Alexandr Slusari a dezvăluit schema criminală prin care ASP a ajuns să majoreze substanțial tarifele pentru serviciile sale
23 Iunie 2021
Alexandr Slusari a dezvăluit schema criminală prin care Agenția Servicii Publice a ajuns să majoreze substanțial tarifele pentru serviciile sale. Aceasta s-ar fi constituit în câteva etape, începând cu anul 2017, când Guvernul Filip anunță crearea ASP, responsabilă pentru prestarea serviciilor cadastrale, de înregistrare a întreprinderilor și organizațiilor, de stare civilă, pentru înregistrarea și evidența autovehiculelor și eliberarea documentelor de identitate. Atunci, spune deputatul, s-a făcut promisiunea că tarifele pentru serviciile nou createi ASP nu vor fi majorate.
A urmat, în 2018, demararea procesului de creare a centrelor multifuncționale. Alexandr Susari menționează că „în marea majoritate a cazurilor ASP nu folosește multiplele clădiri, recent modernizate care se află în proprietate publică, ci decide că centrele vor fi amplasate în mare parte în spații private, de regulă aflate în proprietatea persoanelor afiliate lui Plahotniuc și Partidului Democrat.” Astfel, ASP accesează sute de milioane de credite pentru a procura sau a închiria clădiri, precum și pentru a face reparații capitale ale acestor imobile. Alexandr Slusari spune că acum valoarea totală a creditelor accesate este egală cu 326 mln lei.
Mai mult decât atât, de reparația viitoarelor centre multifuncționale s-ar fi ocupat mai multe companii, care la fel sunt din curtea guvernării, spune Alexandr Slusari, menționând că „cea mai mare sumă de 70 mln lei a fost virată de către ASP companiei Aria Grup SRL, gestionată de Constantin Hincota – aceeași companie care a încercat să „prihvatizeze” Casa presei.”
Alexandr Slusari conchide că prin aceste scheme, în scopul rambursării creditelor, guvernarea lui Dodon a decis majorarea mai multor tarife la cele mai solicitate servicii ASP, iar „irosirea banilor publici de sute de milioane lei pentru gașca lui Plahotniuc și creditele luate de ASP urmează să fie compensate din contul cetățenilor și al agenților economici.”
Deputatul spune că în scurt timp după alegeri Platforma DA va obține micșorarea tuturor tarifelor, va demara un audit complex al activității ASP și va solicita ancheta penală pe toate acțiunile Agenției.
12 Mai 2022
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău cere demisia ministrului Andrei Spânu și prezintă act...
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a prezentat mai multe acte prin care sunt confirmate fraudarea și trucarea mai multor licitații din domeniul energetic. Este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.
Dinu Plîngău:
„Rețelele electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău.
Potrivit mai multor plângeri parvenite de la mai multe companii participante la licitație, aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovada sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în atenția președinției R. Moldova, SIS și CNA, cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, au demonstrat că au fost comise favorizarea unei companii în detrimentul altora. Mai mult ca atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova.
Licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica
Potrivit plângerilor parvenite de la companii din România și Ucraina, licitația pentru lucrările de construcție la Termoelectrica ar fi fost trucate. În esență vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovîe Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractual ar fi unica companie care ar fi participat la licitație. În realitate, la licitație au mai participat doua companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîe Mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cît și materiale.”
În aceste condiții, președintele Platformei DA, Dinu Plângău cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege.
citește mai mult