ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Andrei Năstase: ”Vom apăra centimetru cu centimentru libertatea și viitorul poporului nostru!”

10 Iulie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre protestele din RM, cum comentează rezoluția Parlamentului European, ce se poate de obținut prin proteste, când dreapta pro-europeană își va face publică oferta electorală și numele candidaților în alegerile parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Năstase, după ultimele proteste de amploare, în ce măsură se poate de spus că a fost reanimată mișcarea protestatară din Republica Moldova?

A.N.: Spiritul protestatar și mișcarea de protest nu aveau cum să dispară atâta timp cât țara noastră este condusă în continuare de către regimul mafiot și uzurpator Plahotniuc, susținut de un președinte de nimic, Dodon. Ultimele proteste, însă, au demonstrat că există o puternică stare de spirit, care în orice moment se poate transforma într-o puternică revoltă socială. La momentul de față, reprezentanții Comitetului de Rezistență Națională analizăm cum evoluează lucrurile și putem spune că există probabilitatea ca oamenii să nu mai asculte de îndemnurile doar de protesta pașnic și să recurgă la acțiuni ferme de nesupunere civică în fața dictaturii. Spun acest lucru cu îngrijorare, deoarece știu că oamenii au ajuns la disperare din cauza umilinței și înjosirii la ca au fost supuși de către Plahotniuc, care prin justiția sa personală a furat votul sutelor de mii de oameni și nu mai respectă nicio regulă a democrației și a bunului simț.

T.: Prin ce se mai explică această stare de spirit?

A.N.: Această stare de spirit se explică și prin faptul că regimul le-a aplicat o lovitură tuturor celor care au crezut în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, celor care au sperat că relațiile cu UE vor contribui la modernizarea și democratizarea Republicii Moldova, la transformarea ei într-o țară din care să nu vrei să pleci. Nici în cel mai urât vis cetățenii noștri nu și-au imaginat că, din cauza unui mafiot cu apucături dictatoriale, țara noastră va intra într-o situație de izolare internațională, iar asistența macrofinanciară și bugetară din partea Uniunii Europene va fi sistată.

Din cauza lui Plahotniuc am ajuns la situația în care, chiar și având statutul de semnatari ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să fim sancționați pentru încălcarea unor principii fundamentale de funcționare a unui stat civilizat. Doar regimurile dictatoriale mai sunt sancționate pentru asemenea abateri.

Din aceste considerente, mișcarea protestatară va fi doar în creștere atâta timp cât Republica Moldova va fi condusă de un individ, care a pus stăpânire pe toate instituțiile statului. Am mai spus-o și repet: odată ce Plahotniuc a încălcat flagrant drepturile alegătorilor și a eliminat efectele votului, sfârșitul acestui regim va avea loc prin proteste, în stradă. Altă soluție, cel puțin în acest moment, nu există.

T.: Cum comentați rezoluția Parlamentului European din 5 iulie?

A.N.: Rezoluția adoptată de Parlamentul European vine după un lung proces de documentare cu privire la realitățile din Moldova. Aceasta condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească și reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră că au influențat rezultatul fac parte din practica obișnuită a alegerilor din Moldova și nu au dus niciodată la anularea acestora.

Printr-un document și gest fără precedent, practic, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cei care protestează la Chișinău și care cer autorităților să respecte votul alegătorilor din capitală.

Din păcate, practicile nedemocratice ale regimului au făcut ca Parlamentul European să ceară Comisiei înghețarea oricărui sprijin financiar pentru țara noastră. Parlamentul a propus Comisiei să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar.

În fruntea acestor condiții se află validarea alegerilor locale din Chișinău, renunțarea la sistemul mixt de vot precum și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci.

T.: La fel ca și validarea mandatului Dvs., cel din urmă punct este întrucâtva o noutate, nu a mai constituit până acum o condiționalitate expresă a instituțiilor europene. Cum s-a ajuns aici?

A.N.: Trebuie să vă mărturisesc că pe parcursul ultimilor ani o prioritate permanentă a comunicării noastre cu instituțiile europene a constituit-o și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci. Și săptămâna trecută, la Strasbourg am avut multiple întrevederi de informare reciprocă cu europarlamentari din toate grupurile politice.

Am avut prilejul unic să comunicăm la această temă cu Donald Tusk, Presedintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Thorbjorn Jangland, Secretarul General al Consiliului Europei.

Am prezentat la aceste întâlniri nu doar propriile poziții și atitudini, ci și voința cetățenilor care ne-au mandatat în Piața Marii Adunări Naționale în cadrul protestelor organizate de opoziția pro europeană și antioligarhică. În acest sens, am înmânat înalților demnitari Rezoluția votată de zeci de mii de oameni nemulțumiți de tentativa de instaurare în țara noastră a unui stat polițienesc și de lipsa transparenței în ceea ce privește investigarea furtului secolului.

Esențială pentru toți a fost înțelegerea faptului că prin nevalidarea alegerilor, prin furtul votului popular guvernarea oligarhică de la Chișinău s-a discreditat iremediabil, după ce anterior fusese implicată în ilegalități de ordin pecuniar. În același timp ne-am asigurat că apucăturile dictatoriale ale lui Plahotniuc și minciunile lui tirajate în capitalele europene nu vor mai fi tolerate. Dimpotrivă, orice deviere de la normele democratice va fi taxată cu toată determinarea.

Oficialii europeni de primă mărime ne-au asigurat că sunt hotărâți să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru a opri derapajele antidemocratice ale regimului de la Chișinău.

T.: Cum comentați reacția guvernării referitor la Rezoluția adoptată cu o largă majoritate de către Parlamentul European?

A.N.: A fost una dezastruoasă. Regimul și-a dat arama pe față, cum se spune, și-a scos masca și și-a arătat chipul adevărat. Unul antieuropean, antidemocratic, populist și autoritar. Candu, Filip, Gămurari și Plahotniuc însuși au manipulat, au spus minciuni gogonate, au atacat mojicește și au învinuit de eșecul așa-ziselor reforme instituțiile Uniunii Europene, în special în ce privește justiția capturată. Aberațiile de genul că Rezoluția a fost votată doar de Partidul Popular European nu poate stârni decât nedumerire, întrucât se știe că cinci din cele șapte grupuri parlamentare au susținut și votat consensual Rezoluția în chestiune, după ce fiecare grup depusese propriul text de rezoluție. Apoi minciuna lui Filip că banii europeni sistați ar fi fost direcționați către alimentația copiilor este cu totul deplasată deoarece se știe clar că mijloacele financiare erau destinate pentru suplinirea bugetului în general, nu pentru niște plăți cu o anume țintă. Este clar că acest lucru a fost declarat pentru a fi tirajat de holdingul uzurpatorului, pentru a trezi resentimente în rândul oamenilor neinformați, care nu au acces la presa liberă și independentă.

T.: Guvernarea susține că Andrei Năstase și Maia Sandu stau în spatele acestei Rezoluții europene…

A.N.: Iarăși e vorba de manipulare cu caracter intern, deoarece conducerea de vârf a Uniunii Europene, Consiliului Europei și a altor instituții continentale cunosc foarte bine care este adevărul. Înainte de a se purcede la elaborarea tehnică, procedurală a Rezoluției, structurile europene s-au documentat din mai multe surse, inclusiv de la liderii opoziției, societății civile, experților. Este adevărat că cireașa de pe tort a fost invalidarea alegerilor și nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind inoportunitatea introducerii votului mixt. Deși susțin că e vorba de un vot politic, autoritățile din buzunarul oligarhic uită să spună că decizia de a suspenda acordarea sprijinului macrofinanciar a fost luată de către Comisia Europeană cu câteva zile înainte de a se supune votului în legislativ!

T.: Ce credeți a avut în vedere Vlad Plahotniuc când a afirmat că în ce privește acordurile internaționale, guvernarea din Republica Moldova va avea propriile priorități?

A.N.: Cred că a fost cea mai mare inepție pe care putea s-o emită dictatorul-pitic. Dacă vreți, este încă un element constitutiv al infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, deoarece respectarea acordurilor internaționale ține de competența instituțiilor statului, nu de voința unui individ fără nicio funcție oficială, care pur și simplu nu conștientizează cât de mult rău face acestei țări și acestor oameni. Ca să fiu mai direct, voi spune că prin aceste acțiuni lipsite de orice rațiune Plahotniuc încearcă izolarea totală a Moldovei pe plan internațional, somalizarea ei.

Să știți că aceste declarații dezechilibrate pun în pericol și regimul liberalizat de vize, libera călătorie a cetățenilor moldoveni în țările Uniunii Europene. Iar cel mai grav lucru e că uzurpatorul face un atac fără precedent asupra Acordului de Asociere, pe care practic îl denunță! Răspunsul nostru ferm la aceste aberații și spirite revanșarde ale oligarhului debusolat e că nu vom permite aceste derapaje, că vom apăra centimetru cu centimentru libertatea și viitorul poporului nostru!

T.: La modul real, ce se poate de obținut prin proteste în Moldova?

A.N.: După cum am spus și cu alte ocazii, protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației, o formă de exprimare plenară a voinței cetățenilor, un drept constituțional pe care avem nu doar dreptul, ci și obligația să-l folosim. Efectele protestelor vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestă împotriva regimului. În acest context, mizăm foarte mult pe o prezență exemplară, pe data de 26 august 2018 la Adunarea Generală a Cetățenilor, atât a celor din țară, cât și a celor din diasporă. Această zi ar putea fi una de cotitură în istoria Republicii Moldova.

În ceea ce privește efectele mișcării de stradă, unul din rezultate este și istorica „Rezoluție a Parlamentului European referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău”, care a fost adoptată pe 5 iulie 2018. Anume protestul masiv al cetățenilor față de abuzurile justiției lui Plahotniuc, care a fost exprimat prin ample acțiuni de stradă, a determinat Parlamentul European să se solidarizeze cu poporul Republicii Moldova. Tot în acest context, este important de menționat faptul că majoritatea absolută a reprezentanților instituțiilor europene și a statelor membre s-au solidarizat cu Republica Moldova și ne-au asigurat de sprijinul lor plenar în lupta noastră pentru democrație și statul de drept. De asemenea, majoritatea partenerilor europeni au ajuns și ei la concluzia că nevalidarea alegerilor denotă obsesia unui individ obscur, cu apucături de dictator, de a-și păstra toată puterea prin orice metode. Din acest punct de vedere, primitivismul lui Plahotniuc manifestat și în aceste zile ne face de rușine toată țara.

Totodată această atitudine denotă frica lui Plahotniuc, a anturajului său mafiot, a partenerilor săi interni și externi în fața unor lideri justițiari, care cred cu adevărat în valorile civilizației europene, în schimbare și reforme profunde și care ar da libertatea procuraturii și justiției în general să investigheze plenar, obiectiv, pe bune spălătoria de miliarde de dolari ale mafiei rusești și furtul miliardelor din vistieria statului, precum și modul de gestionare a fondurilor europene și creditelor obținute de la FMI și Banca Mondială, ce urmează a fi restituite de cetățeni, și nu de Plahotniuc și mafia sa națională și regională.

T.: Care e agenda pentru perioada imediat următoare a Comitetului de Rezistență Națională „ACUM”?

A.N.: În contextul actualei Rezoluții adoptată de Parlamentul European, vom face presiunile ce se impun ca litera și spiritul acesteia să fie implementate de către instituțiile statului. De asemenea, vom face demersurile necesare pentru a cere urmărirea penală și declararea lui Plahotniuc persona non-grata în statele UE, vom analiza și posibilitatea solicitării de aplicare a sancțiunilor internaționale cu caracter individualizat pentru Plahotniuc și anturajul său, dar și pentru judecătorii care au contribuit la uzurparea puterii de stat.

În ceea ce privește strategia noastră, ea este reflectată și în Rezoluția protestului organizat de Mișcarea de Rezistență și constă în crearea unor comitete de rezistență în localitățile țării precum și în diaspora cu întreprinderea unor acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, acțiuni care decurg din preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivel central și local, a căilor de acces către acestea, blocarea periodică a străzilor pentru a transmite semnale tuturor cetățenilor despre necesitatea solidarizării, precum și alte acțiuni hotărâte.

T.: În ce măsură protestele au consolidat dreapta pro-europeană și electoratul pro-european?

A.N.: Unul din efectele deciziilor abuzive ale justiției lui Plahotniuc a fost consolidarea și mai mare a electoratului pro-european în jurul forțelor politice emergente. Pe de altă parte, prin abuzurile lui Plahotniuc, complicitatea lui Dodon și a socialiștilor, o bună parte a electoratului de stânga arată tot mai multe semne de susținere a partidelor cu adevărat antioligarhice. Acest lucru îl simțim din ce în ce mai mult.

T.: Apropierea alegerilor parlamentare va determina cumva potențialul protestatar din societate?

A.N.: După cum v-am spus și anterior, spiritul protestatar doar va crește. Acest lucru este inevitabil. Avem însă obligația, în calitate de cetățeni, să ne apărăm democrația și suveranitatea poporului nu doar la urnele de vot ca într-o democrație, așa cum am făcut și noi la aceste alegeri, ci și în stradă. În acest context, alegerile parlamentare vor fi un catalizator pentru consolidarea potențialului protestatar în societatea noastră.

Referitor la proteste, și în contextul Zilei Independenței Statelor Unite, sărbătorită recent, aș vrea să citez două fragmente din Declaraţia de Independenţă a SUA adoptată în unanimitate de Congres, la 4 iulie 1776, în Philadelphia: „De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-l pe principiile şi organizându-l în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.” Iar al doilea fragment este: „Dar când o suită lungă de abuzuri şi deposedare neautorizată şi ilegală de drepturi, tinzând invariabil la acelaşi scop, dovedeşte intenţia de a-i supune despotismului absolut, este dreptul lor, este îndatorirea lor să respingă un astfel de guvern şi să asigure noi garanţii securităţii viitoare”.

Trebuie să ne pătrundem adânc de acest text care exprimă o filozofie a unor oameni liberi, care nu admit să li se încalce drepturile și interesele lor fundamentale.

T.: Când dreapta pro-europeană își va face publică oferta electorală și numele candidaților în alegerile parlamentare? Ce șanse sunt ca dreapta pro-europeană să preia puterea după alegerile parlamentare?

A.N.: Totul depinde de determinarea noastră, atât a partidelor pro-europene cât și a tuturor cetățenilor. În fața instaurării dictaturii de tip mafiot avem nevoie de unitate. În ceea ce privește strategia pentru alegerile parlamentare, în viitorul cel mai apropiat vom anunța decizii importante la acest subiect. Până atunci, însă, vom continua lupta și vom apăra cu toată determinarea democrația și dreptul nostru de a fi liberi la noi acasă.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 Septembrie 2018

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul SUA în ...

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, domnul James D. Pettit. La finele mandatului său Excelența Sa a dorit să adreseze cele mai sincere cuvinte de susținere a activităților de democratizare a Republicii Moldova întreprinse de Platforma DA. În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție mai multe subiecte legate de situația socio-politică din Republica Moldova, inclusiv modul în care s-au desfășurat protestele din 26-27 august la Chișinău. „Cei care reprezintă astăzi guvernarea de la Chișinău nu au contribuit cu nimic la fortificarea independenței țării noastre, sărbătorită cu fast în spatele cordoanelor de carabinieri. Dimpotrivă, ei au făcut totul ca să ajungem vulnerabili, ne-au adus în pragul unui regim dictatorial și reacția SUA și a partenerilor noștri europeni la abuzurile anti-democratice ale puterii este extrem de importantă” – a spus Andrei Năstase.

„Noi, opoziția veritabilă, vom continua să întreprindem acțiuni exclusiv non-violente, chiar dacă guvernarea ne provoacă. Aducerea total ilegală a lui Șor în PMAN la 26 august, de fapt, nu a fost altceva decât o instigare la violență, s-a încercat astfel escaladarea situației, extinderea unei confruntări sociale evidente”- a precizat Andrei Năstase.
Printre cele mai importante subiecte de discuție a mai fost și gestul incalificabil de expulzare a profesorilor turci din Moldova, acțiune care deconspiră explicit lipsa totală de siguranță personală în Republica Moldova, unde oricine poate fi răpit din propria casă fără prea multe explicații. De asemenea au fost aduse în discuție multiplele cazuri de persecuție a activiștilor Platformei DA, ultimele două fiind ieșite din comun și vizează doi lideri locali ai formațiunii. Liderul organizației Platformei DA din sectorul Râșcani al capitalei, Ruslan Verbițchi, a fost reținut la vama Palanca, fiindu-i fabricat un dosar penal pe un imaginar caz de contrabandă. Este hărțuit cu dosare penale și Gherghe Petic, liderul organizației teritoriale Ungheni a formațiunii, ofițer în rezervă, care a făcut dezvăluiri cruciale despre schema de contrabandă cu țigări la vama moldo-română. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, domnul James D. Pettit s-a arătat interesat de strategia Platformei DA în viitoarea campanie parlamentară și a apreciat înalt altruismul politic demonstrat de opoziție în beneficiul țării. „Vom continua parteneriatul strategic verificat în campania prezedențială și cea locală cu PAS și rămânem deschiși pentru toți oamenii integri din societatea politică și civilă activă, care vor dori să lupte pentru un viitor prosper al Republicii Moldova alături de noi.”- a menționat liderul Platformei DA, atenționând asupra faptului că alegerile respective ar putea fi considerate fraudate din timp, dacă autoritățile vor continua să manipuleze opinia publică, să limiteze accesul la mass media a opoziției, să folosească justiția ca pe un instrument coercitiv împotriva activiștilor civici, să ignore recomandările partenerilor de dezvoltare.
„Cu sprijinul popular obținut la alegeri, cu cetățeni integri şi profesionişti, cu dragoste de oameni şi de ţară, am fi făcut din acest petec de pământ un loc sigur și prosper, cu legi drepte pentru toți, cu justiție corectă, cu democrație reală, cu educație și medicină eficiente și accesibile, cu un mediu de afaceri competitiv într-o economie funcțională, cu locuri de muncă bine platite și recompensă decentă și respect pentru cei ieșiți la pensie. Și am fi putut-o începe de la Capitală. Nu am fost lăsați pentru că frica criminalilor de la guvernare e mare, dar știm ce avem de făcut și suntem fermi în acțiunile noastre”- a spus Andrei Năstase, subliniind că în acest sens sprijinul partenerilor europeni și ai celor din SUA este extrem de important.
La întâlnire au participat mai mulți oficiali ai Platformei DA care au vorbit despre criza din țară, abordând-o în diversele ei aspecte. Pe finalul discuției Andrei Năstase i-a mulțumit domnului James D. Pettit pentru tot ce a făcut pentru Republica Moldova, dorindu-i succes în activitățile viitoare. 11 septembrie 2018

citește mai mult

06 Septembrie 2018

Andrei Năstase: Cel care a ordonat în mod personal această operațiune, la fel ca și pe cea de i...

Deși este în afara țării, participând la Assambleea Politică a PPE de la Brussels, Andrei Năstase a venit cu o reacție promptă la acțiunile reprezentanților SIS din acestă dimineață.

"Reținerile în stil NKVD-ist din această dimineață, demarate la liceul moldo-turc ”Orizont”, demonstrează o dată în plus alianța informală dintre președintele Dodon și coordonatorul Plahotniuc și disponibilitatea implicării de către ultimul a justiției și a altor instituții capturate ale statului în realizarea unor angajamente obscure, îndreptate împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova."- a scris liderul Platformei DA pe o rețea de socializare. "Cel care a ordonat în mod personal această operațiune, la fel ca și pe cea de invalidare a alegerilor din capitală este Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon fiind un mărunt beneficiar." - mai spune Andrei Năstase, precizând că "prețul pe care țara noastră și cetățenii săi sunt obligați să-l plătească pentru confortul și agendele antipopulare ale celor doi indivizi, certați cu legea, cu principiile statului de drept și cu bunul simț, este mult prea mare pentru un stat ca al nostru."
Andrei Năstase mai spune că din cauza unui regim oligarhic autoritar, Republica Moldova este la un pas de izolare internațională pentru derapajele antidemocratice și violarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, sesizând în acest sens partenerii de dezvolt are a Republicii Moldova: "Sesizăm pe această cale ambasadele din Republica Moldova, instituțiile internaționale de resort în vederea monitorizării cazului și eliberării și apărării drepturilor persoanelor reținute în mod abuziv." Andrei Năstase a mai specificat că delegația Platformei Demnitate și Adevăr aflată în aceste zile într-o vizită de lucru la Bruxelles, va informa partenerii săi politici și înalții funcționari ai Uniunii Europene despre represiunile politice la care sunt supuși exponenții societății civile, ai opoziției reale, ai mediului de afaceri și profesional, inclusiv ai celui educațional din speță. 6 septembrie 2018

citește mai mult

22 August 2018

Andrei Năstase într-un interviu pentru IPN: ”Vom fi mândri de Republica Moldova atunci când vo...

Interviu IPN cu președintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la cea de-a 27-a aniversare a Independenței --- – Care credeți că este cea mai importantă realizare din cei 27 de ani și de ce? Ce nu am reușit să obținem, ca stat, în acești ani? – Obținerea Independenței pe data 27 august 1991 a însemnat finalizarea procesului de desprindere de Uniunea Sovietică, proces care s-a desfășurat intens și dramatic în perioada anilor 1989-1991 în contextul restructurării inițiate de către Gorbaciov. Meritul pentru obținerea Independenței l-aș atribui, în primul rând, cetățenilor, care au demonstrat în acea perioadă un curaj civic și o implicare politică extraordinară. În al doilea rând, un rol decisiv l-a avut Parlamentul din 1990, ales direct de către popor, care a avut o contribuție deosebită în acest proces de desprindere în raport cu fostul imperiu sovietic și de creare a noului stat independent. Ar trebui să amintim câteva acțiuni și realizări ale autorităților de atunci, care demonstrează că Independența nu a fost un „cadou” care ne-a fost oferit, așa cum consideră unii, ci a reprezentat rezultatul unui efort admirabil al cetățenilor. Printre exemplele de curaj și determinare se numără: participarea cetățenilor la marile adunări naționale în care erau revendicate dreptul la limbă, alfabet, suveranitate; recunoașterea de către legislativ a Independenței Lituaniei la 31 mai 1990, noi fiind primii care am recunoscut Lituania în calitate de stat independent, chiar dacă la acea vreme aveam încă statut de republică sovietică; boicotarea de către autoritățile Republicii Moldova și a majorității cetățenilor a referendumului cu privire la păstrarea URSS din martie 1991, organizat și impus de către autoritățile de la Moscova; aprobarea la 23 iunie 1990 a Declarației de Suveranitate, aprobarea Decretului cu privire la puterea de stat la 27 iulie 1990 și formarea instituțiilor de stat naționale. Aș aminti în acest context și legile privind Tricolorul în calitate de Drapel de Stat, privind Stema și Imnul de Stat ale Republicii Moldova etc. Iar acest proces a culminat cu 27 august 1991 – adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. A fost un efort colectiv extraordinar în acea perioadă. Desigur că cel mai tragic eveniment, care a marcat acea perioadă, a fost războiul din Transnistria din 1992, numit, pe bună dreptate, Războiul pentru apărarea Independenței Republicii Moldova. Cu toate criticele care pot fi aduse guvernărilor de atunci, s-a reușit, totuși, crearea premiselor fundamentale pentru construcția unui stat european: o Constituție conform standardelor europene (cu excepția câtorva prevederi nefericite, printre care și art.13); adoptarea legislației naționale și constituirea principalelor instituții ale statului; progrese în reforma justiției în perioada anilor 90, respectarea din partea tuturor partidelor politice a regulilor democratice. Aceste realizări au fost apreciate și de către Consiliul Europei, Republica Moldova devenind și primul stat din CSI, care a devenit membru al acestei organizații prestigioase europene. În pofida tuturor greutăților, dramelor prin care au trecut cetățenii Republicii Moldova, dar și cetățenii altor state desprinse de URSS, există o rază de speranță într-un viitor mai bun. Chiar și cei care plecau atunci peste hotare ca să scape de sărăcie, erau absolut convinși că vor reveni într-o bună zi acasă, în propria lor țară. Și totuși, din nefericire pentru țara noastră, aproape toate guvernările de după Independență nu au fost preocupate cu adevărat de construcția unui stat prosper, cu instituții puternice, în interesul oamenilor. Principala preocupare a „elitelor politice”, cu mici excepții, a fost îmbogățirea personală în baza resurselor statului. Fie prin privatizări ilegale, prin jefuirea și demolarea întreprinderilor de stat, prin controlul fluxurilor financiare, fie prin devalizarea băncilor, majoritatea guvernărilor au participat la slăbirea capacităților de funcționare a statului și sărăcirea populației. O mare oportunitate ratată de către țara noastră a fost alternanța la putere din 2009. În loc să beneficieze de suportul popular pentru a realiza reformele necesare pentru modernizare, de conjunctura internațională favorabilă și de suportul partenerilor de dezvoltare din partea Uniunii Europene, noua putere care a reușit să succeadă guvernarea comunistă nu a făcut nimic altceva decât să consolideze sistemul oligarhic moștenit de la regimul Voronin. Cel mai grav este faptul că ultimii aproape 10 ani reprezintă o perioadă ratată sub aspectul dezvoltării statului, iar un deceniu din viața unui om e un termen foarte mare. Tabloul e și mai sinistru atunci când conștientizăm faptul că Republica Moldova, la 27 de ani de existență, a devenit o dictatură de tip mafiot condus din subteran de o grupare criminală organizată, în frunte cu un fost proxenet, Vladimir Plahotniuc. Controlând partidele politice, instituțiile de drept și de reglementare, justiția, fluxurile financiare, audiovizualul, această grupare nu permite poporului Republicii Moldova să-și realizeze plenar dezideratele incluse în Declarația de Independență. Astfel, la 27 de ani, actualul regim a recurs, de facto, la confiscarea Independenței și la uzurparea puterii de stat. Acum, de datoria noastră, a tuturor partidelor de opoziție este de a elibera statul din captivitatea oligarhică. Din nefericire, cetățenii Republicii Moldova duc mai degrabă o luptă pentru supraviețuire, decât o cale ascendentă spre bunăstare și democrație. Am parcurs un soi de sinusoidă, cu zvâcniri de diverse amplitudini, dar niciodată nu am atins cota unui trai decent din cauza corupției endemice – singura caracteristică, care și-a crescut constant indicii. La 27 de ani de la proclamarea Independenței, continuăm să asistăm la o stare de fapt contrară aspirațiilor de prosperitate ale poporului nostru, contrară literei și spiritului Declarației de la 27 august 1991. Dar lupta pentru bunăstare și libertate nu este o luptă ușoară și o vom continua cu și mai multă determinare. – Ce a însemnat independența pentru cetățeanul Andrei Năstase și pentru familia dumneavoastră? – Pentru mine personal, perioada mișcării de eliberare națională, care a culminat cu obținerea Independenței Republicii Moldova, a fost o perioadă deosebită din viață. Erau timpuri pline de speranță în care aveai sentimentul că participi la un efort colectiv de construcție a unui viitor frumos. Proclamarea independenței statului nostru a fost o mare bucurie pentru mine și familia mea, căci am considerat-o drept un parcurs firesc și, în alte condiții, extrem de benefic pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. Împreună cu toată familia ne-am implicat în lupta pentru valorile naționale, pentru libertate. Am avut întotdeauna în față exemplul fratelui meu, Vasile, care prin toată activitatea sa civică și politică, a apropiat constant ziua de 27 august 1991. El a fost cel care a tipărit pentru moldoveni primul ziar cu grafie latină și și-a riscat propria libertate pentru a-l aduce în Moldova și a-l distribui oamenilor, el este unul dintre semnatarii Declarației de Independență. Chiar dacă dezamăgirile n-au întârziat să apară în următorii ani, am fost și sunt încrezător în viitorul Republicii Moldova. Nici nu m-aș fi lansat în politică dacă nu eram convins de acest fapt. Pentru familia mea, lupta pentru Independență continuă. Atât timp cât Republica Moldova este guvernată de către o grupare criminală condusă de Plahotniuc, Independența rămâne a fi confiscată. Acest fapt s-a văzut și în decizia de anulare a alegerilor prin care Plahotniuc a scuipat în voința alegătorilor. – Cum credeți, prin ce se va deosebi cea de a 28-a, eventual, a 29-a și 30-a aniversare a Independenței de actuala? – Depinde doar de noi, de cetățenii Republicii Moldova. Dacă vom reuși să schimbăm puterea în viitorul apropiat, atunci aniversarea Independenței va fi cu adevărat o sărbătoare. Și chiar dacă mai avem foarte multe de făcut, chiar dacă nu am plecat prea departe din punctul „zero”, sunt sigur că vom reuși să spargem cercul vicios, prizonierii căruia am devenit din cauza derapajelor anti-democratice grave comise de guvernarea oligarhică, anti-populară de la Chișinău. Prin solidarizare, prin determinare, prin curaj și insistență vom reuși. Așa cum am trăit până acum nu se mai poate. Astăzi Independența Republicii Moldova este, de fapt, independența față de cetățenii săi a unui stat capturat în totalitate de o gașcă de mafioți, interesați să păstreze aici această situație de prizonierat a omului simplu. Dar procesul de deșteptare a început și el nu mai poate fi stăvilit. Sunt convins că peste un an sau doi parcursul european al țării noastre va redeveni ceea ce a fost de la bun început – o cale sigură spre prosperare, spre un nivel de trai civilizat și spre bunăstarea fiecărui cetățean al țării noastre, care nu va mai fi nevoit să-și caute norocul prin lume, ci se va simți confortabil acasă. Până atunci însă, Independența rămâne o valoare care a fost uzurpată, iar noi, oamenii politici responsabili, avem datoria să o întoarcem poporului. Dacă am fi avut în ultimii 20 de ani o clasă politică responsabilă, am fi fost mândri de Independența noastră. Rămâne însă să luptăm, să nu renunțăm. Din această perspectivă lupta pentru Independență continuă... – De ce un cetățean al Republicii Moldova ar trebui să fie mândru că este cetățean al acestui stat? – Pentru a răspunde la această întrebare, sunt mai degrabă adeptul abordării fostului președinte al SUA, John Kennedy care spunea: „Nu întreba ce poate face țara pentru tine, întreabă ce poți face tu pentru ea”. Întotdeauna am fost adeptul principiului că, dacă țara are nevoie de ajutor, ai obligația să fii la datorie. Îmi doresc ca Ziua Independenței să devină cu adevărat sărbătoarea tuturor celor care, născuți aici, își doresc să trăiască în bunăstare și bună înțelegere. Sunt sigur că va veni timpul când vom spune cu mândrie că suntem cetățeni ai Republicii Moldova. Acest fapt va deveni incontestabil dacă ne vom uni toate eforturile și energiile noastre pentru a stopa avansarea dictaturii mafiote, dacă ne vom dedica sincer edificării unui stat de drept, prosper, realmente democratic. În acest an vom marca Ziua Independenței împreună cu toți cetățenii deșteptați din țară și din Diaspora, veniți în PMAN pentru a protesta împotriva dictaturii și a fărădelegilor comise de puterea coruptă, anti-populară. Și le urez tuturor ca Ziua Independenței să devină cât de curând o adevărată sărbătoare pentru noi toți. La momentul de față este greu să trăiești un sentiment de mândrie în contextul în care instituțiile statului sunt capturate, iar țara este împinsă de o guvernare iresponsabilă într-o criză profundă, prelungită, într-o cădere liberă spre faliment, însoțită de degradarea tuturor indicilor democratici. Dar poți fi mândru de calitatea oamenilor de aici, care își demonstrează zilnic spiritul civic și au capacitatea de a rezista, de a se opune regimului și pericolului instaurării dictaturii lui Plahotniuc. Vom fi mândri de Republica Moldova atunci când pe ruinele acestui regim oligarhic anti-uman vom edifica un stat puternic, care să asigure bunăstare și siguranță cetățenilor săi, care să asigure condiții pentru dezvoltarea economiei și valorificării potențialului fiecărui om. Vom fi mândri de Republica Moldova atunci când vom reuși să edificăm un stat al demnității, întors cetățenilor săi, cu o economie ieșită din impas, cu un sistem social bine pus la punct, cu o justiție funcțională, corectă, cu criminalii puși la pușcărie de un corp judecătoresc reformat, cu miliardul întors la Banca Națională, cu miliardele întoarse la buget, cu o mare parte a diasporei revenită în țară, dar cel mai important, cu ideea că avem viitor și că se poate. Sursa: ipn.md

citește mai mult