ACASĂ/ noutăți

„Iniţiativele Platformei DA, înaintate în condiţiile în care ţara arde în sărăcie şi este cufundată în corupţie; Fără rezolvarea acestor probleme stridente, nu putem vorbi despre dezvoltarea RM”

23 Martie 2017

Iniţiativele de ordin social, politic şi economic, care au fost înaintate de membrii Platformei Demnitate şi Adevăr, vin în contextul agravării situaţiei din Republica Moldova. PPDA a venit cu un mesaj clar în contextul aşteptărilor şi al solicitărilor cetăţenilor privind frauda bancară, majorarea vârstei de pensionare, dar şi alte probleme de ordin social. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr spun că fără soluţionarea acestor probleme stridente, dezvoltarea Republicii Moldova va stagna în continuare.

„Noi avem nevoie de soluţionarea acestor probleme cât se poate de curând. Această guvernare, care are totul la dispoziţie, are confortul unei majorităţi aproape constituţionale, la fel ca şi acest preşedinte nou, ar putea rezolva aceste chestiuni foarte uşor. Nu este greu să anuleze o lege antipopulară, legea care pune pe spatele oamenilor miliarde furate, nu îţi interzice nimeni să opreşti această bătaie de joc cu legea amnistiei fiscale, care înseamnă exonerarea de răspundere a unor penali. Dacă s-ar dori, aceste lucruri pot fi realizate în două-trei săptămâni”, a explicat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

În context, vicepreşedintele Platformei DA, Stanislav Pavlovschi, a afirmat: „Trebuie de spus că aceste cerinţe atestă clar că guvernarea se află sub monitorizarea constantă din partea societăţii civile, inclusiv a Platformei Demnitate şi Adevăr. Ei nu vor avea linişte atâta timp cât aceste cerinţe nu sunt îndeplinite. Nu din motivul că Platforma Demnitate şi Adevăr ar vrea ceva pentru ea, ceea ce cerem noi este pentru binele acestei ţări şi pentru binele acestui popor. Fără rezolvarea acestor probleme stridente, noi nu putem vorbi despre dezvoltarea ţării. O să fie în stare domnul Dodon să pătrundă în esenţa acestor probleme şi importanţa lor va fi bine, dacă nu, va fi supus presiunilor enorme din partea societăţii. Acum el are o şansă foarte bună să demonstreze că nu a minţit electoratul său”.

„Noi suntem cu toţii responsabili de situaţia din ţară şi fără să exercităm presiuni asupra guvernării, nimic nu se va schimba. Istoria modernă a Republicii Moldova arată că guvernarea face ceva pentru popor numai şi numai sub presiunea societăţii. Prin urmare, sarcina poporului este să-şi unească eforturile în jurul Platformei DA, care este cea mai bună forţă. Noi trebuie să formulăm nişte viziuni clare: ce vrem de la această ţară, ce cerinţe înaintăm guvernării. Poţi să câştigi un război atunci când ai un scop bine determinat. Şi aceste cerinţe sunt un foarte bun început în această direcţie”, a mai spus Stanislav Pavlovschi.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a adăugat că în timp ce oamenii se scufundă în sărăcie şi corupţie, Igor Dodon continuă să facă un joc coordonat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Igor Dodon a făcut foarte multe promisiuni în campania electorală. Aşa fac politicienii obişnuiţi din Republica Moldova – fac foarte multe promisiuni şi realizează cât se poate de puţine. Eu cred că Igor Dodon a făcut acelaşi lucru. A făcut promisiuni pe care nu ştiu dacă le poate realiza. La ceea ce emană în spaţiul public, ai impresia că este un om retardat. Asta a demonstrat el într-un interviu acordat presei ruse. Am impresia că el nu a ieşit din campania electorală, se ocupă de lucruri inofensive, el se ocupă de modul de predare a limbii, a istoriei în condiţiile în care ţara arde în sărăcie şi este scufundată în corupţie, dar şi în batjocura acestei guvernări. În spatele acestor declaraţii, dacă le coroborăm cu tot ce face el în ultima perioadă de timp concertat, coordonat cu cei de la Nobil Club, sigur că este mai mult decât retard şi mai mult decât diletantism. Este un joc bine pus la punct, un spectacol pe care ni-l prezintă zilnic Dodon. Iată şi de ce reacţia promptă a Platformei Demnitate şi Adevăr, care a venit cu un mesaj foarte clar”, a declarat Andrei Năstase.

„Acest preşedinte ales aşa cum a fost ales, cu sprijinul enorm al lui Plahotniuc, prin fraudă şi minciuni, prin fals, acum trebuie să fie bun şi să-şi respecte promisiunile pe care le-a făcut faţă de electoratul tău. Electoratul tău şi electoratul celorlalţi candidaţi au aşteptări cu privire la miliardul furat. Iată de ce am venit cu aceste zece iniţiative. Lumea trebuie să vadă contrastul dintre ceea ce ne propune Igor Dodon. Aţi văzut ce spune Dodon, aţi văzut ce spune Ghimpu, ambii traşi de aţişoare dintr-un singur loc, fac un spectacol geopolitic, fac dezbinarea societăţii în continuare, în timp ce noi ne scufundăm în sărăcie, corupţia şi mizeria pe care au creat-o guvernanţii. Igor Dodon nu are acea libertate a adresării către instituţiile internaţionale care ar putea să se ocupe de investigaţia miliardului furat, a spălătoriei prin intermediul justiţiei moldoveneşti, dar noi am solicitat. Mai mult, noi am solicitat să facă nişte lucruri social orientate”, a mai spus liderul Platformei DA.

„Presiunile trebuie să existe. Niciodată guvernarea nu dă nimic poporului decât atunci când poporul cere foarte insistent acest lucru. Trebuie să spun că ancheta internaţională este un lucru important şi indispensabil, dar nu este suficient. Nu trebuie să uităm că noi avem legislaţia noastră procesual-penală, care reglementează clar modul de desfăşurare a urmării penale şi care organ este responsabil să se ocupe de această urmărire. În cazul dat, Procuratura Generală este organul care conduce şi desfăşoară urmărirea penală. Deci, fără poziţia proactivă a PG noi nu putem vorbi despre succesul anchetei”, a concluzionat Stanislav Pavlovschi.

Amintim că Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a venit cu 10 iniţiative de ordin social-economic, reformator şi anticorupţie, solicitând preşedintelui ales să renunţe la demagogie şi în cel mult 10 zile din ziua învestirii şi să întreprindă mai multe acţiuni de primă necesitate. Printre iniţiativele propuse de reprezentanţii PPDA se numără renunţarea la schema procurării energiei electrice de la dubioasa firmă offshore, demiterea actualului procuror general, neadmiterea adoptării legii privind amnistia fiscală a bunurilor şi a capitalului, dar şi interzicerea ridicării vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare.

27 Septembrie 2022

Platforma DA: Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată...

Platforma DA a transmis către Ministerul Muncii și Protecției Sociale poziția Platformei DA cu privire la metodologia de calcul a compensațiilor.
Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată pentru ca aceasta să fie în concordanță cu realitățile și să asigure atribuirea corectă a categoriilor de vulnerabilitate.
Considerăm total greșit să fie calculat cuantumul cheltuielilor unei persoane drept 60% din valoarea minimului de existență. Minimul de existență calculat de BNS este și așa mizer și nu corespunde realităților. Am propus calcularea cheltuielilor unei persoane în baza coeficientului ”cheltuieli de consum mediu”.
În același timp, pentru a avea un calcul corect cu privire la cheltuielile reale ale unei persoane/familii, în formularul de aplicare la compensații trebuie de permis solicitantului să poată anexa acte confirmative a altor cheltuieli pe care le suportă lunar.
În calitate de partid extraparlamentar responsabil, ne dorim ca politicile implementate de Guvern să fie cât mai calitative și în sprijinul oamenilor. Anume din această cauză Platforma DA vine cu expertiză și propuneri constructive de îmbunătățire a proiectului.
Fără modificările propuse, modalitatea de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate va fi una incorectă, iar multe persoane vor fi excluse nejustificat din atribuirea compensațiilor, fiind lăsați pe cont propriu în perioada rece a anului.
[pdf-embedder url="https://www.platformada.md/wp-content/uploads/2022/09/MMPS-Vulnerabilitate.signed.pdf" title="MMPS Vulnerabilitate.signed"]

citește mai mult

23 Septembrie 2022

Declarația Platformei DA cu privire la majorarea tarifului la gaz...

Platforma DA consideră că modificările la legea gazelor trebuiau votate imediat după semnarea contractului cu Gazprom. Formațiunea cere demisia ministrului Andrei Spînu pentru proastă gestionare în sectorul energetic și numirea unor funcționari competenți. Platforma DA declară că, din cauza incompetenței ministrului infrastructurii, a sabotajului celor de la ANRE și Moldovagaz și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie, toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de MoldovaGaz. Prețul tarifului la gaz urma să scadă, inclusiv după formula existentă, moldovenii însă vor achita cu 27% mai mult. Asta înseamnă o proastă gestiune. Formațiunea este de părere că, acum, Republica Moldova se mai află sub un risc iminent în legătură cu asumarea Guvernului prin intermediul lui Andrei Spînu de a face audit la datorii și iresponsabilitatea de a nu face nimic în acest sens. Platforma DA consideră că, în situația actuală, demisia Ministrului infrastructurii este obligatorie. În același timp, îndemnăm guvernarea să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Dinu Plîngău, președintele Platformei DA: „Este incredibil cum Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Ceban de la MoldovaGaz, sabotează Republica Moldova. Au permis acumularea datoriilor și au decis să le bage în tarif exact acum, când e cel mai greu. Eu nu pot să înțeleg oare de câte argumente mai e nevoie și câți bani trebuie să mai scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai Moldovei pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii.” Liviu Vovc, secretar general al Platformei DA: „Cât s-au scărpinat deputații jumătate de an cu votarea legii, MoldovaGaz a adunat datorii de 5 miliarde lei, pe care acum le vom achita cu toții. Dominatorul care a semnat contractul cu Gazprom și s-a asumat că nu vor fi acumulate datorii cred că știa ce a semnat. De ce nu a solicitat modificarea legislației încă în toamna anului trecut?” Amintim că astăzi, 23 septembrie, 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif de furnizare a gazelor naturale, de 29,37 lei per m3 gaz. Acesta intră în vigoare de la 1 octombrie, 2022.

citește mai mult

20 Septembrie 2022

Platforma DA insistă pe majorarea indemnizației cu 1000 de lei pentru TOATE mamele: Îndemnăm maj...

În activitatea sa Platforma DA a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică. Noi considerăm că este nevoie de politici concrete de redresare a natalității cât și politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni vom putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova. Amintim că în legislatura precedentă Stela Macari, deputat al Platformei DA a înregistrat o inițiativă legislatvă care prevedea indexarea conform ratei inflație a indemnizației pentru creșterea copilului. Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală cu regret nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației. Totodată remarcăm că recent mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, INDIFERENT dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură: -          Persoanele asigurate vor beneficia de 1000 lei suplimentar -          Persoanelor neasigurate indemnizația va fi majorată cu DOAR 260 lei, de la 740 la 1000 lei. În timp ce, pentru primul semestru al anului 2022 Biroul Național de Statistică a calculat minimul de existență pentru un copil de la 1 la 6 ani în sumă de 2094 lei, Guvernul planifică să acorde parinților neasigurați doar jumătate din minimul necesar pentru creșterea unui copil. Considerăm că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți. În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiul necesar. Conform datelor Biroului Național de Statistică prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, iar la produsele alimentare cu 38,39%. În situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime majorarea cu doar 260 lei a indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc. Menționăm că pe parcursul ultimilor doi ani s-au născut 60 059 copii, dintre care 30832 copii s-au născut în 2020 și 29227 copii în 2021. Iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani. Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă. Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor. Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților. Pentru racordarea la situația actuală din Republica Moldova solicităm majorarea și a indemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1000 lei, similar persoanelor asigurate. Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie 2022 să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei indemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calcul al indemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea indemnizației de creștere a copilului. În același timp îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului. În același timp este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente  pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobândă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora.

citește mai mult