ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Inga Grigoriu: „Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare”

10 Februarie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu a vorbit despre campania „Un milion de mâini”, despre organizația de femei a PDA, când se vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri, referendumul de anulare a sistemului mixt de vot, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Grigoriu, la ce etapă este campania „Un milion de mâini”?

I.G.: Campania „Un milion de mâini strânse din inimă” este o campanie națională, inițiată de Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr. Ne-am propus să ajungem în fiecare localitate din Republica Moldova, dar și în cele mai importante orașe din diasporă, oferind o strângere de mână cel puțin unui milion de oameni, indiferent de etnie, limba vorbită, confesiune religioasă, cât și simpatie politică. Ne îndreptăm către toți cetățenii, pe spatele cărora au fost puse miliardele furate, dar și către cei peste o jumătate de milion de oameni care, în pofida faptului că au lucrat o viață la stat, au ajuns să ridice o pensie mai jos de pragul existenței.

Ne propunem să strângem mâinile celor din sate și orașe, din diasporă, tinerilor și seniorilor, antreprenorilor, oamenilor de creație, inovatorilor, celor dezamăgiți, dar și celor care mai dau R. Moldova încă o șansă, poate o ultimă șansă!

Campania „Un milion de mâini” se referă și la oamenii ale căror mâini am reușit să le strângem în timpul protestelor, din 2015 încoace, perioadă atât de însemnată pentru noi toți, trăită cu o intensitate majoră, asemeni unei cardiograme, cu urcușuri și căderi, cu speranțe și dezamăgiri profunde. Anume acele zile ne-au format, ne-au călit, ne-au făcut rezistenți și imuni la virușii sistemului mafiot.

Vom continua să mergem la oamenii acestei țări, să le simțim pulsul și să le cunoaștem problemelor adevărate, să le auzim doleanțele și să le ascultăm poveștile de viață care uneori sunt mai dure decât orice film de groază. Să vedem cu ochii noștri rezultatele unor pseudo reforme trâmbițate de actuala guvernare și, evident, să venim cu soluțiile noastre punctuale și palpabile pentru fiecare problemă,  să le spunem totul despre proiectul nostru de țară – R. Moldova, un stat în care să vrei să trăiești.

protest2

T.: Planifică Platforma DA alte campanii în acest an?

I.G.: Pe lângă campaniile naționale, Platforma Demnitate și Adevăr desfășoară și la nivel local acțiuni și evenimente, cum ar fi campania „Un Dar, Un Zâmbet, O Speranță!”, inițiată de Președinta Organizației de Femei a Platformei DA, Aliona Doroș, în ideea de a bucura copiii mai puțin fericiți și a le aduce bucuria sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, echipa Platformei DA de la Bălți, Președinta căreia este Arina Spătaru, se află acum în pregătiri intense pentru a desfășura pe data de 4 martie ediția a doua a evenimentului „Primăvara care ne unește” ce urmărește unitatea femeilor active din municipiul Bălţi, o campanie pe care o vrem extinsă la nivel național.

O altă campanie națională în desfășurare este „Diaspora Acasă”, lansată de Andrei Năstase și Platforma DA. Ne-am propus să avem întrevederi cu cetățenii noștri din Diasporă, reveniți acasă în vacanțe, dar și să ajungem în cele mai populate de către moldoveni locuri din străinătate. Purtăm cu ei discuții, facem schimb de experiență, pe care noi o considerăm una extrem de prețioasă, care, odată implementată aici, acasă, va impulsiona cu viteză sporită schimbarea lucrurilor în bine. Or, țara noastră nu poate avea un viitor prosper fără de implicarea directă a Diasporei în viața economică și social-politică. De asemenea, valorificarea potențialului uman, caracteristic oamenilor noștri plecați, însă dornici să revină acasă, este o prioritate națională pentru Platforma DA.

Suportul financiar al Diasporei, oferit azi celor rămași acasă, a ajuns să fie atât de important, încât decide la modul cel mai direct soarta R. Moldova și acesta este, în fond, un lucru atât de trist. Și, drept „recompensă” din partea acestui regim mafiot, Diaspora este discriminată obraznic în urma modificării sistemului electoral. În pofida jurământului lui Dodon și prietenilor săi din GBC, conaționalii noștri de peste hotare, în loc de 12 circumscripții electorale, s-au ales cu 3.

O țară care a pierdut timp de 10 ani peste un milion de cetățeni în condiții de pace, sub umbrela unor guvernări așa-zis pro-europene, astăzi a ajuns să existe din remitențele cetățenilor noștri alungați prin străinătăți, unii plecați vremelnic, alții pentru totdeauna. Este trist, mai ales pentru faptul că oamenii pleacă deja nu doar din necesitate, ci din proprie convingere – decizie extrem de complicată ce reprezintă, întâi de toate, un manifest personal. Le propunem actualilor guvernanți să ia în considerare și acest aspect al revoltei cetățenești, iar intenția autorităților de a suplini locurile de muncă vacante cu străini nu reprezintă decât o sfidare sfruntată aruncată societății în care trăim.

Platforma Demnitate și Adevăr, cu fiecare nou prilej, le vorbește celor aflați departe de casă despre proiectul nostru de țară pentru Oameni – o țară nu mai rea decât cea în care au decis să plece. Nu încetăm nici o clipă să ne gândim la ei, la cetățenii noștri de peste hotare, la Diaspora noastră, cea mai frumoasă din lume.

T.: Platforma DA și-a constitut acum câteva luni organizația de femei. În ce măsură aţi reușit să vă extindeți în republică?

I.G.: La conferința de constituire a Organizației de Femei a Platformei Demnitate și Adevăr din 10 septembrie 2017, au participat peste 120 de reprezentante din toate organizațiile teritoriale ale partidului. Cu o majoritate de voturi, antrenată într-un  concurs alături de alte cinci persoane, Președintă a Organizației a fost desemnată dna Aliona Doroș. Sloganul Conferinței a fost „DA echilibrului politic”. În cadrul Platformei DA toate femeile active membre sau simpatizante ale formațiunii, atât de la Nordul țării, Centru și Sud, cât și din Diasporă, sunt încurajate, sprijinite și respectate.

Iată de ce, excedând cadrul normativ național și recomandările instituțiilor internaționale de specialitate, Platforma Demnitate și Adevăr pledează pentru participarea egală a femeilor și bărbaților în domeniul vieții politice și publice, la toate nivelurile de luare a deciziilor, pentru a asigura o guvernanță democratică eficientă și reprezentativă, ce va asigura o reprezentare echitabilă a societății în funcțiile elective, astfel schimbând percepțiile societății și actorilor politici cu privire la funcțiile ocupate atât de femei, cât și de bărbați, culminând cu un Legislativ mai reprezentativ și diversificat.

IMG_9847

T.: În genere, în ce proporție se regăsesc femeile în organele de conducere ale PDA și cât de implicate sunt în activitatea formațiunii?

I.G.: Doamnele Platformei DA se regăsesc în toate forurile de conducere ale partidului, atât la nivel local, cât și central, în procesul de alegere și desemnare a acestora, accentul fiind pus pe integritate și meritocrație. Egalitatea de gen în cadrul Platformei Demnitate și Adevăr creează condiții favorabile de dezvoltare a fiecărui membru al acesteia. Platforma DA și-a făcut o prioritate din creşterea capacităţii, lărgirea abilităților, cunoștințelor și expertizei politice a femeilor, fiind deschisă pentru noi proiecte vizând tratamentul egal și echitabil al tuturor membrilor săi atât în sfera socială, cât și în cea politică.

T.: S-a stabilit deja în ce proporții femeile din Platforma DA vor face parte din lista de candidați pentru următoarele alegeri parlamentare?

I.G.: Vom respecta cu strictețe prevederile din legislația în vigoare, dar și angajamentele noastre statutare și programatice vizând integritatea și meritocrația, principii consacrate și de acordul de colaborare cu partenerii noștri.

T.: Grupul de inițiativă privind organizarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot, a anunțat că va mai face o tentativă de organizarea referendumului. Ce șanse credeți că există în acest sens?

I.G.: Platforma Demnitate şi Adevăr susţine iniţiativa societăţii civile privind iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, pentru că, consideră referendumul drept un mijloc constituţional de manifestare directă a democraţiei, la care apelează cu încredere atunci când interesele ţării şi ale oamenilor o cer. Am salutat și sprijinim până la capăt demersul civic al reprezentanţilor domeniului asociativ şi considerăm binevenită iniţiativa și determinare a acestor oameni de a pune presiune pe guvernarea antipopulară şi coruptă, inclusiv prin intermediul referendumului legislativ cu efecte juridice imediate.

Îndemn și pe această cale simpatizanții și susținătorii noștri, toți oamenii de bună credință să-şi exercite drepturile cetăţeneşti prin implicarea directă în acest exerciţiu democratic de consolidare şi apărare a democraţiei şi a statului de drept, împotriva derapajelor autoritare ale binomului Plahotniuc-Dodon.

Platforma DA niciodată nu va renunța la ideea anulării votului mixt adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, cu ignorarea flagrantă a recomandărilor tuturor partenerilor noștri externi. Oricât de mică e șansa de a reveni la normalitate, noi vom lupta pentru realizarea acesteia.

protest

T.: Se va implica Platforma DA în promovarea ideii de anulare a sistemului mixt? Dacă da, cum anume?

I.G.: Ne-am implicat, ne implicăm și ne vom implica! Vom folosi și în continuare orice metodă legală pentru anularea operei socialisto-democrate, care are drept obiectiv de a-l menține pe Plahotniuc la putere, cu transformarea Republicii Moldova dintr-un stat capturat într-un stat autoritar.

Vom continua dialogul cu partenerii europeni, care au și confirmat că așa-zisa guvernare europeană din Moldova a ignorat flagrant recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE. Vom explica oamenilor pe înțelesul lor ce reprezintă acest sistem mixt al fraudei și corupției electorale. Așa cum am menționat, vom contribui cu tot ce putem în procesul de organizare a unui referendum privind revenirea la sistemul proporțional.

T.: Când Platforma DA și PAS vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri? Care ar trebui să fie acestea în opinia dvs.?

I.G.: Blocul forțelor antioligarhice, constituit conform unui Acord de colaborare între Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate este antrenat în elaborarea unor mecanisme de selectare și prezentare a unei liste comune de candidați, din cadrul celor două partide, din societatea civilă și chiar exponenți ai altor forțe politice, ce vor trece prin prisma filtrelor de integritate, profesionalism și meritocrație. Aceste criterii au fost enunțate și în cadrul protestelor de amploare din data de 6 și 13 septembrie 2015. Astfel, această listă se dorește a fi una cu oamenii ce au dat dovadă de implicare civică, rezistență față de regimul actual, ce au demonstrat o puternică voință politică, integri și profesioniști în domeniul lor de activitate, oameni testați în timp ce nu își vor pune în față interesul personal în detrimentul celui național și, evident, conform acordului încheiat între cele două partide emergente ale mișcării protestatare, să fie respectat principiul egalității și reciprocității.

Este un exercițiu destul de complicat, inedit în politica moldovenească, având în vedere experiențele anterioare. Dar pentru că Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare, trebuie să oferim cetățenilor o adevărată alternativă actualei guvernări și întregii clase politice.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 Februarie 2018

Andrei Năstase a avut o întrevedere cu ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, domnul Rimanta...

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, domnul Rimantas Latakas. La discuție au participat și Vicepreședinții formațiunii Inga Grigoriu și Alexandru Slusari. ”Frații noștri” de la Vilnius Andrei Năstase a menționat faptul că relațiile dintre cele două țări au fost cimentate încă în 1990, când Republica Moldova a fost prima țară care a recunoscut independența Lituaniei, iar Lituania, la rândul său, a recunoscut ceva mai devreme, independența Republicii Moldova. Președintele Platformei DA a transmis prin intermediul oaspetelui său felicitări tuturor lituanienilor cu ocazia împlinirii unui secol de când țara lor și-a consfințit statalitatea, subliniind că, fiind membră UE, acum Lituania se află într-o conjunctură mai favorabilă ca oricând, iar experiența ei de integrare europeană este extrem de prețioasă pentru Republica Moldova. Participanții au adus în discuție și alte evenimente istorice, precum tipărirea la Vilnius a primului ziar democratic „Deșteptarea”, transportat clandestin în Republica Moldova în anii de renaștere națională, activitate organizată de un grup de temerari, printre care a fost și Vasile Năstase, actualul redactor-șef al revistei „Glasul”, prima publicație de limbă română în grafie latină apărută la Chișinău. Printre subiectele discutate au fost și capturarea mass media moldovenești, 90% din instituțiile audiovizuale fiind parte a două holdinguri oligarhice, concurența neloială și interesele de cartel de pe piața audiovizuală, politica editorială părtinitoare a postului public de televiziune, care favorizează clar guvernarea. „În Lituania postul public de televiziune prevede în grilă timp de emisie pentru toate partidele, care își expun poziția nestingherit și în condiții absolut egale” – a menționat domnul Rimantas Latakas. Andrei Năstase a vorbit despre inoportunitatea schimbării sistemului de vot și lupta protestatară împotriva acesteia, susținerea societății civile în demersul său de a organiza un referendum legislativ pe acest subiect și cooptarea membrilor Platformei DA la crearea grupului de inițativă. „ Noi avem structuri puternice, care nu stau doar pe FB sau la televiziuni, ci sunt eficiente, reale, active în teritoriu și au experiența colectării celor 400.000 de semnături pentru organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției” – a spus Andrei Năstase, subliniind că acesta e doar unul dintre motivele pentru care Plahotniuc folosește cu înverșunare tot aparatul de stat, inclusiv organele coercitive împotriva unui singur partid - Platforma DA. „Aceasta nu mai este democrație, ci totalitarism!” – a conchis Președinele formațiunii. Despre duplicitatea puterii de la Chișinău Alexandru Slusari a spus că astăzi vectorul european s-a pomenit într-un pericol iminent, menținându-se doar prin subterfugii și manipulare, între faptele și vorbele guvernării fiind o contradicție care nu poate fi trecută cu vederea de partenerii de dezvolare. „PD nu este un partid proeuropean. El este un partid al propriului interes și își va schimba opțiunea internă și externă, geopolitică în funcție de acest interes. Nu poți aduce Republica Moldova în Europa prin metode autoritare, ignorând cu desăvârșire valorile democratice” – a subliniat Vicepreședintele Platformei DA, referindu-se la formațiunea sa ca la „ultima redută a europenismului la Chișinău”. Printre cele mai importante subiecte de discuție au fost și participarea formațiunii la alegerile municipale și cele parlamentare din acest an, modul de creare a blocului pro-european, anti-oligarhic și principiile de funcționare a acestuia (egalitate, transparență, incoruptibilitate, meritocrație, paritate, liste comune, candidați unici pe circumscripții), așa-zisa reformă a guvernului, în care s-au făcut doar niște rocade și numiri ale acelorași oameni fideli lui Plahotniuc (Leancă, Gaburici, Tănase), implicați în spălarea banilor mafiei rusești și în furtul miliardului etc. „90% dintre cetățenii care pleacă acum peste hotare pentru a supraviețui, sunt reprezentanți ai electoratului proeuropean. Dacă va continua tot așa, atunci când Plahotiuc va decide că e în interesul lui propriu să schimbe vectorul extern, nu va mai avea cine să i se opună aici, Acasă” – a conchis Andrei Năstase. „Fiecare zi pierdută de noi, opoziția emergentă, pro-europeană, este o zi câștigată de Plahotniuc și Dodon” - a mai adăugat Președintele Platformei DA. 23 februarie 2018

citește mai mult

20 Februarie 2018

Andrei Năstase, despre reportajul RISE: Este o nouă investigaţie a presei libere, care de ani bun...

Reportajul făcut de RISE, „Bani din caritate”, este o nouă investigaţie a presei libere, care de ani buni face munca procuraturii, CAN-ului şi a altor structuri abilitate ale statului. O nouă investigaţie extrem de sensibilă în care nişte escroci penali se joacă cu sănătatea oamenilor, îmbogăţindu-se pe seama celor suferinzi, susţine liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. „Mai e loc de investigat, pentru că cei de la procuratură au un singur scop – să ascundă şi să-i scoată basma curată pe adevăraţii organizatori ai acestei imorale - până la putrefacţie – crime împotriva umanităţii. Am înţeles că şi procuratura oligarhică are deschis un dosar penal, doar că îl ţine la murat ”, a declarat Andrei Năstase. „Trebuie să fim foarte atenţi pentru că anumite surse demne de încredere, înainte de apariţia materialului în presă, susţineau că din grupul criminal de pseudo caritate fac parte rude apropiate ale unor deputaţi PD, anterior foşti comunişti, un ex-ministru al Sănătăţii, alte scule ale regimului cancerigen. Sărmanii ajunşi pe mâinile ticăloşilor erau trataţi ca nişte clienţi buni de stors bani, nu ca nişte pacienţi suferinzi”, a spus liderul Platformei DA. În context, Andrei Năstase a făcut o adresare către preşedintele ţării: „De ce taci, Igor Dodon? Înţeleg de ce taci în schema de reparaţie “gratis” a sediului preşedinţiei din surse dubioase turceşti pentru care într-o zi vei face puşcărie! De ce taci şi atunci când în joc e sanatatea şi viaţa unor oameni necăjiţi?”, a conchis Andrei Năstase. Sursa: Jurnal.md

citește mai mult