ACASĂ/ Declarații

Declaraţie cu privire la situaţia social-economică a cetăţenilor ţării

23 Mai 2017

Zilele trecute o echipă a Platformei Demnitate și Adevăr în frunte cu președintele Andrei Năstase a întreprins o vizită de lucru în raioanele de nord ale țării pentru a se întâlni cu oamenii și a afla din prima sursă problemele vitale cu care se confruntă.

În urma primelor analize putem trage concluzia că cetățenii noștri, în special cei tineri și cei de vârsta a treia sunt abandonați de guvernarea antipopulară și ilegitimă Filip-Candu-Plahotniuc.

Nu am întîlnit nici un om în etate, pensia căruia a fost majorată mai mult de nivelul indexării – 6,8 %. Pensionarii au fost mințiți, întrucât nici așa-zisa indexare nu s-a produs, și asta deoarece după aplicarea ei oamenii și-au pierdut dreptul la ajutor social și, implicit, majorarea pensiilor practic nu a avut loc!

Nu a fost identificat nici un cetățean, care ar fi semnat benevol pentru votul plaho-nominal. Avem ceritudinea că marea majoritate a acestor manuscrise au fost încropite la GBC.

În general, oamenii sunt foarte puțin interesați de problema schimbării sistemului electoral. Pe ordinea de zi a poporului sunt priorități de ordin social-economic, cum ar fi sărăcia, lipsa locurilor de muncă, pensiile de subzistență, impunerea oamenilor să achite miliardele furate tot de la ei, familiile distruse în urma exodului masiv, corupția imensa, lipsa justiției eficiente ect. Platforma Demnitate și Adevăr a venit cu soluții concrete pentru toate  subiectele enunțate.

Totodată, reprezentanții formațiunii au explicat cetățenilor că problemele respective nu au șanse să fie rezolvate, dacă cei care le-au creat vor rămâne la guvernare prin schimbarea sistemului electoral, convenabil doar lui Dodon și Plahotniuc.

Problemele majore cu care se confrontă locuitorii raioanelor de nord sunt în mare parte identice cu cele ale oamenilor de la centru și din sudul țării. Sărăcia, genocidul social, lipsa locurilor de muncă, exodul masiv, nedreptatea sunt resimțite atât la  Hâncești, Orhei, Telenești, Rezina, Criuleni cât și la Leova, Cantemir, Comrat sau Cahul.

În cadrul întrevederilor cu oamenii au fost identificate și un șir de probleme specifice regionale, cum ar fi calitatea extrem de proastă a apei potabile în orășelul Edineț, hărțuirea antreprenorilor-patentari de către diferite și multiple organe de stat în piața din orașul Briceni și satele din raionul Ocnița, lipsa pieței de desfacere a fructelor pentru micii fermieri din satele raionului Dondușeni etc.

Remarcăm că la întîlniri participă tot mai mulți votanți ai lui Dodon, care sunt tot mai dezămăgiți de prestația acestuia și se conving din ce în ce mai mult că cel în care și-au pus speranța a ajuns a fi purtat în lesă de Plahotniuc.
Totodată, anume oamenii din nordul țării sunt cei mai nemulțuțiți de faptul că Andrei Năstase nu a participat în cursa prezedințială.

Atragem atenția că organele de forță sunt preocupate preponderent de intimidarea populației și subminarea activismului civic.

Este îmbucurător, însă, că cetățenii de la sate, în pofida mai multor acțiuni criminale ale guvernării, caracteristice unui regim autoritar de tip polițienesc, încep să depășească frica și să se manifeste ca oameni ai demnității și adevărului.
Deși ne-am întîlnit cu sute de oameni cu foarte multă Demnitate și însetați de Adevăr, în marea lor disperare cei de la guvernare și slugile lor docile locale au angajat tot felul de provocatori de cea mai joasă speță, obligați să brueze comunicarea noastră cu cetățeni. Cu toate acestea, este mai greu de discutat doar cu unii dintre concetățenii noștrii care nu au acces la mass-media, altele decît cele ale tandemului Dodon-Plahotniuc. Chiar și unii provocatori, trimiși de democrații din raion (cei care erau treji) s-au potolit și ne-au ascultat până la urmă.

În contextul manipulării crase a opiniei publice despre activitatea Platformei Demnitate și Adevăr, linșajul mediatic permanent al liderilor formațiunii, asocierea lipsită de temei cu persoane plecate din țară de peste șase ani de zile, sesizăm, și pe această cale, Consiliul de presă, Consiliul Coordonatror al Audiovizualului, organizațiile neguvernamentale de specialitate să ia atitudine promptă față de structurile mediatice ale holdingului propagandistic Plahotniuc-Dodon. Totodată, cerem de la postul Publika TV publicarea unei dezmințiri privind distorsionarea întîlnirilor  echipei Platformei DA cu locuitorii satului Climăuți, raionul Dondușeni.

Platforma Demnitate și Adevăr face apel la întreaga societate în vederea consolidării și renunțării la conflicte artificial provocate de regimul cleptocrat. Este imperios necesar să ne unim eforturile în vederea neadmiterii unei dictaturi feroce, bazate pe scheme criminale, genocid social, propagandă mediatică și represiuni politice.

În această ordine de idei, facem apel către membrii și simpatizanții noștri ca în data de 11 iunie curent, ora 12 să participle masiv la acțiunea de protest din fața Parlamentului, anunțată de societatea civilă, pentru a stăvili schimbarea ilegală a sistemului electoral al țării.

 

Menționăm că Platforma DA va continua în următoarele luni Întâlnirile Speranței prin efectuarea mai multor vizite în toate raioanelele țării cu scopul informării cetățenilor despre situația social-politică reală, oferirea unor soluții viabile și documentarea problemelor regionale și locale specifice.

Chișinău, 23 mai 2017

27 Septembrie 2022

Platforma DA: Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată...

Platforma DA a transmis către Ministerul Muncii și Protecției Sociale poziția Platformei DA cu privire la metodologia de calcul a compensațiilor.
Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată pentru ca aceasta să fie în concordanță cu realitățile și să asigure atribuirea corectă a categoriilor de vulnerabilitate.
Considerăm total greșit să fie calculat cuantumul cheltuielilor unei persoane drept 60% din valoarea minimului de existență. Minimul de existență calculat de BNS este și așa mizer și nu corespunde realităților. Am propus calcularea cheltuielilor unei persoane în baza coeficientului ”cheltuieli de consum mediu”.
În același timp, pentru a avea un calcul corect cu privire la cheltuielile reale ale unei persoane/familii, în formularul de aplicare la compensații trebuie de permis solicitantului să poată anexa acte confirmative a altor cheltuieli pe care le suportă lunar.
În calitate de partid extraparlamentar responsabil, ne dorim ca politicile implementate de Guvern să fie cât mai calitative și în sprijinul oamenilor. Anume din această cauză Platforma DA vine cu expertiză și propuneri constructive de îmbunătățire a proiectului.
Fără modificările propuse, modalitatea de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate va fi una incorectă, iar multe persoane vor fi excluse nejustificat din atribuirea compensațiilor, fiind lăsați pe cont propriu în perioada rece a anului.
[pdf-embedder url="https://www.platformada.md/wp-content/uploads/2022/09/MMPS-Vulnerabilitate.signed.pdf" title="MMPS Vulnerabilitate.signed"]

citește mai mult

23 Septembrie 2022

Declarația Platformei DA cu privire la majorarea tarifului la gaz...

Platforma DA consideră că modificările la legea gazelor trebuiau votate imediat după semnarea contractului cu Gazprom. Formațiunea cere demisia ministrului Andrei Spînu pentru proastă gestionare în sectorul energetic și numirea unor funcționari competenți. Platforma DA declară că, din cauza incompetenței ministrului infrastructurii, a sabotajului celor de la ANRE și Moldovagaz și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie, toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de MoldovaGaz. Prețul tarifului la gaz urma să scadă, inclusiv după formula existentă, moldovenii însă vor achita cu 27% mai mult. Asta înseamnă o proastă gestiune. Formațiunea este de părere că, acum, Republica Moldova se mai află sub un risc iminent în legătură cu asumarea Guvernului prin intermediul lui Andrei Spînu de a face audit la datorii și iresponsabilitatea de a nu face nimic în acest sens. Platforma DA consideră că, în situația actuală, demisia Ministrului infrastructurii este obligatorie. În același timp, îndemnăm guvernarea să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Dinu Plîngău, președintele Platformei DA: „Este incredibil cum Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Ceban de la MoldovaGaz, sabotează Republica Moldova. Au permis acumularea datoriilor și au decis să le bage în tarif exact acum, când e cel mai greu. Eu nu pot să înțeleg oare de câte argumente mai e nevoie și câți bani trebuie să mai scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai Moldovei pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii.” Liviu Vovc, secretar general al Platformei DA: „Cât s-au scărpinat deputații jumătate de an cu votarea legii, MoldovaGaz a adunat datorii de 5 miliarde lei, pe care acum le vom achita cu toții. Dominatorul care a semnat contractul cu Gazprom și s-a asumat că nu vor fi acumulate datorii cred că știa ce a semnat. De ce nu a solicitat modificarea legislației încă în toamna anului trecut?” Amintim că astăzi, 23 septembrie, 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif de furnizare a gazelor naturale, de 29,37 lei per m3 gaz. Acesta intră în vigoare de la 1 octombrie, 2022.

citește mai mult

20 Septembrie 2022

Platforma DA insistă pe majorarea indemnizației cu 1000 de lei pentru TOATE mamele: Îndemnăm maj...

În activitatea sa Platforma DA a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică. Noi considerăm că este nevoie de politici concrete de redresare a natalității cât și politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni vom putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova. Amintim că în legislatura precedentă Stela Macari, deputat al Platformei DA a înregistrat o inițiativă legislatvă care prevedea indexarea conform ratei inflație a indemnizației pentru creșterea copilului. Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală cu regret nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației. Totodată remarcăm că recent mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, INDIFERENT dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură: -          Persoanele asigurate vor beneficia de 1000 lei suplimentar -          Persoanelor neasigurate indemnizația va fi majorată cu DOAR 260 lei, de la 740 la 1000 lei. În timp ce, pentru primul semestru al anului 2022 Biroul Național de Statistică a calculat minimul de existență pentru un copil de la 1 la 6 ani în sumă de 2094 lei, Guvernul planifică să acorde parinților neasigurați doar jumătate din minimul necesar pentru creșterea unui copil. Considerăm că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți. În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiul necesar. Conform datelor Biroului Național de Statistică prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, iar la produsele alimentare cu 38,39%. În situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime majorarea cu doar 260 lei a indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc. Menționăm că pe parcursul ultimilor doi ani s-au născut 60 059 copii, dintre care 30832 copii s-au născut în 2020 și 29227 copii în 2021. Iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani. Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă. Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor. Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților. Pentru racordarea la situația actuală din Republica Moldova solicităm majorarea și a indemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1000 lei, similar persoanelor asigurate. Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie 2022 să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei indemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calcul al indemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea indemnizației de creștere a copilului. În același timp îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului. În același timp este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente  pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobândă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora.

citește mai mult