ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Inga Grigoriu: „Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare”

10 Februarie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu a vorbit despre campania „Un milion de mâini”, despre organizația de femei a PDA, când se vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri, referendumul de anulare a sistemului mixt de vot, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Grigoriu, la ce etapă este campania „Un milion de mâini”?

I.G.: Campania „Un milion de mâini strânse din inimă” este o campanie națională, inițiată de Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr. Ne-am propus să ajungem în fiecare localitate din Republica Moldova, dar și în cele mai importante orașe din diasporă, oferind o strângere de mână cel puțin unui milion de oameni, indiferent de etnie, limba vorbită, confesiune religioasă, cât și simpatie politică. Ne îndreptăm către toți cetățenii, pe spatele cărora au fost puse miliardele furate, dar și către cei peste o jumătate de milion de oameni care, în pofida faptului că au lucrat o viață la stat, au ajuns să ridice o pensie mai jos de pragul existenței.

Ne propunem să strângem mâinile celor din sate și orașe, din diasporă, tinerilor și seniorilor, antreprenorilor, oamenilor de creație, inovatorilor, celor dezamăgiți, dar și celor care mai dau R. Moldova încă o șansă, poate o ultimă șansă!

Campania „Un milion de mâini” se referă și la oamenii ale căror mâini am reușit să le strângem în timpul protestelor, din 2015 încoace, perioadă atât de însemnată pentru noi toți, trăită cu o intensitate majoră, asemeni unei cardiograme, cu urcușuri și căderi, cu speranțe și dezamăgiri profunde. Anume acele zile ne-au format, ne-au călit, ne-au făcut rezistenți și imuni la virușii sistemului mafiot.

Vom continua să mergem la oamenii acestei țări, să le simțim pulsul și să le cunoaștem problemelor adevărate, să le auzim doleanțele și să le ascultăm poveștile de viață care uneori sunt mai dure decât orice film de groază. Să vedem cu ochii noștri rezultatele unor pseudo reforme trâmbițate de actuala guvernare și, evident, să venim cu soluțiile noastre punctuale și palpabile pentru fiecare problemă,  să le spunem totul despre proiectul nostru de țară – R. Moldova, un stat în care să vrei să trăiești.

protest2

T.: Planifică Platforma DA alte campanii în acest an?

I.G.: Pe lângă campaniile naționale, Platforma Demnitate și Adevăr desfășoară și la nivel local acțiuni și evenimente, cum ar fi campania „Un Dar, Un Zâmbet, O Speranță!”, inițiată de Președinta Organizației de Femei a Platformei DA, Aliona Doroș, în ideea de a bucura copiii mai puțin fericiți și a le aduce bucuria sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, echipa Platformei DA de la Bălți, Președinta căreia este Arina Spătaru, se află acum în pregătiri intense pentru a desfășura pe data de 4 martie ediția a doua a evenimentului „Primăvara care ne unește” ce urmărește unitatea femeilor active din municipiul Bălţi, o campanie pe care o vrem extinsă la nivel național.

O altă campanie națională în desfășurare este „Diaspora Acasă”, lansată de Andrei Năstase și Platforma DA. Ne-am propus să avem întrevederi cu cetățenii noștri din Diasporă, reveniți acasă în vacanțe, dar și să ajungem în cele mai populate de către moldoveni locuri din străinătate. Purtăm cu ei discuții, facem schimb de experiență, pe care noi o considerăm una extrem de prețioasă, care, odată implementată aici, acasă, va impulsiona cu viteză sporită schimbarea lucrurilor în bine. Or, țara noastră nu poate avea un viitor prosper fără de implicarea directă a Diasporei în viața economică și social-politică. De asemenea, valorificarea potențialului uman, caracteristic oamenilor noștri plecați, însă dornici să revină acasă, este o prioritate națională pentru Platforma DA.

Suportul financiar al Diasporei, oferit azi celor rămași acasă, a ajuns să fie atât de important, încât decide la modul cel mai direct soarta R. Moldova și acesta este, în fond, un lucru atât de trist. Și, drept „recompensă” din partea acestui regim mafiot, Diaspora este discriminată obraznic în urma modificării sistemului electoral. În pofida jurământului lui Dodon și prietenilor săi din GBC, conaționalii noștri de peste hotare, în loc de 12 circumscripții electorale, s-au ales cu 3.

O țară care a pierdut timp de 10 ani peste un milion de cetățeni în condiții de pace, sub umbrela unor guvernări așa-zis pro-europene, astăzi a ajuns să existe din remitențele cetățenilor noștri alungați prin străinătăți, unii plecați vremelnic, alții pentru totdeauna. Este trist, mai ales pentru faptul că oamenii pleacă deja nu doar din necesitate, ci din proprie convingere – decizie extrem de complicată ce reprezintă, întâi de toate, un manifest personal. Le propunem actualilor guvernanți să ia în considerare și acest aspect al revoltei cetățenești, iar intenția autorităților de a suplini locurile de muncă vacante cu străini nu reprezintă decât o sfidare sfruntată aruncată societății în care trăim.

Platforma Demnitate și Adevăr, cu fiecare nou prilej, le vorbește celor aflați departe de casă despre proiectul nostru de țară pentru Oameni – o țară nu mai rea decât cea în care au decis să plece. Nu încetăm nici o clipă să ne gândim la ei, la cetățenii noștri de peste hotare, la Diaspora noastră, cea mai frumoasă din lume.

T.: Platforma DA și-a constitut acum câteva luni organizația de femei. În ce măsură aţi reușit să vă extindeți în republică?

I.G.: La conferința de constituire a Organizației de Femei a Platformei Demnitate și Adevăr din 10 septembrie 2017, au participat peste 120 de reprezentante din toate organizațiile teritoriale ale partidului. Cu o majoritate de voturi, antrenată într-un  concurs alături de alte cinci persoane, Președintă a Organizației a fost desemnată dna Aliona Doroș. Sloganul Conferinței a fost „DA echilibrului politic”. În cadrul Platformei DA toate femeile active membre sau simpatizante ale formațiunii, atât de la Nordul țării, Centru și Sud, cât și din Diasporă, sunt încurajate, sprijinite și respectate.

Iată de ce, excedând cadrul normativ național și recomandările instituțiilor internaționale de specialitate, Platforma Demnitate și Adevăr pledează pentru participarea egală a femeilor și bărbaților în domeniul vieții politice și publice, la toate nivelurile de luare a deciziilor, pentru a asigura o guvernanță democratică eficientă și reprezentativă, ce va asigura o reprezentare echitabilă a societății în funcțiile elective, astfel schimbând percepțiile societății și actorilor politici cu privire la funcțiile ocupate atât de femei, cât și de bărbați, culminând cu un Legislativ mai reprezentativ și diversificat.

IMG_9847

T.: În genere, în ce proporție se regăsesc femeile în organele de conducere ale PDA și cât de implicate sunt în activitatea formațiunii?

I.G.: Doamnele Platformei DA se regăsesc în toate forurile de conducere ale partidului, atât la nivel local, cât și central, în procesul de alegere și desemnare a acestora, accentul fiind pus pe integritate și meritocrație. Egalitatea de gen în cadrul Platformei Demnitate și Adevăr creează condiții favorabile de dezvoltare a fiecărui membru al acesteia. Platforma DA și-a făcut o prioritate din creşterea capacităţii, lărgirea abilităților, cunoștințelor și expertizei politice a femeilor, fiind deschisă pentru noi proiecte vizând tratamentul egal și echitabil al tuturor membrilor săi atât în sfera socială, cât și în cea politică.

T.: S-a stabilit deja în ce proporții femeile din Platforma DA vor face parte din lista de candidați pentru următoarele alegeri parlamentare?

I.G.: Vom respecta cu strictețe prevederile din legislația în vigoare, dar și angajamentele noastre statutare și programatice vizând integritatea și meritocrația, principii consacrate și de acordul de colaborare cu partenerii noștri.

T.: Grupul de inițiativă privind organizarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot, a anunțat că va mai face o tentativă de organizarea referendumului. Ce șanse credeți că există în acest sens?

I.G.: Platforma Demnitate şi Adevăr susţine iniţiativa societăţii civile privind iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, pentru că, consideră referendumul drept un mijloc constituţional de manifestare directă a democraţiei, la care apelează cu încredere atunci când interesele ţării şi ale oamenilor o cer. Am salutat și sprijinim până la capăt demersul civic al reprezentanţilor domeniului asociativ şi considerăm binevenită iniţiativa și determinare a acestor oameni de a pune presiune pe guvernarea antipopulară şi coruptă, inclusiv prin intermediul referendumului legislativ cu efecte juridice imediate.

Îndemn și pe această cale simpatizanții și susținătorii noștri, toți oamenii de bună credință să-şi exercite drepturile cetăţeneşti prin implicarea directă în acest exerciţiu democratic de consolidare şi apărare a democraţiei şi a statului de drept, împotriva derapajelor autoritare ale binomului Plahotniuc-Dodon.

Platforma DA niciodată nu va renunța la ideea anulării votului mixt adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, cu ignorarea flagrantă a recomandărilor tuturor partenerilor noștri externi. Oricât de mică e șansa de a reveni la normalitate, noi vom lupta pentru realizarea acesteia.

protest

T.: Se va implica Platforma DA în promovarea ideii de anulare a sistemului mixt? Dacă da, cum anume?

I.G.: Ne-am implicat, ne implicăm și ne vom implica! Vom folosi și în continuare orice metodă legală pentru anularea operei socialisto-democrate, care are drept obiectiv de a-l menține pe Plahotniuc la putere, cu transformarea Republicii Moldova dintr-un stat capturat într-un stat autoritar.

Vom continua dialogul cu partenerii europeni, care au și confirmat că așa-zisa guvernare europeană din Moldova a ignorat flagrant recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE. Vom explica oamenilor pe înțelesul lor ce reprezintă acest sistem mixt al fraudei și corupției electorale. Așa cum am menționat, vom contribui cu tot ce putem în procesul de organizare a unui referendum privind revenirea la sistemul proporțional.

T.: Când Platforma DA și PAS vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri? Care ar trebui să fie acestea în opinia dvs.?

I.G.: Blocul forțelor antioligarhice, constituit conform unui Acord de colaborare între Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate este antrenat în elaborarea unor mecanisme de selectare și prezentare a unei liste comune de candidați, din cadrul celor două partide, din societatea civilă și chiar exponenți ai altor forțe politice, ce vor trece prin prisma filtrelor de integritate, profesionalism și meritocrație. Aceste criterii au fost enunțate și în cadrul protestelor de amploare din data de 6 și 13 septembrie 2015. Astfel, această listă se dorește a fi una cu oamenii ce au dat dovadă de implicare civică, rezistență față de regimul actual, ce au demonstrat o puternică voință politică, integri și profesioniști în domeniul lor de activitate, oameni testați în timp ce nu își vor pune în față interesul personal în detrimentul celui național și, evident, conform acordului încheiat între cele două partide emergente ale mișcării protestatare, să fie respectat principiul egalității și reciprocității.

Este un exercițiu destul de complicat, inedit în politica moldovenească, având în vedere experiențele anterioare. Dar pentru că Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare, trebuie să oferim cetățenilor o adevărată alternativă actualei guvernări și întregii clase politice.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Octombrie 2018

Declarația Platformei DA privind privatizările abuzive....

După privatizarea controversată a companiei Air Moldova Platforma Demnitate și Adevăr a examinat cu atenție eventuala privatizare a unor întreprinderi importante de stat, preconizată pentru octombrie-noiembrie 2018.

Astfel, statul propune spre vânzare 85 % din acțiunile S.A. "Gara Nord". Prețul de comercializare stabilit este de puțin peste 18 mln. lei. Totodată valoarea totală a activelor companiei depășește 37 milioane lei. Anul trecut întreprinderea a avut un profit net de circa 0,5 mln. lei. În 2016 acest profit era puțin sub un milion de lei. Datoriile totale ale S.A. ”Gara Nord” sunt de aproximativ 7 mln. lei, însă din acestea aproape jumătate sunt indicate ca alte datorii, fără descifrarea clară a acestora.

În aceste condiții este total inexplicabil de ce este nevoie de privatizat întreprinderea respectivă, dacă ea este perfect profitabilă cel puțin în ultimii doi ani. Este suspicios și faptul că nu sunt detaliate acele alte datorii în sumă de 3,2 mln. lei și nu este argumentat în niciun fel prețul vânzării de 18,3 mln. lei, raportat la valoarea activelor întreprinderii.

O altă întreprindere supusă privatizării este Societatea pe Acțiuni “Tutun-CTC”. În acest caz persistă și mai multe semne de întrebare. Statul propune privatizarea acestei companii strategice cu active în valoare totală de peste 390 mln. lei doar cu circa… 165 mln. lei! Atenționăm că anul trecut SA “Tutun CTC” a avut un profit net de aproape 13 mln. lei. Doi ani la rând compania achită în bugetul de stat dividende în sumă de peste 7 mln. lei. Totodată, compania ”Tutun-CTC” și-a redus datoriile de la 30 la 18 mln. lei într-un singur an. Nu există nicio justificare plauzibilă în privința necesității privatizării acestei entități. Dar chiar dacă asemenea argumente ar exista, prețul de vânzare propus este unul absolut  derizoriu. Pentru comparație, întreprinderea “Barza Alba” este scoasă la vânzare la un preț de două ori mai mare decât SA Tutun CTC, deși suma datoriilor este dublă față de monopolistul în producerea țigărilor în Moldova, iar valoarea activelor este mai mică cu aproximativ 30 mln. lei.

În contextul celor spuse, Platforma DA este profund îngrijorată de intenția actualei puteri de a face privatizări extrem de contradictorii. Suntem indignați de totala lipsă de transparență și de inconsistența justificării procedurilor de privatizare, organizate de actualul regim mafiot. Constatăm că așa numitele licitații și concursuri care vizează înstrăinarea patrimoniului de stat sunt dubioase și nu contribuie la eficientizarea managementului întreprinderilor și la acumularea mijloacelor financiare în bugetul de stat. Dimpotrivă, ele sunt parte a unui proces cras de falimentare artificială a întreprinderilor cu capital public și delapidare majoră în ajunul alegerilor. Este evident că guvernarea, anticipând propria prăbușire, încearcă prin multiple scheme criminale să îmbogățească rapid un grup preferențial de escroci.

Platforma DA cere imperios Guvernului Plahotniuc-Filip să renunțe la privatizări și concesionări absolut nemotivate, dubioase, ale obiectelor strategice din domeniul public, create de zeci de generații ale locuitorilor țării. Declarăm cu toată fermitatea și responsabilitatea că după demontarea acestui regim, vom supune unui process transparent de revizuire toate acțiunile ilicite de deetizare a patrimoniului de stat.

18 octombrie 2018

citește mai mult

18 Octombrie 2018

Vizita de lucru a Primarului ales al Chişinăului, Președintele Platformei DA, Andrei Năstase în...

Comunicat de presă Aflat în SUA, Andrei Năstase, a avut o serie de întâlniri cu înalți funcționari ai mai multor instituții americane, în cadrul cărora a prezentat evoluțiile politice recente din Republica Moldova și a solicitat reacții unor prestigioase institute politice și civice, precum și organizații de cercetare și investigație. În cadrul vizitei Andrei Năstase a avut întrevederi cu Președinții Institutului Republican International, Institutului Naţional Democratic, National Endowment for Democracy, The German Marshal Found, Hudson Institute și altele. Pe ordinea de zi a acestora s-a aflat tematica expertizei și suportului acordat societății civile, mediului de experți și media independente, inclusiv presei de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului. În cadrul Senatului, Congresului, a Departamentului de Stat și Consiliului Național de Securitate al SUA, Andrei Năstase a avut întrevederi cu directori pentru Europa și Rusia în domenii de Securitate și Cooperare, Politică Externă, pentru Drepturile și Libertățile Omului (Comisia Helsinki), Politică Externă, precum și cu reprezentanții grupului legislativ de prietenie Moldova-Caucus din Camera Reprezentanților Congresului SUA. În cadrul acestor întrevederi, Andrei Năstase a descris în termeni detaliați procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, ca urmare a punerii sub control politic a justiției, a instituțiilor de reglementare și a altor autorități publice, dar și a unei importante părți a media și societății civile. În mod special, liderul DA a vorbit despre arestările pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, vorbind, totodată, și despre modificarea antidemocratică a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM și PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR. Un subiect special al discuțiilor l-a constituit invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporțională cu subiectul invocat, nici măcar contestat de către participanții la alegeri. S-a cerut, de asemenea, susținerea Congresului și Senatului SUA pentru ca aceste derapaje democratice să fie sancționate corespunzător, iar cei vinovați, inclusiv cei care stau în spatele confiscării justiției din Republica Moldova, să fie identificați și sancționați. Liderul Platformei DA a vorbit și despre extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului televizat de către proprietari afiliați PD și PSRM, susținând necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului și încetarea limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței. Reprezentanții Congresului s-au arătat indignați de lipsa de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de tentativele autorităților de a limita accesul cetățenilor la informația relevantă cu privire la investigație. În particular, Andrei Năstase a oferit informații despre soarta Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, având drept corolar posibilitatea atragerii de finanțe internaționale cu origini incerte ori criminale în Moldova. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr și-a informat interlocutorii despre rezoluțiile și rapoartele UE, inclusiv despre decizia de a opri orice plăți de asistență macrofinanciară până după alegerile parlamentare și de intensificare a supravegherii financiar-bancare, ca urmare a lipsei de progres în investigarea acțiunilor de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea DA și PAS de a coopera cu cercetători independenți și agențiile federale din SUA în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În contextul acestor discuții Andrei Năstase a explicat interlocutorilor săi prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor de edificarea a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Președintele Platformei DA a oferit informații și a solicitat acțiuni concrete din partea autorităților SUA, în contextul mandatului diplomatic pe care-l va exercita în curând noul Ambasador al SUA la Chișinău, Derek Hogan. 18 octombrie 2018  

citește mai mult

16 Octombrie 2018

Declarația Platformei DA cu privire la persecuțiile și fabricarea dosarelor activiștilor și opo...

Când vorbim de încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, nu mai poate fi vorba de cazuri singulare, ci de un fenomen care ia amploare. Regimul a declarat război propriilor cetățeni. Platforma DA nu o singură dată a informat opinia publică națională și internațională despre persecuțiile fără precedent la care sunt supuși activiștii săi, oponenții actualului regim dictatorial, de către puterea de la Chișinău. În ultimul timp acestea au devenit similare practicilor de nimicire a oamenilor indezirabili de către NKVD-ul stalinist în anii represiunilor. Puterea de la Chișinău, tot mai înfricoșată, tot mai izolată de lumea civilizată, recurge la acțiuni agonice de reprimare brutală a spiritului civic, de reducere la tăcere a cetățenilor responsabili, care deconspiră schemele criminale prin care se căpătuiesc bandiții aflați la guvernare, reprezentanții unui îngust cerc de escroci. Amintim doar ultimele cazuri de abuz și atentat nedisimulat asupra drepturilor și libertăților elementare ale omului. Vorbim aici despre Sergiu Cebotari, care a fost hărțuit, filat, căruia i-au fost deschise dosare penale pe motive aberante, despre Ruslan Verbițchi, președintele OT Râșcani a Platformei DA, unul dintre cei mai activi reprezentanți ai formațiunii noastre, despre Gheorghe Petic, președintele OT Ungheni a Platformei Demnitate și Adevăr, persecutat, maltratat, iar recent reținut ilegal într-un dosar fabricat și plasat în arest pentru 20 de zile. Acești oameni s-au remarcat printr-un deosebit spirit civic și nu s-au temut să facă dezvăluiri percutante despre scheme banditești de contrabandă în proporții deosebit de mari cu anabolice și țigări. Platforma Demnitate și Adevăr cere guvernării să înceteze imediat persecuțiile și fabricarea dosarelor pe bandă rulantă activiștilor și oponenților politici. Platforma Demnitate și Adevăr a informat și va informa neîntârziat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova despre derapajele anti-democratice ieșite din comun la care se dedă actuala putere de la Chișinău. Dictatura va fi stopată, niciun regim autocrat nu a dăinuit și cel instalat de binomul Plahotniuc-Dodon nu este o excepție. Iar odată cu prăbușirea lui, nimeni nu va scăpa de răsplata dreaptă pentru faptele sale. În aceste momente complicate, suntem alături de Gheorghe Petic și de familia sa și chemăm cetățenii la solidarizare și rezistență. Împreună vom reuși, împreună vom învinge! 16 octombrie 2018  

citește mai mult