ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Inga Grigoriu: „Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare”

10 Februarie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu a vorbit despre campania „Un milion de mâini”, despre organizația de femei a PDA, când se vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri, referendumul de anulare a sistemului mixt de vot, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Grigoriu, la ce etapă este campania „Un milion de mâini”?

I.G.: Campania „Un milion de mâini strânse din inimă” este o campanie națională, inițiată de Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr. Ne-am propus să ajungem în fiecare localitate din Republica Moldova, dar și în cele mai importante orașe din diasporă, oferind o strângere de mână cel puțin unui milion de oameni, indiferent de etnie, limba vorbită, confesiune religioasă, cât și simpatie politică. Ne îndreptăm către toți cetățenii, pe spatele cărora au fost puse miliardele furate, dar și către cei peste o jumătate de milion de oameni care, în pofida faptului că au lucrat o viață la stat, au ajuns să ridice o pensie mai jos de pragul existenței.

Ne propunem să strângem mâinile celor din sate și orașe, din diasporă, tinerilor și seniorilor, antreprenorilor, oamenilor de creație, inovatorilor, celor dezamăgiți, dar și celor care mai dau R. Moldova încă o șansă, poate o ultimă șansă!

Campania „Un milion de mâini” se referă și la oamenii ale căror mâini am reușit să le strângem în timpul protestelor, din 2015 încoace, perioadă atât de însemnată pentru noi toți, trăită cu o intensitate majoră, asemeni unei cardiograme, cu urcușuri și căderi, cu speranțe și dezamăgiri profunde. Anume acele zile ne-au format, ne-au călit, ne-au făcut rezistenți și imuni la virușii sistemului mafiot.

Vom continua să mergem la oamenii acestei țări, să le simțim pulsul și să le cunoaștem problemelor adevărate, să le auzim doleanțele și să le ascultăm poveștile de viață care uneori sunt mai dure decât orice film de groază. Să vedem cu ochii noștri rezultatele unor pseudo reforme trâmbițate de actuala guvernare și, evident, să venim cu soluțiile noastre punctuale și palpabile pentru fiecare problemă,  să le spunem totul despre proiectul nostru de țară – R. Moldova, un stat în care să vrei să trăiești.

protest2

T.: Planifică Platforma DA alte campanii în acest an?

I.G.: Pe lângă campaniile naționale, Platforma Demnitate și Adevăr desfășoară și la nivel local acțiuni și evenimente, cum ar fi campania „Un Dar, Un Zâmbet, O Speranță!”, inițiată de Președinta Organizației de Femei a Platformei DA, Aliona Doroș, în ideea de a bucura copiii mai puțin fericiți și a le aduce bucuria sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, echipa Platformei DA de la Bălți, Președinta căreia este Arina Spătaru, se află acum în pregătiri intense pentru a desfășura pe data de 4 martie ediția a doua a evenimentului „Primăvara care ne unește” ce urmărește unitatea femeilor active din municipiul Bălţi, o campanie pe care o vrem extinsă la nivel național.

O altă campanie națională în desfășurare este „Diaspora Acasă”, lansată de Andrei Năstase și Platforma DA. Ne-am propus să avem întrevederi cu cetățenii noștri din Diasporă, reveniți acasă în vacanțe, dar și să ajungem în cele mai populate de către moldoveni locuri din străinătate. Purtăm cu ei discuții, facem schimb de experiență, pe care noi o considerăm una extrem de prețioasă, care, odată implementată aici, acasă, va impulsiona cu viteză sporită schimbarea lucrurilor în bine. Or, țara noastră nu poate avea un viitor prosper fără de implicarea directă a Diasporei în viața economică și social-politică. De asemenea, valorificarea potențialului uman, caracteristic oamenilor noștri plecați, însă dornici să revină acasă, este o prioritate națională pentru Platforma DA.

Suportul financiar al Diasporei, oferit azi celor rămași acasă, a ajuns să fie atât de important, încât decide la modul cel mai direct soarta R. Moldova și acesta este, în fond, un lucru atât de trist. Și, drept „recompensă” din partea acestui regim mafiot, Diaspora este discriminată obraznic în urma modificării sistemului electoral. În pofida jurământului lui Dodon și prietenilor săi din GBC, conaționalii noștri de peste hotare, în loc de 12 circumscripții electorale, s-au ales cu 3.

O țară care a pierdut timp de 10 ani peste un milion de cetățeni în condiții de pace, sub umbrela unor guvernări așa-zis pro-europene, astăzi a ajuns să existe din remitențele cetățenilor noștri alungați prin străinătăți, unii plecați vremelnic, alții pentru totdeauna. Este trist, mai ales pentru faptul că oamenii pleacă deja nu doar din necesitate, ci din proprie convingere – decizie extrem de complicată ce reprezintă, întâi de toate, un manifest personal. Le propunem actualilor guvernanți să ia în considerare și acest aspect al revoltei cetățenești, iar intenția autorităților de a suplini locurile de muncă vacante cu străini nu reprezintă decât o sfidare sfruntată aruncată societății în care trăim.

Platforma Demnitate și Adevăr, cu fiecare nou prilej, le vorbește celor aflați departe de casă despre proiectul nostru de țară pentru Oameni – o țară nu mai rea decât cea în care au decis să plece. Nu încetăm nici o clipă să ne gândim la ei, la cetățenii noștri de peste hotare, la Diaspora noastră, cea mai frumoasă din lume.

T.: Platforma DA și-a constitut acum câteva luni organizația de femei. În ce măsură aţi reușit să vă extindeți în republică?

I.G.: La conferința de constituire a Organizației de Femei a Platformei Demnitate și Adevăr din 10 septembrie 2017, au participat peste 120 de reprezentante din toate organizațiile teritoriale ale partidului. Cu o majoritate de voturi, antrenată într-un  concurs alături de alte cinci persoane, Președintă a Organizației a fost desemnată dna Aliona Doroș. Sloganul Conferinței a fost „DA echilibrului politic”. În cadrul Platformei DA toate femeile active membre sau simpatizante ale formațiunii, atât de la Nordul țării, Centru și Sud, cât și din Diasporă, sunt încurajate, sprijinite și respectate.

Iată de ce, excedând cadrul normativ național și recomandările instituțiilor internaționale de specialitate, Platforma Demnitate și Adevăr pledează pentru participarea egală a femeilor și bărbaților în domeniul vieții politice și publice, la toate nivelurile de luare a deciziilor, pentru a asigura o guvernanță democratică eficientă și reprezentativă, ce va asigura o reprezentare echitabilă a societății în funcțiile elective, astfel schimbând percepțiile societății și actorilor politici cu privire la funcțiile ocupate atât de femei, cât și de bărbați, culminând cu un Legislativ mai reprezentativ și diversificat.

IMG_9847

T.: În genere, în ce proporție se regăsesc femeile în organele de conducere ale PDA și cât de implicate sunt în activitatea formațiunii?

I.G.: Doamnele Platformei DA se regăsesc în toate forurile de conducere ale partidului, atât la nivel local, cât și central, în procesul de alegere și desemnare a acestora, accentul fiind pus pe integritate și meritocrație. Egalitatea de gen în cadrul Platformei Demnitate și Adevăr creează condiții favorabile de dezvoltare a fiecărui membru al acesteia. Platforma DA și-a făcut o prioritate din creşterea capacităţii, lărgirea abilităților, cunoștințelor și expertizei politice a femeilor, fiind deschisă pentru noi proiecte vizând tratamentul egal și echitabil al tuturor membrilor săi atât în sfera socială, cât și în cea politică.

T.: S-a stabilit deja în ce proporții femeile din Platforma DA vor face parte din lista de candidați pentru următoarele alegeri parlamentare?

I.G.: Vom respecta cu strictețe prevederile din legislația în vigoare, dar și angajamentele noastre statutare și programatice vizând integritatea și meritocrația, principii consacrate și de acordul de colaborare cu partenerii noștri.

T.: Grupul de inițiativă privind organizarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot, a anunțat că va mai face o tentativă de organizarea referendumului. Ce șanse credeți că există în acest sens?

I.G.: Platforma Demnitate şi Adevăr susţine iniţiativa societăţii civile privind iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, pentru că, consideră referendumul drept un mijloc constituţional de manifestare directă a democraţiei, la care apelează cu încredere atunci când interesele ţării şi ale oamenilor o cer. Am salutat și sprijinim până la capăt demersul civic al reprezentanţilor domeniului asociativ şi considerăm binevenită iniţiativa și determinare a acestor oameni de a pune presiune pe guvernarea antipopulară şi coruptă, inclusiv prin intermediul referendumului legislativ cu efecte juridice imediate.

Îndemn și pe această cale simpatizanții și susținătorii noștri, toți oamenii de bună credință să-şi exercite drepturile cetăţeneşti prin implicarea directă în acest exerciţiu democratic de consolidare şi apărare a democraţiei şi a statului de drept, împotriva derapajelor autoritare ale binomului Plahotniuc-Dodon.

Platforma DA niciodată nu va renunța la ideea anulării votului mixt adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, cu ignorarea flagrantă a recomandărilor tuturor partenerilor noștri externi. Oricât de mică e șansa de a reveni la normalitate, noi vom lupta pentru realizarea acesteia.

protest

T.: Se va implica Platforma DA în promovarea ideii de anulare a sistemului mixt? Dacă da, cum anume?

I.G.: Ne-am implicat, ne implicăm și ne vom implica! Vom folosi și în continuare orice metodă legală pentru anularea operei socialisto-democrate, care are drept obiectiv de a-l menține pe Plahotniuc la putere, cu transformarea Republicii Moldova dintr-un stat capturat într-un stat autoritar.

Vom continua dialogul cu partenerii europeni, care au și confirmat că așa-zisa guvernare europeană din Moldova a ignorat flagrant recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE. Vom explica oamenilor pe înțelesul lor ce reprezintă acest sistem mixt al fraudei și corupției electorale. Așa cum am menționat, vom contribui cu tot ce putem în procesul de organizare a unui referendum privind revenirea la sistemul proporțional.

T.: Când Platforma DA și PAS vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri? Care ar trebui să fie acestea în opinia dvs.?

I.G.: Blocul forțelor antioligarhice, constituit conform unui Acord de colaborare între Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate este antrenat în elaborarea unor mecanisme de selectare și prezentare a unei liste comune de candidați, din cadrul celor două partide, din societatea civilă și chiar exponenți ai altor forțe politice, ce vor trece prin prisma filtrelor de integritate, profesionalism și meritocrație. Aceste criterii au fost enunțate și în cadrul protestelor de amploare din data de 6 și 13 septembrie 2015. Astfel, această listă se dorește a fi una cu oamenii ce au dat dovadă de implicare civică, rezistență față de regimul actual, ce au demonstrat o puternică voință politică, integri și profesioniști în domeniul lor de activitate, oameni testați în timp ce nu își vor pune în față interesul personal în detrimentul celui național și, evident, conform acordului încheiat între cele două partide emergente ale mișcării protestatare, să fie respectat principiul egalității și reciprocității.

Este un exercițiu destul de complicat, inedit în politica moldovenească, având în vedere experiențele anterioare. Dar pentru că Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare, trebuie să oferim cetățenilor o adevărată alternativă actualei guvernări și întregii clase politice.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 Mai 2018

Andrei Năstase la Cricova: Statul acesta trebuie sa fie de drept, iar meritocrația, integritatea ...

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene pentru funcția de primar general al capitalei, a vizitat orașul Cricova de ziua hramului bisericii din localitate, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai ortodoxiei. Sărbătoarea, însă, nu a împiedicat viitorul primar general al capitalei să discute cu locuitorii or. Cricova despre problemele lor și soluțiile pe care le propune echipa sa pentru a redresa situația. „Lipsa terenurilor de joacă pentru copii este o problemă comună pentru municipalitate și soluționarea acestei incomodități va fi o prioritate, pe care o vom fixa și în Planul Urbanistic, căci copii trebuie să aibă absolut toate condițiile pentru a se dezvolta armonios. Vom stopa construcțiile ilegale printre blocurile de locuit și vom crea cât mai multe spații verzi, terenuri de joacă și de practicare a sportului”- a spus Andrei Năstase, menționând cu referire la alte probleme identificate, că și pentru problema maidanezilor există soluții civilizate, dar și repartizarea selectivă a loturilor de pământ pentru tinerii căsătoriți trebuie curmată, în așa fel încât absolut toate cazurile să fie satisfăcute conform legii. Andrei Năstase și echipa sa au asigurat oamenii că suburbiile, inclusiv Cricova, vor rămâne în componența municipiului și se vor bucura de o integrare dinamică, cu infrastructură modernă, drumuri bune, iluminat inteligent, condiții preferențiale pentru mediul de afaceri etc. Locuitorii orașului Cricova au fost impresionați de prezența lui Andrei Năstase la eveniment și l-au încurajat să meargă până la capăt în lupta sa pentru primăria Chișinău. „Am ascultat „baladele” de la televiziuni despre Dvs., dar v-am votat în ciuda lor!”- a spus o locuitoare a suburbiei, adăugând că îl va vota pe Andrei Năstase și la 3 iunie. Andrei Năstase a spus că frica de a ceda primăria, va face binomul Plahotniuc-Dodon, să inventeze și alte „povești cu zmei” despre el, dar că binomul subestimează clar capacitatea oamenilor de a discerne grâul de neghină, de a analiza și a înțelege realitățile. Așa zisele mituri la adresa sa sunt total lipsite de suport: "După ce au tirajat falsuri despre zeci de case inexistente în proprietatea mea, după ce au închiriat arabilor orașul în numele meu, după ce au publicat sondaje mincinoase și interceptări trucate, au inventat și mituri aberante: că dacă ajung la Primărie toți angajații vor fi eliberați din funcție, că aș merge la primărie doar pentru a crea o trambulină pentru alegerile parlamentare, că voi pune taxe pentru statul pe băncile din parc, etc. O lipsă totală de inspirație, pentru că nu sunt șantajabil și nu au cum să mă compromită!”- a spus Andrei Năstase, subliniind că va rămâne la primărie și după alegerile parlamentare pentru că a făcut un angajament în fața oamenilor să crească substanțial calitatea vieții chișinăuienilor și a locuitorilor din suburbii. „Eradicarea corupției, a haosului și a schemelor ilicite de jefuire a oamenilor o vom face prin mijloace legale și nu prin fraudare și injustiție. Statul acesta trebuie sa fie de drept, iar meritocrația, integritatea și profesionalismul trebuie să devină singurele calități pentru promovare – acestea sunt dezideratele mele”- a mai spus Andrei Năstase. Andrei Năstase a asistat și la evenimentul artistic festiv, la care au participat cei mai talentați copii și tineri din localitate și a discutat cu oamenii în calitatea sa de viitor primar al municipiului Chișinău. „Astăzi îi felicit pe toți acei care poartă numele Nicolae, Nicoleta sau Niculina cu ocazia zilei numelui, dar și pe toți cei care sărbătoresc hramul bisericii din localitate! De altfel, la 22 mai se sărbătoreşte Sfântul Nicolae „de vară” nu numai la Cricova, ci și în alte vreo 70 de localități din Moldova. Tuturor celor aflați în sărbătoare vă doresc să aveți sufletul împăcat nu doar astăzi, ci întreaga vară, să vă bucurați de cei apropiați, să ajungem cu bine în iarnă, când îl vom onora din nou pe Sf. Nicolae, numit „de iarnă”, cel care ne învață să fim oameni blânzi şi buni, iubitori de semenii noştri şi în acelaşi timp să fim oameni cumpătaţi, oameni care ştiu să-şi măsoare şi cuvintele şi faptele. La mulți ani și toți buni, dragi prieteni și confrați!”- a spus Andrei Năstase în adresarea sa către oameni. 23 mai 2018  

citește mai mult

22 Mai 2018

Andrei Năstase către medici: Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de săn...

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene pentru funcția de primar general al capitalei, s-a întâlnit cu cadrele medicale de la Asociația Medical-Teritorială Botanica în vederea informării lor asupra programului său pentru locuitorii Chișinăului și din suburbii, precum și mobilizarea pentru turul doi de scrutin. Obiectivele noastre sunt îndreptate spre eficientizarea serviciilor medicale, în așa fel încât prestarea acestor servicii populației să fie de înaltă calitate, instituțiile medicale să fie modernizate, iar baza tehnico-materială să fie renovată periodic conform tehnologiilor performante”- a menționat Andrei Năstase, subliniind că și managementul eficient al resurselor umane este stringent necesar.

„În fiecare zi pierdem cadre medicale deja pregătite! Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de sănătate autohton și e imperios necesară motivarea medicilor de a rămâne Acasă. Acum situația e pur și simplu alarmantă - sunt depuse deja circa 500 de dosare ale medicilor de diverse specializări în căutarea unor condiții mai bune peste hotare”- a mai spus Andrei Năstase.
Viitorul primar a vorbit despre programul său amplu care conține obiective concrete în beneficiul oamenilor, inclusiv al cadrelor medicale. „Cunosc din primele surse prin ce treceți. Cred că trebuie să acordăm medicinei de familie mai multă libertate în gestionarea problemelor de sănătate a cetățenilor Chișinăului”- a spus Andrei Năstase, menționând că includerea în planurile urbanistice a instituțiilor medicale primare de proximitate reprezintă o prioritate. Totodată Andrei Năstase a amintit că unul din obiectivele cele mai importante ale sale în calitate de primar al capitalei, va fi medicina de familie, pentru optimizarea căreia programul său prevede mai multe acțiuni, printre care și asigurarea medicilor de familie cu transport gratis, măsuri de protecție de pacienții agresivi, sustinerea serviciului de asistență medicală primară etc. Printre problemele discutate în cadrul întâlnirii au fost și creșterea îngrijorătoare a numărului de pacienți cu cancer mamar și cu diabet zaharat, fără monitorizare și școlarizare. Andrei Năstase a opinat că în acest sens este nevoie urgentă de organizarea Centrelor Medicale Specializate, cum ar fi Centrul Municipal de Mamologie, Centrul Municipal de Diabetologie etc.
„Îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a spitalelor municipale, prioritar ale celor cu clinici universitare, unde are loc instruirea viitorilor medici, precum și o colaborare strânsă cu mediul universitar, academic în realizarea unor pași serioși în reformarea sistemului de sănătate municipal, care trebuie sa devină un model pentru toată țara, este unul dintre obiectivele noastre prioritare”- a spus Andrei Năstase.
Într-o altă ordine de idei Andrei Năstase a menționat că observă o anumită nervozitate în tabăra candidatului binomului Plahotniuc-Dodon, Ion Ceban, dar și lansarea de noi mituri la adresa sa. "După ce au lansat falsuri despre sirieni și zeci de case inexistente, sondaje și interceptări trucate au inventat mituri ce se bat cap in cap: că dacă ajung la Primărie toți angajații vor fi eliberați din funcție, iar pe de altă parte ca as merge la primărie doar până la alegerile parlamentare. Niste falsuri ordinare. Voi rămâne la primărie și după alegerile parlamentare pentru că am făcut un angajament în fața oamenilor și vreau să cresc calitatea vieții chișinăuienii și a locuitorilor din suburbii. Și eu sunt un om de cuvânt. Eradicarea corupției, a haosului și schemelor de furt a banului public o voi face prin mijloace legale, judicioase și nu prin acte de arbitrariu și dezmăț. Meritocratia, integritatea și profesionalismul fiind dezideratele mele supreme în acest sens. 22 mai 2018

citește mai mult

20 Mai 2018

Andrei Năstase, cu soția și fetița la secția de votare: „Am votat pentru un oraș care e timp...

Andrei Năstase, candidatul comun al Partidului Platforma DA și a Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al capitalei, a mers astăzi la vot însoțit de soție și fiica sa.

Am votat pentru lucrurile în care EU CRED, care stau la baza unei comunități în care libertatea cetățeanului și drepturile lui sunt respectate și garantate de lege. Am votat pentru DREPTATE și pentru SCHIMBARE. Am votat, din convingere, pentru RENAȘTEREA Chișinăului și pentru eliberarea lui din captivitatea proastei administrări. CHIȘINĂUL SE IUBEȘTE, NU SE STĂPÂNEȘTE! Pentru că iubesc acest oraș și pentru că am ferma convingere că oamenii orașului nostru vor face astăzi un pas mare în direcția corectă care poate garanta dezvoltarea urbei și a comunității noastre. Îmi doresc, și am votat pentru acest lucru, un oraș în care oamenii să învețe din nou să se bucure și să zâmbească! Am votat pentru speranțele noastre, a celor liberi, demni și curajoși, a celor care își doresc să trăiască normal, într-un oraș și o țară normală. Am votat pentru tot ce ne APROPIE și ne UNEȘTE, nu pentru lucrurile care ne despart. Chișinăul ne poate cuprinde pe toți, în bună pace, liniștiți și multumiți de o viața mai bună, de un oraș confortabil. Aceasta este credința mea și, prin votul meu, am dorit să mă asigur că viitorul orașului nostru este exact cel pe care și-l dorește fiecare dintre noi. Ieșiti la vot pentru a face din Chișinăul nostru un oraș în care să vrei să trăiești.
 

citește mai mult