ACASĂ/ noutăți

(INTERVIU) Inga Grigoriu: „Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare”

10 Februarie 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu a vorbit despre campania „Un milion de mâini”, despre organizația de femei a PDA, când se vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri, referendumul de anulare a sistemului mixt de vot, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Grigoriu, la ce etapă este campania „Un milion de mâini”?

I.G.: Campania „Un milion de mâini strânse din inimă” este o campanie națională, inițiată de Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr. Ne-am propus să ajungem în fiecare localitate din Republica Moldova, dar și în cele mai importante orașe din diasporă, oferind o strângere de mână cel puțin unui milion de oameni, indiferent de etnie, limba vorbită, confesiune religioasă, cât și simpatie politică. Ne îndreptăm către toți cetățenii, pe spatele cărora au fost puse miliardele furate, dar și către cei peste o jumătate de milion de oameni care, în pofida faptului că au lucrat o viață la stat, au ajuns să ridice o pensie mai jos de pragul existenței.

Ne propunem să strângem mâinile celor din sate și orașe, din diasporă, tinerilor și seniorilor, antreprenorilor, oamenilor de creație, inovatorilor, celor dezamăgiți, dar și celor care mai dau R. Moldova încă o șansă, poate o ultimă șansă!

Campania „Un milion de mâini” se referă și la oamenii ale căror mâini am reușit să le strângem în timpul protestelor, din 2015 încoace, perioadă atât de însemnată pentru noi toți, trăită cu o intensitate majoră, asemeni unei cardiograme, cu urcușuri și căderi, cu speranțe și dezamăgiri profunde. Anume acele zile ne-au format, ne-au călit, ne-au făcut rezistenți și imuni la virușii sistemului mafiot.

Vom continua să mergem la oamenii acestei țări, să le simțim pulsul și să le cunoaștem problemelor adevărate, să le auzim doleanțele și să le ascultăm poveștile de viață care uneori sunt mai dure decât orice film de groază. Să vedem cu ochii noștri rezultatele unor pseudo reforme trâmbițate de actuala guvernare și, evident, să venim cu soluțiile noastre punctuale și palpabile pentru fiecare problemă,  să le spunem totul despre proiectul nostru de țară – R. Moldova, un stat în care să vrei să trăiești.

protest2

T.: Planifică Platforma DA alte campanii în acest an?

I.G.: Pe lângă campaniile naționale, Platforma Demnitate și Adevăr desfășoară și la nivel local acțiuni și evenimente, cum ar fi campania „Un Dar, Un Zâmbet, O Speranță!”, inițiată de Președinta Organizației de Femei a Platformei DA, Aliona Doroș, în ideea de a bucura copiii mai puțin fericiți și a le aduce bucuria sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, echipa Platformei DA de la Bălți, Președinta căreia este Arina Spătaru, se află acum în pregătiri intense pentru a desfășura pe data de 4 martie ediția a doua a evenimentului „Primăvara care ne unește” ce urmărește unitatea femeilor active din municipiul Bălţi, o campanie pe care o vrem extinsă la nivel național.

O altă campanie națională în desfășurare este „Diaspora Acasă”, lansată de Andrei Năstase și Platforma DA. Ne-am propus să avem întrevederi cu cetățenii noștri din Diasporă, reveniți acasă în vacanțe, dar și să ajungem în cele mai populate de către moldoveni locuri din străinătate. Purtăm cu ei discuții, facem schimb de experiență, pe care noi o considerăm una extrem de prețioasă, care, odată implementată aici, acasă, va impulsiona cu viteză sporită schimbarea lucrurilor în bine. Or, țara noastră nu poate avea un viitor prosper fără de implicarea directă a Diasporei în viața economică și social-politică. De asemenea, valorificarea potențialului uman, caracteristic oamenilor noștri plecați, însă dornici să revină acasă, este o prioritate națională pentru Platforma DA.

Suportul financiar al Diasporei, oferit azi celor rămași acasă, a ajuns să fie atât de important, încât decide la modul cel mai direct soarta R. Moldova și acesta este, în fond, un lucru atât de trist. Și, drept „recompensă” din partea acestui regim mafiot, Diaspora este discriminată obraznic în urma modificării sistemului electoral. În pofida jurământului lui Dodon și prietenilor săi din GBC, conaționalii noștri de peste hotare, în loc de 12 circumscripții electorale, s-au ales cu 3.

O țară care a pierdut timp de 10 ani peste un milion de cetățeni în condiții de pace, sub umbrela unor guvernări așa-zis pro-europene, astăzi a ajuns să existe din remitențele cetățenilor noștri alungați prin străinătăți, unii plecați vremelnic, alții pentru totdeauna. Este trist, mai ales pentru faptul că oamenii pleacă deja nu doar din necesitate, ci din proprie convingere – decizie extrem de complicată ce reprezintă, întâi de toate, un manifest personal. Le propunem actualilor guvernanți să ia în considerare și acest aspect al revoltei cetățenești, iar intenția autorităților de a suplini locurile de muncă vacante cu străini nu reprezintă decât o sfidare sfruntată aruncată societății în care trăim.

Platforma Demnitate și Adevăr, cu fiecare nou prilej, le vorbește celor aflați departe de casă despre proiectul nostru de țară pentru Oameni – o țară nu mai rea decât cea în care au decis să plece. Nu încetăm nici o clipă să ne gândim la ei, la cetățenii noștri de peste hotare, la Diaspora noastră, cea mai frumoasă din lume.

T.: Platforma DA și-a constitut acum câteva luni organizația de femei. În ce măsură aţi reușit să vă extindeți în republică?

I.G.: La conferința de constituire a Organizației de Femei a Platformei Demnitate și Adevăr din 10 septembrie 2017, au participat peste 120 de reprezentante din toate organizațiile teritoriale ale partidului. Cu o majoritate de voturi, antrenată într-un  concurs alături de alte cinci persoane, Președintă a Organizației a fost desemnată dna Aliona Doroș. Sloganul Conferinței a fost „DA echilibrului politic”. În cadrul Platformei DA toate femeile active membre sau simpatizante ale formațiunii, atât de la Nordul țării, Centru și Sud, cât și din Diasporă, sunt încurajate, sprijinite și respectate.

Iată de ce, excedând cadrul normativ național și recomandările instituțiilor internaționale de specialitate, Platforma Demnitate și Adevăr pledează pentru participarea egală a femeilor și bărbaților în domeniul vieții politice și publice, la toate nivelurile de luare a deciziilor, pentru a asigura o guvernanță democratică eficientă și reprezentativă, ce va asigura o reprezentare echitabilă a societății în funcțiile elective, astfel schimbând percepțiile societății și actorilor politici cu privire la funcțiile ocupate atât de femei, cât și de bărbați, culminând cu un Legislativ mai reprezentativ și diversificat.

IMG_9847

T.: În genere, în ce proporție se regăsesc femeile în organele de conducere ale PDA și cât de implicate sunt în activitatea formațiunii?

I.G.: Doamnele Platformei DA se regăsesc în toate forurile de conducere ale partidului, atât la nivel local, cât și central, în procesul de alegere și desemnare a acestora, accentul fiind pus pe integritate și meritocrație. Egalitatea de gen în cadrul Platformei Demnitate și Adevăr creează condiții favorabile de dezvoltare a fiecărui membru al acesteia. Platforma DA și-a făcut o prioritate din creşterea capacităţii, lărgirea abilităților, cunoștințelor și expertizei politice a femeilor, fiind deschisă pentru noi proiecte vizând tratamentul egal și echitabil al tuturor membrilor săi atât în sfera socială, cât și în cea politică.

T.: S-a stabilit deja în ce proporții femeile din Platforma DA vor face parte din lista de candidați pentru următoarele alegeri parlamentare?

I.G.: Vom respecta cu strictețe prevederile din legislația în vigoare, dar și angajamentele noastre statutare și programatice vizând integritatea și meritocrația, principii consacrate și de acordul de colaborare cu partenerii noștri.

T.: Grupul de inițiativă privind organizarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot, a anunțat că va mai face o tentativă de organizarea referendumului. Ce șanse credeți că există în acest sens?

I.G.: Platforma Demnitate şi Adevăr susţine iniţiativa societăţii civile privind iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, pentru că, consideră referendumul drept un mijloc constituţional de manifestare directă a democraţiei, la care apelează cu încredere atunci când interesele ţării şi ale oamenilor o cer. Am salutat și sprijinim până la capăt demersul civic al reprezentanţilor domeniului asociativ şi considerăm binevenită iniţiativa și determinare a acestor oameni de a pune presiune pe guvernarea antipopulară şi coruptă, inclusiv prin intermediul referendumului legislativ cu efecte juridice imediate.

Îndemn și pe această cale simpatizanții și susținătorii noștri, toți oamenii de bună credință să-şi exercite drepturile cetăţeneşti prin implicarea directă în acest exerciţiu democratic de consolidare şi apărare a democraţiei şi a statului de drept, împotriva derapajelor autoritare ale binomului Plahotniuc-Dodon.

Platforma DA niciodată nu va renunța la ideea anulării votului mixt adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, cu ignorarea flagrantă a recomandărilor tuturor partenerilor noștri externi. Oricât de mică e șansa de a reveni la normalitate, noi vom lupta pentru realizarea acesteia.

protest

T.: Se va implica Platforma DA în promovarea ideii de anulare a sistemului mixt? Dacă da, cum anume?

I.G.: Ne-am implicat, ne implicăm și ne vom implica! Vom folosi și în continuare orice metodă legală pentru anularea operei socialisto-democrate, care are drept obiectiv de a-l menține pe Plahotniuc la putere, cu transformarea Republicii Moldova dintr-un stat capturat într-un stat autoritar.

Vom continua dialogul cu partenerii europeni, care au și confirmat că așa-zisa guvernare europeană din Moldova a ignorat flagrant recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE. Vom explica oamenilor pe înțelesul lor ce reprezintă acest sistem mixt al fraudei și corupției electorale. Așa cum am menționat, vom contribui cu tot ce putem în procesul de organizare a unui referendum privind revenirea la sistemul proporțional.

T.: Când Platforma DA și PAS vor anunța criteriile de selectare a candidaților pentru următoarele alegeri? Care ar trebui să fie acestea în opinia dvs.?

I.G.: Blocul forțelor antioligarhice, constituit conform unui Acord de colaborare între Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate este antrenat în elaborarea unor mecanisme de selectare și prezentare a unei liste comune de candidați, din cadrul celor două partide, din societatea civilă și chiar exponenți ai altor forțe politice, ce vor trece prin prisma filtrelor de integritate, profesionalism și meritocrație. Aceste criterii au fost enunțate și în cadrul protestelor de amploare din data de 6 și 13 septembrie 2015. Astfel, această listă se dorește a fi una cu oamenii ce au dat dovadă de implicare civică, rezistență față de regimul actual, ce au demonstrat o puternică voință politică, integri și profesioniști în domeniul lor de activitate, oameni testați în timp ce nu își vor pune în față interesul personal în detrimentul celui național și, evident, conform acordului încheiat între cele două partide emergente ale mișcării protestatare, să fie respectat principiul egalității și reciprocității.

Este un exercițiu destul de complicat, inedit în politica moldovenească, având în vedere experiențele anterioare. Dar pentru că Republica Moldova merită o nouă și veridică șansă de relansare și de schimbare, trebuie să oferim cetățenilor o adevărată alternativă actualei guvernări și întregii clase politice.

Sursa: tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 August 2018

Declarație privind intensificarea diversiunilor mediatice îndreptate împotriva Platformei DA și ...

În proximă apropiere de protestul din PMAN din Chișinău anunțat pentru 26 august, diversiunile mediatice îndreptate împotriva Platformei DA și a liderului acesteia, Andrei Năstase, s-au intensificat. Propaganda oliarhică, fals-unionistă și antinațională, falsurile, provocările și manipularea continuă să fie principalele arme de luptă a bandiților de la guvernare cu forțele anti-oligarhice autentice din Republica Moldova. Astfel, după interceptările telefonice, spargerea de conturi personale și de pagini oficiale, pe rețelele de socializare sunt create multiple profiluri și pagini false din numele Platformei DA, a lui Andrei Năstase și a liderilor locali ai formațiunii, de pe care sunt difuzate știri mincinoase. Cel mai grav, însă este faptul că ele cheamă la acțiuni ilegale, anticonstituționale și deturnează totalmente mesajul nostru de a ne manifesta masiv, pașnic și determinat împotriva abuzurilor puterii de la Chișinău, de pe urma cărora suferă deopotrivă bugetarii, medicii și profesorii, pensionarii și studenții, antreprenorii și deținătorii businessului mic și mijlociu, altfel spus - întreaga populație a țării, indiferent de segmentul social din care face parte. Pe această cale denunțăm în temeiul art.262, 263 Cod de procedură penală publicațiile mincinoase apărute recent pe o pagină falsă de Facebook. Adresăm denunțul Procuraturii mun. Chișinău; Direcției de Poliție Chișinău; Serviciului de Informație și Securitate. Platforma DA solicită investigarea faptelor săvârșite de persoane necunoscute, care au creat mai multe pagini în rețeaua de socializare FACEBOOK utilizând denumirea și sigla partidului nostru, dar și numele președintelui Andrei Năstase. Printre ele e și pagina ”Andrei Năstase – primar de Chișinău”, unde în numele nostru sunt plasate mesaje false și denigratoare, inclusiv mesaje care îndeamnă la aplicarea armelor, violenței și instigă la război civil. Cerem demararea imediată a unei investigații minuțioase de către organele competente pentru a identifica persoanele vinovate și a le trage la răspundere penală. Platforma DA reiterează apelul de a protesta pașnic, nonviolent, în condițiile legii și a bunelor practici. Pentru a izbuti în demersurile noastre de democratizare a societății, de stopare a dictaturii instaurate de actuala guvernare, trebuie să fim mai mulți ca niciodată, mai curajoși, mai insistenți, mai perseverenți și mai hotărâți. Nu există lupte ușoare pentru libertate și bunăstare. Solicităm sprijinul presei libere, a organizațiilor non-guvernamentale de profil din țară și din străinătate în vederea contracarării propagandei, a manipulării și dezinformării opiniei publice prin fake-news. Aducem la cunoștința tuturor că Platforma DA este posesoare a paginii Facebook a Platformei DA, a site-ului platformada.md, unica pagină oficială a Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, de pe Facebook este cea marcată cu bifă albastră, acesta având și o pagină de Twitter și, respectiv, Odnoklassniki. http://www.platformada.md/ro/ https://www.facebook.com/PlatformaDA/ https://www.facebook.com/AndreiNastase.DA/ https://mobile.twitter.com/AndreiNastaseDA https://ok.ru/group/53335356145750 15 august 2018

citește mai mult

08 August 2018

Andrei Năstase, scrisoare deschisă adresată primarilor: „E o ocazie unică să vă eliberați d...

Stimați colegi, Traversăm timpuri istorice tulburi, când oamenii simpli nu mai pot suporta condițiile inumane de trai, iar guvernarea nu este capabilă să asigure o viață decentă cetățenilor săi. Știu că în aceste circumstanțe este extrem de dificil să administrezi eficient o localitate sărăcită, în care nicio afacere nu merge, unde nu există condiții de stimulare a micului business și nici capacitate de cumpărare a produselor sau a serviciilor. Iar poate cel mai grav e că de aici pleacă tinerii, altfel spus forța de muncă activă, lăsându-și copiii în grija bunicilor pensionari. De sute de ori am mers în localitățile țării noastre, am vorbit cu oamenii și cunosc situația din prima sursă. M-am documentat suficient și în cadrul campaniei prezidențiale și cea pentru funcția de primar general al capitalei. Pâinea de primar în Republica Moldova e o pâine amară, departe de pompozitatea colacilor albi confiscați de regimul cleptocratic. Nu o singură dată am vorbit despre necesitatea stringentă a descentralizării financiare, administrative și politice a țării, despre depolitizarea sistemului de repartizare a fondurilor publice destinate finanțării proiectelor investiționale și administrarea acestora de către reprezentanții administrației locale. Am pus problema prelungirii acțiunii fondului de compensare pentru anii 2018-2019, adică până la realizarea angajamentelor și măsurilor de consolidare a bazei fiscale locale, prevăzute de cadrul legal în vigoare. De asemenea, consider indispensabilă soluționarea problemei veniturilor ratate ale administrațiilor publice locale (APL) din cauza introducerii de către autoritățile centrale a unor scutiri fiscale, creșterea veniturilor APL de la impozitul pe imobil și soluționarea problemei privind înregistrarea și evaluarea tuturor obiectelor imobiliare amplasate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale de nivelul I, redistribuirea impozitului pe venit al persoanelor juridice și persoanelor fizice de la filiale/reprezentanțe ale bugetului central la APL, pe teritoriul cărora acestea își desfășoară activitatea, introducerea sistemului de colectare/virare a impozitului pe venitul persoanelor fizice la locul de domiciliu (reședință), includerea taxei pe resursele naturale în categoria taxelor locale. Este deosebit de importantă și revizuirea scutirii de la plata impozitelor, taxelor locale și a altor plăți (chirie) a unor astfel de agenți economici prosperi precum: Moldtelecom, Poșta Moldovei, MoldSilva și altor agenți economici de stat, precum și a întreprinderilor Union Fenosa, MoldovaGaz, etc, perfecționarea sistemului de transferuri generale și a celui cu destinație specială, consolidarea rolului serviciului de colectare a taxelor și impozitelor locale de pe lângă primării/municipii. După cum cunoașteți din propriile practici, toate acestea necesită soluționare grabnică pentru ca Dvs să puteți schimba lucrurile în beneficiul locuitorilor din satul, orașul pe care îl administrați. Mai sunt și probleme de alt ordin. Știu că sunteți presați, persecutați, șantajați, impuși de guvernare să faceți anumite lucruri, cum ar fi semnarea unor petiții adresate UE prin care, chipurile, ne faceți culpabili pe noi, forțele anti-oligarhice, de sistarea finanțării macro-financiare a Moldovei. Știu detalii despre cum s-a produs acest lucru, chiar de la mulți dintre domniile voastre, de aceea am decis să depășim momentan acest subiect, fără a vă reproșa prea multe. Cunosc nu din auzite că din 2013 până în 2017 procurorii obligați de gruparea uzurpatoare v-au intentat peste o sută de dosare penale. Cel mai des, în atenția acestora au ajuns aleși locali care reprezintă partidele de opoziție, iar din cauza veniturilor modeste, puțini primari își permit serviciile unui avocat. Regimul Vă ține sub lupă pentru că vrea să controleze totul la nivel local. Dar, să nu uitați niciodată că omul ales de popor are o mare prioritate față de omul desemnat de vreun funcționar efemer. Dvs., sunteți aleși de popor și îi reprezentați! Iar voința oamenilor, în mare parte, e una – să se regăsească într-o țară normală, să aibă locuri de muncă, salarii și pensii suficiente pentru un trai decent. În ceea ce privește conținutul scrisorii pomenite mai sus pot să vă spun că guvernarea minte. Ea încearcă să vă manipuleze, spunând că opoziția a influențat luarea deciziei de către UE de a sista macro-finanțarea Republicii Moldova, ceea ce e total greșit! În Uniunea Europeană cei care decid asupra acordării a sute de milioane de euro țărilor subdezvoltate sunt oameni competenți și integri! Acolo deciziile nu se iau judecând după faptele și spusele opoziției, ci analizând minuțios absolut toate activitățile GUVERNĂRII! Iar guvernarea noastră ce a realizat din cele promise partenerilor de dezvoltare și oamenilor țării? Mai nimic! Nu a schimbat sistemul electoral mixt, așa cum i-a cerut Comisia de la Veneția, nu a investigat furtul miliardului și nu i-a pedepsit pe cei vinovați, dimpotrivă – a adoptat legi prin care poporul va trebuie să întoarcă îndoit suma dispărută din bănci, nu a făcut reforme în sistemul judiciar, nu a validat alegerile pentru primăria Chișinău recunoscute de absolut toți observatorii naționali și internaționali, etc. De lucrurile acestea a ținut cont UE atunci când a decis să nu mai dea bani regimului hibrid. A urmat și reacția dură a FMI referitor la legea privind declararea voluntară, mai bine zis de legalizare a miliardelor furate. De ce? Tot din cauza opoziției? Nu, nici nu am discutat încă cu cei de la FMI! Pur și simplu Legea amnistiei fiscale este total incompatibilă cu reformele asumate! Nu o spun eu, ci o spun partenerii noștri de dezvoltare. Iată reacția domnului Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: „Republica Moldova și-a asumat angajamente în raport cu Uniunea Europeană, prin Acordul de Asociere, Agenda de asociere și Memorandumul de înțelegere privind asistența macro-financiară, precum și angajamentele față de alți parteneri internaționali. Legea adoptată astăzi, în grabă și în mod netransparent, odată aplicată, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și să fie incompatibilă în raport cu reformele în derulare privind consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor, crima organizată și îmbunătățirea mediului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile din Republica Moldova să înceteze procesul de adoptare a acestei legi și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale”. Vedeți că, în loc să se apuce urgent să redreseze situația și să îndrepte greșelile grave comise, pentru a determina instituțiile europene să revizuiască decizia de sistare a finanțării Republicii Moldova, regimul nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să Vă spună minciuni, căutând un țap ispășitor cu totul în altă parte – în opoziție! Stimați colegi, Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am câștigat alegerile locale noi, a fost să vin la Dvs., la CALM. Ca să punem în aplicare niște planuri comune de îmbunătățire a situației grave în care s-a pomenit țara noastră în urma abuzurilor actualei guvernări. Cu regret, oligarhia, prin justiția cancerigenă nu m-a lăsat să vin în funcție pentru că s-a speriat că am să le tai macaroana, veniturile colosale de pe urma dezmățului mafiei imobiliare din Chișinău. De altfel, asta s-ar fi putut întâmpla cu oricine dintre Dvs. Astăzi sau mâine! Asta nu înseamnă că voi ceda. Populația din Chișinău m-a ales și voi continua lupta începută. Nu mă las! Și Vă îndemn și pe Dvs să vă consolidați prin suportul mediilor intelectuale și de afaceri din comunitatea Dvs pentru a ne salva Moldova. Uniți-vă cu pedagogii, medicii, funcționarii din localitate, cu oamenii reveniți din Diasporă și haideți să spunem NU dezmățului și dictaturii! Trebuie s-o facem ACUM, căci mâine s-ar putea să fie prea târziu! Fiți alături de oamenii care v-au ales! Fiți alături de cei care nu mai suportă sărăcia, mizeria și minciuna! Și veniți, împreună cu ei la marele protest din 26 august! Este o ocazie unică să vă eliberați de șantaj, presiune și starea de ostatici. Toti împreună vom elibera țara și vom alunga uzurpatorul! Cu respect, Andrei Năstase, primarul ales al municipiului Chișinău, Președinte al Platformei DA.

citește mai mult

02 August 2018

Rezoluția adoptată la flashmobul din fața postului național de televiziune Moldova 1: ”Vrem ac...

La flashmobul organizat astăzi în fața televiziunii naționale a fost adoptată o rezoluție în care au fost înaintate conducerii Moldova 1 mai multe cerințe. Rezoluție Mass media audiovizuală din Republica Moldova este în mare parte capturată, monopolizată de binomul Plahotniuc - Dodon. Puținele posturi TV independente sunt sufocate de lipsa acută de finanțe, situație creată în urma monopolizării de către Plahotniuc a pieței de publicitate și a constrângerii de către acesta a donatorilor de publicitate să nu colaboreze cu presa independentă, singura care prezintă un tablou veridic al realităților din țara noastră. Holdingul lui Plahotniuc manipulează, minte, intoxică nestingherit opinia publică, în timp ce singura instituție publică de reglementare în audiovizual, CCA, este capturată. În aceste circumstanțe este extrem de important ca instituția publică de televiziune și radiodifuziune, plătită din banii contribuabililor, să informeze corect populația, să fie o portavoce a poporului, să presteze servicii de programe obiective, să corespundă plenar statutului său de instituție nesubordonată politic, pusă în exclusivitate în serviciul poporului. Adevărul, însă, este că Moldova 1 s-a înregimentat în holdingul lui Plahotniuc, îi lustruiește imaginea și-i apără cu fidelitate interesele, încălcând grav principiile de activitate a unei instituții publice de televiziune. Moldova 1 este, așadar, o instituție captivă, obedientă și angajată politic. Această situație de criză ne obligă să ne apărăm drepturile consfințite în Constituție și anume dreptul la libera exprimare și la informare obiectivă. Dorim ca drepturile noastre de cetățeni să fie respectate și spunem răspicat că nu plătim instituția respectivă pentru ca ea să ne manipuleze și să facă jocurile unui criminal. În aceste condiții, în calitate de consumatori ai serviciilor de programe difuzate la Moldova 1 și în calitate de contribuabili, cerem următoarele: 1.Conducerea obedientă a postului Moldova 1 să înceteze să facă jocuri politice și să revină la normalitate, să activeze conform principiilor de comunicare democratice, civilizate, euro-conforme. 2.Să fie realizate în mod prioritar emisiuni de dezbateri publice cu participarea liderilor opoziției anti-oligarhice, vis-a-vis cu demnitari de prim rang. Este inacceptabil ca primarul ales al municipiului Chișinău să nu fie invitat nici măcar o singură data la emisiunile de dezbateri de la televiziunea publică! 3.Să fie abordate de urgență cele mai stringente subiecte ale momentului cum ar fi invalidarea alegerilor locale noi, sistarea asistenței macro-financiare a Moldovei de către UE, refuzul recent al FMI de a acorda sprijin Republicii Moldova, legea privind amnistia fiscală etc., cu participarea adevăratei opoziții pro europene și antioligarhice: Platforma DA, PAS, PLDM. 4.Cerem reflectarea corectă și echidistantă a acțiunilor, activităților și protestelor opoziției, inclusiv a Adunării Generale a Alegătorilor din data de 26 august curent. De asemenea, cerem ca la emisiunile vizând activitatea opoziției antioligarhice să participe experți cu opinii diferite, nu doar bursieri ai holdingului lui Plahotniuc și Dodon. Amintim actualei conduceri a instituției publice de televiziune că Moldova 1 nu este postul guvernării, ci televiziunea poporului! Moldova 1 nu este o piesă din panoplia lui Plahotniuc, ci televiziunea cetățenilor! Stop manipulare! Stop cenzura! Stop minciuna! Vrem acces la Televiziunea publică plătită de noi! 2 august 2018

citește mai mult