Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, pe parcursul săptămânii luminate a efectuat o vizită în România

17 Aprilie 2018

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, pe parcursul săptămânii luminate a efectuat o vizită în România.

La București Andrei Năstase a fost invitatul Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, din care fac parte senatori, deputați, șefi de filiale, consilieri și primari liberali ďin marile orașe ale țării.

În cadrul ședinței prezidată de Președintele formațiunii, Dl. Ludovic Orban, a fost ratificat protocolul de colaborare între Partidul Național Liberal și partidele partenere din Republica Moldova, membre ale Partidului Popular European: Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de doamna Maia Sandu. La finalul ședinței președinții celor două formațiuni, Ludovic Orban și Andrei Năstase au făcut declarații pentru presă.

Cu ocazia vizitei sale în capitala României, Andrei Năstase s-a întâlnit și cu o serie de personalități notorii din mediile academic, universitar, asociativ, de experți și economic, din România.

Obiectivul propus și realizat de către Președintele Platformei DA îl constituie schimbul de experiență și preluarea de bune practici și proiecte de succes în diferite domenii, inclusiv combaterea corupției, eradicarea schemelor de delapidare a banului public și a haosului în administrarea treburilor publice, reformele economice, buna guvernanță în administrația publică locală, mecanismele de atragere de fonduri europene, inclusiv prin proiecte transfrontaliere în interesul oamenilor.

De o deosebită utilitate a fost întâlnirea Președintelui Platformei DA cu conducerea Universității din București, prof. dr. Mircea Dumitru, ex-ministru al Educației, rectorul instituției și cu prof. dr. Marian Preda, președintele Senatului.

În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele actuale ale educației şi cercetării în România şi Republica Moldova şi despre posibilităţile de cooperare în acest domeniu, între cele două ţări.

Andrei Năstase s-a întâlnit și cu rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, prof. dr. arh. Marian MOICEANU. Andrei Năstase a fost interesat de posibilele colaborări atât în domeniul educației, cât și în cel al arhitecturii, un domeniu în care expertiza externă ar fi extrem de utilă pentru Republica Moldova.

O întrevedere fructuoasă a Președintelui Platformei DA a fost și cea cu Dl. Lazăr Comănescu, consilier al Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României, fost ministru de externe. În cadrul acesteia s-au identificat posibilități de extindere a colaborării economice între cele două state, inclusiv pe dimensiunea economică a diplomației.

Andrei Năstase a participat și la conferința „Schimbăm România prin educație. La centenar, pe drumul european”, organizată de Platforma România 100. La conferință au participat personalități marcante ale României, precum Dacian Cioloș, fondator al Platformei România 100, Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca, Madlen Șerban, expert, fost director al European Training Foundation, Dragoș Pîslaru de la Comunitatea tematică Social RO100, Bogdan Murgescu, profesor la Universitatea din București și alții.

În aceeași zi Andrei Năstase a avut o întrevedere cu Dacian Cioloș, fondator al Platformei România 100, fost prim-ministru al României.

Andrei Nastase a fost, de asemenea, invitatul diverselor posturi de televiziune, redacții de ziare și portaluri online.

17 aprilie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 Iulie 2018

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Su...

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a depus o Cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție, deoarece în dosarul electoral au apărut circumstanțe noi. Astfel, în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor locale noi au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Printre acestea, s-a depistat că la judecarea cererii noastre de recuzare a completului Druță, Gafton și Burduh a participat un judecător care nu mai era în drept să dețină calitatea de magistrat, dat fiind atingerea plafonului limită de activitate de 65 de ani. În pofida acestui fapt, judecătoarea Oprea Iuliana activează până în prezent și a judecat atât cererea noastră de recuzare, cât și alte cauze. Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil. Atragem atenția presei independente, că într-un caz similar Republica Moldova deja a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, constatările Curții expuse în acea hotărâre fiind valabile și în prezenta cauză. Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!

citește mai mult

03 Iulie 2018

Andrei Năstase, Președintele Platformei DA a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliu...

Astăzi, 3 iulie 2018, Andrei Năstase, Președintele Platformei DA a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. La întrevedere au participat Maia Sandu, Președinta PAS și Viorel Cibotaru, Președinte al PLDM. Liderii Mișcării de Rezistență Națională i-au transmis oficialului european Rezoluția adoptată unanim de către zeci de mii de participanți la protestul masiv din 1 iulie 2018. Andrei Năstase a menționat că în cadrul discuției au fost abordate subiecte de maximă importanță pentru democrația din Republica Moldova, care este serios amenințată de acțiunile ilegale ale regimului de la Chișinău.

„Guvernarea încearcă să falsifice adevărul, dezinformând partenerii de dezvoltare, precum că alegerile locale noi din Chișinău au fost invalidate din cauza legislației, care necesită amendamente. Or, adevărul este altul: guvernarea nu poate accepta ca un om anti-sistem să acceadă la conducerea primăriei municipale, dezvăluind și stopând schemele de corupție ale mafiei imobiliare din capitală” – a spus Andrei Năstase.
De asemenea, în dimineața aceleiași zile Andrei Năstase și colegii săi din Mișcarea de Rezistență Națională ACUM au avut o întâlnire la Strasbourg cu eurodeputata conservatoare poloneză, Anna Elżbieta Fotyga. „Situația din Republica Moldova, după anularea și revocarea alegerilor pentru Primăria Chișinău, se îndreaptă într-o direcție foarte periculoasă”, a fost mesajul europarlamentarei după întrevederea cu liderii Platformei DA, PAS și PLDM.

citește mai mult

05 Iunie 2018

Andrei Năstase la prima întâlnire în calitate de Primar General ales al Municipiului Chișinău...

Andrei Năstase, Primarul General ales al municipiului Chișinău, împreună cu Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr au avut astăzi o întâlnire cu conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Pentru Platforma DA descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene reprezintă pilonii de bază pentru modernizarea întregii țări, apropierea serviciilor publice calitative de oameni și soluționarea diferendului transnistrean. Formațiunea noastră a venit în repetate rânduri cu propuneri publice și punctuale privind implementarea extinsă și profundă a descentralizării financiare, administrative și politice a Republicii Moldova. În acest context, Andrei Năstase a menționat că la ora actuală anume CALM este cea mai independentă și reprezentativă organizație non-guvernamentală din domeniu, cu o reputație ireproșabilă și expertiza competentă. În calitate de Primar General, Andrei Năstase speră la o colaborare constructivă, fructuoasă cu CALM, al cărui membru este și Primăria municipiul Chișinău, și a venit cu solicitarea asistenței consultative pe mai multe subiecte legate de gestionarea eficientă a Capitalei, promițând o continuare a mai multor proiecte utile pentru locuitorii Chișinăului și eliminarea cît mai urgentă a haosului și corupției din administrația municipală. La rândul său, Alexandru Slusari a remarcat faptul că prima întâlnire a Primarului General ales are loc cu reprezentanții unei organizații, care mai mult de zece ani apără interesele aleșilor locali foarte profesionist și fără nici un iz politic, într-o țară extrem de centralizată. Președinta CALM, Tatiana Badan și directorul executiv al entității, Viorel Furdui l-au felicitat pe Andrei Năstase cu ocazia victoriei obținute și au sălutat poziția domniei sale privind descentralizarea Moldovei. Reprezentanții CALM au venit cu mai multe propuneri punctuale privind activitatea Primarului general, propuneri ce țin de gestionarea patrimoniului municipal, salarizarea personalului primăriei, colaborarea cu partenerii externi, în special cu Congresul Autorităților Locale ale Consiliului Europei, construirea relațiilor eficiente cu organizațiile non-guvernamentale capabile să livreze expertiza necesară, ect. Totodată, Andrei Năstase i-a mulțumit conducerii organizației pentru sugestile și propunerile făcute și a garantat că relațiile între primăria Chișinău și CALM se vor îmbunătăți semnificativ. De asemenea, edilul ales al Capitalei a subliniat importanța transparenței maxime în procesul decizional în cadrul administrării municipiului și a specificat că printre primele acțiuni ale primarului Andrei Năstase se va regăsi instituirea unui Consiliu consultativ al societății civile cu participarea indispensabilă a experților CALM. Chișinău, 5 iunie 2018

citește mai mult