Andrei Năstase, Președintele Platformei DA a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti
22 Decembrie 2017
Andrei Năstase, Președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti. La întâlnire au mai participat vicepreședinții formațiunii Alexandru Slusari, Inga Grigoriu, Stanislav Pavlovschi și Chiril Moțpan, Secretar General al partidului.
Andrei Năstase a mulțumit Excelenței Sale pentru cooperarea prodigioasă a Italiei cu Republica Moldova în domenii vitale precum cel comercial-economic, cultural-științific, al tehnologiilor informaționale, sănătății, juridic, al transporturilor. Un subiect aparte al discuției l-a constituit cel al numeroasei Diaspore moldovenești, în general, și al celei aflate în Italia, în mod special.
Președintele Platformei DA a făcut o scurtă prezentare a formațiunii pe care o conduce și a descris succint situația socio-politică din Republica Moldova, punând accent pe consecințele nefavorabile ale votului mixt.
„Sistemul mixt propus de Dodon și promovat de Plahotniuc este un sistem electoral profund antidemocratic, antipopular și lovește puternic în diaspora noastră de aproximativ un milion de oameni, aceasta fiind umilită prin acordarea a doar trei mandate în Parlament.Viitorul legislativ riscă să fie lipsit de reprezentativitate”, a spus Andrei Năstase, subliniind că Platforma DA susține plenar inițiativa societății civile de a organiza un referendum împotriva votului mixt.
Alexandru Slusari a abordat câteva subiecte vitale pentru diasporă, comunitatea moldovenilor din Italia fiind una dintre cele mai numeroase. „Semnarea cu Italia a Acordului de securitate socială, benefic pentru concetățenii noștri, care au muncit în Italia, astfel încât ei să aibă dreptul la pensii calculate prin totalizarea stagiilor de muncă realizate în ambele țări ar trebui grăbită”– a menționat Alexandru Slusari, aducând în discuție și simplificarea procedurilor de recunoaștere a titlurilor de studii din RM, precum și susținerea agriculturii prin implementarea mai multor proiecte de asistență financiară și tehnică comune, avantajoase pentru ambele state.
Continuând discuția pe marginea soluțiilor pentru problemele diasporei, dar și a familiilor rămase acasă în așteptarea remitențelor, Andrei Năstase a menționat faptul că odată venită la putere, Platforma DA va face totul pentru ca investițiile italiene să crească considerabil în Republica Moldova, creându-se astfel numeroase locuri de muncă bine plătite, ceea ce ar stimula reîntregirea sutelor de mii de familii acasă.
Situația demografică precară, exodul continuu al populației, criza forței de muncă au fost câteva subiecte puse în discuție de Inga Grigoriu. „În ultimii zece ani Republica Moldova a pierdut circa un million de cetățeni activi din generațiile care ar trebui să asigure un viitor prosper aici, acasă”– a precizat vicepreședinta Platformei DA.
Platforma Demnitate și Adevăr este la curent cu viața cetățenilor moldoveni în diaspora și cu problemele mai mari și mai mici cu care se confruntă aceasta. Astfel, Andrei Năstase i-a transmis Excelenței Sale o scrisoare parvenită de la Asociația moldovenilor din Padova care pune în discuție o serie de probleme cu care se confruntă cetățenii moldoveni stabiliți în Italia, solicitând suportul dnei Ambasadoare și a instituțiilor italiene ablitate în soluționarea acestora.
Chiril Moțpan a vorbit despre eventualitatea unei colaborări în domeniul justiției, în mod special a valorificării cunoștințelor CNA-ului italian în lupta cu mafia și corupția mare: „Cunoaștem starea de lucruri la sudul Italiei la începutul anilor 80 și știm cât de rapid a fost soluționată problema. La noi mafia și-a răspândit tentacolele în toate domeniile, fără excepție și dacă, ar fi să cerem asistență logistică în stârpirea acestui flagel, consider că Italia ar fi unul dintre cele mai indicate state”.
Posibilitatea deschiderii mai multor secții de votare în Italia și anularea roamingului, chestiune abordată și la ultimul summit al Parteneriatului Estic, au fost menționate printre problemele, ce necesită a fi soluționate.
Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti, s-a interesat și de viziunea formațiunii asupra soluționării diferendului transnistrean, în eventualitatea preluării de către Italia a președinției OSCE în 2018.
Andrei Năstase a confirmat opțiunea fermă pentru conceptul de stat unitar, a salutat formatul de negocieri 5+2, pe care Platforma DA îl dorește mai ativ și mai eficient și a subliniat că partidul pe care îl conduce respinge ferm ideea de federalizare a Republicii Moldova
Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, dna Valeria Biagiotti s-a arătat interesată de o colaborare ulterioară cu Platforma Demnitate și Adevăr în vederea identificării și soluționării problemelor cu care se confruntă diaspora moldovenească din Italia. „Vă mulțumesc pentru implicare și pentru informația extrem de utilă pe care mi-ați furnizat-o. Sper ca Acordul bilateral de securitate socială să fie semnat cât mai curând, oportunitatea lui fiind una certă ” – a spus Domnia Sa la încheierea întrevederii, care a avut loc la sediul formațiunii.
21 decembrie 2017
22 Iunie 2022
Declarația Platformei DA în contextul reuniunii Consiliului European din 23 – 24 iunie 2022, eve...
În contextul reuniunii Consiliului European din 23 – 24 iunie 2022, Platforma DA își exprimă încrederea și speranța în faptul că reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene vor susține recomandarea Comisiei Europene din 17 iunie 2022 cu privire la acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat pentru aderare. Noi suntem europeni, iar cetățenii țării noastre merită o perspectivă clară de aderare, mai ales acum, într-un context internațional dramatic și instabil. Din această perspectivă, Platforma DA își reiterează angajamentul ferm pentru perspectiva integrării europene a țării și arată o deschidere pentru cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate pentru a susține acest proces. În vederea valorificării depline a acestei oportunități istorice pentru Republica Moldova, Platforma DA vine cu următoarele propuneri:
- Extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidențial în data de 22 aprilie 2022 (https://presedinte.md/app/webroot/Decrete/441.pdf). Faptul că din această Comisie fac parte doar reprezentanții guvernării, cu excepția facilitatorului Platformei Nationale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, și nu sunt incluși reprezentanții opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare este un lucru regretabil. Or activitățile ce țin de realizarea reformelor și priorităților de integrare europeană nu aparțin unui singur partid, care spre regret încearcă să monopolizeze politic un obiectiv de interes național;
- Dat fiind că în Decizia adoptată de Colegiul Comisiei Europene pe marginea cererii Republicii Moldova, de a primi statutul de stat candidat pentru aderare la UE din 17 iunie 2022, este specificat că țara noastră trebuie să întreprindă eforturi adiționale în domeniile legate de reforma justiției, combaterea corupției și reforma administrației publice, este extrem de important ca realizarea acestor reforme să fie monitorizată de către întreaga societate, opoziție, inclusiv de către partidele extraparlamentare. În acest sens, cerem tranparență maximă în ceea ce privește reformarea domeniilor invocate de către Comisia Europeană;
- Pornind de la faptul că obiectivul integrării europene este unul de interes național, Platforma DA pledează pentru ca negocierile cu partenerii din UE, care vor avea un statut avansat în rezultatul reuniunii Consiliului European, să fie cât mai transparente și corelate cu interesele agricultorilor, a producătorilor autohtoni, businesului mic și mijlociu, a companiilor din Republica Moldova, etc.
citește mai mult
12 Mai 2022
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău cere demisia ministrului Andrei Spânu și prezintă act...
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a prezentat mai multe acte prin care sunt confirmate fraudarea și trucarea mai multor licitații din domeniul energetic. Este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.
Dinu Plîngău:
„Rețelele electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău.
Potrivit mai multor plângeri parvenite de la mai multe companii participante la licitație, aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovada sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în atenția președinției R. Moldova, SIS și CNA, cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, au demonstrat că au fost comise favorizarea unei companii în detrimentul altora. Mai mult ca atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova.
Licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica
Potrivit plângerilor parvenite de la companii din România și Ucraina, licitația pentru lucrările de construcție la Termoelectrica ar fi fost trucate. În esență vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovîe Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractual ar fi unica companie care ar fi participat la licitație. În realitate, la licitație au mai participat doua companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîe Mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cît și materiale.”
În aceste condiții, președintele Platformei DA, Dinu Plângău cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege.
citește mai mult