Platforma DA vrea să modifice Constituția pentru a garanta salarii și pensii nu mai mici decât minimul de existență
24 Septembrie 2020
Potrivit Articolul 47 din Constituție statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare.
În completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, nici unei guvernări, niciunui prim-ministru sau președinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, să-și bată joc de oamenii care muncesc sau au muncit deja o viață umilindu-i cu pensii și salarii mizere, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de asigura că nici un salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistica depășește suma de 2000 lei, iar ]în realitate este mult mai are. Pentru unii guvernanți o masa plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri.
Am decis ca Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr din Parlamentul Republicii Moldova să inițieze toate procedurile de modificare a Constituției și a întregului cadru normativ legat de siguranta socială a fiecărui cetățean, ca parte a programului prezidențial de eradicare a sărăciei.
Astfel, aceasta modificare a Constituției, printr-o precizare foarte clară, obligă statul să garanteze fiecărui cetățean venituri minime care sa nu-l mai plaseze sub limita sărăciei.
Preocuparea mea și a Platformei DA este aceea de a elimina, prin acțiuni concrete, decalajele dintre veniturile actuale ale populației și necesitățile, nevoile zilnice ale oamenilor. În mandatul meu de președinte voi pune în aplicare un foarte serios proiect de țara în care un capitol aparte îl va constitui eradicarea sărăciei, inechității sociale și nedreptății, astfel încât toți cetățenii RM să-și poată acoperi coșul de consum din care sa nu lipsească hrană, medicamentele, costuri lunare de trai și aici mă refer la chirie, plata utilităților și serviciilor comunale.
Un proiect aparte al meu și al Platformei DA îl reprezintă măsurile de revizuire și ajustare a tarifelor la energia electrică, gazul natural, combustibili, precum și a prețurilor exagerate.
Cu cea mai gravă situație se confrunta pensionarii care au o pensie ce-i plasează sub limita sărăciei. Sunt peste 440 000 de cetățeni care se confrunta cu aceasta problema.
Eu și colegii mei din Platforma DA considerăm că reforma pensiilor presupune întâi de toate lupta contra corupției, mafiei și schemelor ilicite de delapidare a avuției statului și oamenilor, detenebrizarea , refacerea și dezvoltarea economiei, repunerea în funcțiune a fabricilor și uzinelor. Aceste măsuri vor conduce la crearea mai multor locuri de muncă bine plătite care să asigure resurse suficiente și pentru sistemul de solidaritate și pentru creșterea veniturilor medicilor, profesorilor, învățătorilor și educatorilor, polițiștilor, militarilor și studenților.
Platforma DA are elaborat un plan consistent, pentru următorii 4 ani de zile, care pe lângă cele expuse mai sus va garanta creșterea veniturilor suplimentare în buget de minimum 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, eliminarea schemelor în cadrul achizițiilor publice, combaterea economiei tenebre, anularea unor facilități fiscale inutile și impozitarea suplimentară a luxului și viciilor. Iată sursele din care vom aloca banii necesari pentru majorarea pensiilor mici. Noi suntem garanții faptului că pensia minima în Republica Moldova va ajunge la cel puțin 2500 lei.
Umilința la care a fost supus poporul nostru în ultimii ani trebuie să înceteze imediat. Oamenii au dreptul la viață decentă, au dreptul la un venit lunar care să nu-i mai umilească.
Preocuparea față de viața oamenilor a celui mai iresponsabil președinte un fals grosolan. Acest om își face statuie din inițiativele sale sociale, dar a crescut pensiile cu doar 1%.
Dreptate nu se promite, dreptatea de face. Și eu voi face dreptate!
19 Ianuarie 2021
Fracțiunea parlamentară a Platformei DA a fost cea mai productivă în anul 2020!...
Prieteni, fracțiunea parlamentară a Platformei DA a fost cea mai productivă în anul 2020!
Este adevărat că după numărul de inițiative legislative înaintate, socialiștii dețin locul întâi, dar dacă luăm în considerație calitatea acestor inițiative, beneficiul și eficacitatea acestora pentru oameni, ei ar putea fi ușor descalificați.
Fracțiunea Platformei DA, deși este compusă din doar 11 deputați, a reușit să înainteze o serie de inițiative de-a dreptul vitale pentru societate și a luptat consecvent și bătăios pentru fiecare dintre acestea, dar și pentru a împiedica adoptarea unor legi populiste, în detrimentul oamenilor. Suntem în opoziție, dar suntem responsabili și știm că se poate!
Chiar dacă din cele 4 luni ale sesiunii, parlamentul a fost blocat în activitatea sa timp de două luni la indicația lui Dodon, deputații fracțiunii au înregistrat 19 proiecte de legi. În cadrul sesiunii au fost adoptate mai multe inițiative legislative ale deputaților Platformei DA și anume:
1. Legea deoffshorizării - un deziderat din programul Platformei DA. După adoptarea acestei legi companiile, controlate direct sau indirect din paradisele fiscale, nu mai pot participa la procesele de achiziții publice, privatizări, concesionări și parteneriate public-private.
2. Hotărârea conform căreia a fost creată Comisia de anchetă privind investigarea Laundromatului. Președintă a Comisiei – deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.
3. Modificări legislative prin care au fost  micșorate amenzile pentru nerespectarea restricțiilor pandemice, total disproporționate față de veniturile reale ale populației.
4. Modificări legislative prin care a fost introdusă pensia de urmaș rudelor medicilor decedați de COVID -19.
5. Modificări legislative care extind atribuțiile membrilor Curții de Conturi și ridică gradul de responsabilitate a demnitarilor de stat și a funcționarilor publici în contextul controalelor Curții de Conturi.
6. Modificări legislative care permit dezvoltarea medicinii paliative.
7. Prelungirea și pentru întreg anul 2021 a indemnizației unice de 16.000 lei cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus.
Totodată, menționăm că anume la insistența deputaților Platformei DA, după ani de tergiversare, a fost votat proiectul modificării la Legea privind comerțul interior, care prevede că minim 50 % din produsele agroalimentare expuse în magazine trebuie să fie de origine autohtonă. â
Deputații Platformei DA au reușit să promoveze mai multe modificări la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021:
✅A fost respinsă majorarea TVA pentru producătorii agricoli
✅Au fost alocate indemnizații unice pensionarilor cu venituri reduse
✅Au fost păstrate facilități fiscale pentru asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități
✅Au fost aprobate investiții capitale în valoare de circa 15 mln lei pentru peste 40 de primării.
Pentru ultimele ședințe ale Parlamentului au fost incluse în ordinea de zi a legislativului următoarele inițiative ale Platformei DA (unele chiar au fost votate în prima lectură):
1. proiectul privind zonele defavorizate;
2. proiectul privind infrastructura critică, care nu poate fi tranzacționată sau concesionată fără acordul Guvernului.
3. pachetul de propuneri legislative privind introducerea cadrului legal stabil privind acordarea sporurilor personalului medical în situații pandemice.
4. proiectul modificării componenței Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică, care prevede că minim 50 % din componența acesteia să fie specialiști din domeniul sănătății;
5. proiectul redistribuirii taxei pentru utilizarea mineralelor de la bugetele raionale către bugetele locale
6. pachetul modificărilor legislative privind extinderea drepturilor autorităților publice locale în procesul consultativ cu autoritățile centrale și cu Parlamentul.
7. proiectul creării condițiilor favorabile pentru implementarea votului electronic.
Acestea sunt cele mai importante activități ale deputaților noștri în sesiunea de toamnă-iarnă, iar dacă plusăm tot ce s-a făcut pe parcursul întregului an, putem spune că deputații Platformei DA sunt cei mai activi și cei mai eficienți.
citește mai mult