ACASĂ/ noutăți

Platforma Da despre derapajul antidemocratic în cadrul constituirii circumscripțiilor electorale

09 Noiembrie 2017

Activitatea „fructuoasă” a Comisiei permanente de constituire a circumscripțiilor a demonstrat cu prisosință faptul că scopul principal al modificării sistemului electoral este conservarea stării de captivitate a statului nostru, precum și împărțirea zonelor de influență între două clanuri mafiote interconectate, care activează sub acoperirea paravanului geopolitic. În urma procesului de delimitare a hotarelor circumscripțiilor electorale, aproape toate raioanele țării au fost ciopârțite în două sau chiar în trei circumscripții. Drept rezultat, a apărut o incertitudine periculoasă  în privința modalității de creare a consiliilor de circumscripții și a soluționării litigiilor electorale în teritoriu. Sofisticarea total inoportună a procesului electoral contribuie semnificativ și la creșterea abuzurilor și fraudelor din partea guvernării.

Din 46 de circumscripții create pe teritoriul Republicii Moldova, la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur în 30. Adică, în urma  „diligenței” Comisiei, sistemul electoral nou din start oferă forțelor antieuropene un avantaj enorm. Mai mult ca atât, în cadrul sistemului mixt, la Chișinău candidatul socialist ar fi câștigat la prezidențialele din 2016 din primul tur în cel puțin 6 din 11 circumscripții. În celelalte 5 circumscripții diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon ar fi fost una minusculă, de câteva sute de voturi. Iar această diferență ar fi putut fi ușor compensată prin manipulări mediatice, coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor. Deci, este absolut evident că sistemul electoral marca Plahotniuc facilitează clar și intenționat accesul în Parlament al partenerului său de afaceri politice și geopolitice, Igor Dodon, și al partidului socialiștilor.

O altă abatere gravă a Comisiei aservite regimului este discriminarea crasă a drepturilor politice ale alegătorilor din Diaspora. În conformitate cu datele oficiale, numărul alegătorilor aflați peste hotare la muncă este estimat la peste 845 mii. Chiar și conform Codului electoral modificat recent, pentru  aceste persoane ar trebui să fie înființate minimum 13 circumscripții. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripții pentru conaționalii noștrii din Diaspora. Promisiunea trâmbițată de președintele Dodon despre crearea a 25 de circumscripții peste hotare, s-a dovedit a fi o minciună ordinară! Pornind de la cele expuse mai sus,

Platforma Demnitate și Adevăr:

Cere categoric în continuare anularea sistemului electoral mixt, care a fost promovat și adoptat de către tandemul Plahotniuc – Dodon cu încalcarea crasă a opiniilor celor mai importante instituții europene și care este menit să asigure oligarhului influență politică, libertatea și siguranța averilor dobândite ilicit cu sprijinul grupării lui Dodon.

Face apel către partenerii noștrii externi, atenționându-i asupra extinderii și aprofundării derapajului antidemocratic în domeniul electoral, direcționat în primul rând împotriva opoziției autentice proeuropene din Republica Moldova.

Cheamă la consolidare toate forțele politice realmente antioligarhice și democratice, precum și societatea civilă independentă, în vederea demarării urgente a procedurii de inițiere a unui regferendum legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, privind introducerea sitemului mixt.

Îndeamnă Diaspora să organizeze acțiuni de protest în marile capitale europene, în SUA și Rusia, precum și în Chișinău, împotriva unui sistem electoral discriminatoriu.

 

9 noiembrie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 Ianuarie 2018

”Magia din cutia pentru pantofi” o acțiune de caritate altfel inițiată de Arina Spătaru, pre...

O acțiune de caritate altfel - cu acest generic a fost lansată la Bălți campania  ”Magia din cutia pentru pantofi”. Inițiată de Arina Spătaru, președinta OT Bălți a Platformei DA, acțiunea s-a desfășurat în perioada 4 decembrie -13 ianuarie. Colectarea cutiilor pentru cadouri, a cărților, jucăriilor, hăinuțelor, lucrurilor de primă necesitate pentru copii a fost o adevărată provocare, dar și o bucurie nedisimulată pentru toți cei implicați. Darurile așezate cu grijă în cutiile pentru pantofi, ambalate frumos în hârtie colorată, au ajuns la destinațiile stabilite din timp, pentru a aduce sărbătoarea la cât mai mulți copii cu dizabilități. Unul din obiectivele campaniei a fost educarea solidarizării comunitare. Astfel la apelul lansat pe rețelele de socializare a reacționat un număr impunător de persoane sensibilizate de mobilul acțiunii de caritate. În cadrul campaniei a fost organizat și un frumos eveniment festiv, dar și interactiv în același timp. Participanții au avut posibilitatea să discute despre implicare, solidaritate, prietenie și despre necesitatea de a edifica o atitudine participativă față de gesturile de caritate comunitară cu psihologul Ina Crasnojon. În urma evenimentului banii colectați din vânzarea biletelor au fost donați unui copil diagnosticat cu autism!            

„ Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a deveni mai buni, deaceea ne-am propus ca prin această campanie să aducem bucurie în ochii copiilor deosebiți, am lansat un apel la solidaritate în primul rând a mamelor, să nu fie indiferente. Acțiunea a avut drept scop să aducă în sufletele copiilor magia sărbătorilor, dar și de a demonstra faptul că împreună putem face fapte bune! Am muncit enorm, ca acum să fiu mândră de rezultatul obținut.” – spune Arina Spătaru.
Pe toată perioada campaniei au fost colectate 388 de cutii, care au fost distribuite în 13 localități din municipiul Bălți, raioanele Fălești și Sângerei.

citește mai mult

18 Ianuarie 2018

Stanislav Pavlovschi: „2018 ne-ar putea da o şansă istorică să facem aşa, ca politicienii să...

Anul 2018 ar putea fi o şansă istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova de a scăpa de politicienii care, în loc să lucreze pentru popor, îşi asigure o viaţă de lux pe spatele oamenilor. De această părere este vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO. Pentru aceasta însă, adaugă Stanislav Pavlovschi, este important răspunsul la întrebarea de ce şi pentru ce oamenii vin în politică. Este o întrebare foarte importantă, însă deloc retorică. Fără a da un răspuns clar la ea este imposibil de schimbat situaţia de absurditate, care s-a creat în ţara noastră. Prea multe exemple totalmente dezgustătoare ne-au dat nouă pretinşii politicieni. Din mai multe partide. Prea multe cazuri de trădare am văzut noi. Prea mulţi bani s-au furat de la poporul nostru de către cei care au jurat că vor lucra pentru ţară. Prea credul a fost poporul nostru. Prea uşor îşi scoatea ţara ultima cămaşă ca să asigure confortul celor care o jafuiau fără milă”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA. „Anul 2018 ne-ar putea da o şansă unicală, dacă doriţi - istorică, să schimbăm această situaţie absurdă. Să facem aşa, ca politicienii să lucreze pentru popor, dar nu poporul să scoată din buzunar ultimul leuţ ca pretinşii politicieni să ducă viaţa de lux în vilele lor de milioane, construite pe banii furaţi de la bietul popor. Iar, pentru asta, mai întâi de toate, trebuie să aflăm, totuşi, un răspuns clar: de ce şi pentru ce oamenii vin în politică? Fără asta noi nu putem merge înainte. Fără asta, riscul ca pe spinarea poporului, din nou, vor intra în Parlament nişte nemernici, nişte ticăloşi, rămâne iminent”, a adăugat Stanislav Pavlovschi. Sursa: Jurnal.md

citește mai mult