ACASĂ/ Declarații

Declaraţia Platformei DA privind proiectul care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor.

20 Iunie 2016

 

Declaraţia Platformei DA: 

În Parlamentul Republicii Moldova se află la ora actuală proiectul legii prezentat de către guvernul nocturn Filip-Plahotniuc, privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17.11.2014 şi nr. 101 din 01.04.2015 emise de către guvernele Leancă şi Gaburici.

Formularea sofisticată a actului legislativ în cauză se descifrează, de fapt, foarte simplu şi pe înţelesul tuturor – regimul criminal oligarhic a decis ca miliardul furat să fie întors pe baza unei legi adoptate în regim de urgenţă Băncii Naţionale de către cetăţeni, în condiţii insuportabile.

Astfel, putem trage concluzia că generaţii întregi de oameni vor fi obligaţi de jefuitori să întoarcă statului ceea ce au furat ei într-o singură noapte.
În mod absolut netransparent, fără consultări cu societate civilă, Guvernul a înaintat proiectul de lege privind transformarea garanţiilor de stat în datorie internă, cu majorarea semnificativă a sumei (experţii au evaluat ca această sumă chiar se va dubla) şi urmează să fie achitată de contribuabili începând cu anul 2017. Mai mult ca atât, cu o impertinenţă incomensurabilă, executivul insistă ca Parlamentul să adopte legea respectivă în regim de urgenţă.

Aşadar, conform proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naţionale obligaţiunile de stat cu o dobândă de 50 de ori mai mare decât dobânzile cu care au fost creditate cele trei bănci comerciale jefuite.

Istoricul jafului începe în data de 17 noiembrie 2014, continuând cu 1 aprilie 2015, când cabinetele de miniştri conduse de Leancă şi Gaburici, în şedinţe secrete, fără consultări cu poporul şi societatea civilă, au oferit garanţii de stat pentru Banca Naţională, vizând credite de un miliard de dolari pentru 3 bănci în scopul acoperirii furtului din sistemul bancar în proporţie de 15 % din Produsul Intern Brut al ţării.

Astfel, din banii publici a fost achitată ambiţia tâlhărească a câtorva ticăloşi în frunte cu oligarhul Plahotniuc. Până în prezent, nimeni din cei vinovaţi de furtul miliardului nu a fost tras la răspundere, iar societatea nici măcar nu cunoaşte dacă în general are loc investigarea fraudei de proporţii.

Considerăm că decizia regimului oligarhic de a pune pe umerii contribuabililor jaful comis de o grupare politică de esenţă criminală, în frunte cu coordonatorul caracatiţei – Plahotniuc – şi executorul – controversatul afacerist din zona puterii ilegitime, Shor – prin intermediul cărora miliardul din vistieria ţării a fost jefuit şi ascuns în hăurile paradisurilor fiscale, constituie culmea cinismului şi a ticăloşiei.

În loc să purceadă la anchetarea reală şi recuperarea de urgenţă a fabuloasei sume sustrase din rezervele valutare ale ţării cu acordul demnitarilor iresponsabili şi penali din guvernele Leancă şi Gaburici, care au semnat şi au votat asemenea crime la vedere, guvernarea „stabilităţii de cimitir” face nimic altceva decât să înrobească cetăţenii ţării şi generaţiile viitoare.

Platforma Demnitate şi Adevăr constată cu îngrijorare că proiectul de lege este un document imoral şi absolut neargumentat. Guvernarea oligarhului Plahotniuc nici nu a încercat să discute această problemă majoră cu poporul, aşa cum s-a procedat, de exemplu în Islanda, unde subiectul similar a fost supus unui referendum. Nu a fost pusă în discuţie nici varianta suspendării garanţiilor de stat până la epuizarea tuturor eforturilor privind recuperarea banilor furaţi, aşa cum a procedat Nigeria.

Aceste lucruri denotă faptul că guvernarea şi actuala clasă politică are în rândurile sale mai mulţi complici ai furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, şi care, evident, nu sunt interesaţi de desfăşurarea unei anchete temeinice, de întoarcerea miliardului, iar persoanele realmente vinovate să fie deferite justiţiei şi pedepsite.

Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă toată societatea şi partidele din opoziţia reală antioligarhică să întreprindă toate acţiunile posibile, inclusiv proteste masive, pentru a nu admite adoptarea acestei legi antipopulare şi cere imperativ retragerea imediată a proiectului din Parlamentul ţării, întrucât afectează grav drepturile şi interesele fundamentale ale cetăţenilor.

Cerem, totodată, tragerea la răspundere penală a făptuitorilor şi a factorilor de decizie complici la jaful miliardului şi recuperarea de la aceştia a proprietăţilor ilegal dobândite.

În cazul în care proiectul de lege respectiv va fi votat de monstruoasa coaliţie democrato-liberalo-comunistă în frunte cu Plahotniuc, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi asumă public ca, după schimbarea regimului criminal, să anuleze această lege, să localizeze şi să aducă în vistieria ţării miliardul furat, să ancheteze şi să trimită pe banca acuzaţilor toate persoanele implicate în provocarea dezastrului financiar şi economic al Republicii Moldova, inclusiv deputaţii votanţi, contrar intereselor poporului, ai legii menţionate.

Chișinău , 20 iunie 2016

 

27 Septembrie 2022

Platforma DA: Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată...

Platforma DA a transmis către Ministerul Muncii și Protecției Sociale poziția Platformei DA cu privire la metodologia de calcul a compensațiilor.
Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată pentru ca aceasta să fie în concordanță cu realitățile și să asigure atribuirea corectă a categoriilor de vulnerabilitate.
Considerăm total greșit să fie calculat cuantumul cheltuielilor unei persoane drept 60% din valoarea minimului de existență. Minimul de existență calculat de BNS este și așa mizer și nu corespunde realităților. Am propus calcularea cheltuielilor unei persoane în baza coeficientului ”cheltuieli de consum mediu”.
În același timp, pentru a avea un calcul corect cu privire la cheltuielile reale ale unei persoane/familii, în formularul de aplicare la compensații trebuie de permis solicitantului să poată anexa acte confirmative a altor cheltuieli pe care le suportă lunar.
În calitate de partid extraparlamentar responsabil, ne dorim ca politicile implementate de Guvern să fie cât mai calitative și în sprijinul oamenilor. Anume din această cauză Platforma DA vine cu expertiză și propuneri constructive de îmbunătățire a proiectului.
Fără modificările propuse, modalitatea de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate va fi una incorectă, iar multe persoane vor fi excluse nejustificat din atribuirea compensațiilor, fiind lăsați pe cont propriu în perioada rece a anului.
[pdf-embedder url="https://www.platformada.md/wp-content/uploads/2022/09/MMPS-Vulnerabilitate.signed.pdf" title="MMPS Vulnerabilitate.signed"]

citește mai mult

23 Septembrie 2022

Declarația Platformei DA cu privire la majorarea tarifului la gaz...

Platforma DA consideră că modificările la legea gazelor trebuiau votate imediat după semnarea contractului cu Gazprom. Formațiunea cere demisia ministrului Andrei Spînu pentru proastă gestionare în sectorul energetic și numirea unor funcționari competenți. Platforma DA declară că, din cauza incompetenței ministrului infrastructurii, a sabotajului celor de la ANRE și Moldovagaz și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie, toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de MoldovaGaz. Prețul tarifului la gaz urma să scadă, inclusiv după formula existentă, moldovenii însă vor achita cu 27% mai mult. Asta înseamnă o proastă gestiune. Formațiunea este de părere că, acum, Republica Moldova se mai află sub un risc iminent în legătură cu asumarea Guvernului prin intermediul lui Andrei Spînu de a face audit la datorii și iresponsabilitatea de a nu face nimic în acest sens. Platforma DA consideră că, în situația actuală, demisia Ministrului infrastructurii este obligatorie. În același timp, îndemnăm guvernarea să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Dinu Plîngău, președintele Platformei DA: „Este incredibil cum Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Ceban de la MoldovaGaz, sabotează Republica Moldova. Au permis acumularea datoriilor și au decis să le bage în tarif exact acum, când e cel mai greu. Eu nu pot să înțeleg oare de câte argumente mai e nevoie și câți bani trebuie să mai scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai Moldovei pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii.” Liviu Vovc, secretar general al Platformei DA: „Cât s-au scărpinat deputații jumătate de an cu votarea legii, MoldovaGaz a adunat datorii de 5 miliarde lei, pe care acum le vom achita cu toții. Dominatorul care a semnat contractul cu Gazprom și s-a asumat că nu vor fi acumulate datorii cred că știa ce a semnat. De ce nu a solicitat modificarea legislației încă în toamna anului trecut?” Amintim că astăzi, 23 septembrie, 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif de furnizare a gazelor naturale, de 29,37 lei per m3 gaz. Acesta intră în vigoare de la 1 octombrie, 2022.

citește mai mult

20 Septembrie 2022

Platforma DA insistă pe majorarea indemnizației cu 1000 de lei pentru TOATE mamele: Îndemnăm maj...

În activitatea sa Platforma DA a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică. Noi considerăm că este nevoie de politici concrete de redresare a natalității cât și politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni vom putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova. Amintim că în legislatura precedentă Stela Macari, deputat al Platformei DA a înregistrat o inițiativă legislatvă care prevedea indexarea conform ratei inflație a indemnizației pentru creșterea copilului. Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală cu regret nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației. Totodată remarcăm că recent mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, INDIFERENT dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură: -          Persoanele asigurate vor beneficia de 1000 lei suplimentar -          Persoanelor neasigurate indemnizația va fi majorată cu DOAR 260 lei, de la 740 la 1000 lei. În timp ce, pentru primul semestru al anului 2022 Biroul Național de Statistică a calculat minimul de existență pentru un copil de la 1 la 6 ani în sumă de 2094 lei, Guvernul planifică să acorde parinților neasigurați doar jumătate din minimul necesar pentru creșterea unui copil. Considerăm că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți. În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiul necesar. Conform datelor Biroului Național de Statistică prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, iar la produsele alimentare cu 38,39%. În situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime majorarea cu doar 260 lei a indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc. Menționăm că pe parcursul ultimilor doi ani s-au născut 60 059 copii, dintre care 30832 copii s-au născut în 2020 și 29227 copii în 2021. Iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani. Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă. Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor. Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților. Pentru racordarea la situația actuală din Republica Moldova solicităm majorarea și a indemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1000 lei, similar persoanelor asigurate. Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie 2022 să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei indemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calcul al indemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea indemnizației de creștere a copilului. În același timp îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului. În același timp este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente  pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobândă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora.

citește mai mult