Platforma DA solicită autorităților să întreprindă măsuri urgente de redresare a situației pe piața produselor petroliere
18 Octombrie 2021
Platforma DA consideră inadmisibilă situația actuală pe piața produselor petroliere și este îngrijorată de lipsa de reacție din partea guvernării. În acest sens, precizăm că, doar într-o lună am asistat la creșterea vertiginoasă a prețurilor la benzina și motorina, care au trecut peste 2 lei per litru. Aceasta scumpire bruscă a afectat puternic veniturile cetățenilor și economia în ansamblul ei, în special, agricultultorii și transportatorii.
Astfel, Platforma DA atrage atenția că după ultimele modificări la legea produselor petroliere, companiile din domeniu majorează zilnic, în mod orchestrat, prețurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanți. Astfel, în fiecare zi se produc înțelegeri tenebre de cartel.
Este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piața produselor petroliere se întâmplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenței decapitat începând cu 11 august, recent, și al unui ANRE, care activează în formula înțelegerii obscure Plahotniuc-Ghimpu-Leancă și care au devenit dispeceri de preț în cadrul înțelegerilor petroliștilor principali.
Guvernarea, practic, nu reacționează la situația creată iar comasarea acestor instituții va paraliza activitatea ambelor entități pentru o perioadă îndelungată și va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancționate.
În consecință, atmosfera din societate devine tot mai tensionată și ne putem aștepta la proteste din partea fermierilor și transportatorilor.
În acest context, Platforma DA cere ca Parlamentul și Guvernul să întreprindă de urgență, următoarele măsuri de redresare a situației :
- Asigurarea promptă a funcționalității Consiliului Concurenței prin desemnarea unei conduceri profesioniste și integre în fruntea instituției, care să acționeze imediat în privința combaterii acordurilor de cartel și a sancționării dure a participanților
- Demiterea conducerii ANRE și desemnarea altei componențe în baza meritocrației, neafilierii politice și integrității
- Alocarea compensațiilor pentru agricultorii mici și mijlocii, precum și pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.
12 Mai 2022
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău cere demisia ministrului Andrei Spânu și prezintă act...
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a prezentat mai multe acte prin care sunt confirmate fraudarea și trucarea mai multor licitații din domeniul energetic. Este vorba despre tenderele și contractele pentru construcția rețelelor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ce ar asigura conectarea cu sistemele românești și europene, de construcție a Termoelectrica, procurarea energiei electrice.
Dinu Plîngău:
„Rețelele electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău.
Potrivit mai multor plângeri parvenite de la mai multe companii participante la licitație, aceasta ar fi avut loc cu încălcări grave. Dovada sunt scrisorile depuse de Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în atenția președinției R. Moldova, SIS și CNA, cât și expertiza tehnică efectuată de experți de la Banca Mondială, au demonstrat că au fost comise favorizarea unei companii în detrimentul altora. Mai mult ca atât, acest subiect a fost discutat la cel mai înalt nivel de autoritățile R. Moldova și cele din România, întrucât una dintre companiile care a participat la licitație este o companie română care a sesizat autoritățile din R. Moldova și România despre trucarea licitației. În pofida celor enunțate mai sus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a continuat licitația, motivând un preț mai mic oferit de compania câștigătoare, însă, potrivit normelor europene diferența de preț a companiei câștigătoare și companiei situată pe locul 2, constituie o diferență de 20.000 de euro la un contract de aproape 30 de milioane de euro, iar acest lucru urma să fie analizat din perspectiva calității efectuării lucrărilor, garanțiilor și lucrărilor de mentenanță, fapt ce creează întrebări pertinente pentru organele de anchetă în legătură cu favorizarea companiei câștigătoare de către factorii de decizie din R. Moldova.
Licitația pentru lucrările de reconstrucție la Termoelectrica
Potrivit plângerilor parvenite de la companii din România și Ucraina, licitația pentru lucrările de construcție la Termoelectrica ar fi fost trucate. În esență vorbim despre caietul de sarcini care era întocmit după o anume companie, și anume, Silovîe Mașinî, companie din Federația Rusă, aflată sub duble sancțiuni internaționale. La fel, ca și în cazul precedent, procedura de desemnare a câștigătorului a fost tergiversată. Mai mult ca atât, ministrul Spânu a mințit public că compania cu care urma să fie semnat contractual ar fi unica companie care ar fi participat la licitație. În realitate, la licitație au mai participat doua companii din România și Ucraina. Înaintea semnării contractului, ministrul Spânu justifica pe la toate posturile TV, necesitatea semnării acestui contract cu Silovîe Mașinî. După ce plângerile celorlalte două companii participante la licitație au devenit publice și după ce scandalul legat de această licitație a trecut hotarele R. Moldova, luând în calcul și aspectul sensibil al problemei legat de războiul din Ucraina, la două zile distanță de la semnarea acestui contract, acesta a fost reziliat. Ceea ce poate implica R. Moldova în litigii judiciare aducând atât prejudicii de imagine, cît și materiale.”
În aceste condiții, președintele Platformei DA, Dinu Plângău cere demisia ministrului Andrei Spânu și o anchetă penală pe faptele descrise mai sus. Acesta a prezentat la Procuratura Anticorupție mai multe acte ce confirmă grave abateri de la lege.
citește mai mult