Scrisoare deschisă despre „interesul” subit al unor deputați ai PD apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia.

30 Octombrie 2018

Dlui Igor Vremea, deputat PD, Președinte al Comisiei de anchetă

Dnei Alina Rusu, Președinte CEC,

În atenția:  Reprezentanțelor diplomatice ale organizațiilor și ale statelor străine din Republica Moldova;

Presei libere din Republica Moldova

Scrisoare deschisă

Platforma Demnitate și Adevăr atrage, cu multă îngrijorare, atenția opiniei publice asupra „interesului” subit al unor deputați ai Partidului Democrat apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia. Această preocupare neașteptată a apărut brusc după expunerea publică a activistei civice respective despre mai multe ilegalități comise de Vladimir Plahotniuc și regimul său cleptocratic, inclusiv persecuțiile politice din R.Moldova executate la comanda acestora și a fost adusă la cunoștința publicului larg și a CEC, instituție captivă, subordonată politic.

De la bun început dorim să subliniem că Platforma DA respectă  întocmai cerințele legale referitoare la finanțarea Partidului, prezintă periodic rapoartele corespunzătoare către instituția abilitată, CEC, și sunt făcute publice.

Platforma DA nu a fost niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor, ș.a. care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit, fapte dovedite prin acte publicate de presa independentă. Doar că ultimele sunt cazuri trecute cu vederea de un CEC și Procuratură obediente și slugarnice. Iar în ce privește CEC, aceasta nu are dreptul moral să judece în niciun fel, după ce a comis abuzuri anti-democratice grotești, inclusiv confirmând invalidarea alegerilor locale noi.

Referitor la participarea unor personalități din cadrul Platformei DA, inclusiv Primarul ales al Chișinăului, Președintele formațiunii, dar și al Consiliului Marii Adunări Naționale la diverse evenimente organizate de instituții și organizații străine, inclusiv peste hotarele țării, ținem să comunicăm că fiecare invitat la asemenea întruniri participă pe cont propriu, fie își achită singuri cheltuielile aferente deplasării, fie acestea sunt suportate de organizatori, întrucât aceste evenimente nu sunt legate de activitatea nemijlocită a Partidului.

În context, declarăm, cu fermitate, că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale.

Platforma DA își exprimă nedumerirea în legătură cu implicarea concurenților noștri electorali direcți – deputați ai PD și PSRM în procesul de identificare a pretextelor, a subterfugiilor ipocrite, a motivării vicioase în temeiul cărora se urmărește scopul evident pentru toată lumea de neadmitere în cursa electorală a Platformei DA și a PAS, în special a liderilor acestor formațiuni antioligarhice, veritabil pro-europene, Andrei Năstase și Maia Sandu!

Considerăm că această activitate nu este altceva decât o metodă josnică și primitivă de a intimida contracandidații politici, dar și de înlăturare a lor de la exercițiul electoral ce urmează în scurt timp.

Declarăm cu toată convingerea că Parlamentul Republicii Moldova nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice, deoarece această activitate este expres atribuită Comisiei Electorale Centrale (art.30 alin.1, din Legea privind partidele politice). Deputații, fiind exponenți ai puterii legislative, trebuie să respecte legea, principiile neadmiterii imixtiunii în activitatea altor organe și să respecte cu strictețe principiul constituțional de separare a puterilor în stat. În realitate, însă, aceștia desconsideră legea și acceptă să comită orice fărădelegi, mai ales dacă sunt dictate de șeful lor Plahotniuc, o persoană fără funcții publice în stat, care a capturat din umbră statul Republica Moldova, săvârșind, astfel, cea mai gravă infracțiune împotriva poporului – uzurparea puterii de stat.

În același timp, subscriem cerinței legale formulate de colegii noștri și cerem explicit CEC și Procuraturii Generale investigarea modului de finanțare a PD, PSRM, Partidului Șor, amintind repetat că presa a investigat și a elucidat deja finanțarea obscură a acestora din zone off-shore, din banii sustrași de la BEM, precum și din mijloace de proveniență necunoscute.

–     http://www.jurnal.md/ro/news/9b8f761aafb2c8a3/jurnalul-saptamanii-sor-a-finantat-cu-banii-furati-de-la-cetateni-campania-electorala-a-lui-plahotniuc-din-2014.html;

–     https://anticoruptie.md/ro/investigatii/economic/milioanele-democratilor-i;

–     http://www.jurnaltv.md/news/f6bb8aa45af868b9/democratie-locala-marca-pd.html;

–     https://www.rise.md/articol/banii-lui-dodon-din-bahamas/;

–     https://anticoruptie.md/ro/electorala-2016/banii-afacerile-si-interesele-lui-igor-dodon-si-aliantele-cruciale-pd-psrm, ș.a.

Cerem guvernării de la Chișinău să înceteze imediat acțiunile ilegale de intimidare a opoziției antioligarhice și pro-europene neparlamentare!

De asemenea, solicităm instituțiilor internaționale să monitorizeze și să ia atitudine față de intențiile abuzive ale regimului antipopular de a frauda alegerile, inclusiv printr-o posibilă excludere nemotivată a Platformei DA și PAS, a liderilor acestora Andrei Năstase și Maia Sandu din competiția electorală.

Cu respect,

Chiril Moțpan,

Secretar General al Platformei Demnitate și Adevăr

Cu respect,

Serviciul de presă al Platformei Demnitate și Adevăr

03 Iunie 2019

Andrei Năstase: ”Mesajul nostru ferm că indiferent de evoluții, vom rămâne cea mai transparen...

Declarația copreședintelui blocului ACUM, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în contextul întrevederii cu înaltul Comisar European pentru Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. ”Am avut astăzi discuții cu Johannes Hahn, comisarul european pentru extindere și oficialul Departamentul de Stat american Bradely Freden. Am reiterat disponibilitatea și determinarea noastră de a face funcțional forul legislativ suprem.  Am explicat în detaliu cauzele blocajului legislativ artificial produs ca urmare a înțelegerii PD-PSRM. De asemenea am reconfirmat voința politică a Blocului ACUM de a demara procesul de demafiotizarea a statului prin adoptarea pachetului de acte normative privind deoligarhizarea și asigurarea unei guvernări  democratice și credibile în slujba cetățeanului. Așa procedează o forță politică democratică, europeană. Le-am spus celor doi oficiali, așa cum am repetat de nenumărate ori, că omenii de stat se gândesc întotdeauna la viitoarele generații, în vreme ce politicienii se gândesc doar la viitoarele alegeri. Noi, deputații din Blocul ACUM, ne-am asumat cu transparență obiective pe termen mediu și lung, iar întreaga noastră activitate este subordonată interesului național, interesului cetățenilor.   În Republica Moldova, uzurpatorul puterii de stat, Vladimir Plahotniuc nu este om de stat și nici măcar om politic nu este. Este un mafiot cu permanentă grijă pentru viața, libertatea și averile lui ilicit luate de la oameni și de la țară, un individ cu grija celor de care se teme și din frică îi amenință. Din cauza acestui personaj malefic este cu neputință să purtăm discuții cu PD, lucru regretabil. Pentru Vladimir Plahotniuc Moldova este doar o moșie, oamenii sunt tratați ca sclavii, iar generațiile viitoare nu reprezintă nimic, ele nu contează, cum nu au contat copiii schilodiți de slugile lui la 7 Aprilie 2009, când s-a produs o lovitură de stat al cărei beneficiar este. În acest moment Plahotniuc pregătește o nouă lovitură de stat, menită să-i asigure uzurparea definitivă a acestuia. În condițiile în care PD și Plahotniuc dețin controlul asupra procurorului general și al justitiei pe care le folosesc ca pe bâtă politică împotriva oponenților politici, activiștilor civici, presei independente, o eventuală coaliție a PD cu Socialiștii va fi nu doar prorusească așa cum susține Dodon, dar și profund antipopulară. Eliberarea Moldovei de sub dominația unui regim dovedit în repetate rânduri mafiot și criminal este principala preocupare a deputaților Blocului ACUM. Nimic nu se poate construi pe scheletul unui sistem dovedit ca fiind opresiv, subordonat în totalitate unui singur om și intereselor sale de afaceri. Plahotniuc în complicitate cu Dodon sunt aproape să tranzacționeze puterea, să-și împartă sferele de influență și să mențină un regim opresiv care nu are nimic în comun cu democrația și cu regulile, valorile și principiile acesteia. Poziționarea noastră politică, a reprezentaților Blocului ACUM, în discuțiile cu cei doi interlocutori din Europa și Statele Unite ale Americii, a fost una previzibilă pentru partenerii noștri de dezvoltare, motiv pentru care, acum, în momentele în care se pregătește, cel mai probabil, capturarea definitivă a Republicii Moldova, aceste discuții au avut importantul rol de a clarifica și cristaliza cele două abordări esențiale dar atât de diferite pentru viitorul parcurs al Republicii Moldova. Pe de o parte este vorba despre Plahotniuc și Dodon care vor puterea cu orice preț, pentru a-și conserva privilegiile și a perpetua un regim oligarhic, mafiot și opresiv, iar opozabil acestora este Blocul ACUM, singura forță pro-europeană autentică care s-a născut dintre oameni și care își respectă cu sfințenie mandatul primit din partea cetățenilor, un mandat care, în mod explicit, are ca principal obiectiv eliberarea și democratizarea Republicii Moldova și a oamenilor acesteia.  I-am asigurat pe cei doi parteneri cu privire la decizia noastră, a deputaților ACUM, ca nu vom renunța sub nici o formă și în nici un context la misiunea noastră de a aduce democrația în Republica Moldova. Mai mult decât atât, am transmis Europei și Americii, întregii lumi civilizate, mesajul nostru ferm că indiferent de evoluții, vom rămâne cea mai transparentă și democratică forță politică în Moldova. Am sentimentul că mesajul nostru a fost înțeles de către comisarul Hahn și în forma sa laconică a fost prezentat prezei în comunicatul său. Ceea ce contează pentru UE sunt faptele, măsurile concrete pe care le va lua Guvernul pentru respectarea statului de drept, pentru reducerea fenomenului migrației și alte probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Interesul UE este să avem un vecin prosper și unde să fie pace.”

citește mai mult

18 Martie 2019

Europa va evalua critic și obiectiv viitoarele decizii politice care vor fi luate la Chișinău! La invitația președintelui Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr și copreședinte al Blocului ACUM PLATFORMA DA și PAS a participat la Summit-ul liderilor regionali și locali ai Partidului Popular European, desfășurat la București. La acest eveniment extrem de important pentru viitoarea configurație a Parlamentului European care va fi decisă în urma alegerilor europene de pe 26 mai a participat Președintele României, domnul Klaus Iohannis, candidatul PPE la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, Secretarul General al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, peste 150 de lideri regionali și locali din Europa și peste 3000 de aleși locali ai PNL din România. "Evenimentul a fost unul emblematic pentru paradigma politică europeană reprezentând momentul referențial care mi-a întărit încă o dată convingerea că ideile, valorile și principiile sunt mult mai importante decât interesele de grup, personale, punctuale de cele mai multe ori egoiste ale politicienilor", a declarat Andrei Năstase pentru presa română. Andrei Năstase a discutat atât cu Secretarul General al PPE, domnul Antonio Lopez-Isturiz, cât și cu domnul Manfred Weber, viitorul președinte al Comisiei Europene. Temele abordate au avut legătură, în mod evident, cu preocuparea celor din blocul ACUM, față de nevoia imediată de implementare a unui set de reforme sociale și politice esențiale la Chișinău și cu parcursul european al Republicii Moldova. Liderii PPE, actualii și viitorii conducători de jure și de facto ai Europei, au declarat că sunt la curent cu întreaga dinamică socială și politică din Republica Moldova, știu foarte bine cum s-au desfășurat recentele alegeri parlamentare și monitorizează în continuare viitoarele evenimente politice. Andrei Năstase le-a cerut interlocutorilor săi menținerea Moldovei și a năzuințelor europene ale cetățenilor țării pe agenda instituțiilor UE, la rându-i fiind încurajat să continuie împreună cu colegii săi parlamentari lupta pentru eliberarea țării din captivitate și edificarea unui veritabil stat de drept, primind asigurarea că Europa va evalua critic deciziile care vor fi luate la Chișinău și se va poziționa ulterior cu maximă obiectivitate pe acest subiect. Evenimentul de la București a dat măsura determinării cu care liderii PPE vor să ofere tuturor cetățenilor bătrânului continent certitudinea că Europa este VIITORUL. Mai mult decât atât, s-a reiterat cu fermitate că valorile și principiile democratice nu vor fi niciodată negociate în spațiul european, iar bunăstarea oamenilor este garantată tocmai de onestitatea și corectitudinea celor aleși în fruntea structurilor administrative locale, regionale și europene. De remarcat a fost modestia și responsabilitatea cu care liderii de astăzi și de mâine ai Europei și-au prezentat programul, ideile și abordările politice viitoare, atitudinea lor pozitivă și constructivă și mai ales decizia fermă de a construi un spatiu comunitar sigur și prosper pentru toți europenii. Aceasta, potrivit lui Andrei Năstase, reprezintă garanția că partenerii noștri de dezvoltare sunt cei în care trebuie să avem maximă încredere. Acesta a reiterat că "în egală măsură, Partidul Național Liberal, liderii regionali, primarii de succes ai acestuia și liderii naționali în frunte cu președintele Ludovic Orban au fost și vor rămâne partenerii noștri de nădejde, cei alături de care vom construi cu încredere și determinare, etapă cu etapă, dosarul de apropiere reală a Moldovei de Uniunea Europeană. Cu atât mai mult cu cât echipa de candidați ai PNL pentru alegerile europarlamentare, lansată oficial la acest eveniment, include personalități politice care au contribuit și vor contribui decisiv la acest lucru. Președintele Ludovic Orban l-a asigurat pe Andrei Năstase încă o dată că Partidul Național Liberal și Domnia Sa personal va sprijini necondiționat parcursul european al Moldovei și eforturile celor din Platforma DA, din blocul ACUM, de a implementa reformele atât de necesare pentru salvarea țării și a oamenilor ei din captivitatea regimului hibrid. Evenimentul de la București a adunat, sub steagul democrației europene, oameni atât de diferiți, din toate țările Europei, dar uniți de valorile și principiile unui spațiu social și politic în care drepturile și libertățile cetățeanului stau în centrul deciziilor politice și reprezintă subiectul tuturor proiectelor sociale derulate și finanțate la nivel european. "A fi om politic european înseamnă, în primul rând, să muncești și să lupți pentru libertatea cetățeanului și pentru respectarea drepturilor acestuia. Înseamnă să militezi pentru stat de drept, libertatea justiției și a spațiului economic, a celui mediatic și să faci tot ce depinde de tine pentru a oferi oamenilor dreptate și o viață mai bună", a declarat Andrei Năstase. Potrivit acestuia, nimic din ceea ce s-a discutat zilele trecute la București nu s-a întâmplat vreodată în Parlamentul sau Guvernul Republicii Moldova, iar decizia blocului ACUM, de a-și asuma modelul european de a face politică, modelul democratic și transparent prin care societățile devin libere și prospere, este fundamentată de rezultatele istorice și durabile pe care democrația le generează pentru toți cetățenii care au decis să trăiască liberi și demni în țările lor. Andrei Năstase a declarat că Moldova are nevoie de un orizont coerent pentru viitoarea sa evoluție politică și socială, iar acesta nu poate fi decât cel european. Manfred Weber a spus tuturor celor prezenți la summit-ul de la București că Europa va fi un spațiu sigur și prosper atâta vreme cât decizia cu privire la viitorul acesteia va fi una colectivă și va fi luată de fiecare cetățean în parte, nu în mod exclusiv de politicieni. Întors de la București, Andrei Năstase a adresat un mesaj cetățenilor țării: "Moldova este a cetățenilor ei, a celor mulți, nu a unui singur om și a celor aflați în slujba lui. Putem să avem țara în care să vrem să trăim. Trebuie doar să decidem împreună că ne dorim cu adevărat acest lucru pentru Moldova și viitorul ei!"

citește mai mult