Alexandr Slusari solicită președintelui RM să includă subiectul proprietăților RM în Ucraina pe ordinea de zi a CSS!
12 Ianuarie 2021
Vicepreședintele parlamentului și al Platformei DA, Alexandr Slusari a făcut un apel către președintele Republicii Moldova privind includerea în ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate subiectul proprietății Moldovei în Ucraina. Deputatul argumentează prin faptul că situația ce ține de administrarea bunurilor publice moldovenești în țara vecină, mai ales pe fundalul atribuțiilor limitate ale guvernului care nu poate opera remanieri de cadre, este mai mult decât gravă, reamintind doar câteva aspecte legate de problema în cauză:
- Activele a două întreprinderi, cariere de extragere a zăcămintelor din Pervomaisc și Cernăuți practic, sunt pierdute. Apropo, din informație demnă de încredereaflăm căla cariera din Pervomaisc rezervele de granit sunt estimate pentru aproximativ 170 de ani!
- Sanatoriul Moldova de 17641 m.p. amplasat pe aproximativ 5 ha, teoretic aparține Republicii Moldova, iar practic se află în aer. Nu este clar ceautoritate publică centrală moldovenească actualmente gestionează acest obiect. În țara vecină sanatoriul este scos la licitație din numele unei bănci ucrainene falimentare. Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache. Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, dar nu este clar cui achită acestea plata pentru locațiune.
- Sanatoriu Moldova din Truscavets, la fel, are un statut juridic neclar, iar colegul meu, deputatul Chiril Moțpan nici acum nu a primit vreun răspuns de la Agenția Proprietății Publice pe problema administrării acestui obiect.
- Un șir de baze de odihnă de pe litoralul din Ucraina se află în stare deplorabilă. Se urmărește falimentarea premeditată a acestora și privatizarea la prețuri derizorii.Alte bunuri deja sunt expuse la vânzare la prețuri foarte reduse.
Alexandr Slusari:
„Evident, nici Guvernul interimar și nici Agenția Proprietății Publice nu au o strategie de gestionare a patrimoniului moldovenesc din Ucraina. Mai mult ca atât, se vede clar că există o grupare criminală, protejată la cel mai înalt nivel la Chișinău, care, pe fundalul inacțiunilor autorităților abilitate, delapidează activele de sute de milioane, create de mai multe generații ai oamenilor din țara noastră”.
11 ianuarie 2021
19 Ianuarie 2021
Fracțiunea parlamentară a Platformei DA a fost cea mai productivă în anul 2020!...
Prieteni, fracțiunea parlamentară a Platformei DA a fost cea mai productivă în anul 2020!
Este adevărat că după numărul de inițiative legislative înaintate, socialiștii dețin locul întâi, dar dacă luăm în considerație calitatea acestor inițiative, beneficiul și eficacitatea acestora pentru oameni, ei ar putea fi ușor descalificați.
Fracțiunea Platformei DA, deși este compusă din doar 11 deputați, a reușit să înainteze o serie de inițiative de-a dreptul vitale pentru societate și a luptat consecvent și bătăios pentru fiecare dintre acestea, dar și pentru a împiedica adoptarea unor legi populiste, în detrimentul oamenilor. Suntem în opoziție, dar suntem responsabili și știm că se poate!
Chiar dacă din cele 4 luni ale sesiunii, parlamentul a fost blocat în activitatea sa timp de două luni la indicația lui Dodon, deputații fracțiunii au înregistrat 19 proiecte de legi. În cadrul sesiunii au fost adoptate mai multe inițiative legislative ale deputaților Platformei DA și anume:
1. Legea deoffshorizării - un deziderat din programul Platformei DA. După adoptarea acestei legi companiile, controlate direct sau indirect din paradisele fiscale, nu mai pot participa la procesele de achiziții publice, privatizări, concesionări și parteneriate public-private.
2. Hotărârea conform căreia a fost creată Comisia de anchetă privind investigarea Laundromatului. Președintă a Comisiei – deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.
3. Modificări legislative prin care au fost micșorate amenzile pentru nerespectarea restricțiilor pandemice, total disproporționate față de veniturile reale ale populației.
4. Modificări legislative prin care a fost introdusă pensia de urmaș rudelor medicilor decedați de COVID -19.
5. Modificări legislative care extind atribuțiile membrilor Curții de Conturi și ridică gradul de responsabilitate a demnitarilor de stat și a funcționarilor publici în contextul controalelor Curții de Conturi.
6. Modificări legislative care permit dezvoltarea medicinii paliative.
7. Prelungirea și pentru întreg anul 2021 a indemnizației unice de 16.000 lei cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus.
Totodată, menționăm că anume la insistența deputaților Platformei DA, după ani de tergiversare, a fost votat proiectul modificării la Legea privind comerțul interior, care prevede că minim 50 % din produsele agroalimentare expuse în magazine trebuie să fie de origine autohtonă. â
Deputații Platformei DA au reușit să promoveze mai multe modificări la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021:
✅A fost respinsă majorarea TVA pentru producătorii agricoli
✅Au fost alocate indemnizații unice pensionarilor cu venituri reduse
✅Au fost păstrate facilități fiscale pentru asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități
✅Au fost aprobate investiții capitale în valoare de circa 15 mln lei pentru peste 40 de primării.
Pentru ultimele ședințe ale Parlamentului au fost incluse în ordinea de zi a legislativului următoarele inițiative ale Platformei DA (unele chiar au fost votate în prima lectură):
1. proiectul privind zonele defavorizate;
2. proiectul privind infrastructura critică, care nu poate fi tranzacționată sau concesionată fără acordul Guvernului.
3. pachetul de propuneri legislative privind introducerea cadrului legal stabil privind acordarea sporurilor personalului medical în situații pandemice.
4. proiectul modificării componenței Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică, care prevede că minim 50 % din componența acesteia să fie specialiști din domeniul sănătății;
5. proiectul redistribuirii taxei pentru utilizarea mineralelor de la bugetele raionale către bugetele locale
6. pachetul modificărilor legislative privind extinderea drepturilor autorităților publice locale în procesul consultativ cu autoritățile centrale și cu Parlamentul.
7. proiectul creării condițiilor favorabile pentru implementarea votului electronic.
Acestea sunt cele mai importante activități ale deputaților noștri în sesiunea de toamnă-iarnă, iar dacă plusăm tot ce s-a făcut pe parcursul întregului an, putem spune că deputații Platformei DA sunt cei mai activi și cei mai eficienți.
citește mai mult