Scrisoare deschisă despre „interesul” subit al unor deputați ai PD apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia.

30 Octombrie 2018

Dlui Igor Vremea, deputat PD, Președinte al Comisiei de anchetă

Dnei Alina Rusu, Președinte CEC,

În atenția:  Reprezentanțelor diplomatice ale organizațiilor și ale statelor străine din Republica Moldova;

Presei libere din Republica Moldova

Scrisoare deschisă

Platforma Demnitate și Adevăr atrage, cu multă îngrijorare, atenția opiniei publice asupra „interesului” subit al unor deputați ai Partidului Democrat apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia. Această preocupare neașteptată a apărut brusc după expunerea publică a activistei civice respective despre mai multe ilegalități comise de Vladimir Plahotniuc și regimul său cleptocratic, inclusiv persecuțiile politice din R.Moldova executate la comanda acestora și a fost adusă la cunoștința publicului larg și a CEC, instituție captivă, subordonată politic.

De la bun început dorim să subliniem că Platforma DA respectă  întocmai cerințele legale referitoare la finanțarea Partidului, prezintă periodic rapoartele corespunzătoare către instituția abilitată, CEC, și sunt făcute publice.

Platforma DA nu a fost niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor, ș.a. care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit, fapte dovedite prin acte publicate de presa independentă. Doar că ultimele sunt cazuri trecute cu vederea de un CEC și Procuratură obediente și slugarnice. Iar în ce privește CEC, aceasta nu are dreptul moral să judece în niciun fel, după ce a comis abuzuri anti-democratice grotești, inclusiv confirmând invalidarea alegerilor locale noi.

Referitor la participarea unor personalități din cadrul Platformei DA, inclusiv Primarul ales al Chișinăului, Președintele formațiunii, dar și al Consiliului Marii Adunări Naționale la diverse evenimente organizate de instituții și organizații străine, inclusiv peste hotarele țării, ținem să comunicăm că fiecare invitat la asemenea întruniri participă pe cont propriu, fie își achită singuri cheltuielile aferente deplasării, fie acestea sunt suportate de organizatori, întrucât aceste evenimente nu sunt legate de activitatea nemijlocită a Partidului.

În context, declarăm, cu fermitate, că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale.

Platforma DA își exprimă nedumerirea în legătură cu implicarea concurenților noștri electorali direcți – deputați ai PD și PSRM în procesul de identificare a pretextelor, a subterfugiilor ipocrite, a motivării vicioase în temeiul cărora se urmărește scopul evident pentru toată lumea de neadmitere în cursa electorală a Platformei DA și a PAS, în special a liderilor acestor formațiuni antioligarhice, veritabil pro-europene, Andrei Năstase și Maia Sandu!

Considerăm că această activitate nu este altceva decât o metodă josnică și primitivă de a intimida contracandidații politici, dar și de înlăturare a lor de la exercițiul electoral ce urmează în scurt timp.

Declarăm cu toată convingerea că Parlamentul Republicii Moldova nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice, deoarece această activitate este expres atribuită Comisiei Electorale Centrale (art.30 alin.1, din Legea privind partidele politice). Deputații, fiind exponenți ai puterii legislative, trebuie să respecte legea, principiile neadmiterii imixtiunii în activitatea altor organe și să respecte cu strictețe principiul constituțional de separare a puterilor în stat. În realitate, însă, aceștia desconsideră legea și acceptă să comită orice fărădelegi, mai ales dacă sunt dictate de șeful lor Plahotniuc, o persoană fără funcții publice în stat, care a capturat din umbră statul Republica Moldova, săvârșind, astfel, cea mai gravă infracțiune împotriva poporului – uzurparea puterii de stat.

În același timp, subscriem cerinței legale formulate de colegii noștri și cerem explicit CEC și Procuraturii Generale investigarea modului de finanțare a PD, PSRM, Partidului Șor, amintind repetat că presa a investigat și a elucidat deja finanțarea obscură a acestora din zone off-shore, din banii sustrași de la BEM, precum și din mijloace de proveniență necunoscute.

–     http://www.jurnal.md/ro/news/9b8f761aafb2c8a3/jurnalul-saptamanii-sor-a-finantat-cu-banii-furati-de-la-cetateni-campania-electorala-a-lui-plahotniuc-din-2014.html;

–     https://anticoruptie.md/ro/investigatii/economic/milioanele-democratilor-i;

–     http://www.jurnaltv.md/news/f6bb8aa45af868b9/democratie-locala-marca-pd.html;

–     https://www.rise.md/articol/banii-lui-dodon-din-bahamas/;

–     https://anticoruptie.md/ro/electorala-2016/banii-afacerile-si-interesele-lui-igor-dodon-si-aliantele-cruciale-pd-psrm, ș.a.

Cerem guvernării de la Chișinău să înceteze imediat acțiunile ilegale de intimidare a opoziției antioligarhice și pro-europene neparlamentare!

De asemenea, solicităm instituțiilor internaționale să monitorizeze și să ia atitudine față de intențiile abuzive ale regimului antipopular de a frauda alegerile, inclusiv printr-o posibilă excludere nemotivată a Platformei DA și PAS, a liderilor acestora Andrei Năstase și Maia Sandu din competiția electorală.

Cu respect,

Chiril Moțpan,

Secretar General al Platformei Demnitate și Adevăr

Cu respect,

Serviciul de presă al Platformei Demnitate și Adevăr

15 Noiembrie 2018

Andrei Năstase, întrevedere cu Excelența sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Domnul Dereck...

Comunicat de presă În cadrul întrevederii sale cu noul Ambasador al SUA în Republica Moldova, Domnul Dereck J. Hogan, Andrei Năstase a prezentat evoluțiile politice și sociale din Republica Moldova, detaliind cu etapele procesului de capturare oligarhică a statului ca urmare a instalării controlului politic asupra justiției, a instituțiilor de drept și de reglementare, dar și a unei importante părți a societății civile și a presei, în special a audiovizualului. Un subiect special al discuției l-au constituit  persecuțiile la adresa opoziției, societății civile active, a media independente, arestările pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, limitarea libertății de expresie și la întruniri, dar și a libertății conștiinței, precedate de modificarea antidemocratică a legislației electorale cu votul comun al PSRM și PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR . Invocând drept exemplu invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, recunoscute de  observatorii autohtoni și externi independenți, precum și de întreaga comunitate internațională, liderul Platformei DA și Primarul ales al Chişinăului a mulțumit  interlocutorului său american pentru atitudinea fermă a SUA, exprimându-și speranța că și pe viitor autoritățile americane vor rămâne alături de cetățenii țării noastre și vor sancționa în modul corespunzător asemenea excese antidemocratice, comanditarul și beneficiarii acestora. Andrei Năstase și-a reiterat disponibilitatea de a coopera cu cercetătorii independenți și agențiile federale din SUA în vederea căutării și recuperării imenselor sume delapidate din rezervele valutare, constituite din contribuțiile contribuabililor moldoveni, a celor europeni și americani, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii furtului și ai spălătoriei de zeci de miliarde de dolari și complicii acestora - politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și-a informat interlocutorul vizavi de prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor și anume: de edificare a unui stat de drept, cu justiție corectă și o economie funcțională, furnizoare de locuri de muncă suficiente și venituri decente pentru angajați, pensionari și studenți, cu sisteme de educație și medical moderne, cu mijloace legale și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, inclusiv prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți. Andrei Năstase și-a reiterat solicitarea făcută autorităților americane în cadrul recentei sale vizite în SUA cu privire la acordarea de expertiză și suport societății civile, mediului de experți și media independente, inclusiv presei de investigații în materie de combatere a cleptocrației, corupției și protecționismului, a fraudelor financiare și electorale, în vederea apărării drepturilor și libertăților omului, a combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, precum și pentru combaterea știrilor false și a propagandei, inclusiv a celei antioccidentale, de genul celor difuzate la posturile de televiziune controlate de actualul regim hibrid. Ambasadorul Dereck J. Hogan și-a exprimat convingerea că Moldova și Statele Unite trebuie să continue să lucreze împreună și că implementarea reformelor și avansarea Moldovei pe calea euro-atlantică ar aduce beneficii popoarelor ambelor țări. Totodată, Domnia sa a subliniat importanța sporită pentru SUA, pentru întreaga comunitate internațională, dar în primul rând pentru Moldova și oamenii ei ca viitoarele alegeri parlamentare să fie libere, transparente și corecte, iar alegerea făcută de către cetățeni să fie respectată.

13 Noiembrie 2018

Școala de campanie pentru Organizația de Femei a Platformei DA....

Organizația de femei a Platformei Demnitate și Adevăr în parteneriat cu Institutul Republican Internațional, a organizat recent un program de instruire politică în cadrul Academiei Politice pentru Femei. Evenimentul care s-a desfășurat pe parcursul a două zile a adunat peste 120 de doamne de un activism civic deosebit din toată republica.

Trenerii internaționali au instruit participantele în diverse subiecte politice, precum dezvoltarea abilităților de liderism, securizarea votului, transparența procesului electoral, tehnici de colectare de fonduri, scrierea și prezentarea discursului politic, etc. Procesul de instruire a implicat și un amplu program de exerciții practice, inclusiv modul eficient și rapid de raportare a încălcărilor codului electoral prin depunerea sesizărilor.

Aliona Doroș, președinta Organizației de Femei a Platformei DA a subliniat, că rolul femeii în viața politică din Republica Moldova trebuie fortificat: „Într-o societate relativ patriarhală ca a noastră, noi, femeile, trebuie să ne impunem prin abilitățile și competența de care dispunem, să ne instruim mereu, să perseverăm, căci democrația adevărată presupune implicarea plenară a femeii în toate domeniile, inclusiv în cel politic. O democrație puternică nu poate fi construită fără participarea femeii, care conferă întotdeauna proceselor sociale, politice și economice dimensiunea compasiunii, a toleranței, a integrității, a devotamentului și a echității.”

Audiența a fost salutată și de Nadejda Sacovici, Director IRI Moldova. Ea s-a referit la rolul exclusiv al  femeii în procesele de democratizare și le-a urat participantelor mult succes în procesul de instruire.

Academia Politică pentru Femei s-a desfășurat sub egida primarului ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, care a și încheiat evenimentul prin înmânarea unor certificate de merit pentru absolvirea cu succes a studiilor.

26 Octombrie 2018

Comunicat de presă

Andrei Năstase a întreprins o vizită la Viena în calitate de Primar ales al Capitalei Moldovei, care s-a produs tocmai în perioada în care Austria deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. „Sunt aici de Ziua Națională a Austriei și mă bucur sincer pentru toate realizările acestui stat european și ale poporului său. Le sunt recunoscător pentru enorma contribuție la dezvoltarea Republicii Moldova, dar și pentru nemaipomenita căldură cu care suntem primiți aici noi, cei care venim pentru a prelua cele mai bune practici de politici publice si administratie la nivel național şi local sau, pur și simplu, pentru a ne stabili cu traiul și a ne desfășura activitatea într-un mediu prietenos, sigur și prosper.” – a spus Andrei Năstase, subliniind că și-a dorit întotdeauna în calitate de primar ales al Chișinăului „să putem realiza visul de a construi în timp Axa Inovării Chişinău - Cluj - Oradea - Viena, care ar oferi un suport extraordinar pentru dezvoltarea economică a capitalei noastre și a țării întregi, cu implicarea plenară a tinerilor, care să genereze noi locuri de muncă bine plătite Acasă. Este motivul pentru care am vizitat în iunie, imediat după turul doi, Viena în calitate de primar ales al Chișinăului. Și de această dată am avut discuții cu Primarul Michael Ludwig și cu funcționari superiori din cadrul Primăriei Vienei.”

La Palatul Imperial, sediul actual al Parlamentului Austriei, Andrei Năstase a fost primit de Președintele Parlamentului, Dl. Dr. Wolfgang Sobotka. Despre situatia din Republica Moldova primarul ales al Chișinăului a discutat și cu Presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Austriac, Dl. Andreas Schieder, cu Purtatorul de Cuvânt al SPO pentru Drepturile Omului si deputat în Parlamentul Austriei, Dl. Harald Troch.

In cadrul vizitei la Viena, Andrei Năstase a fost primit de Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, Doamna Karin Kneissl. Întrevederea cu ministrul austriac de externe a fost urmată de cea cu Dna Katharina Wieser, șef al Departamentului Europa de Est, Asia Centrală și Parteneriatul Estic și Dl. Dr. Thomas Buchsbaum, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic.

În cadrul întrevederilor, Andrei Năstase și-a informat interlocutorii despre situația politică de la Chișinău, despre procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, despre controlul politic asupra justiției, despre felul in care binomul Plahotniuc-Dodon controleaza instituțiile de reglementare și alte autorități publice, dar și o importantă parte a media și societății civile.

„Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor la care este supusă opoziția proeuropeană, asupra arestărilor de ultimă oră pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, dar și despre scopul modificarii antidemocratice a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM, PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, și cel al grupului Iurie Leancă, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR.”- a relatat Andrei Năstase.

Invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporționată, a constituit un subiect special al discuțiilor.

Extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului audiovizual de către proprietari afiliați PD și PSRM, necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, precum și necesitatea încetării limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței au constituit subiecte esențiale ale discuțiilor.

În cadrul acestora liderul Platformei DA a abordat și tematica Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, inclusiv prin atragerea în Moldova a finanțelor internaționale cu origini incerte ori criminale.

„Am atras atenţia si asupra lipsei de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de acțiunile de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea forțelor de opoziție și civice de a coopera cu cercetători independenți și instituții europene de investigație în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți. În cadrul întrevederilor am solicitat interlocutorilor mei suport pentru societatea civilă, mediul de experți și media independentă, inclusiv pentru presa de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului.”- a spus Andrei Năstase, specificând că în contextul discuțiilor purtate, a explicat interlocutorilor prioritățile partidelor de opoziție democratică în raport cu așteptările oamenilor de edificare a unui stat de drept, cu justiție corectă și economie funcțională, cu mijloace democratice și transparente în procesul politic, precum și în cel de anchetare a fraudei bancare și recuperare a miliardelor furate, prin punerea în aplicare a mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite de politicieni, judecători și procurori corupți.

În contextul vizitei, dar și cu prilejul Zilei Naționale a Austriei, Andrei Năstase a mulțumit  Ambasadoarei Republicii Austria în Republica Moldova, Exelenței Sale, dnei Christine Freilinger pentru deschiderea cu care tratează orice intenție de colaborare reciproc avantajoasă, orice aspirație a noastră menită să contribuie la prosperarea, democratizarea și modernizarea Republicii Moldova.

„De Ziua lor Națională le doresc tuturor cetățenilor Austriei bunăstare, realizări personale și profesionale, bucurii cotidiene alături de cei dragi, sănătate și împlinire a tuturor viselor. La mulți ani, Austria! Alles Gute Österreich!”- a mai spus Andrei Năstase.