ACASĂ/ noutăți

Platforma DA, despre iniţiativa lui Dodon privind modificarea Constituţiei: „Un nihilism juridic frapant; În loc să înceapă chiar din prima zi demontarea regimului, acesta joacă dame cu Plahotniuc”

22 Februarie 2017

Iniţiativa de modificare a Constituţiei este încă o făcătură a tandemului Dodon-Plahotniuc. Şeful statului ştie prea bine că propunerea sa este în contradicţie cu Legea Supremă, dar face jocul oligarhului, care va continua până la alegerile parlamentare ordinare. Între timp, Dodon va cutreiera ţara, lăudându-se cu această iniţiativă care din start este sortită eşecului, iar Plahotniuc va fura ce a mai rămas din rezervele statului.

Astfel comentează reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr noua „reformă” anunţată ieri de şeful statului, după o întrevedere avută la Reşedinţa de Stat cu speakerul Andrian Candu şi premierul Pavel Filip.

„Am aflat de o altă iniţiativă sterilă a preşedintelui Dodon după o întâlnire obişnuită cu marionetele lui Plahotniuc – Candu şi Filip, în cadrul căreia aceştia au imitat nişte neînţelegeri. De această dată, în loc să iniţieze o luptă reală cu regimul antipopular, domnul Dodon vrea să schimbe Constituţia. Nu-i ajung pârghii, asta deşi în campania electorală nu am auzit de la el asemenea plângeri”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit vicepreşedintelui Platformei DA, preşedintele demonstrează un nihilism juridic frapant, atunci când înaintează asemenea propuneri. Or, articolul 141 din Constituţie stipulează clar că o iniţiativă de modificare a Legii Supreme poate fi propusă de către:

– Cel puţin 200 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot care reprezintă jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi. Din fiecare trebuie să fie colectate nu mai puţin de 20 de mii de semnături în favoarea acestei iniţiative;
– Nu mai puţin de o treime din deputaţi;
– Guvern.

Totodată, articolul 148 din Codul Electoral prevede că iniţiativa privind organizarea unui referendum constituţional este propusă în conformitate cu articolul 141 din Constituţie. Deci această iniţiativă poate fi înaintată doar de către subiecţii indicaţi în articolul 141 din Legea Supremă.

„Este greu de crezul că în echipa preşedintelui nu sunt consilieri care nu pot citi Constituţia până la articolul 141. Dodon însă continuă să joace în jocul politic al lui Plahotniuc. El ştie foarte bine că iniţiativa sa contrazice Constituţia. În acelaşi timp, nimeni dintre reprezentanţii regimului de la putere nu a comentat acest subiect. Ei aşteaptă ca proiectul să ajungă în Parlament, să stea acolo puţin timp, iar apoi deputăţeii lui Plahotniuc brusc îşi vor dea seama şi vor spune că preşedintele nu a avut dreptul să înainteze un proiect de modificare a Constituţiei şi nu poate nici măcar să ceară organizarea unui referendum cu privire la această chestiune”, a adăugat Alexandru Slusari.

Vicepreşedintele Platformei DA crede că tandemul Dodon-Plahotniuc va continua acest show până la alegerile parlamentare ordinare.

„Dacă va fi nevoie, va fi solicitată şi opinia Curţii Constituţionale, iar tot acest proces se va întinde pe vreo 3-4 luni. În tot acest timp, Plahotniuc va continua să jefuiască complet ţara. Şi lui Dodon îi convine această situaţie. Majoritatea cetăţenilor nu au cunoştinţe juridice. El le va spune că a încercat să schimbe ceva, dar nu a reuşit din nou. Ulterior, PSRM va putea să iniţieze un referendum cu privire la modificarea Constituţiei, colectând semnături. Ei nu vor reuşi să adune 360 de mii de semnături din minim 18 raioane. Platforma DA are deja această experienţă şi ştie că în ţară pur şi simplu nu au rămas atâţia cetăţeni. Toată procedura va dura alte şase luni, atunci când deja se vor apropia alegerile parlamentare ordinare”, a adăugat Slusari.

Vicepreşedintele Platformei DA afirmă că lui Igor Dodon îi convine această situaţie, în condiţiile în care el va folosi această iniţiativă falsă pentru a-şi face capital politic, iar între timp Plahotniuc îşi va continua jafurile. Alexandru Slusari a dat asigurări însă că Platforma DA va împiedica acest proces de manipulare a populaţiei.

„Uitaţi-vă cât de bine îşi planifică activităţile tandemul Plahotniuc-Dodon. În loc să blocheze la greu chiar din prima zi toate acţiunile regimului, să înceapă demontarea lui şi să cheme poporul în ajutor, preşedintele a început un joc de dame cu Plahotniuc. Timp de jumătate de ani, el se va plimba prin ţară pentru a face declaraţii geopolitice şi pentru a povesti tuturor cum vrea să modifice Constituţia, doar că toţi îi pun beţe în roate. Plahotniuc însă va stoarce din ţară ultimele rezerve şi totodată i-l va arăta Occidentului pe „straşnicul” antieuropean Dodon, pe care oricum îl va pune la punct, dacă i se va permite să fie un dictator absolut”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA.

„Platforma DA va face tot posibilul pentru ca oamenii să nu se lase minţiţi şi le va deschide ochii la adevăratele scopuri urmărite de regimul hibrid Plahotniuc-Dodon”, a conchis Alexandru Slusari.

27 Septembrie 2022

Platforma DA: Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată...

Platforma DA a transmis către Ministerul Muncii și Protecției Sociale poziția Platformei DA cu privire la metodologia de calcul a compensațiilor.
Metodologia propusă este una greșită și necesită a fi ajustată pentru ca aceasta să fie în concordanță cu realitățile și să asigure atribuirea corectă a categoriilor de vulnerabilitate.
Considerăm total greșit să fie calculat cuantumul cheltuielilor unei persoane drept 60% din valoarea minimului de existență. Minimul de existență calculat de BNS este și așa mizer și nu corespunde realităților. Am propus calcularea cheltuielilor unei persoane în baza coeficientului ”cheltuieli de consum mediu”.
În același timp, pentru a avea un calcul corect cu privire la cheltuielile reale ale unei persoane/familii, în formularul de aplicare la compensații trebuie de permis solicitantului să poată anexa acte confirmative a altor cheltuieli pe care le suportă lunar.
În calitate de partid extraparlamentar responsabil, ne dorim ca politicile implementate de Guvern să fie cât mai calitative și în sprijinul oamenilor. Anume din această cauză Platforma DA vine cu expertiză și propuneri constructive de îmbunătățire a proiectului.
Fără modificările propuse, modalitatea de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate va fi una incorectă, iar multe persoane vor fi excluse nejustificat din atribuirea compensațiilor, fiind lăsați pe cont propriu în perioada rece a anului.
[pdf-embedder url="https://www.platformada.md/wp-content/uploads/2022/09/MMPS-Vulnerabilitate.signed.pdf" title="MMPS Vulnerabilitate.signed"]

citește mai mult

23 Septembrie 2022

Declarația Platformei DA cu privire la majorarea tarifului la gaz...

Platforma DA consideră că modificările la legea gazelor trebuiau votate imediat după semnarea contractului cu Gazprom. Formațiunea cere demisia ministrului Andrei Spînu pentru proastă gestionare în sectorul energetic și numirea unor funcționari competenți. Platforma DA declară că, din cauza incompetenței ministrului infrastructurii, a sabotajului celor de la ANRE și Moldovagaz și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie, toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de MoldovaGaz. Prețul tarifului la gaz urma să scadă, inclusiv după formula existentă, moldovenii însă vor achita cu 27% mai mult. Asta înseamnă o proastă gestiune. Formațiunea este de părere că, acum, Republica Moldova se mai află sub un risc iminent în legătură cu asumarea Guvernului prin intermediul lui Andrei Spînu de a face audit la datorii și iresponsabilitatea de a nu face nimic în acest sens. Platforma DA consideră că, în situația actuală, demisia Ministrului infrastructurii este obligatorie. În același timp, îndemnăm guvernarea să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Dinu Plîngău, președintele Platformei DA: „Este incredibil cum Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Ceban de la MoldovaGaz, sabotează Republica Moldova. Au permis acumularea datoriilor și au decis să le bage în tarif exact acum, când e cel mai greu. Eu nu pot să înțeleg oare de câte argumente mai e nevoie și câți bani trebuie să mai scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai Moldovei pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii.” Liviu Vovc, secretar general al Platformei DA: „Cât s-au scărpinat deputații jumătate de an cu votarea legii, MoldovaGaz a adunat datorii de 5 miliarde lei, pe care acum le vom achita cu toții. Dominatorul care a semnat contractul cu Gazprom și s-a asumat că nu vor fi acumulate datorii cred că știa ce a semnat. De ce nu a solicitat modificarea legislației încă în toamna anului trecut?” Amintim că astăzi, 23 septembrie, 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif de furnizare a gazelor naturale, de 29,37 lei per m3 gaz. Acesta intră în vigoare de la 1 octombrie, 2022.

citește mai mult

20 Septembrie 2022

Platforma DA insistă pe majorarea indemnizației cu 1000 de lei pentru TOATE mamele: Îndemnăm maj...

În activitatea sa Platforma DA a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică. Noi considerăm că este nevoie de politici concrete de redresare a natalității cât și politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni vom putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova. Amintim că în legislatura precedentă Stela Macari, deputat al Platformei DA a înregistrat o inițiativă legislatvă care prevedea indexarea conform ratei inflație a indemnizației pentru creșterea copilului. Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală cu regret nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației. Totodată remarcăm că recent mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, INDIFERENT dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură: -          Persoanele asigurate vor beneficia de 1000 lei suplimentar -          Persoanelor neasigurate indemnizația va fi majorată cu DOAR 260 lei, de la 740 la 1000 lei. În timp ce, pentru primul semestru al anului 2022 Biroul Național de Statistică a calculat minimul de existență pentru un copil de la 1 la 6 ani în sumă de 2094 lei, Guvernul planifică să acorde parinților neasigurați doar jumătate din minimul necesar pentru creșterea unui copil. Considerăm că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți. În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiul necesar. Conform datelor Biroului Național de Statistică prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, iar la produsele alimentare cu 38,39%. În situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime majorarea cu doar 260 lei a indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc. Menționăm că pe parcursul ultimilor doi ani s-au născut 60 059 copii, dintre care 30832 copii s-au născut în 2020 și 29227 copii în 2021. Iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani. Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă. Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor. Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților. Pentru racordarea la situația actuală din Republica Moldova solicităm majorarea și a indemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1000 lei, similar persoanelor asigurate. Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie 2022 să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei indemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calcul al indemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea indemnizației de creștere a copilului. În același timp îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului. În același timp este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente  pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobândă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora.

citește mai mult