Mesajul lui Andrei Năstase de 2 martie, ziua comemorarii evenimentelor din 1992

02 Martie 2020

Se împlinesc 28 de ani de la declanșarea de către Federaţia Rusă a războiului de pe Nistru pentru a pereclita aspiraţia noastră la independenţă statală, separatismul fiind arma sa de umilire şi ameninţare nu doar a cetăţenilor moldoveni dornici de libertate, ci şi a unui întreg continent. Atrocităţile acestui război sunt greu de definit prin cuvinte, nici acum nu realizăm, probabil, în întregimea sa, toată durerea suportată de oamenii care i-au fost parte. Oameni paşnici au fost schilodiţi, schingiuiţi, torturaţi, omorâţi cu bestialitate de aşa-numiţii cazaci, sute dintre cei mai curajoşi bărbaţi ai neamului, voluntari şi poliţişti, au pierit în iadul declanşat de o armata de ocupaţie. Astăzi ecourile acestui război sunt încă atât de vii, că multe mame, soţii, precum şi veteranii trecuţi prin acele lupte grele, încă mai tresar noaptea treziţi de vise teribile.

Războiul de pe Nistru nu a fost război civil sau de altă sorginte indefinită, nu a fost o invazie a extratereştrilor sau a unor rătăciţi în istorie, ci a fost o agresiune militară a Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, stat care şi-a proclamat independenţa şi a apărat-o printr-un patriotism exemplar alimentat de setea firească de libertate. Iar armistițiul semnat de președinții Republicii Moldova și Federaţiei Ruse la Moscova în iulie 1992 nu este decât o dovadă limpede a acestui fapt şi, din păcate, nu a însemnat sfârşitul tragediei noastre, ci a conservat doar agonia ostilă, avidă de putere a invadatorilor.

Transnistria rămâne a fi astăzi ostateca unui regim perfid instaurat aici, la noi acasă, de un stat străin printr-o politică manipulatoare secesionistă, agresivă, antinaţională. Iar afirmaţiile actualului ministru de externe Ciocoi, că armata rusă ne-a eliberat şi ne-ar fi adus pacea, nu sunt doar aberante şi total nefondate, ci sunt expresia fidelă a politicii separatiste, a mesajului mincinos fabricat în laboratoarele FSB-iste ale ocupanţilor prezenţi şi astăzi pe teritoriul ţării noastre prin trupe militare ilegale. Aceste afirmaţii josnice sunt şi un afront intolerabil adus sacrificiului uriaş făcut de veteranii războiului de pe Nistru în numele independenţei Republicii Moldova. Iar cei care nu au susţinut revolta firească a veteranilor împotriva absurdităţilor debitate de ministrul lui Dodon (şi, implicit, moţiunea simplă împotriva politicilor acestuia înaintată în legislativ de deputaţii noştri) se fac complici ai ocupanţilor şi nu-şi doresc demilitarizarea, democratzarea şi reintegrarea reală a teritoriului din stânga Nistrului în spaţiul politic, economic şi social al statului Republica Moldova. Sfidarea ostentativă a veteranilor războiului de pe Nistru de către oficialii moldoveni de astăzi clarifică un singur adevăr: așa-zisul statalist Dodon şi camarila sa politică sunt exponenţii agresorului extern al Republicii Moldova, promovând aici interesele ostile ale unui stat străin. Mai mult decât atât, este cert că ei s-au angajat cu bună ştiinţă şi umilinţă faţă de Federaţia Rusă să menţină climatul obscur, criminal, corupt, propice contrabandei economice şi poftelor oligarhice dezlănţuite în stânga Nistrului.
Armata rusă nu este garantul păcii în ţara noastră, ci garantul unor fărădelegi economice, sociale şi politice ale criminalilor de război şi a oligarhilor care şi-au dat mâna sfidând memoria celor căzuţi în război, trecând peste lacrimile văduvelor şi peste tot ce este sfânt pentru noi: libertate, dreptate, adevăr şi demnitate naţională.

Poziţia punctuală a Platformei DA faţă de evenimentele din acel sângeros 1992, precum şi faţă de situaţia actuală ca urmare a acestora, a fost expusă argumentat în declaraţia deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova cu privire la comemorarea evenimentelor de atunci raportate la procesul de reintegrare teritorială a ţării. Declaraţie, care a fost respinsă în actualul legislativ de către deputaţii lui Dodon, dar şi de deputaţii partidului democrat care şi-au arătat încă odată adevărata lor motivaţie politică.

Exprimând opţiunile expuse în dezideratele programatice ale Platformei DA, voi mai spune doar atât: eroii războiului de pe Nistru şi familiile acestora trebuie să se bucure de tot sprijinul acestui stat, pe care l-au apărat printr-un sacrificiu personal fără egal. În această zi de comemorare, dar şi dincolo de ea, toată suflarea omenească din Republica Moldova trebuie să se aplece cu recunoştinţă profundă în faţa eroilor datorită cărora respirăm astăzi libertatea.

Atâta timp cât veteranii noştri vor fi obligați să cerşească alocaţii decente şi vor fi nevoiţi să trăiască în sărăcie, neavând bani nici de medicamente, noi, cetăţenii acestei ţări, vom fi tributarii ocupanţilor. Să nu uităm de asta şi să facem tot ce ne stă în puteri pentru a continua calea libertăţii şi a dreptăţii, apărată cu cinste de veteranii noştri. În acest sens deputații Platformei DA, chiar fiind în opoziție, depun toate eforturile în vederea sporirii protecției sociale a veteranilor războiului pentru Independență.

Republica Moldova nu este enclava nimănui, Republica Moldova este un stat european independent, cu oameni drepţi care au aspiraţii fireşti de libertate şi bunăstare. Aspiraţii apărate de eroii lui 1992 în faţa cărora ne înclinăm. Aspiraţii care ne motivează să mergem mai departe spre un viitor integrat în familia statelor civilizate, spre un viitor în care vom reuşi să construim o ţară în care să vrei să trăieşti.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

2 martie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 Mai 2020

Platforma DA cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului: nu împiedicați crearea comisiei...

Platforma Demnitate și Adevăr cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului și anularea tuturor formelor de abuz atât împotriva deputaților, în particular, cât și a instituției legislative în general. Carantinarea deputaților și anularea ședințelor Parlamentului, urmare a unor situații și decizii dubioase, exploatate cinic de conducerea legislativului, le calificăm ca pe o încercare de a obstrucționa actul legislativ, dar, mai ales, de a împiedica crearea comisiei parlamentare de anchetă în cazul președintelui Igor Dodon, bănuit de acte grave de corupție și îmbogățire ilicită, precum și amânarea discreționară a votului pe marginea legii organizațiilor necomerciale, imperios necesară pentru deblocarea finanțării europene, în valoare de peste 600 de milioane de lei. Inițiativa Platformei DA privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe marginea acțiunilor de corupție ale președintelui Igor Dodon, săvârșite cu sau fără participarea ex- președintelui PD, Vladimir Plahotniuc, cunoscute publicului prin intermediul presei, a unor dezvăluiri și investigații jurnalistice, trebuie de urgență implementată. Platforma DA își asumă președinția acestei comisii de anchetă, având ca experiență anterioară rapoartele credibile în dosarele fraudei bancare și privatizărilor ilicite, rezultate din activitatea comisiilor parlamentare de anchetă, conduse de vicepreședinții Platformei DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu. Totodată, cerem convocarea de urgență a Parlamentului pentru votul în lectura finală a legii organizațiilor necomerciale, ca ultimă condiție pentru accesarea tranșei a doua, în valoare de 30 de mln de euro, din asistența macrofinanciară, prevăzută în memorandumul semnat în 2017 cu  Uniunea Europeană. Ne adresăm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, care au trecut testul COVID -19, să se alăture demersului Platformei DA și să ceară reluarea ședințelor plenare. Orice tergiversare a activității legislativului o calificăm ca pe o  conjurație a lui Igor Dodon și PSRM cu  clanurile oligarhice, care sugrumă Republica Moldova și o tentativă clară de protecție a actualului președinte. Constatăm cu îngrijorare că așa cum în perioada martie - iunie 2019 lucrările Parlamentului au fost blocate intenționat pentru a permite finalizarea unor negocieri oculte între Plahotniuc și Dodon (eșuate într-un final), în aceste zile, invocând o pretinsă criză sanitară la nivelul forului legislativ al Republicii Moldova, s-a creat din nou, în mod artificial, o criză susținută cu evidență de PSRM și aliații săi. Parlamentul este blocat prin terptipuri birocratice care îngrădesc dreptul poporului Republicii Moldova de a-și exercita puterea prin intermediul reprezentanților legal aleși.  

citește mai mult

26 Mai 2020

Platforma DA propune ca întreprinderile municipale să fie scoase din subordinea directă a primaru...

Astăzi la CMC fracțiunea Platforma DA a propus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 246 din 23 noiembrie 2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. Legea care trebuie modificată, a produs unele efecte juridice negative cu referință la exercitarea funcției de control de către Consiliul Municipal Chișinău în calitate de fondator a întreprinderilor municipale, ținând cont de conținutul articolului 8 alineatul (3): Membru al consiliului de administrație al întreprinderii de stat/municipale nu poate fi: ...”membrii autorității deliberative”, adică consilierii municipali. Astfel puterea decizională este transmisă unor persoane terțe care nu poartă răspundere pentru gestiunea patrimonială transmisă la balanța întreprinderilor și pentru formarea bugetului municipal. Lanțul obiectivelor privind valorificarea veniturilor bugetare cu participarea întreprinderilor municipale este practic întrerupt, ceea ce generează necesitatea unor subvenționări pe alocuri neargumentate, fiind alocate întreprinderilor surse care de fapt ar trebui să fie orientate la dezvoltarea socială și cea de infrastructură a orașului. În acest context asistăm și suntem spectatorii unor procese în care Consiliilor de Administrare a Întreprinderilor Municipale servesc drept instrument decizional în înstrăinări de terenuri și a diverselor obiective de patrimoniu ale municipalității care au stat pe parcursul ultimelor 8 ani la balanța întreprinderilor, urmele cărora nu se fac cunoscute nici prin cele mai complexe investigații ale instanțelor de drept cum sunt Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, inclusiv și din motive neclare privind imposibilitatea înregistrării acestor bunuri ca patrimoniu proprietate municipală. Mai mult decât atât, s-a evitat efectuarea în ultimii 10 ani a auditului întreprinderilor furnizoare și prestatoare de servicii comunale, de aici și menționarea unor tarife exorbitante care identifică incapacitatea de plată a cel puțin 60% din locuitorii municipiului Chișinău. De asemenea a fost evitată defalcarea/contribuția la buget din supra-venituri și respectiv dividente, toate acestea fiind coordonate direct cu primarul general, având în vedere că toate întreprinderile municipale se află în subordinea directă al acestuia, în calitate de autoritate publică locală. [pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/initiativa-legislativa-primarie.pdf" title="initiativa legislativa primarie"]

citește mai mult

21 Mai 2020

Platforma DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și...

Fracțiunea Platformei DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon. Pe lângă constatările de încălcare a Constituției Republicii Moldova de către Președinte, acesta apare frecvent în scandaluri de corupție, fapt pentru care se aduc atingere principiului statului de drept, cât și se diminuează semnificativ încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Astfel, pe data de 18 mai 2020 întreaga societate a fost bulversată în urma apariției unor imagini video în care apare Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon alături de cetățenii Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, figuranți în procese penale. În înregistrările video, cetățeanul Vlad Plahotniuc intenționa să-i transmită un pachet de culoare neagră Președintelui Republicii Moldova. Cel din urmă l-a îndemnat să transmită acest pachet printr-o terță persoană și a specificat că acest pachet ar fi predestinat pentru ,,plata salariilor”. Din alte înregistrări video, în care apar cei trei, Președintele Republicii Moldova îi sugerează lui Vlad Plahotniuc că are nevoie de bani pentru finanțarea partidului. Aceste înregistrări video, care confirmă planarea unor suspiciuni de corupție, nu sunt unice, Președintele Republicii Moldova figurează și în alte scandaluri de corupție. Principiul statului de drept este consfințit în preambulul și art. 1 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova. Exigențele statului de drept presupun asigurarea legalității, securității juridice, interzicerea arbitrarului, accesul la justiție în fața instanțelor, respectarea drepturilor omului cât și egalitatea în fața legii. Tot astăzi, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat Procurorului General denunțul în care solicit anchetarea penală a cazului Igor Dodon și Plahotniuc Vladimir, președintele R. Moldova și, respectiv, ex-președinte al Partidului Democrat și ex-deputat, cu atragerea la răspundere penală a acestora, dar și a tuturor persoanelor implicate în eventuale acte de corupție. [pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/Denunț-PG.semnat-1.pdf" title="Denunț PG.semnat (1)"][pdf-embedder url="http://www.platformada.md/wp-content/uploads/2020/05/hotărâre-Dodon.pdf" title="hotărâre Dodon"]

citește mai mult