aceste aberații și spirite revanșarde ale oligarhului debusolat e că nu vom permite aceste derapaje, că vom apăra centimetru cu centimentru libertatea și viitorul poporului nostru!

T.: La modul real, ce se poate de obținut prin proteste în Moldova?

A.N.: După cum am spus și cu alte ocazii, protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației, o formă de exprimare plenară a voinței cetățenilor, un drept constituțional pe care avem nu doar dreptul, ci și obligația să-l folosim. Efectele protestelor vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestă împotriva regimului. În acest context, mizăm foarte mult pe o prezență exemplară, pe data de 26 august 2018 la Adunarea Generală a Cetățenilor, atât a celor din țară, cât și a celor din diasporă. Această zi ar putea fi una de cotitură în istoria Republicii Moldova.

În ceea ce privește efectele mișcării de stradă, unul din rezultate este și istorica „Rezoluție a Parlamentului European referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău”, care a fost adoptată pe 5 iulie 2018. Anume protestul masiv al cetățenilor față de abuzurile justiției lui Plahotniuc, care a fost exprimat prin ample acțiuni de stradă, a determinat Parlamentul European să se solidarizeze cu poporul Republicii Moldova. Tot în acest context, este important de menționat faptul că majoritatea absolută a reprezentanților instituțiilor europene și a statelor membre s-au solidarizat cu Republica Moldova și ne-au asigurat de sprijinul lor plenar în lupta noastră pentru democrație și statul de drept. De asemenea, majoritatea partenerilor europeni au ajuns și ei la concluzia că nevalidarea alegerilor denotă obsesia unui individ obscur, cu apucături de dictator, de a-și păstra toată puterea prin orice metode. Din acest punct de vedere, primitivismul lui Plahotniuc manifestat și în aceste zile ne face de rușine toată țara.

Totodată această atitudine denotă frica lui Plahotniuc, a anturajului său mafiot, a partenerilor săi interni și externi în fața unor lideri justițiari, care cred cu adevărat în valorile civilizației europene, în schimbare și reforme profunde și care ar da libertatea procuraturii și justiției în general să investigheze plenar, obiectiv, pe bune spălătoria de miliarde de dolari ale mafiei rusești și furtul miliardelor din vistieria statului, precum și modul de gestionare a fondurilor europene și creditelor obținute de la FMI și Banca Mondială, ce urmează a fi restituite de cetățeni, și nu de Plahotniuc și mafia sa națională și regională.

T.: Care e agenda pentru perioada imediat următoare a Comitetului de Rezistență Națională „ACUM”?

A.N.: În contextul actualei Rezoluții adoptată de Parlamentul European, vom face presiunile ce se impun ca litera și spiritul acesteia să fie implementate de către instituțiile statului. De asemenea, vom face demersurile necesare pentru a cere urmărirea penală și declararea lui Plahotniuc persona non-grata în statele UE, vom analiza și posibilitatea solicitării de aplicare a sancțiunilor internaționale cu caracter individualizat pentru Plahotniuc și anturajul său, dar și pentru judecătorii care au contribuit la uzurparea puterii de stat.

În ceea ce privește strategia noastră, ea este reflectată și în Rezoluția protestului organizat de Mișcarea de Rezistență și constă în crearea unor comitete de rezistență în localitățile țării precum și în diaspora cu întreprinderea unor acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, acțiuni care decurg din preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivel central și local, a căilor de acces către acestea, blocarea periodică a străzilor pentru a transmite semnale tuturor cetățenilor despre necesitatea solidarizării, precum și alte acțiuni hotărâte.

T.: În ce măsură protestele au consolidat dreapta pro-europeană și electoratul pro-european?

A.N.: Unul din efectele deciziilor abuzive ale justiției lui Plahotniuc a fost consolidarea și mai mare a electoratului pro-european în jurul forțelor politice emergente. Pe de altă parte, prin abuzurile lui Plahotniuc, complicitatea lui Dodon și a socialiștilor, o bună parte a electoratului de stânga arată tot mai multe semne de susținere a partidelor cu adevărat antioligarhice. Acest lucru îl simțim din ce în ce mai mult.

T.: Apropierea alegerilor parlamentare va determina cumva potențialul protestatar din societate?

A.N.: După cum v-am spus și anterior, spiritul protestatar doar va crește. Acest lucru este inevitabil. Avem însă obligația, în calitate de cetățeni, să ne apărăm democrația și suveranitatea poporului nu doar la urnele de vot ca într-o democrație, așa cum am făcut și noi la aceste alegeri, ci și în stradă. În acest context, alegerile parlamentare vor fi un catalizator pentru consolidarea potențialului protestatar în societatea noastră.

Referitor la proteste, și în contextul Zilei Independenței Statelor Unite, sărbătorită recent, aș vrea să citez două fragmente din Declaraţia de Independenţă a SUA adoptată în unanimitate de Congres, la 4 iulie 1776, în Philadelphia: „De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-l pe principiile şi organizându-l în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.” Iar al doilea fragment este: „Dar când o suită lungă de abuzuri şi deposedare neautorizată şi ilegală de drepturi, tinzând invariabil la acelaşi scop, dovedeşte intenţia de a-i supune despotismului absolut, este dreptul lor, este îndatorirea lor să respingă un astfel de guvern şi să asigure noi garanţii securităţii viitoare”.

Trebuie să ne pătrundem adânc de acest text care exprimă o filozofie a unor oameni liberi, care nu admit să li se încalce drepturile și interesele lor fundamentale.

T.: Când dreapta pro-europeană își va face publică oferta electorală și numele candidaților în alegerile parlamentare? Ce șanse sunt ca dreapta pro-europeană să preia puterea după alegerile parlamentare?

A.N.: Totul depinde de determinarea noastră, atât a partidelor pro-europene cât și a tuturor cetățenilor. În fața instaurării dictaturii de tip mafiot avem nevoie de unitate. În ceea ce privește strategia pentru alegerile parlamentare, în viitorul cel mai apropiat vom anunța decizii importante la acest subiect. Până atunci, însă, vom continua lupta și vom apăra cu toată determinarea democrația și dreptul nostru de a fi liberi la noi acasă.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Iulie 2018

Declarația Platformei DA: ”Cerem anularea actelor normative privind alocarea terenului și mijloa...

Opinia publică a reținut cu siguranță multiplele scandaluri legate de calitatea proastă a alimentelor livrate instituțiilor de învățământ și de licitațiile trucate în domeniul achizițiilor publice. De remarcat că până în prezent nicio persoana nu a fost trasă la răspundere pentru aceste ilegalitati. Recent Guvernul Plahotniuc - Filip a anuntat majorarea, începând cu 1 septembrie, a cheltuielilor pentru alimentația copiilor în școli și grădinițe cu tocmai... 2 lei. Pentru acest gest "generos" cu tentă electorală Guvernul va aloca 51 mln. lei. În acest context, vă amintim că doar pentru finanțarea lucrărilor de construcție a Arenei sportive, inclusiv a obiectelor de agrement adiacente în comuna Stăuceni, regimul preconizează să aloce 200 mln. lei și să sacrifice un teren de circa 70 ha cu valoare de piață de aproximativ 50 mln. Euro, aproximativ un milliard de lei! Constatăm că această afacere a lui Plahotniuc, sprijinită de vasalul său, Dodon, deja a adus un prejudiciu bugetului de stat în valoare de peste 90 mln. lei, iar în perspectivă va depasi un MILIARD de lei. Totodată, reamintim că timp de patru ani regimul mafiot nu s-a grăbit să recupereze niciun leu din miliardele însușite în urma devalizării sistemului bancar. Acest lucru a fost menționat și în ultima Rezoluție a Parlamentului European din 5 iulie, care a constituit o sentință dură pentru uzurpatorul puterii de stat în Moldova și anturajul său toxic. Să nu uităm că în loc să investigheze crima cunoscută în toată lumea ca „furtul secolului”, guvernarea a obligat populația Moldovei să întoarcă banii furați în sumă dublă. Astfel, doar pe parcursul acestui an contribuabilii din țara noastră sunt obligati la plata a 810 mln. lei, pentru a acoperi banii furati de Plahotniuc si acolitii sai. În concluzie, peste un miliard de lei din bugetul de stat urmează a fi cheltuiți nejustificat pentru construcția Arenei sportive, pe fundalul unei majorări umilitoare a alocărilor pentru copiii care sunt viitorul Moldovei. Calcule simple arată că această sumă exorbitantă este suficientă pentru majorarea pachetului alimentar la școli și grădinițe cu 40 lei pentru fiecare copil. Platforma DA cere oprirea politicii genocidului social în țară, implementată de această guvernare cu un cinism inimaginabil. In aceasta ordine de idei, cerem: 1. Anularea tuturor actelor normative privind alocarea terenului și mijloacelor bugetare pentru construcția complexului Arena Sportivă; 2. Anularea Legii privind recuperarea de la populația Republicii Moldova a miliardelor furate de Plahotniuc si complicii sai; 3. Conectarea reală a serviciilor speciale ale țărilor civilizate la ancheta "jafului secolului" și recuperarea banilor furați; 4. Majorarea substantiala a cheltuielilor pentru alimentația suficienta a copiilor în școli și în grădinițe. Menționăm că suntem conștienți de eventuala inacțiune a regimului oligarhic în urma acestei declarații și venim cu un angajament ferm să realizăm revendicările enunțate imediat după preluarea puterii. 18 iulie 2018

citește mai mult

16 Iulie 2018

Astăzi a continuat acțiunea civică „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”....

Grupuri de rezistenţă în fața dictaturii instaurate după invalidarea alegerilor locale din Chișinău, constituite în întreaga ţară, au mers de dimineață la Inspectoratele de poliţie nationale pentru a discuta cu reprezentanții forțelor de ordine și a le explica că regimul pe care sunt nevoiți să-l apere este unul criminal și banditesc. Activiștii civici au îndemnat polițiștii să facă uz de prevederile Codului de etică şi deontologie al funcţionarului public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care prevede în punctul nouă condițiile în care polițiștii au dreptul să nu se supună ordinelor superiorilor săi. Astfel Codul respectiv stipulează următoarele: „Funcţionarul public cu statut special trebuie să execute ordinele legale primite de la superiori. Totodată, el are dreptul să refuze executarea celor care sunt evident ilegale şi să comunice în scris şi motivat superiorului ierarhic astfel de situaţii. Acesta nu poate fi sancţionat sau prejudiciat pentru refuzul de a executa ordinele şi dispoziţiile ilegale”. Acțiunea „Apărați poporu, nu uzurpatorul!” a demarat la 9 iulie printr-un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Interne, inițiatorii venind cu un prim mesaj adresat polițiștilor: „Le spunem repzentanților forțelor de ordine că ei sunt umiliți, sunt batjocoriți de Jizdani și Cavcaliuci, care-i folosesc în scopuri improprii meseriei alese. Pe caniculă, ore în șir, ei sunt impuși să stea de gardă pentru a apăra proprietățile personale ale unor criminali și sediul PDM, pe când, de fapt, ei au jurat credință poporului pentru apărarea drepturilor constituționale ale acestuia. De facto, ei sunt impuși să apere criminalii și hoții, care într-un stat de drept ar fi stat demult la pușcărie”. La 11 iulie acțiunea a continuat la toate cele 5 comisariate din Chișinău. Astăzi manifestația a cuprins și Inspectoratele de poliţie la nivel de republică. La chemarea Mișcării de Rezistență Națională s-au alăturat cetăţeni din orașele Drochia, Briceni, Criuleni, Florești, Bălţi, Teleneşti, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Ialoveni, Străşeni, Cantemir, Cahul și altele. Reprezentanții Mișcării de Rezistență din capitală au mers la Brigada de poliție cu destinație specială ”Fulger”, amplasată pe str. Mesager 5, mun. Chișinău. „Treceți de partea poporului, nu a dictatorului”, „Nu păziți hoții”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi” - sunt mesajele adresate de protestatari celor de la brigada specială. Acțiunea „Apărați poporul, nu uzurpatorul!” va continua și pe parcursul următoarelor săptămâni pentru a determina forțele de ordine să treacă de partea oamenilor care vor participa la Adunarea Generală a cetățenilor din 26 august 2018. În cadrul acestor acțiuni participanții oferă pliante de informare reprezentanților forțelor de ordine, în care explică situația creată în Republica Moldova, rolul polițiștilor în circumstanțele create și modul în care ei pot alege pe cine trebuie să apere. La unele secții de poliție superiorii le-au interzis reprezentanților forțelor de ordine să primească pliante și să le citească pe motiv că acestea sunt „politice”.

citește mai mult

11 Iulie 2018

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Su...

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție, deoarece în dosarul electoral au apărut circumstanțe noi. Astfel, în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor locale noi au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Printre acestea, s-a depistat că la judecarea cererii noastre de recuzare a completului Druță, Gafton și Burduh a participat un judecător care nu mai era în drept să dețină calitatea de magistrat, dat fiind atingerea plafonului limită de activitate de 65 de ani. În pofida acestui fapt, judecătoarea Oprea Iuliana activează până în prezent și a judecat atât cererea noastră de recuzare, cât și alte cauze. Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil. Atragem atenția presei independente, că într-un caz similar Republica Moldova deja a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, constatările Curții expuse în acea hotărâre fiind valabile și în prezenta cauză. Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!

citește mai mult