Platforma DA cere demisia ministrei Mediului și anchetă penală pe numele autorităților care au permis ILEGAL transportarea metalelor uzate la întreprinderea din Râbnița
21 Februarie 2022
Platforma DA trage un semnal de alarmă în contextul ultimelor evenimente privind furnizarea deșeurilor metalice către Uzina de la Râbnița și califică acțiunile autorităților drept un act de trădare a intereselor naționale ale Republicii Moldova.
Precizăm că, Legea 209 din 29.07.2016 cu privire la deșeuri prevede expres că pentru tratarea și depozitarea deșeurilor metalice e nevoie de autorizații de mediu (art. 16 și art. 25). Dar, din informațiile pe care le deținem, întreprinderea din Râbnița nu dispune de astfel de documente. Astfel, în acest context, nu este clară baza legală permisivă pentru transportarea metalelor uzate în stânga Nistrului.
Amintim că, pe data de 16 februarie recent, serviciile speciale au oprit la ieșirea din orașul Rezina camioanele cu fier uzat, care s-au deplasat ulterior la Râbnița, anume din cauza lipsei autorizațiilor pentru uzina metalurgică. La scurt timp, însă, a venit o directivă de la Ministerul Mediului ca să fie, totuși, permisă transportarea deșeurilor peste Nistru.
Toate acțiunile de susținere economică ale regimului separatist decurg pe fundalul monopolizării continue a piețelor metalelor și materialelor de construcție de către un dealer oficial al uzinelor de metal și ciment din Transnistria și falimentării aproape demonstrative a întreprinderii cu capital majoritar public „SA Metalferos”.
Reieșind din cele expuse, Platforma DA cere realizarea următoarelor acțiuni urgente:
- Să fie stopată orice furnizare a deșeurilor metalice la uzina metalurgică de la Râbnița pănă la obținerea de către această întreprindere a autorizațiilor de mediu, eliberate strict în conformitate cu legislația Republicii Moldova;
- Autosesizarea Procuraturii Generale și pornirea anchetei penale pe acțiunile autorităților statale, care contrar legislației, au permis transportarea metalelor uzate către întreprinderea din partea stângă a Nistrului;
- Demisia imediată a ministrei Mediului.
12 Mai 2022
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău cere demisia ministrului Andrei Spânu și prezintă act...
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a prezentat mai multe acte prin care sunt confirmate fraudarea și trucarea mai multor licitații din domeniul energetic. Este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.
Dinu Plîngău:
„Rețelele electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău.
Potrivit mai multor plângeri parvenite de la mai multe companii participante la licitație, aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovada sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în atenția președinției R. Moldova, SIS și CNA, cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, au demonstrat că au fost comise favorizarea unei companii în detrimentul altora. Mai mult ca atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova.
Licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica
Potrivit plângerilor parvenite de la companii din România și Ucraina, licitația pentru lucrările de construcție la Termoelectrica ar fi fost trucate. În esență vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovîe Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractual ar fi unica companie care ar fi participat la licitație. În realitate, la licitație au mai participat doua companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîe Mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cît și materiale.”
În aceste condiții, președintele Platformei DA, Dinu Plângău cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege.
citește mai mult