Angajamentele Platformei DA pentru agricultură: prioritatea noastră este salvarea satelor!
21 Iunie 2021
În cadrul protestului la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionle și Mediului, organizat de Platforma Demnitate și Adevăr, mesajul generalizat al discurusurilor a fost orientat spre faptul că Platforma DA consideră că guvernarea nu are politici bune pentru antreprenorii de la sate, pentru fermierii noștri, pentru agricultori, pentru comunitățile noastre rurale care sunt pe cale de dispariție din cauza lipsei locurilor de muncă și a exodului populației. În fața intemperiilor naturale, în fața pandemiilor și a crizelor multiple fermierii sunt lăsați să se descurce cum pot, fără a primi ajutorul necesar de la stat, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate.
Vicepreședintele Platfomei DA, Alexandr Slusari a spus că cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață decentă la sate, în comunitățile noastre rurale, cu locuri de muncă acasă, cu niște condiții de trai omenești, cu susținere pentru fermieri, ei își doresc ca produsele moldovenești să fie vizibile pe rafturile supermarketurilor, ca importurile să nu prevaleze asupra produselor agroalimentare autohtone, iar offshorurile să nu stăpânească agricultura țării, care trebuie să fie subvenționată onest, fără corupție și corupere.
La protest au participat și Vasile Mârzenco, președinteleAsociației fermierilor din Republica Moldova, Andrei Dânga, antreprenor în domeniu de la Ștefan Vodă, Mihai Gribincea, fermier din Hâncești, deputați, primari și consilieri ai Platformei DA, oameni cărora soarta satelor noastre, a comunităților noastre rurale nu le este indiferentă.
Platforma DA își asumă următoarele angajamente principale pentru o perioadă de doi ani, ulterioară alegerilor din 11 iulie 2021, când va fi parte a unei guvenări pro-europene, naționale, cu adevărat democratice:
1. Asigurarea tuturor localităților rurale cu apeducte, gazoducte, canalizare, iluminat și sistem modern de evacuare a deșeurilor.
2. Depolitizarea procesului de repartizare a alocațiilor financiare pentru construcția și reabilitarea drumurilor, precum și triplarea acestora.
3. Lansarea programului național SALVAREA SATELOR, bazat pe două componente principale — dezvoltarea sectorului agroindustrial și modernizarea cardinală a infrastructurii localităților rurale.
4. Triplarea Fondului de subvenționare în agricultură cu acordarea priorității fermierilor mici și mijlocii.
5. Crearea unei rețele moderne de irigare, care va acoperi teritoriul întregii țări, cu asigurarea accesului la aceasta a tuturor agricultorilor.
6. Industrializarea la scară mică a zonelor rurale prin crearea mai multor întreprinderi mici compacte și moderne de procesare a materiei prime agricole.
7. Stimularea la cote maxime a cooperării agricultorilor, în special în scopul exportului produselor de valoare adăugată înaltă.
8. Interzicerea accesului la procesul de subvenționare și a celui de arendă a terenurilor agricole a companiilor cu capital din zonele offshore.
9. Limitarea importului produselor agroalimentare prin aplicarea tuturor metodelor tarifare și netarifare admisibile în cadrul angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova.
10. Asigurarea accesului direct al consumatorilor finali la produsele agroalimentare – fără intermediari și la prețuri accesibile.
Acesta este programul pentru doi ani pe care Platforma DA se angajează să-l implementeze. Acest program, secundat de descentralizarea reală a administrației publice locale, care este o altă prerogativă imperioasă a Platformei DA, va salva comunitățile noastre rurale și va ridica acolo nivelul de viață într-o asemenea măsură în care să fie stopat exodul forței de muncă, să fie modernizate satele noastre și să fie asigurată pe deplin securitatea alimentară a Republicii Moldova.
12 Mai 2022
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău cere demisia ministrului Andrei Spânu și prezintă act...
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a prezentat mai multe acte prin care sunt confirmate fraudarea și trucarea mai multor licitații din domeniul energetic. Este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.
Dinu Plîngău:
„Rețelele electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău.
Potrivit mai multor plângeri parvenite de la mai multe companii participante la licitație, aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovada sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în atenția președinției R. Moldova, SIS și CNA, cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, au demonstrat că au fost comise favorizarea unei companii în detrimentul altora. Mai mult ca atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova.
Licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica
Potrivit plângerilor parvenite de la companii din România și Ucraina, licitația pentru lucrările de construcție la Termoelectrica ar fi fost trucate. În esență vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovîe Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractual ar fi unica companie care ar fi participat la licitație. În realitate, la licitație au mai participat doua companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîe Mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cît și materiale.”
În aceste condiții, președintele Platformei DA, Dinu Plângău cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege.
citește mai mult