ACASĂ/ noutăți

INTERVIU/Andrei Năstase: Vom crea o echipă puternică care să eficientizeze activitatea Primăriei astfel încât aceasta să devină o instituţie transparentă, bine administrată şi fără corupţie

21 Martie 2018

Interviu cu liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

– Domnule Năstase, aş vrea să vă întreb ce urmează să faceţi la Primărie timp de un an. Cum veţi reuşi realizarea angajamentelor asumate?

Andrei Năstase: Noi tratăm campania electorală pentru capitală sub două aspecte. În primul rând, este vorba de acţiunile pe care Primarul general le va întreprinde într-un context mai dificil, şi anume existenţa unei majorităţi ”multicolore” în Consiliul Municipal, precum şi perioada scurtă de un an până la alegerile locale la termen din 2019. În acelaşi timp, vreau să menţionez că în 2019, după ce vom pune bazele unor reforme importante, vom merge în alegeri pentru un nou mandat de primar pe 4 ani, solicitând de la locuitori majoritatea în Consiliul municipal pentru a implementa programul nostru de dezvoltare şi modernizare a capitalei după standardele lumii civilizate. Încrederea oamenilor e fundamentală pentru noi.

În acest context specific, noi vom pune în aplicare atribuţiile Primarului general în baza prevederilor Legii nr.136 din 17.06.2016 privind statutul municipiului Chişinău.

– Domnule Năstase, credeţi că prerogativele legale ale primarului sunt suficiente pentru realizarea mandatului?

Andrei Năstase: Da, şi mai contează şi ceea ce mă caracterizează, ca om, că cetăţean, activist civic sau preşedinte al Platformei DA – activitatea în echipă pe proiecte de lungă durată.

Orice speculaţie a oponenţilor mei că aş merge la primărie doar pentru această bucată de mandat rămasă după hărţuirea primarului Chirtoacă, este un fals şi le probează neputinţa lor de a ne opri.

Respectând legea, pe baza principiilor de integritate, profesionalism şi meritocraţie, vom crea o echipă puternică, care să asigure promovarea unor proiecte eficiente în vederea dezvoltării municipiului Chişinău şi de creştere a calităţii vieţii, sub toate aspectele. Această echipă va fi promovată în mai multe structuri ale Primăriei, bunăoară la nivel de viceprimari, cu delegarea clară a atribuţiilor, la nivelul cabinetului Primarului general, pretorilor, vicepretorilor; la nivel de subdiviziuni ale primăriei (direcţii generale, direcţii, servicii etc), după caz, în cadrul serviciilor publice, instituţiilor publice municipale, întreprinderile municipale. În acelaşi timp, trebuie de menţionat un element important: noi nu vom face „epurări administrative” cu scopul de a politiza instituţia. Unele schimbări care vor avea loc, vor fi realizate strict în scopul eficientizării managementului Primăriei, iar oamenii promovaţi vor fi selectaţi pe criteriile integrităţii, profesionalismului şi meritocraţiei. Pe de altă parte, funcţionarii oneşti şi eficienţi din cadrul administraţiei publice municipale vor fi menţinuţi şi chiar promovaţi în funcţii şi remuneraţi în dependenţă de performanţă.

A doua direcţie de activitate va fi colaborarea instituţională cu Consiliul Municipal Chişinău în interesul chişinăuienilor. Pentru realizarea acestui obiectiv, vom convoca şedinţele ordinare, extraordinare ale Consiliului municipal de fiecare dată când este nevoie, venind cu propuneri pentru examinare ce ţin de administrarea municipiului în interesul locuitorilor, care vor fi incluse în ordinea de zi cu prioritate.

Vom încerca să avem o relaţie corectă cu această instituţie. Dacă, însă majoritatea „multicoloră” în Consiliu va încerca să boicoteze activitatea primarului, nu vom avea altă soluţie decât să facem uz de atribuţiile primarului care sunt destul de mari. Sperăm însă în discernământul aleşilor locali şi o conlucrare în beneficiul chişinăuienilor.

A treia direcţie de activitate va fi realizarea unei analize funcţionale care va cuprinde evaluarea eficienţei activităţilor tuturor subdiviziunilor administraţiei publice municipale, precum şi a serviciilor şi instituţiilor publice municipale.
În rezultatul acestei analize, vom propune un plan de modernizare a Primăriei care va include un mecanism mai eficient de organizare a subdiviziunilor, a serviciilor publice municipale, program de digitalizare a serviciilor, debirocratizarea având ca abordare optimizarea numărului de funcţionari, în paralel cu majorarea salariilor acestora, etc. Vom ajusta regulamentele subdiviziunilor cu înlăturarea dublării funcţiilor şi sporirea responsabilităţii pentru executarea clară a competenţelor.

Obiectivul final al acestui proces va fi să eficientizăm activitatea Primăriei astfel încât aceasta să devină o instituţie transparentă, bine administrată şi fără corupţie.

În ceea ce priveşte transparenţa Primăriei, vom asigura accesul cetăţenilor la procesul decizional. Vom asigura organizarea dezbaterilor publice pe proiectele de interes municipal.

A patra direcţie de activitate va consta în asigurarea organizării unui amplu audit la întreprinderile municipale pentru ca ulterior să asigurăm un management performant al acestora.

A cincea direcţie de activitate va consta în asigurarea unui management riguros în scopul de a restabili ordinea în Capitală. Aici mă refer la iniţierea procesului de inventariere complexă a bunurilor municipiului, în special a fondului funciar municipal, la contestarea tuturor tranzacţiilor funciare ilegale, efectuate anterior, dar şi la rezolvarea problemei construcţiilor ilegale, care conform unor estimări sunt la peste 2000 de cazuri.

– Domnule Năstase, aţi declarat recent că colegii Dumneavoastră lucrează la un Program electoral pe care urmează, în curând sa-l prezentaţi pentru dezbateri?

Andrei Năstase: Aşa este. Împreună cu colegii mei elaborăm un proiect de program pe care îl vom prezenta în curând publicului, altor experţi şi activişti civici pentru a-l supune dezbaterii publice. Vom colecta în urma acestor discuţii publice, cele mai bune idei pe care le vom utiliza în administraţie.

Programul nostru va fi constituit din câteva compartimente. În prima parte, este vorba de viziunea noastră asupra eficientizării managementului Primăriei, dar şi în ceea ce priveşte măsurile de eliminare a haosului, de reducere semnificativă a corupţiei, de asigurare a ordinii în ceea ce priveşte administrarea patrimoniului municipal. Aici propunerile noastre de sistem consună şi cu recomandările Curţii de Conturi care au fost făcute de mai mulţi ani, şi care în cea mai mare parte nu au fost implementate.

A doua parte a programului vizează proiectul nostru pentru Capitală şi anume: Chişinăul ca un catalizator al dezvoltării economice a Republicii Moldova, Chişinăul ca o capitală europeană în care să vrei să trăieşti, Chişinăul ca o capitală a marilor proiecte de infrastructură şi IT, Chişinăul ca o capitală europeană accesibilă şi incluzivă pentru toţi, Chişinăul ca o capitală a marilor proiecte sociale, o capitală a tineretului si culturală. Un accent aparte vom pune în ceea ce priveşte sistemele de sănătate şi de educaţie accesibile tuturor categoriilor sociale, ca piloni esenţiali în dezvoltarea pe termen lung a societăţii.

– Domnule Năstase, aş dori să vă întreb despre colaborarea Dvs cu instituţiile europene în cazul victoriei la alegerile municipale.

Andrei Năstase: Pentru noi, parteneriatul şi colaborarea cu Uniunea Europeană vor fi realizate în interesul locuitorilor. Orice suport, asistenţă externă şi alte forme de parteneriat vor avea drept obiectiv primordial modernizarea Chişinăului, sporirea calităţii serviciilor destinate locuitorilor Chişinăului şi celor ce vizitează capitala. Deschiderea pentru acest parteneriat a fost exprimată şi în cadrul întrevederii pe care am avut-o cu Peter Mihalko, Ambasadorul UE la Chişinău.

Vom promova o politică activă de atragere a resurselor adiţionale prin îmbunătăţirea cooperării cu oraşe din alte ţări, donatori şi bănci europene, atragerea investiţiilor străine directe pentru finanţarea/completarea resurselor interne cheltuite pentru dezvoltarea oraşului, prestarea de servicii calitative şi stimularea activităţii economice din municipiu.

Vom asigura o administrare eficientă a cheltuirii resurselor din contul acestor mijloace, precum şi coordonarea, corelarea cu priorităţile de dezvoltare locală. Pentru aceasta trebuie actualizate sau adoptate documente de planificare strategică a dezvoltării municipiului Chişinău şi care va servi cadru de cooperare şi orientare a tuturor eforturilor pentru implementarea acestor priorităţi.

Sursa: jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 Aprilie 2018

Ziua Centurii de Aur a Chisinăului. În această duminică Platforma DA a organizat un marș automo...

Andrei Năstase și echipa sa continuă să se întâlnească cu cetățenii pentru a le aduce la cunoștință programul său de guvernare a municipiului „Chișinău – Capitala în care să vrei să trăiești!” Duminică Platforma DA a organizat un marș automobilistic inedit, numindu-l „Ziua Centurii de Aur a Chișinăului”. Zeci de activiști ai Platformei DA au mers cu automobilele proprii în toate orașele, satele și comunele municipiului. Echipele formațiunii au cutreierat străzile din Băcioi, Sângera, Revaca, Dobrogea, Durlești, Trușeni, Gratiești, Cricova, Bubuieci, Ciorescu, Cruzești, Tohatin, Colonița, Ghidighici, Codru, Vatra etc. pentru a discuta deschis cu cetățenii despre problemele cu care se confruntă și soluțiile pe care le propune candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al Chișinăului, Andrei Năstase. „În pofida politicii de genocid social și de favorizare a emigrării populației active, am întâlnit foarte mulți Oameni deștepți și informați. Le cunoaștem problemele de bază, cum ar fi insuficiența acută a transportului public, starea deplorabilă a drumurilor (ca după război!), tarifele exagerate pentru salubrizare, lipsa energiei electrice și a sistemelor de canalizare în mai multe zone, terenurile atribuite arbitrar și ilegal, haosul și corupția din partea autorităților, etc.” – a spus Alexandru Slusari, menționând că s-a convins din nou că Andrei Năstase și echipa sa sunt „singură speranță politică a cetățenilor și cea mai bună "terapie" împotriva deznădejdii - sentimentul, pe care regimul încearcă să-l inducă insistent în sufletele și creierele Oamenilor”. Și Inga Grigoriu spune despre acțiune că a fost extrem de eficientă și că astfel, au fost utilizate la modul optim puținele resurse ale co-echipierilor săi: „Nu a fost doar o manifestație impresionantă a unui număr mare de automobile participante și a numeroșilor activiști care au susținut și s-au implicat în desfășurarea marșului, ci și o muncă practică, cu un randament excepțional, de comunicare directă cu cetățenii din toate suburbiile Chișinăului, inclusiv din Băcioi, satul de baștină a deputatului PD, Țuțu, unde oamenii sunt foarte bine informați și deschiși pentru schimbare”. „Voi ajunge personal în fiecare suburbie a Chișinăului, „Centura noastră de aur”, „Centura de rezistență”. Vreau ca suburbiile noastre să devină localități moderne, cu locuri de joacă pentru copii, cu drumuri bune și parcări ecologice bine amenajate așa cum găsim peste tot în lumea civilizată” – a spus Andrei Năstase, subliniind că optimismul oamenilor îl convinge de fiecare dată că schimbarea va reuși atâta timp cât Oamenii și Echipa sa sunt ÎMPREUNĂ! 23 aprilie 2018  

citește mai mult

23 Aprilie 2018

Andrei Năstase și Maia Sandu au avut o intalnire cu medicii de la Spitalul municipal „Sf.Treime...

Andrei Năstase, candidatul comun al forțelor anti-oligarhice pentru alegerile locale din 20 mai curent, continuă întâlnirile cu cetățenii fie în cadrul instituțiilor, fie în curțile blocurilor de locuit, fie în suburbiile Chișinăului. În demersul său electoral Andrei Năstase este sprijinit de cetățeni, precum și de partide de opoziție precum PAS și PLDM. Împreună cu Președinta PAS, Maia Sandu, Andrei Năstase a făcut o vizită colectivului de cadre medicale de la Spitalul municipal „Sf.Treime”. Andrei Năstase a menționat că domeniul medical este unul dintre domeniile prioritare în cadrul Programului „Chișinău – Capitala în care să vrei să trăiești”, căci acest sistem necesită o abordare complexă și trebuie reformat spre binele cetățenilor și a cadrelor medicale, care zi de zi se confruntă cu diverse dificultăți în apropierea de necesitățile omului, a pacientului. „Îmbunătățirea bazei tehnico-materiale, în primul rând prin echipamente moderne, performante, a spitalelor municipale, renovarea blocurilor spitalicești, debirocratizarea muncii specialistului și acordarea asistenței medicale optime cetățenilor este unul dintre obiectivele noastre imperioase” – a spus Andrei Năstase. El a subliniat importanța proiectelor investiționale realizate până acum în special în reparația și dotarea blocului de Reanimatologie a Spitalului municipal „Sf.Treime”, a proiectului comun dezvoltat cu Agenția japoneză pentru dezvoltare și a reiterat necesitatea continuității tuturor proiectelor de succes, precum și atragerea altor proiecte benefice pentru eficientizarea acordării serviciilor medicale. „Sistemul municipal de sănătate se va bucura de o politică puternică de susținere a instituțiilor municipale de profil în vederea asigurării unui acces echitabil și calitativ al populației la serviciile de sănătate” – a mai spus Andrei Năstase, vorbind despre „Programul municipal de Medicină Accesibilă de Calitate”, elaborat de specialiști în domeniul sănătății publice din echipa sa. Candidatul comun al forțelor anti-oligarhice la funcția de primar al Chișinăului a mai menționat că și medicina de familie trebuie reformată ca un sistem medical de primă importanță. „Medicii de familie trebuie să se bucure de o susținere mai pregnantă din partea statului pentru că ei sunt veriga primară în gestionarea problemelor de sănătate a chișinăuienilor. „Pentru a oferi un suport palpabil și o motivație pe potrivă medicilor de familie și asistenților lor medicali, e nevoie de cel puțin a le acorda dreptul la călătorie gratuită în transportul public urban pentru deplasările la domiciliul pacienților!”- a spus Andrei Năstase. Maia Sandu, Președinta PAS, a vorbit la rândul său despre necesitatea reformării sistemului medical municipal, exprimându-și deplina încredere că odată devenind primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase și echipa sa vor avea determinarea și suportul necesar pentru a schimba lucrurile în binele cetățenilor. În discursul său în fața cadrelor medicale, Maia Sandu a îndemnat participații la întâlnire să voteze candidatul comun al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase. 23 aprilie 2018

citește mai mult

20 Aprilie 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al Chișină...

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al Chișinăului, s-a întâlnit cu cadrele medicale de la spitalul clinic municipal „Sf.Arhanghel Mihail”. „În ceea ce privește sistemul municipal de sănătate, vom avea o politică de susținere a instituțiilor municipale de profil în vederea asigurării unui acces echitabil și calitativ al populației la serviciile de sănătate” – a spus Andrei Năstase, specificând mai multe compartimente din „Programul municipal de Medicină Accesibilă de Calitate”, elaborat de specialiști în domeniul sănătății publice din echipa sa. „Renovarea instituțiilor medico-sanitare și modernizarea bazei tehnico-materiale printr-o dotare modernă, performantă, corespunzătoare responsabilităților instituției este un obiectiv foarte important pentru noi” – a menționat Andrei Năstase. Pe parcursul întâlnirii, răspunzând și la întrebările adresate, el a vorbit despre intenția argumentată de a atrage investiții prioritare în mai multe spitale municipale, care trebuie să atingă un profil de excelență în perioada imediat apropiată pentru a asigura accesibilitate sporită și o calitate a serviciilor medicale pe potriva așteptării chișinăuienilor. „Știu că în ultimii ani spitalul clinic municipal „Sf. Arhanghel Mihail” s-a bucurat de investiții considerabile. Și e corect așa, căci instituția dvs are o menire socială majoră. A fost renovat blocul chirurgical și, în premieră pentru medicina municipală, a fost pus în funcțiune un sistem de aprovizionare cu apă caldă menajeră prin tehnologii moderne de alimentare cu energie alternativă. Acum e în reparație și centrul de reabilitare și nu înțeleg de ce acest proces a fost tergiversat de fosta conducere a instituției dvs. Inițiativele bune trebuie să aibă continuitate. Vom avea grijă ca nici unul din procesele investiționale pozitive să nu fie periclitat. Dimpotrivă, le vom continua, dezvoltându-le” – a spus Andrei Năstase. „Este cert și absolut obligatoriu ca centrul de reabilitare să fie dat în exploatare în anul curent, iar secțiile neurologie și terapie să fie reparate cât mai repede posibil” – a mai menționat Andrei Năstase. Candidatul unic al forțelor anti-oligarhice a mai abordat și alte subiecte de interes, precum necesitatea colaborării strânse cu mediul universitar, academic în realizarea unor pași serioși în reformarea sistemului de sănătate municipal, care trebuie să devină un model pentru toată țara, precum și necesitatea evaluării obiective a fondului de paturi spitalicești pentru a găsi soluții de optimizare a serviciilor medicale, astfel încât acestea să fie cât mai accesibile pentru cetățeni. De asemenea, Andrei Năstase s-a referit și la situația medicilor de familie, care trebuie susținuți cel puțin cu transport gratuit, atunci când se deplasează la domiciliul pacientului. Andrei Năstase a mai avut o întâlnire cu locatarii blocurilor de pe strada Cuza Vodă din sectorul Botanica, pe parcursul căreia participanții la întâlnire i-au adresat mai multe întrebări, abordând problema transportului public, lipsa unui teren modern de joacă pentru copii, starea deplorabilă a stațiilor, lipsa iluminatului public etc. „Toate problemele cu care se confruntă cetățenii de ani de zile, pot fi soluționate și aceste soluții se regăsesc în programul nostru „Chișinău – capitala în care să vrei să trăiești”- a spus Andrei Năstase, dezvoltând ideile pentru fiecare domeniu în parte. Întâlnirile lui Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice pentru funcția de primar al capitalei, cu cetățenii, fie în cadrul instituțiilor, fie în preajma blocurilor de locuit, vor continua și în zilele următoare. 20 aprilie 2018

citește mai mult