Platforma DA a militat în permanență pentru crearea unor instituții puternice în Republica Moldova, capabile să asigure drepturi și libertăți egale pentru toți cetățenii țării.
07 Mai 2020
Recunoașterea neconstituționalității acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat este un act definitiv al Curții Constituționale, care pune punct în această dispută.
Curtea Constituțională a pronunțat această decizie sub presiunea instituțiilor de forță ale statului și a unei presiuni fără precedent a președintelui statului asupra judecătorilor Curții, demonstrând fermitate și curaj, afirmându-se ca ultim bastion al democrației moldovenești.
Platforma DA a contestat acest acord fiind fermă pe ideea că este unul ilegal și total păgubos pentru Republica Moldova, de natură să provoace grave probleme de corupție și oportunități de delapidare a banilor publici, prin garantarea unor credite private de către guvernul Republicii Moldova, puse pe spatele cetățenilor. Rămânem ferm convinși că acest credit este un instrument de finanțare a campaniei electorale a președintelui Igor Dodon camuflat prin investiții în infrastructură.
Păstrarea independenței Curții Constituționale este în continuare vitală pentru funcționalitatea statului nostru. Platforma DA va milita pentru crearea unor instituții puternice în Republica Moldova, capabile să asigure drepturi și libertăți egale pentru toți cetățenii țării. Vom milita în continuare pentru fortificarea democrației și eliminarea oricărei forme de autoritarism. Curtea Constituțională ne-a oferit astăzi speranța că putem rezista și împotriva acestui regim neo sovietic condus de președintele Igor Dodon.
19 Ianuarie 2021
Fracțiunea parlamentară a Platformei DA a fost cea mai productivă în anul 2020!...
Prieteni, fracțiunea parlamentară a Platformei DA a fost cea mai productivă în anul 2020!
Este adevărat că după numărul de inițiative legislative înaintate, socialiștii dețin locul întâi, dar dacă luăm în considerație calitatea acestor inițiative, beneficiul și eficacitatea acestora pentru oameni, ei ar putea fi ușor descalificați.
Fracțiunea Platformei DA, deși este compusă din doar 11 deputați, a reușit să înainteze o serie de inițiative de-a dreptul vitale pentru societate și a luptat consecvent și bătăios pentru fiecare dintre acestea, dar și pentru a împiedica adoptarea unor legi populiste, în detrimentul oamenilor. Suntem în opoziție, dar suntem responsabili și știm că se poate!
Chiar dacă din cele 4 luni ale sesiunii, parlamentul a fost blocat în activitatea sa timp de două luni la indicația lui Dodon, deputații fracțiunii au înregistrat 19 proiecte de legi. În cadrul sesiunii au fost adoptate mai multe inițiative legislative ale deputaților Platformei DA și anume:
1. Legea deoffshorizării - un deziderat din programul Platformei DA. După adoptarea acestei legi companiile, controlate direct sau indirect din paradisele fiscale, nu mai pot participa la procesele de achiziții publice, privatizări, concesionări și parteneriate public-private.
2. Hotărârea conform căreia a fost creată Comisia de anchetă privind investigarea Laundromatului. Președintă a Comisiei – deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.
3. Modificări legislative prin care au fost micșorate amenzile pentru nerespectarea restricțiilor pandemice, total disproporționate față de veniturile reale ale populației.
4. Modificări legislative prin care a fost introdusă pensia de urmaș rudelor medicilor decedați de COVID -19.
5. Modificări legislative care extind atribuțiile membrilor Curții de Conturi și ridică gradul de responsabilitate a demnitarilor de stat și a funcționarilor publici în contextul controalelor Curții de Conturi.
6. Modificări legislative care permit dezvoltarea medicinii paliative.
7. Prelungirea și pentru întreg anul 2021 a indemnizației unice de 16.000 lei cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus.
Totodată, menționăm că anume la insistența deputaților Platformei DA, după ani de tergiversare, a fost votat proiectul modificării la Legea privind comerțul interior, care prevede că minim 50 % din produsele agroalimentare expuse în magazine trebuie să fie de origine autohtonă. â
Deputații Platformei DA au reușit să promoveze mai multe modificări la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021:
✅A fost respinsă majorarea TVA pentru producătorii agricoli
✅Au fost alocate indemnizații unice pensionarilor cu venituri reduse
✅Au fost păstrate facilități fiscale pentru asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități
✅Au fost aprobate investiții capitale în valoare de circa 15 mln lei pentru peste 40 de primării.
Pentru ultimele ședințe ale Parlamentului au fost incluse în ordinea de zi a legislativului următoarele inițiative ale Platformei DA (unele chiar au fost votate în prima lectură):
1. proiectul privind zonele defavorizate;
2. proiectul privind infrastructura critică, care nu poate fi tranzacționată sau concesionată fără acordul Guvernului.
3. pachetul de propuneri legislative privind introducerea cadrului legal stabil privind acordarea sporurilor personalului medical în situații pandemice.
4. proiectul modificării componenței Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică, care prevede că minim 50 % din componența acesteia să fie specialiști din domeniul sănătății;
5. proiectul redistribuirii taxei pentru utilizarea mineralelor de la bugetele raionale către bugetele locale
6. pachetul modificărilor legislative privind extinderea drepturilor autorităților publice locale în procesul consultativ cu autoritățile centrale și cu Parlamentul.
7. proiectul creării condițiilor favorabile pentru implementarea votului electronic.
Acestea sunt cele mai importante activități ale deputaților noștri în sesiunea de toamnă-iarnă, iar dacă plusăm tot ce s-a făcut pe parcursul întregului an, putem spune că deputații Platformei DA sunt cei mai activi și cei mai eficienți.
citește mai mult