Platforma DA: Nu este târziu nici astăzi să se facă demersurile necesare ca partidul Șor să fie scos în afara legii!

18 August 2021

Platforma DA a organizat o conferință de presă în cadrul căreia ex-deputații Platformei DA Dinu Plîngău și Stela Macari s-au referit la cele 5 procese judiciare inițiate de membrii Partidului Șor împotriva Stelei Macari în legătură cu declarațiile acesteia făcute la tribuna parlamentului. Dinu Plîngău a menționat că „hărțuire neinspirată a colegei noastre Stela Macari de către un partid care nu are ce căuta pe scena politică din Moldova” este inadmisibilă și denotă lipsa totală de finalitate a acțiunilor Procuraturii privind dosarele în care sunt vizați Șor, principalul figurant în furtul bancar, și alți membri ai partidului său.

Stela Macari a spus că „problemele nu vor fi rezolvate peste noapte, dar unele din ele nu tolerează tărăgănare și rezolvarea lor este necesară ca un semnal clar că schimbarea nu se va lăsa așteptată”:

„Unul din aceste semnale ar fi exprimarea unei poziții tranșante și hotărâte a actualei puteri a țării față de partidul Șor. Toată lumea cunoaște păcatele care le au în fața cetățenilor unii membri de frunte ai acestui partid, în raport cu dosarele de rezonanță ce-i vizează pe mai mulți membri ai acestei formațiuni, ar trebui sa ne oblige sa purcedem la acțiuni cu mult mai concrete. Există și alte pârghii suficiente care pot fi puse în aplicare, astfel încât măcar acum să scăpăm de rușinea când hoții de miliarde, sau cei care fac parte dintr-un grup de crimă organizată, așa cum le spunea Procurorul General de la tribuna principală a Parlamentului, să nu ne mai dicteze cum trebuie să trăim într-un stat pe care tot ei l-au jefuit. Cât timp aceștia nu se sinchisesc, plimbându-se pe culoarele Legislativului, insinuând ca hoții uneori se gândesc și la oameni nu doar la bani, atâta timp va fi greu de crezut că lupta adevărată cu corupția a inceput”

Ex-deputata a mai menționat că a devenit ținta hărțuirilor partidului Șor, iar ieri  a avut loc prima ședință de judecată într-un șir de procese judiciare în care este vizată:

„Motivul este mai mult decât absurd și se întâmplă ca urmare a unor declarații expuse de mine încă la sfârșitul lunii martie în cadrul unei conferințe de presă în care am făcut trimitere la învinuirile și afirmațiile aduse de către Procurorul General în adresa unor membri ai acestui partid ca fiind parte a unui grup criminal organizat. Cele peste 300 de scrisori cu cereri prealabile, trase la indigo și trimise din toate colțurile Moldovei, de la oameni care au știut, dar și care nu prea au știut ce-i în conținutul lor. Iar de curand m-am pricopsit cu mai multe dosare pe numele meu, în care mi se invocă lansarea unor afirmații denigratoare care au lezat onoarea si demnitatea unor membri ai acestui partid, cerându-mi-se dezmințirea acestora”

Stela Macari a mai spus că „astăzi noi am fi trăit mai bine, dacă nu exista prilej pentru toate învinuirile aduse de către Procurorul General în adresa mai multor deputați ai fracțiunii Șor, dacă reprezentanții acestui partid nu figurau în rapoartele Kroll1 și Kroll2 , pentru care statul nostru a plătit sume enorme de bani, dacă nu existau acele realități descrise în raportul Comisiei de Anchetă privind frauda bancară, comisie condusă de Alexandru Slusari, în raportul Comisiei conduse de Igor Munteanu despre concesionarea aeroportului, în raportul Comisiei de Anchetă pe înstrăinarea patrimoniului sindicatelor și multe altele”.

Ex-deputata consideră că cei din partidul Șor se răzbună pe ea din cauza prezenței sale  frecvente în raionul Orhei în cei doi ani de mandat, a demersurilor sale către instituțiile și organizațiile de acolo, a preocupărilor sale pentru sănătatea cetățenilor, mai ales a pensionarilor, în contextul calității dubioase a produselor comercializate prin intermediul magazinelor sociale, a inițiativei sale și a Mariei Ciobanu, prin care solicitau Ministerului Justiției de a radia partidul Sor din registrul partidelor politice, etc,

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a menționat că Platforma DA a propus ca partidul Șor să fie scos în afara legii. Sesizarea la CC cu acuzațiile de rigoare din partea instituțiilor legitime, inclusiv a președinției, ar fi putut scoate acest partid al hoților în afara legii deja înainte de alegerile parlamentare, ceea ce nu s-a întâmplat, dar nu este târziu nici astăzi. Platforma DA solicită să fie reluate inițiativele Platformei DA și să continue demersurile de iradiere a partidului Șor din lista partidelor legale. Două inițiative legislative ale Platformei DA menite să elimine marea corupție politică de asemenea trebuie examinate neîntârziat, astfel încât partidele corupte să nu mai aibă acces la procesul electoral din RM.

18 Octombrie 2021

Platforma DA solicită autorităților să întreprindă măsuri urgente de redresare a situației p...

Platforma DA consideră inadmisibilă situația actuală pe piața produselor petroliere și este îngrijorată de lipsa de reacție din partea guvernării. În acest sens, precizăm că, doar într-o lună am asistat la creșterea vertiginoasă a prețurilor la benzina și motorina, care au trecut peste 2 lei per litru. Aceasta scumpire bruscă a afectat puternic veniturile cetățenilor și economia în ansamblul ei, în special,  agricultultorii și transportatorii. Astfel, Platforma DA atrage atenția că după ultimele modificări la legea produselor petroliere, companiile din domeniu  majorează zilnic,  în mod orchestrat, prețurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanți. Astfel, în fiecare zi se produc înțelegeri tenebre de cartel. Este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piața produselor petroliere se întâmplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenței decapitat începând cu 11 august, recent, și al unui  ANRE, care activează în formula înțelegerii obscure Plahotniuc-Ghimpu-Leancă și care au devenit dispeceri de preț în cadrul înțelegerilor petroliștilor principali. Guvernarea, practic, nu reacționează la situația creată iar comasarea acestor instituții va paraliza activitatea ambelor entități pentru o perioadă  îndelungată și va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancționate. În consecință, atmosfera din societate devine tot mai tensionată și ne putem aștepta la proteste din partea fermierilor și transportatorilor. În acest context, Platforma DA cere ca Parlamentul și Guvernul să întreprindă de urgență, următoarele măsuri de redresare a situației :
 1. Asigurarea promptă a funcționalității Consiliului Concurenței prin desemnarea unei conduceri profesioniste și integre în fruntea instituției, care să acționeze imediat în privința combaterii acordurilor de cartel și a sancționării dure a participanților
 2. Demiterea conducerii ANRE și desemnarea altei componențe în baza meritocrației, neafilierii politice și integrității
 3. Alocarea compensațiilor pentru agricultorii mici și mijlocii, precum și pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.

citește mai mult

27 Septembrie 2021

Platforma DA solicită guvernării să discute cu FMI despre suspendarea legii care prevede ca milia...

Platforma DA insistă ca reprezentanții Guvernului și a Președinției să discute cu FMI despre legea care prevede ca miliardul furat să fie achitat din buzunarul cetățenilor, în contextul sosirii în Republica Moldova a misiunii Fondului Monetar Internațional.

Formațiunea noastră precizează că a intenționat să rezolve această problemă și a venit cu inițiativa ca Legea 235/2016 să fie suspendată, dar solicitarea a fost respinsă de guvernarea lui Dodon,  în 2020. Ulterior, în plină campanie electorală, PSRM și Șor au anulat legea cu privire la restituirea miliardului de către cetățeni, încălcând conștient și flagrant procedura legislativă, fără a discuta pe marginea acestui subiect cu Banca Națională și partenerii externi. Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea din 16 decembrie, 2020,  votată de PSRM-Șor, prin care a fost anulată “legea miliardului furat”.

Platforma DA propune revenirea la acest subiect și înlăturarea nedreptății la care sunt supuși cetățenii Republicii Moldova.

Astfel, ca urmare a convertirii garanțiilor de stat în obligațiunile de stat la rata efectivă a dobânzii anuale de 5%, prin asumarea răspunderii de către Guvernul Filip, cele 13,3 miliarde lei și alte 11,2 miliarde lei sub formă de dobândă:

 1. Creează inechitate socială – povara este transpusă pe plătitorii de impozite fără ca aceștia să poarte vreo vină pentru frauda miliardului
 2. Oferă impunitate suplimentară persoanelor implicate în furtul miliardului
 3. Sustrag mijloace din bugetul de stat.

De asemenea, remarcăm ca Banca Națională a eliberat, cu încălcarea procedurii legale, creditele de urgență celor 3 bănci devalizate cu o dobândă simbolică de doar 0,1%.

Suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv Procuratura Generală și BNM, pentru demascarea fraudelor și identificarea beneficiarilor și recuperării mijloacelor fraudate. Faptul suspendării ar accelera elaborarea strategiei de recuperare a banilor furați, care este o condiție importantă pentru restabilirea finanțării din partea UE. Totodată, procedura suspendării nu este egală cu refuzul statului să achite datoriile. Nu există nici riscul serios pentru capitalizarea Băncii Naționale, care la moment are rezerve suficiente pentru asigurarea stabilității macrofinanciare.

Doar după epuizarea tuturor eforturilor legea miliardului ar putea fi reactivată în format revizuit, cu stabilirea de noi prevederi pentru relațiile dintre BNM și Ministerul Finanțelor.

Efectul așteptat după suspendarea legii miliardului ar fi:

 1. Eliberarea imediată a unor sume anuale  între 894 milioane lei – un miliard de lei în bugetul de stat, un spațiu financiar important pentru programe și proiecte sociale
 2. Efort conjugat pentru investigarea fraudei și măsuri de recuperare a mijloacelor extrase
 3. Responsabilizarea persoanelor/beneficiarilor/participanților la frauda bancară.

Platforma DA precizează că pînă în prezent, contribuabilii moldoveni au plătit deja peste 4 miliarde lei pentru furtul din acele 3 bănci.

Precizăm că anume Platforma DA a fost acea forța politică, care atunci cînd toți actorii politici păstrau tăcerea, a organizat proteste masive la care au participat zeci de mii de oameni, revoltați pe clasa politică care a devalizat sistemul bancar. Platforma DA va lupta în permanența pentru ca nu cetățenii de rînd și agenții economici onești să plătească miliardele furate de la popor, ci hoții din grupările criminal-politice.

citește mai mult

20 Septembrie 2021

Platforma DA: Conducerea țării este obligată să participe URGENT la negocieri cu Gazprom. Riscă...

Platforma DA: Conducerea țării este obligată să participe URGENT la negocieri cu Gazprom. Riscăm cele mai mari scumpiri la gaze din ultimii 10 ani Platforma DA consideră că guvernarea este obligată să participe la negocieri cu Gazprom, deoarece peste 35 % din acțiunile Moldova Gaz apartin Guvernului Moldovei. Astfel, în urma unor negocieri bilaterale cu prezentarea argumentelor necesare poate fi prevenită explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic. De asemenea, Platforma DA susține că la masa negocierilor cu concernul rus, controlat de Guvernul Federației Ruse, trebuie să fie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz, ce include energia electrică procurată de la termocentrala transnistreană, produsă din gazul neachitat, precum și alte facilități economice pentru regiunea transnistreană, obținute în detrimentul intereselor R. Moldova. Formațiunea noastră consideră că demnitarii implicați în negocieri trebuie să aibă de această dată, în cadrul tratativelor cu partea rusă, o poziție verticală, și nu una marcată de subordonare, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării lui Dodon. Totodata, Platforma DA solicită guvernării să înterprindă măsuri social-economice imediate, menite să prevină consecințele majorării tarifelor la gaze pentru cetățenii de rând și agenții economici și propune următorii pași concreți în acest sens:

 • Micșorarea temporară a cotei TVA pentru comercializarea gazelor de la 8% la 0% și reflectarea obligatorie a acestei micșorări în tariful aprobat de ANRE;
 • Acordarea unor compensații pentru familiile social vulnerabile cu venituri sub minimul de existență, de cel puțin 30 % din valoarea gazelor consumate în perioada rece a anului - în acest context, miza este suportul financiar al partenerilor externi, care sunt gata să acorde Moldovei un sprijin fără precedent;
 • Efectuarea unui audit specializat rapid la Moldova Gaz în privința modului de formare a tarifului la gazele naturale și excluderea din formulă a tuturor cheltuielilor inopportune;
 • Conjugarea eforturilor autorităților statale și ale sectorului privat în vederea majorării volumului energiei electrice și termice din surse alternative, fără utilizarea gazelor natural;
 • Finalizarea promptă, dupa înârzierea semnificativă a construcției gazoductului Iasi – Chisinau, cu construirea rezervoarelor de depozitare la hotar cu Romania, în care să fie acumulate rezervele de gaz.
 

citește mai mult